turisticka-zajednica-velika-gorica

Povežite se s nama

CityTV

VIDEO Folkloraši iz Buševca najbolji u koreografiranom folkloru, a ni glumci ne zaostaju s nagradama

Folkloraši su nastupili na državnim susretima u Čakovcu, dok su glumci oduševili žiri s predstavom ‘Prodani dedek’ na festivalu dramskih amatera u Zlatar Bistrici.

Objavljeno

na

Folklorašima iz Buševca pozornica Centra za kulturu u Čakovcu nije strana. Kao predstavnici Zagrebačke županije i Grada Velika Gorica nastupili su tamo barem deset puta, a posljednji put bilo je u subotu 28. listopada gdje su predstavljali naš kraj na 30. Susretima hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina. Koreografijom ‘Šokačka kola Sonte’ i ovoga puta osvojili su stručni žiri te time ponijeli 1. nagradu Hrvatskog sabora kulture u kategoriji koreografiranog folklora.

– Ponavlja se priča od prošle godine. Iako nije to bilo službeno rangirano, da se iščitati iz komentara da smo imali najbolju koreografiju na državnim susretima u Županji. Na pozornici u Čakovcu plesali smo prvi, što nije baš najzahvalnija pozicija na otvaranju smotre, ali sve to nije utjecalo na samu izvedbu. Bilo je jako dobro, zadovoljni smo. Dobro smo se pripremili, inače je odlična koreografija koju potpisuje naš Mojmir Golemac i još k tome ekipa ju jako voli izvoditi – komentirao nam je Nenad Rožić predsjednik Ogranka Seljačke sloge Buševec.

18.06.2023. – Velika Gorica – 23. Županijska smotra folklora – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Koreografija je to s kojom su Buševčani bili najbolji na gradskoj i županijskoj smotri. Čakovečkoj publici predstavilo se ukupno osam folklornih ansambala i kulturno umjetničkih društava iz Međimurske, Varaždinske, Zagrebačke, Karlovačke, Sisačko-moslavačke, Požeško-slavonske, Bjelovarskoo-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije. A čuvare narodne baštine ocjenjivali su Tvrtko Zebec, Katarina Bušić i Zrinka Posavec.

Drugo mjesto pripalo je FA ‘Ivan Mažuranić’ iz Kralovca, a treće Varaždinskom folklornom ansamblu. A kako je to izgledalo pogledajte u videu. 

No, nisu samo folkloraši briljirali ovog vikenda. Glumci buševskog Pučkog kazališta u nedjelju 29. listopada predstavili su se s predstavom ‘Prodani dedek’ na 4. Festivalu dramskih amatera središnje Hrvatske održanom u Zlatar Bistrici. I vratili se doma s četiri nagrade.

– Predstavile su se kazališne družine iz sedam županija, a s našom predstavom oduševili smo i publiku i žiri. Nagradu za najboljeg muškog glumca dobio je Nenad Lukić koji je u predstavi utjelovio Gramzeka, zatim nagradu za najbolje redateljsko ostvarenje koje potpisuje Irena Rožić. Dobili smo nagradu i za najbolju kostimografiju te najbolju predstavu u cjelini – pohvalio se Rožić.

Svoju nagrađivanu predstavu iduće će prikazati publici u Kravarskom 17. studenog, a spremaju i 100. obljetnicu od prvog prikazivanja dramske predstave u Buševcu od 23. do 26. listopada.

Ogrankaši ne staju s aktivnostima, već ovaj vikend mali folkloraši predstavit će se na Dječjoj smotri u Samoboru, dok će tamburaši nastupiti na 30. Susretima hrvatskih tamburaških orkestara i sastava u Dugom Selu.

– Svi ti rezultati samo su dokaz to kontinuiranog i kvalitetnog rada – za kraj je naglasio Rožić.

 

CityTV

FOTO/VIDEO Galženica je bila premala, tamburaši oduševili Velikogoričane

KUD Mičevec organizirao je koncert ‘Tambura u srcu’.

Objavljeno

na

Objavio/la

Tamburaši iz Mraclina, Lukavca, Odranskog Obreža, Donje Lomnice, Svete Nedjelje i Mičevca zasvirali su jučer pred velikogoričkom publikom u Domu kulture Galženica. Tamburaška gala večer ‘Tambura u srcu’ okupila je sedamdesetak izvođača, a koji su izveli ne samo tamburaške skladbe, već su se mogli čuti i drugi žanrovi, popularnih domaćih i svjetskih pjesama.

