Povežite se s nama

Moja županija

FOTO Zelinska Kestenijada privukla više tisuća posjetitelja

Kestenijada je, osim mirisnih kestena, posjetiteljima ponudila bogat program namijenjen svim generacijama.

Objavljeno

na

Vikend u Svetom Ivanu Zelini bio je u znaku 26. Kestenijade koja je okupila više tisuća posjetitelja nudeći im nezaboravan doživljaj prirode, gastronomskih delicija i raznolikog programa.

Već u subotu, 12. listopada, brojni posjetitelji pridružili su se svečanom otvorenju obnovljene poučne ekostaze „Kroz Zelinsku goru“. Program pješačenja uključivao je pješačku turu kroz šumu s novim informativnim drvenim pločama, pružajući zanimljive informacije o biljnim i životinjskim vrstama. Za još bolju atmosferu i društvo pobrinuli su se Planinarsko društvo „Izvor” i Mario Valentić s edukativno-zabavnim programom „HealthyFIT Experience by Mario Valentić“. Program je uključivao body&mind trening te breathe&flow vježbe koje pomažu u unapređenju zdravlja, jačanju duha i tijela te povećanju vitalnosti. Šetnja kroz prirodu završila je na vrhu Kladeščice besplatnim ručkom na otvorenome.

Kestenijada je, osim mirisnih kestena, posjetiteljima ponudila bogat program namijenjen svim generacijama. Udruga Amanita i restoran 4M priredili su impresivnu gastronomsku ponudu s gljivarskim gulašom, špek filekima, grahom, roštiljem i kolačima te izložbom gljiva i glazbom za sve prisutne. Moto i off-road klub Sv. Ivan Zelina uz kestene je poslužio i vrhunski grah.

U lovačkom domu na Kladeščici, održalo se i natjecanje u kuhanju lovačkog kotlića, a članovi Lovačkog društva „Srndać“ podijelili su posjetiteljima brojne porcije slasnog gulaša. Uz natjecanje, lovci su zainteresiranima održali i edukaciju o životinjama na kojoj se moglo saznati nešto novo o fauni ovoga kraja.

Osim spomenutih gastronomskih delicija, obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva ponudila su mlado vino, licitare, kolače od kestena i pogačice, a za ljubitelje piva točilo se craft pivo pivovare Angeluš.

Za najmlađe posjetitelje, Društvo „Naša djeca“ Sv. Ivan Zelina organiziralo je brojne zabavne igre na otvorenom koje su bile ispunjene smijehom, veseljem i natjecanjima, a Turistička zajednica grada Svetog Ivana Zeline osigurala je prigodne nagrade za najmlađe sudionike ovih aktivnosti.

Savate klub Čigra organizirao je grupni dolazak na Kestenijadu, a ostali sudionici koji su i ove godine odlučili doći vlastitim automobilima bili su oduševljeni novom prometnom regulacijom koja je omogućila nesmetan protok vozila u obama smjerovima, eliminirajući problem dugotrajnog čekanja.

– Osim što smo prošle godine uspješno implementirali novu prometnu regulaciju, Grad Sveti Ivan Zelina i Turistička zajednica grada Sv. Ivana Zeline ove su godine potaknuli i koncept dijeljenja vožnje kako bismo smanjili utjecaj na okoliš, čijoj su se inicijativi odazvali mnogobrojni posjetitelji, što nas iznimno veseli- istaknula je Marinka Zubčić Mubrin, direktorica Turističke zajednice grada Svetog Ivana Zeline.

Zelinska Kestenijada nije samo proslava tradicije i kestena, već i prilika za povezivanje s prirodom, koja već dvadeset i šest godina okuplja sve veći broj sudionika koji žele provesti dan s obitelji na našoj Zelinskoj gori.

Organizatori ovog događanja, Grad Sveti Ivan Zelina i Turistička zajednica grada Svetog Ivana Zeline, zahvaljuju svima koji su sudjelovali i doprinijeli uspjehu ovog nezaboravnog događaja i pozivaju one koji nisu mogli prisustvovati događaju da svakako posjete Zelinu – destinaciju u blizini Zagreba koja 365 dana pruža uživanje u prirodi, svježem zraku i domaćim, autentičnim okusima.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Moja županija

Zagrebačka županija podiže razinu spremnosti – 13 cesta prelazi u viši prioritet održavanja

Zimska služba Županijske uprave za ceste ulazi u sezonu s većim ulaganjima, novim pravilima i jasnim apelom vozačima.

