turisticka-zajednica-velika-gorica

Povežite se s nama

HOTNEWS

FOTO Dan ružičaste vrpce i 20. obljetnica Udruge edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije

Godišnje kroz projekte udruge prođe oko 3 tisuće žena, a u dva desetljeća rada udruga broji mnoge realizirane projekte i spašene živote.

Objavljeno

na

U subotu, 2. listopada, u Tuđmanovom parku, u Velikoj Gorici, obilježio se Dan ružičaste vrpce. Cilj humanitarne akcije je upozoriti na važnost prevencije ranim otkrivanjem raka dojke. Na tome već 20 godina, na području Zagrebačke županije, radi Udruga edukacijom protiv raka dojke koja je obljetnicu proslavila svečanom sjednicom.

02102021 Velika Gorica, Dan ružičaste vrpce, Foto: cityportal.hr/Petra Škrinjarić

Dan ružičaste vrpce podržao je zamjenik župana Ervin Kolarec koji je kao predstavnik županije na ovom događanju dao podršku udruzi:

– Izuzetno smo ponosni na udrugu koja dugih 20 godina neprekidnog rada i djelovanja zaista radi na prevenciji kroz kvalitetne i dobre programe na području cijele županije. Županija njihov rad snažno podržava, financijski i na svaki drugi način. Tako će biti i u budućnosti. – obećao je zamjenik župana.

02102021 Velika Gorica, Foto: cityportal.hr/Petra Škrinjarić

Đurđa Dehin, predsjednica Udruge edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije, podsjetila je da su ove godine grad i županija trebali biti domaćini snimanja milenijske vrpce za cijelu Hrvatsku. To zbog epidemioloških mjera nije moguće pa se ove godine ipak održava na razini županije.

02102021 Velika Gorica, Dan ružičaste vrpce i 20 godina Udruge edukacijom protiv raka dojke Foto: Vitomir Štuban

Iz udruge ističu Grad Veliku Goricu i županiju kao suorganizatore i veliku potporu u svim projektima tijekom dvadeset godina rada udruge.

Darko Bekić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Velike Gorice, istaknuo je važnost djelovanja udruge:

– Djelovanjem i napornim radom ove udruge spašene su stotine i stotine života. Ponosni smo na sve što su radile dvadeset godina, od mobilnog mamografa koji po okolnim mjestima poslužio za obavljanje pregleda i spašavao živote žena, do drugih projekata.- zaključio je Bekić.

02102021 Velika Gorica, Foto: cityportal.hr/Petra Škrinjarić

Predsjednik Gradskog vijeća poželio je puno uspjeha u daljnjem djelovanju udruge te napomenuo kako podrška grada i županije neće izostati u njihovom budućem radu.

– Kako se jedna neprofitna humanitarna udruga održala dva desetljeća? Znači da smo radili dobro, da smo bili pametni i da smo učinili dobro – objašnjava predsjednica udruge dugovječnost njenog postojanja.

02102021 Velika Gorica, Dan ružičaste vrpce i 20 godina Udruge edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije Foto: cityportal.hr/Petra Škrinjarić

Upravo na poticaj udruge, Zagrebačka županija postala je prva županija u Hrvatskoj koja je kupila mobilni mamograf, nakon kojeg je uslijedila kupnja još jednog mobilnog mamografa, također na poticaj udruge.

02102021 Velika Gorica, Dan ružičaste vrpce i 20 godina Udruge edukacijom protiv raka dojke Foto: cityportal.hr/Petra Škrinjarić

Udruga je prepoznata i od strane Europske unije te uspjela dobiti sredstva za svojom projekt koji je priznat kao iznimno dobro odrađen. Između ostalog, dovoljno o radu udruge govori i da kroz projekte udruge godišnje prođe oko 3 tisuće žena.

02102021 Velika Gorica, Foto: cityportal.hr/Petra Škrinjarić

Pandemija se pokazala kao velik izazov za rad udruge. Predsjednica ističe kako su žene manje zainteresirane za sudjelovanje u programima, a nedostaje im i rad s mobilnim mamografom. Prije epidemije koronavirusa, udruga je samostalno raspolagala mobilnim mamografom te bila nosioc projekta županije. Sada, na zahtijev žena, mamograf im je dostupan na korištenje, ali se nalazi pod nadležnoću Doma zdravlja.

02102021 Velika Gorica, Dan ružičaste vrpce i 20 godina Udruge edukacijom protiv raka dojke Foto: cityportal.hr/Petra Škrinjarić

-Daleko smo od onog što smo nekad mogli raditi. Nadam se da će ovo uskoro proći pa da nastavimo s radom.- zaključila je predsjednica udruge.

