Povežite se s nama

Moja županija

Godišnje turističke nagrade ‘Čovjek ključ uspjeha’ stigle i u Zagrebačku županiju

Riječ je o tri nagrade koju su osvojili Bernard Korak, chef plešivičkoga restorana i Milica Birk, pomoćnica ravnateljice Specijalne bolnice Naftalan za zdravstveni turizam. Nagradu je dobila i SB Naftalan.

Objavljeno

na

Svečanom dodjelom godišnjih nagrada najboljima u turizmu završena je u Opatiji dvodnevna manifestacija Dani hrvatskog turizma. Prvakom hrvatskog turizma za 2024. godinu proglašen je grad Poreč, čijem je gradonačelniku Lorisu Peršuriću nagradu uručio predsjednik Vlade Andrej Plenković. Premijer je čestitao svima nagrađenima i cijelom sektoru turizma, kao i Opatiji na 180. obljetnici turizma, dok se na sjednici Vijeća za upravljanje razvojem turizma iskazano zadovoljstvo rezultatima ostvarenima u ovoj godini.

Foto. Ministarstvo turizma i sporta

Među brojnim hrvatski laureatima, godišnju nagradu dobili su i dionici iz Zagrebačke županije. Bernard Korak, chef plešivičkoga Restorana Korak, i Milica Birk, pomoćnica ravnateljice Specijalne bolnice Naftalan za zdravstveni turizam, dobitnici su godišnje hrvatske turističke nagrade “Čovjek ključ uspjeha”. Cilj ove nagrade je podizanje kvalitete usluga i gostoljubivosti djelatnika u turizmu i djelatnostima povezanim s turizmom, što izravno utječe na podizanje stupnja zadovoljstva gostiju, širenje pozitivnog imidža hrvatskog turizma te ukupnog doživljaja Hrvatske kao poželjne turističke destinacije.

Osim njih, u finalnom izboru, u kategoriji za najbolji zdravstveni turizam, nagradu osvojila i SB Naftalan iz Ivanić Grada koja je jedinstvena i svjetski poznata zdravstvena ustanova s kontinuiranim rastom posjetitelja iz stranih zemalja. Dodajmo kako će Zagrebačka županija s gotovo 525 tisuća eura sufinancirati projekt unaprjeđenja smještajnih kapaciteta i infrastrukture  Specijalne bolnice Naftalan u funkciji razvoja zdravstvenog turizma – Welltur Naftalan. Riječ je o projektu ukupne vrijednosti 2,1 milijuna eura za koji je Naftalanu dodijeljeno bespovratnih 1,6 milijuna eura iz Mehanizma za oporavak i otpornost. Projektom se predviđa gradnja deset hotelskih smještajnih jedinica s 20 turističkih postelja, modernizacija i opremanje wellness sadržaja kao i postavljane fotonaponske elektrane na krovu zgrade, čime će ova bolnica dobiti novi standard smještajne kvalitete.

Foto: SB Naftalan

Milica Birk zdravstvenim turizmom bavi se već tridesetak godina i na svečanosti je preuzela priznanje za djelatnicu godine u kategoriji “zdravstveni turizam”..

-Bez svojeg tima, kolega, dosadašnjih ravnatelja i radnog okruženja, ne bih mogla polučiti ovakav uspjeh – rekla je Birk dodavši da su izgradnjom novog kompleksa bazena, teretane i kongresnog centra osigurani preduvjeti za daljnji rast i razvoj Naftalana.

Korak je proglašen djelatnikom godine u kategoriji “kuhar/kuharica”. Ovo obiteljsko imanje zaista se ima čime pohvaliti. Naime, na temeljima stare seoske kuće iz 1900. godine, preuredili su restoran a imanjem upravlja četvrta i peta generacija vinara.

Foto: Korak Vinery

-Ova nagrada nije samo odraz mog osobnog truda, već i predanosti moje obitelji i tima Restorana Korak. Zajedno smo nastojali stvoriti jedinstveno gastronomsko iskustvo koje odražava bogatstvo i tradiciju Plešivice – izjavio je Bernard Korak, chef restoran s Michelinovom zvjezdicom i zelenom Michelinovom zvjezdicom za izvrsnost u održivosti.

