Povežite se s nama

Obrazovanje

FOTO Gradonačelnik primio oskarovce: ‘Ovakve mlade ljude može se samo poželjeti!’

Od nešto manje od 400 dobitnika “Oskara znanja”, najprestižnije nagrade za učenike, njih 22 su Velikogoričani. I svi su oni pozvani na prijem kod ponosnog gradonačelnika Krešimira Ačkara

Objavljeno

na

Ljetni praznici već su u punom jeku, ali priznanja iz Grada za one najbolje ne prestaju stizati. Tako je gradonačelnik Krešimir Ačkar, zajedno s resornim pročelnikom Nevenom Topolnjakom, u zgradi Gradske uprave primio dobitnike “Oskara znanja” iz velikogoričkih škola. Tu je nagradu, namijenjenu samo najboljima, dobilo nešto manje od 400 učenika iz cijele Hrvatske, a njih 22 su Velikogoričani.

– Čast je primiti vas, a osobito sam ponosan jer se ovdje radi o kategoriji znanja. Kad sam prvi put išao u kampanju za Hrvatski sabor, geslo mi je bilo “Samo zemlja znanja je sigurna zemlja”. Važno mi je, kao bivšem profesoru, da znanje bude jedan od čimbenika koji će učiniti naš grad uspješnim. Znanje je moć, nešto što vam nitko ne može oduzeti, i zato preda mnom ovdje stoji sve ono što jedan gradonačelnik može poželjeti, vi mali “oskarovci”, ali i dvije profesorice koje su dobitnice najprestižnije nagrade u obrazovnom sustavu, nagrade “Ivan Filipović”. Od srca vam na svemu tome čestitam – rekao je gradonačelnik Ačkar i dodao:

– Uspjeli ste se dokazati u jakoj konkurenciji, na nacionalnom nivou, jer od 400 učenika koji se mogu pohvaliti Oskarom znanja vas 22 iz Velike Gorice. To je impresivna brojka, ali i produkt rada, odricanja, upornosti, kao i vašeg intelektualnog postignuća. Pokazali ste da niste dobri, nego najbolji, i želim vam da nastavite koracima kojima ste krenuli. I uvijek imajte na umu da je život prekratak i preskup da biste ga živjeli jeftino i trošili na nevažne stvari. Iako, vidim da već sad vaša usmjerenost i fokus pokazuju sve ono što bih i ja kao roditelj poželio za svoju djecu.

Dobitnice nagrade “Ivan Filipović” su profesorice Ivana Dubovečak i Marina Mužek. Prva predaje hrvatski jezik, druga je u razrednoj nastavi, obje zaposlene u Osnovnoj školi Eugena Kvaternika, obje toliko uspješne u svom poslu da su zaslužile najveću moguću nagradu.

– U našim prosvjetnim vodama nagrada Ivan Filipović je najviša nagrada koja se može dobiti kao učitelj za svoj rad. Dobila sam nagradu za 2020. godinu i to mi jako puno znači, jer riječ je o doista prestižnoj nagradi, koju možeš osvojiti samo jednom u životu. Iza te nagrade stoji jako puno rada i naravno da sam sretna što je to prepoznato – kazala je profesorica Dubovečak.

Među nagrađenima je bilo učenika iz svih područja, pa tako i iz vjeronauka. Četvorka iz OŠ Eugena Kvaternika osvojila je prvo mjesto na državnom natjecanju.

– Bilo je jako lijepo doći ovdje i dobiti ovakve nagrade. Pripremali smo se od prosinca, čak i tijekom praznika, oko tri puta tjedno, i to nam je nešto najveće u životu dosad. Željeli smo biti među najboljima, ali prvo mjesto i nas je šokiralo – rekla je Laura Horvat, pa dodala da su u timu s njom bili i Tia Stojaković, Mihael Blažević te Petra Cerjak.

