Povežite se s nama

HOTNEWS

FOTO Šandor dvostruki dobitnik priznanja Zagrebačke županije za 2021. godinu!

Zajednica športskih udruga i saveza najuspješnijom momčadi proglasila i SD Gord Velika Gorica, nagradila je i sportskog djelatnika Franju Gavranovića iz Maraton Kluba Velika Gorica, šahovski klub Polet iz Buševca kao jednu od najuspješnijih kolektiva, te mladu velikogoričanku Paolu Bratković iz Cheerleading kluba Vegasice.

Objavljeno

na

U organizaciji Zajednice sportskih udruga i saveza Zagrebačke županije u Pučkom otvorenom učilištu Sveti Ivan Zelina proglašeni su najbolji sportaši, sportski kolektivi i djelatnici za 2021. godinu. Ana Lenard iz Karate kluba Samobor i Alen Nokaj iz Savate kluba Čigra Sveti Ivan Zelina najbolji su sportaši Zagrebačke županije. Priznanje za najbolju žensku ekipu dobile su seniorke Ženskog rukometnog kluba Dugo Selo ’55, a u muškoj kategoriji Streljačko društvo Gord iz Velike Gorice. Član Atletskog kluba osoba s invaliditetom  “Uspon” iz Velike Gorice, bacač diska Velimir Šandor, najbolji je sportaš s inavliditetom, a dodijeljena mu je i nagrada za posebna sportska dostignuća i promociju Zagrebačke županije u svijetu. Šandor je  hrvatski reprezentativac koji je osvojio srebrnu medalju na Paraolimpijskim igrama u Tokiju.

-Sport se u posljednje dvije godine pokazao kao iznimno žilav segment društva. Zahtjevno vrijeme pandemije nije utjecalo na smanjenje broja sportaša, iako smo se toga pribojavali zbog nemogućnosti održavanja treninga ili odlazaka na natjecanja. Također, naša financijska izdvajanja za sport  ostala su na istoj razini. Stoga čvrsto stojimo uz naše sportaše i za sve buduće izazove. Trudimo se  osigurati im najbolje moguće uvjete, kako bi oni ostali upravo u našoj županiji. – poručio je u svom obraćanju predsjednik Zajednice sportskih udruga i saveza Vladimir Bregović.

Vladimir Bregović -18.03.2022.-Sveti Ivan Zelina-Proglašenje najboljih u sportu Zagrebačke županije za 2021. godinu-Foto: Sanjin Vrbanus/Cityportal

Nagrada za najbolji sportski kolektiv osoba s invaliditetom uručena je Stolnoteniskom klubu osoba s invaliditetom Synergia iz Samobora. Prigodne nagrade dobile su i uspješne mlade sportašice i sportaši do 15 godina. Najbolje mlade sportašice uzrasta do 15 godina su Magdalena Buzjak (Hockey klub Zelina), Fani Pleša (Taekwondo klub Zaprešić), Iva Šimunović (Hrvački klub Klinča Sela), Paola Matić (Taekwondo klub Motiv+), Katja Vuković (ŽRK Dugo Selo ’55), Barbara Bunjevac (Kickboxing klub Ivanić-Grad), Ema Golubić (ŽRK Rugvica), Nika Zorko (Karate klub Bregana), Dora Delić (Orijentacijski klub Jelen), Paola Bratković (Cheerleading klub Vegasice). Najbolji mladi sportaši do 15 godina su Borna Kos (Savate klub „Čigra“), Filip Japundžić (Atletski klub Zaprešić), Karlo Lovrinović (Judo klub Sakura), David Kajtazi (NK Dugo Selo), Patrik Presečan (Kickboxing klub Ivanić-Grad), Teo Mahović (Orijentacijski klub Japetić), Šimun Hodak (Karate klub Jastreb), Lucijan Kompes (Taekwondo klub Velika Gorica).

-Zagrebačka županija uvijek bila i bit će vjeran prijatelj i  potpora sportašima i sportskim kolektivima, čiji uspjesi svrstavaju našu županiju na visoko mjesto sportske karte Hrvatske. Ove godine smo za potrebe u sportu izdvojili više od 7,6 milijuna kuna, a brojne sportske dvorane koje smo izgradili ili ćemo izgraditi u budućnosti, omogućuju kvalitetne treninge, razvoj sporta ali i zdraviji način života naših mladih. Na području naše županije sportom se bavi 20.000 aktivnih sportaša. – istaknuo je zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec.

