Povežite se s nama

Kultura

FOTO Održano 9. državno prvenstvo mažoretkinja HUMT-a

Objavljeno

na

DSC 0824 1
DSC 0892

28.-29.05.2022. Kutina. 9.držžavno prvenstvo mažžoretkinja HUMT-a. Plesni klub Barbara. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0841

28.-29.05.2022. Kutina. 9.držžavno prvenstvo mažžoretkinja HUMT-a. Plesna udruga Ritmokracija. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Državno prvenstvo mažoretkinja u organizaciji Hrvatskog udruženja mažoret timova (HUMT) održano je u Kutini, u Školskom centru Kutina, od 28. do 29. svibnja 2022. godine. Sudjelovalo je preko 400 mažoretkinja iz 17 udruga: Belečke mažoretkinje (Belec), Ciske mažoretkinje (Cista Velika), Halubajke (Viškovo), Jelačićke-Zaprešićke mažoretkinje (Zaprešić), Mažoretkinje DND Budinščina, Mažoretkinje Dubrovčan (Dubrovčan), Mažoretkinje Grada Splita, Plesni klub Barbara (Velika Mlaka), Plesni studio Tena (Zagreb), Plesna udruga Dijamant (Sisak), Plesna udruga Magi (Graberje Ivaničko), Plesna udruga Ritmokracija (Brdovec), Plesna udruga Stardance (Sisak), Triljske mažoretkinje (Trilj), Vodiške mažoretkinje (Vodice), Zelinske mažoretkinje (Sveti Ivan Zelina) i Kutinske mažoretkinje (Kutina).

DSC 0876 2

28.-29.05.2022. Kutina. 9.držžavno prvenstvo mažžoretkinja HUMT-a. Vodiške mažoretkinje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0895 1

28.-29.05.2022. Kutina. 9.držžavno prvenstvo mažžoretkinja HUMT-a. Mažoretkinje Grada Kutine. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Na dvodnevnom natjecanju izvedeno je sveukupno 180 koreografija u konkurenciji kadetkinja, juniorki i seniorki. Izvedbe je ocjenjivao sudački žiri u sastavu : Milosava Katić, Vlado Palac, Nikolina Jerković, Ivana Mišević, Lucija Palac, Katarina Podvorec, Josipa Razum, Sara Bogović, Paula Vrdoljak i Petra Kocman. Natjecateljska komisija: Josipa Razum, predsjednica, Mateja Horvatin i Karla Mikulčić.

DSC 0358 1

28.-29.05.2022. Kutina. 9.držžavno prvenstvo mažžoretkinja HUMT-a. Sudački žiri. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0354

28.-29.05.2022. Kutina. 9.držžavno prvenstvo mažžoretkinja HUMT-a. Spomen plakete za predstavnike Grada Kutine. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Pobjednice Kupa Republike Hrvatske u konkurenciji seniorki je Plesna udruga Ritmokracija, kod juniorki Mažoretkinje Dubrovčan i Plesni klub Barbara u konkurenciji kadetkinja te su im uručeni veliki prijelazni pehari.

DSC 0026

28.-29.05.2022. Kutina. 9.držžavno prvenstvo mažžoretkinja HUMT-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0126

28.-29.05.2022. Kutina. 9.držžavno prvenstvo mažžoretkinja HUMT-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Državno prvenstvo je pripremio i organizirao Upravni odbor HUMT-a: Vlado Palac, predsjednik, Barbara Čoram, dopredsjednica, Ana Marija Benčić, tajnica, Antonija Ivas Skočić i Valentina Večerić-Golubić. Domaćin prvenstva bile su Kutinske mažoretkinje, predsjednica i trenerica Ana Marija Benčić.

DSC 0729

28.-29.05.2022. Kutina. 9.držžavno prvenstvo mažžoretkinja HUMT-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0748

28.-29.05.2022. Kutina. 9.držžavno prvenstvo mažžoretkinja HUMT-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Sve sudionike i posjetitelje prvog dana prvenstva u kratkom govoru pozdravio je Vlado Palac, predsjednik HUMT-a te uručio spomen plakete predstavnicima Grada Kutine. Prvenstvo je otvorio Zlatko Babić, gradonačelnik Grada Kutine.

