Povežite se s nama

Moja županija

Godišnje turističke nagrade ‘Čovjek ključ uspjeha’ stigle i u Zagrebačku županiju

Riječ je o tri nagrade koju su osvojili Bernard Korak, chef plešivičkoga restorana i Milica Birk, pomoćnica ravnateljice Specijalne bolnice Naftalan za zdravstveni turizam. Nagradu je dobila i SB Naftalan.

Objavljeno

na

Svečanom dodjelom godišnjih nagrada najboljima u turizmu završena je u Opatiji dvodnevna manifestacija Dani hrvatskog turizma. Prvakom hrvatskog turizma za 2024. godinu proglašen je grad Poreč, čijem je gradonačelniku Lorisu Peršuriću nagradu uručio predsjednik Vlade Andrej Plenković. Premijer je čestitao svima nagrađenima i cijelom sektoru turizma, kao i Opatiji na 180. obljetnici turizma, dok se na sjednici Vijeća za upravljanje razvojem turizma iskazano zadovoljstvo rezultatima ostvarenima u ovoj godini.

Foto. Ministarstvo turizma i sporta

Među brojnim hrvatski laureatima, godišnju nagradu dobili su i dionici iz Zagrebačke županije. Bernard Korak, chef plešivičkoga Restorana Korak, i Milica Birk, pomoćnica ravnateljice Specijalne bolnice Naftalan za zdravstveni turizam, dobitnici su godišnje hrvatske turističke nagrade “Čovjek ključ uspjeha”. Cilj ove nagrade je podizanje kvalitete usluga i gostoljubivosti djelatnika u turizmu i djelatnostima povezanim s turizmom, što izravno utječe na podizanje stupnja zadovoljstva gostiju, širenje pozitivnog imidža hrvatskog turizma te ukupnog doživljaja Hrvatske kao poželjne turističke destinacije.

Osim njih, u finalnom izboru, u kategoriji za najbolji zdravstveni turizam, nagradu osvojila i SB Naftalan iz Ivanić Grada koja je jedinstvena i svjetski poznata zdravstvena ustanova s kontinuiranim rastom posjetitelja iz stranih zemalja. Dodajmo kako će Zagrebačka županija s gotovo 525 tisuća eura sufinancirati projekt unaprjeđenja smještajnih kapaciteta i infrastrukture  Specijalne bolnice Naftalan u funkciji razvoja zdravstvenog turizma – Welltur Naftalan. Riječ je o projektu ukupne vrijednosti 2,1 milijuna eura za koji je Naftalanu dodijeljeno bespovratnih 1,6 milijuna eura iz Mehanizma za oporavak i otpornost. Projektom se predviđa gradnja deset hotelskih smještajnih jedinica s 20 turističkih postelja, modernizacija i opremanje wellness sadržaja kao i postavljane fotonaponske elektrane na krovu zgrade, čime će ova bolnica dobiti novi standard smještajne kvalitete.

Foto: SB Naftalan

Milica Birk zdravstvenim turizmom bavi se već tridesetak godina i na svečanosti je preuzela priznanje za djelatnicu godine u kategoriji “zdravstveni turizam”..

-Bez svojeg tima, kolega, dosadašnjih ravnatelja i radnog okruženja, ne bih mogla polučiti ovakav uspjeh – rekla je Birk dodavši da su izgradnjom novog kompleksa bazena, teretane i kongresnog centra osigurani preduvjeti za daljnji rast i razvoj Naftalana.

Korak je proglašen djelatnikom godine u kategoriji “kuhar/kuharica”. Ovo obiteljsko imanje zaista se ima čime pohvaliti. Naime, na temeljima stare seoske kuće iz 1900. godine, preuredili su restoran a imanjem upravlja četvrta i peta generacija vinara.

Foto: Korak Vinery

-Ova nagrada nije samo odraz mog osobnog truda, već i predanosti moje obitelji i tima Restorana Korak. Zajedno smo nastojali stvoriti jedinstveno gastronomsko iskustvo koje odražava bogatstvo i tradiciju Plešivice – izjavio je Bernard Korak, chef restoran s Michelinovom zvjezdicom i zelenom Michelinovom zvjezdicom za izvrsnost u održivosti.

