Povežite se s nama

Obrazovanje

FOTO Dan otvorenih vrata srednjih škola prije godinu dana

Objavljeno

na

03.05.2019. Velika Gorica. Dan otvorenih vrata srednjih škola. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Travanj i svibanj su mjeseci u godini u kojima učenici srednjih škola Grada Velike Gorice priređuju svoje najatraktivnije događaje, pogotovo učenici završnih razreda: Sajam vježbeničkih tvrtki, Dan otvorenih vrata, Veseli dan maturanata, Norijada, Maturalna večer, Dan škole, … Pandemija korona virusa i mjere za borbu protiv nje sva su ta događanja poništili. Umjesto toga učenici i njihovi nastavnici imaju ‘nastavu na daljinu’, virtualne učionice, virtualne zbornice, virtualne sjednice, i tako redom. Prije godinu dana nije bilo pošasti zvane Covid-19 i Cityportal.hr je izvjestio o Danu otvorenih vrata srednjih škola.

Više od 300 osnovnoškolaca na Danu otvorenih vrata srednjih škola

03.05.2019. Velika Gorica. Dan otvorenih vrata srednjih škola. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Dan otvorenih vrata srednjih škola Grada Velike Gorice u prostorima Srednjoškolskog centra, u petak, 03. svibnja 2019. (od 09:30 do 15 sati) posjetilo je više od 300 učenika završnih razreda iz 7 osnovnih škola: OŠ Vukovina, OŠ Novo Čiče, OŠ Slavka Kolara Kravarsko, OŠ Nikole Hribara, OŠ Jurja Habdelića, OŠ Eugena Kvaternika i OŠ Eugena Kumičića.

03.05.2019. Velika Gorica. Dan otvorenih vrata srednjih škola. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Srednjoškolcima su u posjet došli učenici osmih razreda da bi se na licu mjesta upoznali sa svojom eventualnom budućom školskom destinacijom. Osnovni cilj Dana otvorenih vrata je da se potencijalnim budućim učenicima Gimnazije, Srednje strukovne škole i Ekonomske škole približi osnovni program. Sve tri škole podijelile su pučkoškolcima prigodni letak kojim su sažeto pokazali prednosti svojih nastavnih programa.

03.05.2019. Velika Gorica. Dan otvorenih vrata srednjih škola. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Programe, projekte, slobodne aktivnosti i natjecanja (od gradske do državne razine) Gimnazije i Ekonomske škole prezentirali su njihovi učenici maturanti i nastavnici. Gimnazijalci su svoje goste učenike dočekivali pjesmom Djevojačkog zbora Gimnazije i svirkom tamburaša.

03.05.2019. Velika Gorica. Dan otvorenih vrata srednjih škola. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Strukovna škola je svojih 15 zanimanja praktično prezentirala u holu, u kojem su za svako zanimanje imali prezentaciju svojih nastavnika. Učenici kuhari i konobari počastili su osnovnoškolce slasticama i napitcima (kava, sprite, grenadine, limunov sok, pjena od mlijeka, slatko vrhnje). Frizerke i pedikerke  uljepšavale su učenice i nastavnice te ponekog učenika i nastavnika. Solarna vozila su napravila brojne krugove na zadovoljstvo ‘putnika i vozača’.

Galerija fotografija

Obrazovanje

Upisna groznica: Osmaši u lovu na naj školu, objavljene prve ogledne ljestvice poretka

Prijave traju do 7.srpnja u podne, objava konačnih ljestvica poretka je 9.srpnja također u podne i tada će osmaši znati u koju su školu ostvarili pravo upisa.

Objavljeno

na

Objavio/la

Sinoć su objavljene prve ogledne ljestvice poretka kandidata za upis u prve razrede srednjih škola, a prijave su započele u subotu u podne putem mrežne stranice srednje.e-upisi.hr.