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: Zagrebačka županija

Zagrebačka županija najavila je početak rada zimske službe za sezonu 2025./2026., koja će se provoditi od 15. studenoga do 15. travnja na više od 1.200 kilometara županijskih i lokalnih cesta. Program je predstavila Županijska uprava za ceste, najavivši ukupno 2,6 milijuna eura ulaganja i pojačano održavanje, dok je razlog povećanog obuhvata veći promet te potreba za većom sigurnošću na cestama.

Ravnatelj ŽUC-a Tomislav Landeka istaknuo je dvije ključne novosti. Čak 13 prometnica prelazi u višu razinu prednosti jer na njima prometuje više od 4000 vozila dnevno, a u naseljima s nogostupima za posipavanje će se koristiti isključivo sol umjesto sipine.

Foto: Zagrebačka županija

Zamjenik župana Damir Tomljenović podsjetio je na nedavne infrastrukturne radove diljem županije te upozorio vozače da i sami moraju odraditi svoj dio. To uključuje korištenje zimske opreme, kao i prilagođavanje uvjetima na cesti.

Dodatni apel uputio je Božidar Šnajder iz Hrvatskih cesta, ističući da sedam godina bez ozbiljnijeg snijega često stvara lažan osjećaj sigurnosti. Upozorio je da su mnogi vozači uvjereni da mogu bez zimskih guma, a među njima i generacije mladih koje nikada nisu vozile po snijegu i ledu.

Foto: Zagrebačka županija

Zimska služba ove sezone djeluje kroz sedam mjesta pripravnosti, Velika Gorica, Goričica, Vrbovec, Zaprešić, Samobor, Jastrebarsko i Ivanić-Grad, s 26 ekipa, vozilima s ralicama i posipačima te zalihama od 5000 tona soli i jednako toliko sipine. U održavanje su uključene i državne ceste, za koje su nadležne Hrvatske ceste, dok ŽUC Zagrebačke županije provodi radove na svim razinama prednosti.

Prioriteti su podijeljeni na tri razine:

  • II. razina – obuhvaća prometnice s više od 4000 vozila dnevno, gdje mora biti osigurana prohodnost od 5:00 do 22:00.
  • III. razina – odnosi se na važnije županijske i lokalne ceste, često s autobusnim linijama i pristupima stanicama, gdje se prohodnost održava od 5:00 do 20:00, uz mogućnost noćnih zastoja do dva sata između 20:00 i 5:00.
  • IV. razina – uključuje ceste manjeg prometnog značaja, gdje se prohodnost mora osigurati od 7:00 do 20:00, a kašnjenja pri intenzivnom snijegu mogu biti i do jednog radnog dana.

Foto: Zagrebačka županija

Zagrebačka županija ulazi u zimsku sezonu s pojačanom opremom, više prioritetnih prometnica i novim režimom održavanja. Ipak, stožeri zimske službe upozoravaju da ni najbolja logistika ne može nadomjestiti neodgovorno ponašanje na cesti. Zimske gume, prilagođena brzina i pažnja ključni su za sigurnu vožnju u nadolazećim mjesecima.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom.

Nastavite čitati

Moja županija

PANEL Zašto je infrastruktura temelj razvoja turističke destinacije?

OPG-ovi, kulturne ustanove i poduzetnici oblikuju identitet lokalnog turizma.

Objavljeno

na

(Foto: Dražen Kopač)

U Velikoj Gorici održana je panel rasprava pod nazivom “Utjecaj infrastrukture na turistički razvoj destinacije”, a koja je okupila dionike turističkog sektora Zagrebačke županije i otvorila razgovor o tome kako infrastruktura, kvalitetno upravljanje i suradnja utječu na razvoj turizma koji je održiv, konkurentan i usmjeren na ljude. 

Poseban značaj i osvrt dala je Lidija Capković Martinek, glasnogovornica Međunarodne zračne luke Zagreb, koja je naglasila koliko je zračna luka važna za razvoj kontinentalnog turizma te kako njezina prometna dostupnost izravno utječe na poslovna, kulturna i turistička kretanja u cijeloj regiji. 

Direktorice turističkih zajednica, Ivana Alilović i Maja Toth, predstavile su smjerove razvoja destinacije te naglasile važnost planiranja temeljenog na podacima, znanju i suradnji.

-Zagrebačka županija je jedina turistička zajednica u Republici Hrvatskoj koja je potpisala Glasgow Declaration, čime se obvezala na ubrzano djelovanje u području klimatske održivosti, a u listopadu je usvojila i svoj Plan upravljanja destinacijom, potvrđujući jasan i odgovoran put prema održivom i regenerativnom turizmu – istaknula je Alilović.

Maja Toth je podsjetila kako je Velika Gorica nedavno zaključila proces javnog savjetovanja o svojem Planu upravljanja, što pokazuje uključenost i otvorenost lokalne zajednice. 

