Povežite se s nama

HOTNEWS

FOTO Svjetski dan voda: Gorica ima bogate resurse, ali ne možemo se ponašati kao da će trajati vječno

Naš odnos prema vodi ponekad baš i nije racionalan i ima puno prostora za drugačiji odnos i za štednju na svim razinama, a sve o tome su danas na goričkom vodocrpilištu mogle naučiti i učenice OŠ Ružičnjak iz Zagreba .

Objavljeno

na

Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda djelatnici VG Vodoopskrbe tradicionalno ugošćuju učenike osnovnih škola, ali i djecu iz vrtića, kako bi im kroz mini-ekspediciju na samom goričkom vodocrpilištu pojasnili kako čitav sistem funkcionira, te kako to voda iz podzemlja uopće dođe do kućnih slavina. Iz goričkog vodocrpilišta vodom se opskrbljuje čitava Velika Gorica i sve tri pripadajuće općine Pokupsko, Orle i Kravarsko, a jedan poseban bunar opskrbljuje i zagrebačko naselje Veliko Polje. Voda se iz Gorice distribuira i u crpilište Mala Mlaka, gdje je 14 bunara od kuda ide dalje na nama bliži dio Zagreba.

Na vodocrpilištu VG Vodoopskrbe nalazi se i pet bunara, od kojih je jedan u pogonu svake noći. Prvi gosti ovog dana posvećenog promišljanju o vodi koja život znači stigli su iz zagrebačke Osnovne škole Ružičnjak, a dočekao ih je direktor VG Vodoopskrbe, Krunoslav Višić sa suradnicima.

– U zadnje dvije godine i više svjedoci smo ratova i u Ukrajini, Palestini, gdje se jasno vidi kako ljudi trpe nestašicu vode, jer upravo je civilna infrastruktura jedan od ciljeva koji se napadaju u ratovima – elektrane, plinovodi i vodovodi, jer su to najbitniji čimbenici za normalan život ljudi. Stoga šaljemo poruku da je voda globalno najbitnija za čovječanstvo i toga bismo svi trebali biti itekako svjesni i prenositi novim generacijama poruku da je čuvamo i ne zagađujemo. Stoga tradicionalno povodom Dana voda ugošćujemo učenike osnovnih škola, ali i djecu iz vrtića, te im i kroz takve edukativne aktivnosti upućujemo poruku koliko nam je voda zbilja bitna – pojasnio je direktor Višić poruku ovogodišnjeg slogana Svjetskog dana voda, koji glasi ‘Iskorištavanje vode za mir’.

Velika Gorica se, srećom, doista može pohvaliti bogatim rezervama vode.

– Naše vodozaštitno područje je jako bogato vodom, otvara se i na području Grada Velike Gorice u sklopu Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije novo vodocrpilište u Kosnici, tako da je situacija doista jako dobra, no uvijek treba širiti svjesnost o očuvanju naših vodnih resursa – rekao nam je direktor VG Vodoopskrbe, Krunoslav Višić.

Uz stručno vodstvo Zrinke Loki, voditeljice laboratorija za ispitivanje kakvoće vode za ljudsku potrošnju, učenice OŠ Ružičnjak upoznale su se s načinom crpljenja vode, odakle dolazi voda za našu upotrebu, kako se ona distribuira do svih naših slavina, što se to u labosima  kontrolira, i još neke možda još bitnije stvari.

– Uvijek djecu podučimo i tome zašto je bitno da voda ne curi previše, zbog čega ju je važno sačuvati, kako možemo štedjeti, reciklirati, znači neke stvari koje je za djecu te dobi jako bitno znati. Naš odnos prema vodi ponekad baš i nije racionalan i ima puno prostora za drugačiji odnos, kao i za štednju vode na svim razinama, pogotovo u duhu klimatskih promjena koje su naša stvarnost. Iako Hrvatska nije značajno ugrožena po pitanju zaliha vode, ne možemo se ponašati kao da nikada neće biti. Interesantno je vidjeti kako djeca razmišljaju puno više o svemu tome i kako su puno svjesnija od prijašnjih generacija – rekla nam je Loki.