Obrazovanje

Naših prvih 50! Krenuli s glazbenim tečajem i tri nastavnika, danas su među vodećim hrvatskim ustanovama

‘Jedan se krug zatvorio. Novi se otvaraju iz godine u godinu’, poručuju iz Umjetničke škole Franje Lučića, a povodom te značajne obljetnice popričali smo s ravnateljem tog, nedvojbeno velikogoričkog, ako ne i hrvatskog,  Juilliarda!

Objavljeno

na

Objavio/la

Ove godine u našem gradu obilježavamo i prvih pola stoljeća jedinstvene umjetničke škole u HrvatskojUmjetničke škole Franje Lučića. Povodom 50 godina škole održana je i velika slavljenička priredba, uoči rođendana najvećeg kompozitora s ovih prostora čije ime i nosi. Publici je predstavljena sva raskoš talenata učenika ove škole. Nastupili su solisti, glazbeni orkestri i plesači, a u njihovom zajedničkom nastupu čuli smo skladbe čiji su autori sami učenici, inspirirani Lučićevim djelima. No pred publikom je još niz koncerata za završetak školske godine, među njima i već tradicionalni koncert nastavnika, a očekuje se i nastup nekih bivših učenika ove jedinstvene umjetničke škole u Hrvatskoj.

Foto: Zajednički nastup učenika UŠ F.Lučića povodom 50 rođendana škole/David Jolić/26.3.2024, Dvorana Gorica

Škola nosi ime najvećeg kompozitora s ovih područja, velikog orguljaša, te istaknutog teoretičara glazbe, koji je bio i dekan Muzičke akademije u Zagrebu, a bio je i turopoljski župan. Upravo su Lučićeva i simfonija Dore Pejačević zabilježene kao prve u opusima hrvatskih skladatelja. Značajna kulturna ličnost čiji je utjecaj zabilježen i van granica Hrvatske. Očito se njegov utjecaj već 50 godina širi i na one koji pod okriljem Lučićeva imena u toj školi stvaraju prekrasne glazbene i plesne priče.

Foto: Borut Vidošević, ravnatelj Umjetničke škole Franje Lučića/G.Kiš, Cityportal.hr

S ravnateljem UŠ Franje Lučića, Borutom Vidoševićem, popričali smo o najznačajnijim događajima tijekom ‘prvih 50’, specifičnostima njihove škole, ali i samih učenika i nastavnika, te onome što si žele za budućnost škole i novih generacija mladih umjetnika.

– Pola stoljeća je sigurno jedan respektabilan period i naša škola je u tom razdoblju narasla od vrlo skromnih i malih početaka do jedne vrlo respektabilne ustanove na razini Hrvatske. Počeli smo u sklopu nekadašnjeg Narodnog sveučilišta, nekom vrstom tečajnog nastavnog programa, a osnovna glazbena škola je osnovana 1973. godine u doba kad je Gorica bila prigradsko zagrebačko naselje. Počeli smo s tri nastavnika, klavir, gitara i violina i 20-tak učenika. U devedesetima smo se odvojili od tada Pučkog učilišta Velika Gorica. U dvijetisućitima smo otvorili i srednjoškolski glazbeni program, osnovnoškolski program suvremenog plesa i na koncu 2003. godine i srednjoškolski program. Danas smo osnovna i srednja glazbena i plesna škola, imamo blizu 70-tak nastavnika i više od pet stotina učenika, njih oko 350 samo u glazbenom dijelu škole – ističe ravnatelj.

Foto: Na hodnicima ove škole uvijek ćete naći nekoga, ali nikada nećete čuti ciku i vrisku za vrijeme odmora, jer kod njih školsko zvono – ne zvoni!/G.Kiš, Cityportal.hr

Većina učenika je iz goričkog kraja, svakodnevno ju pohađaju i djeca iz Pokupskog i Kravarskog, no pojedini učenici dolaze i iz Zagreba. To je škola koja se po mnogočemu razlikuje od redovnih.

Nemamo školsko zvono, no ono kod nas ni ne može postojati, jer je nastava u glazbenom dijelu većinom individualna, traje po 30 minuta, raspored se drugačije slaže. Kod nas ćete na školskim hodnicima uvijek naći nekoga, jer čekaju početak svog sata, ali nikad nećete doživjeti onu ciku i vrisku koja se proširi drugim školama za vrijeme odmora. Kod nas je to potpuno drugačije.

