Povežite se s nama

HOTNEWS

FOTO Svečanom akademijom obilježen Dan Grada Velike Gorice

Objavljeno

na

U povodu Dana Grada Velike Gorice održana je Svečana akademija u dvorani Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica. Po prvi puta u 21 godinu, na poslavu Dana Grada došao je hrvatski premijer. Osim predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, na poziv gradonačelnika Dražena Barišića svečanosti su se odazvali i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, ministar Goran Marić, saborski zastupnik Goran Beus Richemberg te mnogi drugi ugledni gosti.

 

“Prigoda je to svake godine prisjetiti se onoga što smo napravili te kakvi su nam planovi za budućnost, ali se i prisjetiti naše bogate turopoljske povijesti, povijesti našega kraja koju danas baštinimo i, na temeljima turopoljskog bratstva, gradimo zajedničku budućnost svih nas koji s ponosom govorimo ‘Velika Gorica, to je moj grad‘. U mandatu iza nas, realizirali smo cijeli niz projekata koji su promijenili lice i sliku našeg grada”, rekao je gradonačelnik Dražen Barišić i osvrnuo se na kapitalne gradske projekte poput izgradnje Gradske sportske dvorane, vrtića u Velikoj Mlaki, škole u Novom Čiču, VG Goričanke, gospodarske zone Rakitovec i novog putničkog terminala Zračne luke ‘Franjo Tuđan’ koji će uskoro, najavio je gradonačelnik, biti sa Zagrebom povezan tramvajskom prugom.

 

13.12.2016. Velika Gorica - Svečanom sjednicom proslavljen Dan Grada Velike Gorice. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Tom prilikom gradonačelnik Barišić istaknuo je i projekte koje će Grad završiti u iduće četiri godine, a radi se o aglomeraciji, novom sustavu grijanja u urbanom dijelu grada, gradskom bazenu, obnovi prometne infrastrukture i reorganizacije javnog prijevoza. Posebno će, kaže, raditi na tome da se što više sugrađana zaposli u Velikoj Gorici, kako ne bi na posao morali putovati u susjednu metropolu.

 

“Gorica je grad velikog potencijala, mogućnosti, grad mladih, grad kulturne baštine, povijesnog nasljeđa, ekološki očuvanog okruženja, moderne urbane jezgre i prelijepe ruralne okolice. Vlada Republike Hrvatske, koju predvodim, suradnju sa županijama, gradovima i općinama razvijat će u duhu partnerstva i osluškivanja vaših prioritetnih razvojnih projekata. Velika Gorica je grad u koji rado dolazim i svake godine izgleda sve bolje i privlačnije. Želim vam čestitati na dosadašnjim postignućima, dati vam potporu u realizaciji planova koje ste izložili i budite sigurni da u Vladi Republike Hrvatske imate pouzdanog partnera”, kazao je premijer Andrej Plenković nakon što se osvrnuo na povijest turopoljskog kraja i njegov današnji status šestog grada po veličini u Hrvatskoj.

 

13.12.2016. Velika Gorica - Svečanom sjednicom proslavljen Dan Grada Velike Gorice. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

“Čestitke svim građanima Velike Gorice za Blagdan svete Lucije, ali i Dan Grada. Čestitke gradonačelniku i njegovu timu za sve ono što su učinili za boljitak, razvoj i bolji život u Velikoj Gorici. Niz je projekata koji su zacrtani i koji još trebaju biti realizirani, a tada će kvaliteta života u Velikoj Gorici biti još i veća. Ja sam siguran da će Zagrebačka županija i dalje biti pripomagač, i kroz sredstva, ali i kroz organizaciju i stručni kadar pomagati Velikoj Gorici”, rekao je Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije.

