Povežite se s nama

Kultura

FOTO Ekipa Instalacije ”instalirala” si pobjedu na manifestaciji ‘Stare seoske igre Kobilić 2022’

Objavljeno

na

21.08.2022. Velika Gorica, Kobilić. Stare seoske igre Kobilić 2022. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Povodom obilježavanja Dana Mjesnog odbora Kobilić na nogometnom igralištu održana je jučer (nedjelja, 21.08.2022.) manifestacija ”Stare seoske igre Kobilić 2022” u organizaciji NK Vatrogasac uz potporu Vijeća MO Kobilić, DVD-a Kobilić i Udruge umirovljenika Kobilić. Natjecalo se 9 ekipa (svaka je mogla imati maksimalno 5 članova, muških ili ženskih, ili miješani sastav).

21.08.2022. Velika Gorica, Kobilić. Stare seoske igre Kobilić 2022. Foto: David Jolić/cityportal.hr

21.08.2022. Velika Gorica, Kobilić. Stare seoske igre Kobilić 2022. Foto: David Jolić/cityportal.hr

21.08.2022. Velika Gorica, Kobilić. Stare seoske igre Kobilić 2022. Foto: David Jolić/cityportal.hr

21.08.2022. Velika Gorica, Kobilić. Stare seoske igre Kobilić 2022. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Natjecanje se odvijalo u 9 disciplina: skok u dalj, nošenje jajeta u žlici, pretakalo, vožnja tački, bacanje kamena s ramena, trčanje u vreći, gajbanje, trka parova, bistrički ringišpil. Program je vodio slatkorječivi Goran Smolčić te mjerio vrijeme po disciplinama, asistirao mu je Kristijan Golub (tajnik NK Vatrogasac) i vodio zapisnik te zbrajao bodovne liste i na kraju objavio konačni redoslijed: 1.Instalacije 68, 2. Konobari 67, 3. Kito team 55, 4. Paklena petorka 53, 5. Crveni vragovi 50, 6. Crni čik 43, 7. Tak svejedno 41, 8. Kićina banda 20, 9. Vukovi 16.

21.08.2022. Velika Gorica, Kobilić. Stare seoske igre Kobilić 2022. Foto: David Jolić/cityportal.hr

21.08.2022. Velika Gorica, Kobilić. Stare seoske igre Kobilić 2022. Foto: David Jolić/cityportal.hr

21.08.2022. Velika Gorica, Kobilić. Stare seoske igre Kobilić 2022. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Za sve sudionike, navijače i posjetitelje organizator je pripremio besplatan grah, tako da su svi koji su se jučer zatekli na igralištu u Kobiliću bili počašćeni savršeno pripremljenim jelom. Nakon završetka sportskih natjecanja druženje je nastavljeno u večernjim satima uz pjesmu i svirku ‘One man banda’.

Galerija fotografija

Kultura

Filip Detelić uoči premijere u Kerempuhu: ‘Volio bi igrati u Buševcu, mom rodnom mjestu’

Večeras se na daskama ovog zagrebačkog satiričkog kazališta prikazuje premijera predstave ‘Subota, nedjelja i ponedjeljak’ u kojoj će Detelić utjeloviti lik Rocca.

Objavljeno

na

Naš sugrađanin, poznati hrvatski glumac, ali i redatelj Filip Detelić uplovit će u novu kazališnu sezonu sa svojim matičnim teatrom Kerempuh. Večeras se na daskama ovog zagrebačkog satiričkog kazališta prikazuje premijera predstave ‘Subota, nedjelja i ponedjeljak’ u kojoj će Detelić utjeloviti lik Rocca.

Riječ je o remek-djelu Eduarda de Filippa, talijanskog dramatičara, glumca i redatelja, koji istražuje dinamiku obiteljskih odnosa i društvenih normi. U nizu komičnih situacija koje se događaju tijekom jednoga vikenda, predstava nam otkriva različite poglede na partnerske odnose, brak, karijeru i život sam.

Predstavu je za Kerempuh režirao Paolo Magelli, dok dramaturgiju i adaptaciju potpisuje Željka Udovičić Pleština.

Premijera je danas i jedva čekamo publiku da dođe i da osjetimo njihovu reakciju. Riječ je o jednoj obiteljskoj satiri, o obitelji u kojoj se, zapravo, ne događa ništa naročito. Tri generacije obitelji za stolom. Kao i u svakoj, izbijaju tu nekakve nedoumice i svađe – rekao je Detelić uoči današnje premijere za Novi list.

Foto: Kazalište Kerempuh/Luka Dubroja

Dodajmo i kako su glazbu za ovu predstavu radili Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle.

A Filip se po prvi puta ove godine okušao i u ulozi redatelja. Debitirao je kao režiser predstave ‘Kako druga polovica voli’, a u kojoj je i sam igrao glavnu ulogu.

