Povežite se s nama

Vijesti

FOTO Spasilačke službe u Zračnoj luci pokazale spremnost za scenarij nesreće zrakoplova

Svi sudionici u vježbi ponašali su se jednako kao u slučaju stvarne intervencije

Objavljeno

na

U zračnoj luci Franjo Tuđman održana je u utorak vježba za slučaj izvanrednog događaja sa scenarijem ‘nesreća zrakoplova na aerodromu’. U vježbi su sudjelovali Spasilačko – vatrogasna služba zračne luke, JVP Velika Gorica, JVP Zagreb, Hitna medicinska pomoć i Civilna zaštita.

– Svaka je od aktivnih službi imala zadatke koje je uspješno odradila i pokazala kako se dobro mogu službe sinkronizirati i odraditi zahtjevnu vježbu, samim time je potvrđeno i kako imamo dobru komunikaciju, pripremljenost i resurse za najteže scenarije – ocjena je Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica.

Foto: Josip Škof/JVP Velika Gorica

– Svi sudionici u vježbi ponašali su se jednako kao u slučaju stvarne intervencije – provođenje ove vježbe nužno je u održavanju pripravnosti za izvanredne događaje koji se mogu dogoditi na zračnoj luci. Zahvaljujemo svim sudionicima vježbe! – kazali su iz Zračne luke Zagreb.

Foto: Josip Škof/JVP Velika Gorica

Foto: Josip Škof/JVP Velika Gorica

Foto: Josip Škof/JVP Velika Gorica

 

Sport

Naši zapisi iz Zemunika: Pojačanja na jedan dan, 15 janjaca, 9 odojaka i – 12 golova…

Dragi domaćini, sretna vam “stota” i veliko hvala na sjajnom gostoprimstvu!, stoji na početku izvještaja s gostovanja nogometaša Kurilovca u Zemuniku. Pobjedu 12-2 i sve oko nje opisao je Vlado Stepanić iz kluba…

Objavljeno

na

Već je osvajanje naslova pobjednika kupa NS Zadarske županije i, upravo na bazi istog, plasman u pretkolo HR kupa, predstavljao najveći povijesni iskorak i uspjeh dugogodišnjeg županijskog ligaša, čije se igralište, sa jasnim obrisima budućeg lijepog stadiona, nalazi u neposrednoj blizini zemuničkog odnosno zadarskog aerodroma.

No, da su vrijedni domaćini imali neskrivenu ambiciju učiniti i još jedan korak više plasmanom u 1. kolo HR kupa, što bi nema sumnje bio najljepši poklon za njihov stoti rođendan koji se upravo tog dana obilježavao na prigodan i njima svojstven način, potvrđuje činjenica da su upravo za utakmicu protiv trećeligaša iz turopoljske metropole posegnuli za petoricom novih igrača, sa statusom pojačanja, iz susjednih klubova. Ne uspiju li dohvatiti plasman u daljnje kup natjecanje, iste će igrače, navodno, vratiti u matične klubove, što je, opet navodno, u skladu s važećim propisima…

U okružju isijavanja dalmatinskog krša i kamena na 30 celzijevaca, dočekale su nas lijepo uređene i shodno potrebama županijskog ligaša skrojene prostorije u sjevero-zapadnom uglu budućeg sportskog centra Lužine, tribina sa 4 reda sjedalica duž cijele zapadne strane (za sada, na žalost, nenatkrivene) i prostrani teren sa nevjerojatno uređenim i održavanim travnjakom, doslovno zelenim tepihom, o kakvom mi u Kurilovcu trenutno možemo samo sanjati. Dočekalo nas je, po riječima samih domaćina, gotovo tisuću domaćin navijača, ispunjenih očekivanjima da im njihovi dečki mogu priuštiti još jednu nezaboravnu utakmicu pa bi potom i rođendanska proslava trebala i morala biti još ljepša i nezaboravnija.