Kroz projekte udruge, uključujući i pretrage kao što su ultrazvuk, mamografija, denzitometrija u dvadeset godina prošlo je od 60 do 65 tisuća žena različitih dobi. Osim pretraga za žene starije životne dobi i žena od 40 do 50 godina starosti, predsjednica je posebno ponosna na edukaciju djevojaka završnih razreda srednje škole o samopregledu dojke.

02102021 Velika Gorica, Dan ružičaste vrpce i 20 godina Udruge edukacijom protiv raka dojke Foto: cityportal.hr/Petra Škrinjarić

– Svaka bolest je izliječiva, ako je rano otkrivena pa tako i rak dojke. Često kažem – Žene moje drage, reprize vam nema, život je samo jedan, čuvajte se, pazite se. To vam je pet minuta u mjesec dana, toliko možete izdvojiti za sebe.- još jednom podsjeća predsjednica udruge Đurđa Dehin.

 

 

 

HOTNEWS

Sutra stiže sveti Nikola, a ne propustite i izložbu jaslica i mađioničara Jozu Bozu

Srednjoškolci se večeras od 19:30 sati mogu pridružiti Play station turniru.

Objavljeno

na

Prvi adventski tjedan u Velikoj Gorici donosi nam niz zabavnih, glazbenih, edukativnih i kreativnih događanja. Sav program odvija se u Parku Plemenite općine turopoljske na pozornici u kupoli, Božićnom selu i uredu Bake Božićnjak.

Danas od 16 sati čeka vas DJ Party uz popularne božićne i svjetske hitove, a u 17 sati na pozornicu će stati mališani iz Dječjeg vrtića Ciciban i Didi te izvesti svoj prigodan program. Srednjoškolci se pak, večeras od 19:30 sati mogu pridružiti Play station turniru u organizaciji Geek cluba, a odvijat će se u uredu Bake Božićnjak.

Uz klizalište tu je i program Božićnog sela, sa svojim programom vilenjačkih radionica, igraonice, a pisat će se i pisma Djedu Božićnjaku od 16 do 20 sati. U 18:30 sati teta pričalica ispričat će nam zanimljivu priču.

Sutra će biti poseban dan. Stiže nam sveti Nikola. Program će početi već u 16 sati uz DJ party, a pola sata nakon nastupit će Velikogoričke mažoretkinje. Učenici Osnovne škole Eugena Kvaternika zajedno sa svojim roditeljima i prijateljima pripremili su jednu posebnu izložbu ručno rađenih jaslica i božićnih sela. Program počinje već u 17 sati.

Prije dolaska svetog Nikole u 18:30 sati, najmlađe će zabaviti Jozo Bozo s mađioničarskom predstavom.

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Jednake mogućnosti za sve: Novo kombi vozilo za sugrađane s invaliditetom, a rješava se i problem neadekvatne rampe kod policije

A gradonačelnik Ačkar naglasio je i kako je od nedavno dječji vrtić za djecu s invaliditetom besplatan.

Objavljeno

na

Objavio/la

Sve do subote u Velikoj Gorici provode se programi u sklopu akcije “Volim život”, kojom se obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom u našem gradu. Tako je danas u Pučkom otvorenom učilištu održan susret osoba s invaliditetom i gradonačelnikom Krešimirom Ačkarom na kojem se razgovaralo o aktualnim problemima i provedenim mjerama iz Strategije izjednačavanja prava i mogućnosti osoba s invaliditetom Grada Velika Gorica.

– Hvala svima koji nesebično dajete sebe te svojim djelovanjem, unatoč otežanim životnim okolnostima i invaliditetu, dajete svijetli primjer, optimizam i budućnost svima onima kojima je teško te budite vjeru i nadu koja može proizaći samo iz toploga srca i plemenitih osoba koje vi definitivno jeste – poručio im je gradonačelnik Ačkar te istaknuo kako je iduće godine u planu donošenje Strategije izjednačavanja prava i mogućnosti osoba s invaliditetom.

04.12.2023. – Međunarodni dan osoba s invaliditetom u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Jedan od problema koje je mučio je naše sugrađane s invaliditetom je bio pristup goričkoj policijskoj postaji i neadekvatno postavljena rampa.

– Imamo od ministra obećanje da će se krenuti u javnu nabavu i da će se taj dio ubrzo riješiti – rekao je gradonačelnik.

A članove Udruge Suncokret uskoro će odahnuti, dugogodišnji problem oko prostora ubrzo će biti riješen.

– Malo smo zakasnili s prostorom, ali dogovor je konačno postignut. Imali smo malih zapreka, no to smo riješili i prostor kada bude adaptiran s tim danom će se ući u njega – dodao je Ačkar i naglasio još kako je od nedavno dječji vrtić za djecu s invaliditetom besplatan, a povećan je i broj zaposlenih osoba s invaliditetom u gradskoj upravi, javnim ustanovama i poduzećima.

04.12.2023. – Međunarodni dan osoba s invaliditetom u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Još jedna dobra vijest je i nabavka novog kombi vozila u suradnji s Društvom Crvenog križa Velika Gorica.