– Ljestvice poretka se osvježavaju svaki puni sat i na njima kandidati mogu vidjeti u koji program i u koju školu kandidat trenutno ostvaruje pravo upisa. Možete ih pronaći na kartici “Moji rezultati”. Pravo upisa ostvarujete na onaj program pored kojeg u stupcu “Najbolji odabir” stoji zelena kvačica. Podsjećamo kako je objava konačnih ljestvica poretka 9. 7. 2022. u 12 sati i tada će kandidati znati u koju su školu i koji program ostvarili pravo upisa – javljaju iz CARNET-a, koji vodi čitav postupak e-upisa u srednje škole.

Prijave za upis u srednje škole trajat će do 7. srpnja u 12 sati, a učenici imaju pravo na izbor najviše šest obrazovnih programa. Planirano je 46.377 mjesta u 2133 razreda, a osnovnoškolaca koji se prijavljuju malo je više od 39 tisuća.

Konačne ljestvice poretka za upis u srednje škole bit će objavljene 9. srpnja i tada će  osmaši znati u koje škole i na koje programe su ostvarili pravo upisa. Od 11. do 13. srpnja rok je za dostavu upisnice za srednju školu u koju se učenik upisao, a obzirom kako u tom period škole same određuju datume, potrebno je pratiti i web stranice željenih srednjih škola.

Očekuje se kako će i ove godine najveći interes biti za gimnazijske programe i četverogodišnje strukovne programe.

 

Nastavite čitati

Obrazovanje

FOTO Najbolji gorički učenici na prijemu kod gradonačelnika

Objavljeno

na

Objavio/la

14.06.2022. Velika Gorica. Najbolji učenici osnovnih škola Grada Velike Gorice na prijemu kod gradonačelnika Krešimira Ačkara. Foto: David Jolić/cityportal.hr

14.06.2022. Velika Gorica. Najbolji učenici osnovnih škola Grada Velike Gorice na prijemu kod gradonačelnika Krešimira Ačkara. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Gradonačelnik Grada Velike Gorice Krešimir Ačkar primio je najbolje učenike osnovnih i srednjih škola Grada Velike Gorice u školskoj godini 2021./2022. u zgradi Gradske uprave danas (utorak, 14. lipnja 2022. godine) prema rasporedu: Osnovne škole u 09:00 sati, Srednje škole u 09:30 sati.

14.06.2022. Velika Gorica. Najbolji učenici osnovnih škola Grada Velike Gorice na prijemu kod gradonačelnika Krešimira Ačkara. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Gradonačelnik je naglasio da su svi ovi učenici ne samo odlikaši, nego su i najbolji od svih ostalih učenika koji su osnovnu odnosno srednju školu završili odličnim uspjehom. Učenici su nagrađeni odgovarajućim knjigama kao spomen na ovaj dan.

14.06.2022. Velika Gorica. Najbolji učenici srednjih škola Grada Velike Gorice na prijemu kod gradonačelnika Krešimira Ačkara. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Na prijemu su nazočni bili ravnatelji osnovnih odnosno srednjih škola, Neven Topolnjak, pročelnik Upravnog odjela za predškolski odgoj, školstvo i sport i Darko Bekić, predsjednik Gradskog vijeća.

14.06.2022. Velika Gorica. Najbolji učenici srednjih škola Grada Velike Gorice na prijemu kod gradonačelnika Krešimira Ačkara. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Najbolji učenici osnovnih škola Grada Velike Gorice u 2022. godini

OŠ Jurja Habdelića:  Magdalena Rak, Josip Tomić; OŠ Nikole Hribara: Petra Kunović, Ema Hrvoić; OŠ Eugena Kumičića: Melani Majić, Bruna Palinec; OŠ Eugena Kvaternika: Darja Jakelić, Ana Murat; OŠ Novo Čiče: Benedikt Vrkašević; OŠ Šćitarjevo: Roko Puljiz; OŠ Umjetnička škola Franje Lučića: Tomislav Stanešić; OŠ Velika Mlaka: Nives Mesić, Matea Hrženjak; OŠ Vukovina: Gabrijela Grbić, Mihael Mikulin.