Foto: FB KUD Mičevec

– U našim društvima postoje izvrsni svirači tamburaške glazbe koji bi se htjeli predstaviti javnosti u prvom planu pa je na temelju toga nastala ideja za koncert. Umjetnički voditelji tih tamburaških grupa su izvrsni glazbenici i prenose svoja znanja na djecu, mlade i starije. Tamburaše uglavnom slušamo kao pratnja plesnim folklornim sekcijama pa smo se odlučili napraviti jedan gala koncert koji će okupiti tamburaše – komentirao nam je Vladimir Štarkelj, predsjednik KUD-a Mičevec, uoči koncerta.

Foto: FB KUD Mičevec

S obzirom na broj ljubitelja tamburaške glazbe koji je jučer slušao ove izvrsne tamburaše i pjevače, koncert bi iduće godine mogao ispuniti neku drugu, veću dvoranu, jer interes svakako postoji.

Kako je to jučer zvučalo poslušajte i pogledajte u videu:

Foto: FB KUD Mičevec

Foto: FB KUD Mičevec

Foto: FB KUD Mičevec

Foto: FB KUD Mičevec

Foto: FB KUD Mičevec

Foto: FB KUD Mičevec

Foto: FB KUD Mičevec

Foto: FB KUD Mičevec

Nastavite čitati

CityTV

VIDEO Vježba VG 23: ‘Najjača snaga operativnih snaga županijske Civilne zaštite su – vatrogasci!’

Kakva god nevolja zadesila čovjeka, oni su uvijek ti koji prvi priskaču u pomoć – operativci Civilne zaštite!

Objavljeno

na

Olujno nevrijeme, poplave, potresi, prometne nesreće, ma kakva god nevolja zadesila čovjeka, oni su uvijek ti koji prvi priskaču u pomoć – operativci Civilne zaštite! Svoju spremnost, opremljenost i vještine pokazalo je 250 sudionika Pokazne vježbe civilne zaštite ‘Velika Gorica 2023’, koja je ove subote održana na nekoliko lokacija uz jezero Čiče. Policija, Crveni križ, Hitna medicinska pomoć, a ponajviše – vatrogasci, koji čine 85 posto svih operativnih snaga županijske civilne zaštite, uspješno su odradili i ovu vježbu, koju su organizirali Vatrogasna zajednica Grada Velike Gorice i gorička Javna vatrogasna postrojba.

– Vježba je uspjela, pokušali smo inscenirati sve što smo ljetos prošli, olujno nevrijeme, obranu od poplava. Sudjelovalo je 250 pripadnika naših operativnih snaga sa 63 vozila, ukupno 38 vatrogasnih postrojba s područja Grada Velike Gorice. Od svih operativnih snaga na terenu uvijek je oko 85 posto vatrogasaca. Probali smo i stožerno upravljanje i zapovijedanje, jer je puno službi na terenu i treba to sve dobro iskoordinirati. Hvala svim sugrađanima koji su došli gledati našu vježbu na podršci – rekao je Dario Kezerić, županijski vatrogasni zapovjednik.

Foto: Operativne snage civilne zaštite Zagrebačke županije na zajedničkoj vježbi ‘Velika Gorica 2023.’ na jezeru Čiče/P.Škrinjarić, Cityportal.hr

Okupljeni su tako imali prilike vidjeti izvlačenje automobila i spašavanje unesrećenih iz vode, uklanjanje drveća nakon olujnog nevremena, postavljanje zečjih nasipa. Osim vještina i znanja, za uspješnost akcije potrebna je i dobra opremljenost.

– Opremljeni smo jako dobro, i nakon potresa dodatno kroz Fond solidarnosti, grad i županija nas financijski prate vrlo dobro. Još nam je u planu nabava auto-ljestvi, vjerujem kako ćemo ubrzo i to riješiti – kaže zapovjednik Kezerić.

Potvrđuje to i Ervin Kolarec, zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije.