Prvi tragovi zabrinutosti na njihovim licima pojavili su se kada je gostujući stručni štab svoju momčad poslao na zagrijavanje točno 50 minuta prije početka same utakmice, dok su se njihovi nogometni mezimci još uvijek držali hladovine svojih svlačionica. Zabrinutost je porasla već u 12. minuti poslije golova Sedlačeka i Banića, a nada se vratila u 14. kada je Gotal lijepim “škaricama” smanjio na 1:2 (doduše, poslije nepotrebnog previda glavnog suca i prekršaja na vrataru Išeku).

No, tu je ujedno bio početak i kraj svim nadama domaćina jer je na isteku 45. rezultat bio 1:6 (Sedlaček dva puta, Banić, Starčević, Novak). Bilo je i više nego jasno kako je prelijepi travnjak zapravo bio veliki argument u prilog Kurilovčanima, na čiji sitni vez na sredini i probijanje po bokovima, igrači trenera Nikole Matkovića nisu imali apsolutno nikakav odgovor.

Ipak evidentna „razlika u klasi“ potvrđena je i u drugom dijelu, koji je završen identičnim omjerom 1:6 (Jordan za domaće, a Raković 2, Novak, Selman, D. Pršir i Cindrić po 1), pri čemu su oba trenera iskoristila mogućnost svih izmjena. Sjenu na sjajnu predstavu Senadovih trupa bacila je ozljeda novopridošlog i vrlo zanimljivog napadača Dominika Furneka, a dežurna liječnička služba potvrdila je kako ipak nije riječ o ozbiljnijoj povredi, što se svi iskreno nadamo i simpatičnog Čazmanca ubrzo očekujemo na treningu.

Posebno poglavlje ove utakmice svakako je način na koji su nas domaćini dočekali odmah po izlasku iz autobusa, negdje oko 15,00 sati, a nadasve poslije odigrane utakmice, uz napomenu da je ponašanje domaćih igrača i navijača tijekom iste bilo iznimno korektno i tolerantno. Prateći sadržaji proslave 100-tog rođendana NŠK Zemunik, kako za sve brojne domaće kibice – više stotina njih, tako i za našu ekspediciju, bili su uistinu bogati i birani.

Cijenu za to “platilo” je 15 janjaca i devet odojaka, uz obilje neizbježnog dalmatinskog pršuta i sira, a sve to, dakako, ne ide bez mrzle pive i dobrog gemišta i bevande, sve po volji i želji, sve gratis i uz brzu podvorbu lipih Dalmatinki i kršnih Dalmatinaca (pretpostavljamo volontera). Na žalost, baš kad je prava dalmatinska fešta, uz prve taktove grupe Vista, krenula u svom prepoznatljivom smjeru i vrhuncu, bili smo prisiljeni mahnuti domaćinu na pozdrav i krenuti na put via Kurilovec.

Nastavite čitati

Sport

Košarkaši opet u akciji: ‘Vjerujem da se možemo boriti za najviše domete!’

Košarkaši Gorice okupili su se na pripremama u ponedjeljak, bazi igrača iz prošle sezone priključila su se dva pojačanja, ali i još nekolicina igrača koji se tek bore za priliku kod trenera Damira Miljkovića

Objavljeno

na

S pripremama za novu sezonu u ponedjeljak su započeli košarkaši Gorice. Prvom okupljanju odazvalo se 15 igrača. Od lanjskog kadra u momčadi su ostali Mašić, Miloloža, Šutalo, Pavlic, Dramalija, Validžić i Ninić, pojavili su se i novopridošli Turić i Ivanković, a seniorima je priključen i junior Petar Gruja, na kojeg se ozbiljno računa.

Uz njih prvom treningu odazvala se i nekolicina igrača koji traže svoje mjesto pod suncem (Tišma, Lacić, Bljaić, Martinović, Slavica), kojima bi se tijekom tjedna trebalo priključiti još koje ime.