– Odrastajući u obitelji koja njeguje vinarsku i kulinarsku tradiciju, imao sam priliku učiti od najboljih i razvijati strast prema kulinarstvu. Posebno bih želio istaknuti doprinos svojih roditelja, Mirjane i Velimira, te brata i sestre koji su me podržavali na svakom koraku mojega putovanja. Ova nagrada motivira nas da nastavimo s inovacijama i unapređenjem naše ponude, uvijek s ciljem pružanja vrhunskog doživljaja našim gostima – rekao je Korak, naglašavajući da posebnu zahvalnost duguje supruzi i sinu, koji su mu najveća podrška i inspiracija. Njihova ljubav, razumijevanje i motivacija ključni su za svaki moj uspjeh i potiču me da svaki dan budem bolji, ne samo u kuhinji već i u životu! – zaključio je Korak.

Foto: Zagrebačka županija

-Ovo je veliko priznanje za našu destinaciju, veliki korak naprijed prema našoj viziji najbolje kontinentalne ‘butik destinacije’ u turizmu, s nagrade su još jedan dokaz da imamo sjajne djelatnike u turizmu koji svojim znanjem, voljom i vjerom u uspjeh doprinose prepoznatljivosti Zagrebačke županije – rekla je direktorica TZ-a Zagrebačke županije Ivana Alilović.

Tijekom Dana hrvatskog turizma održana je i sjednica Vijeća za upravljanje razvojem turizma na kojoj se raspravljalo o aktualnim temama turističkog sektora te je iskazano zadovoljstvo rezultatima ostvarenima u ovoj godini.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Moja županija

Zagrebačka županija rekorder u ulaganjima u javni prijevoz, evo o kojim se brojkama radi

Županija već godinama sudjeluje u modelima subvencija koji se provode zajedno s gradovima i općinama na njezinom području.

Objavljeno

na

Objavio/la

Zagrebačka županija izdvojila je najviše sredstava u Hrvatskoj za sufinanciranje javnog prijevoza u 2024. godini, a uz to bilježi i jedan od najvećih godišnjih porasta ulaganja. Prema analizi konsolidiranih proračunskih izvješća, Županija je za prijevoz izdvojila nešto više od 5 % proračuna te gotovo 38,5 eura po stanovniku, što je svrstava u sam vrh po ulaganjima.

Prema izvještaju portala Župan.hr, ulaganja se ponajprije odnose na mjere koje olakšavaju prijevoz učenika, studenata, umirovljenika i ostalih putnika. Sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca provodi se u suradnji s državom, koja i dalje pokriva 75 % cijene međumjesnih karata za učenike koji putuju više od pet kilometara. Osim toga, Županija već godinama sudjeluje u modelima subvencija koji se provode zajedno s gradovima i općinama na njezinom području.

Zagrebačka županija dio je i razgovora o uvođenju integriranog prijevoza na širem zagrebačkom području, u suradnji s Gradom Zagrebom i Krapinsko-zagorskom županijom. Plan predviđa jedinstvenu tarifnu uniju te usklađivanje voznih redova ZET-a, HŽ-a i privatnih prijevoznika, što bi građanima omogućilo jednostavnije i brže kombiniranje različitih vrsta prijevoza.

Ulaganja koja su vidljiva u ovogodišnjem proračunu prate i nacionalni trend jačanja javnog prijevoza. Čak 16 županija povećalo je sredstva za ovu namjenu, a devet ih izdvaja više od 2 % proračuna.

Ovakav porast izdvajanja prati i niz državnih i lokalnih inicijativa, uključujući i pilot-projekte poput besplatnog prijevoza vlakom za učenike, studente i umirovljenike, koji se nastavlja do kraja 2025. godine. Županija sudjeluje i u širenju mreže javnog prijevoza koja uključuje suradnju s privatnim i državnim prijevoznicima te sve veću usmjerenost na usklađivanje linija između županija.

Nastavite čitati

Moja županija

Zagrebačka županija podiže razinu spremnosti – 13 cesta prelazi u viši prioritet održavanja

Zimska služba Županijske uprave za ceste ulazi u sezonu s većim ulaganjima, novim pravilima i jasnim apelom vozačima.