U raspravi je naglašeno da infrastruktura, bilo da je riječ o zračnoj luci ili kulturnim, sportskim i turističkim objektima, predstavlja temelj svakog dugoročnog razvoja. Jednako važan dio priče čine i ljudi: lokalni OPG-ovi, kulturne ustanove, poduzetnici i svi akteri koji svojim radom oblikuju identitet destinacije. Upravo oni stvaraju živu, autentičnu i cjelogodišnju ponudu koja razlikuje uspješne destinacije od prosječnih. 

Zaključak panela bio je jednostavan i snažan: budućnost turizma u Zagrebačkoj županiji počiva na suradnji. Sinergija institucija, turističkih zajednica, gospodarstva i lokalne zajednice ključna je za razvoj koji je uravnotežen, održiv i usmjeren na stvarne potrebe prostora i ljudi. 

Održana rasprava pokazala je da Zagrebačka županija turizam razvija promišljeno i odgovorno te da u suradnji sa svojim dionicima gradi destinaciju koja s jednakom pažnjom čuva ono što ima i stvara ono što dolazi. 

Panel je vodila Katja Matković Mikulčić, a raspravi je svojim stručnim doprinosom prisustvovao akademik Zvonko Cvetnić.   

Događanje su organizirali Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i njezin Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Velikoj Gorici, uz podršku Grada Velike Gorice, Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Velike Gorice. 

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom.

Nastavite čitati

Moja županija

Nova lokacija, novi termin, novi vizual – počele prijave na Dane hrane i tradicijskih proizvoda

Do 01. prosinca!

Objavljeno

na

Zagrebačka županija i Grad Zagreb i ove godine organiziraju tradicionalnu izložbeno-prodajnu manifestaciju „Dani hrane i tradicijskih proizvoda Zagrebačke županije i Grada Zagreba“ koja će se održati 13. i 14. prosinca u prostoru Pučkog otvorenog učilišta Zagreb.

Nakon što se niz godina održavala tijekom listopada, ove godine manifestacija se održava u novom terminu, na novoj lokaciji i ima novo vizualno ruho. Također, uskoro će biti aktivna i nova web stranica manifestacije na kojoj će biti predstavljeni svi izlagači i njihovi proizvodi.

Prijava za besplatno izlaganje je putem službene stranice Zagrebačke županije, a moguća je zaključno s 1. prosincem.

Sama manifestacija će biti obogaćena stručnim predavanjima i interaktivnim radionicama, zatim predstavljanjem inovativnih proizvoda i proizvođača te nastupom glazbenika i KUD-ova.

Nastavite čitati

Moja županija

TIK TAK Stižu dani okusa tradicije – ponuda vrhunskih jelovnika zagrebačkog kraja!

Ručno rađena tjestenina, juha od vrganja, samoborska češnjovka, teleća koljenica, tartufi…

Objavljeno

na

(Foto: TZ Zagrebačke županije)

14. studenog počinje gastronomska avantura u sklopu nacionalne manifestacije Dani Okusa hrvatske tradicije, kada će Zagrebačka županija ponuditi „Okus Zagrebačkog kraja“ – vrhunske jelovnike u restoranima, nosiocima standarda Okusi Hrvatske tradicije, po promotivnim cijenama.

Riječ je o ukupno 10 restorana i slastičarnica koji su za svoje goste pripremili posebne menije; od ručno rađene tjestenine, juhe od vrganja, samoborske češnjovke, teleće koljenica, tartufa ili doboš torte… sve to u kombinaciji s vrhunskim vinima i pjenušcima iz našeg vinogorja.

Specijalitete će pripremati i 2 velikogorička restorana: Mon Ami i Babriga, kroz tri slijeda!

Detalji oko jelovnika, restorana i posebne ponude potražite na www.okusi.hr i visitzagrebcounty.hr

„Okus Zagrebačkog kraja“ traje do 30. studenog.

Nastavite čitati

Moja županija

Turistička zajednica Zagrebačke županije poziva građane – recite što mislite

Objavljeno

na

Objavio/la

Turistička zajednica Zagrebačke županije pokrenula je istraživanje o učinkovitosti svojih promotivnih aktivnosti, a građane poziva da sudjeluju ispunjavanjem kratkog online upitnika.

Cilj istraživanja je prikupiti mišljenja i prijedloge koji će pomoći u poboljšanju načina na koji se predstavljaju ljepote i doživljaji županije.

Upitnik je dostupan do 13. studenoga 2025., a svoje mišljenje možete reći putem formulara na linku.

Nastavite čitati

Reporter 454 - 23.10.2025.

Facebook

Izdvojeno