Poveži se s nama

Vijesti

Gorički MOST otvorio niz tema na koje očekuju reakciju nadležnih u gradu

Pročistač, revizija u dječjim vrtićima, odbijanje imenovanja ulice imenom Tihomira Tomašića-Tihice, tržni centar…

Objavljeno

Velikogorički MOST danas je održao konferenciju za medije kojoj je glavna tema bila Aglomeracija Velika Gorica, točnije ponovno odgađanje otvaranje natječaja za izgradnju pročistača, bez kojeg je kako ističu, svaka lopata aglomeracije zadnjih dvije godine beskorisna. Propust gradske uprave, neznanje ili nešto treće “kumuje” ovom skandalu u nastavcima, pitaju u MOST-u. Ali bilo je tu još tema, od najavljene revizije poslovanja gradskih vrtića, do imenovanja ulica, ali i stanja gradske tržnice.

-U medijima smo vidjeli kako je VG Vodoopskrba ponovno odgodila otvaranje natječaja za izgradnju pročistača. To pokazuje da se približavamo roku (siječanj 2023. godine) i vremena je sve manje. Aglomeracija kao takva ide jako loše, vidimo kako nam izgledaju ceste po gradu. Zatražio sam na prošlom Gradskom vijeću od gradonačelnika i VG Vodoopskrbe da mi kažu imaju li back up plan u slučaju da se sve ne realizira prema planu, odnosno što nas čeka nakon siječnja 2023. i imaju li spremno rješenje da se sve podmiri u krajnjem roku jer sve građane Velike Gorice čekaju veliki problemi ako ne ispunimo taj zadani cilj. Odgovorili su mi kako teče Aglomeracija, ali to nije odgovor-kazao je Damir Slojšek koordinator MOST-a.

-Na pragu smo jeseni, sve je više vode na našim ulicama, a mi iz medija doznajemo kako je ponovno odgođeno otvaranje natječajnih ponuda za izgradnju pročistača. Ovo je treći put kako doznajemo da je nešto odgođeno. Prvi put natječaj je bio poništen zbog  sumnji u namještanje istog, drugi put je natječaj djelomično poništen zbog mogućnosti namještanja, a ovaj put je odgođeno otvaranje natječajnih ponuda. Od odgovornih ne doznajemo ništa, međutim nas to ne zanima, želim znati  kao i svi građani koliko će to nas stajati i kada će biti dovršen pročistač odvodnje grada Velike Gorice. Hoće li ikad uopće biti dovršen?- pita Ivan Bekavac, vijećnik MOSTA-a.

Također ističe kako traže od gradonačelnika da odgovori je li napravljen plan aktivnosti i kad se točno planira dovršetak izgradnje, te dodaje kako građani vrlo često nisu obaviješteni ni upoznati gdje će se započeti radovi i često su neobilježene lokacije izgradnje Aglomeracije koje trenutno stoje.

-Sredstva koja Grad treba osigurati u okviru  Aglomeracije iznose više od dva godišnja proračuna našeg grada, a građani trebaju znati da smo već zaduženi za sto milijuna kuna što je otprilike jedan godišnji proračun. Trebat će sve to vratiti, no pitanje je odakle. Do kad će naša djeca otplaćivati te kredite? -pita Bekavac.

Zoran Lovrić, gradski vijećnik i predsjednik Gradske četvrti Hrvatski velikani, istaknuo je kako je prije nekoliko dan iz Grada dobio dopis u kojem se mole predstavnici četvrti da dođu na razgovor kako bi se mogao nastaviti projekt Aglomeracije.

-Dio koji su htjeli napraviti vezan je uz križanje Rakarske, Pleške, Zvonimirove i Ulice Franje Lučića. Na sav trud i obrazloženja koja smo mi saslušali na kraju smo mi kao vijećnici i ja kao predsjednik odlučili da im nećemo dozvoliti nastavak izvođenja radova zato što već u prijašnjim akcijama koje su radili na Aglomeraciji još uvijek nisu završeni dijelovi koji su započeti. Upozorio sam na katastrofalno stanje asfaltiranja i rupa u Zvonimirovoj iz koje nam invalidi šalju poruke jer pješački prijelazi nisu adekvatno sanirani. Svačićeva ulica u koju bi se cijeli promet preusmjerio ako bi otvorili to gradilište  bila bi pretrpana, te bi ugrožavala sigurnost svih sudionika u prometu. Dok se ne sanira započeto, nećemo im dopustiti dovršetak radova-istaknuo je Lovrić.

