Povežite se s nama

HOTNEWS

FOTO Ekipa Globaldizajna pobjednik 1. Svjetskog prvenstva u pripremanju kotlovine

Neki kandidati odlučili su se za tradicionalnu recepturu i način pripreme, ali nije nedostajalo ni kreativaca koji su u svoju kotlovinu stavili neuobičajene dodatke

Objavljeno

na

Lukavec je danas bio domaćin 1. Svjetskog prvenstva u pripremanju kotlovine, humanitarne manifestacije koja promiče tradicijsku gastronomiju. Ovo jedinstveno gastro događanje organizirali su Rotary klub Velika Gorica i Plemenita opčina turopoljska.

Svaki sa svojim receptom za najbolju kotlovinu, natjecalo se 18 ekipa. Neki kandidati odlučili su se za tradicionalnu recepturu i način pripreme, ali bilo je i onih koji su svoju kotlovinu radili od autohtone turopoljske svinje. Nije pak nedostajalo ni kreativaca, a jedna takva ekipa svakako je bila ona iz susjedne Bosne i Hercegovine koja je pripremila kotlovinu od kozjeg mesa. Čija je kotlovina najbolja odlučio je stručni žiri koji čine Rene Bakalović i Zoran Šimunić Šime iz Gastronomada, a to su činili pod budnim okom Davora Dretara. Pobjednik 1. Svjetskog prvenstva u pripremanju kotlovine tako je, po sudu žirija, ekipa Globaldizajna.

“Mi smo pripremali kotlovinu na jedan tradicionalni, domaći način, kako su nekada i naši stari radili. Imamo svoje začine, imamo način pripreme i biramo meso koje je od domaće svinje, doma hranjene. U kotlovinu smo stavili 15 kilograma mesa”, rekao je Tomo Pavlečić iz Dubranca koji je kotlovinu pripremao za ekipu Rotaract kluba Velika Gorica.

“Mi smo bili u šumi i nabrali smo raznih gljiva, od dečki smo ukrali malo špeka od turopoljske svinje, sad zakuhavamo žličnjake, znači svo ono što ne bi čovjek stavio. Ali to možemo jer nismo u natjecanju, pa smo se odlučili malo zezati. S nama je i kolega koji je kozar pa je od koze napravio kotlovinu. Nekako se ufamo da ćemo bit najbolji jer smo neobični”, rekao je Zoran Šimunić iz Gastronomada i otkrio kako se ocjenjuje kotlovina:”Ocjenjujemo miris i okus, ali najbolji je dokaz kad probate i pustite dvije do tri minute jer, ako je jako fino, mozak vam to vraća na usta i kaže da bi još toga jeo”.

22.04.2017. Lukavec – Održano 1. Svjetsko prvenstvo u pripremanju kotlovine. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

“Ovo danas je jedna prigoda za druženje s humanom nakanom, a dobro što je isprepletena kroz tradiciju i vezana uz kotlovinu kao tradicionalno turopoljsko jelo. Sposobnosti su manje bitne i svi su od nas pobjednici jer je cilj humanitaran”, istaknuo je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić i dodao kako je njegov tim kotlovinu radio po tradicionalnom turopoljskom receptu.

Hrana je brzo nestajala, a time su i posjetitelji manifestacije dali svoj sud – sve su ekipe pripremile odlične kotlovine.

Sva sredstva prikupljena od prodaje kotlovine bit će donirana Centru za odgoj i obrazovanje Velika Gorica za nabavu opreme za podršku ranom dječjem razvoju.

Galerija fotografija

HOTNEWS

FOTO Od velečasnog Tešneka oprostili su se mnogi, pokopan je u obiteljskoj grobnici

Posljednje zbogom u društvu stotinjak svećenika, lanova obitelji, rodbine, prijatelja i mnogobrojnih vjernika…

Objavljeno

na

Na groblju u Svetom Križu Začretju, jučer je održan posljednji ispraćaj ščitajevskog svećenika Stjepana Tenšeka. Prije samog odlaska prema groblju, održana je misa i obred u crkvi Uzvišenja Svetog Križa, a koje je predvodio zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski.