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: Zagrebačka županija

Zagrebačka županija najavila je početak rada zimske službe za sezonu 2025./2026., koja će se provoditi od 15. studenoga do 15. travnja na više od 1.200 kilometara županijskih i lokalnih cesta. Program je predstavila Županijska uprava za ceste, najavivši ukupno 2,6 milijuna eura ulaganja i pojačano održavanje, dok je razlog povećanog obuhvata veći promet te potreba za većom sigurnošću na cestama.

Ravnatelj ŽUC-a Tomislav Landeka istaknuo je dvije ključne novosti. Čak 13 prometnica prelazi u višu razinu prednosti jer na njima prometuje više od 4000 vozila dnevno, a u naseljima s nogostupima za posipavanje će se koristiti isključivo sol umjesto sipine.

Foto: Zagrebačka županija

Zamjenik župana Damir Tomljenović podsjetio je na nedavne infrastrukturne radove diljem županije te upozorio vozače da i sami moraju odraditi svoj dio. To uključuje korištenje zimske opreme, kao i prilagođavanje uvjetima na cesti.

Dodatni apel uputio je Božidar Šnajder iz Hrvatskih cesta, ističući da sedam godina bez ozbiljnijeg snijega često stvara lažan osjećaj sigurnosti. Upozorio je da su mnogi vozači uvjereni da mogu bez zimskih guma, a među njima i generacije mladih koje nikada nisu vozile po snijegu i ledu.

Foto: Zagrebačka županija

Zimska služba ove sezone djeluje kroz sedam mjesta pripravnosti, Velika Gorica, Goričica, Vrbovec, Zaprešić, Samobor, Jastrebarsko i Ivanić-Grad, s 26 ekipa, vozilima s ralicama i posipačima te zalihama od 5000 tona soli i jednako toliko sipine. U održavanje su uključene i državne ceste, za koje su nadležne Hrvatske ceste, dok ŽUC Zagrebačke županije provodi radove na svim razinama prednosti.

Prioriteti su podijeljeni na tri razine:

  • II. razina – obuhvaća prometnice s više od 4000 vozila dnevno, gdje mora biti osigurana prohodnost od 5:00 do 22:00.
  • III. razina – odnosi se na važnije županijske i lokalne ceste, često s autobusnim linijama i pristupima stanicama, gdje se prohodnost održava od 5:00 do 20:00, uz mogućnost noćnih zastoja do dva sata između 20:00 i 5:00.
  • IV. razina – uključuje ceste manjeg prometnog značaja, gdje se prohodnost mora osigurati od 7:00 do 20:00, a kašnjenja pri intenzivnom snijegu mogu biti i do jednog radnog dana.

Foto: Zagrebačka županija

Zagrebačka županija ulazi u zimsku sezonu s pojačanom opremom, više prioritetnih prometnica i novim režimom održavanja. Ipak, stožeri zimske službe upozoravaju da ni najbolja logistika ne može nadomjestiti neodgovorno ponašanje na cesti. Zimske gume, prilagođena brzina i pažnja ključni su za sigurnu vožnju u nadolazećim mjesecima.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom.

Nastavite čitati

Moja županija

PANEL Zašto je infrastruktura temelj razvoja turističke destinacije?

OPG-ovi, kulturne ustanove i poduzetnici oblikuju identitet lokalnog turizma.

Objavljeno

na

(Foto: Dražen Kopač)

U Velikoj Gorici održana je panel rasprava pod nazivom “Utjecaj infrastrukture na turistički razvoj destinacije”, a koja je okupila dionike turističkog sektora Zagrebačke županije i otvorila razgovor o tome kako infrastruktura, kvalitetno upravljanje i suradnja utječu na razvoj turizma koji je održiv, konkurentan i usmjeren na ljude. 

Poseban značaj i osvrt dala je Lidija Capković Martinek, glasnogovornica Međunarodne zračne luke Zagreb, koja je naglasila koliko je zračna luka važna za razvoj kontinentalnog turizma te kako njezina prometna dostupnost izravno utječe na poslovna, kulturna i turistička kretanja u cijeloj regiji. 

Direktorice turističkih zajednica, Ivana Alilović i Maja Toth, predstavile su smjerove razvoja destinacije te naglasile važnost planiranja temeljenog na podacima, znanju i suradnji.

-Zagrebačka županija je jedina turistička zajednica u Republici Hrvatskoj koja je potpisala Glasgow Declaration, čime se obvezala na ubrzano djelovanje u području klimatske održivosti, a u listopadu je usvojila i svoj Plan upravljanja destinacijom, potvrđujući jasan i odgovoran put prema održivom i regenerativnom turizmu – istaknula je Alilović.