Osim Aglomeracije Bekavac se osvrnuo i na naputak gradonačelnika Krešimira Ačkara službi za reviziju poslovanja da krene s unutarnjom kontrolom poslovanja gradskih vrtića.

-Zanima nas hoće li on to uštedjeti na našoj djeci, na wc papiru, obrocima…Na čemu još se može u gradskim vrtićima uštedjeti. Hoćemo li možda ukloniti i onog drugog odgojitelja? Ionako ne postižemo pedagoški standard, te dio djece nije pronašao mjesto u vrtićima. Zalaže li se za to naš gradonačelnik? Pitam kad će poslati unutarnju kontrolu i reviziju poslovanja u VG Čistoću, VG Komunalac, VG Vodoopskrbu, GSG?To su legla nepotizma i uhljebništva na kojima je davno trebalo provesti reviziju poslovanja.

Povodom tridesete godine pogibije hrvatskog branitelja Blage Zadre, Bekavac je iskoristio priliku kako bi istaknuo da su u goričkom MOST-u sa zgražanjem dočekali odluku Odbora za imenovanja ulica Grada Velika Gorice gdje su vijećnici HDZ-a i Domovinskog pokreta protivno prijedlogu članova Vijeća Gradske četvrti Miljenko Granić odlučili neimenovati novu velikogoričku ulicu imenom velikogoričkog junaka Tihomira Tomašića-Tihice.

-Ova odluka je dodatno bacila ljagu na i tako već predugo zaboravljeno sjećanje i sad kad je konačno bila prilika da se jedna ulica u našemu gradu imenuje imenom našeg turopoljskog, velikogoričkog i vukovarskog junaka koji je svoj život ugradio u slobodu ove zemlje naš gradski odbor donosi ovakvu sramotnu odluku.

 

Vijećnica MOST-a u Gradskom vijeću Karmen Rak osvrnula se na sinoćnji televizijski prilog na Novoj TV gdje je cijela Hrvatska vidjela kako izgleda gorički tržni centar.

-Tražimo od Grada da nešto poduzme po pitanju tržnog centra, bez obzira što je to privatno vlasništvo. Također, osvrnut ću se na autobusni kolodvor koji nema ni sanitarni čvor. Tražim da se ispita koje su mogućnosti i opcije i za grad i za kolodvor. Sve je to u centru grada i nije adekvatno da tako izgleda-zaključila je Rak.

Kultura

Modni suveniri ponovno dostupni za kupnju u Muzeju Turopolja

Narukvice i kuharicu možete kupiti za radnog vemena muzeja od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati te vikendom od 10 do13 sati…

Objavljeno

on

U Muzeju Turopolja ponovno su dostupne narukvice s motivom podgutnice i poculice!

– Narukvice su dostupne  za kupnju u prizemlju Muzeja, a nastale su na inicijativu Turistička zajednica Zagrebačke županije! Promotivna cijena više nije aktualna tako da se sada prodaju po redovnoj cijeni od 60 kn. Osim narukvice predlažemo i kuharicu Tradicionalna turopoljska jela. Nadamo se da se slažete s nama da zajedno čine odličnu kombinaciju za poklon iz Turopolja – preporučili su iz Muzeja.

Narukvice i kuharicu možete kupiti za radnog vemena muzeja od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati te vikendom od 10 do13 sati.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Proširuju se gorička groblja, a broj umrlih u prošloj godini povećan je u odnosu na 2020.godinu

Radi se na proširenju kapaciteta na grobljima u Kušancu, Vukovini, Ščitarjevu, Novom Čiču i Dubrancu…

Objavljeno

on

Djelatnici VG Komunalca početak godine i povremene povoljne vremenske uvjete, iskoristili su za radove na proširenju kapaciteta, odnosno izgradnji dodatnih grobnih mjesta. Tako je u tijeku izgradnja grobnih mjesta u Vukovini.