 

Na kraju svečane akademije, gradonačelnik Barišić i predsjednik Gradskog vijeća Tomo Vidović dodijelili su nagrade Grada zaslužnim pojedincima i pravnim osobama. Povelju za životno djelo dobio je Rajko Bundalo, nagrada Grada s likom Franje Lučića pripala je Marici Čunčić, nagradu ‘Krčka vrata’ dobila je Zlatarnica Prahir, a nagradu Grada s likom Nikole Škrlca Lomničkog Darko Stanilović i Stjepan Vitez. Nadalje, ‘Zlatnu turopoljsku podgutnicu’ zaslužili su Velimir Šandor, Tihomir Horvat te Zrakoplovno-tehnička škola Rudolfa Perešina, a nagradu Turopoljsko srce dobile su Barbara Novosel i Marina Drašković.

13.12.2016. Velika Gorica - Svečanom sjednicom proslavljen Dan Grada Velike Gorice. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

“Mene u životu vodi mudrost. To sam izabrao i to me nikada nije izdalo. U životu se može dvojako djelovati, graditi ili razarati. Od svih izgradnji, najvažnija je izgradnja zajedništva jer, kao što postoji unutarnji organizam u čovjeku gdje zajednički, pod istom kožom od prvog do posljednjeg dana, surađuju svi organi, i bolesni i zdravi, tako postoji i naš vanjski organizam, društveni organizam u kojem je svaki član tog organizma potreban”, rekao je dobitnik nagrade za životno djelo Rajko Bundalo i dodao kako ga je nagrada iznenadila i kako je neizmjerno zahvalan što su ga se sjetili.

 

Galerija fotografija

 

 

 

HOTNEWS

Mjesec dobrih djela: Mlišani iz Lojtrice prikupljali knjige, igračke, čepove, ali i sadili drveće

Svojim sudjelovanjem u ovoj globalnoj akciji žele poboljšati živote drugih i na taj način promijeniti svijet.

Objavljeno

na

Djelatnici i mališani iz Dječjeg vrtića Lojtrica sa svojih četiri hvalevrijedna projekta, uključili su se u obilježavanje Mjeseca dobrih djela koji je zapravo nastao iz Dana dobrih djela. Oni su samo jedni od sedam tisuća pojedinaca i organizacija iz Hrvatske koji svojim sudjelovanjem žele poboljšati živote drugih i na taj način promijeniti svijet. Pokretač činjenje dobrih djela u Hrvatskoj je udruga ‘Djeca za bolji svijet’.

Foto: DV Lojtrica

Mališani iz Lojtrice tako su se prvo uključili u volontersku akciju “Čitam, dam, sretan sam. Svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj!” kojom je obilježen Međunarodni dana darivanja knjiga.

– U akciji su sudjelovala djeca, roditelji i djelatnici iz svih osam objekata vrtića Lojtrica, kao i tvrtka Mail Boxes Etc. VG. Prikupljene slikovnice predane su na Dječju stomatologiju KBC Zagreb, u Hrvatski zavod za socijalni rad Velika Gorica i na Pedijatrijski odjel bolnice Ogulin. Cilj ove naše akcije bio je pobuditi kod djece ljubav prema čitanju i volonterskom djelovanju, potaknuti djecu da više čitaju te da svojim djelovanjem pomognu onima kojima je to najpotrebnije u teškim trenutcima – ističu iz DV Lojtrica te dodaju kako je iduća akcija u kojoj su sudjelovali bila prikupljanje PVC čepova za Udrugu oboljelih od leukemije i limfoma, a čepove će predati na reciklažno dvorište Čistoće u Zagrebu.

Sakupljale su se i igračke ‘Reci aaa…i čeka te nagrada’ za djecu koja posjećuju Dječji odjel stomatologije KBC-a Rebro, a koja imaju mogućnost izbora igračke kao nagradu za suradnju tijekom pregleda.

Tu je bio i projekt sadnje drveća ‘Zalij drvo da izraste prvo!’ koji se odvijao u područnom objektu vrtića u Selnici Ščitarjevskoj, a bio je u suradnji s mjesnim odborom, VG Komunalcem i Gradom.

Posađeno je 8 stabala javora za koje je izrađen plan održavanja, s naglaskom na održivi razvoj poput prikupljanja kišnice. A uz to u predvorju vrtića izrađen je informativni pano „Kutić dobrih djela“.