Foto: UŠ F.Lučića/G.Kiš, Cityportal.hr

Naša škola nije obavezna, kod nas djeca dolaze zato jer su ili osobno zainteresirana ili ih roditelji potiču da sami otkriju neki talent. No, vrlo brzo se pokaže tko je za redovito pohađanje. Drugačiji je profil učenika, a i sam proces nastave je drugačiji, pa i tamo gdje je nastava grupna, što su gotovo svi na plesnom odjelu, to su vrlo aktivni procesi, puno se fizički radi, nema tu prostora za ‘zabušavanje’ – ističe.

Foto: U školi se održavaju i brojna natjecanja/G.Kiš, Cityportal.hr

Foto: Ravnatelj Vidošević i muzikologinja Irena Paulus, nastavnica povijesti glazbe/G.Kiš, Cityportal.hr

U svakom slučaju, čini se kako je kod njih neupitna velika ustrajnost i motiviranost samih učenika, kojima je uz redovito školovanje ovo vlastiti izbor.

– Glazbenici vremenski u početku ne provode toliko vremena u nastavi, sve do srednje škole gdje se to ipak pojača. No, svakodnevno kod kuće vježbaju na svojim instrumentima. Kod plesača se radi u plesnim dvoranama, pa je njihova nastava intenzivnija – kaže ravnatelj.

Ova škola je i jedan od nositelja kulturnog života grada – koncerti njenih polaznika, koji su već obilježje Dvorane Galženica, kao i plesne predstava u Dvorani Gorica, integralni su dio kulturnih zbivanja Velike Gorice. Umjetnička škola Franje Lučića član je Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga i udruge plesača DACI, a redoviti je sudionik regionalnih i državnih natjecanja. I Lučićevi učenici redovito osvajaju prestižne nagrade na brojnim državnim i međunarodnim natjecanjima.

Foto: Trubač Stefan Gjorgiev/UŠ F.Lučića

No, ovog puta ravnatelj je istaknuo akciju koja je upravo u tijeku, kako bi se jednom njihovom sjajnom mladom glazbeniku omogućilo sudjelovanje na prestižnom natjecanju u Americi.

– Izdvojio bih našeg mladog trubača, Stefana Gjorgieva, koji se putem snimke plasirao na finale natjecanja u SAD-u za koje je u tijeku donatorska kampanja kako bi se financirao njegov put i boravak tamo, jer ni njegovi roditelji, ni mi kao škola to, nažalost, nismo u mogućnosti. Radi se o vrlo bitnom natjecanjuu sklopu Međunarodne trubačke konferencije, žiri sa svih krajeva svijeta, nadam se da će akcija biti uspješna kako bi Stefan i uživo sudjelovao. Natjecanje je u svibnju, pa do tada traje i akcija prikupljanja sredstava, pa pozivam i ovim putem sve koji mogu da se uključe – poručuje ravnatelj.

Što se tiče financiranja, najveći trošak, poput plaća i materijalnih troškova, snosi država, a obzirom na specifičnosti njihovog nastavnog procesa i ekstra troškove zbog obnavljanja fonda instrumenata, te opremanja plesnih dvorana u tome sudjeluju i roditelji učenika.

Foto: Plesna dvorana, UŠ F.Lučića/G.Kiš, Cityportal.hr

Foto: Umjetnička škola Franje Lučića

No, pred njima je još jedan puno veći izazov, koji se samo nadovezao na već dugogodišnji problem nedostatka prostora.

– Najavljena reforma obrazovanja, u smislu provođenja cjelodnevne nastave, donosi nam veliki izazov. Naime, u sklopu EU fondova koje su za tu namjenu, nema sredstava koja bi bila predviđena za umjetničke škole. Mi svi radimo u dvosmjenskom sustavu, radimo i subotom. U gradu iznajmljujemo neke prostore, jedan smo od Grada dobili na besplatno korištenje. U jednosmjenskom sustavu nam treba barem dva i pol puta veći prostor, gotovo pa trostruki da bismo mogli organizirati nastavu – ističe ravnatelj.

