Povežite se s nama

Moja županija

FOTO Održana godišnja Skupština Nogometnog saveza Zagrebačke županije

Objavljeno

na

14.11.2022. Velika Gorica. Godišnja skupština Nogometnog saveza Zagrebačke žžupanije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Redovna izvještajna sjednica Skupštine Nogometnog saveza Zagrebačke županije (NSZŽ-e) održana je danas (ponedjeljak, 14. studenog 2022. godine, početak u 18 sati) u velikoj konferencijskoj dvorani Gradskog stadiona u Velikoj Gorici. Dvoranu su ispunili predstavnici nogometnih klubova iz Zagrebačke županije, sudaca, delegata i djelatnici Saveza te gosti i predstavnici medija.

14.11.2022. Velika Gorica. Godišnja skupština Nogometnog saveza Zagrebačke žžupanije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

14.11.2022. Velika Gorica. Godišnja skupština Nogometnog saveza Zagrebačke žžupanije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Sjednicu je vodio Nenad Črnko, dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) i predsjednik NSZŽ-e, uz njega su sjedili članovi Radnog predsjedništva Mario Vlahović i Stjepan Jagodić. Zapisnik je vodio Mladen Žugec, tajnik NSZŽ-e.

14.11.2022. Velika Gorica. Godišnja skupština Nogometnog saveza Zagrebačke žžupanije. Zorislav Srebrić. Foto: David Jolić/cityportal.hr

14.11.2022. Velika Gorica. Godišnja skupština Nogometnog saveza Zagrebačke žžupanije. Tomislav Svetina. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Na početku sjednice prikazan je desetminutni film o nastanku i rastu Županijskog saveza, a iza toga ekspeditivno je rješavan Dnevni red od 10 točaka i nekoliko podtočaka. Sva izvješća o radu  Saveza u prošlom jednogodišnjem razdoblju usvojena su jednoglasno, kao i plan rada i financijski plan za naredni jednogodišnji period.

14.11.2022. Velika Gorica. Godišnja skupština Nogometnog saveza Zagrebačke žžupanije. Krešimir Ačkar. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nogometni savez Zagrebačke županije može se pohvaliti brojkama koje ga svrstavaju u najbrojnije i najorganiziranije u Republici Hrvatskoj: 129 klubova  u natjecanju (od toga 11 klubova malog nogometa i jedan ženski nogometni klub), 12.443 registriranih igrača, 181 sudaca i 20 instruktora, 113 delegata, 323 licencirana trenera, 980 službenih osoba licenciranih po sezoni!

14.11.2022. Velika Gorica. Godišnja skupština Nogometnog saveza Zagrebačke žžupanije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

 

14.11.2022. Velika Gorica. Godišnja skupština Nogometnog saveza Zagrebačke žžupanije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Unutar Saveza u natjecanjima je u tijeku 2021./2022. bila prijavljena 518 selekcija, od čega 61 momčad veterana. Natjecanje se na nivou NSZŽ-e odvija kroz 41 ligu te u pet liga veterana. Na području Saveza godišnje se odigra 7.200 službenih utakmica odnosno 10.000 utakmica u svim natjecanjima (bez utakmica koje se odigraju na pripremama i turnirima).

14.11.2022. Velika Gorica. Godišnja skupština Nogometnog saveza Zagrebačke žžupanije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

14.11.2022. Velika Gorica. Godišnja skupština Nogometnog saveza Zagrebačke žžupanije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Skupštinare su pozdravili (ovim redom): Mario Makarun, glavni tajnik Zajednice športskih udruga i saveza Zagrebačke županije, Zorislav Srebrić, viši savjetnik predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza, Tomislav Svetina, izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza i Krešimir Ačkar, gradonačelnik Grada Velike Gorice. Svi su pozdravili našu nogometnu reprezentaciju, svjetskog viceprvaka (danas su reprezentativci i stručni stožer otputovali u Katar) sa željom da opet predstavi našu zemlju u najljepšem svjetlu.

14.11.2022. Velika Gorica. Godišnja skupština Nogometnog saveza Zagrebačke žžupanije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nakon završetka službenog dijela Skupštine nastavljeno je druženje uz prigodni domjenak u VIP prostoru na zapadnoj tribini Gradskog stadiona.

Galerija fotografija

Moja županija

Svjetski je dan turizma – Zagrebačka županija kao biser kontinentalne Hrvatske

‘Nama je bitno da održivost nije samo riječ, nego aktivnost i rad koji je nužan kako bismo svijet očuvali za sve buduće naraštaje’, poručila je Ivana Alilović, direktorica TZ Zagrebačke županije sa stručnog skupa koji se održava u Gorici.