U zajedništvu sa stotinjak svećenika i u nazočnosti članova obitelji, rodbine, prijatelja i mnogobrojnih vjernika, biskup Gorski je u homiliji naglasio da nakon nedavnog susreta s vlč. Tenšekom „nije niti slutio iznenadni gubitak brata svećenika koji je volio svoj poziv i sve ljude oko sebe.“

Poručio je da se službu svećenika u župi, evanđelje, propovijedanje, sakramente i slavljenje otajstva može razumjeti samo pod perspektivom vječnosti „jer bi u suprotnom oni bili samo pusti obred bez ikakvog značenja za nas i za naše spasenje“.

– Naš brat svećenik Tenšek pričestio se Tijelom i Krvi Kristovom, hranom koja nam je izvor vječnoga života i spasenja i tako se je okrijepljen otajstvom života i ljubavi preselio u vječnost. Djelovao je na devet župa Zagrebačke nadbiskupije te je stekao različita iskustva koja su mu pomogla da bude čovjek, svećenik koji će duhovno obogatiti zajednicu kojoj je poslan da bude navjestitelj Božje Riječi – istaknuo je monsinjor Gorski.

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Na kraju misnoga slavlja izrazio je sućut uime zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutleše i kardinala Josipa Bozanića svim ožalošćenim župljanima i bližnjima vlč. Tenšeka.

Prije ophoda prema groblju od tijela velečasnog Tenšeka sjećanjima i zahvalama oprostio se, uime generacije, velečasni Dragutin Šengula. Prisjetio se dolaska u sjemenište koji im je protekao u povezanosti jedni s drugima, a koje se nastavilo i tijekom svećeničkog služenja.

– Posebno su nam bili dragi odlasci s ocima isusovcima u Savski Nart, gdje smo kao djeca sa sela pomagali u poljoprivrednim poslovima da bi se mi sjemeništarci prehranili. Nakon dolaska u Bogosloviju na osobit način Štef je gajio osobitu ljubav prema glazbi i pjesmi te smo proputovali puno toga promovirajući crkvenu glazbu ali duhovno zvanje kao poziv. U svome svećeničkom pozivu puno toga smo organizirali na našim župama, a posebno ističem hodočašća na kojima se uz pjesmu, druženje naš Štef isticao humorom, smiješkom i lijepom riječju za svakog čovjeka s kojim se susreo – rekao je Šengula.

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Od omiljenog svećenika oprostili su se i župljani Župe svetog Martina u Šćitarjevu gdje je Tenšek proveo 11 godina svećeništva. Oproštajni govor održala je Svjetlana Matić koja je istaknula jednostavnost svećenika.

– Dragi Bog našem župniku dao je mnogobrojne talente koje on nije sebično zakopao već ih dijelio sa svojim župljanima gradeći duhovno i materijalno sve ono za što se ukazala potreba u župnoj zajednici. U našu župu došao je kada je bio najpotrebniji, gdje se svima nama nesebično darovao, hrabrio nas i obnavljao naše sakralne objekte – podsjetila je te posebno istaknula Tenšekov rad s mladima.

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Velečasni Tenšek pokopan je u obiteljsku grobnicu u Svetom Križu Začretju, a na groblju uz veliko mnoštvo vjernika okupili su se i lovci iz 25 lovačkih društava.

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Foto/izvor: Zagrebačka nadbiskupija/Darko Fiket/Andreja Kovačić

Nastavite čitati

Crna kronika

Gorjela vikendica u Pokupskom

Uzrok još uvijek nije poznat.

Objavljeno

na

Noćas je gorjela vikendica u Pokupskom, javili su iz Policijske uprave zagrebačke. Požar je izbio oko 00.30 sati u Ulici Pokupsko Polje iz zasad neutvrđenog razloga.

Vikendica je u vlasništvu 83-godišnjaka. Požar su ugasili vatrogasci, ozlijeđenih osoba nije bilo dok će se očevid obaviti danas.

Foto: DVD Kravarsko

Foto: DVD Kravarsko

Nastavite čitati

HOTNEWS

Istražite i okusite tradiciju! Počinju Dani Okusa u županijskim restoranima

Cijene jelovnika za tri slijeda variraju između 22 i 30 eura, čineći sve uključene restorane privlačnima za širu publiku.

Objavljeno

na

Manifestacija ‘Dani Okusa hrvatske tradicije’ ove se godine, od 15. studenog do 1. prosinca, održava po peti put, a kao dio ovog nacionalnog gastronomskog projekta već tradicionalno se predstavljaju i Dani Okusa zagrebačkoga kraja. Posjetitelji će tako imati priliku istražiti raznovrsne specijalitete domaće kuhinje, pripremljene od autentičnih lokalnih namirnica, koji oslikavaju bogatu kulinarsku baštinu Zagrebačke županije.

