Poveži se s nama

Kultura

FOTO Pučko otvoreno učilište slavi rođendan! Evo kako je nekad izgledao život u Gorici

Gorica iz davnina: Tako je grad izgledao, tako se tad nosilo…

Objavljeno

Povijest Velike Gorice zapravo je priča o stalnom, u nekim trenucima i “ludom” rastu i razvoju. Priča je to o gradu koji se naslonio na metropolu, koji je geografski i prometno pozicioniran praktički savršeno, koji se smjestio u srcu pitoreskne kombinacije turopoljske ravnice i obližnjih brega. Priča je to o gradu koji već desetljećima nezaustavljivo raste.

Na popisu stanovništva 1961. godine Velika Gorica imala je nešto više od 25.000 stanovnika, što će reći da se taj broj u sljedećih šezdeset godina gotovo – utrostručio! Za svaku sredinu, pa tako i ovu našu, takav rast posljedično donosi i ogromne promjene u životu grada, u sastavu stanovništva, velikim dijelom i u mentalitetu…

U nekim prošlim vremenima drukčije se “brijalo”, izlazilo se na druga mjesta, u druge dijelove grada, ljudi su se okupljali na drugim i drukčijim mjestima i na drukčiji način. S puno manje kafića, s plesnjacima kao načinom života, s odlascima u kino, s okupljanjima na Starom Radniku, gdje je grad vikendima živio punim plućima.

I nekoliko je načina da se ispriča ta priča, možda je najromantičnija opcija čuti je iz prve ruke, od aktera tih vremena, ali jedan od načina je i – fotografija. Dobar dio već ih je izblijedio, no upravo to i nosi neki dodatan šarm, u koji će se moći uvjeriti i sami Goričani. Oni koji su tad bili tu, oni koji su došli kasnije i zavoljeli ovaj grad, ali i oni mlađi, koji su o vremenima u kojima su snimljene ove fotografija samo slušali u pričama. Sve to moći će se vidjeti u sklopu jedne važne rođendanske proslave.

Pučko otvoreno učilište Velika Gorica, naime, 23. travnja, na Jurjevo, obilježava svoj dan. Tim će povodom, u skladu sa svim epidemiološkim mjerama, biti organiziran niz događanja, od koncerata i predavanja do besplatnih radionica i filmskih projekcija, a u Izložbenom prostoru Učilišta postavljena je izložba fotografija pod nazivom “60 godina kulture i znanja”.

Pučko otvoreno učilište osnovano je 1960. godine, tada pod nazivom Narodno sveučilište općine Velika Gorica. Sve što se događalo u našem gradu i cijelom ovom kraju u posljednjih šest desetljeća bilo je na neki način povezano s ovom ustanovom, koja je bila nositelj kulturnih događanja, informiranja javnosti i obrazovanja. Na izložbi je prikazano 50 atraktivnih fotografija koje će nas, barem nakratko, vratiti u neka prošla vremena.

Izloženi su stari brojevi Velikogoričkog lista i učeničkog lista Žir, fotografije s brojnih koncerata, izložbi i predstava u prostoru ili u organizaciji Učilišta. Podsjetit će nas i na raznovrsne radionice i tečajeve, atmosferu u Klubu 100 ili Klubu mladih, izgled nekadašnje zgrade u Zagrebačkoj te izgradnju Doma kulture u Galženici. Izložba ostaje otvorena do 25. travnja.

Galerija fotografija

Kultura

Goričko kino donosi animirane filmove u sklopu programa “Ljeto u Mreži”

Prvi film u sklopu ovog programa koji ćete moći pogledati je Ljepotica i zvjer, a biti će prikazan 7.kolovoza u dvorištu kurije Alapić u Vukovini s početkom u 20:30 sati…

Objavljeno

on

Kino Gorica sudjeluje u zajedničkom programu nezavisnih kina „Ljeto u Mreži“, a čiji je fokus na animiranim i igranim obiteljskim filmovima koji će i odrasle, barem nakratko vratiti u djetinjstvo.

– U programu „Ljeto u Mreži“ tako su animirani obiteljski film „Dumbo“ o avanturama malog dugouhog letećeg slonića, jedna od najljepših Disneyjevih ljubavnih priča – animirani film „Ljepotica i zvijer“ i iskrena komedija „Moj tata kobasica“. Svi filmovi imaju zajedničku premisu, baš onu pravu ljetnu, avanturističku: pusti sve probleme i kreni u ostvarivanje svojih snova i naravno – na tom putu ne zaboravi na prijatelje i obitelj – ističu iz Kina Gorica.

Prvi film u sklopu ovog programa koji ćete moći pogledati je Ljepotica i zvjer, a biti će prikazan 7.kolovoza u dvorištu kurije Alapić u Vukovini s početkom u 20:30 sati.

Inače, Ljeto u Mreži organizira Kino mreža uz financijsku potporu Zaklade Kultura nova i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se, osim u goričkom, u još 22 neovisna kina diljem Hrvatske, sve do 15. rujna.