14.06.2022. Velika Gorica. Najbolji učenici srednjih škola Grada Velike Gorice na prijemu kod gradonačelnika Krešimira Ačkara. Srednja strukovna škola. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Najbolji učenici Srednjih škola Grada Velike Gorice u 2022. godini

14.06.2022. Velika Gorica. Najbolji učenici srednjih škola Grada Velike Gorice na prijemu kod gradonačelnika Krešimira Ačkara. Gimnazija. Foto: David Jolić/cityportal.hr

14.06.2022. Velika Gorica. Najbolji učenici srednjih škola Grada Velike Gorice na prijemu kod gradonačelnika Krešimira Ačkara. Ekonomska škola. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Ekonomska škola Velika Gorica: Doris Katalinić, Ivona Sudar, Petar Šipušić, Adrijana Đuretić, Lana Zajšek; Gimnazija Velika Gorica: Fran Roksandić, Lucija Lukanović, Lara Vučić, Monika Čalićteja Rožić, Leon Brnad; Srednja strukovna škola: Ema Kutlić, Martina Pejanović, Klaudia Josipović, Danijel Bijelić, Leon Lučan. Umjetnička škola Franje Lučića – srednjoškolski program: Sara Kanjuh; Zrakoplovna tehnička škola Rudolfa Perešina: Denis Filipović, Matej Makek, Karlo Rožić, Valentino Pongrac.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Obrazovanje

Ačkar: Od jeseni 200 mjesta više u vrtićima, širimo postojeće i gradimo nove vrtiće

Od jeseni će u velikogoričke vrtiće biti upisano oko 600 djece, što uključuje i novih 200 mjesta. Otvara se vrtić u prostoru Goričanke, dovršava se vrtić u Maloj Buni, proširuje ih se nekoliko…

Objavljeno

na

Uz potporu svojih suradnika i ravnateljica velikogoričkih vrtića, gradonačelnik Krešimir Ačkar sazvao je konferenciju za novinare ispred Dječjeg vrtića Lojtrica u Selnici i otkrio planove Grada po pitanju predškolskog odgoja, ali i školskog sustava.

– Poanta ove presice je da naši sugrađani koji imaju djecu u predškolskom sustavu, ali i osnovnim i srednjim školama, saznaju na što mogu računati u razdoblju pred nama, na kakvu pomoć za njihov kućni budžet – uvodno je rekao Ačkar pa se okrenuo predškolskom odgoju:

– U našim vrtićima od jeseni će biti oko 600 djece, što znači da imamo 200 novih mjesta. Do toga smo uspjeli doći proširenjem kapaciteta koje smo dosad već odradili. Prošle godine otvorili smo ovaj vrtić u Selnici, proširujemo vrtić u Koprivničkoj ulici, kao i vrtić Žirek u samom centru grada. Proširujemo i kapacitete u Lukavcu, gdje je također prošle godine otvoren vrtić, a završavamo vrtić u Maloj Buni. Kad govorimo o urbanom dijelu grada, otvorit će se vrtić i u prizemlju centra Goričanka, u dosad nekorištenom prostoru.

Ovime će Velika Gorica, kaže Ačkar, preći brojku od 85 posto upisane djece predškolske dobi.

– Time dolazi na korak do europskog standarda, kojem težimo – dodao je gradonačelnik, koji je nekoliko dana prije ovog obraćanja javnosti otkrio kako će vrtići u srpnju biti besplatni.

– Na to smo se odlučili i u veljači i ožujku, tad zbog posljedica pandemije, koje osjećamo i dalje, a tu je još i inflacija, porast cijena energenata… Kako bismo pomogli našim roditeljima, odlučili smo se na ovu mjeru i za srpanj.