– Dobra djela koja činimo ovim projektom su u skladu s globalnim ciljevima za održivi razvoj su očuvanje života na zemlji, očuvanje vodenog svijeta, informiranje o projektu i važnosti volontiranja i brizi za svijet u kojem živimo. Završetak projekta zamišljen je kao druženje svih sudionika na „PiknikDanu“, uz javnu prezentaciju projekta – istaknuli su iz Dječjeg vrtića Lojtrica.

Foto: DV Lojtrica

Nastavite čitati

HOTNEWS

Prilika za nezaposlene: Upišite #StartupVG akademiju i postanite specijalist za ERP sustave

Za vrijeme trajanja programa polaznici primaju naknadu u iznosu minimalne plaće, kao i plaćene troškove prijevoza..

Objavljeno

na

Grad Velika Gorica u suradnji s HZZ-om i IT tvrtkama kroz projekt #StartupVG Inkubator upisuje 13. generaciju polaznika #StartupVG IT Akademije za zanimanje Specijalist za ERP sustave. Riječ je o poslovnom informacijskom sustavu koji omogućuje potpunu kontrolu nad poslovnim procesima u poduzeću.

Program je namijenjen nezaposlenim osobama, prijavljenima u evidenciju HZZ-a. Program traje 6 mjeseci u punom radnom vremenu, a obavlja se kombinacijom praktične i teoretske nastave.

– Uvjet za upis je SSS te dobro poznavanje nekih od ključnih poslovnih procese u tvrtkama kao što su financije i računovodstvo, prodaja, nabava, logistika, upravljanje ljudskim potencijalima. Prednost imaju kandidati s VSS/VŠS te oni s iskustvom u radu s ERP sustavima – ističu iz Grada.

Zainteresirani kandidati proći će proces selekcije koji se sastoji od testiranja predispozicija, predznanja i motivacije. Planirani početak edukacije je kraj svibnja. Za vrijeme trajanja programa polaznici primaju naknadu u iznosu minimalne plaće, kao i plaćene troškove prijevoza.

Prijaviti se možete do 19. travnja, a više saznajte ovdje.

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Ministrica Obuljen Koržinek otvorila Interpretacijski centar Muzeja Turopolja

Ovo označava jednu novu povijest Muzeja Turopolja.

Objavljeno

na

Objavio/la

Službeno je otvoren Interpretacijski centar Muzeja Turopolja. Europski je to projekt koji je u velikom postotku sufinanciran bespovratnim europskim sredstvima, a vrpcu su danas simbolično prerezali ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i gradonačelnik Krešimir Ačkar.

– Ovom izgradnjom dobiva se jedan suvremeni prostor koji svaki muzej treba. Jedno su izložbeni prostori za stalne postave, a drugo su oni prostori gdje se događa najvažniji dio stručnog muzejskog posla i gdje kroz različite aktivnosti, edukativne, istraživačke i prezentacijske, stručnjaci muzeja s posjetiteljima i građanima komuniciraju tu vrijednu baštinu – istaknula je ministrica Obuljen Koržinek te dodala kako nema mnogo ovakvih mikroregija u Hrvatskoj poput Turopolja koji su zadužili hrvatsku kulturu, znanost i umjetnost, društveni i javni život te od Hrvatskog-leksikografskog zavoda dobile svoju malu enciklopediju – leksikon.

Otvorenje Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja

Interpretacijski centar Muzeja Turopolja samo je jedan u nizu projekata koji su rezultat izvrsne suradnje Grada Velike Gorice, Vlade RH i ministarstava. Ovo označava jednu novu povijest Muzeja Turopolja, naglasio je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

– Hvala svima koji su sudjelovali u procesu realizacije ovog projekta. Kultura predstavlja identitet i njoj moramo dati značajan faktor. Još nekoliko kulturnih i povijesnih objekata obnavlja se na našem području sredstvima ministarstva poput Starog grada Lukavca, crkva NBDM odnosno naša gorička katedrala kako je od milja nazivamo, ali i kapela svetoga Vida. Neka naša Gorica i turopoljska tradicija nezaustavljivo dalje ide naprijed – poručio je gradonačelnik Ačkar.
Inače, Muzej Turopolja, osim turopoljskog kraja, pokriva i dio Pokuplja, Posavine i Vukomeričkih gorica, a koliko je ovo važan projekt za same djelatnike i našu kulturnu baštinu u svom govoru je istaknula ravnateljica Muzeja Turopolja, Margareta Biškupić Čurla.

