turisticka-zajednica-velika-gorica

Povežite se s nama

CityTV

FOTO/VIDEO Uvježbani za potres: U Tuđmancu vježba službi civilne zaštite

Park Franje Tuđmana poslužio je kao pozornica za pokazno-terensku vježbu “VG Potres 2022.”, u kojoj su sudjelovale sve službe civilne zaštite koje egzistiraju u našem gradu

Objavljeno

na

Šatori kakvi podsjećaju na izvanredne situacije postavljeni po cijelom Parku Franje Tuđmana, na svakom koraku raširene vrpce koje ograničavaju normalno kretanje, policija, vatrogasci, Crveni križ, snage Civilne zaštite…

Takav je prizor Velikogoričane dočekao ove oblačne subote prijepodne. I sigurno su se na prvu zapitali što se to događa svi oni koji nisu znali da je upravo u tijeku Pokazno-terenska vježba civilne zaštite “VG Potres 2022.” U organizaciji Veleučilišta Velika Gorica, uz potporu Grada i ravnateljstva Civilne zaštite, prikazana je vježba s temom “djelovanje sustava civilne zaštite Grada Velike Gorice kod saniranja primarnih posljedica razornog potresa na području grada”.

Okupile su se u ovoj vježbi sve snage civilne zaštite koje egzistiraju u našem gradu, od Stožera civilne zaštite, preko Područnog ureda civilne zaštite Zagreba, Vatrogasne zajednice, gradskog Crvenog križa, goričke Policijske postaj, Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije, gradske Specijalističke postrojba civilne zaštite, pa sve do povjerenika i zamjenika povjerenika civilne zaštite te studenata našeg Veleučilišta.

– Važno je spojiti znanost s praksom na terenu, a to je zapravo i cilj svega ovoga. I na kraju mogu reći da sam ponosan na način na koji je odrađena ova vježba, iako vam mogu otkriti i da smo utvrdili neke nedostatke, koje ćemo u budućnosti znati ukloniti – rekao je dekan Veleučilišta Ivan Toth, pa nastavio:

– Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ovoj vježbi i poručujem sugrađanima da žive u jednom od sigurnijih gradova u Hrvatskoj. Jedini smo grad u regiji koji ima studij koji se bavi sigurnošću i zaštitom, predvodnici smo u znanosti i struci kriznom menadžmenta, a sve to ne bi bilo moguće da Grad od prvog dana nije shvatio važnost osnivanja ovakvog učilišta.

Kao izaslanik gradonačelnika Ačkara na vježbu je stigao njegov zamjenik Neven Karas, jako dobro upoznat s radom sveučilišta.

– Imam sreću da živim u Velikoj Gorici, a mi kao građani imamo sreću da imamo dugotrajnu tradiciju vatrogastva kao temeljne operativne snage civilne zaštite te ostalih snaga. Svi smo svjedoci da smo zadnjih nekoliko godina doživjeli nekoliko kriznih situacija, od pandemije do potresa i elementarnih nepogoda, a mi smo do sad obučili 90 povjerenika i zamjenika povjerenika Civilne zašite, koji su najvažnije osobe na terenu u slučaju krize. Iduće godine najvažnija zadaća bit će opremanje Civilne zaštite opće namjene – istaknuo je Karas.

Brojni znatiželjnici, bilo prolaznici ili oni koji su došli s namjerom da vide vježbu, zastali su negdje širom Tuđmanca, ispratili što se događa, doznali kakvi su procesi u vatrogastvu, u radu Crvenog križa, ljudi iz Civilne zaštite… Sve u svemu, uspješna priča za nešto drukčije subotnje prijepodne, nešto što će se vrlo vjerojatno uskoro preslikati i na druge gradove.

– Ravnateljstvo Civilne zaštite dalo je punu podršku ovoj vježbi, logistički, ali i sa stručnjacima. Nalazimo se pred izazovima koji su naša stvarnost i iznimno je važno da se ove vježbe uigravaju. Jako me ugodno iznenadila sinergija Grada i Veleučilišta, kroz tu suradnju povezuje se iskustvo i znanje. To je odličan model koji bi trebalo prenijeti i prenijet ćemo ga na cijelu državu – rekao je Darko Majstorović, koordinator poslova Ravnateljstva civilne zaštite.

Vježbom u Tuđmancu započela je i manifestacija “Dani kriznog upravljanja”, koji će trajati sve do četvrtka, 27. listopada.

A kako je bilo pogledajte u videu:

CityTV

FOTO/VIDEO Božićne jaslice Kvaternikovih zadrugara iduće godine putuju na Trg svetog Petra u Vatikan!