Učenicama je posjet prostorijama labosa bio posebno zanimljiv, a tamo ih je kemijska tehničarka, Svjetlana Ogulinec, upoznala s načinom kontrole kvalitete vode koju pijemo.

– Svakodnevno smo na terenu i provjeravamo kvalitetu naše vode. U laboratoriju provjeravamo kemijska i mikrobiološka svojstva uzetih uzoraka vode. Naša gorička voda je stvarno jako kvalitetna, zdravstveno ispravna, tvrda je, ali dobra – rekla nam je.

Kako bi što više budućih generacija uživalo u toj dobroj goričkoj vodi, bez obzira na to što smo u globalnim razmjerima među zemljama s najvećim zalihama pitke vode, bitno je biti svjestan sve većih promjena.

– Bitno je samo znati da voda nije neiscrpan i visokoobnovljivi izvor, moramo se njome racionalno koristiti i svi se moramo maksimalno potruditi zaštiti vodu u svijetu u kojem je urbanizacija sve veća, a poljoprivreda i industrija sve intenzivnije. I to ne samo da nam voda bude dostupna samo u smislu kvalitete nego i količine – poručuje Zrinka Loki iz VG Vodoposkrbe.

Naslovnica i fotografije u članku: G.Kiš, Cityportal.hr

HOTNEWS

TJEDNA PROGNOZA: Nedjelja i ponedjeljak ‘pržiona’, no ušli smo u period nestabilnijeg vremena

Najoblačnije uz najčešće kišu i pljuskove, ponegdje moguće i obilnije, očekuje se u utorak, a najrjeđe, uz više sunca, u srijedu. Dnevna temperatura malo niža, jutarnja viša, najavljuju iz DHMZ-a. Detaljnije za danas i sutra u prognozi Kristijana Božarovo – klikom na članak!

Objavljeno

na

Baš kao i netom nam pozdravljena ljetna subota, barem po temperaturama zraka, takav će nam biti i ovaj nedjeljni dan. Idući tjedan počinje slično, ali zbog, kako meteo stručnjaci kažu ‘dostupne energije u atmosferi’, stižu i lokalni pljuskovi, popraćeni grmljavinom. No, krenimo redom.

– Djelomično sunčano, u drugom dijelu dana uz više oblaka mogućnost za malo kiše ili lokalni pljusak. Vjetar slab do umjeren južnih smjerova. Jutarnja temperatura od 9 do 14°C, a najviša dnevna između 24 i 27 Celzijevih stupnjeva.

Foto: Ilustrativna/pixabay.com

U ponedjeljak će biti djelomično sunčano, a uz povremeno više oblaka u drugom dijelu dana ponegdje može biti prolazne kiše ili lokalnih pljuskova s grmljavinom. Vjetar slab do umjeren jugoistočni. Jutarnja temperatura od 11 do 15°C, a najviša dnevna između 24 i 27 Celzijevih stupnjeva – najavljuje prognostičar Kristijan Božarov, kojeg možetet popratiti i na FB stranici ‘Kad će kiša?’.

Najoblačnije uz najčešće kišu i pljuskove, ponegdje moguće i obilnije, očekuje se u utorak, a najrjeđe, uz više sunca, u srijedu. Dnevna temperatura malo niža, jutarnja viša, najavljuje Državni hidrometeorološki zavod.

– Idući tjedan od samog početka ne obećava neko stabilno vrijeme, možemo očekivati dosta nestabilnosti u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, lokalno i izraženijih, zbog dostupne energije u atmosferi. Temperature će varirati, ali generalno se očekuju tu nekako oko prosjeka – najavljuju prognostičari DHMZ-a, koji u slobodno vrijeme vode FB stranicu Vremenske prilike by MeteoTeam.