Objavljeno

na

Svjetski dan turizma obilježava se 27. rujna u cijelom svijetu, a ovo doba godine izabrano je simbolično kao vrijeme kada na sjevernoj polutci glavna turistička sezona završava, a na južnoj počinje. Ovaj dan se posebno obilježava već više od četrdeset godina, a ovogodišnji je slogan – ‘Turizam i zelena ulaganja’. Tim povodom su u goričkom Centru za posjetitelje Turistička zajednica Zagrebačke županije i Hrvatska udruga turističkih novinara i pisaca u turizmu – FIJET Hrvatska, organizirali stručni skup na temu ‘Održivi turizam Zagrebačke županije’.

 

Turizam je itekako značajan za našu zemlju, jer na toj gospodarskoj grani počiva hrvatsko gospodarstvo – privlači turiste iz različitih dijelova svijeta, stvarajući radna mjesta i potičući lokalne industrije te doprinosi razmjeni kulture i međunarodnom razumijevanju.

– Velika Gorica je perjanica turizma Zagrebačke županije zbog čega smo ponosno sretni i ponosni, a i ovogodišnje geslo Svjetskog dana turizma usmjereno je prema zelenom turizmu i održivosti. Nama je bitno da održivost nije samo riječ, nego aktivnost i rad koji je nužan kako bismo svijet očuvali za sve buduće naraštaje.U zelenom srcu Hrvatske, u predivnom krajoliku Zagrebačke županije, priroda i kultura susreću se u savršenom skladu, privlačeći turiste iz svih dijelova svijeta. Ovaj biser kontinentalne Hrvatske nudi ne samo bogatu kulturnu baštinu i slikovite krajolike, već i priliku da razmotrimo temu održivosti turizma kojeg želimo unaprijediti kroz sve svoje aktivnosti. Kako očuvati ovu predivnu destinaciju za buduće generacije, osigurati ekonomsku korist za lokalnu zajednicu i istovremeno sačuvati njezin prirodni i kulturni identitet – to su izazovi koji danas postavljaju put prema održivijoj turističkoj budućnosti – istaknula je Ivana Alilović, direktorica TZ Zagrebačke županije.

I Svjetska turistička organizacija preporučuje da se u poslovanju primjenjuju inovativna rješenja usmjerena na očuvanje okoliša i brigu za čovjeka, pa se u tom smjeru svakako treba usmjeriti i Hrvatska, ako želi konkurentan i održiv turizam.

 

 

Tekst je dio programskog sadržaja “Moja županija”, nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

 

Naslovna fotografija: DZS

Nastavite čitati

Moja županija

Za kraj berbe u Jaski velika fešta: Slavi se 30 godina manifestacije Dani vina

U glazebnom djelu programa nastupit će Neno Belan i Fiumens, Matija Cvek & The Funkensteins i Gazde.

Objavljeno

na

Spajajući prošlost i sadašnjost jaskanskog kraja, Dani vina najznačajnija su lokalna manifestacija kojom se ponose Jaskanci, ali i sami vinari. Ove će se godine održati u svom izvornom terminu, nakon berbi, od 29. rujna do 1. listopada u perivoju dvorca Erdödy.

Tradicija vina i vinarstva dio je jaskanske povijesti i tradicije, a prvi „službeni“ Dani vina održani su 1992. godine na Strossmayerovom trgu, u organizaciji Radio Jaske. Potom su se do 2000. godine održavali na Trgu Ljube Babića, kasnije na Trešnjevci i prostoru Sajmišta, a sada su svoj dom našli u perivoju dvorca Erdödy. Odabir lokacije prati vinare koji se sve više okreću ekološkoj proizvodnji i povratku prirodi.

– Proslavit ćemo kraj berbe kao najznačajnijeg dijela godine u vinogradu, a vrijedni vinari predstavit će rezultate svoga rada. Tako na Danima vina ove godine sudjeluje 14 vinara. Kroz tri dana bit će organizirane brojne radionice i edukacije za sve poznavatelje vina Plešivice i one koji će to tek postati. Svi sudionici moći će tako degustirati vrhunska vina i o njima slušati od ponajboljih stručnjaka – ističu organizatori.

Za glazbeni su program zaduženi Neno Belan & Fiumens koji će publiku zabaviti u petak, 29. rujna, Matija Cvek & The Funkensteins koji nam stižu u subotu, 30. rujna i Gazde koje će u nedjelju, 1. listopada s omiljenom publikom također proslaviti 30. rođendan.

 

Nastavite čitati

Moja županija

Besplatno izložite svoje proizvode na ‘Danima hrane i tradicijskih proizvoda’

Prijave se primaju najkasnije do 3. listopada.

Objavljeno

na

Objavio/la

Sireve, suhomesnate proizvode, med, vino, kolače i druge domaće proizvode, nudit će brojni izlagači na ovogodišnjem izdanju tradicionalne manifestacije ‘Dani hrane i tradicijskih proizvoda Zagrebačke županije i Grada zagreba’.

Svi koji se besplatno žele predstaviti sa svojim proizvodima na sajmu moraju se prijaviti najkasnije do 3. listopada. Obavezno trebaju popuniti prijavni obrazac i poslati ga e-mailom na [email protected].