Izložbu s čak 60 originalnih Božićnih jaslica učeničke zadruge Eugen razgledajte u Uredu Bake Božićnjak, a unikatne ukrase za bor i dom potražite na Božićnom sajmu u OŠ Eugena Kvaternika, 20.prosinca.

Objavljeno

na

Objavio/la

Program Adventa u Gorici ovog je tjedna bio obogaćen i otvorenjem jedne sasvim originalne izložbe! U Uredu Bake Božićnjak smjestilo se čak 60 božićnih jaslica koje su izradili kreativni članovi Učeničke zadruge Eugen iz Kvaternika, a sve prisutne kroz program otvorenja proveli su učenici osmog razreda. ‘Žive jaslice’ na adventskoj pozornici u Parku plemenite opčine turopoljske, prisutnima su prikazali Adam, Bruno, Bruna i Elena, a zasigurno najpoznatija pjesmu Došašća, ‘Visom leteć’, pripremili su i izveli učenici 3.a razreda s učiteljicom Jelenom Milinković.

Kvaternikovi zadrugari Goričanima i svim posjetiteljima našeg adventskog programa drugu godinu zaredom poklanjaju izložbu Božićnih jaslica, koje se u ovo vrijeme održavaju diljem svijeta.

– To mi je bila inspiracija da se i naši učenici uključe u takvu aktivnost. Nisu svi samostalno izrađivali jaslice, u to su se uključili i njihovi roditelji, bake i djedovi i to je drugi cilj ove aktivnosti, kako bi se potaknula suradnja u obitelji i među samim učenicima. Ove godine smo skupili rekordni broj od čak 60 jaslica, to je zbilja iznad svih očekivanja. Sudjelovao je i veći broj djece, od prvog do osmog razreda, a veći odaziv je među mlađim učenicima – rekla nam je Nataša Čurić, vjeroučiteljica i voditeljica Učeničke zadruge Eugen, OŠ Eugena Kvaternika.

Djeca su bila jako kreativna, pa su se u izradi jaslica služili i recikliranim materijalima, poput čepova, konzervi, prirodnih materijala poput drva, a jaslice su izrađivali i od tikvica!

– Želja nam je bila prikazati kako se božićne jaslice ne moraju kupovati, već se mogu izraditi od onoga što već imamo kod kuće. No, nismo ograničavali djecu na koji ih način moraju izraditi, pa su neki uklopili i kupljene figurice, dok su drugi sve elemente izrađivali od raznih materijala, zbilja su bili kreativni – ističe voditeljica zadrugara, te otkriva kako će iduće godine jedne jaslice poslati i na najpoznatiji izložbu ove tematike, koja se svake godine u prosincu održava u Vatikanu na Trgu svetog Petra.

Prosinac je uobičajeno mjesec prepun aktivnosti za ove učenike-zadrugare. Nakon uspješno organizirane prodaje adventskih vjenčića, koje su također sami izrađivali, prikupili su sredstva za kupnju potrebnih materijala za izradu božićnih ukrasa, koji će se naći na prodajnom Božićnom sajmu 20.prosinca u OŠ Eugena Kvaternika.

– U pripremi tog sajma također sudjeluju svi razredi i ovo je odlična prilika da pozovemo sve roditelje, obitelji učenika, pa i susjede i sve Goričane da nam dođu na naš Božićni sajam! Imat ćemo jako veliki izbor unikatnih ukrasa koje su izradili učenici, a sav prihod ćemo uložiti u opremanje škole klimama. Smatramo da to više nije luksuz nego potreba, pa da nam se učenici krajem školske godine više koncentriraju na učenje, a manje na vrućinu. Sajam će biti otvoren od 9 ujutro do 18:30 navečer, a u sklopu njega ćemo imati i Božićnu priredbu. Svi ste dobrodošli! – poziva Nataša Čurić, vjeroučiteljica i voditeljica Učeničke zadruge Eugen, OŠ Eugena Kvaternika.

Izložbu njihovih originalnih Božićnih jaslica možete razgledati u Uredu Bake Božićnjak sve do kraja adventskog programa u Parku plemenite opčine turopoljske.

Naslovna i fotografije izložbe u članku: G.Kiš, Cityportal.hr

Nastavite čitati

CityTV

FOTO/VIDEO Glazbeno-scenski spektakl i humanitarna aukcija za finalnu proslavu 40.rođendana OŠ Nikole Hribara

Pogledajte djelić sjajne atmosfere s velikog slavlja Hribarovaca!