– Već smo neko vrijeme tamo i čim nam je vrijeme dozvolilo počeli smo s izgradnjom betonskih okvira. U ovih deset dana izgradili smo desetak novih grobnih mjesta i nastavit ćemo i dalje. Za sad je u planu proširenje od 30-ak novih grobnih mjesta. Osim toga izradit će se i glavna staza na proširenom dijelu groblja te sanacija 4 glavne asfaltirane staze, a i izmjestit će se ograda – ispričao nam je Ivica Kolarec, voditelj Uslužne jedinice groblja VG Komunalca.

Foto: FB VG Komunalac

VG Komunalac, inače upravlja i održava 13 groblja na području Grada Velike Gorice te Općina Pokupsko i Kravarsko. Kolarec je najavio i radove na groblju u Dubrancu.

– Mrtvačnica u Dubrancu je izgrađena i stavljena u funkciju ispraćaja pokojnika, a uskoro i tamo krećemo s radovima izgradnje betonskih okvira te smo sigurni da ćemo do sredine godine i u Dubrancu osigurati nova grobna mjesta. A započelo se i s gradnjom prilazne staze na novom ograđenom i proširenom dijelu groblja u Ščitarjevu. Svi radovi intenzivirat će se u narednih mjesec do dva – ističe Kolarec.

U Kušancu, dovršava se mrtvačnica i oproštajna građevina, glavne staze i hortikulturno uređenje.

– Planirani završetak radova i službeno otvorenje bit će sigurno u ovoj godini. Moram podsjetiti da je Kušanec groblje koje je projektirano da ima dovoljno mjesta za ukope za narednih 100 godina. Sada smo u prvoj fazi izgradnje grobnih mjesta, a radi se o projektu na 12 tisuća hektara što će biti dovoljno za narednih 30 godina. Grobna polja radit će se u etapama ovisno o potrebama – naglasio je Kolarec te dodao kako je i na svim drugim grobljima poput Velike Bune i Šiljakovine osiguran dovoljan broj grobnih betonskih okvira za dodjelu na korištenje.

Spomenimo kako je i u planu proširenje groblja u Novom Čiču, a trenutno je u izradi projektna dokumentacija pa će fizički radovi proširenja pričekati još neko vrijeme.

S obzirom na cijelu situaciju s pandemijom, VG Komunalac bilježi povećane potrebe za grobnim mjestima jer je zbog covida povećan i broj umrlih.

–  Napravili smo godišnju analizu ukopa za 2021.godinu koja je pokazala više umrlih u odnosu na godinu ranije. U 2021. godini na osam groblja pokopano je tako 756 velikogoričana, dok je godinu ranije ta brojka bila za stotinjak manja, odnosno 648 ukopa. Spomenimo kako udio COVID-19 ukopa u odnosu na ukupno ukopa u prošloj godini na grobljima Grada Velike Gorice iznosi 16 posto što bi u brojkama značilo 121 ukop  – istaknuo je Kolarec.

Više o ukopima po mjesecima možete vidjeti u tablici:

 

Nastavi čitati

Vijesti

Mještanima Vukovine, Rakitovca te Starog i Novog Čiča stižu plave i žute kante

Djelatnici VG Čistoće svim korisnicima ostavljaju plave i žute posude, a oni koji nisu kod kuće dobit će dokumentaciju koju kasnije elektronskom poštom, ili osobno mogu predati VG Čistoći.

Objavljeno

on

Djelatnici VG Čistoće nastavljaju s podjelom žutih i plavih posuda po velikogoričkim naseljima. Nakon podjele u naseljima Velika i Mala Buna, Šiljakovina… djelatnici VG Čistoće nastavljaju s podjelom u naseljima Vukovina, Rakitovec te Staro i Novo Čiče.