Primamljivi jelovnici restorana koji sudjeluju u manifestaciji pozivaju na istraživanje i kušanje. Na jelovnicima čak deset restorana diljem Zagrebačke županije nalaze se domaće juhe, poput juhe od vrganja, ručno rađena tjestenina, samoborske češnjovke, svinjski odresci, medaljoni od lungića, hrskava patka, jela obogaćena crnim tartufom i nezaobilazna samoborska kremšnita. Posebno vrijedi istaknuti Kavanu Livadić, poznatu po vrhunskim kremšnitama i štruklama, koja predstavlja pravu tradiciju u poslastičarstvu.

Uz navedene obroke koji neodoljivo podsjećaju na domaću i tradicionalnu kuhinju, savršeno odgovara bogata selekcija vina i pjenušaca lokalnih vinarija i OPG-ova, dodajući jedinstveni dašak baštine ovog podneblja. Cijene jelovnika za tri slijeda variraju između 22 i 30 eura, čineći sve uključene restorane privlačnima za širu publiku.

– Posljednjih pet godina s posebnom pažnjom radimo na jačanju prepoznatljivosti našeg kraja i unaprjeđenju kvalitete koju nudimo. Dani Okusa zagrebačkoga kraja predstavljaju jedinstvenu priliku da posjetitelji kroz autentična jela, lokalne specijalitete i suvremeni pristup dožive bogatstvo naše kulinarske, kulturne i enološke baštine. Ova manifestacija utjelovljuje tradiciju i autentičnost, čineći eno-gastronomsku ponudu jednim od temelja identiteta i prepoznatljivosti Zagrebačke županije – poručuju iz Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Deset restorana s bogatim jelovnicima i vrhunskom selekcijom vina

Čak deset restorana s područja Zagrebačke županije pridružilo se ovogodišnjim Danima Okusa, i to iz Samobora (Restoran Salvator, Samoborska klet, Krčma Gabreku 1929. i Kavana Livadić), Velike Gorice (Restoran Mon-Ami i Bistro Babriga), Jastrebarskog (Hotel Princess i Restoran Ivančić), Svetog Ivana Zeline (Izletište Vina Kos Jurišić) i Svete Nedelje, Bestovja (Izletište Suhina).

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Za spas hrvatskih šuma: Gorički zrakoplovci priključili se pošumljavanju u Vrbovskom

Akcija je to koju već nekoliko godina podržavaju i uključuju se gorički izviđači, ali i učenici Gimnazije Velika Gorica.

Objavljeno

na

Akciji pošumljavanja na području Hrvatske, uz goričke izviđače i gimnazijalce, uključili su se i učenici Zrakoplovno-tehničke škole Rudolfa Perešina. Naime, oni su zajedno sa svojim nastavnicima sudjelovali u 98. akciji pošumljavanja u sklopu projekta CO2mpensating by planting održanom u Vrbovskom.

Projekt je to Saveza izviđača Hrvatske, agencija HEARTH i Hrvatskih šuma, pokrenut prije četiri godine, a kroz koji je u edukativno-ekološki program Šumoborci uključeno desetak tisuća volontera, učenika srednjih škola s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije, Karlovačke županije i Sisačko-moslavačke županije.

– Njih pedesetak u pratnji nastavnika, 12. studenog, zasadili su 650 sadnica smreke u Gorskom kotaru, na području kojim gospodari Šumarija Vrbovsko. Tamo su u prethodnih deset godina olujna nevremena, ledolomi i štetnik potkornjak uništili stotine tisuća kubika drvne mase – javlja Alen Konjević, predsjednik Turopoljske udruge skauta „Tur“.

Kroz projekt Compensating by Planting, Šumoborci nastavljaju s akcijama pošumljavanja u Sisku, a potom u Lekeniku i Hrvatskoj Dubici s preko tisuću novih volontera.

Inače, Šumoborci su kroz uskoro stotinu akcija pošumljavanja područja šuma oštećenih utjecajima klimatskim promjenama do sada u Hrvatskoj zasadili oko 150 tisuća sadnica, uglavnom hrasta lužnjaka, ali i drugog drveća na desetak lokacija u središnjoj Hrvatskoj.

Spomenimo kako su članovi Turopoljske udruge skauta „Tur“ u listopadu, kroz projekt Boranka, sudjelovali i u pošumljavanju opožarenih područja Dalmacije.

