Povežite se s nama

HOTNEWS

FOTO Velikogoričanu Željku Mihalju najveće priznanje za ostvarenja u sportu

Među županijskim lauretaima su i gorički para sportaši Mirjana Lučić i Marko Turković te Paraatletski klub Uspon.

Objavljeno

na

U Pučkom otvorenom učilištu u Velikoj Gorici jučer su dodijeljene nagrade najboljim sportašima, sportskim djelatnicima i klubovima Zagrebačke županije za rezultate ostvarene tijekom 2022. godine.

– Nagradili smo večeras najbolje među 25 tisuća registriranih sportaša u Zagrebačkoj županiji. U 2022. godine imali smo zaista izuzetne sportske uspjehe na europskoj i svjetskoj sceni. Za ovu godinu mogu samo poželjeti da budu još bolji, a uvijek ćemo podupirati ono zbog čega smo kao Zajednica i osnovani, a to je vrhunski sport – poručio je Vladimir Bregović, predsjednik Zajednice sportskih udruga i saveza Zagrebačke županije.

24.02.2023. – Velika Gorica – Izbor najboljeg sportaša ZŽ – foto: Cityportal.hr

Velika Gorica može biti primjer kako se u lokalnoj zajednici ulaže u sport, a županija izdvaja značanja sredstva pa je tako u ovoj godini u proračunu predviđeno milijun i 200 tisuća eura za županijsku Zajednicu.

– U godinama koje su pred nama sigurno ćemo ulagati i izdvajati sredstva za sportaše i sprotašice jer svaki uloženi euro se deseterostruko vraća – istaknuo je zamjenik župana Ervin Kolarec, čestitavši svim nagrađenima.

Sadea Bećirović i Dino Šimunice iz Karate kluba Samobor najbolji su sportaš i sportašica Zagrebačke županije za 2022. godinu.  Iza njih su odlični rezultati ostvareni u prošloj godini. Sadea je vrhunska sportašica 1. kategorije, a kada su u pitanju medalje, prošle godine osvojila je zlato na Prvenstvu Europe za seniorke u Turskoj u ekipnim borbama, a bila je zlatna i na Prvenstvu Hrvatske do 68 kila pojedinačno.

– Iznimna mi je čast i veliko zadovoljstvo što sam baš ja ta koja sam izabrana. Imala sam iza sebe uspješnu godinu, a ovo mi je samo još dodatan motiv i poticaj za daljnji rad – rekla županijska najbolja sportašica.

24.02.2023. – Velika Gorica – Izbor najboljeg sportaša ZŽ – foto: Cityportal.hr

Njezin klupski kolega Dino, kategoriziran je kao vrhunski sportaš 2. kategorije, a trenutno se nalazi na 7. mjestu svjetske WKF rang liste mlađih seniora. On se prošle godine na Prvenstvu Hrvatske za seniore kao i za mlađe seniore u kategoriji do 75 kila, okitio zlatnom medaljom.

Najbolja sportašica u kategoriji osoba s invaliditetom je Mirjana Lučić iz Parastolnoteniskog kluba Uspon iz Velike Gorice, a najbolji sportašem proglašen je Marko Turković, član goričkog Paraboćarskog kluba „Marijan Dobrinčić“. Nagradu za najbolju ekipu u sportu osoba s invaliditetom Zagrebačke županije dobio je gorički Paraatletski klub Uspon.

24.02.2023. – Velika Gorica – Izbor najboljeg sportaša ZŽ – foto: Cityportal.hr

I ove godine nagrada za najbolju žensku ekipu Zagrebačke županije otišla je u ruke rukometašica iz ŽRK Dugo Selo, dok su rukometaši iz HRK Gorica najbolji u kategoriji muške momčadi.

Najveće priznanje, ono za životno djelo, otišlo je u ruke Velikogoričanu Željku Mihalju, dugogodišnjem predsjedniku Nogometnog saveza Zagrebačke županije, ali iza njega je bogata sportska karijera.

Od goričkih dobitnika priznanja tu su još i Tena Pereković  iz Judo klub Kokica i Antonio Brletić iz Karate kluba Centar koji su među  najboljim mladim nadama, Vladimir Malbašić iz HRK Gorica dobitnik je nagrade kao sportski djelatnik, dok su Nagrade za zaslužne sportske kolektive Zagrebačke županije dobili NK Mraclin i NK Ban Jelačić.

Foto galerija:

Tekst je dio programskog sadržaja “Moja županija”, nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom. 

 

 

 

 

HOTNEWS

Izbori za EU parlament: HDZ predstavio kandidate u Velikoj Gorici

Domaćin Ačkar u ugodnoj atmosferi s premijerom podsjetio na važnost zastupanja hrvatskih interesa u EU.

