Povežite se s nama

HOTNEWS

FOTO Napreduju radovi na izgradnji vatrogasnih domova u Buševcu i Novom Čiču

Vatrogasni dom u Buševcu prostirat će se na više od tisuću kvadrata, a vatrogasni dom u Novom Čiču imat će oko 900 metara kvadratnih…

Objavljeno

na

Kada bude dovršen, vatrogasni dom u Buševcu, bit će zasigurno jedan od većih domova takve vrste na goričkom području, ali i šire. Nakon kratke stanke, nastavljaju se radovi na njegovoj izgradnji, a kako trenutno izgleda provjerio je i gradonačelnik Krešimir Ačkar.

– Vrijednost radova je nešto više od 7 milijuna kuna, a nastavljamo s ulaganjem u ovaj objekt kako bi ga što prije dovršili. Iz gradskog Proračuna ove je godine u tu svrhu osigurano oko milijun i 700 tisuća kuna te se nadam kako ćemo već iduće godine imati privremeno otvorenje doma. Vatrogasci su uvijek bili tu kada je potrebno, ne samo kada je u pitanju požar, već su se iskazali i dokazali za vrijeme potresa. Na ovaj način želimo im zahvaliti i reći da je to naš dug prema njima za sve što oni čine za našu društvenu zajednicu – naglasio je gradonačelnik Ačkar.

Obilazak radova na izgradnji vatrogasnih domova u Buševcu i Novom Čiču – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Vatrogasni dom u Buševcu prostirat će se na više od tisuću kvadrata, a uz garaže za vatrogasna vozila veličine oko 120 kvadrata, nalazi se i velika prostrana dvorana od 300 metara kvadratnih kao i same prostorije uprave vatrogasnog društva.

– Planiramo napraviti i jednu prostoriju u kojem ćemo smjestiti više od 500 naših pehara s brojnih natjecanja koje smo osvojili u posljednjih 20 godina. Tu će se nalaziti i jedan poslovni prostor, a kojem će biti cilj da bude u svrhu samoodržavanja doma. S obzirom na to da u Buševcu djeluju brojne udruge i one će koristiti dom za svoje programe. Vatrogasci će sigurno biti zadovoljni, a zasigurno i cijelo selo – zaključio je Kristijan Horvačić, predsjednik DVD-a Buševec.

Obilazak radova na izgradnji vatrogasnih domova u Buševcu i Novom Čiču – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Ovo je uz aglomeraciju jedan veliki kapitalni projekt koji se provodi u Buševcu. Naši vatrogasci zaista to zaslužuju, a iza njih je punih 120 godina rada te su među najstarijim društvima u Hrvatskoj. Vjerujem da će dom biti završen u predviđenom roku, no ako dođe do zastoja moli mještane za strpljenje s obzirom na cijelu situaciju na globalnoj razini. Dom će sigurno biti napravljen na zadovoljstvo svih mještana i naših vatrogasaca – istaknula je na kraju predsjednica Mjesnog odbora Buševec, Ivana Belošević.

No, nije ovo jedini vatrogasni dom u izgradnji na području Velike Gorice. Samo nekoliko minuta dalje od Buševca, isti prizor vidjeli smo i u Novom Čiču. Na žalost tamošnji vatrogasni dom osim što je već bio star i oronuo, stradao je i u potresu pa je stoga prošlo ljeto krenulo njegovo uklanjanje. Sto metara dalje, od stare lokacije doma, gradi se novi objekt površine oko 900 metara kvadratnih.

– Radovi dobro napreduju, a tempo i dinamika idu prema planiranom. S obzirom da su zbog potresa ostali bez svog vatrogasnog doma, očekuje se da ovdje ubrzamo radove kako bi udruge i vatrogasci mogli konačno imati krov nad glavom. I ove smo godine u proračunu osigurali sredstva, a prvotna vrijednost projekta je bila nešto više od 4 milijuna kuna. S obzirom na to da su cijene otišle gore preostaje nam vidjeti kako će se to odraziti na ovaj projekt – rekao je gradonačelnik Ačkar i naglasio kako se čekaju i rezultati natječaja za projekt aglomeracije kojim bi u potpunosti kroz cijelo mjesto bila provedena kanalizacija.