– Lijepo vas je sve opet vidjeti. Nastavljamo tamo gdje smo lani stali. Iza nas je dobra sezona, no na to se nećemo vraćati, jer čekaju nas novi izazovi. Vjerujem kako ove sezone možemo napraviti iskorak više i boriti se za najviše domete – kazao je trener Damir Miljković, kojem će u radu asistirati Matej Buovac.

Uoči prvog treninga igrače i stručni stožer ispred Uprave kluba pozdravio je Dominik Živanović.

– Nastavljamo dalje našim putem. Pobrinuli smo se da vama ništa ne nedostaje. Imamo potpuno povjerenje u trenera i vjerujem kako zajedno možemo postići sve naše zacrtane ciljeve – poručio je Živanović.

Tijekom pripremnog perioda momčad će odigrati više prijateljskih utakmica, kao i sudjelovati na turniru u Đakovu. Novu sezonu otvaramo 11./12. listopada domaćom utakmicom protiv Ribola Kaštela.

Nastavite čitati

Vijesti

Petek na Gorice vraća se u rujnu! Uz poznati program stiže i nešto novo

Novost ovog izdanja manifestacije je popodnevna šetnja gradom koja počinje u 18 sati ispred Turističke zajednice Velike Gorice…

Objavljeno

na

Objavio/la

U petak, 5. rujna, u Velikoj Gorici počinje nova sezona manifestacije “Petek na Gorice”. Od 10 do 14 sati Park Plemenite općine turopoljske ponovno će ugostiti izlagače domaće hrane i rukotvorina, a u popodnevnom programu održat će se i besplatna tematska šetnja pod nazivom “Velika Gorica kroz vrijeme”.

Tijekom jutarnjeg dijela manifestacije, od 10 do 14 sati, posjetitelji će moći obići dvije poznate lokacije, Mljac plac i Art plac.

Na Mljac placu očekuje ih ponuda tradicionalnih jela i proizvoda poput turopoljskih štrukli, žganaca, bažula, kolača, štrudli, suhomesnatih proizvoda i vina. S druge strane, Art plac nudit će rukotvorine, unikatni nakit i druge predmete lokalnih izlagača.

Novost ovog izdanja manifestacije je popodnevna šetnja gradom koja počinje u 18 sati ispred Turističke zajednice Velike Gorice kod kafića Ledana. Uz vodstvo Nikole Pejaka, sudionici će proći trasom od Parka Plemenite općine turopoljske preko Zagrebačke ulice, Trga kralja Tomislava i Trga kralja Petra Krešimira IV. Šetnja će trajati sat vremena, a broj mjesta je ograničen. Zainteresirani se trebaju prijaviti putem e-maila [email protected], uz obavezno navođenje imena i prezimena te broja telefona.

Sudionici će moći doznati gdje se nalazilo prvo velikogoričko kino i čitaonica, čuti priče o starim školama, te se prisjetiti ličnosti i događaja koji su oblikovali povijest grada.

“Ako volite domaću hranu, cijenite rukotvorine i želite provesti ugodno prijepodne u društvu susjeda, prijatelja i poznanika, rezervirajte petak, 5. rujna za odlazak na špicu”, Poručuju iz Turističke zajednice.

Nastavite čitati

Vijesti

Stiže tehnički pregled traktora! Pogledajte gdje i kada

Donosimo raspored po mjestima i datumima.

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: Pexels.com

Kako bi vlasnici poljoprivrednih strojeva mogli obaviti obaveznu proceduru, tehnički pregledi traktora i traktorskih prikolica provodit će se na terenu, a počinju 1. rujna u Donjoj Lomnici, a završava 19. rujna u Hotnji.

Pregledi će se održavati radnim danima uglavnom od 13 do 19 sati, dok su termini subotom predviđeni od 8 do 13 sati.

