Povežite se s nama

CityTV

FOTO/VIDEO Uvježbani za potres: U Tuđmancu vježba službi civilne zaštite

Park Franje Tuđmana poslužio je kao pozornica za pokazno-terensku vježbu “VG Potres 2022.”, u kojoj su sudjelovale sve službe civilne zaštite koje egzistiraju u našem gradu

Objavljeno

na

Šatori kakvi podsjećaju na izvanredne situacije postavljeni po cijelom Parku Franje Tuđmana, na svakom koraku raširene vrpce koje ograničavaju normalno kretanje, policija, vatrogasci, Crveni križ, snage Civilne zaštite…

Takav je prizor Velikogoričane dočekao ove oblačne subote prijepodne. I sigurno su se na prvu zapitali što se to događa svi oni koji nisu znali da je upravo u tijeku Pokazno-terenska vježba civilne zaštite “VG Potres 2022.” U organizaciji Veleučilišta Velika Gorica, uz potporu Grada i ravnateljstva Civilne zaštite, prikazana je vježba s temom “djelovanje sustava civilne zaštite Grada Velike Gorice kod saniranja primarnih posljedica razornog potresa na području grada”.

Okupile su se u ovoj vježbi sve snage civilne zaštite koje egzistiraju u našem gradu, od Stožera civilne zaštite, preko Područnog ureda civilne zaštite Zagreba, Vatrogasne zajednice, gradskog Crvenog križa, goričke Policijske postaj, Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije, gradske Specijalističke postrojba civilne zaštite, pa sve do povjerenika i zamjenika povjerenika civilne zaštite te studenata našeg Veleučilišta.

– Važno je spojiti znanost s praksom na terenu, a to je zapravo i cilj svega ovoga. I na kraju mogu reći da sam ponosan na način na koji je odrađena ova vježba, iako vam mogu otkriti i da smo utvrdili neke nedostatke, koje ćemo u budućnosti znati ukloniti – rekao je dekan Veleučilišta Ivan Toth, pa nastavio:

– Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ovoj vježbi i poručujem sugrađanima da žive u jednom od sigurnijih gradova u Hrvatskoj. Jedini smo grad u regiji koji ima studij koji se bavi sigurnošću i zaštitom, predvodnici smo u znanosti i struci kriznom menadžmenta, a sve to ne bi bilo moguće da Grad od prvog dana nije shvatio važnost osnivanja ovakvog učilišta.

Kao izaslanik gradonačelnika Ačkara na vježbu je stigao njegov zamjenik Neven Karas, jako dobro upoznat s radom sveučilišta.

– Imam sreću da živim u Velikoj Gorici, a mi kao građani imamo sreću da imamo dugotrajnu tradiciju vatrogastva kao temeljne operativne snage civilne zaštite te ostalih snaga. Svi smo svjedoci da smo zadnjih nekoliko godina doživjeli nekoliko kriznih situacija, od pandemije do potresa i elementarnih nepogoda, a mi smo do sad obučili 90 povjerenika i zamjenika povjerenika Civilne zašite, koji su najvažnije osobe na terenu u slučaju krize. Iduće godine najvažnija zadaća bit će opremanje Civilne zaštite opće namjene – istaknuo je Karas.

Brojni znatiželjnici, bilo prolaznici ili oni koji su došli s namjerom da vide vježbu, zastali su negdje širom Tuđmanca, ispratili što se događa, doznali kakvi su procesi u vatrogastvu, u radu Crvenog križa, ljudi iz Civilne zaštite… Sve u svemu, uspješna priča za nešto drukčije subotnje prijepodne, nešto što će se vrlo vjerojatno uskoro preslikati i na druge gradove.

– Ravnateljstvo Civilne zaštite dalo je punu podršku ovoj vježbi, logistički, ali i sa stručnjacima. Nalazimo se pred izazovima koji su naša stvarnost i iznimno je važno da se ove vježbe uigravaju. Jako me ugodno iznenadila sinergija Grada i Veleučilišta, kroz tu suradnju povezuje se iskustvo i znanje. To je odličan model koji bi trebalo prenijeti i prenijet ćemo ga na cijelu državu – rekao je Darko Majstorović, koordinator poslova Ravnateljstva civilne zaštite.