Obilazak radova na izgradnji vatrogasnih domova u Buševcu i Novom Čiču – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Ovaj dom će mnogo značiti kako nama vatrogascima tako i ostalim udrugama i mještanima Novog Čiča. U domu je predviđeno nekoliko prostorija za naše lokalne udruge tako da dom bude u potpunosti iskorišten. Nadamo se završetku doma iduće godine s obzirom da naše društvo slavi 130 godina postojanja te bi nam to bio jedan veliki poklon za obljetnicu – rekao je predsjednik DVD-a Novo Čiče, Zvjezdan Čurla.

Obilazak radova na izgradnji vatrogasnih domova u Buševcu i Novom Čiču – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Novi vatrogasni dom, ali i kulturno-edukativni centar dat će jednu novu vizuru samog naselja, smatra predsjednik KUD-a Čiče, Stipo Duvnjak.

– Naš kraj i sela koja gravitiraju prema Posavini imati lijepe sadržaje. Ovaj dom mnogo nam znači, jer imamo vrlo aktivne udruge u mjestu, a koje će aktivno i zajednički koristiti prostore vatrogasnog doma te će nam to ujedno omogućiti i razvoj mnogih novih projekata – dodao je Duvnjak.

Čedomir Tomašić, predsjednik Mjesnog odbora Novo Čiče zahvalio je gradonačelniku Ačkaru što Grad ima razumijevanje za sve njihove potrebe.

Obilazak radova na izgradnji vatrogasnih domova u Buševcu i Novom Čiču – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

 

HOTNEWS

Od izvora do mora: Više od 150 volontera čistilo jezero Ježevo

Volontere su organizirali Športsko ribolovna udruga Odra Velika Gorica, KUD Čiče-Novo Čiče i DVD Novo Čiče, a sudjelovao je i gradonačelnik Krešimir Ačkar, te članice Društva žena Novo Čiče.

Objavljeno

na

Objavio/la

Akcijom čišćenja oko jezera Novo Čiče ekološki projekt Od izvora do mora ušao je u završnu fazu. Čišćenju jezera Novo Čiče pridružilo se više od 150 volontera u organizaciji Športske ribolovne udruge Odra Velika Gorica, KUD-a Čiče-Novo Čiče i DVD-a Novo Čiče. Akciji se pridružio i gradonačelnik Krešimir Ačkar, te članice Društva žena Novo Čiče.

Foto: Od izvora do mora, čišćenje oko jezera Ježevo/ Krešimir Ačkar, Fb

 

– Prilikom čišćenja volonteri su prikupili gotovo 13 tona otpada, koji je nakon akcije zbrinut na odgovarajući način. Zaključno s akcijom čišćenja oko jezera u Novom Čiču, prikupljeno je 26 tona otpada. Na samom kraju ovogodišnjeg izdanja projekta Od izvora do mora, u utorak, 28. lipnja, zaposlenici tvrtki partnera projekta,Coca-Cole, Konzuma i Hanza Medije,u obliku plogginga, kombinacije trčanja i prikupljanja otpada, čistit će park Maksimir u Zagrebu – priopćili su organizatori.

Projekt je podržalo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a Dunja Mazzocco Drvar, ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, koja je nazočila akciji, izjavila je:

– Klimatske promjene uzimaju sve veći danak. Najnoviji podaci svjetske meteorološke organizacije pokazuju da vremenske nepogode koje se direktno mogu povezati s klimatskim promjenama odnose 115 života i 202 milijuna dolara – na dan! Za smanjenje našeg pogubnog utjecaja na klimu potrebna je brza i učinkovita akcija. Velike kompanije kao što je Coca-Cola imaju u rukavu možda i najvažniji adut za tranziciju, a to je utjecaj na potrošače!

Foto: Od izvora do mora, čišćenje jezera Ježevo/Društvo žena Novo Čiče

Mi u ministarstvu pozdravljamo i odazivamo se na svaku akciju čišćenja koja se događa u našoj blizini, ali bilo bi puno bolje kad ambalažnog otpada ne bi bilo. Hrvatska ima kontinuirani porast potrošnje ambalaže, a u 2019. godini prosječno smo proizveli 74 kilograma ambalažnog otpada po stanovniku. To nam je taman negdje i prosječna hrvatska težina. Zamislite kraj sebe još jednog čovjeka od plastike! Pritom još uvijek recikliramo manje od polovice ambalažnog otpada“.