– Odrastajući u obitelji koja njeguje vinarsku i kulinarsku tradiciju, imao sam priliku učiti od najboljih i razvijati strast prema kulinarstvu. Posebno bih želio istaknuti doprinos svojih roditelja, Mirjane i Velimira, te brata i sestre koji su me podržavali na svakom koraku mojega putovanja. Ova nagrada motivira nas da nastavimo s inovacijama i unapređenjem naše ponude, uvijek s ciljem pružanja vrhunskog doživljaja našim gostima – rekao je Korak, naglašavajući da posebnu zahvalnost duguje supruzi i sinu, koji su mu najveća podrška i inspiracija. Njihova ljubav, razumijevanje i motivacija ključni su za svaki moj uspjeh i potiču me da svaki dan budem bolji, ne samo u kuhinji već i u životu! – zaključio je Korak.

Foto: Zagrebačka županija

-Ovo je veliko priznanje za našu destinaciju, veliki korak naprijed prema našoj viziji najbolje kontinentalne ‘butik destinacije’ u turizmu, s nagrade su još jedan dokaz da imamo sjajne djelatnike u turizmu koji svojim znanjem, voljom i vjerom u uspjeh doprinose prepoznatljivosti Zagrebačke županije – rekla je direktorica TZ-a Zagrebačke županije Ivana Alilović.

Tijekom Dana hrvatskog turizma održana je i sjednica Vijeća za upravljanje razvojem turizma na kojoj se raspravljalo o aktualnim temama turističkog sektora te je iskazano zadovoljstvo rezultatima ostvarenima u ovoj godini.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Moja županija

Nova lokacija, novi termin, novi vizual – počele prijave na Dane hrane i tradicijskih proizvoda

Do 01. prosinca!

Objavljeno

na

Zagrebačka županija i Grad Zagreb i ove godine organiziraju tradicionalnu izložbeno-prodajnu manifestaciju „Dani hrane i tradicijskih proizvoda Zagrebačke županije i Grada Zagreba“ koja će se održati 13. i 14. prosinca u prostoru Pučkog otvorenog učilišta Zagreb.

Nakon što se niz godina održavala tijekom listopada, ove godine manifestacija se održava u novom terminu, na novoj lokaciji i ima novo vizualno ruho. Također, uskoro će biti aktivna i nova web stranica manifestacije na kojoj će biti predstavljeni svi izlagači i njihovi proizvodi.

Prijava za besplatno izlaganje je putem službene stranice Zagrebačke županije, a moguća je zaključno s 1. prosincem.

Sama manifestacija će biti obogaćena stručnim predavanjima i interaktivnim radionicama, zatim predstavljanjem inovativnih proizvoda i proizvođača te nastupom glazbenika i KUD-ova.

Nastavite čitati

Moja županija

TIK TAK Stižu dani okusa tradicije – ponuda vrhunskih jelovnika zagrebačkog kraja!

Ručno rađena tjestenina, juha od vrganja, samoborska češnjovka, teleća koljenica, tartufi…

Objavljeno

na

(Foto: TZ Zagrebačke županije)

14. studenog počinje gastronomska avantura u sklopu nacionalne manifestacije Dani Okusa hrvatske tradicije, kada će Zagrebačka županija ponuditi „Okus Zagrebačkog kraja“ – vrhunske jelovnike u restoranima, nosiocima standarda Okusi Hrvatske tradicije, po promotivnim cijenama.

Riječ je o ukupno 10 restorana i slastičarnica koji su za svoje goste pripremili posebne menije; od ručno rađene tjestenine, juhe od vrganja, samoborske češnjovke, teleće koljenica, tartufa ili doboš torte… sve to u kombinaciji s vrhunskim vinima i pjenušcima iz našeg vinogorja.

Specijalitete će pripremati i 2 velikogorička restorana: Mon Ami i Babriga, kroz tri slijeda!

Detalji oko jelovnika, restorana i posebne ponude potražite na www.okusi.hr i visitzagrebcounty.hr

„Okus Zagrebačkog kraja“ traje do 30. studenog.

