Povežite se s nama

Obrazovanje

FOTO Klinci iz “plavog” vrtića jači i od kiše: Pjesme, recitacije i puno dječjeg smijeha

Odgajateljice iz dvije skupine Dječjeg vrtića Ciciban pripremile su kratku priredbu koju su njihova dječica trebala izvesti na pozornici pokraj Muzeja. Kiša je preselila program u Dom kulture Galženica

Objavljeno

na

Plan je bio dovesti dječicu na gorički Advent, na pozornicu pokraj Muzeja, dati im priliku da izvedu svoj kratki program na trenutačno bez konkurencije najljepšem mjestu u gradu. Međutim, kiša koja je pljuštala cijeli utorak dovela je do promjene plana, pa su djeca iz Dječjeg vrtića Ciciban nastupila na daskama kazališta Galženica. Roditelji, braća, sestre, bake i djedovi, naravno, napunili su dvoranu Doma kulture do posljednjeg mjesta…

Odgajateljice iz Dramsko-scenske skupine Gabrijela Špehar, Helena Ribić i Andreja Trputec, zajedno s kolegicama iz Montessori skupine, Andreom Hranilović, Dijanom Čorak i Anom Greganić Knežević, sa svojim su skupinama pripremile tri božićne pjesmice i dvije recitacije. U čarobnoj atmosferi prepunoj dječje razigranosti i uz poneku suzu radosnicu u oku ponosnih roditelja, dvoranom se nakon svakog od tih nastupa prolamao pljesak za preslatko društvo s kapama Djeda Božićnjaka na pozornici.

Mnogima od tih klinaca bio je ovo i prvi ovakav nastup u životu, a budući da su svi do jednoga ovaj nastup završili s osmijesima na licu, sasvim je jasno da je ova ideja – uspjela! I ranije su se iste ove odgajateljice isticale aktivnošću i uloženim trudom, jer ovakve i slične nastupe djeca iz ovih skupina “plavog” vrtića Ciciban imala su i u razdoblju iza nas. Između ostaloga, ove tete pripremile su i lutkarsko-igranu predstavu “Ježeva kućica” za svoje i naše klince.

I svaki put to izgleda ovako nekako…

Obrazovanje

FOTO/VIDEO Školarci diljem našeg kraja rekli glasno NE vršnjačkom nasilju!

Od posavskog Veleševca , preko turopoljske nizine, sve do Pokupskog na pitomim bregima, stotine učenika i njihovih učiteljica i učitelja obilježilo je Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Objavljeno

na

Objavio/la

Nacionalni je dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, koji je globalno znan i pod nazivom Dan ružičastih majica (Pink T-shirt Day)

Prigodno je obilježen i diljem našeg kraja i to tradicionalno najviše u osnovnim školama, gdje se putem raznih radionica, a najviše razgovorom, govorilo o sve većem porastu vršnjačkog nasilja. Tako je i najveća gorička škola, OŠ Nikole Hribara, danas bila u znaku ružičaste boje, a učenici nižih i viših razreda rekli su NE vršnjačkom nasilju i svakom drugom obliku nasilja.

Foto: Učenici 6.a, OŠ Nikole Hribara, odlučni u borbi protiv vršnjačkog nasilja

Učenici 6.a razreda sa svojom razrednicom Marijom Patrlj i prof. informatike Milanom Omrčenom, pogledali su i prigodne video materijale, porazgovarali i osvijestili da je nasilje nedopustivo.

– Osvijestili smo i kako je  promatrati nasilje, a ne reagirati isto sudjelovanje. Zajedno smo došli do zaključka da se nasilje događa svakodnevno, a da bi se zaustavilo potreban je angažman cijele zajednice. Svi smo se složili jednoglasno da nasilju moramo pokazati znak STOP! -rekla nam je prof. Patrlj. I u 8.c su obilježili ovaj važan dan i razgovarali o ovoj aktualnoj temi,koja je nažalost dio naše svakodnevnice, rekla nam je njihova razrednica Ana Matak.

Foto: U Hribaru se danas puno pričalo o vršnjačkom nasilju

Kreativci iz 2.b razreda OŠ Velika Mlaka izradili su i prigodni plakat – Stop vršnjačkom nasilju među djecom i stop svakom nasilju nad djecom!

Foto: OŠ Velika Mlaka

Iz općine Orle javljaju kako su se i učenici Područne škole Veleševec ove srijede pridružili borbi protiv vršnjačkog nasilja, što su zorno prikazali svojim Danom ružičastih majica!