Velikogorički gradonačelnik Krešimir Ačkar zahvalio je organizatorima i volonterima te naglasio:

– Zaštita i očuvanje okoliša jedan od najvećih izazova s kojima se susreću lokalne vlasti u Republici Hrvatskoj. Tako je i ovdje kod nas u Velikoj Gorici. Stoga smo pokrenuli cijeli niz aktivnosti u cilju sprečavanja ilegalnog odlaganja otpada na našem području, što je posebno uzelo maha nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa. Od aktivnosti spomenut ću postavljanje lovačkih kamera na širem području grada, suradnju sa ŠRU Odra i njihovim ribočuvarima, te naravno akcije čišćenja kao što je ova današnja Od izvora do mora. Sačuvati čisti okoliš naša je obveza prema našoj djeci i budućim generacijama- rekao je gradonačelnik Ačkar.

Foto: Od izvora do mora, čišćenje jezera Ježevo/Društvo žena N.Čiče

Od izvora do mora dio je dugoročnog sveobuhvatnog plana Svijet bez otpada kojim se tvrtka Coca-Cola, među ostalim, obvezala da će do 2030. godine prikupiti i reciklirati istu količinu boca i limenki onoj koju stavlja na tržište, te da će udio recikliranih materijala u primarnoj ambalaži biti najmanje 50 posto. Također, do 2025. godine sva primarna ambalaža moći će se u potpunosti reciklirati. U proteklih 10 godina, samo upotrebom lakših boca, Coca-Cola je smanjila ukupnu upotrebu plastike za četvrtinu.

Foto: Jezero Ježevo/Krešimir Ačkar, FB

Nastavite čitati

HOTNEWS

Vrući ritmovi salse večeras na Tuđmancu uz latino bend FiloSofía

Ansambl je specifičan, ne samo po energičnoj glazbi, nego i po tome što glavna pjevačica i prateći vokal čine plesni par, što koncert ansambla FiloSofía čini posebnim audio-vizualnim iskustvom.

Objavljeno

na

Objavio/la

U sklopu Goričkih večeri na rasporedu su vrući latino ritmovi. Međunarodni autorski latino bend FiloSofia u kojem djeluje 11 glazbenika izdao je svoj prvi album Nuestra Historia 2019. godine, te je u kratko vrijeme dobio međunarodno priznanje i osvojio publiku, pogotovo u zemljama Latinske Amerike. Velikogoričkoj publici predstavili su se 2020. godine na 14. VG Brass festivalu.

– Članovi su istaknuti glazbenici iz Hrvatske, Slovenije i Kube. Iako poštuje tradiciju afrokaripske glazbe, FiloSofía u salsu uvodi i neke svježe glazbene inovacije. Ansambl je specifičan, ne samo po energičnoj glazbi, nego i po tome što glavna pjevačica i prateći vokal čine plesni par, što koncert ansambla FiloSofía čini posebnim audio-vizualnim iskustvom. FiloSofía će vas rasplesati, raspjevati, nasmijati i zabaviti – poručuju iz Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica.

Koncert počinje u 20 sati u Parku dr.Franje Tuđmana.

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Na Međunarodnu lokalnu paraatletsku ligu stižu brojni europski prvaci

U 16 sati na atletskom poligonu ŠRC Gorica održava se druga Međunarodna lokalna liga paraatletskog kluba Uspon, u suradnji s Udrugom KOP Tur i Sportsko rekreativnim savezom Grada Velike Gorice.

Objavljeno

na

Objavio/la

Nedjeljno poslijepodne na atletskom poligonu ŠRC Gorica rezervirano je za natjecatelje 2.Međunarodne lokalne lige paraatletskog kluba Uspon, među kojima će biti i neki od najboljih hrvatskih paraatletičara.

Usponovci su natjecanje organizirali u suradnji s Udrugom KOP Tur i Sportsko rekreativnim savezom Grada Velike Gorice.

– Dolaze nam primjerice Ivan Katanušić, srebrni paraolimpijac iz Tokija, Matija Sloup, europski prvak iz Berlina 2018 i brončani sa Svjetskog prvenstva 2019. godine u Dubaiju. Bit će tu i Erik Fabijan Kaurin, finalist prošlogodišnjeg Europskog prvenstva, Marijan Presečan, finalist Paraolimpijskih igara u Tokiju. Natupaju i naši članovi, Miljenko Vučić, europski prvak i svjetski doprvak i Ana Gradečak, aktualna europska prvakinja i rekorderka.