Objavljeno

na

Objavio/la

Hrvatska demokratska zajednica na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem u Hotelu Garden Hill u Velikoj Gorici predstavila je svoje kandidate za izbor u Europski parlament. Ciljevi zacrtani u programu pod nazivom „Hrvatska snažna i važna“ naglašavaju ciljano jačanje gospodarstva kao ključne stavke od interesa svih građana. – Danas je u Hrvatskoj zaposleno milijun i 720 tisuća ljudi, a broj nezaposlenih manji je od 89 tisuća, što znači da na 20 zaposlenih ide jedan nezaposleni, što je najoptimističniji omjer do sada. Prosječna plaća u dva dosadašnja mandata u porastu je za 577 eura. – istaknuo je premijer i nositelj liste za EU parlament.

Foto: Redakcija Cityportala

Na HDZ-ovoj listi broj 5 za EU parlament je 12 kandidata, a interese Hrvatske u Europskoj uniji u novom mandatu žele zastupati potpredsjednica Europske komisije i potpredsjednica Europske pučke stranke Dubravka Šuica, predsjednik Kluba EPP-a u okviru Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Davor Ivo Stier, aktualni zastupnik i voditelj HDZ-ove delegacije u EP-u Karlo Ressler, aktualna ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, potpredsjednica Kluba EPP-a u EP-u i predstavnica HDZ-a BiH Željana Zovko, aktualni zastupnici u EP-u Sunčana Glavak i Tomislav Sokol, bivši ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić, tajnik županijske organizacije HDZ-a u Splitskoj-dalmatinskoj županiji Ante Mihanović, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić te bivša europarlamentarka Marijana Petir.

Foto: Redakcija Cityportala

Gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar, kao domaćin predstavljanja, naglasio je važnost odaziva na EU izbore, kao i na parlamentarne ali i lokalne izbore za godinu dana. Ujedno je podsjetio prisutne da je premijer uz građane bio kada im je bilo najteže, prilikom velikih poplava prije 12 godina, a prošle godine osigurao je više od 10 milijuna eura za nasipe.

Dubravka Šuica podsjetila je da je na prijedlog premijera Andreja Plenkovića i uz potporu Ursule von der Leyen demografija dobila vlastiti resor u Europskoj komisiji, a čast da ga vodi pripala je upravo Hrvatskoj. Program i viziju HDZ-ovih kandidata došao je podržati Željko Turk, predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Zagrebačke županije i gradonačelnik Zaprešića, koji je u svojem obraćanju istaknuo činjenicu da je uz pomoć Vlade u Zagrebačku županiju uloženo više od milijardu eura za brojne projekte.

Foto: Redakcija Cityportala

Podsjećamo da će se na europskim izborima 2024. izabrati 720 zastupnika, od čega će njih 12 biti iz Hrvatske. Europski izbori se u Hrvatskoj održavaju 9. lipnja.

Nastavite čitati

Gospodarstvo

Razmišljate o postavljanju solarne elektrane? Saznajte koji je najlakši put do njih

Predavanje u Velikoj Gorici će se održati 12. lipnja u Poduzetničkom inkubatoru

Objavljeno

na

Objavio/la

Saznajte kako solarna elektrana jednoj obiteljskoj kući ili poslovnom objektu može pomoći smanjiti račune za struju, ali i kako je ugraditi na jednostavan i financijski isplativ način na jednom od predavanja “Najlakši put do solarne elektrane” koje organizira Zelena energetska zadruga (ZEZ) unutar Zagrebačkog prstena.

Na predavanjima ćete saznati kako izgleda proces i koji su uvjeti ugradnje solarne elektrane, kako se određuje snaga i visina investicije, koje su mogućnosti za sufinanciranje te druge korisne informacije na ovu temu. Ujedno će se predstaviti mogućnost sudjelovanja u grupnoj nabavi opreme solarnih elektrana kroz koju će ZEZ osigurati barem 15 % popusta na opremu solarne elektrane visoke kvalitete i podršku na svakom administrativnom i tehničkom koraku ugradnje solarne elektrane.

Raspored predavanja:

4. 6. – SESVETE od 18 sati u prostoru Udruge Zelene i plave Sesvete (Kelekova 2)

5. 6. – DUGO SELO od 18 sati u Kulturnom centru za posjetitelje (J. Zorića 5)

12. 6. – VELIKA GORICA od 18 sati u Poduzetničkom inkubatoru (Podložnica 6)

13. 6. – SVETA NEDELJA od 18 sati u Društvenom domu Strmec (Ulica Vladimira Nazora 13)

Samo u posljednjih godinu dana, broj solarnih elektrana u kućanstvima i tvrtkama u Hrvatskoj je narastao dvostruko. Zašto su se brojni građani počeli okretati solarnoj energiji, nije teško za razumjeti – uz solarnu elektranu, na godišnjoj razini može smanjiti račune za struju i do 80 %. Povrat ulaganju u solarnu elektranu može se očekivati za šest do osam godina, a proizvođači garantiraju maksimalnu učinkovitost solarnih panela barem 20-ak godina. Osim što je isplativo ulaganje, solarna elektrana je prilika za zaštitu od promjena i kriza na tržištu energije te podiže vrijednost nekretnine na koju je ugrađena.

