Poveži se s nama

HOTNEWS

FOTO Sjednica Županijske skupštine prekinuta prije izglasavanja nepovjerenja Zmajloviću

Nova sjednica je 27. prosinca

Objavljeno

Nakon što je HDZ zatražio da se 4. sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije prekine zbog opsežnosti dnevnog reda i boljih priprema za raspravu o proračunu, većinom glasova to je i usvojeno. Tako na dnevni red ipak nije došla točka o izglasavanju nepovjerenja predsjedniku Županijske skupštine Mihaelu Zmajloviću.

“Mi smo napisali opsežne amandmane i tražio sam stanku da se župan upozna s tim amandmanima. Na toj stanci je otišlo sat i 15 minuta. Mi se sada nalazimo u poslijepodnevnom turnusu, kada opširnost od 29 točaka naprosto nalaže da tu sjednicu pomaknemo i to smo učinili”, objasnio je HDZ-ov vijećnik Damir Mikuljan i dodao kako ‘nova većina u Skupštini‘ nije upitna.

“Jedino što mogu reći i ponoviti je da mi je izuzetno žao što od strane HDZ-a i koalicije koju on predvodi dolazi do unošenja nereda i kaosa u našu županiju. Pričali su da imaju neku većinu. Imaju potpise, ali iz nekoga razloga oni to danas nisu htjeli pokazati. Očigledno su tu neki mutni poslovi. Prelaženje pojedinih vijećnika iz jednog tabora u drugi odvija se pod nekim čudnim okolnostima”, rekao je nakon prekida sjednice Mihael Zmajlović, predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije.

Nova sjednica zakazana je za 27. prosinac, pa ćemo tek tada saznati tko ima većinu u skupštini.

“Nije dobro kad vam se brojke slože 25 naprema 26 i obratno. Tako je vrlo teško funkcionirati. Želimo iskoristiti ovo vrijeme do 27. prosinca i neka nam Božić prosvijetli pamet, ali i pojača odgovornost. Jer ako se radi o proračunima koji su 350 milijuna kuna, mislim da svi vijećnici trebaju znati za što dižu ruke, uključujući i amandmane”, objasnio je Zvonko Kunić, predsjednik Županijske organizacije Bandić Milan 365 – Stranke rada i solidarnosti.

Galerija fotografija

HOTNEWS

FOTO Fuji četvrtu godinu zaredom dio globalne manifestacije Wings for Life World Run

Iako osjećaj nije isti kao kad se trči u Zadru, sudionike je nosio osjećaj zajedništva, te su mnogi oborili svoje rekorde.

Objavljeno

on

Iako se neke manje utrke unatoč pandemiji koronavirusa diljem lijepe naše održavaju uživo, ona najveća i najmasovnija, ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu Wings for Life World Run i ove je, baš kao i prošle godine održana virtualno. Svi oni koji su željeli trčati za one koji ne mogu, mogli su to uplatom startnine čiji iznos u stopostotnom iznosu ide za istraživanje ozljede leđne moždine, a kako je sve bilo virtualno svatko je birao lokaciju za trčanje.

Drugu godinu zaredom dio Fuji teama u sklopu Wingsa trčao je na pisti ZTC-a.

-Ovo su nam četvrti Wingsi, drugi preko aplikacije, i iako nas je ove godine bilo najmanje u timu, kad je utrka krenula svi smo bili tako nabrijani i bez obzira što osjećaj nije kao u Zadru, nosio nas je osjećaj zajedništva, neki su oborili svoje rekorde. Taj moto “trčimo za one koji ne mogu” ima dublji smisao i gura nas naprijed. Drago mi je da održavamo taj kontinuitet i da se nalazimo svake godine. Sjajna je to priča koju obožavamo podržavati i nadam se da sljedeće godine idemo u Zadar obarati rekorde. – kaže kapetanica Fuji teama Marina Drašković.

-Bilo bi mi drago kad bismo uspjeli privući još više ljudi da trče Wingse, nebitno, u našem timu ili ne. Ovo je super prilika da se pokrenemo i imamo neki cilj, to je vrlo pozitivna priča, a mi ćemo i dalje trčati pod sloganom “I move 4 Fuji” u nadi da će nam se u budućnosti pridružiti što više Goričana. – zaključuje Marina.

Galerija fotografija:

Nastavi čitati

HOTNEWS

Poruka kandidata za gradonačelnike Velike Gorice Ive Jelušića povodom Dana Europe i Dana pobjede nad fašizmom

Dan Europe prilika je da se zapitamo gdje smo i koliko Europe ima u Velikoj Gorici, a koliko Velike Gorice u Europi

Objavljeno

on

U svim se zemljama našega kontinenta 9. svibnja obilježava kao Dan Europe i pobjede, u sjećanje na dan kada je 1945. godine Antifašistička koalicija porazila snage fašističkih i nacističkih sila Osovine i njihovih kvislinških sljedbenika. Taj dan je uzet kao temelj današnje Europe i na tim temeljima je sazdana naša Europska unija čiji smo član već 8 godina.

-Pobjeda nad silama zla osigurala je slobodu i mir kao temeljne uvjete prosperiteta i osnovu na kojoj je izrasla europska zajednica slobodnih naroda. U toj su pobjedi sudjelovali i brojni antifašisti Velike Gorice i Turopolja i zahvalni smo im što su našu domovinu Hrvatsku svojom časnom borbom svrstali na stranu pobjednika. I 50 godina kasnije, 1995g. ponovno smo bili pobjednici, opet nad jednim zlom koje koje je zahvatilo doduše ne cijeli svijet i Europu ali je nanijelo velike štete nama ali i susjednim državama nastalim na području bivše Jugoslavije.