Deset godina mi je to bila želja, i ravnateljica Sonja Kovačić mi je dala šansu i svaka joj čast. Mislim da smo imali odlične predstave, to se vidi i po publici. Nadam se da se ljudima i moja predstava svidjela, zasad je rasprodana i u ovoj sezoni – pohvalio se Detelić za Novi list i pohvalio kako u njegovoj Velikoj Gorici u kojoj je odrastao kazališna scena je sve živopisnija.

– Scena napreduje i razvija se i zbog toga mi je jako drago. Inače, ja sam iz Buševca, mjesta blizu Gorice, koje ove godine obilježava sto godina od igranja prve kazališne predstave. Imaju dobre amatere. Zvali su nas da dođemo i volio bih, jer je to moje rodno mjesto – zaključio je ovaj glumac buševskih korijena.

Cijeli intervju s Filipom Detelićem pronađite ovdje. 

 

Nastavite čitati

Kultura

Gorički pijanist Krešimir Starčević zasvirao na 48. Samoborskoj glazbenoj jeseni

Na repertoaru su bile popijevke, romance i klavirske skladbe Sergeja Rahmanjinova i omiljenog im skladatelja Blagoja Berse.

Objavljeno

na

Nakon subotnjeg svečanog otvorenja, koncertno putovanje kroz 48. Samoborsku glazbenu jesen nastavila su dan kasnije u Župnoj crkvi Svete Anastazije dvojica Krešimira; bas-bariton međunarodnog ugleda Krešimir Stražanac i pijanist Krešimir Starčević, koji na popisu svojih priznanja ima i Nagradu Ferdo Livadić. Izveli su koncert u povodu 150. obljetnice rođenja Sergeja Rahmanjinova i njima omiljenog skladatelja Blagoja Berse, s njihovim popijevkama, romancama i klavirskim skladbama. Nagrađeni dugačkim i glasnim pljeskom, Stražanac i Starčević su publiku odlučili počastiti i posebnom glazbenom poslasticom – izvedbama skladbi prve hrvatske skladateljice i pijanistice Dore Pejačević, povodom 100. obljetnice njene smrti.

Foto: Šime Modrić

Obljetnica koja je ujedno i okosnica 48. Samoborske glazbene jeseni je 20. izdanje Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić, namijenjeno glazbenicima svih izvođačkih struka do dobne granice od 28 godina. Tijekom zadnjih 20 godina, Natjecanje je iznjedrilo mnogo izvrsnih mladih umjetnika od kojih mnogi već imaju međunarodne karijere. Čak trinaestero njih nastupit će u sklopu ovogodišnjeg Festivala, a priliku za stvaranjem svog zvjezdanog puta danas i sutra u Galeriji Prica ima šest odabranih glazbenika; pijanisti Fabijan Košćak i Jan Niković, klarinetistica Diana Marković, harmonikaš Marin Bilić, sopranistica Marija Salečić i flautistica Ivana Vukojević.

Foto: Šime Modrić

Za pobjednike Natjecanja organizatori su osigurali vrijedne novčane nagrade te koncerte na partnerskim festivalima, Dubrovačkim ljetnim igrama i Osorskim glazbenim večerima kao i koncert uz Zagrebačke soliste. U prosudbenoj komisiji su umjetnički ravnatelj Festivala i skladatelj Srećko Bradić, dirigent Tomislav Fačini, muzikologinja Ivana Kocelj, violinist Sreten Krstić i oboist Branko Mihanović. Ulaz na programe Natjecanja je slobodan te svi možete podržati mlade glazbenike.

48. Samoborska glazbena jesen traje do 1. listopada i donosi ukupno 14 vrhunskih koncerata. Organizator Samoborske glazbene jeseni je Pučko otvoreno učilište Samobor, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture i medija RH, Zagrebačka županija i Grad Samobor.

Tekst je dio programskog sadržaja “Moja županija”, nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom.

Nastavite čitati

Kultura

Osobna iskustva bosanskih izbjeglica utkana u predstavu ‘Da sam ptica’

Ulaznica za predstavu koja je u srijedu u Dvorani Gorica još uvijek ima.

Objavljeno

na

Objavio/la

Novu kazališnu sezonu u Velikoj Gorici u srijedu 27. rujna, otvorit će predstava ‘Da sam ptica’ s Dariom Lorenci Flatz i Tarikom Filipovićem pod redateljskom palicom mlade kazališne redateljice Arije Rizvić.

Predstava govori o mladom bračnom paru koji sa svojom kćerkom krajem devedesetih godina bježi iz opkoljenog Sarajeva. Predstava govori o dvije ljubavi: ljubavi jednog para koja se pod utjecajem okolnosti i vremena mijenja i osipa te ljubavi čovjeka prema njegovom zavičaju, odnosno mjestu iz kojeg je potekao, u kojem zna svaki “ćošak i haustor”.

Važno je istaknuti kako se tekst temelji na osobnim iskustvima bosanskih izbjeglica prikupljenih kroz intervjue, a proširen je i obogaćen osobnim iskustvima autorskog tima čije su vlastite životne priče tijesno povezane s temom i motivima predstave.