Objavljeno

na

Objavio/la

Veliko finale višednevne proslave 40.rođendana OŠ Nikole Hribara, najveće goričke škole, održano je sinoć u velikoj sportskoj dvorani, ali i u samom predvorju. U velikoj proslavi sudjelovali su baš svi! Učenici od prvog do osmog razreda, svi njihovi učitelji i učiteljice, profesori i profesorice, i svi ostali djelatnici koji su vrijedno pripremali bogatu scenografiju i koreografiju kojom su iznenadili roditelje i uzvanike sinoćnje proslave. Vrhunski light-show, glazba, kostimi i izvedba poput pravih profesionalaca oduševili su publiku koja je sve sudionike nagradila velikim pljeskom nakon svake nove točke.  U dvorani su bila popunjena sva mjesta, a stajalo se i na dodatnim stolicama, jer taj glazbeno-scenski spektakl nitko nije želio propustiti! Nakon jednosatnog show-programa, proslava se premjestila do velikog školskog predvorja, gdje je održana humanitarna aukcija u sklopu akcije za djecu koja se liječe na onkološkom odjelu Klinike za dječje bolesti u Zagrebu.

Nakon nastupa Vegasica, kad su se na malu pozornicu popeli nogometaši HNK Gorice, Krešimir Krizmanić i Jurica Pršir, te nogometaš NK Dinama, Dario Špikić, inače bivši Hribarovac, oduševljenju nije bilo kraja! Nogometna lopta s potpisima svih nogometaša goričkog prvoligaša i Špikićev dres osigurali su dodatna sredstava za plemeniti cilj, a nakon aukcije školarci su doslovno okupirali pozornicu i okružili nogometaše, kako bi dobili autogram i fotografiju za dugo sjećanje na ovo posebno rođendansko druženje. Gužva je bila i na štandovima učeničke zadruge Breza, čiji su članovi organizirali humanitarni sajam, na kojemu ste za par eura mogli kupiti prekrasne božićne ukrase, unikatni nakit i još niz prigodnih ukrasnih predmeta koje su izradili vrijedni zadrugari, a ukupan prihod također ide za pomoć Klaićevoj bolnici.

– Zahvaljujem svim djelatnicima i svim učenicima škole koji su se uključili i sudjelovali u brojnim programima koje smo organizirali povodom 40. rođendana naše škole. Posebno smo ponosni na humanitarnu akciju ‘Na krilima radosti’ za male pacijente koji su smješteni na onkološkom  odjelu Klaićeve bolnice. Za kraj bih svima zaželio sretan Božić i Novu godinu svim čitateljima i svim našim učenicima, djelatnicima i roditeljima, neka nam je što više ove dječje radosti! – rekao nam je ravnatelj Stjepan Maravić.

Video i fotografije: G.Kiš, Cityportal.hr

Nastavite čitati

CityTV

FOTO/VIDEO Požar u Svačićevoj, vatrogasci spasili čovjeka!

Intervencija je još u tijeku, a više informacija doznat će se nakon očevida.

Objavljeno

na

Objavio/la

Kako doznajemo u tijeku je intervencija na gašenju požara na lokaciji Ulica Petra Svačića 3. Prema prvim, zasad neslužbenim informacijama vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica još uvijek gase požar, a iz objekta je spašen muškarac. Obzirom kako je intervencija još u tijeku više informacija o uzrocima požara u centru grada doznat će se nakon očevida. Također prema neslužbenim informacijama u dvorištu i/ili samom objektu nalazile su se velike količine otpada i smeća, pa je moguće kako se isto zapalilo, no to su zasad nepotvrđene informacije.

 

Nastavite čitati

CityTV

FOTO/VIDEO Galženica je bila premala, tamburaši oduševili Velikogoričane

KUD Mičevec organizirao je koncert ‘Tambura u srcu’.

Objavljeno

na

Objavio/la

Tamburaši iz Mraclina, Lukavca, Odranskog Obreža, Donje Lomnice, Svete Nedjelje i Mičevca zasvirali su jučer pred velikogoričkom publikom u Domu kulture Galženica. Tamburaška gala večer ‘Tambura u srcu’ okupila je sedamdesetak izvođača, a koji su izveli ne samo tamburaške skladbe, već su se mogli čuti i drugi žanrovi, popularnih domaćih i svjetskih pjesama.

Foto: FB KUD Mičevec

– U našim društvima postoje izvrsni svirači tamburaške glazbe koji bi se htjeli predstaviti javnosti u prvom planu pa je na temelju toga nastala ideja za koncert. Umjetnički voditelji tih tamburaških grupa su izvrsni glazbenici i prenose svoja znanja na djecu, mlade i starije. Tamburaše uglavnom slušamo kao pratnja plesnim folklornim sekcijama pa smo se odlučili napraviti jedan gala koncert koji će okupiti tamburaše – komentirao nam je Vladimir Štarkelj, predsjednik KUD-a Mičevec, uoči koncerta.