Nastavite čitati

Moja županija

Turistička zajednica Zagrebačke županije poziva građane – recite što mislite

Objavljeno

na

Objavio/la

Turistička zajednica Zagrebačke županije pokrenula je istraživanje o učinkovitosti svojih promotivnih aktivnosti, a građane poziva da sudjeluju ispunjavanjem kratkog online upitnika.

Cilj istraživanja je prikupiti mišljenja i prijedloge koji će pomoći u poboljšanju načina na koji se predstavljaju ljepote i doživljaji županije.

Upitnik je dostupan do 13. studenoga 2025., a svoje mišljenje možete reći putem formulara na linku.

Nastavite čitati

Moja županija

Zagrebačka županija ulaže više od 2 milijuna eura u sport – evo tko se može prijaviti

Zajednica športskih udruga i saveza raspisala je poziv za prijavu sportskih programa za iduću godinu.

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: Pixabay.com

Zajednica športskih udruga i saveza Zagrebačke županije objavila je Javni poziv za podnošenje prijava programa u sportu za 2026. godinu. Za te namjene u proračunu je predviđeno 2.035.695 eura, a prijave se zaprimaju do 5. prosinca 2025. godine.

Sredstva će biti usmjerena na različite segmente sportskog života u županiji, od organizacije međunarodnih i tradicionalnih sportskih priredbi, preko školovanja stručnih kadrova i potpore perspektivnim sportašima, do sufinanciranja natjecanja i treninga županijskih sportskih saveza.

Dio iznosa bit će namijenjen i za redovno funkcioniranje županijskog sportskog sustava.

Pravo prijave imaju pravne osobe sa sjedištem ili prebivalištem na području Zagrebačke županije koje su članice Zajednice športskih udruga i saveza te koje, sukladno Zakonu o sportu, mogu obavljati djelatnost sporta.

Sve detalje možete pronaći na službenoj web stranici.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

Moja županija

“..on ga bu krstil, ja ga bum pil! Evo gdje su fešte za Martinje u Zagrebačkoj županiji

Običaj koji stoljećima povezuje ljude, danas je proslava zajedništva, druženja i zahvalnosti za bogatstvo koje nam naša zemlja daruje.

Objavljeno

na

Zagrebačka županija od 7. do 15. studenoga obilježava Martinje – tradicionalnu svetkovinu svetog Martina iz Toursa kada se odvijaju obredi krštenja mošta u mlado vino.   

Kako je naša županija izuzetno bogata vinska regija, s dugogodišnjom tradicijom vinogradarstva, ne čudi ni bogat program manifestacija u sedam gradova i mnoštvo općina našega kraja jer je obilježavanje Martinja ukorijenjeno u kulturnu baštinu kontinentalne Hrvatske. 

Tradicionalno krštenje mošta, folklor, koncerti i gastronomska ponuda okupit će lokalnu i širu zajednicu u proslavi jednog od najljepših običaja kontinentalne Hrvatske koji stoljećima obilježava kraj vinogradarske sezone. 

Foto: TZ Sveti Ivan Zelina

Martinje, koje se tradicionalno slavi 11. studenoga, označava simbolično pretvaranje mošta u mlado vino kroz svečanu ceremoniju krštenja, dok u narodnom vjerovanju, Martinje označava kraj jeseni i završetak rada u vinogradima, vrijeme kada se slavi trud vinogradara i zahvalnost za plodove rada.  

Ovaj prekrasan običaj koji stoljećima povezuje ljude, danas je proslava zajedništva, druženja i zahvalnosti za bogatstvo koje nam naša zemlja daruje. Pozivamo sve da dožive autentično Martinje uz tradicionalnu glazbu, izvorne okuse i posebnu atmosferu, jer ova slavlja su ujedno naš doprinos očuvanju nematerijalne kulturne baštine koju s ponosom prenosimo mlađim generacijama – poručuje direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović, a ujedno poziva i na odgovorno uživanje u vinskoj kapljici tijekom programa manifestacija. 

