Povežite se s nama

Vijesti

Gorički odgojitelji i učitelji krenuli u akciju pomoći djeci

Maja Trupčević: Želja nam je doći s osmijehom na licu i pružiti im aktivnosti u kojima bi zaboravili na slike koje su im ovih dana urezane u pamćenje

Objavljeno

na

Maja Trupčević, odgojiteljica u goričkom dječjem vrtiću, došla je na ideju kako pomoći djeci s potresom pogođenih područja Petrinje, Gline i Siska, ali i s goričkog područja. Svjesna situacije u kojoj su se zbog razornog potresa našla brojna djeca, okupila je i druge kolege koji žele pomoći te su osmislili lijepu akciju. Ideja je da učitelji i odgojitelji obiđu prihvatilišta u kojima su djeca koja su ostala bez svojih domova. Tamo bi s njima provodili aktivnosti koje bi djeci skrenule misli s problema s kojima su suočeni. Svoje znanje i iskustvo stečeno na poslu žele tako iskoristiti kako bi ublažili osjećaj nesigurnosti koje djeca u ovoj teškoj situaciji osjećaju.

– To je zapravo jednostavna ideja budući da radim u vrtiću i znam kako su djeca u našim goričkim dječjim vrtićima preživjela taj strašan potres, a nismo imali ni štete i svi smo živi i zdravi. Znamo kako se u ovim trenucima roditelji bore za egzistencijalna pitanja, pogotovo na područjima gdje su ljudi ostali bez kuća. Vjerujemo da im je jako teško pred djecom sakriti emocije i sve što proživljavaju.  A djeca sve to projiciraju i, ako se ne brinu o potresu, brinu se za svoje roditelje. Vide da su tužni i da često plaču – objasnila je Trupčević.

Uz psihološku pomoć stručnjaka koji su već izašli na teren, podrška djeci tako bi stigla i od odgajatelja i učitelja. Plan je da u timovima od tri ili četiri osobe odlaze na stradala područja. I tako nekoliko puta tjedno.

– Mi svakodnevno radimo s djecom, a često su to djeca koja prolaze stres uslijed razvoda roditelja ili zbog nasilja u obitelji. Posao nas je naučio s time se nositi. Želja nam je da dođemo kao osobe koje imaju osmijeh na licu, imaju dobru volju i žele im pružiti aktivnosti u kojima bi se opustili i zaboravili na slike koje su im ovih dana urezane u pamćenje – kazala je Maja Trupčević i dodala kako je plan da te aktivnosti traju dok god ima djece smještene u prihvatilištima.

Informacije o lokacijama na kojima su potrebni, kaže Maja,  dobit će iz Crvenog križa. Pomoć planiraju pružiti i djeci s goričkog područja, a s gradskim Stožerom civilne zaštite već su dogovorili posjete djeci smještenima u goričkim hotelima. Kako bi njihova akcija bila što uspješnija, pozivaju i druge da im pomognu.

– Svaka pomoć nam je dobrodošla. Iz naših vrtića ćemo dobiti raznorazne materijale, ali trebat ćemo i pomoć u materijalima za rad s djecom. Koliko smo čule, djeca u prihvatilištima nemaju drvenih bojica, papira, tempera i vodenih boja, kao ni igračaka. Te stvari bi mogli tamo trajno ostaviti da oni imaju i kad nas nema – pozvala je Trupčević i kazala kako ju svi koji žele pomoći mogu kontaktirati putem njezinog Facebook profila, ali i telefonom.

HOTNEWS

FOTO Na državnoj cesti prema Zračnoj luci posječeno osam stabala

Dok većina smatra da nam nedostaje zelenila, drugi besramno sijeku mlada stabla…

Objavljeno

na

Vozeći se državnom cestom D430 prema Zračnoj luci, možemo ugledati nesvakidašnji prizor. Koliko može biti velika ljudska glupost ili jednostavno neodgovornost, pokazuje čak osam otpiljenih stabala stupastog graba. Dok većina smatra da nam nedostaje zelenila, drugi besramno sijeku mlada stabla. Budimo dobri gospodari naše prirode i okoliša, ne uništavajmo i cijenimo ono što imamo.

Nastavite čitati

Moja županija

U Kravarskom održana sjednica Stožera za sanaciju potresa. Do sada je obnovljeno 19 kuća

U Kravarskom je oštećeno 520 obiteljskih kuća kao i ostali objekti javne namjene…

Objavljeno

na

Općina Kravarsko, jedna od dvije županijske općine koje su teško stradale u potresu, bila je domaćin sjednice Stožera Civilne zaštite za sanaciju posljedica potresa na Banovini.

Inače, u Kravarskom je oštećeno 520 obiteljskih kuća kao i ostali objekti javne namjene. Do sada je obnovljeno 19 kuća, a započela je i gradnja jedne uklonjene kuće.

Načelnik Kravarskoga Vlado Kolarec izvijestio je o nizu aktivnosti koje su u suradnji sa Stožerom poduzete u ovoj općini. Prvenstveno na sanaciji kuća, vodoopskrbi gdje se više od 100 kuća s bunara priključuje na vodovod, elektrifikaciji i sanaciji cesta.