Stoga je ono što si za budućnost najviše žele– nova zgrada. Ili barem za početak, vlastita dvorana za nastupe.

– Sami ne možemo ostvariti takva sredstva, a naši osnivači, Grad Velika Gorica, već duže vrijeme s nama razgovaraju na tu temu, no zasad nema konkretnih rješenja. Gorica u ovom trenutku nema pravu koncertnu dvoranu, jedina veća je Dvorana Gorica u Pučkom učilištu, dok naši plesači uopće ne mogu nastupati u Dvorani Galženica, to je za njih jednostavno premali prostor.

Foto: UŠ F.Lučića/G.Kiš, Cityportal.hr

Foto: Plesni odjel brojem učenika raste iz godine u godinu, no ne i broj dvorana za nastavu, UŠ F.Lučića/G.Kiš, Cityportal.hr

Foto: Plesni odjel, Umjetnička škola Franje Lučića-nastup u Dvorani Gorica

Za organizaciju nastave plesa bi nam trebalo pet dvorana, sad ih imamo tri, svlačionice su zapravo pregrađeni hodnik, tako da nam je dosta veliki problem nedostatak prostora. U doba kad smo se selili u ovu zgradu sve je bilo optimalno. No, od tada je prošlo 20 godina, mi smo jako narasli. Najveći problem je što nemam vlastitu dvoranu. Naći slobodne termine u Dvorani Gorica je dosta teško, kolikogod nam iz Pučkog učilišta izlazili u susret, puno je tamo i drugih programa, pa i kino. Jedino rješenje vidimo u izgradnji nove dvorane, a optimalno bi bilo kada bi to bilo u novoj zgradi Umjetničke škole – rekao nam je završno Borut Vidošević, ravnatelj Umjetničke škole  Franje Lučića.

Foto: Školska spremačica Snežana Sučec i ravnatelj Borut Vidošević/G.Kiš,

Od skromnih početaka do danas, Umjetnička škola Franje Lučića doista je prošla dug put, ali i ostvarila izuzetne rezultate. Neki od bivših učenika vratili su se nakon daljnjeg obrazovanja kako bi kao nastavnici radili na mjestu gdje je započelo njihovo glazbeno ili plesno obrazovanje.

‘Jedan se krug zatvorio. Novi se otvaraju iz godine u godinu’, poruka je koja vas dočekuje i na mrežnim stranica nedvojbeno velikogoričkog, ako ne i hrvatskog  Juilliarda – Umjetničke škole Franje Lučića.

Foto: Jedan od brojnih nastupa učenika u Dvorani Galženica/ UŠ F.Lučića

Foto: Umjetnička škola Franje Lučića

Foto: Umjetnička škola Franje Lučića

Foto: Umjetnička škola Franje Lučića

Foto: 50 godina Umjetničke škole Franje Lučića

 

 

 

Nastavite čitati

Obrazovanje

FOTO Svečano obilježen Dan Srednje strukovne škole Velika Gorica

Objavljeno

na

Objavio/la

Dan Srednje strukovne škole Velika Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Rođendan svoje škole obilježili su jučer (srijeda, 27. ožujka 2024. godine) učenici, nastavnici i djelatnici Srednje strukovne škole Velika Gorica. Od 9 sati odvijale su se sportske natjecateljske aktivnosti u velikoj sportskoj dvorani u kojoj su nastavnici TZK-e Tomislav Škrinjarić i Siniša Rajšić organizirali natjecanja u stolnom tenisu i pikadu te najuspješnije nagradili medaljama i simboličnim darovima.

Dan Srednje strukovne škole Velika Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Glavno događanje bio je program u maloj sportskoj dvorani, koji su predstavili i vodili: Sebastijan Eldić, Matea Caganić i Dino Šandor. Naglasili su, između ostalog, da je u potpunosti izgrađen Regionalni centar kompetentnosti i novouređena knjižnica. Uslijedio je video prilog od 14 minuta u kojem je ukratko prikazano sve ono najvažnije što se dogodilo u Školi u posljednjih godinu dana.