– Još jednom molimo korisnike da preuzete posude ne koriste do pune uspostave novog sustava gospodarenja otpadom početkom ožujka ove godine, o čemu će biti obavješteni, jer još nisu ispunjenju uvjeti za preuzimanje razvrstanih frakcija otpada iz tih posuda – poručuju iz VG Čistoće.

Prilikom podjele smeđih posuda najviše je posao usporavalo potpisivanje dokumentacije o preuzimanju posuda s obzirom da velik broj korisnika ne može biti kod kuće za vrijeme radnog vremena. Podjela plavih i žutih posuda ipak ide znatno brže jer se svim korisnicima ostavljaju posude, a oni koji nisu kod kuće dobit će dokumentaciju koju kasnije elektronskom poštom, ili osobno mogu predati VG Čistoći.

Nastavi čitati

Vijesti

Najavljen rast cijena struje i plina planira se ublažiti smanjenjem PDV-a na iste, ali…

U cijeloj priči HEP bi trebao podnijeti određeni teret što bi moglo stvoriti gubitke u poslovanju.

Objavljeno

on

novčanik

Cijene hrane i kućanskih potrepština narasle su preko noći, cijene goriva opet rastu, u najavi je poskupljenje struje i plina, uz sve navedeno dolazi nam i prelazak na Euro, sve je to nešto što će građani itekako osjetiti na svojim kućnim budžetima, a teško je da će plaće, a o mirovinama da i ne govorimo sve to pratiti. Iz Vlade su na stolu sve opcije kako bi sve prošlo što bezbolnije, ali vrlo brzo ćemo znati koliko će to biti uspješno.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić rekao je jučer da još ne želi spekulirati oko iznosa smanjenja stopa PDV-a na struju i plin, da bi cijeli paket mjera za umanjenje efekta rasta cijena trebao biti poznat najkasnije 1. travnja, a najavio je da će se vrlo brzo reagirati i na rast cijena goriva, prenosi portal Novi list.

Taj paket mjera, ponovio je Marić, trebao bi se temeljiti na tri segmenta – jedan se odnosi na nadogradnju već postojećeg modela vaučera za socijalno najugroženije skupine društva, zatim, računa se na Hrvatsku elektroprivredu (HEP) i ostala društva koja, u kontekstu sagledavanja cjelokupne cijene, mogu dati svoj doprinos ublažavanju najavljenog rasta cijena, dok naposljetku takav doprinos mora dati i porezna politika.

-Međutim, koje stope i koje će biti u konačnici odluke, za sada ja ne bih spekulirao-rekao je Marić.

Prati se situacija i razvoj događaja, nitko se ne želi “zaletavati” s izjavama s obzirom da treba biti oprezan, jer mjere uvijek imaju i “drugu stranu medalje”, odgovorio je Marić na novinarsko pitanje o najavi da bi i HEP trebao podnijeti određeni teret, čime bi imao i eventualne minuse u poslovanju.

Marić je podsjetio da je stopa PDV-a na isporuku električne energije snižena još s 1. siječnjem 2017. godine s 25 na 13 posto, dok to nije učinjeno i s plinom, između ostalog i iz razloga što Hrvatska nije u potpunosti plinificirana te plin nije jednako rasprostranjen kao što je primjerice električna energija.

Podsjetio je da će cijene plina ostati na ovoj razini do 1. travnja, kada bi sezona grijanja već trebala krenuti prema kraju. Taj datum je označio i kao “horizont”, odnosno do kada bi najkasnije paket mjera trebao biti predstavljen.