Otvorenje Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja

– Danas je izuzetno emotivan dan za sve nas djelatnike muzeja i otvaramo petu lokaciju na kojoj muzej djeluje. Ovo je zaista kapitalni projekt muzejske baštine i kulture, ne samo Turopolja već i cijele Hrvatske. Zgrada će proširiti našu djelatnost, no ona neće imati klasičan izložbeni prostor već će svojim prostorom proširiti izložbene kapacitete tako što će rasteretiti staru zgradu – istaknula je u svom govoru ravnateljica Biškupić Čurla te je zahvalila svima koji su bili sudionici realizacije ovog važnog projekta.

Centar se prostire na tri etaže. Na prvom katu su uredi za djelatnike muzeja kao i specijalizirana muzejska knjižnica s više od dvije tisuće naslova stručne literature. U prizemlju je multifunkcionalna dvorana koja će imati nebrojene mogućnosti za sve pedagoško-andragoške programe koje muzej provodi, a spadaju u kulturni život jednog grada.

– Tu je i preparatorska radionica u kojoj će se raditi na konzervaciji i restauraciji muzejskih predmeta. Podrum ispod zgrade bit će muzejski depo u kojem će se nalaziti više od 7,5 tisuća predmeta iz svih zbirki Muzeja Turopolja s ciljem očuvanja materijalne baštine našeg kraja – objasnila je Biškupić Čurla.

Otvorenje Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja

Otvorenje Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja

Otvorenje Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja

Otvorenje Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja

Otvorenje Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja

Otvorenje Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Vrijedni Komunalci u akciji čišćenja jezera, pronašli maske za mobitel, flaše, klizaljke…

Ribice i kornjače, pažljivo su prije svega izvađene i prebačeno na sigurno.

Objavljeno

na

Djelatnici VG Komunalca, zasukali su rukave i ovaj sunčani petak iskoristili za akciju redovnog proljetnog čišćenja i pranja jezera u Parku dr. Franje Tuđmana.

Kako ističu iz ove goričke komunalne tvrtke obavlja se kompletno pražnjenje jezera i pranje dna od mulja. A ribice i kornjače, pažljivo su prije svega izvađene i prebačene na sigurno.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Čisti se i uređuje okoliš oko jezera, orezuje se grmlje, dosađuje bilje, dodat će se u jezero i novi šljunak.

Djelatnici su iz jezerca izvadili van i predmete koje su neodgovorni građani u njega bacili, a svaki puta ih iznenadi ‘blago’ koje pronađu. Bilo je maskica za mobitel, kolica iz dućana, flaša, ali i jednu klizaljku.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Također oprana je i servisirana i fontana za vodoskok.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Nastavite čitati

HOTNEWS

Iz Banića ukrao materijal i pribor za bojanje vrijedan 200 eura

Iskoristio je odsutnost djelatnika trgovine.

Objavljeno

na

Domišljati lopov opskrbio se stvarima za bojenje zidova iz trgovine Banić promet. Gorička policija izvijestila je kako je krađa prijavljena 11. travanja dok se ona zapravo dogodila 25. ožujka.

Naime, nepoznati počinitelj iskoristio je odsutnost djelatnika trgovine te je tom prilikom ukrao više artikala od kante boje, krep papira, akrilne valjke i time nanio štetu višu od 200 eura.

Foto ilustracija: Pexels/Malte Luk

Nastavite čitati

Reporter 436 - 11.04.2024.

Facebook

Izdvojeno