Svoju formu testirat će i državni prvaci, Usponovci Renata Celjak, Stjepan Dereta, Dominik Počekal, Tvrtko Matanović. Bit će tu i naši najmlađu članovi, ovo im je prilika da se počnu natjecati i stjecati to iskustvo – kaže nam Nataša Sobočan, predsjednica Paraatletskog kluba Uspon.

22.09.2019., Zagreb, SRC Mladost – Zagreb Open 2019 – Medjunarodni Para Atletski Miting. Bacanje kugle, Matija Sloup. Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Oko pedesetak sudionika natjecat će se u sjedećim i stajaćim disciplinama kao što su bacanje diska, koplja i kugle, skok u dalje i 60 metara, te bacanje čunja, za one s najtežim oblikom invaliditeta.

– Cilj ovog natjecanja je da malo osnažimo taj natjecateljski dio, jer na godišnjoj razini imamo jedno državno I jedno ekipno prvenstvo I to su sva natjecanja, tako da je cilj da svaki klub organizira I jedno ovakvo natjecanje – kaže Sobočan.

Usponovci su natjecanje organizirali u suradnji s Udrugom KOP Tur i Sportsko rekreativnim savezom Grada Velike Gorice, a početak je u 16 sati  na atletskom poligonu ŠRC Gorica.

 

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Subotom uvečer idem…u Tuđmanov park slušati Lajbeke

Objavljeno

na

Objavio/la

U sklopu Goričkih večeri na ‘Tuđmancu’ vas od 20 sati očekuje koncert Tamburaškog sastava Lajbeki, koji su osnovali mladi tamburaši koji su karijeru započeli u KUD-u Dučec iz Mraclina, 2004. godine. Naziv Lajbeki nastao je 2009. godine nastupom na 2. VGF-u, ali kao tamburaški sastav djeluju i nekoliko godina prije pod raznim imenima.

– Njihov repertoar pokriva sve žanrove glazbe, a imaju i nekoliko svojih autorskih pjesama s kojima su nastupili na raznim festivalima. Pobjednici su ‘Zlatnog glasa zlatne doline’, a na Aurea Festu 2018. godine stali su uz bok najpoznatijim hrvatskim tamburašima – Slavonskim lolama, Stjepanu Jeršeku, Ćiri Gašparcu – najavljuju iz Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica.

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Stiže toplinski val, temperature iznad 36! DHMZ izdao upozorenje

Visoka temperatura zraka može uzrokovati zdravstvene probleme osobito kod osjetljivih skupina kao što su mala djeca, kronični bolesnici, starije osobe i oni koji rade na otvorenom prostoru, upozoravaju iz DHMZ-a.

Objavljeno

na

Objavio/la

Prema sedmodnevnoj prognozi toplinski udar stiže u utorak, a temperature će ići i preko 36 Celzijusa, stoga je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao upozorenje za toplinski val.

Stoga ako možete izbjegavajte izlazak na sunce od 11 do 17 sati, pijte puno tekućine, prvenstveno vode, smanjite fizičke napore, a kroničnim bolesnicima se posebno savjetuje redovito uzimanje terapija.

‘Visoka temperatura zraka može uzrokovati zdravstvene probleme kod ljudi, osobito kod osjetljivih skupina kao što su mala djeca, kronični bolesnici, starije osobe te ljudi koji rade na otvorenom prostoru.

Istraživanje povezanosti između temperature zraka i smrtnosti, omogućilo je određivanje kritične temperature zraka za različite dijelove Hrvatske iznad koje se pojavljuje povećana opasnost od smrti, koja je potencirana u slučajevima kada ekstremna temperatura traje dulje vrijeme.

26.06.2020. Pokupsko/Foto: David Jolić/cityportal.hr

Radi zaštite građana, uveden je sustav upozoravanja na opasnost od vrućine, koje se provodi u razdoblju od 15. svibnja do 15. rujna. Na temelju prognoze temperature zraka za danas i sljedeća četiri dana, DHMZ objavljuje upozorenja na opasnost od vrućine na sljedeće četiri razine: nema opasnosti, umjerena opasnost, velika opasnost i vrlo velika opasnost.

Kako pravovremene preventivne mjere mogu znatno smanjiti broj nastradalih ljudi od vrućina, na našim stranicama donosimo ‘Upozorenje na toplinske valove’, kao i preporuke o tome kako se zaštititi te smanjiti ili spriječiti opasnost od nepovoljnog utjecaja visoke temperature zraka – poručuju iz DHMZ-a.

 

Nastavite čitati

Reporter 415 - 26.05.2022.

Facebook

Izdvojeno