Dan Srednje strukovne škole Velika Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nakon toga učenicima i nastavnicima obratio se ravnatelj Miroslav Antolčić. Podsjetio je na optimistično obećanje dato na prošlogodišnjem Danu škole kako će do Dana SSŠVG-a 2024. Regionalni centar kompetentnosti (RCK) biti u svojoj programiranoj funkciji. Danas je to stvarnost i SSŠ ima svijetlu budućnost: 99 zaposlenika, 580 učenika, 27 razrednih vijeća, 4 obrazovna sektora, 16 zanimanja, najmodernije opremljena u području strojarstva u Republici Hrvatskoj.

Dan Srednje strukovne škole Velika Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Aktivnosti škole: natjecanja, terenska nastava, projekti, školske novine, smotre, radionice, priredbe, izložbe, …

Dan Srednje strukovne škole Velika Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kulturno umjetnički program izveli su plesači Plesnog kluba Megablast: show dance (Jelena Mihajlović), break dance, hip hop. Glazbeni dio izveo je učenik Ivano Goleš.

Dan Srednje strukovne škole Velika Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Na natjecanju u pikadu odnosno stolnom tenisu tri prvoplasirana para nagrađeni su medaljama i simboličnim darovima: stolni tenis 1. Marijo Trupčević – Robert Janković, 2. Borna Cvitanović – Patrik Volarević, 3. Sven Radočaj – Nikola Kološa; pikado 1. Dario Poljak (3.g) – Lovro Đuretić (4.i), 2. Matias Kuzmec (3.b) – Antonio Havidić (3.b), 3. Daniel Simić (3.c) – Fran Katalenić (3.c).

Dan Srednje strukovne škole Velika Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Po završetku priredbe za učenike, nastavnike i njihove goste na platou ispred školske zgrade bila je već postavljena izložba oldtimera (automobili, motocikli). Izložbu je priredio Oldtimer klub Turopolje.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Obrazovanje

‘Projekt građanin’: Kvaternikovci osvojili žiri županijske smotre, idu na državno natjecanje!

Čestitamo učenicama 7.b razreda OŠ Eugena Kvaternika i mentorici Nataši Čurić, koja nam je, među ostalim, rekla: ‘Državna smotra je prilika i za promociju naše škole, ali i naše Velike Gorice školama iz cijele Hrvatske, a tome se posebno veselimo!’.

Objavljeno

na

Objavio/la

Sedmašice‘ Osnovne škole Eugena Kvaternika, učenice 7. b razreda Iskra Strineka, Bruna Markov, Gita Ćosić, Korina Hasija i Ema Balić, predvođene mentoricom Natašom Čurić, svojim su projektom na danas održanoj Smotri Zagrebačke županije pod nazivom ‘Projekt građanin’ iz područja Građanskog odgoja i obrazovanja i drugih međupredmetnih tema, osvojile stručnu komisiju, pa ekipa kreće na iduću stepenicu – državnu smotru u Zagrebu!

– Sretna sam i ponosna, jer je ovaj projekt nastao kao suradnja velikog broja učenika škole i pokazatelj je jednog timskog rada između učenika, ali i učitelja koji ih uvijek podržavaju u izvrsnosti. Tročlana komisija ocijenila je da projekt sadrži sve potrebne elemente i da ćemo ga predstaviti i na državnoj smotri u Zagrebu. Osim predstavljanja projekta, to je prilika i za promociju naše škole, ali i naše Velike Gorice školama iz cijele Hrvatske, a tome se posebno veselimo – rekla nam je mentorica uspješne ekipe iz Kvaternika, vjeroučiteljica Nataša Čurić, uz zahvalu učiteljici Marini Mužek, koja je također sudjelovala u projektu.

Foto: Ekipa OŠ Eugena Kvaternika na Županijskoj smotri ‘Projekt građanin’/N.Čurić

Odličan timski rad i temeljita priprema za prezentaciju na županijskoj smotri upravo su ono čime su učenice 7.b razreda goričkog Kvaternika osvojile komisiju.