– Uskoro ćemo nabaviti treće takvo vozilo. Odradili smo javnu nabavu i vozilo bi trebalo stići u siječnju iduće godine. Cijena mu je oko 70 tisuća eura, a mora još ići na doradu kako bi se prilagodilo osobama s invaliditetom. Nadamo se da će u ožujku biti u pogonu – rekla je Renata Deak iz Crvenog križa.

Neka od postavljenih pitanja gradonačelniku bila su i obnova Centra za odgoj i obrazovanje u Zagrebačkoj, uvođenje božićnica i uskrsnica osobama s invaliditetom, a istaknut je i problem pronalaska asistenta osobama s teškoćama.

04.12.2023. – Međunarodni dan osoba s invaliditetom u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

A u Galeriji Trumbetaš prisutni su imali priliku razgledati izložbu radova članova Udruge Suncokret koju su nazvali ‘Kreativa s posebnim dodirom – to smo mi’. Radovi su nastali na radionicama koje su namijenjene članovima Udruge, njihovim roditeljima i skrbnicima kao i svim drugim članovima koji se žele uključiti u rad. Bit će tako izložene slike Eleonore i Ivice, skulpture Krešimira Habljaka i kreativni radovi Štefice Dianežević. Izložbu možete pogledati do 6. prosinca.

04.12.2023. – Međunarodni dan osoba s invaliditetom u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

04.12.2023. – Međunarodni dan osoba s invaliditetom u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

04.12.2023. – Međunarodni dan osoba s invaliditetom u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

04.12.2023. – Međunarodni dan osoba s invaliditetom u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

04.12.2023. – Međunarodni dan osoba s invaliditetom u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Nastavite čitati

HOTNEWS

VIDEO Novi odron na Jakuševcu, ima ozlijeđenih

Do aktiviranja klizišta došlo je jutros oko 6:40 sati.

Objavljeno

na

Ponovno novi odron smeća na odlagalištu otpada u Jakuševcu. Kako piše dnevnik.hr, do odrona je došlo jutros oko 6:40 sati, a pri čemu su dvije osobe ozlijeđene te im je pomoć pružena u KBC-u Rebro, navode.

Podsjetimo, prvi puta klizište se aktiviralo sredinom studenog i to na zapadnom dijelu odlagalištu. Građani javljaju kako se neopisiv smrad širi cijelim južnim Zagrebom.

U tijeku je policijski očevid, a zatvorena je i Sajmišna cesta od Mičevca do Jakuševca.

Naslovna fotografija: FB Inicijativa za Jakuševec

Nastavite čitati

HOTNEWS

Vozio pijan i u suprotnom smjeru Zagrebačkom ulicom

Imao je 2,66 promila alkohola u krvi.

Objavljeno

na

U nedjelju 3. prosinca oko 22:25 sati, gorička policija zaustavila je muškarca koji se vozio u suprotnom smjeru i pod utjecajem alkohola.

– Muškarac starosti 53 godine upravljao je osobnim automobilom krećući se kolnikom Ul. Rudolfa Fizira IV u Velikoj Gorici. Prilikom nadzora utvrđeno da je upravljao vozilom krečući se u suprotnom smjeru. Na raskrižju sa Zagrebačkom ulicom ušao je u raskrižje na znak upaljenog crvenog svjetla na semaforu za svoj smjer  – istaknuli su iz policije i dodali kako je muškarac imao 2,66 promila alkohola u krvi.

Isti je uhićen, zadržan do otrežnjenja, te će danas uz Optužni prijedlog biti prepraćen na Općinski sud – prekršajni odjel u Velikoj Gorici.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Donja Lomnica: 42-godišnji muškarac kažnjen s više od tisuću eura, evo zašto

Dobio je pravomoćnu presudu

Objavljeno

na

Gorička policija pojačanom kontrolom vozača za vikend, zabilježila je ukupno 30 prometnih prekršaja. Ovoga puta ispisala je brojne kazne, a čak pet vozača je uhićeno. Jedan od vikend rekordera bio je 42-godišnjak. 

– U subotu 2. prosinca u 00,45 sati, prilikom nadzora zaustavljen je muškarac koji se vozo Odranskom ulicom u mjestu Donja Lomnica. 42-godišnjak je pritom odbio alkotestiranje, narušavao je javni red i mir te je vrijeđao i omalovažavao policijske službenike – govore iz policije.

Muškarac je uhićen, zadržan je do otrežnjenja  te je istog dan uz Optužni prijedlog prepraćen na Općinski sud – prekršajni odjel u Velikoj Gorici. Pravomoćnom presudom proglašen je krivim te je kažnjen s 500 eura novače kazne po prometu i 700 eura kazne za narušavanje javnog reda i mira.

Nastavite čitati

Reporter 432 - 16.11.2023.

Facebook

Izdvojeno