Maja Toth je podsjetila kako je Velika Gorica nedavno zaključila proces javnog savjetovanja o svojem Planu upravljanja, što pokazuje uključenost i otvorenost lokalne zajednice. 

U raspravi je naglašeno da infrastruktura, bilo da je riječ o zračnoj luci ili kulturnim, sportskim i turističkim objektima, predstavlja temelj svakog dugoročnog razvoja. Jednako važan dio priče čine i ljudi: lokalni OPG-ovi, kulturne ustanove, poduzetnici i svi akteri koji svojim radom oblikuju identitet destinacije. Upravo oni stvaraju živu, autentičnu i cjelogodišnju ponudu koja razlikuje uspješne destinacije od prosječnih. 

Zaključak panela bio je jednostavan i snažan: budućnost turizma u Zagrebačkoj županiji počiva na suradnji. Sinergija institucija, turističkih zajednica, gospodarstva i lokalne zajednice ključna je za razvoj koji je uravnotežen, održiv i usmjeren na stvarne potrebe prostora i ljudi. 

Održana rasprava pokazala je da Zagrebačka županija turizam razvija promišljeno i odgovorno te da u suradnji sa svojim dionicima gradi destinaciju koja s jednakom pažnjom čuva ono što ima i stvara ono što dolazi. 

Panel je vodila Katja Matković Mikulčić, a raspravi je svojim stručnim doprinosom prisustvovao akademik Zvonko Cvetnić.   

Događanje su organizirali Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i njezin Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Velikoj Gorici, uz podršku Grada Velike Gorice, Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Velike Gorice. 

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom.

Nastavite čitati

Moja županija

Nova lokacija, novi termin, novi vizual – počele prijave na Dane hrane i tradicijskih proizvoda

Do 01. prosinca!

Objavljeno

na

Zagrebačka županija i Grad Zagreb i ove godine organiziraju tradicionalnu izložbeno-prodajnu manifestaciju „Dani hrane i tradicijskih proizvoda Zagrebačke županije i Grada Zagreba“ koja će se održati 13. i 14. prosinca u prostoru Pučkog otvorenog učilišta Zagreb.

Nakon što se niz godina održavala tijekom listopada, ove godine manifestacija se održava u novom terminu, na novoj lokaciji i ima novo vizualno ruho. Također, uskoro će biti aktivna i nova web stranica manifestacije na kojoj će biti predstavljeni svi izlagači i njihovi proizvodi.

Prijava za besplatno izlaganje je putem službene stranice Zagrebačke županije, a moguća je zaključno s 1. prosincem.

Sama manifestacija će biti obogaćena stručnim predavanjima i interaktivnim radionicama, zatim predstavljanjem inovativnih proizvoda i proizvođača te nastupom glazbenika i KUD-ova.

Nastavite čitati

Moja županija

TIK TAK Stižu dani okusa tradicije – ponuda vrhunskih jelovnika zagrebačkog kraja!

Ručno rađena tjestenina, juha od vrganja, samoborska češnjovka, teleća koljenica, tartufi…

Objavljeno

na

(Foto: TZ Zagrebačke županije)

14. studenog počinje gastronomska avantura u sklopu nacionalne manifestacije Dani Okusa hrvatske tradicije, kada će Zagrebačka županija ponuditi „Okus Zagrebačkog kraja“ – vrhunske jelovnike u restoranima, nosiocima standarda Okusi Hrvatske tradicije, po promotivnim cijenama.

Riječ je o ukupno 10 restorana i slastičarnica koji su za svoje goste pripremili posebne menije; od ručno rađene tjestenine, juhe od vrganja, samoborske češnjovke, teleće koljenica, tartufa ili doboš torte… sve to u kombinaciji s vrhunskim vinima i pjenušcima iz našeg vinogorja.

Specijalitete će pripremati i 2 velikogorička restorana: Mon Ami i Babriga, kroz tri slijeda!

Detalji oko jelovnika, restorana i posebne ponude potražite na www.okusi.hr i visitzagrebcounty.hr

„Okus Zagrebačkog kraja“ traje do 30. studenog.

Nastavite čitati

Reporter 455 - 17.11.2025.

Facebook

Izdvojeno