Gledajući u budućnost, gradonačelnik Ačkar najavio je još tri nova objekta.

– Želimo proširivati kapacitete, ali pritom moramo i zadržavati visoki standard koji smo postavili, uključujući i razne programe, od Montesorija do vrtića na stranim jezicima, odnosno sve ono što bi djeci moralo biti dostupno u jednom modernom europskom gradu.

Govoreći o osnovnim školama, Ačkar je istaknuo kako će ministarstvo osigurati učenicima osnovne udžbenike, a Grad radne bilježnice i ostale materijale. Proširuju se i kapaciteti produženog boravka, u OŠ Eugena Kvaternika i OŠ Jurja Habdelića bit će otvoreni novi boravci, a potraga traje i za asistentima u nastavi. Njih 66 financirat će se europskim novcem, a sve dodatne budu li potrebni, financirat će Grad.

– Podijelit ćemo 5o stipendija učenicima osnovnih i srednjih škola, vođeni kriterijem uspješnosti i socijalnog statusa, a imat ćemo i 46 stipendija za deficitarna zanimanja – istaknuo je Ačkar.

Kazao je i kako je plan napraviti Dan karijera u Velikoj Gorici, kako bi se i na taj način pomoglo mladima.

– Nema boljeg ulaganja od ulaganja u obrazovanje. To je naša budućnost – zaključio je gradonačelnik.

Nastavite čitati

Obrazovanje

FOTO Mali planinari iz Osnovne škole Jurja Habdelića na Ključić Brdu i Sljemenu

Objavljeno

na

Objavio/la

10.06.2022. Velika Gorica. Izlet malih planinara na Ključić Brdo i Sljeme. Foto: OŠ Jurja Habdelića

Planinarska radionica ‘Mali planinari’ iz Osnovne škole Jurja Habdelića je rezultat projekta planinarske edukacije Roberta Pocrnića, nastavnika Tjelesne i zdravstvene kulture u ovoj školi. Povod odnosno cilj edukacije obrazložio je njen autor:

10.06.2022. Velika Gorica. Izlet malih planinara na Ključić Brdo i Sljeme. Foto: OŠ Jurja Habdelića

”Edukaciju sam pokrenuo u svibnju ove godine za zainteresirane učenike naše škole (4. i 5. razredi) koji su pokazali želju za kretanjem u prirodi i usvajanjem osnovnih planinarskih vještina. Interes učenika bio je izuzetan, a posebno veseli veliki odziv djevojčica, koje su pokazale da im je takav tip tjelesne aktivnosti posve prihvatljiv. Krenuo sam s inicijalnim predavanjem o planinarskoj edukaciji za zaineresiranu djecu i njihove roditelje na kojem su mogli saznati ono najosnovnije o radionici ‘Mali planinari’.

10.06.2022. Velika Gorica. Izlet malih planinara na Ključić Brdo i Sljeme. Foto: OŠ Jurja Habdelića

Želja mi je bila bar na kratko odvojiti djecu iz zagrljaja digitalne tehnologije o kojoj su djeca, nažalost, sve ovisnija i pokazati im da postoje i neki drugi, zdraviji sadržaji, koji uključuju boravak u prirodi i druženje sa svojim školskim prijateljima izvan škole.

10.06.2022. Velika Gorica. Izlet malih planinara na Ključić Brdo i Sljeme. Foto: OŠ Jurja Habdelića

Prvi planinarski izlet na Ključić Brdu (nedjelja, 22.svibnja 2022. godine) bio je idealna prilika da se učenici upoznaju sa planinarskom opremom, kretanjem i orijentacijom u šumi, vezanjem planinarskih čvorova te ponešto o biljnom i životinjskom svijetu na području Vukomeričkih gorica.

