Poveži se s nama

Vijesti

FOTO ”Cure na zadatku” nisu prve, ali su bile ”najluđe” na starim seoskim igrama

Objavljeno

25.08.2019. Kobilić. Stare seoske igre. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Povodom obilježavanja Dana Mjesnog odbora Kobilić na nogometnom igralištu održana je manifestacija ”Stare seoske igre” u organizaciji NK Vatrogasac (dugogodišnji predsjednik Ante Marić, dopredsjednik Kristijan Kićo Kirinić) uz potporu Vijeća MO Kobilić, DVD-a Kobilić i Udruge umirovljenika Kobilić. Natjecalo se 10 ekipa (svaka je imala 5 članova): Prvaci svijeta, Cure na zadatku, Fake taxi Šimek, Malci, DVD Kobilić, NK Vatrogasac-limači, Seoski pajdaši, Mix expert, Najbolji u selu i Dolenci.

25.08.2019. Kobilić. Stare seoske igre. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Natjecanje se odvijalo u 9 disciplina: skok u dalj, nošenje jajeta u žlici, pretakalo, vožnja tački, bacanje kamena, trčanje u vreći, potezanje užeta, trka parova, Bistrički ringišpil. Nadmetanje u starim seoskim igrama bilo je vrlo dinamično, a zvijezde dana bile su ”Cure na zadatku” (kvintet mladih i zgodnih mama).

25.08.2019. Kobilić. Stare seoske igre. Foto: David Jolić/cityportal.hr

One su u najatraktivnijoj disciplini ‘pretakalo’ imale ‘vodeni show’: jedna od njih je, čini se, krivo razumjela da kantu s vodom u sjedećem položaju treba predati preko glave slijedećoj do sebe, jednostavno je punom kantom vode svoju ekipu pobacala na travu! Glasni zahtjevi iz publike da cure svuku mokre majice nisu uvaženi, voditelj je te zahtjeve komentirao kao neosnovane, jer su to kao ‘sponzorirane majice’ te ih je zabranjeno svlačiti dok traje natjecanje.

25.08.2019. Kobilić. Stare seoske igre. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Program je stručno i duhovito vodio Goran Smolčić te mjerio vrijeme u disciplinama, asistirao mu je pjesnik Stjepan Vitez i vodio zapisnik te zbrajao bodovne liste i na kraju objavio konačni redoslijed: 1. DVD Kobilić, 2. Mix expert, 3. Malci, … Prve tri ekipe nagrađene su peharom i zahvalnicama, a pobjedničkoj ekipi predsjednik Mjesnog odbora Kobilić Ivan Božić uručio je i prijelazni pehar, a sva djeca, sudionici natjecanja, dobila su spomen diplome. Ovo su bile dosad najmasovnije ‘seoske igre’, a prikazane su i na HRT-u (Dobro jutro, Hrvatska).

25.08.2019. Kobilić. Stare seoske igre. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Za sve sudionike i navijače organizator je pripremio besplatan grah s kobasicama plus roštilj ponuda, tako da su svi koji su se jučer zatekli na igralištu u Kobiliću bili počašćeni odlično pripremljenim jelom. Nakon završetka sportskih natjecanja druženje je nastavljeno uz pjesmu i piće.

Galerija fotografija

Vijesti

DIP objavio nove rezultate o izlaznosti: Do 16.30 sati glasovalo 30,7 posto građana

Pokupsko ima najveću izlaznost u cijeloj Zagrebačkoj županiji

Objavljeno

on

Državno izborno povjerenstvo objavilo je nove podatke o izlaznosti građana na lokalnim izborima. Do 16.30 sati na biralištima u Velikoj Gorici glasovalo je 30,70 posto građana, odnosno 17.058 birača. Usporedbe radi, 2017. godine na lokalnim izborima do 16.3o sati na biralištima je glasovalo 29,52 posto Velikogoričana. Sličan postotak izlaznosti je i na razini cijele županije. Naime, u Zagrebačkoj županiji do 16.30 sati glasovalo je 33,58 posto birača, odnosno 90.686 građana. Radi se o nešto malo manjoj izlaznosti nego na prošlim lokalnim izborima, kada je do 16.30 sati izlaznost bila 34,10 posto.

U općini Orle izlaznost je 32,30 posto, u općini Kravarsko 46,87, a u općini Pokupsko 66,08 posto. Pokupsko ima najveću izlaznost u Zagrebačkoj županiji.

Dodajmo i kako je izlaznost na razini cijele države 35,54 posto.

16.5.2021. Petrovina – Lokalni izbori 2021. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Nastavi čitati

Vijesti

Do 11.30 sati na izbore u Velikoj Gorici izašlo 13,80 posto birača

Izbori traju do 19 sati

Objavljeno

on

Od 7 sati ujutro otvorena su birališta na lokalnim izborima u Velikoj Gorici. 55.556 građana s pravom glasa biraju gradske četvrti i mjesne odbore, gradonačelnika i župana te gradsko vijeće i županijsku skupštinu. Do 11.30 sati na 68 birališta na goričkom području izašlo je 13,80 posto birača, odnosno 7.665 Velikogoričana, javlja Državno izborno povjerenstvo. Što se tiče Zagrebačke županije, do sada je glasovalo 15,12 posto stanovnika. Odazvi je isti kao i prije četiri godine.

Svoju građansku dužnost obavili su i kandidati za gradonačelnike Velike Gorice, svatko na svom izbornom mjestu.

 

Na svom biračkom mjestu glasovao je i kandidat Domovinskog pokreta za župana Zagrebačke županije Velikogoričanin Domagoj Lovrić.

Što se pak goričkih općina tiče, najmanja je izlaznost u općini Orle gdje je izašlo 13,24 posto birača. No, takav slabiji odaziv ne čudi budući da je pobjedu za mjesto načelnika već odnio Ervin Vujica kao jedini kandidat. U općini Kravarsko do 11.30 sati na birališta je izašlo 19,34 posto birača, a u općini Pokupsko čak 27,64 posto.

Nastavi čitati

Vijesti

Povelja Republike Hrvatske stigla u Turopolje

Za izniman doprinos u očuvanju i njegovanju tradicije te promicanju povijesno-kulturne baštine Republike Hrvatske

Objavljeno

on

Na prijedlog Saveza povijesnih postrojbi Republike Hrvatske, još u vrijeme prije pandemije, Plemenitoj općini turopoljskoj i njenoj postrojbi Turopoljskom banderiju dodjeljelo je Predsjedničko priznanje Povelja Republike Hrvatske – za izniman doprinos u očuvanju i njegovanju tradicije te promicanju povijesno-kulturne baštine Republike Hrvatske.

– Nadali smo se i čekali svečano uručenje, no Predsjednik je odlučio da neće biti prijma povijesnih postrojbi te nam je s Pantovčaka, preko ureda Saveza u Karlovcu, stigla u Turopolje. Priznanje je to svim članovima Plemenite općine turopoljske na neumornom radu na očuvanju turopoljske baštine, naročito banderijalcima koji su proteklih 30 godina ponosito nosili odoru Turopoljskog banderijalca! – kazali su iz Plemenite općine turopoljske Juraj.

 

Nastavi čitati

Reporter 404 - 13.05.2021.

Facebook

Izdvojeno