FOTO: Ilustrativna/pixabay.com

 

Naslovna fotografija: Arhiva Cityportal.hr/Jezero Čiče/V.Stanojević 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Premijer Plenković potvrdio: Vlada će podržati projekt Dnevne bolnice u Velikoj Gorici

Prvi dan zasjedanja novog saziva Sabora, gradonačelnik Ačkar iskoristio je kako bi istaknuo novi projekt, a koji je obuhvaćen u programu Vlade.

Objavljeno

na

Velikogorički gradonačelnik Krešimir Ačkar ponovno je izabran u Hrvatski sabor, podsjetimo, sa više od 7 tisuća preferencijalnih glasova, što je potvrda njegova rada u Velikoj Gorici. Upravo je i prvi dan zasjedanja novog saziva Sabora iskoristio kako bi istaknuo novi projekt, a koji je obuhvaćen u programu Vlade Republike Hrvatske.

Ačkar je u replici predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću istaknuo kako je u prošlom mandatu bio svjedok dobre suradnje Vlade i jedinica lokalnih samouprava čemu se nada i dalje.

– Sjećam se prije četiri godine kada ste iznosili program Vlade, tada nismo ni slutili da će to razdoblje biti razdoblje najbolje suradnje Vlade i lokalnih čelnika. To mogu posvjedočiti iz osobnog iskustva, ali mogu i kolege iz oporbenih stranaka. Osobito veseli da se u ovom programu nalazi i toliko željena bolnica u Velikoj Gorici, pa prenosim i zahvale mojih sugrađana – istaknuo je Ačkar.

Plenković mu je, uz nabrajanje velikih projekata koji su realizirani u gradu potvrdio gradnju dnevne bolnice u vidu rasterećenja građana u odlascima za sve zdravstvene potrebe u Zagreb.

– Da, želimo podržati dnevnu bolnicu u Velikoj Gorici koja je jedan od najvećih gradova, a imajući na umu ulaganja koja se tamo i inače događaju, od velikog logističkog centra, poduzetničkog inkubatora, kampa HNS-a. Itekako je korisno da Gorica dobije dnevnu bolnicu – potvrdio je Plenković i najavio kako će i u novom mandatu ojačati model suradnje s jedinicama lokalne samouprave i pomagati projektno, fiskalno i funkcionalno kako bi čelnici tih sredina opravdali povjerenje dobiveno od građana.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Vikend prognoza: Južina donosi temperature zraka i do 27 Celzijusa

Ako birate najidealniji dan za izlet, roštiljanje i slične proljetne radosti, prema najavama prognostičara – subota je taj dan!

Objavljeno

na

Umjereni vjetrovi južnih smjerova ‘zapuhivati’ će nas tijekom nadolazećeg vikenda, a ponovo nam stižu i više ljetne, no proljetne vrijednosti temperature zraka.

Danas će ujutro biti oblačnije, a danju djelomično ili pretežno sunčano. Vjetar slab i umjeren jugozapadni. Najviša dnevna temperatura od 22 do 25°C.

U subotu će biti pretežno sunčano. Vjetar većinom slab južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura od 7 do 12°C, a najviša dnevna između 24 i 27 Celzijevih stupnjeva.

U nedjelju će biti djelomično sunčanih i oblačnijih razdoblja. Ponegdje može pasti malo kiše ili lokalni pljusak. Vjetar slab do umjeren južnih smjerova. Jutarnja temperatura od 9 do 14°C, a najviša dnevna između 23 i 26 Celzijevih stupnjeva – najavljuje prognostičar Kristijan Božarov.

 

Naslovna fotografija: pexels/pixabay.com

Nastavite čitati

HOTNEWS

Velika Gorica domaćin izbora za Miss Zagrebačke županije, za krunu se bori sedam ljepotica

Izbor je u petak u Pučkom otvorenom učilištu.

Objavljeno

na

Tomislava Dukić okrunjena je kao Miss Hrvatske i natjecati će se na izboru Miss Svijeta koji će se održati na proljeće sljedeće godine. I dok se lijepa Tomislava priprema za 72. Miss World kreću županijska natjecanja i borba za mjesto u finalu jubilarnog izbora 30. Miss Hrvatske.