Raspored po naseljima izgleda ovako:

  • 1. rujna (ponedjeljak) – Donja Lomnica
  • 2. rujna (utorak) – Orle
  • 3. i 4. rujna (srijeda i četvrtak) – Buševec
  • 5. rujna (petak) – Šćitarjevo
  • 6. rujna (subota) – Markuševec
  • 8. rujna (ponedjeljak) – Vukovina
  • 9. i 10. rujna (utorak i srijeda) – Novo Čiče
  • 11. i 12. rujna (četvrtak i petak) – Kravarsko
  • 13. rujna (subota) – Okuje
  • 15. rujna (ponedjeljak) – Mraclin
  • 16. rujna (utorak) – Ruča
  • 17. i 18. rujna (srijeda i četvrtak) – Pokupsko
  • 19. rujna (petak) – Hotnja

Vlasnicima traktora preostaje samo pratiti raspored i odabrati najbliži termin.

Nastavite čitati

Moja županija

APITERAPIJA „Leteći farmaceuti“ liječe nas tisućama godina

Važnost pčelinjih proizvoda vidljiva je i u činjenici da blagostanje često opisujemo kao mjesto gdje „teče med i mlijeko“.

Objavljeno

na

Riječ apiterapija dolazi od latinske riječi apis što znači pčela i therapia što znači terapija ili liječenje. Pčelinji proizvodi čitavu su povijest balansirali između hrane i lijeka, tradicionalne i konvencionalne medicine.

Med, propolis, matična mliječ, pelud, pčelinji vosak i pčelinji otrov već se tisućama godina koriste u prevenciji ili kao terapija kod određenih zdravstvenih poteškoća, a pčele rado nazivamo „letećim farmaceutima“.

Med je nutritivno vrijedna hrana, bogata enzimima, vitaminima i mineralima osobito kalijem, kalcijem, željezom, natrijem, magnezijem ;  kiselinama poput octene, oksalne, maslačne, limunske, jabučne.  Zbog sadržaja fenolne kiseline, flavonoida te terpenskih spojeva posjeduje antioksidativna i protuupalna svojstva.

Odgađanje razvoja karcinoma i kardiovaskularnih bolesti, sprječavanje razmnožavanja i rasta raznih vrsta mikroorganizama kao što su npr. Streptococcus pyogenes, Streptococcus typhi, Staphylococcus aureus ili različite Streptococcus i E.coli vrste i sojevi, čini med vrlo vrijednom namirnicom.

Zbog svog sastava i imunomodulatornog djelovanja, možemo ga uvrstiti i u prebiotik koji doprinosi zdravlju crijeva i jača imunološki sustav. Tradicionalno med primjenjujemo kod ublažavanja kašlja i simptoma virusnih infekcija dišnog sustava.

Zanimljivo je spomenuti da se pojedine vrste meda već stoljećima koriste kao dijetoterapija kod određenih bolesti. Pa se tako npr. med lipe koristi za ublažavanje simptoma nesanice; med stolisnika, kadulje i lavande za bronhitis i kašalj; za gripu i prehladu med lipe i majčine dušice; kod crijevnih smetnji med kestena i lavande; med vrijeska kod bubrežnih kamenaca i cistitisa; kod opstipacije med bagrema…

No valja imati na umu da med ponekad može biti kontaminiran  patogenim mikroorganizmima, posebno  Clostridium botulinum i njegovim sporama te je u tom slučaju njegova konzumacija opasna za dojenčad, starije osobe i osobe sa oslabljenim imunitetom. Med koji se koristi u terapijske svrhe najčešće se sterilizira gama zračenjem.

Med može izazvati alergijsku reakciju, a zbog visokog sadržaja šećera, ne preporuča se dijabetičarima.

Propolis je smolasta tvar odavnina poznata kao zaštita košnica i pčelinjih zajednica od infekcija, a ovisno o kemijskom sastavu boja mu varira od zeleno-smeđe do zelene boje. Zbog svojih biološko aktivnih komponenti koje ublažavaju simptome virusnih infekcija te skraćuju njihovo trajanje (znanstveno je dokazano da obična prehlada traje i do 2.5 puta kraće uz primjenu propolisa) povećana je njegova konzumacija u sezoni virusnih infekcija respiratornog sustava. Uz antivirusno, dokazano je i njegovo antibakterijsko djelovanje koje je jače izraženo na Gram-pozitivne bakterije (streptokoki, stafilokoki). U usporedbi sa antibioticima taj je učinak slabiji, ali u sinergiji sa antibioticima ubrzano je vrijeme izlječenja.  Primjenjujemo ga u tekućem obliku, najčešće kao alkoholni ekstrakt, a postoje i tablete, kapsule ili prah liofiliziranog oblika propolisa. Na tržištu su prisutne i masti/kreme na bazi propolisa.