DSC 0560

28.-29.05.2022. Kutina. 9.držžavno prvenstvo mažžoretkinja HUMT-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0561

28.-29.05.2022. Kutina. 9.držžavno prvenstvo mažžoretkinja HUMT-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Obradu podataka radila je Tena Šarić. Tehnički dio (video snimanje, glazba, razglas) odradili su Damir Kovačić, Karlo Kovačić, Miljenko Kovačević i Leon. Medicinska skrb: Sandra Slabe. Službeni fotografi: David Jolić i Šime Sakoman.

DSC 0405 1

28.-29.05.2022. Kutina. 9.držžavno prvenstvo mažžoretkinja HUMT-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0467

28.-29.05.2022. Kutina. 9.držžavno prvenstvo mažžoretkinja HUMT-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Slijedeće 10. državno prvenstvo mažoretkinja biti će organizirano iduće 2023. godine u Gradu Splitu.

Galerija fotografija

Kultura

Kulturna večer u gradu: Izložba “Pastele” i koncert “Klavir četveroručno”

Izložbu posjetite u Pučkom učilištu, a koncert poslušajte u Dvorani Galženica.

Objavljeno

na

Kulturna vecer u gradu

Vikend u gradu počinje izložbom i koncertom. Ljubitelji kulture večeras mogu uživati u izložbi “Pastele” sisačkog autora Želimira Šiška u Izložbenom prostoru Pučkog otvorenog učilišta.

Šiškova slikarska paleta isključivo je okrenuta motivima Posavine, Moslavine i Mediterana. Kao rođeni pejzažist vezan je isključivo za krajolike, pokazujući istinski stvaralački naboj kao i tvorbu osobne poetike svojom originalnošću i sadržajnošću osebujnog izričaja. Prizori s njegovih slika jasni su kao ocrti prirodnih ljepota te istovremeno pokazatelji stvarnog i duhovnog. Šiško u svojoj poetici govori o ljepoti prostora kao djelu univerzalne ljepote.

Izložbu će večeras u 19 sati otvoriti Ante Živković Fošar, a ostaje otvorena do 13.listopada.

A na drugoj strani grada, u Dvorani Galženica, večeras nastupaju Iva Ljubičić i Kosjenka Turkulin.

Riječ je o dvije mlade istaknute hrvatske pijanistice, obje s mnoštvom nastupa diljem Hrvatske i šire. Njihov repertoar obuhvaća niz djela od klasike do 21. stoljeća i uključuje najvažnije skladbe pisane za klavir četveroručno.

Koncert je u 19:30 sati, a cijena ulaznice je 20 kuna.

Nastavite čitati

Kultura

Matičin četvrtak donosi predstavljanje knjige “Po dragomu kraju”

Renomirani pisac Grakalić i uspješni profesionalni fotograf Osrečak, svojim su zajedničkim radom osmislili posebnu formu poetske monografije.

Objavljeno

na

Objavio/la

Podrucna knjiznica Galzenica

U sklopu 273.Matičina četvrtka biti će predstavljena poetska fotomonografija “Po dragom kraju”, autora Marijana Grakalića i Zorana Osrečaka. Naslov knjige preuzet je iz istoimene zbirke pjesama Dragutina Domjanića „Po dragomu kraju“ koja je tiskana davne 1933. godine. I upravo to jest posveta kulturi i baštini zelinskog kraja.

Renomirani pisac Grakalić i uspješni profesionalni fotograf Osrečak, svojim su zajedničkim radom osmislili posebnu formu poetske monografije. Naime, Grakalić je u sažetim formama sublimirao doživljaj kraja, prolaznosti, memento mori, sve sutone i bljeskove zelinskog kraja, dok je Osrečak svojim objektivom pružio nimalo tipičnu sliku kraja. Umjesto raskošnih fotografija koje bi nudile ornamente i prikazivale kićenost svagdana, Osrečak se odlučio za crno bijele fotografije koje bilježe slike polja, napuštene kuće, kurije, crkve, mlinove, jezera, vinograde. Zanimljivo je da na fotografijama nema ljudi, već je sve posvećeno prirodi, te povijesnosti prirode i kraja, jer se protok vremena vidi i osjeća i u poeziji i na fotografijama.

Ako niste u prilici pogledati predstavljanje uživo koje će biti u Knjižnici Galženica u četvrtak u 19:30 sati, snimka će biti dostupna putem mrežne stranice Ogranka www.matica-gorica.hr.

 

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Za vikend 20.Međunarodni festival tradicijskih glazbala u Buševcu

Ove godine predstavit će se grupa iz Meksika, Mađarske, Kostarike i Češke, a moći će se degustirati i internacionalna jela.