Već dugo baštinimo ideje europskoga zajedništva, demokracije i slobode kao svoje a Republika Hrvatska je od svoga osamostaljenja živjela san o članstvu u Europskoj uniji kao demokratskoj zajednici slobodnih naroda. Taj se cilj i ostvario 1. srpnja 2013. godine kad smo postali punopravna članica Europske unije i od tada punopravno sudjelujemo u tom važnom projektu. Sada, kada se suočavamo s iznimno teškim ekonomskim posljedicama covid krize koje suzbijamo prije svega zahvaljujući bespovratnim sredstvima pomoći EU, ali i razvojnim sredstvima koja ćemo tek moći koristiti u godinama koje dolaze, vidimo koliko je važno što smo članica EU.

I ovaj Dan Europe je prilika da se zapitamo gdje smo i koliko Europe ima u Velikoj Gorici, a koliko Velike Gorice u Europi. Jesmo li iskoristili ili propustili svoje šanse i što možemo učiniti u budućnosti?

Na žalost, Velika Gorica se pokazala slabom i nedovoljno pripremljenom za iskorištavanje danih mogućnosti prije i nakon učlanjenja u EU. Sredstva povučena iz EU fondova do danas su smiješna i svjedoče o neodgovornosti, inertnosti, nekreativnosti, ali i bahatosti i bezobrazluku HDZ-ove gradske vlasti i administracije. Prvi veliki projekt koji je Velika Gorica uspjela pripremiti za EU fondove, projekt Aglomeracije, najveći razvojni projekt u povijesti grada, doveden je u pitanje zbog sumnji na lopovluk i korupciju, namještanja natječaja i gramzivosti pojedinaca iz vladajućeg HDZ-a. Još uvijek ne znamo što nas zbog toga čeka i koje ćemo posljedice imati za naš grad jer se novi natječaj za izgradnju pročistača otpadnih voda iz posve nerazumljivih razloga ne raspisuje već više od pola godine.

Baština HDZ-ove vlasti u proteklih 12 godina sve je samo ne ono što nazivamo europskim vrijednostima. Nedemokratska praksa u upravljanju, smanjivanje participacije građana u odlučivanju, bujanje javne uprave, politička kontrola medija, nestručnost i nepotizam, korupcija i pogodovanje, primitivizacija i osiromašenje kulturnoga života, nebriga za baštinu i prirodu, zatvaranje grada u provincijske okvire – ništa od toga nismo priželjkivali, očekivali niti zaslužili kao građani jedne europske zemlje. Možemo li se tim negativnostima oduprijeti i promijeniti svoj pravac kretanja u pozitivnom smjeru?

Naravno da možemo jer nikada nije kasno za bolju budućnost. Moramo stvoriti demokratsko ozračje u kojemu će se osloboditi i razviti naša kreativnost, suzbiti kontrola politike tamo gdje nje ne smije biti, odmaknuti lopove od izvora javnoga novca, uvesti transparentno poslovanje i gospodarenje, pojačati brigu za okoliš, otvoriti svoj grad Europi i svijetu i učiniti sve da Velika Gorica bude europski moderan grad koji poštuje i čuva svoje tradicije i posebnosti, ali koji svoja vrata i prozore otvara suvremenim i progresivnim idejama.

Svaka ideja koja vodi europskoj afirmaciji Velike Gorice i Hrvatske dobro je došla kao što su u Veliku Goricu dobro došli i svi oni koji će donijeti ideje europskog zajedništva i slobode, demokratsku kulturu, nova znanja i poslovne ideje, kulturne projekte i umjetnička ostvarenja. Gradska uprava treba komunicirati sa svojim europskim okruženjem i svoje djelovanje temeljiti na europskim, a ne despotskim, nedemokratskim i nazadnjačkim vrijednostima, politici podobnosti i neradu. Ne samo javna uprava nego i naši poduzetnici, kulturne ustanove, umjetnička udruženja, škole i Veleučilište mogu i trebaju biti medij razmjene i suradnje s europskim okruženjem.  To je moja slika grada Velike Gorice. – stoji u priopćenju kandidata za gradonačelnika Ive Jelušića povodom Dana Europe i Dana pobjede nad fašizmom.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Humanitarna akcija slikanja s kućnim ljubimcima odgođena za sutra

Akcija će se održati sutra od 10 do 12 sati.

Objavljeno

on

Humanitarna akcija slikanja s kućnim ljubimcima, o čemu smo pisali OVDJE zbog loših vremenskih uvjeta odgađa se za sutra.

-Zbog magle u našem gradu, odlučili smo humanitarnu akciju slikanja s kućnim ljubimcima prolongirati za sutra u isto vrijeme na istom mjestu da vam fotke s vašim ljubimcima ispadnu što ljepše i da se vi i vaši ljubimci zapravo i vidite. Dođite, slikajte se s ljubimcima, dobijte fotografiju na licu mjesta, a zauzvrat donirajte nešto za vesele njuškice iz Sigurne Kućice. Vidimo se sutra! Potražite samo žuti kauč! – poručuju iz Goričkog kluba mladih.

Humanitarno slikanje je, dakle, sutra od 10 do 12 sati u parku dr.Franje Tuđmana.

Nastavi čitati

Reporter 403 - 22.04.2021.

Facebook

Izdvojeno