Poveži se s nama

HOTNEWS

FOTO I VIDEO Strašila stigla u Podbrežnicu, čuvat će urod urbanih poljoprivrednika

Objavljeno

Učenici šestog i sedmog razreda Osnovne škole Eugena Kumičića izradili su strašila od recikliranog materijala i donijeli u Podbrežnicu, kako bi gorički urbani poljoprivrednici na ekološki način mogli tjerati ptice grabljivice.

 

„U prvom polugodištu smo prikupljali različitu vrstu otpada, a u drugom polugodištu od svih tih recikliranih materijala radili smo strašila“, rekao nam je Dario, učenik 6.c razreda.

 

Strašila su zajedno sa svojim učiteljima izrađivali u povodu Dana planeta Zemlje, 22. travnja. Sve to odvijalo se u sklopu školskog projekta – ‘Građanima koji obrađuju gradske vrtove poklonimo strašila’. Ideja je stigla nakon raspisivanja natječaja Udruge Bioteka i jednog trgovačkog lanca, kojim su tražili najbolji ekološki projekt.

 

„Mi ćemo sada predati projektnu dokumentaciju do kraja ovog mjeseca pa ćemo vidjeti, možda uspijemo i pobjedimo. Strašila su napravljena od recikliranog materijala, što je i bio krajnji cilj projekta, da ono što ljudi odbace mi ponovo upotrijebimo“, istaknula je profesorica biologije Darija Žaper.

 

strašila, gradski vrtovi (6)

 

Iz Grada kažu kako je cilj projekta da najmlađi Goričani educiraju svoje starije sugrađane, pokazujući da se i na jednostavan način može štititi priroda. Izrađujući strašila od otpada djeca promoviraju ekologiju i čisto tlo.

 

„Danas smo došli postaviti prvih pet strašila u postojećim gradskim vrtovima u Podbrežnici, a preostalih pet će doći sljedeći tjedan u nove gradske vrtove u Teslinu ulicu“, kazala je stručna suradnica za zaštitu okoliša Meri Barišić.

 

strašila, gradski vrtovi (22)

 

Na kraju su strašila učenici sami strateški rasporedili u vrtu, kako bi bila zaštićena svaka parcela. Od grabljivica štite i urod Luke Matoša, jednog od mnogih goričkih poljoprivrednika koji su od grada besplatno na korištenje dobili svoj komad obradive zemlje.

 

„Jako sam zadovoljan. Salatu ove godine još nisam kupio, a kod blitve već imam treću berbu. Tu je i špinat, zelje, kelj, cikla, paprika, grašak, rajčica i jagode za unučice, svega po malo za cijelu godinu“, pohvalio nam se urbani poljoprivrednik Luka Matoš.

 

Galerija fotografija:

 

HOTNEWS

Manifestacija Via Kino u Velikoj Gorici odgođena za nedjelju 24.listopada

Program ostaje isti…

Objavljeno

on

Kako ističu iz Turističke zajednice Zagrebačke župnije zbog nepovoljnih vremenskih prilika došlo do promjene termina održavanja manifestacije Via Kino u Velikoj Gorici u Parku dr. Franje Tuđmana. Manifestacija, o kojoj smo pisali ovdje, će se umjesto sutra u subotu, 23. listopada održati u nedjelju , 24. listopada.

Nastavi čitati

HOTNEWS

PROVALE U KOLODVORSKOJ: Ne ostavljajte vrijedne predmete u parkiranom automobilu, čak ni u vlastitom dvorištu!

U gluho doba noći razbio je staklo i ušao u automobile.

Objavljeno

on

Tijekom noći s 20. na 21. listopada nepoznati počinitelj provalio je u dva automobila te otuđio ruksak s novčanikom iz jednog te novčanik iz drugog – izvijestili su iz PP Velika Gorica.

Provalnik je u automobile u Kolodvorskoj ulici ušao razbivši staklo. U jednom otuđenom novčaniku, na sreću, bili su samo dokumenti, dok je u drugom bio i novčani iznos.

Zanimljivo je da to što su vozila bila parkirana u dvorištima obiteljskih kuća nije spriječilo počinitelja da pristupi automobilima i izvrši krađu vrijednih predmeta.

Iz policije upozoravaju da građani ne ostavljaju novčanike, torbe i slične predmete u automobilima preko noći, čak ni u vlastitom dvorištu.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Velika Gorica ponijela je titulu najboljeg velikog grada u kategoriji “Demografija, obrazovanje, mladi i socijalna politika”

Inače, Velika Gorica konačno je osvojila titulu najboljeg, nakon što je protekle tri godine bila u samom finalu…

Objavljeno

on

Svečanim proglašenjem i podjelom plaketa pobjednicima večeras je Novom Vinodolskom i službeno završen ovogodišnji izbor za Najbolji grad kojega, četvrtu godinu zaredom, gradonačelnik.hr organizira u suradnji s Jutarnjim listom i Agencijom Ipsos.

U kategoriji “Demografija, obrazovanje, mladi i socijalna politika” ovo veliko priznanje pripalo je upravo Gradu Velika Gorica. Ovo je Velikoj Gorici prvi naslov najboljega, nakon što je protekle tri godine bila u samom finalu. A po čemu je to naš grad poseban da je ušao u veliko finale pročitajte na gradonačelnik.hr.

Nakon proglašenja oglasio se i sam gradonačelnik Krešimir Ačkar koji je istakno kako je ponosan na Goricu. Ponosan na svoj grad.

Velika Gorica najbolji grad

 

Nastavi čitati

Reporter 409 - 21.10.2021.

Facebook

Izdvojeno