10.06.2022. Velika Gorica. Izlet malih planinara na Ključić Brdo i Sljeme. Foto: OŠ Jurja Habdelića

Drugi izlet bio je pohod na Sljeme (nedjelja, 05.06.2022.). Krenuli smo od donje stanice nove žičare kroz tunel, pa 6.5 kilometara dugom Leustekovom stazom, koja je najlakša i najprimjernija svakome tko se prvi puta penje ka vrhu. Na kraju staze je strma Činovnička livada i samo je još desetak minuta do vrha.

10.06.2022. Velika Gorica. Izlet malih planinara na Ključić Brdo i Sljeme. Foto: OŠ Jurja Habdelića

Nakon podužeg odmora na 1033 metra visokom vrhu Medvednice umorno društvo iz Velike Gorice uputilo se prema gondolama, kojima smo se spustili do početne postaje žičare.”

10.06.2022. Velika Gorica. Izlet malih planinara na Ključić Brdo i Sljeme. Foto: OŠ Jurja Habdelića

Robert Pocrnić, prof. planinari već 20-tak godina, završio je planinarsku i visokogorsku školu. Popeo se na stotine vrhova iznad 2000 metara u petnaestak europskih država.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Obrazovanje

FOTO Učenici 2.c razreda OŠ Jurja Habdelića pobjednici online natjecanja IZZI Kvizii! na državnoj razini

Objavljeno

na

Objavio/la

09.06.2022. Velika Gorica. Učenici 2.c razreda OŠ Jurja Habdelića pobjednici online natjecanja IZZI Kvizzi. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Učenici 2.c razreda Osnovne škole Jurja Habdelića Velika Gorica pobjednici su online natjecanja IZZI Kvizii u organizaciji Profil Kletta, hrvatskog obrazovnog izdavača, u konkurenciji drugih razreda. Učiteljica Olivera Žordić tijekom školske 2021./2022. godine sustavno je radila s učenicima, koji su sjajno prihvatili mješoviti model učenja (spoj tradicionalnog obrazovanja i suvremenih digitalnih tehnologija) i pobijedili su na županijskom natjecanju te se plasirali na državno natjecanje.

09.06.2022. Velika Gorica. Učenici 2.c razreda OŠ Jurja Habdelića pobjednici online natjecanja IZZI Kvizzi. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Cijeli razred pripremao se za državno natjecanje, ali zbog propozicija na finalnom natjecanju razrede odnosno škole predstavljali su samo po tri učenika. Za razred 2.c iz OŠ Jurja Habdelića natjecale su se tri učenice i – pobijedile! Bile su bolje od svih učenika na državnoj razini u konkurenciji drugih razreda! Nagrada im je bila Diploma za osvojeno 1.mjesto na online natjecanju u znanju IZZI Kvizzi.

09.06.2022. Velika Gorica. Učenici 2.c razreda OŠ Jurja Habdelića pobjednici online natjecanja IZZI Kvizzi. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Što je IZZI (interaktivno-zanimljivo-zabavno-inkluzivno) mješovito učenje? Mješoviti model učenja upotrebom digitalnih i tiskanih sadržaja adresira promjene u trenutku kada se događaju, a učenicima i učiteljima omogućuje trajno usavršavanje kvalitete i proširivanje bogatstva sadržaja za nastavu.

09.06.2022. Velika Gorica. Učenici 2.c razreda OŠ Jurja Habdelića pobjednici online natjecanja IZZI Kvizzi. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Profil Klett je hrvatski izdavač sa snagom međunarodne grupacije. Jedna je od najvećih grupacija obrazovnih izdavača. Prisutna je u 15 zemalja Europske unije.

09.06.2022. Velika Gorica. Učenici 2.c razreda OŠ Jurja Habdelića pobjednici online natjecanja IZZI Kvizzi. Foto: David Jolić/cityportal.hr

IZZI tiskane udžbenike i digitalne obrazovne sadržaje odobrilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske za primjenu u eksperimentalnoj provedbi kurikuluma.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Reporter 415 - 26.05.2022.

Facebook

Izdvojeno