Dugo selo krsti mošt uz Grašu i Psihiće ali i folkloraše 

Ovogodišnji program Martinja u Dugom Selu uklopio se u trodnevnu proslavu Dana Grada u Sportskoj dvorani. U petak, 7. 11. Dolazi Petar Grašo, u subotu, 8. 11. Psihomodo pop, a u nedjelju, 9. 11. KUD Preporod svim posjetiteljima priprema godišnji koncert uz tradicionalno krštenje mošta – ove godine uz čak 15-ak vinskih biskupa!
Svi se koncerti održavaju u Gradskoj sportskoj dvorani. Ulaz je slobodan, a u nedjelju slijedi zdravica mladim vinom i martinjskim zalogajima. 

Krštenje mošta u Velikoj Gorici na “Petku na Gorice” 

Velikoj Gorici martinjski običaji bit će predstavljeni na manifestaciji Petek na Gorice 7. studenoga od 10 sati u Parku Plemenite općine turopoljske.  

Uz bogatu ponudu lokalnih izlagača, posjetitelje očekuje i prikaz krštenja mošta uz pomoć Udruge vinogradara i vinara „Grozd“ i to uz 10-ak meštara martinjskog ceremonijala zagrebačkog vinodekanata. Bit će to jedinstvena prilika doživljaja pravog duha Martinjau centru grada. Osim toga, pripremaju se i edukativni sadržaji za mlade, kao i brojni okusi i mirisi koji prizivaju toplinu kraja jeseni i ljepotu zajedničkog stola. 

Okolica Svete Nedelje njeguje narodne običaje 

07. studenoga u 19 sati svetonedeljski kraj donosi dvije proslave Martinja. U Društvenom domu Bestovje prikaz narodnih običaja organizira Zavičajno društvo Zagorec a proslavu u Društvenom domu Rakitje priređuje KUD Z. L. Pikić.  

Zelina, s tradicijom vinskih izložbi starom gotovo stoljeće i pol, ima biškupa, domaće kobase i –Fine dečke 

Sveti Ivan Zelina poziva na Martinje na placu 8. studenoga od 11 sati na Trgu Ante Starčevića kada započinje mnogima najljepši dio godine. Martinje dođe kao svojevrsni uvod u božićno vrijeme: mirisi vina i hrane, dobra glazba i zagrijavanje za dan sv. Martina. Uz dobru glazbu, tu je tradicionalno krštenje mošta uz preštimanog i veleučenog martinjskog biškupa te zelinske vinare i Udrugu vinara i vinogradara “Brina” koja kuha kobasice i toči mlado zelinsko vino. Što se glazbe tiče, očekuje vas tamburaški bend “Fini dečki”. 

“Samborci piju vino z lonci” – Udruga Brenta zove u svoj “hram vina” 

Samobor Martinje slavi 11. studenoga proslavom u prostoru udruge Brenta na adresi Ferde Livadića 9, u organizaciji Zagrebačke županije, TZ Samobor i Samoborske vinogradarsko-vinarske udruge, a čeka vas običaj krštenje mošta uz biskupa i tradicionalna zabava. 

Jaska – kraljica vina, dovodi Petra Grašu! 

Program Martinja zaključuje Jastrebarsko 15. studenoga u 17 sati na Strossmayerovom trgu. Kao i svake godine, Martinje će obilježiti tradicionalni obred krštenja mošta, nastup tamburaškog sastava Primus, te bogata ponuda domaćih vina i delicija. Posjetitelji će moći uživati u ugodnoj martinjskoj atmosferi i druženju uz naše cijenjene vinare: Josipa Brajea, Željka Gregorića, Kuriju Budinščaka, Ivana Pavlečića, Krešimira Režeka i Marka Sirovicu. U petak, 14. studenog, s početkom u 20 sati, održat će se koncert Petra Graše.

Tijekom oba dana posjetiteljima će biti dostupni kesteni i food truck sa tradicionalnim jesenskim delicijima, koji će dodatno upotpuniti blagdanski ugođaj. U sklopu obilježavanja Dana Grada, u petak, 14. studenog, s početkom u 20 sati, održat će se koncert Petra Graše.
 

[Turistička zajednica Zagrebačke županije poziva sve posjetitelje na odgovorno uživanje u programu te umjerenost prilikom konzumacije alkoholnih pića.]

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom.

Nastavite čitati

Reporter 454 - 23.10.2025.

Facebook

Izdvojeno