– Boranka je ove jeseni provođena na području Parka prirode Biokovo kod Makarske te na području gradova Trogira i Šibenika. Turovci su pošumljavali brdo Jelinjak, u blizini šibenskog naselja Grebaštica, koje je požarom devastirano prošle godine. Vrijednost volonterskog pošumljavanja i obnove šuma uništenih u požarima prepoznata je i izvan granica Hrvatske – ističe Konjević te dodaje kako se već dvije godine, uz potporu Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske i organizacijsku pomoć hrvatskih izviđača, Boranka provodi u Makedoniji, a od ove jeseni i u Crnoj Gori.

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO HOK Gorica – 4. pobjeda bez izgubljenog seta

Objavljeno

na

Objavio/la

Natjecanje odbojkašica u 2. ligi-Regija Sjever-skupina Istok nastavljeno je prošlog vikenda (09./10.11.2024.) utakmicama 4. kola.

Velika Gorica, 10.11.2024. Druga liga-Regija Sjever 04.kolo: HOK Gorica – OK Sunja 3:0. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 10.11.2024. Druga liga-Regija Sjever 04.kolo: HOK Gorica – OK Sunja 3:0. Foto: David Jolić/cityportal.hr

HOK Gorica je za nepun sat igre pobijedila ekipu Sunje i tako zabilježila i četvrtu pobjedu u nizu bez izgubljenog seta. Bio je to neravnopravan susret u kojem je trener Luka Bišćan imao prigodu dati svim igračicama određenu minutažu na parketu.

Velika Gorica, 10.11.2024. Druga liga-Regija Sjever 04.kolo: HOK Gorica – OK Sunja 3:0. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 10.11.2024. Druga liga-Regija Sjever 04.kolo: HOK Gorica – OK Sunja 3:0. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Ukupno trajanje utakmice 55 minuta, broj osvojenih poena 75:46.

Velika Gorica, 10.11.2024. Druga liga-Regija Sjever 04.kolo: HOK Gorica – OK Sunja 3:0. Foto: David Jolić/cityportal.hr

U idućem 5. kolu na rasporedu je utakmica OK Velika Gorica II – HOK Gorica.

Galerija fotografija

Druga liga (ž) – Regija Sjever – skupina Istok 2024./2025., 04. kolo

HOK Gorica – OK Sunja 3:0 (25:13, 25:14, 25:19)

Velika Gorica. Gradska sportska dvorana. Gledatelja 30. Nedjelja, 10.11.2024., 18:45 sati. Suci: Josipa Jugo i Marko Antolić. Zapisničarka: Ivana Mišetić.

HOK Gorica: Franka Mirenić, Lucija Drezga, Lena Hudan, Tea Mirenić, Lea Kordić, Dora Ivanković (cap.) (L), Vita Đurković, Katja Cvitanović, Lea Ribić, Ana Mirenić, Nika Baričić, Tia Ribić, Ida Tibor, Dora Radman (L). Trener: Luka Bišćan.

OK Sunja: Sandra Gorša (L), Ana Maria Puškarić, Mihaela Bakarić, Žana Puškarić, Marija Kovačević (cap.), Josipa Puškarić, Melita Kaurić, Lana Grab, Tea Erceg, Matea Krčelić. Trener: Milan Živković.

Rezultati 04. kola (09./10.11.2024.): HOK Gorica – OK Sunja 3:0, OK Medveščak II – OK Velika Gorica II 3:1 (25:20, 19:25, 25:15, 25:19), OK Pakrac – OK Daruvar 0:3 (23:25, 13:25, 14:25), OK Sisak – ŽOK Bjelovar 0:3 (15:25, 16:25, 13:25).

Redoslijed: 1. HOK Gorica 8 (4 4 0 12:0), 2. OK Medveščak II 8 (4 4 0 12:1), 3. OK Daruvar 6 (4 3 1 9:3), 4. ŽOK Bjelovar 6 (4 3 1 9:4), 5. OK Pakrac 2 (4 1 3 3:9), 6. OK Sunja 2 (4 1 3 3:9), 7. OK Velika Gorica II 0 (4 0 4 2:12), 8. OK Sisak 0 (4 0 4 0:12).

Nastavite čitati

Reporter 442 - 24.10.2024.

Facebook

Izdvojeno

Sva prava pridržana © 2022 e-Radio d.o.o.