Foto: Dan ružičastih majica u Područnoj školi Veleševec/ Općina Orle

I u OŠ Pokupsko u općini Pokupsko ovaj je školski dan protekao u razgovorima, radionicama i igraonicama na temu borbe protiv vršnjačkog nasilja, a i nastavnici su s ponosom nosili svoje ružičaste majice.

Foto: Učenici i nastavnici OŠ Pokupsko danas su nosili samo ružičasto

Foto: OŠ Pokupsko

 

Nastavite čitati

Obrazovanje

FOTO Podcast Ekonomske škole – ”Na koji ćeš faks?”

Objavljeno

na

Objavio/la

Ekonomska škola Velika Gorica ovih je dana pokrenula novu aktivnost – Podcast “Na koji ćeš faks” te tako iznova potakla kreativnosti među učenicima, kao i toliko puta dosad. Ovaj nekonvencionalni pristup informiranju mladih o odabiru fakulteta započeo je prvim snimanjem pod vodstvom profesora Marina Čuljka.

17.02.2024. Velika Gorica. Podcast Ekonomske škole – ”Na koji ćeš faks”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Tema odabira fakulteta nije nova, ali jest način na koji se ova tema obrađuje. Podcast “Na koji ćeš faks” predstavlja odgovor na potrebu mladih ljudi za kvalitetnim informacijama pri odabiru budućeg puta obrazovanja. Cilj podcasta nije samo pružiti informacije, već i potaknuti kritičko razmišljanje i samoprocjenu kod učenika, kako bi odabrali fakultet koji najbolje odgovara njihovim interesima i sposobnostima.

17.02.2024. Velika Gorica. Podcast Ekonomske škole – ”Na koji ćeš faks”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Prvo snimanje podcasta bilo je popraćeno uzbuđenjem i entuzijazmom među učenicima, a rezultat će uskoro biti dostupan široj javnosti putem različitih online platformi. Ovaj poduhvat ne samo da pokazuje kako se obrazovanje može prilagoditi suvremenim potrebama, već i kako škole mogu biti centri inovacija i promjena u društvu.

Voditeljica Podcasta je Ana Šantek, učenica 3.a razreda Ekonomske škole, a u realizaciju podcasta uključeno je još desetak učenika Ekonomske škole.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Obrazovanje

FOTO Ekonomska škola najbolja u futsalu na gradskom natjecanju

Objavljeno

na

Objavio/la

15.02.2024. Velika Gorica. Gradsko natjecanje srednjih škola u futsalu za mladiće. ŠSD GVG. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Gradsko natjecanje školskih sportskih društava (ŠSD) srednjih škola Grada Velike Gorice u futsalu za mladiće održano je danas (četvrtak, 15. veljače 2024.) u dvorani Srednjih škola, a domaćin natjecanja bila je Ekonomska škola. Natjecala su se 4 ŠSD-a: ŠSD Bumbar (Ekonomska škola Velika Gorica, voditelj Kristijan Ban, prof.), ŠSD GVG (Gimnazija Velika Gorica, voditelj Goran Polan, prof.), ŠSD Velgor (Srednja strukovna škola, voditelj Siniša Rajšić, prof.) i ŠSD Zrakoplovac (Zrakoplovna tehnička škola Rudolfa Perešina, voditelj Krešimir Lušić, prof.).

15.02.2024. Velika Gorica. Gradsko natjecanje srednjih škola u futsalu za mladiće. ŠSD Velgor. Foto: David Jolić/cityportal.hr

15.02.2024. Velika Gorica. Gradsko natjecanje srednjih škola u futsalu za mladiće. ŠSD Zrakoplovac. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Turnir je odigran po jednostrukom bod sustavu (6 međusobnih duela), a utakmice su igrane u trajanju 2×12 minuta. Sudio je DarioAnđel, mladi sudac iz Nogometnog saveza Velika Gorica. Pobjednički sastav plasirao se na županijsko natjecanje.

15.02.2024. Velika Gorica. Gradsko natjecanje srednjih škola u futsalu za mladiće. Foto: David Jolić/cityportal.hr

15.02.2024. Velika Gorica. Gradsko natjecanje srednjih škola u futsalu za mladiće. Foto: David Jolić/cityportal.hr

15.02.2024. Velika Gorica. Gradsko natjecanje srednjih škola u futsalu za mladiće. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Igrači Ekonomske škole zasluženo su pobjednici gradskog natjecanja, jer su u sva tri susreta prikazali vrlo dobru igru. Ispostavilo se da je za konačnu pobjedu Bumbara bio odlučujući susret protiv Velgora, prošlogodišnjeg pobjednika. Leon Ferenček i Ivan Barišić su bili glavni kreatori rezultatskog obrata protiv Velgora, jer su zaostatak 0:1 pretvorili u 2:1 pobjedu.