Predstava na kazališnim daskama Dvorane Gorica počinje u 20 sati.

 

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Boja u ovom kišnom danu nije nedostajalo u Gradićima! Likovnom kolonijom počeli Dani europske baštine

‘U ovim vremenima i više je nego potrebno brinuti o svojoj kulturi, tradiciji i baštini, jer sve uspješne civilizacije su se samo kroz njih održale, a rad s najmlađima je pravi put’, poručio je gradonačelnik Ačkar.

Objavljeno

na

Objavio/la

U Društvenom domu Gradići održana je tradicionalna Likovna kolonija za djecu i mlade KUD-a Gradići, kojom je započeo i program 11. Dana europske baštine u našem kraju s temom –  Živuća baština. Turopoljski modni dodaci, poculica i podgutnica, bili su glavni motivi ovogodišnje likovne kolonije, koja je okupila 54 djece, te desetero likovnih umjetnika iz Velike Gorice i okolice.

– Sve pohvale našim udrugama i svima koji sudjeluju u ovim vremenima u kojima je to sve teže, i više je nego potrebno brinuti o svojoj kulturi, tradiciji i baštini, jer sve uspješne civilizacije su se samo kroz njih održale. I ovakav rad s najmlađima koji ovdje puni veselja izrađuju svoje kreacije je pravi put – istaknuo je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Foto: Djeca su izrađivala svoj doživljaj podgutnice u glini uz vodstvo ak.kipara Andrije Gašparuša

KUD Gradići osmu godinu zaredom organizira ovu Etno dječju likovnu koloniju, a treći put i u sklopu programa Dana europske baštine u goričkom kraju.

– Zahvaljujem gradu Velikoj Gorici i Odjelu za društvene djelatnosti koji je prepoznao našu likovnu koloniju kao bitan segment u dječjem stvaralaštvu. Uz ovaj naš redovni pjevni, plesni i folklorni program željeli smo malo proširiti i na likovni izričaj, što se pokazalo izuzetno  dobrom odlukom. Ove godine smo pripremili i malo iznenađenje, prvi put radimo i s glinom, pa smo kao voditelja doveli goričkog akadamskog kipara, Andriju Gašparuša – ispričala nam je predsjednica KUD-a Gradići, Gordana Kovačić.

Foto: Predsjednica KUD-a Gradići, Gordana Kovačić i gradonačelnik Krešimir Ačkar

Foto: Članice KUD-a Gradići

Spomenuti gorički kipar ujedno je i predsjednik udruge KulTur, koja se bavi promicanjem kulture i umjetnosti u društvu, a posebno kroz rad s mladima.

– Na ovoj likovnoj koloniji upoznajemo djecu s radom u glini, svatko radi podgutnicu kako ju zamišlja, svoj vlastiti dizajn, a kad se sve to posuši, onda će ih i oslikati – pojasnio je kipar, Andrija Gašparuš. 

Ujedno nam je otkrio kako udruga KulTur već od idućeg mjeseca kreće s nizom dječjih likovnih radionica, gdje će se baviti crtanjem, slikanjem i radom s glinom, u suradnji s KUD-om Novo Čiče, Muzejom Turopolja i Pučkim otvorenim učilištem, o čemu će sve zainteresirane uskoro obavijestiti i putem svojih društvenih stranica.

I tako je, kiši usprkos, ovaj dan u Gradićima protekao ispunjen smijehom i bojama.

Nastavite čitati

Kultura

Sto godina Disneya: Prisjetite se djetinjstva uz omiljene filmove u Kinu Gorica

Ove godine jedna najvećih i najpoznatijih produkcijskih kuća slavi 100 obljetnicu.

Objavljeno

na

Objavio/la

Jedna najvećih i najpoznatijih produkcijskih kuća na svijetu The Walt Disney Company 16. listopada slavi veliku okruglu, stotu obljetnicu.

Stoga će Kino Gorica tijekom listopada prikazivati neke od najboljih Disneyjevih filmova uz koje su odrastale brojne generacije. To su Pepeljuga, Mala Sirena, Ljepotica i zvijer te Potraga za Nemom.

– Cilj programa je ponuditi najbolja novija animirana i igrana filmska ostvarenja na velikom platnu te upoznati nove generacije s klasičnim bajkama i predstaviti im starije filmove uz koje su odrasli njihovi roditelji. Prilika je to i za sve obožavatelje Disneyja da prvi put ili još jednom pogledaju svoje omiljene animirane filmove u kinu – ističu iz goričkog Kina.

Projekcije će se održavati svaku subotu u 16:00 sati, a cijena ulaznice je 3 eura. Prva će biti 7. listopada kada ćete moći pogledati animirani mjuzikl iz 1950. napravljen po uzoru na istoimenu bajku – Pepeljuga. Raspored ostalih projekcija pronađite ovdje. 

Nastavite čitati

Reporter 430 - 21.09.2023.

Facebook

Izdvojeno