Ervin Kolarec – 8.03.2022.-Sveti Ivan Zelina-Proglašenje najboljih u sportu Zagrebačke županije za 2021. godinu-Foto:Sanjin Vrbanus/City portal

Priznanja su dobili i zaslužni sportski djelatnici: Anton Maras (Taekwondo klub Rugvica), Marija Kralj (Fit forma), Damir Hukina (ŽKK Jabuka Zaprešić), Zlatko Ivančić (NK Sava Strmec), Krešimir Krnjević (ŽRK Ivanić), Damir Žitković (NK Galgovo), Marinko Smolčić (Sportska zajednica grada Jastrebarsko), Franjo Gavranović (Maraton klub Velika Gorica).

Nagrade za zaslužne sportske kolektive Zagrebačke županije dodijeljene su Rukometnom klubu Rugvica, Nogometnom klubu Zelina, Atletskom klubu Zaprešić, Auto karting klubu Sveta Nedelja, Stolnoteniskom športskom klubu Dugo Selo, Muškom rukometnom klubu Ivanić, Ženskom rukometnom klubu Ivanić, Košarkaškom klubu Mladost Samobor, Svetojanskim mažoretkinjama, Šahovskom klubu Polet Buševec.

-Veseli me da smo ovogodišnji domaćini dodjele priznanja najboljima u sportu jer se i zelinski kraj može pohvaliti vrsnim i uspješnim sportašima. Kroz našu gradsku Zajednicu športskih udruga trudimo se unaprijediti sportsku infrastrukturu, kako bi sport postao način života. Kroz sport se jačaju kompetencije, a osobni sportski uspjesi su na ponos cijele županije! – rekao je čestitavši nagrađenima gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec.

Pogledajte više u foto- galeriji:

Kultura

Vrhunski glazbenici prvi put u drvenim kapelama u Letovanskom Vrhu i Cvetković Brdu

Festival drvenih kapela Sancta Barbara, od 26. lipnja do 03. srpnja, dovodi klasičnu glazbu vrhunskih izvođača u jedinstvene prostore na području Turopolja, Pokuplja i Vukomeričkih gorica

Objavljeno

na

Objavio/la

Festival drvenih kapela Sancta Barbara četvrtu godinu zaredom dolazi na područje Turopolja, Pokuplja i Vukomeričkih gorica. Ovaj doista jedinstveni festival u Lijepoj Našoj od 26.lipnja do 03. srpnja dovodi vrhunske glazbenike i publiku u prelijepe prostore drvenih kapela starih i više od 300 godina, a ove godine u njih dvije i po prvi put.

– Prvi put ćemo posjetiti dvije drvene kapele u Letovanskom Vrhu i Cvetković Brdu i tamo održati vjerojatno i prve koncerte ikad održane u tim prostorima od kada su izgrađene. Riječ je uistinu o posebnim prostorima, gdje je poseban ugođaj slušati glazbu. Festivalska publika će u Kapeli sv. Bartola u Letovanskom Vrhu i Kapeli sv. Roka u Cvetković Brdu, prvi puta slušati, među ostalima, i  klasičnu gitaru u izvedbi sjajnog Viktora Vidovića – otkriva Valentine Badanjak Pintarić, idejna začetnica i producentica festivala.

Velika Mlaka, Velika Gorica, Letovanski Vrh, Buševec, Brest Pokupski, Donja Lomnica i Cvetković Brdo lokacije su ovogodišnje festivalske turneje, a cilj je ovog jedinstvenog festivala osvijestiti vrijednost tradicijske drvene arhitekture.

–  Svakako nam je cilj podizanje svijesti o tome kakvo krasno bogatstvo u toj vrijednoj kulturnoj baštini tradicijske drvene arhitekture skrivaju naše Turopolje i Pokuplje, te koliko je ta naša arhitektura posebna. Dodatni motiv za promociju ove priče je i to šo ovim festivalom i prvi put u prostore stare 300 i 350 godina dovodimo glazbenike – poručuje.

Festival drvenih kapela Sancta Barbara otvara se u nedjelju, 26.lipnja, u Kapeli sv. Barbare u Velikoj Mlaki koncertom ansambla Quinta Essentia u sastavu: Stjepan Nodilo, barokna oboa i blok-flauta; Mauro Colantonio, traverso i viola da gamba; Matko Smolčić, barokni fagot; Izidor Erazem Grafenauer, teorba i barokna gitara te Franjo Bilić, čembalo. Na programu je glazba francuskih baroknih skladatelja.

Ulaz na sve programe festivala je slobodan, svi se koncerti prenose uživo i biti će dostupni na festivalskim YouTube stranicama.

Nastavite čitati

HOTNEWS

U nekoliko navrata pokušali ukrasti gorivo iz bagera pa ih uhvatio vlasnik

Radi se o mladićima starim 21 i 24 godine s područja grada Zagreba…

Objavljeno

na

Gorička policija dovršila je kriminalističko istraživanje nad dvojicom mladića koji su uhvaćeni kako iz građevinskih strojeva na gradilištu u Velikoj Gorici kradu gorivo.