– Ova vježba je ponovo pokazala visoku spremnost naših operativnih snaga, možemo se njima ponositi. Upravo su oni prvi koji uskaču ljudima u pomoć, a i današnja vježba je pokazala kako su vatrogasci najjača snaga civilne zaštite, zaista su spremni za bilo koju intervenciju. Koliko cijenimo sve što rade pokazuje i ulaganje u vatrogasnu opremu za koju smo ove godine iz proračuna uložili 640 tisuća eura i rebalansom još dodatnih 50 tisuća eura – rekao je Kolarec.

Foto: Operativne snage civilne zaštite Zagrebačke županije na zajedničkoj vježbi ‘Velika Gorica 2023.’ na jezeru Čiče/P.Škrinjarić, Cityportal.hr

U ime Ravnateljstva civilne zaštite, ali i Grada, pohvalu organizatorima i čestitke operativcima uputio je Neven Karas.

– Nažalost svjedoci smo svakodnevnih nesreća i zato su ovakve vježbe dobra stvar, a operativci su sve izveli sjajno. Kao zamjenik gradonačelnika moram iskazati zadovoljstvo što su sva dobrovoljna vatrogasna društva s našeg područja sudjelovala u ovoj vježbi – istaknuo je.

Veliki broj djece koja su znatiželjno pratila današnju vježbu, posebno je razveselila organizatore.

– Svi sudionici pokazali su kroz različite scenarije kvalitetu i tehniku kojom pomažu ljudima u spašavanju njihovih života i imovine. Bilo mi je jako drago vidjeti koliko je ovdje djece, jer pokazuje da kao vatrogastvo imamo dobru budućnost – rekao je Slavko Povrlišek, predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije.

*Tekst je nastao u programskoj suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

CityTV

VIDEO Ružičasta vrpca nije ukras: Mirjana iz Drnka otvoreno o svojoj borbi uz jasnu poruku -‘Žene, odlučimo se za život!’

Samo 10 minuta mjesečno koje ćete posvetiti samopregledu može vam doslovno spasiti život!

Objavljeno

na

Objavio/la

Mjesec listopad mjesec je nacionalne borbe protiv raka dojke, a prva subota je tradicionalno posvećena Danu ružičaste vrpce, kojim se podiže svijest o važnosti samopregleda i ranog otkrivanja te zloćudne bolesti, jer samo 10 minuta koje ćete posvetiti samopregledu doslovno vam može spasiti život. Udruga Edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije više od dvadeset godina organizira obilježavanje tog dana i u Velikoj Gorici.

Foto: Đurđa Dehin i Martina Glasnović, Dan ružičaste vrpce u V.Gorici/G.Kiš, Cityportal.hr

Foto: Mirjana Dragojević s prijateljicama na Danu ružičaste vrpce u V.Gorici/G.Kiš, Cityportal.hr

Tako je i ove subote prava rijeka žena, ali i muškaraca, oboružana ružičastim vrpcama, kišobranima i balonima, prošetala središtem našeg grada do Pučkog otvorenog učilišta kako bi poslala poruke da rano otkrivanje raka dojke omogućava izlječenje veće od 90 posto.

– To nije okupljanje da se mi eto malo vidimo, pa se prošećemo ili da se promovira udruga, ne. Mi tom našom šetnjom s rozim rekvizitima pobuđujemo interes u ljudi da se zapitaju, pa kaj ove žene hodaju, o čemu se tu radi, nije ružičasta vrpca samo neki ukras. Sam samopregled kao metoda nikako nije dovoljan, vi kao osoba najbolje poznajete svoje tijelo, a nakon toga je najbitniji liječnik i daljnje pretrage. Nije tumor dojke samo kvržica, a u 10 minuta koliko traje samopregled doslovno si možete spasiti život – ističe Đurđa Dehin, predsjednica udruge.

Foto: Dan ružičaste vrpce u V.Gorici/G.Kiš, Cityportal.hr

Nažalost, statistika zadnjih godina bilježi i sve veći broj oboljelih žena mlađe dobi.

– Čak ima i djevojaka iz srednje škole, imamo jako mladih pacijentica u Institutu za tumore. Moramo biti svjesni da svatko od nas ima neku svoju borbu, a ženama s rakom dojke podrška je jako bitna. Mislim da se ne pridaje dovoljno važnosti prevenciji. Sve je izlječivo ako se dijagnosticira na vrijeme. Zbog toga održavamo edukacije u srednjim školama i jako je važno da djevojke što ranije razumiju važnost samopregleda – ističe.