Stručnjaci iz ZEZ-a su u nešto više od tri godine organiziranja besplatnih informativnih predavanja i aktivnosti o solarnoj energiji informirali više od 15 tisuća građana o solarnim elektranama te tako pomogli u korištenju solarne energije u kućanstvima i tvrtkama diljem Hrvatske.
Predavanje “Najlakši put do solarne elektrane” će održati ZEZ-ov stručni tim Alice Šebina, voditeljica podrške korisnicima u realizaciji solarnih elektrana i Svibor Jančić, specijalist za razvoj zajednice.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Vozio ‘pod gasom’ pa sletio u odvodni kanal u Kučama

Imao je 1,46 promila alkohola u krvi.

Objavljeno

na

Od 24.do 27. svibnja djelatnici goričke prometne policije proveli su akciju „Pojačan nadzor vozila i vozača u dane vikenda“. Tom prilikom ukupno je utvrđeno 17 prometnih prekršaja.

Policija je izvijestila kako je za vikend bilo 6 prometnih nesreća, a dvije su s ozlijeđenim osobama. U jednoj je nesreći sudjelovao 35-godišnjak koji je u subotu 25. svibnja u 23:15 sati sletio u odvodni kanal kod kućnog broja 105 u Ulici braće Radić u Kučama.

– Očevidom je utvrđeno da je upravljao vozilom za vrijeme dok je u organizmu imao prisutnost alkohola u koncentraciji od 1,46 g/kg., što mu je umanjeno za dopuštenu pogrešku od 0,10 g/kg,. Istom je privremeno oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati i isključen je iz prometa te mu je uručen Prekršajni nalog – istaknuli su iz policije.

 

Nastavite čitati

CityTV

VIDEO Spremni i uvježbani! Gorički vatrogasci pokazali svoju snagu na vježbi VG24

Kroz gotovo četiri sata, 27 društava podijeljenih na šest lokacija na području grada i okolice, odradilo je svoje zadane scenarije.

Objavljeno

na

Objavio/la

Nedjeljni dan gorički dobrovoljni vatrogasci proveli su provjeravajući svoje sposobnosti kroz veliku vatrogasnu pokaznu vježbu u organizaciji Vatrogasne zajednice Grada Velike Gorice. Kroz gotovo četiri sata, 27 društava podijeljenih na šest lokacija na području grada i okolice, odradilo je svoje zadane scenarije.

– Kroz ovakav vid vježbi pokušavamo utvrditi razinu spremnosti i sposobnosti naših vatrogasnih društava te nam je to pokazatelj za daljnje potrebe usavršavanja – komentirao je po završetku velike vježbe zapovjednik goričke Vatrogasne zajednice, Ivica Maceković.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Lokacije na kojima se sve odvijalo su Čička Poljana, Šćitarjevo, Gradići, Markuševec Turopoljski, Šiljakovina i u Starom Čiču na odlagalištu glomaznog otpada.

– Mi smo ovdje provjeravali spremnost operativnih vatrogasaca područja centar, a koje obuhvaća DVD Vukovinu, Veliku Goricu, Kurilovec, Staro i Novo Čiče. U vježbi prilikom gašenja požara koristili smo pjenu i vodu. S obzirom na to da na ovom području nema hidranta vadili smo vodu iz jezera. Na ovo je vježbi sudjelovalo 40 vatrogasaca. Ovo još jedanput pokazuje da su dobrovoljni vatrogasci, uvijek spremni za izlazak na intervenciju pomoći našim sugrađanima, ali i kao ispomoć Javnoj vatrogasnoj postrojbi – rekao nam je zapovjednik DVD-a Kurilovec, Hrvoje Sučić.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Na vježbi je sudjelovalo 134 operativnih vatrogasaca s ukupno 43 vozila, a u jednoj su vježbi bili uključeni I djelatnici Hitne medicinske službe.

– Vježba je bila zahtjevna te su pokazali širok dijapazon onoga čime se bave. Izuzetno smo ponosni na naše vatrogasce i našu Vatrogasnu zajednicu koja je najsnažnija i najbolje obučena zajednica u Zagrebačkoj županiji. U svakom smo trenutku sigurni da na njih možemo računati – rekao je zamjenik gradonačelnika Neven Karas koji je također promatrao vježbu u Starom Čiču.