Matična mliječ je kombinacija meda, peludi i  sekreta žlijezda slinovnica drugih pčela hranilica. U košnici to je hrana mladim pčelama u razvoju. Kada se pojavi potreba za maticom, mlada pčela koja je izabrana za tu ulogu hrani se isključivo matičnom mliječi tijekom prva četiri dana svog razvoja dok se ostale pčele hrane još sa medom i peludi. Za proizvodnji 500g matične mliječi u funkcionalnoj košnici potrebno je 5 do 6 mjeseci, dok u istom tom razdoblju ta košnica proizvede i do 27 kg meda. Sastav matične mliječi još uvijek nije u potpunosti poznat. Osnova sastava je voda, bjelančevine, šećeri, masti i mineralne soli. Ima antimikrobno, protuupalno i antioksidativno djelovanje. Peptid rojalizin  i nezasićena masna kiselina trans-10-hidroksi-2-decenska kiselina (10-HDA) najodgovorniji su za njeno snažno antibakterijsko djelovanje. Dokazano je da matična mliječ potiče formiranje limfocita T odgovornih za imunosni odgovor protiv virusa i tumorskih stanica.

Pelud ili cvjetni prah glavni je izvor bjelančevina pčelama. U apiterapiji cvjetni prah se još spominje u Bibliji, starim egipatskim zapisima, a u kineskoj se medicini smatra energetskim tonikom. Najčešće ga se koristi za liječenje bolesti dišnog sustava, alergija, bolesti prostate, zatim poboljšanje probave, podizanje razine energije, smanjenje simptoma stresa. Pri korištenju cvjetnog praha potrebna je pravilna konzumacija. Budući da su zrnca peludi ovijena celuloznom opnom potrebno ih je prije konzumacije natopiti kako bi opna nabubrila i prsnula. Preporuka je pelud preko noći namočiti u mlakoj vodi ili je kombinirati sa medom u omjeru 1:3 (pelud:med) te ostaviti da odstoji 10 dana uz dodatak par kapi limunovog soka.

Pčelinji vosak pčele radilice proizvode za izgradnju saća koje u košnicama služe za pohranu meda i uzgoj legla. Ljudi pčelinji vosak najčešće koriste za izradu svijeća, a svoju ulogu ima i pri proizvodnji melema, krema i obloga.

Pčelinji otrov proizvod je pčela radilica koji im služi za obranu i zaštitu pčelinje zajednice. Apitoksin je gusta, gorkasto kiselkasta, bezbojna tekućina. Zanimljivo je da je pčelinji otrov oko 30% aktivniji od zmijskog otrova, ali ugrizom zmije u tijelo ulazi veća količina otrova nego ubodom pčele. Usporedbe radi ugriz poskoka jednak je ubodu cca 350 pčela. U pučkoj medicini primjenjuje se već duži niz godina, dok novija istraživanja pokazuju da ima utjecaj na ublažavanje boli. U liječenju danas najčešće se primjenjuju razni apitoksinski preparati u obliku masti i krema.

Apiterapija postoji već tisućama godina, a važnost ovih proizvoda vidljiva je i u činjenici da blagostanje često opisujemo kao mjesto gdje „teče med i mlijeko“.

Sva pitanja vezana uz ove vrijedne proizvode koji doprinose unaprjeđenju vašeg zdravlja svakako postavite djelatnicima Ljekarni Zagrebačke županije.

Nastavite čitati

Reporter 451 - 31.07.2025.

Facebook

Izdvojeno