Foto: Mirjana Dragojević iz mjesta Drnek pobijedila je zloćudnu bolest/G.Kiš, Cityportal.hr

Upravo su redoviti pregledi i rano otkrivanje ove zloćudne bolesti spasili život 50-godišnjoj Mirjani Dragojević iz mjesta Drnek, koje se nalazi u Općini Orle. Hrabro nam je ispričala svoju priču.

– Išla sam kao što i idem svake dvije godine na mobilni mamograf, osjećala sam se do tada najnormalnije, zdravo, apsolutno nisam ništa čudno osjećala, nikakva malaksalost. Kad su stigli nalazi pisalo je da imam neke lezije i da se javim u Institut za tumore. I tako je krenula moja borba. Otkriven je zloćudni karcinom, operirana sam, nakon toga je slijedila kemo terapija. I mogu reći da je 19. rujna završilo moje liječenje i ja sam sada zdrava žena – ispričala nam je.

Njena je poruka vrlo jednostavna i jasna.

– Što bih htjela poručiti? Željela bih svim ženama poručiti – samopregled, i redovito na mamografiju, pokušajte da to bude i češće, ne svake dvije godine, svašta se u tom periodu može dogoditi. Jer ako mi nećemo paziti na sebe, a tko će paziti? Prerano je da odemo, ja želim živjeti i vjerujem da sve druge žene isto to žele. Zato apeliram, drage žene radite samopreglede, redovito idite na mamografiju! – rekla nam je Mirjana Dragojević, koja je uspješno pobijedila rak dojke.

I naš Grad i Zagrebačka županija ustrajno podupiru brojne aktivnostima udruge Edukacijom protiv raka dojke.

– Drage dame, majke i djevojke, pregled traje svega nekoliko minuta, stoga apeliramo na vas da se pregledate i ostanete zdrave. Udruga ima sjajne projekte i programe, vrlo su aktivne i Zagrebačka županija im je davala i davat će i u budućnosti podršku njihovom djelovanju – rekao je zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec.

Predsjednica Skupštine Zagrebačke županije​ Martina Glasnović dodala je kako s posebnom pažnjom pristupaju ruralnim područjima u kojima svijest o važnosti pregleda možda nije dovoljno razvijena.

– Prijašnjih godina prikupljali smo i sredstva za aparate za mamografiju, stoga Udruga aktivno i kvalitetno vodi računa o zdravlju svih stanovnica županije. Zagrebačka županija kroz niz programa brine o zdravstvu i o zdravstvenoj skrbi naših sugrađanki. Stoga pozivam žene da izdvoje koju minutu i pregledaju se i da na vrijeme obave mamografiju jer ipak same sebi moramo biti na prvom mjestu – poručila je.

Pod ružičastim kišobranom u subotnjoj edukativnoj šetnji bio je i zamjenik goričkog gradonačelnika Neven Karas koji je istaknuo kako akcija nije samo edukativnog karaktera, već daje nadu da se tumoru može uspješno suprotstaviti.

Tekst je dio programskog sadržaja “Moja županija”, nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

CityTV

VIDEO/FOTO Ženska večer s modnim potpisom Via Vino festivala u kuriji Modić-Bedeković

Cijela priča Via Vina se nastavlja na mjestima koji vole vinsku kulturu, kulturu življenja i kulturu ljepote.

Objavljeno

na

Objavio/la

Malo pjesme, malo vina, predivno okruženje kurije Modić-Bedeković u Donjoj Lomnici, kao i revija novih modnih komada poznatog hrvatskog dizajnera Zorana Mrvoša, bio je to savršen spoj jedne prave ženske večeri. Festival Via Vino, spojio je vino, modu i povijest.

– Smatramo kako je potrebno istaknuti zaštićena područja, koja su ne samo trag prošlosti nego i edukacija za naše mlade i dati im neku novu ulogu. Ovom modnom revijom pokazujemo da možemo oživjeti prostore koji su pomalo zaboravljeni. No, ovo je prije svega jedna ženska večer kojom želimo reći da mi žene stvaramo neku novu priču i energiju baš kao i sestre Bedeković – istaknula je direktorica TZ Zagrebačke županije Ivana Alilović.