– Broj izlagačkih mjesta je ograničen te će se poštivati redoslijed prijave – ističu iz Zagrebačke županije, koja je uz Grad Zagreb, organizator manifestacije.

Sve će se odvijati u balonu Boćarskog doma na Prisavlju i to 14. i 15. listopada.

 

Nastavite čitati

Moja županija

Župnijske manjine obilježile svoj Dan smotrom kulturnog stvaralaštva u Velikoj Gorici

Pjevalo se, plesalo i sviralo.

Objavljeno

na

Smotrom kulturnog stvaralaštva u Velikoj Gorici, obilježen je Dan koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagrebačke županije. Salih Huremović, predsjednik Koordinacije, ujedno i predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine, rekao je da je prostor županije mjesto gdje se nacionalne manjine dobro osjećaju i imaju sva prava koja im zakonom omogućuje hrvatska država.

– „I „manjina“ i „većina“ oduvijek su imale obostranu korist od zajedničkog življenja na istom prostoru – dodao je Huremović.

Predsjednica Skupštine Zagrebačke županije Martina Glasnović poručila je da je napredak Hrvatske kroz povijest nezamisliv bez pripadnika drugih naroda.

– Ne moramo se u svemu slagati, ali okupiti se oko zajedničkog stola i zastupati zajedničke interese dobar je smjer kako treba raditi da bi nam svima bilo bolje – naglasila je Glasnović.

U programu su sudjelovali folklorna sekcija i zbor “Hor” Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta”, ženski pjevački zbor “Bulbuli”, dječja folklorna skupina i citraški orkestar Mađarskog kulturnog društva Ady Endre, “Češka beseda” iz Dubrave, Etno skupina “Ezerki”, Marija Ajduković i Walter Neno Neugebauer.

Foto/Izvor: Zagrebačka županija/Dražen Kopač

Nastavite čitati

Kultura

Gorički pijanist Krešimir Starčević zasvirao na 48. Samoborskoj glazbenoj jeseni

Na repertoaru su bile popijevke, romance i klavirske skladbe Sergeja Rahmanjinova i omiljenog im skladatelja Blagoja Berse.

Objavljeno

na

Nakon subotnjeg svečanog otvorenja, koncertno putovanje kroz 48. Samoborsku glazbenu jesen nastavila su dan kasnije u Župnoj crkvi Svete Anastazije dvojica Krešimira; bas-bariton međunarodnog ugleda Krešimir Stražanac i pijanist Krešimir Starčević, koji na popisu svojih priznanja ima i Nagradu Ferdo Livadić. Izveli su koncert u povodu 150. obljetnice rođenja Sergeja Rahmanjinova i njima omiljenog skladatelja Blagoja Berse, s njihovim popijevkama, romancama i klavirskim skladbama. Nagrađeni dugačkim i glasnim pljeskom, Stražanac i Starčević su publiku odlučili počastiti i posebnom glazbenom poslasticom – izvedbama skladbi prve hrvatske skladateljice i pijanistice Dore Pejačević, povodom 100. obljetnice njene smrti.

Foto: Šime Modrić

Obljetnica koja je ujedno i okosnica 48. Samoborske glazbene jeseni je 20. izdanje Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić, namijenjeno glazbenicima svih izvođačkih struka do dobne granice od 28 godina. Tijekom zadnjih 20 godina, Natjecanje je iznjedrilo mnogo izvrsnih mladih umjetnika od kojih mnogi već imaju međunarodne karijere. Čak trinaestero njih nastupit će u sklopu ovogodišnjeg Festivala, a priliku za stvaranjem svog zvjezdanog puta danas i sutra u Galeriji Prica ima šest odabranih glazbenika; pijanisti Fabijan Košćak i Jan Niković, klarinetistica Diana Marković, harmonikaš Marin Bilić, sopranistica Marija Salečić i flautistica Ivana Vukojević.

Foto: Šime Modrić

Za pobjednike Natjecanja organizatori su osigurali vrijedne novčane nagrade te koncerte na partnerskim festivalima, Dubrovačkim ljetnim igrama i Osorskim glazbenim večerima kao i koncert uz Zagrebačke soliste. U prosudbenoj komisiji su umjetnički ravnatelj Festivala i skladatelj Srećko Bradić, dirigent Tomislav Fačini, muzikologinja Ivana Kocelj, violinist Sreten Krstić i oboist Branko Mihanović. Ulaz na programe Natjecanja je slobodan te svi možete podržati mlade glazbenike.

48. Samoborska glazbena jesen traje do 1. listopada i donosi ukupno 14 vrhunskih koncerata. Organizator Samoborske glazbene jeseni je Pučko otvoreno učilište Samobor, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture i medija RH, Zagrebačka županija i Grad Samobor.

Tekst je dio programskog sadržaja “Moja županija”, nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom.

Nastavite čitati

Reporter 430 - 21.09.2023.

Facebook

Izdvojeno