15.02.2024. Velika Gorica. Gradsko natjecanje srednjih škola u futsalu za mladiće. Foto: David Jolić/cityportal.hr

15.02.2024. Velika Gorica. Gradsko natjecanje srednjih škola u futsalu za mladiće. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nogometni turnir je bio i jeste najkvalitetnije sportsko nadmetanje srednjoškolaca na gradskoj razini.

Galerija fotografija

Gradsko natjecanje srednjih škola u futsalu za mladiće u školskoj godini 2023./2024.

Rezultati, redoslijed, sastav pobjednika

ŠSD GVG – ŠSD Zrakoplovac 6:2, ŠSD Bumbar – ŠSD Velgor 2:1, ŠSD Zrakoplovac – ŠSD Velgor 1:5, ŠSD GVG – ŠSD Bumbar 0:0 (2:3-6m), ŠSD ŠSD Bumbar – ŠSD Zrakoplovac 3:1, ŠSD Velgor  – ŠSD GVG 4:4 (1:3-6m).

Redoslijed: 1. ŠSD Bumbar 7 (3 2 1 0 5:2), 2. ŠSD GVG 5 (3 1 2 0 10:6), 3. ŠSD Velgor 4 (3 1 1 1 10:7), 4. ŠSD Zrakoplovac 0 (3 0 0 3 4:14)

ŠSD Bumbar: Niko Herak, Ivan Barišić, Leon Ferenček, Luka Klafurić, Karlo Stepanić, Sven Mikulin, Patrik Strinić, Ivan Dora, Fran Orlović, Jakov Mihael Bagarić, Borna Cindrić, Luka Barišić. Voditelj: Kristijan Ban, prof.

Nastavite čitati

Obrazovanje

Učenici Srednje strukovne škole pobjednici županijskog natjecanja u odbojci

Objavljeno

na

Objavio/la

Pobjednici županijskog natjecanja školskih sportskih društava (ŠSD) srednjih škola Zagrebačke županije su mladići Srednje strukovne škole Velika Gorica, ŠSD Velgor. Natjecanje je održano jučer (četvrtak, 08.02.2024.) u Samoboru, a natjecalo se sedam ekipa u dvije skupine: A – ŠSD Mladost 1957 (Srednja strukovna škola Samobor), ŠSD Jastreb (Srednja škola Jastrebarsko), ŠSD Velgor (Srednja strukovna škola Velika Gorica), ŠSD Sokol (Srednja škola Vrbovec); B – ŠSD Ban (SŠ Ban Jelačić Zaprešić), ŠSD Martin (Srednja škola Martin Dugo Selo), ŠSD Mladost (SŠ Ivan Švear Ivanić Grad).

08.02.2024. Samobor. ŽŽupanijsko natjecanje srednjih škola u odbojci. Foto: Velgor

REZULTATI  Skupina A  ŠSD Jastreb – ŠSD Velgor 0:2 (20:25, 24:26), ŠSD Sokol – ŠSD Velgor 1:2 (12:25, 25:23, 6:15), ŠSD Velgor – ŠSD Mladost 1957 1:2 (17:25, 25:9, 8:15), ŠSD Mladost 1957 – ŠSD Sokol 1:2, ŠSD Mladost 1957 – ŠSD Jastreb 2:1, ŠSD Jastreb – ŠSD Sokol 0:2.  Redoslijed: 1. ŠSD Velgor 5 (3 2 1 5:3 +27), ŠSD Sokol 5 (3 2 1 5:3 +16), 3. ŠSD Mladost 1957 5 (3 2 1 5:4 +1), ŠSD Jastreb 1 (3 0 3 1:6).

Finale  ŠSD Velgor – ŠSD Mladost Ivanić Grad 2:0 (28:26, 25:23).

ŠSD Velgor: Edon Ramadanaj, Ivan Mirenić, Antonio Perić, Gabriel Lukac, David Lanc, Andrija Forjan, Josip Žordić, Darko Dugonjić, Adrian Vitez, Matija Cavrić, Mihael Blažević, Mihael Batur. Voditelj: Tomislav Škrinjarić, prof.