Posebno se osvrnuo na izgradnju nove župne crkve Sv.Križa koja je potpuno uklonjena i čija je izgradnja započela u veljači. Kako je rekao, očekivanja su da do Božića crkva bude završena. Inače je prije sjednice potpredsjednik Vlade i predsjednik Stožera CZ Tomo Medved s članovima Stožera obišao gradilište nove crkve.

Izvor: https://potresinfo.gov.hr/

Nastavite čitati

HOTNEWS

Policija za vikend opet pojačano kontrolira

U akciji će se kontrolirati alkohol, droge i brzina, ali i ostali prometni prekršaji…

Objavljeno

na

Tijekom vikenda, od 20. svibnja do 23. svibnja na području Policijske uprave zagrebačke provest će se akcije „Alkohol i droge“ i „Brzina“, najavili su iz zagrebačke policije, a sve s ciljem povećanja sigurnosti na cestama.

– Alkotestirat će se svi zaustavljeni vozači te će se sankcionirati prekršaji nekorištenja sigurnosnog pojasa vozača i svih putnika u vozilima te nepropisnog prijevoza djece te ostalih prometnih prekršaja kao što su nepropisno kretanje kolnikom, nepoštivanje prednosti prolaska, nepropisno pretjecanje, prekršaji vozača prema pješacima, nepropisna uporaba mobitela u vožnji i drugi prekršaji koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća – upozoravaju iz policije.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Sutra ćemo doznati rezultate istraživanja što Velikogoričani misle o stanju zelenila

Javno predstavljanje počinje sutra u 9 sati…

Objavljeno

na

Kako kombinacija kreativnosti i zelenila može poboljšati kvalitetu života u Velikoj Gorici te što Velikogoričani misle o stanju zelenila u svom gradu doznat ćemo sutra kada će se u Vijećnici Pučkog otvorenog učilišta održati javno predstavljanje trenutnih aktivnosti koje se odvijaju u sklopu projekta, ali i predstavit će se dosadašnji rezultati petogodišnjeg projekta Regreen koji Grad Velika Gorica provodi zajedno sa Zelenom energetskom zadrugom i 20 partnera na 2 kontinenta diljem svijeta.

– Na javnom predstavljanju Regreen projekta predstavit ćemo kakve prilike on donosi Velikoj Gorici, dok će nas inozemni partneri inspirirati rješenjima baziranim na prirodi koja koriste u svojim gradovima. Nakon prezentacija održat će se “show room” u sklopu koje će svi zainteresirani imati priliku raspraviti izložene teme s govornicima. Ovom prilikom ujedno će se predstaviti rezultati istraživanja Grada o stavovima građana o stanju zelenila u Velikoj Gorici – istaknuli su iz Grada.

Neka od rješenja razvijenih u sklopu Regreena koja ćemo predstaviti uključuju karte za “zeleno” urbano planiranje Floormaps, City explorer – alat za modeliranje ekosustava u gradovima koji optimizira primjenu rješenja temeljenih na prirodi i Greenopolis – edukativnu platforma za predškolsku i razrednu nastavu, koja senzibilizira djecu za klimatske promjene i rješenja bazirana na prirodi.

Pozivaju se svi zainteresirani da se za sudjelovanje na ovom događanje prijave na LINKU. Izlaganja će biti na engleskom jeziku, a broj mjesta je ograničen.

Ovo događanje namijenjeno je “zelenim” poduzećima, akademskoj zajednici, predstavnicima jedinica lokalne samouprave i drugih javnih ustanova, organizacijama civilnog društva, medijima i svima zainteresiranima građanima za održivi razvoj gradova.

Javno predstavljanje počinje sutra u 9 sati.

Nastavite čitati

Kultura

Razgledajte šarenilo izloga Knjižnice Galženica i upoznajte radove učenika OŠ Nikole Hribara

Mala umjetnička djela mogu se razgledati do 30. svibnja.

Objavljeno

na

Šećete li Trgom Stjepana Radića ili samo usputno prolazite uz Knjižnicu Galženica obratite pozornost na veseli i šareni izlog.

Naime, nastavljaju se predstavljanja likovnih radova velikogoričkih predškolaca i osnovnoškolaca, a novom izložbom upoznat ćete radove učenika 3.a i 3.d razreda OŠ Nikole Hribara. Učenici ove goričke škole, već treću godinu zaredom, sa svojim učiteljicama Vesnom Stipić i Jadrankom Jelisavac sudjeluju u eTwinning projektu U svijetu likovnih umjetnika.

Foto: Knjižnica Galženica

Upoznavanjem života, rada i djela svjetskih likovnih umjetnika, na djeci svojstven način, prikazuju slikarske rukopise pojedinog umjetnika pri čemu djeca upoznaju osnovne i izvedene boje, uočavaju čistoću boja, prikazuju crtom detalje i teksture, oblikuju različite predmete te kombiniraju puno likovnih elemenata.

Mala umjetnička djela mogu se razgledati do 30. svibnja.

Nastavite čitati

Reporter 414 - 14.04.2022.

Facebook

Izdvojeno