Dobrovoljna vatrogasna društva još su jednom pokazala koliko su dobro opremljena, osposobljena i uvježbana te su odlična potpora Jvanoj vatrogasnoj postrojbi, komentirao je zapovjednik Maceković.

– Mogu reći da smo se kroz nekoliko velikih intervencija u posljednjih par godina, poput požara u PPS Galeković kao i prošlogodišnjeg srpanjskog nevremena, kada je bilo potrebe za većim brojem ljudi morali smo se osloniti na naša dobrovoljna vatrogasna društva. Gorička JVP ima 50 vatrogasaca, ali se znamo ponekad naći u situacijama gdje dođe do preopterećenja i jednostavno moramo tražiti pomoć dobrovoljnih vatrogasaca i tu su se oni pokazali da zaista na njih možemo računati u svemu – naglasio je zapovjednik Maceković.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Nastavite čitati

HOTNEWS

Na rubu Svemira: Gorički gimnazijalci lanisrali meteorološki balon

Riječ je o najnovijem projektu Ventus 1 ekipe okupljene u udrugu i prvi hrvatski raketni startup ‘Nucleus Aerospace’.

Objavljeno

na

Ekipa okupljena u udrugu i prvi hrvatski raketni startup ‘Nucleus Aerospace’ otišla je korak dalje te su jučer realizirali svoj najnoviji projekt Ventus 1. Većinu ekipe čine učenici goričke Gimnazije, a dolaze iz Velikog Polja, Velike Mlake i Velike Gorice.

Misiju Ventus 1, realizirali su Luka Niuć, Ante Matković, Andrija Hrvojević, Tomislav Penava, Marko Miličević, Ivan Nuić, Lucija Legin, Ana Hrvojević, Leon Beloša, Karlo Matković.

Ventus 1 je meteorološki balon sa sondom u kojoj se nalaze tri kamere, maketa CroCube satelita i elektronika koja mjeri određene parametre tijekom leta. Plan „Nucleusovog“ tima je poslati ga u visinu od čak 40 km. Glavna zadaća kamera postavljenih na meteorološkoj sondi Ventusa 1 je bilježiti spektakularne vidike koji će biti vidljivi u Svemiru – zakrivljenost Zemlje, tamu Svemira i Hrvatsku s te visine.

– U spomenutu sondu stavljena su imena i prezimena sudionika „Nucleusove“ radionice tijekom koje su vršene pripreme za našu najnoviju misiju. Na taj simboličan način dio njih će biti na rubu Svemira, dalje negoli je bio ijedan Hrvat – s ponosom poručuju iz „Nucleusa“.

A evo i kako je način spuštanja Ventuasa 1 opisao predsjednik udruge „Nucleus aerospace“ Luka Nuić.

– Meteorološki balon na Zemlji ima promjer 2,5 m, a kada dođe na visinu od 40 km promjer se proširi na 12 m te balon pukne. Kada pukne, aktivira se padobran tako što se otvori tijekom prolaska kroz atmosferu kada lovi zrak te polako sondu spušta na Zemlju. Njeno kretanje pratimo s pomoću GPS-a. Nakon što doznamo točnu lokaciju spuštanja, Nucleusov tim kreće na teren da ju pronađe – ispričao je Nuić.

– Zanimljivo je da je na meteorološkoj stanici i maketa satelita CroCube, koja je danas skupa s njom odletjela u svemirska prostranstva, dok je u planu da originalna verzija satelita CroCube bude lansirana u listopadu ove godine – pojasnio je Luka Nuić.

CroCube je prvi hrvatski satelit čije se lansiranje očekuje 15. listopada ove godine. Riječ je o nanosatelitu klase „1U Cubesat“ dimenzija 10x10x10 cm, a težine oko 1,1 kg. Kockasti oblik satelita odgovara hrvatskom nacionalnom simbolu prepoznatljivom u cijelom svijetu – crveno-bijelim kockicama pa misija zato s ponosom nosi naziv CroCube – Prva hrvatska kockica u Svemiru.

Više o tome doznajte na web-stranici crocube.hr.

Inače, ovi mladi zaljubljenici u svemir do sada su uspjeli lansirati svoje dvije rakete, Nucleus Aerospace, udruga i prvi hrvatski raketni startup, dosad je uspio lansirati svoje dvije rakete, jednostupanjsku suborbitralnu raketu Curie I te još veću i bržu raketu Curi I-EX.

Ovaj projekt velikogoričkih gimnazijalaca podupro je JANAF d.d.

Foto: Luka Beloša

Nastavite čitati

Reporter 437 - 23.05.2024.

Facebook

Izdvojeno