– Radi se o mladićima starim 21 i 24 godine s područja grada Zagreba, koje se sumnjiči za pokušaj krađe dizelskog goriva iz radnih strojeva. Dovršenim istraživanjem utvrđeno je kako su 18.lipnja nešto iza ponoći, došli u ograđeni prostor koji koristi građevinsko poduzeće s područja Velike Gorice te su tom prilikom pokušali ukrasti gorivo iz bagera – rekao nam je inspektor Nikica Ljubanović iz goričke policije.

Mladići su skinuli poklopac rezervoara na bageru te su pomoću ručne pumpe i crijeva pokušali u kanistar, koji su donijeli sa sobom, istočiti gorivo.

– No nisu baš uspjeli u naumu, jer je slučajno naišao vlasnik koji ih je omeo i odustali su od krađe. Ali isti taj dan, dvojac se vratio oko 22:30 sati s istom namjerom, da s istog stroja ukradu gorivo jer su nakon prvog pokušaja ostavili sve potrebne predmete za krađu. Ponovno nisu uspjeli u krađi jer ih je vlasnik dočekao i zadržao do dolaska policije – rekao je Ljubanović.

Protiv njih je podneseno posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici.

Foto: Ilustracija

Nastavite čitati

Gospodarstvo

Ne dopuštam da mi inflacija pojede teško zarađeni novac!

Podaci pokazuju kako upravo zlato predstavlja najbolju zaštitu imovine od pada vrijednosti protekom vremena

Objavljeno

na

Objavio/la

Inflacija ne posustaje. Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju kako se nastavlja nesmiljeni rast cijena koje su u euro zoni ubrzale na rekordno visoku razinu od 8,1 posto na godišnjoj razini!

Građani koji imaju gotovinu odnosno novac u banci odnosno oni koji ga drže kod kuće najviše su pogođeni inflacijom. Kamate na oročenu štednju u bankama su praktički nepostojeće, a uz to, na njih se plaća porez. „Mukotrpno sam radio i štedio za svoju djecu, za sigurniju starost. Sada osjećam veliku nelagodu dok gledam kako se vrijednost moje štednje topi.“ – govori jedan Goričanin.

„Svaki mjesec moj novac vrijedi sve manje! Dio sam stavio na banku, a dio imam kod kuće „u čarapi“ – povjerio nam se. Kako bi pokušali izbjeći propadanje svog novca, neki njegovi prijatelji uložili su u nekretnine.

Cijene nekretnina sada su odletjele u nebo, a nisam baš ni siguran je li to isplativa investicija“ – razmišlja. „One stalno traže dodatno ulaganje i održavanje, a i prilično su nelikvidne. Ako mi kroz neko vrijeme zatreba novac, nekretninu neću moći tako lako i brzo prodati“.

Stoga, kaže, razmišlja o kupovini zlata. Ali ne „papirnatog“, nego pravog, opipljivog. Naime, podaci posljednjih godina, pa i desetljeća, govore kako upravo zlato predstavlja najbolju zaštitu imovine od pada vrijednosti protekom vremena. U posljednjih 50 godina cijena mu se povećala u prosjeku 8 posto godišnje, a s obzirom na to da se na njega ne plaća porez, kao ni kamata, trenutačno je jedan od najisplativijih načina štednje. Zbog svojih karakteristika, njegove prošlosti i na njoj utemeljenih očekivanja u budućnosti ono je odličan čuvar vrijednosti imovine. Kupnja investicijskog zlata vrsta je ulaganja koja je dostupna velikom broju građana, a ne samo velikim ulagačima.

Naš je sugovornik na web shopu najvećeg hrvatskog trgovca zlatom – Auro Domusa pogledao koji se sve proizvodi investicijskog zlata nalaze u ponudi. Tu su zlatne pločice i poluge masa od 1 grama do onih najvećih od 1 kilograma, kao i  dukati i zlatnici raznih gramaža i veličina. „Ima zaista svega, za svačiji džep. Odabrat ću par poluga i tako dio svoje štednje uložiti u zlato jer ne želim mirno gledati kako ju inflacija jede.“ – odlučio je.  Na besplatnom broju telefona 0800/7372  posavjetovao se oko narudžbe, a kupnju je obavio u poslovnici Auro Domusa, koja se u Velikoj Gorici nalazi u ulici Zagrebačka 15.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Goričke večeri: Večeras dječji ples i glazba, a sutra za malo veće – ‘Opća Opasnost’

Večeras od 18 sati nastupaju dječji folkloraši, tamburaši i navijačice Kupa girls, a od 20 sati puhački orkestar s izvedbama suvremenih hitova, te dječji zbor Cvrkutavci.