08.02.2024. Samobor. Županijsko natjecanje srednjih škola u odbojci. Foto: Velgor

Za 3. mjesto: ŠSD Sokol – ŠSD Ban 2:0.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Obrazovanje

FOTO LiDraNo 2024 – parada talenta, znanja i scenskog nastupa goričkih srednjoškolaca

Objavljeno

na

Objavio/la

08.02.2024. Velika Gorica. LiDraNo 2024 – Gradska smotra srednjih škola. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Učenici Gimnazije Velika Gorica, Ekonomske škole Velika Gorica, Zrakoplovne tehničke škole Rudolfa Perešina i Srednje strukovne škole Velika Gorica demonstrirali su danas (četvrtak, 08. veljače 2024.) svoje umijeće u maloj sportskoj dvorani Srednjoškolskog centra na LiDraNu – gradskoj smotri literarnog, dramsko-scenskog, novinarskog i radijskog stvaralaštva. Nakon intoniranja državne himne LiDraNo je otvorila Brankica Žugaj, ravnateljica Gimnazije, koja je bila domaćin popularnog učeničkog natjecanja. Voditelji programa bili su Marta i Dario.

08.02.2024. Velika Gorica. LiDraNo 2024 – Gradska smotra srednjih škola. Foto: David Jolić/cityportal.hr

08.02.2024. Velika Gorica. LiDraNo 2024 – Gradska smotra srednjih škola. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Uvodni dio programa ispunili su glazbom: Zbor GVG-a, uz stručno vodstvo profesorice Ene Hadžiomerović, dvije skladbe (”Hella voi hella”-tradicijska estonska pastirska pjesma, ”Grad se beli”-hrvatska tradicijska, međimurska popevka), Tomislav Stanešić, učenik 2.d razreda Gimnazije, harmonikaš i polaznik Srednje glazbene škole Franje Lučića i Lorena Štancl, učenica 2.c razreda GVG-a i polaznica Srednje glazbene škole Franje Lučića, na svojoj violini izvela je skladbu ”Ispovid Treća”.

08.02.2024. Velika Gorica. LiDraNo 2024 – Gradska smotra srednjih škola. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Prema ocjeni Prosudbenih povjerenstava na županijsko natjecanje plasirali su se slijedeći učenici:

08.02.2024. Velika Gorica. LiDraNo 2024 – Gradska smotra srednjih škola. Foto: David Jolić/cityportal.hr

08.02.2024. Velika Gorica. LiDraNo 2024 – Gradska smotra srednjih škola. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Radijsko stvaralaštvo – ”Primi se kuhače”: Maja Luna Matković, Dino Šandor, Eli Puljiz i Matija Paulin (Srednja strukovna škola), voditeljica Sanja Cmrečnjak, prof.

Novinarsko stvaralaštvo – ”Svladavanje poteškoća igrom”, Jan Razumić (Srednja strukovna škola), voditeljica Sanja Cmrečnjak, prof.; ”Majstorica reketa”, Ema Vuković (Ekonomska škola), voditeljica Ivančica Kovačić; ”Chat GPT – Tko ili što se iza njega krije”, Ana Šantek (Ekonomska škola), voditeljica Sanja Mirenić.

08.02.2024. Velika Gorica. LiDraNo 2024 – Gradska smotra srednjih škola. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Dramsko scensko stvaralaštvo – pojedinačno: ”Najluđa predstava na svijetu”, Antonio Šipušić (4.razred, Ekonomska škola), voditeljica Andrea Majer, prof.; ”Sve ruže svijeta” (Zvonimir Golob), Ivana Stepinac (4.c, Gimnazija), voditeljica Dubravka Cundeković, prof.; ”Vezivanja” (Emmanuella Pagano), Marta Svinjarević (3.razred Zrakoplovne tehničke škole Rudolfa Perešina), voditeljica Dobrila Arambašić Kopal.

Dramsko scensko stvaralaštvo – skupno: Karlo Ruškovački, Luka Azinović i Jelena Puček, učenici 2.razreda Gimnazije prilagodili su tekst Raya Bradburyja ”Fahrenheit 451”, voditeljica Dubravka Cundeković, prof.

08.02.2024. Velika Gorica. LiDraNo 2024 – Gradska smotra srednjih škola. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Literarno stvaralaštvo – ”Jesen”, Ema Vuković (Ekonomska škola), voditeljica Sanja Mirenić, prof.; ”Zašto me tek sada čujete”, Paulina Šuštić (Gimnazija), voditeljica Melita Jakopović; ”Pejsažne kompozicije”, Gregor Šarić (Gimnazija), voditelj Igor Subotić, prof.

Školski list – ”Školski list Struk VG”, Jakov Maslać, Tomislav Jerbić, Borna Borda i Leon Mrgić (Srednja strukovna škola), voditeljica Sanja Cmrečnjak.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Reporter 433 - 21.12.2023.

Facebook

Izdvojeno