Vježbom u Tuđmancu započela je i manifestacija “Dani kriznog upravljanja”, koji će trajati sve do četvrtka, 27. listopada.

A kako je bilo pogledajte u videu:

CityTV

VIDEO Idemo li zbog eura manje na kavu ?

Objavljeno

na

Objavio/la

Iza nas je stresno razdoblje prilagodbe na novu valutu, kad se plaćalo i eurima i kunama, pa smo u goričkim kafićima provjerili kakva je sad situacija po pitanju jedne od omiljenih navika u Hrvata – odlaska na kavicu u najdraži lokal. Jesu li euri prorijedili tu vrstu druženja i kako je to utjecalo na napojnice konobarima pogledajte u videu:

 

 

 

Nastavite čitati

CityTV

VIDEO Evo koje vježbe preporučuje mladi trener Ivan Zagorec da bi se osjećali bolje

Objavljeno

na

Objavio/la

Uz današnji užurbani način života, ponekad zaboravimo koliko je važno brinuti se o zdravlju, a pomake napravimo tek kada nas tijelo počne upozoravati.

Kada blagdansko iće i piće uzme danak, početkom godine fitness centri i teretane bilježe povećan broj posjetitelja koji žele skinuti kilogram viška, ali i ostati u dobroj formi. Ponekada nismo niti svjesni koliko je malo potrebno da se osjećamo bolje i fizički i psihički.

Mladi trener Ivan Zagorec i otkrio nam je koje to jednostavne vježbe možemo odraditi u udobnosti vlastita doma i tako pozitivno utjecati na svoje zdravlje.

 

 

Nastavite čitati

CityTV

VIDEO Uz ove savjete preživite najdepresivniji dan u godini

Današnji dan poznat je kao i Blue Monday.

Objavljeno

na

Objavio/la

Treći ponedjeljak u siječnju slovi kao najdepresivniji dan u godini, a blagdanska euforija koja je iza nas mnogima je okidač za loše raspoloženje. Je li siječanjska depresija stvarnost ili mit rekla nam je psihologinja Sanda Puljiz Vidović.

Foto: Pixabay/Abbat

 

Nastavite čitati

CityTV

VIDEO Gorički pčelar Antolčić otkriva sve tajne i blagodati meda

Sezona je gripe i prehlada, a med je najbolji prijatelj ljudskog imuniteta.

Objavljeno

na

Objavio/la

Koristimo ga u kuhinji, za ljepotu, a najviše kao lijek. Riječ je o najpoznatijoj namirnici koja se koristi od davnina, a možemo je pronaći na polici u gotovo svakom kućanstvu. To je med. U ovom zimskom periodu najviše ga koristimo kao prevenciju ili pri liječenju gripe i prehlada, a o njegovim dobrobitima i učincima ispričao nam je Tomislav Antolčić, čija obitelj ima dugu tradiciju bavljenja pčelarstvom.

 

Nastavite čitati

CityTV

VIDEO Provjerili smo trese li Veliku Goricu rukometna euforija

Kauboji prvu utakmici u svojoj skupini igraju večeras od 20:30 sati protiv reprezentacije Egipta.

Objavljeno

na

Objavio/la

Nakon nogometne groznice, sportski spektakl od 11. do 29. siječnja priredit će svjetski rukometni reprezentativci na 28. izdanju Svjetskog prvenstva u rukometu čiji je domaćin Švedska. Pobjednici prvenstva osim što će osvojiti titulu svjetskog prvaka plasirat će se direktno na Olimpijske igre koje će se iduće godine održati u Parizu.

Do naslova svjetskog prvaka pokušat će doći i hrvatski reprezentativci koji se nalaze u skupini G, a prvu utakmicu odigrat će večeras s Egiptom u 20:30 sati. U skupini s Kaubojima još su SAD i Maroko. Što kažu Velikogoričani, hoće li pratiti utakmice, koji plasman na prvenstvu predviđaju za naše Kauboje te rezultat utakmice pogledajte u videu.

Foto: Hrvatski rukometni savez

Nastavite čitati

Reporter 422 - 22.12.2022.

Facebook

Izdvojeno