Objavljeno

na

Objavio/la

Program pod nazivom ‘Djeca – čuvari tradicije’ očekuje vas večeras od 18 sati u Tuđmanovom parku, a nastupaju KUD-a Slavuj, Navijačice Kupa Girls i Udruga Kupa rijeka života. 

– Dječja folklorna skupina KUD-a Slavuj iz Bukevja na Goričke večeri donosi pjesme i plesove Posavine i Turopolja. Iz Udruge Kupa rijeka života nastupit će dječja folklorna i tamburaška skupina koje će nas plesom i pjesmom provesti kroz Lijepu Našu. Svoje umijeće i rezultate marljivog rada predstavit će vesele navijačice iz Pokupskog – cheerleadersice Kupa Girls – najavljuju iz Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica.

Puhački orkestar DVD-a VG i dj.zbor Cvrkutavci /POUVG

Od 20 sati nastupaju puhački orkestar DVD-a Velika Gorica i dječji zbor Cvrkutavci.

– Suvremeni pop hitovi poput „Happy“, „I want you back“, „Take on me“ i drugih u izvedbi ovih mladih glazbenika na limenim instrumentima poseban su doživljaj. Dječji zbor Cvrkutavci će kroz desetak autorskih pjesama o ljubavi, tuzi, raznim zgodama i nezgodama, o našem Turopolju i gradu, zasigurno  zabaviti najmlađu publiku – poručuju.

U petak nešto drugačija glazbena priča – iz Županje stižu zvijezde ovogodišnjih Goričkih večeri, rokeri iz benda ‘Opća Opasnost’, koji ove godine slavi 30. rođendan. Bend su 1992. godine osnovali Slaven Živanović – Žiža i Pero Galić, vlasnici su brojnih hitova, poharali su sve domaće top liste, miljenici su glazbenih urednika i publike i jedan od koncertno najaktivnijih bendova u Hrvatskoj.

„Uzalud sunce sja“, „Jednom kad noć“, „Treba mi nešto jače od sna“, „Doktore“, „Opća Opasnost“, „Pobjeg’o sam“, „Za svaku tvoju suzu“, samo su neki od hitova u kojima će publika moći uživati u cjelovečernjem nastupu jednog od najpopularnijih domaćih bendova.

Koncert je u petak, 24. lipnja s početkom u 20 sati.

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO/VIDEO Buševska štruklijada: Buvljakuše spremile najbolje i najfinije štrukle

U pripremanju štrukli natjecalo se šest ekipa…

Objavljeno

na

Državni praznik i neradni dan, privukao je brojne posjetitelje na 5.Buševsku štruklijadu u organizaciji Društva žena Buševec. Umjesto starinskih igara, ove godine se natjecalo u pripremanju najboljih štrukli, a u konkurenciji je bilo šest ekipa.

Sve je budnim okom pratio i ocjenjivao tročlani žiri u sastavu Ivana Kovačević Roginić, Ivica Hemeni i Ivana Belošević. A ovogodišnju titulu majstorica štrukli, ponijele su goričke humanitarke – Buvljakuše.

– Nismo se nadale pobjedi. Došle smo danas ovdje čisto radi zabave i druženja. Nije nam išlo baš sve po planu kako je trebalo, malo nas je zezao plamenik pa smo morali ići po novi. Na kraju smo odnijeli pobjedu i presretne smo radi toga. Svi koji su kušali naše štrukle su ih pohvalili, ne samo žiri, već i svi drugi ljudi što je najbitnije – istaknula je Gordana Lazić.

Drugo mjesto pripalo je ekipi VG Legacy, a treće su bile članice Društva žena iz Pešćenice.

Dok su ekipe pripremale i spremale štrukle, ostali su se zabavljali uz živu glazbu, isprobavali domaće buševske kuhane i pečene štrukle. Izlagači su nudili razne proizvode, a u područnoj školi bila je postavljena izložba umjetnika Božidara Škofača. No, zapravo cijela manifestacija uz društveni i zabavni sadržaj ima i jedan cilj.

– Želimo osvijestiti kulturološko i gastronomsko bogatstvo našeg kraja te spojiti mladost i starost.  Sve to zapravo radimo s jednim ciljem, onim humanitarnim. Sav prikupljen novac od prodaje na manifestaciji i ove će godine ići u humanitarne svrhe – rekla nam je Nikolina Katulić, potpredsjednica Društva žena Buševec.

Kako je bilo na 5.Buševskoj štruklijadi pogledajte u našem videu i galeriji fotografija.

 

Nastavite čitati

Reporter 415 - 26.05.2022.

Facebook

Izdvojeno