 

Nastavi čitati

Obrazovanje

Slučaj “Online nastava”: Roditelji u problemima, škole s različitim rješenjima…

Pet velikogoričkih škola prešlo je na online nastavu, što je donijelo nezadovoljstvo dijela roditelja, u prvom redu koji nemaju rješenje što s djecom u situaciji kad nemaju pravo na bolovanje. Naravno da ima argumenata i “pro” i “contra”…

Objavljeno

on

Jedna za drugom, kao na traci, velikogoričke osnovne škole u posljednja su dva-tri dana prelazile na online nastavu. Borba protiv ove iscrpljujuće pandemije duga je i zamorna, niti jedno rješenje u toj borbi već odavno ne prolazi bez prilično glasnog drugog mišljenja, a ništa drukčije nije ni u slučaju velikogoričkog osnovnoškolstva. Roditelji su, naime, ljutiti. I zbunjeni, jer ne razumiju tko, zašto i kako donosi odluke…

S jedne strane, sasvim je logično da dio škola odlučuje boriti se s koronom online nastavom kao krajnjom opcijom, ovoga puta na samo tjedan dana, ali s druge je strane i lako objašnjivo što zatvaranje škola mnogima donosi probleme. Ako je dijete zaraženo, ako je u samoizolaciji, roditelj i može dobiti bolovanje, ali ako je zdravo dijete doma, jedina opcija je – godišnji odmor. Za one koji ga mogu dobiti, naravno. Komplikacija maksimalna i zato se može razumjeti i ljutnja, i protesti, i pitanja koja se postavljaju.

Jedno od njih je i tko, odnosno na temelju čega, donosi odluke ide li pojedina škola na online ili ne. Najjednostavniji odgovor bio bi da to čine ravnatelji, ali češće je tu riječ o puno širem dogovoru na razini škole. Jasno određenih kriterija na razini države nema, svaka škola donosi odluku na temelju preporuka iz HZJZ-a, pa se u ovom našem, goričkom slučaju dogodilo da imamo nekoliko različitih pogleda na problematiku.

OŠ Eugena Kumičića, OŠ Nikole Hribara, OŠ Velika Mlaka, OŠ Eugen Kvaternik i OŠ Novo Čiče tako će ovaj tjedan biti na online nastavi, dok ostale škole još nisu donijele takvu odluku. Po nekoliko razreda je u izolaciji i u ostalim školama, ali u njima je donesena odluka da će škola funkcionirati kao i dosad dok god ima razreda koji nisu “zahvaćeni”. Jedan od ravnatelja, doznajemo, stava je da će se škola odvijati normalno pa makar i s jednim jedinim učenikom…

– Vrte se brojke, koliko je zaražene djece i zaraženih razreda, ali to zapravo i nije ključno. Ti podaci se ionako stalno mijenjaju, ovdje je bitno ono što bi se dogodilo za tjedan dana da nismo sad djecu poslali kući na ovih nekoliko dana. Zaraženih bi bilo puno više i napravili bismo si puno veći problem. Uostalom, i velik dio nastavnika nam je u samoizolacijama, praktički je nemoguće organizirati zamjene… – objašnjavaju nam iz škola koje su se odlučile za online nastavu.

Foto: Zagrebačka županija

Zvuči, složit ćemo se, kao argumenti koji stoje. I svi će, iz svih škola, reći da razumiju roditelje, da su im jasne frustracije ljudi kojima ovakve odluke donose probleme u svakodnevnom životu, ali i da vjeruju kako je ovo najbolja odluka u ovom trenutku. Unatoč svim argumentima s druge strane, koji dolaze i dolazit će. Od onih da su djeca u školama, u kojima nemaju doticaj ni s kim izvan svog razreda, čak i sigurniji nego ovako, kad moraju vrijeme provoditi s bakama, djedovima ili rođacima, pa do onih koji govore da se može i drukčije, jer škola na Kajzerici radi i dalje iako je od 12 razreda u samoizolaciji njih čak devet!

U svakom slučaju, neće biti onako loše kao što je bilo u proljeće 2020. godine, svi ističu da je riječ o privremenom i kratkotrajnoj mjeri, da će se djeca vrlo brzo vratiti u školske klupe. A u djeci je, naravno, i ključ priče… Jer koliko god je teško roditeljima, koliko god je komplicirano ravnateljima, najgore je u svemu ovom klincima.

I to, na početku i na kraju svake ovakve priče, ne smijemo zaboraviti.

Nastavi čitati

Reporter 411 - 16.12.2021.

Facebook

Izdvojeno