30.09.2023. – Festival Via Vino u kuriji Modić-Bedeković – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Jedan od zanimljivijih do sada nepoznatih detalja je i taj da je obitelj Bedeković imala u kuriji i vinski podrum, kao i vinograd u Vukomeričkim goricama.

– Cijela priča Via Vina se nastavlja na mjestima koji vole vinsku kulturu, kulturu življenja i kulturu ljepote. Festival ne promiče samo vinski turizam, nego i kulturu ispijanja vina kao i promociju destinacije zaštićenih područja. Ključno je da stvaramo neke nove destinacije i pokazujemo koliko toga je lijepo održivo i kod nas – dodala je direktorica Alilović.

Mrvoš je svoju povratničku trilogiju zaokružio upravo modnom revijom u kuriji Modić-Bedeković koja mu je bila i velika inspiracija, kao i sestre koje su u njoj živjele. Milka i Vilma, svoj su život posvetile umjetnosti, kulturi i obrazovanju, a Zoranova moda postaje bezvremenska i predstavlja simbol ženske snage baš poput legendarnih sestara.

– Samoodrživa moda ne robuje nekakvom trendu, a kod mene je to neka priča koja se uvijek kuha. Uvijek su u fokusu samosvjesne žene i žene s karakterom – istaknuo je Mrvoš.

30.09.2023. – Festival Via Vino u kuriji Modić-Bedeković – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Čarobnu večer upotpunile su članice Ansambla Jane i popularan duo grupe Meritas.

Festival Via Vino se nastavlja ovog petka u Vinariji Puhelek-Purek gdje vas čeka Kraljevski vinski party uz DJ-a Jurki, dok će posljednje ovogodišnje izdanje biti 14. listopada u vinariji Dobra berba.

Galerija fotografija:

Tekst je dio programskog sadržaja “Moja županija”, nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

CityTV

VIDEO Sportski spektakl na otvorenom: Gorički borilački klubovi pokazali najbolje od sebe

Održana je 9. Noć borilačkih sportova

Objavljeno

na

Svoje sportske dosege predstavili su sinoć u Parku dr. Franje Tuđmana gorički judaši, karatisti, hrvači, taekwondoaši i boksači na 9. Noći borilačkih sportova u organizaciji Karate kluba Velika Gorica. Pod vedrim nebom publika je uživala u atraktivnom programu kojeg su pripremili karate klubovi Velika Gorica i „Centar“, judo klubovi „Pinky“ i „Kokica“, Taekwondo klub Velika Gorica, Hrvački klub Velika Gorica 1991 i Boksački klub Velika Gorica. Do sada, ovu smo manifestaciju imali prilike vidjeti u svibnju, no čini se kako je novi termin ipak bio pun pogodak.

– Napokon smo dobili termin koji smo dugo tražili, da to bude početkom rujna zbog početka nove školske godine. Vidim da je sve više i više ljudi, ove godine možda i najviše do sada. Svake je godine sve bolje i bolje i sve ljepše izgleda. Ovdje demonstriramo naše mlade sportaše koji su kroz klubove prošli naučene elemente tehnike u određenim borilačkim sportovima – naglasio je Igor Matić, trener i predsjednik Taekwondo kluba Velika Gorica.

Ovo je ujedno bila i idealna prilika animirati najmlađe sugrađane da se priključe nekom od klubova i izaberu aktivan i zdrav život.

– Izuzetno sam sretan i ponosan kada vidim svoje brojne sugrađane koji su došli dati podršku našim borilačkim klubovima koji zaista postižu sjajne rezultate na domaćim natjecanjima, ali i međunarodnim. Ponosni smo na njih, oni zaslužuju ovakvu jednu manifestaciju i vjerujem da će se nakon nje brojna djeca upisati u ove borilačke klubove. Ovo su sjajni promotori kako Velike Gorice tako i Zagrebačke županije – istaknuo je Ervin Kolarec, ispred organizacijskog odbora manifestacije, njen idejni začetnik i ujedno zamjenik župana Zagrebačke županije.

Iduće godine čeka nas jubilarno 10. izdanje ovog sportskog događanja, a prema riječima organizatora bit će to posebno izdanje s izmijenjenim konceptom. Kako je bilo na ovogodišnjem devetom izdanju, pogledajte u videu.

Tekst je dio programskog sadržaja “Moja županija”, nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom.

Nastavite čitati

Reporter 432 - 16.11.2023.

Facebook

Izdvojeno