– Predstavljanje projekta smo pripremili tako da smo izradili četiri plakata na kojima se nalazi sedam koraka provedbe projekta. Svaka je učenica predstavljala svoj dio, pa su morale vrlo dobro poznavati svaki korak i znati objasniti sve detalje. Osim toga, pripremili smo i mapu, koja sadržava opširan opis projekta sa svim fotografijama i nastalim člancima. Učenice su odradile odličan posao i pokazale kako škola na njih uvijek može računati – rekla nam je ponosna mentorica.

Smotra je održana u Područnoj školi Strmec (OŠ Sveta Nedelja), za organizaciju se pobrinula voditeljica Županijskog stručnog vijeća, Sandra Vuk, a događaj je svečano otvorio gradonačelnik Svete Nedelje, Dario Zurovec.

 

Nastavite čitati

Obrazovanje

FOTO Cicibanci proslavili 45.rođendan, a najljepše iznenađenje im je bila najava velikog proširenja kapaciteta za čak 320 djece!

‘Svi programi i sve što radimo uvijek je vođeno istom idejom – sve za dobrobit djece. Iduće godine se vidimo u novim prostorima, i to nam je pravo rođendansko iznenađenje koje nam je najavio gradonačelnik Ačkar’, rekla nam je ravnateljica DV Ciciban, Tatjana Karlović Oslaković.

Objavljeno

na

Objavio/la

U prepunoj dvorani Galženica ovog je prijepodneva bilo jako, jako veselo, jer posebnim programom se slavio 45.rođendan Dječjeg vrtića Ciciban. Mališani, odgojiteljice i odgojitelji, pripremili su za brojne drage goste i čestitare sjajan umjetnički program, pa su kroz splet recitacija, plesa i pjesme pokazali i dio vještina i programa koje imaju prilike naučiti u Cicibanu. Ovaj dječji vrtić je otvoren 1979. godine i tada je bio tek drugi vrtić u gradu. A danas su dobili možda i najljepši rođendanski poklon, a vijesti o njemu je donio osobno gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Dječica i odgojiteljice su pripremili doista prekrasnu priredbu i zahvaljujem svima koji su uveličali proslavu 45 godina Dječjeg vrtića Ciciban. Iduće godine će imati dva nova objekta i povećani kapacitet za čak 320 nove djece, čime će se rasteretiti grupe i upisati dodatne. To su novi prostor u VG Goričanki, kapaciteta od 120 novih mjesta i u Kolarevoj ulici ćemo izgraditi vrtić za 200 djece. Stručni tim i odgajatelje kakve ima Dječji vrtić Ciciban bi baš svatko poželio imati! Možemo se ponositi time što je predškolski odgoj u Velikoj Gorici na najvišoj razini, itekako cijenimo entuzijazam i trud, jer onaj tko nikad nije radio u dječjem vrtiću ne zna koliko je to zahtjevno. Zato se i dalje trudimo adekvatno odgovoriti i olakšati djelatnicima sve one situacije koje možemo kao osnivač, stoga još jednom iskrene čestitke! – rekao nam je gradonačelnik.

U prvih 45 godina vrtić je doživio puno promjena, a budućnost ih itekako veseli, rekla je ravnateljica DV Ciciban u prigodnom govoru. Trenutno djeluju na tri lokacije, imaju i status eko-vrtića, nositelji su zelene zastave, te dio programa Velika Gorica solarni grad.