Nastavi čitati

Kultura

Učenici Centra za odgoj i obrazovanje pripremili izložbu “I tu je moj dom”

Izložene radove na Dječjem odjelu Gradske knjižnice moći ćete vidjeti do kraja kolovoza…

Objavljeno

on

Mali kreativci iz Centra za odgoj i obrazovanje, pripremili su izložbu pod nazivom „I tu je moj dom“. Riječ je o radovima učenika od 5. do 8.razreda, a koji su tematski pokrili dijelove grada i okolice, odnosno ono što su učenici posebno uočili. Na radovima koji su inače izloženi na Dječjem odjelu Gradske knjižnice, tako možete prepoznati poznate građevine poput Muzeja Turopolja, kapelicu na Plesu, jezero Čiče…

– Ima još puno tema koje nisu obrađene, pa nastavljamo na jesen sa širenjem izložbe. Svakako prošećite do knjižnice, pogledajte izložbu i posudite koju knjigu. Čitanje je IN – pozivaju iz Centra.

Izložene radove na Dječjem odjelu moći ćete vidjeti do kraja kolovoza.

Foto Facebook: Centar za odgoj i obrazovanje

Nastavi čitati

HOTNEWS

FOTO: HAZU Velika Gorica izdao knjigu Josipa Kozačinskog “Veterinarstvo u Turopolju”

Riječ je o knjizi koja spada među malobrojne povijesne zapise o počecima djelovanja veterinarstva na pojedinim područjima naše zemlje …

Objavljeno

on

U vijećnici Pučkog otvorenog učilišta, jučer je održana promocija knjige “Veterinarstvo u Turopolju – zapisi jednog veterinara”, autora Josipa Kozačinskog. Riječ je o knjizi, u izdanju Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU Velika Gorica, a koja spada među malobrojne povijesne zapise o počecima djelovanja veterinarstva na pojedinim područjima naše zemlje i stoga je iznimno značajna.

– Ovo je jedina knjiga koja na jednom mjestu opisuje veterinarstvo u Turopolju stoga je unikatna. Opisuje ono što se događalo u Turopolju, ali i najviše ono što se događalo u Veterinarskoj stanici Velika Gorica u kojoj je kolega Kozačinski radio. U vremenu u kojem je on radio kao i o događanjima koja su prethodila veterinarstvu danas – istaknuo je urednik izdanja akademik Željko Cvetnić.

14.07.2021. – Velika Gorica – Promocija knjige Veterinarstvo u Turopolju – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Inače, Josip Kozačinski završio je Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i sve do umirovljenja predano je radio u struci neprestano se usavršavajući kroz stručne skupove i simpozije u zemlji i inozemstvu. Bio je suradnik brojnih časopisa i novina koji su bili vezani uz veterinarsku djelatnost. Višegodišnji rad na terenu pružio mu je priliku istražiti razvoj veterinarstva u Turopolju. Tijekom dugih godina trudio se pronaći pouzdane izvore i podatke u različitih arhivima koji su mu poslužili u koncipiranju knjige.

– Smetala me činjenica da nitko od kolega nije znao kada je osnovana Veterinarska stanica u Velika Gorica. To me naprosto boljelo pa sam se primio posla pisanja knjige i skupljanja relevantnih podataka poput kada je stanica osnovana, tko je sve u njoj radio od 1949.godine, odnosno rad veterinarske službe, a prvi zapis potječe iz 1893.godine. Podatke sam skupljao čak četiri godine – priča nam Kozačinski.

14.07.2021. – Velika Gorica – Promocija knjige Veterinarstvo u Turopolju – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Knjiga na stotinu stranica sadrži deset poglavlja, među njima su selekcija i uzgoj stoke u Velikoj Gorici, umjetno osjemenjivanje goveda i svinja u Turopolju, suzbijanje zaraznih bolesti životinja na području Turopolja i Sajmovanje u Velikoj Gorici.

– Velika Gorica status trgovišta 1602.godine i da je bilo 12 godišnjih sajmova, a samo na jednom od tih sajmova je bilo 3 700 rogatog blaga, 7 521 svinja, mnoštvo peradi, a danas kada pogledate sajam je prazan. Kad se samo sjetimo da je gorička Veterinarska stanica 80-tih godina tovila između 15 i 17 tisuća komada junadi, blizu 6 tisuća komada svinja, danas toga više nema – prisjeća se veterinar Kozačinski te dodaje kako Veterinarska stanica danas ima 15 veterinara, od toga 6 terenaca. Isti broj zaposlenih je imala i 80-tih godina, no tada je bilo čak 15 veterinara na terenu. To samo govori o činjenici i brojci da je stoke nekada bilo mnogo više nego danas.

14.07.2021. – Velika Gorica – Promocija knjige Veterinarstvo u Turopolju – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

S obzirom da mu je ovo prva pisana knjiga, na pitanje ima li u planu napisati novu Kozačinski ističe:

– Kolege me nagovaraju da napišem knjigu o događajima veterinara na selu. Za sada nemam to u planu, no to mi je poticaj da se možda u budućnosti primim pisanja te knjige – dodaje Kozačinski.

Na predstavljanju knjige, među ostalima, bili su i glavni tajnik HAZU, akademik Dario Vretenar te gradonačelnik Krešimir Ačkar.

14.07.2021. – Velika Gorica – Promocija knjige Veterinarstvo u Turopolju – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Nastavi čitati

Reporter 405 - 17.06.2021.

Facebook

Izdvojeno