Prvi u nizu dvadeset županijskih izbora je Miss Zagrebačke županije za Miss Hrvatske koji će se održati u petak u dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Velikoj Gorici. Sedam lijepih djevojaka pokušati će osvojiti ručno izrađenu krunu dizajnerice Ivane Milun. Nježna kruna iz Gallery Gemstone optočena je dragim kamenom smaragdom te poludragim kamenom moonstone i zaslužiti će je svaka pobjednica županijskog izbora koja uđe u veliko finale 30. Miss Hrvatske.

Za titulu se bori 20-godišnja Ines Opačić studentica fakulteta iformatičkog managementa, zatim 26-godišnja nogometašica Ana Tutić koja pohađa Medicinsku školu. Najmlađe među natjecateljicama su 18-godišnja Magdalena Pavlečić maturantica zagrebačke Sportske gimnazije te Leticija Hajnić maturantica zagrebačke Prve Ekonomske škole.

Tu je i studentica ekonomije, 21-godišnja Andrea Burtina i 25-godišnja Manuela Mlinar, profesionalni model koja je ujedno nosila reviju za poznatu modnu kuću Prada. Za titulu Miss Zagrebačke županije bori se i 22-godišnja Ema Helena Vičar koja studira Međunarodno poslovanje.

– Jako mi je drago da se izbor u Zagrebačku županiju vratio nakon četiri godine. Posebno se zahvaljujem pokroviteljima Turističkoj zajednici Zagrebačke županije, Gradu Velika Gorica i gradonačelniku Krešimiru Ačkaru, hvala i Gradu Sv. Ivan Zelina, Gradu Dugo Selo, cvjećarnici White Poppy, Balon centru, Amuerte ginu i Chelos baru gdje je održan casting i gdje će biti službeni after party – izjavila je Iva Loparić Kontek vlasnica licence i direktorica Miss Hrvatske za Miss Svijeta.

Djevojke će predstaviti novu modnu kolekciju hrvatskog branda Calico Mood, a prošetati će pozornicom i u vjenčanicama Nikolina. Za šminku se brine Učilište Profokus, a za frizure Blowout bar. Voditelj programa je Davor Garić.

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

HEP Toplinarstvo gasi grijanje u šest hrvatskih gradova, među njima i u Velikoj Gorici

Građani imaju prilike izvoditi radove na unutarnjim instalacijama grijanja u svojim stambenim i poslovnim prostorima.

Objavljeno

na

HEP-Toplinarstvo danas je započelo s podešavanjem regulacije u toplinskim podstanicama na ljetni režim rada, čime će završiti ogrjevnu sezonu 2023./2024. za približno 130 tisuća krajnjih kupaca spojenih na toplinske sustave u gradovima Zagrebu, Osijeku, Sisku, Velikoj Gorici, Samoboru i Zaprešiću. Za podešavanje regulacije u svim toplinskim podstanicama potrebno je tri dana.

– Krajnji kupci u razdoblju izvan ogrjevne sezone, odnosno do početka rujna 2024., imaju mogućnost provoditi radove na unutarnjim instalacijama grijanja u svojim stambenim i poslovnim prostorima. Prije izvođenja radova trebaju se obratiti ovlaštenom predstavniku suvlasnika ili upravitelju zgrade, kako bi se putem HEP-Toplinarstva osiguralo pražnjenje pogonske vode iz sustava zgrade – ističu iz HEP-Toplinarstva te dodaju kako nakon završetka svih radova na unutarnjim instalacijama grijanja predstavnik suvlasnika treba dostaviti pisanu potvrdu da su svi radovi uspješno završeni i da je sustav grijanja u zgradi spreman za prihvat toplinske energije.

Za novu ogrjevnu sezonu sve će biti spremno 15. rujna, a grijanje će se u novoj sezoni uključiti u skladu s vremenskim uvjetima.

Nastavite čitati

Reporter 436 - 11.04.2024.

Facebook

Izdvojeno