Objavljeno

na

Objavio/la

DSC 0452 scaled e1633246803907

Već punih 20. godina Ogranak Seljačke sloge organizira Međunarodni festival tradicijskih glazbala kojim žele motivirati mlade ljude da se bave sviranjem tradicijskih glazbala.

– Ove godine festival će biti malo drugačiji. U glazbenike koji ove godine dolaze iz Kostarike, Meksika, Češke, Mađarske, ali i Hrvatske, pripremili smo i prezentaciju tradicijskih glazbala, kao i internacionalnu kuhinju. Posjetitelji će imati prilike počastiti svoja nepca i probati tradicionalna jela koja će nam pripremiti naši gosti – rekao nam je predsjednik društva, Nenad Rožić.

Program počinje već u četvrtak prezentacijom glazbala koja će biti u Područnoj školi Buševec od 20 sati. U petak će u 11 sati na Tržnom centru u Velikoj Gorici glazbenici iz Meksika, Češke i Kostarike svirati za Velikogoričane. Novo izdanje popularnog BUŠ-KUŠ-a donosi nam večer tequile i tortilja, a sve će se zbivati u Etno zadruzi Buševec od 18 sati.

– Subota je predviđena za svečani koncert u našem Domu kulture, a uz gostujuće grupe iz inozemstva nastupit će i Pjevačka skupina Čevulja iz Škabrnje, Podravski cimbulaši iz Đurđevca i tamburaši Ogranka Seljačke sloge Buševec. Koncert počinje u 19 sati, a neposredno prije toga u šatoru iza Doma kulture moći će se degustirati tradicionalna jela iz Meksika, Kostarike, Češke i Mađarske – dodao je Rožić.

 

Festival1

 

Nastavite čitati

Kultura

Provedite dan u Andautoniji i naučite o starim rimskim igrama i igračkama

Izrađivat će se igračke od recikliranog materijala te će se posjetitelji upoznati s raznim igrama popularnim u rimsko vrijeme.

Objavljeno

na

large tn link 3 2 znamenitosti andautonija1

Povodom Dana europske baštine, u nedjelju 2.listopada, svi posjetitelji Arheološkoga parka Andautoni­ja mogu besplatno razgledati lokalitet i izložbu Mirisi u rimskom gradu Andautoniji i sudjelovati u radionicama i igraonicama koje se održavaju pod temom Učimo od Rimljana… o igrama i igračkama.

Izrađivat će se igračke od recikliranog materijala te će se posjetitelji upoznati s raznim igrama popularnim u rimsko vrijeme. Održat će se i mali sajam razmjene rabljenih igračaka. Program uključuje obilazak lokalite­ta i izložbe rimskih mirisa, sudjelovanje u radionicama i igraonicama.

Arheološki park ostaje otvoren do 1.studenoga i to subotom i nedjeljom od 12 do 18 sati, a sve ostale dane za najavljene grupe prema dogovoru.

Nastavite čitati

Kultura

VIDEO Pogledajte čaroban spot za pjesmu “Drag je dragoj” goričkih JANA

Narodna pjesma u neobičnom aranžmanu, a spot je sniman u prekrasnom ambijentu turopoljskog kraja.

Objavljeno

na

Objavio/la

Drag je Dragoj spot

Poznati velikogorički ansambl Jane, nakon premijernog prikazivanja spota na ovogodišnjem Perunfestu, sada su ga i službeno objavile na svom YouTube kanalu.

– Pjesma govori o dragoj koja je tužna jer nije dobila benku, đunđe ni prsten. Neke više sile odlučile su da ostane sama, iako će u srcu zauvijek ostati njegova. Režiju za spot potpisuje Zdenko Bašić, a kadrove smo snimale na poznatim lokacijama dragog nam Turopolja – govore Jane.

Ističu kako su posebno sretne jer su u snimanje spota uključena njihova djeca kao i članovi obitelji koji su uloge odradili kao pravi profesionalci.

– Hvala Zdenku koji je pristao na ovaj projekt i njegovoj ekipi s kojom smo uživale snimati i ponavljati desetke puta svaki kadar i scenu. Moramo zahvaliti i Danijelu Skrbinu što je pristao na ovu ludu ideju i velikom strpljenju u studiju te našem dragom Ivanu Potočniku koji je za nas osmislio ovaj pomalo uvrnuti neobični jazzy aranžman – ističu Jane.

A kako to sve izgleda i zvuči pogledajte u videu:

 

 

Nastavite čitati

Reporter 419 - 22.09.2022.

Facebook

Izdvojeno