Foto: FB KUD Mičevec

S obzirom na broj ljubitelja tamburaške glazbe koji je jučer slušao ove izvrsne tamburaše i pjevače, koncert bi iduće godine mogao ispuniti neku drugu, veću dvoranu, jer interes svakako postoji.

Kako je to jučer zvučalo poslušajte i pogledajte u videu:

Foto: FB KUD Mičevec

Foto: FB KUD Mičevec

Foto: FB KUD Mičevec

Foto: FB KUD Mičevec

Foto: FB KUD Mičevec

Foto: FB KUD Mičevec

Foto: FB KUD Mičevec

Foto: FB KUD Mičevec

Nastavite čitati

CityTV

VIDEO Folkloraši iz Buševca najbolji u koreografiranom folkloru, a ni glumci ne zaostaju s nagradama

Folkloraši su nastupili na državnim susretima u Čakovcu, dok su glumci oduševili žiri s predstavom ‘Prodani dedek’ na festivalu dramskih amatera u Zlatar Bistrici.

Objavljeno

na

Objavio/la

Folklorašima iz Buševca pozornica Centra za kulturu u Čakovcu nije strana. Kao predstavnici Zagrebačke županije i Grada Velika Gorica nastupili su tamo barem deset puta, a posljednji put bilo je u subotu 28. listopada gdje su predstavljali naš kraj na 30. Susretima hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina. Koreografijom ‘Šokačka kola Sonte’ i ovoga puta osvojili su stručni žiri te time ponijeli 1. nagradu Hrvatskog sabora kulture u kategoriji koreografiranog folklora.

– Ponavlja se priča od prošle godine. Iako nije to bilo službeno rangirano, da se iščitati iz komentara da smo imali najbolju koreografiju na državnim susretima u Županji. Na pozornici u Čakovcu plesali smo prvi, što nije baš najzahvalnija pozicija na otvaranju smotre, ali sve to nije utjecalo na samu izvedbu. Bilo je jako dobro, zadovoljni smo. Dobro smo se pripremili, inače je odlična koreografija koju potpisuje naš Mojmir Golemac i još k tome ekipa ju jako voli izvoditi – komentirao nam je Nenad Rožić predsjednik Ogranka Seljačke sloge Buševec.

18.06.2023. – Velika Gorica – 23. Županijska smotra folklora – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Koreografija je to s kojom su Buševčani bili najbolji na gradskoj i županijskoj smotri. Čakovečkoj publici predstavilo se ukupno osam folklornih ansambala i kulturno umjetničkih društava iz Međimurske, Varaždinske, Zagrebačke, Karlovačke, Sisačko-moslavačke, Požeško-slavonske, Bjelovarskoo-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije. A čuvare narodne baštine ocjenjivali su Tvrtko Zebec, Katarina Bušić i Zrinka Posavec.

Drugo mjesto pripalo je FA ‘Ivan Mažuranić’ iz Kralovca, a treće Varaždinskom folklornom ansamblu. A kako je to izgledalo pogledajte u videu. 

No, nisu samo folkloraši briljirali ovog vikenda. Glumci buševskog Pučkog kazališta u nedjelju 29. listopada predstavili su se s predstavom ‘Prodani dedek’ na 4. Festivalu dramskih amatera središnje Hrvatske održanom u Zlatar Bistrici. I vratili se doma s četiri nagrade.

– Predstavile su se kazališne družine iz sedam županija, a s našom predstavom oduševili smo i publiku i žiri. Nagradu za najboljeg muškog glumca dobio je Nenad Lukić koji je u predstavi utjelovio Gramzeka, zatim nagradu za najbolje redateljsko ostvarenje koje potpisuje Irena Rožić. Dobili smo nagradu i za najbolju kostimografiju te najbolju predstavu u cjelini – pohvalio se Rožić.

Svoju nagrađivanu predstavu iduće će prikazati publici u Kravarskom 17. studenog, a spremaju i 100. obljetnicu od prvog prikazivanja dramske predstave u Buševcu od 23. do 26. listopada.

Ogrankaši ne staju s aktivnostima, već ovaj vikend mali folkloraši predstavit će se na Dječjoj smotri u Samoboru, dok će tamburaši nastupiti na 30. Susretima hrvatskih tamburaških orkestara i sastava u Dugom Selu.

– Svi ti rezultati samo su dokaz to kontinuiranog i kvalitetnog rada – za kraj je naglasio Rožić.

 

Nastavite čitati

Reporter 432 - 16.11.2023.

Facebook

Izdvojeno