– Rastemo i razvijamo se u čemu nas sjajno prati i podupire Grad i nadležni upravni odjel. Trenutno imamo oko 600 djece u 24 skupine u predškolskom i osnovnom programu i oko 118 zaposlenika. Kroz redovni program implementiramo nacionalni kurikulum kroz osam ključnih kompetencija za cjeloživotni razvoj. Imamo dvije  skupine prema programu pedagogije Marije Montessori, dvije za rano učenje engleskog jezika i dvije za rano učenje njemačkog jezika. Naša dramsko-scenska skupina uskoro slavi 10 godina, a godinu dana provodimo i  umjetnički program, od tradicionalnog do suvremenog. Sve što provodimo u našim programima uvijek je vođeno istom idejom – sve za dobrobit djece. Iduće godine se vidimo u novim prostorima, i to nam je pravo rođendansko iznenađenje koje nam je najavio gradonačelnik – rekla nam je ravnateljica DV Ciciban, Tatjana Karlović Oslaković.

Pogledajte kako je bilo na ovoj veseloj proslavi!

Nastavite čitati

Obrazovanje

FOTO Premijer Plenković svečano otvorio RCK u Velikoj Gorici: ‘Ovdje se događa četvrta industrijska revolucija i obrazovanje stručnjaka kakve traži tržište rada!’

‘Svjedočimo postavljanju novih temelja strukovnih obrazovanja, razvoju naših obrtnika i poduzetnika naše županije’, istaknuo je župan Zagrebačke županije, Stjepan Kožić.

Objavljeno

na

Objavio/la

Današnji dan će u arhivama naše Velike Gorice i Zagrebačke županije zauvijek ostati upamćen kao svečani početak nove razine strukovnih obrazovanja, koji će nove generacije učenika već završetkom srednjoškolskog obrazovanja učiniti puno, ako ne i u potpunosti, spremnima za tržište rada koje vapi za takvim stručnjacima. Nakon četiri godine u potpunosti je završen projekt Regionalnog centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu pri Srednjoj strukovnoj školi, a njime je obuhvaćena dogradnja strukovnih škola i u Samoboru i Dugom Selu, edukacija djelatnika, modernizacija obrazovnih programa i nabava opreme. Projekt je vrijedan 15,5 milijuna eura, a financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda, EU Fonda za regionalni razvoj i Zagrebačke županije. Jutros su ga simboličnim rezanjem vrpce zajednički svečano otvorili premijer Andrej Plenković i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

U prigodnom programu u holu goričkog srednjoškolskog centra, brojnim se uglednicima, među kojima su bili i ministri Radovan Fuchs, Šime Erlić i Damir Habijan, te gradonačelnik Velike Gorice, Krešimir Ačkar, kao i predstavnici gradova Samobora i Dugog Sela, te brojni drugi, obratio ravnatelj Srednje strukovne škole, Miroslav Antolčić, koji je istaknuo kako je prioritetni cilj bio osigurati učenicima kvalitetno i moderno obrazovanje, jer upravo se učenjem kroz rad mogu steći kvalitetna znanja i vještine. Istaknuo je i kako će se ovim projektom puno bolje povezati obrazovni sustav i gospodarstvenici.

Velikogorički gradonačelnik istaknuo je kako je otvorenjem RCK u Veliku Goricu došla – budućnost.

– Ovaj projekt je najbolji odgovor na zahtjeve tržišta rada, na deficit stručnog kadra. Cilj nam je da naši mladi ljudi budu već danas spremni za takve zahtjeve. Svjesni smo kako ovakvi projekti, koji nas i u tehnološkom smislu stavljaju uz bok najrazvijenijih zemalja Europe i svijeta, ne bi bili mogući bez ovako snažne podrške Vlade RH i financijskih sredstava bez kojih se nešto ovako vrijedno ne može provesti. Ovakvi projekti čine razliku između gradova i županija i pokazuju jeste li oni koji samo odgovaraju na izazove komunalne infrastrukture ili dajete gradu i dodatnu vrijednost. Kad gledate indeks razvijenosti, Zagrebačka županija je prvi put prešla i Istarsku županiju, no ništa od toga nije došlo slučajno. Želim da Velika Gorica i Zagrebačka županija i dalje budu uz bok najrazvijenijih zemalja, jer i ovaj nam današnji događaj pokazuje kojim putem i smjerom ćemo se razvijati u budućnosti – rekao je gradonačelnik Ačkar.

Župan Zagrebačke županije istaknuo je kako je u zadnjih dvadesetak godina njegova mandata izgrađeno i obnovljeno preko 50 objekata u sustavu školstva, no kako je ono čemu smo danas nazočili puno značajnije od novih škola.

– Svjedočimo postavljanju novih temelja strukovnih obrazovanja, razvoju naših obrtnika i poduzetnika naše županije. Tri centra izvrsnosti u Velikoj Gorici, Dugom Selu i Samoboru rezultat su suradnje Zagrebačke županije, Vlade RH i europskih institucija. Posebno nam je drago što smo županija u koji se doseljava sve veći broj ljudi, a tome su sigurno pridonijele i nove poduzetničke zone i poboljšanja komunalna infrastruktura u gradovima naše županije. Mladi će nakon završetka školovanja u ovim centrima sigurno s lakoćom naći posao u struci kod brojnih poduzetnika koji posluju u našim zonama, a upravo vape za stručnim kadrom. Kao inženjera me posebno veseli što se i kod učenika i roditelja mijenja odnos prema strukovnim zanimanjima, pa je interes veći od mogućnosti. Zagrebačka županija će u idućih pet godina osigurati još dva milijuna eura za rad sva tri centra izvrsnosti. I na kraju se zahvaljujem svima koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji ovog projekta kojim su udareni temelji nove budućnosti strukovnog obrazovanja – rekao je župan Kožić.

Premijer je prilikom govora na današnjoj svečanosti istaknuo kako je Vlada RH proteklih godina nastojala stvoriti preduvjete da Hrvatska kroz povezivanje samog početka obrazovnog ciklusa, preko snažnog gospodarstva i uvida u globalne trendove, bude u potpunosti uključena u nevjerojatno brzi napredak tehnologije na globalnoj razini.

Četvrta industrijska revolucija mijenja zanimanja, radna mjesta, vodi nas u svijet budućnosti u kojemu već jesmo i zato vam čestitam na projektu koji je partnerstvo tri grada Zagrebačke županije i državnih institucija. To je jasan pokušaj osnaživanja magičnog trokuta  – obrazovanja, gospodarstva i državnih institucija. Ovo je pravi primjer stvaranja generacija novih ljudi koji će zahvaljujući znanjima koje će steći u Regionalnim centrima kompetentnosti izaći na tržište rada puno spremniji od prijašnjih generacija. Zato smo mi kao Vlada prije nekoliko godina odlučili kroz ovaj model centara ići u pet područja – strojarstvo, elektrotehnika i računarstvo, turizam i ugostiteljstvo, zdravstvo i poljoprivreda. Sredstva koja su pri tome alocirana su prilično velika, to je 260 milijuna eura. Ovi centri su bitni za Hrvatsku jer su dobro geografski rasprostranjeni, dižu nivo srednjoškolskog obrazovanja i opremom i programom u tim školama. Zato vam od srce čestitam! Ovo je i dio naše šire politike ulaganja u naše obrazovanje. Kad smo 2016.g.preuzeli odgovornost proračun za znanost i obrazovanje je iznosio milijardu i 600 milijuna, danas je tri milijarde i 800 milijuna eura. Nismo slučajno odlučili da se iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti uloži čak dvije milijarde eura u obrazovnu infrastrukturu, od predškolskog do visokog obrazovanja i ulaganja u brojne sportske dvorane. To radimo s ciljem da svi mladi u Hrvatskoj mogu doći do približno jednakih šansi, da znaju da bez obzira gdje žive da će imati besplatan prijevoz, udžbenike i prehranu, što je ključan element za uspjeh i rezultate i ishode učenja u nizu drugih zemalja – poručio je premijer Plenković s današnjeg svečanog otvorenja Regionalnog centra kompetentnosti u Velikoj Gorici.  Nakon svečanog dijela programa, u kojemu su nastupile i plesačice Megablasta, premijer se s uzvanicima uputio u obilazak učionica i radionica.

Naslovnica i fotografije u članku: G.Kiš, Cityportal.hr

Nastavite čitati

Reporter 436 - 11.04.2024.

Facebook

Izdvojeno