Poveži se s nama

HOTNEWS

Evo koje predstave poklanja OSS Buševec u ovogodišnjoj Noći kazališta

Objavljeno

Sedma Noć kazališta dolazi nam već ove subote. Na ovogodišnjoj  manifestaciji sudjeluje 85 institucija na 78 lokacija u 42 mjesta u Hrvatskoj. Posjetiteljima je na raspolaganju 125 predstava te 80 popratnih programa. Svake godine kazališta nude nešto više i na taj način bolje približavaju kazalište publici, što je u ostalom i glavni cilj Noći kazališta.

U Noć kazališta se uključio i Ogranak Seljačke sloge Buševec sa svojim susretima pučkih kazališta kajkavskog govornog područja, popularni KAJ BUŠ. Riječ je o 12 izdanju manifestacije koja će i ove godine ugostiti prijatelje i glumce amaterskih kazališta. Program počinje u subotu u 18 sati kada će na daske Doma kulture u Buševcu prvi izaći glumci Amaterskog dramskog kazališta Sveti Križ Začretje s predstavom „Treća sreća“.

„Riječ je o jednoj zanimljivoj priči o ljudima u staračkom domu i zavrzlami koja se tamo mogla dogoditi, ali i o trećoj sreći koja se i tamo može naći. Zatim je od 19 sati na rasporedu „Prošnja cure na dragotinski način“ Udruge ‘Đeram’ iz Dragotinaca, a nakon nje i „Čekaonica“ Dramske sekcije KUD-a „Lobor“, priča nam Nenad Rožić,  predsjednik Ogranka Seljačke sloge Buševec.

Kako glume najmlađi glumci iz Buševca, pogledati možete u predstavi „Martin san“ koju su pripremili učenici iz područne škole pod vodstvom učiteljice Natalije. Predstavu „Ostavinska rasprava“ izvest će članice Etno udruge Kurilovec.

„Na kraju će se predstaviti Kulturna udruga „Tomislav Franjić“ iz Kalinovca, sa svojim „Podravskim klupkom“, kako bi sve zajedno zamotali u jedno lijepo klupko. Ulaz je potpuno besplatan. Nama je najvažnije da se svi zajedno dobro zabavimo i opustimo. U predstavama lako možemo pronaći i samoga sebe te se nasmijati do suza.“, istaknuo je Rožić.

Ovogodišnja Noć kazališta održava se pod sloganom Bit(n)i ili ne bit(n)i, a organizatori poručuju da bogatstvo programa je bogatstvo Hrvatske koja se te noći ujedinjuje bez obzira na razlike. Više o programu možete pronaći i na službenoj stranici manifestacije.

HOTNEWS

Županijska nagrada “Rudolf Perešin” u rukama goričkih učitelja

Među ovogodišnjim dobitnicima su Mladen Dugonjić, predsjednik udruge TurTeh i Milan Omrčen, učitelj tehničke kulture u OŠ Nikole Hribara…

Objavljeno

on

Zajednica tehničke kulture Zagrebačke županije i ove je godine nagradila istaknute pojedince koji su postigli značajne uspjehe i rezultate u tehničkoj kulturi. Nagrada tehničke kulture “Rudolf Perešin” dodjeljuje se u dvije kategorije, i to kao: nagrada za životno djelo i godišnja nagrada.

Povjerenstvo za dodjelu nagrada koje su činili predstavnici županijskih gradova i općina, 12.svibnja su donijeli odluku o dobitnicima nagrada među kojima su i velikogorički učitelji.

Nagradu za pedagoški i stručni rad u Tehničkoj kulturi dobio je Mladen Dugonjić, koji je inače predsjednik goričke udruge Turopoljski tehničari te je ujedno i učitelj tehničke kulture u Osnovnoj školi Novo Čiče i Pokupsko.

A po prvi puta, ove je godine dodjeljena nagrada i za istaknuti doprinos u STEM području, koju je, među ostalima, dobio učitelj iz Osnovne škole Nikole Hribara, Milan Omrčen.

Nastavi čitati

CityTV

VIDEO City puls: Do 1.srpnja u Muzeju Turopolja razgledajte novu izložbu

Objavljeno

on

Obišli smo neke radove na području Grada i okolice, a dječji parkovi dobit će nova igrala za djecu s invaliditetom. Gorički vatrogasci dobili su nova pick-up vozila, a u Mraclinsku Dubravu pristižu nove posude za plastiku i papir. Bili smo i na otvorenju izložbe “Povijest obrtništva velikogoričkog kraja” koju možete razgledati do 1.srpnja…

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

Ovako će izgledati budući Centar za starije osobe u Velikoj Gorici

Sve predispozicije za izgradnju Centra, a koje zahtjeva Europska unija, su zadovoljene…

Objavljeno

on

Velika Gorica u budućnosti bi mogla dobiti Centar za starije osobe. Idejni projekt, s obzirom da Grad Velika Gorica ne može biti osnivač Doma za starije osobe, v.d.gradonačelnika Krešimir Ačkar predstavio je ministru rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipu Aladroviću.

– Posljednjih mjeseci proveli smo istraživanje koje je pokazalo potrebu da upravo Zagrebačka županija i Velika Gorica zaslužuju dobiti jedan takav sadržaj koji je do sada bio u privatnim manjim smještajima i kapacitetima, a koji nisu zadovoljavali potrebe našeg grada – rekao je Ačar te dodao kako su sve predispozicije za izgradnju Centra, a koje zahtjeva Europska unija, zadovoljene.

– Idejni projekt je već napravljen, a zemljište na lokaciji Podložnica, nedaleko Gradske sportske dvorane i Rakarja, kupljeno. Zahvaljujemo se ministru Aladroviću i njegovim suradnicima na suradnji te se nadam da će to u Velikoj Gorici, kroz naredni period biti i realizirano – dodao je Ačkar.

14.05.2021. Velika Gorica – Ministru Aladroviću prezentiran projekt budućeg Centra za starije osobe foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Upravo za izgradnju takve vrste Centara, Ministarstvo je kroz nacionalni plan oporavka i otpornosti predvidjelo oko 370 milijuna kuna.

– Ti centri imaju za svrhu povezivanje institucionalizacije i deinstitucionalizacije osoba treće životne dobi, kroz usluge dnevnog boravka, smještaja i pomoći u kući. Inače, Zagrebačka županija nalazi se u visokom prioritetu potreba za ovakvim sadržajima, a Grad Velika Gorica je najaktivnije sudjelovao u samoj pripremi sadržaja – naglasio je ministar Aladrović te pohvalio pozitivan trend brige za starije osobe u Velikoj Gorici.

– Pored COVID dodatka koji je osigurala Vlada RH, isplaćene su i uskrsnice i to je sigurno jedan vid kvalitetne suradnje i države i lokalne samouprave, ali i kvalitetan vid lokalne samouprave koja brine o najstarijim građanima i onima koji imaju najveću potrebu s obzirom na vlastita primanja. Ja sam siguran da ćemo ovaj projekt koji smo imali priliku danas vidjeti, realizirati u kratkom periodu i siguran sam uz uspješnu suradnju ćemo jedan takav sadržaj ponuditi građanima Velike Gorice – zaključio je na kraju ministar.

14.05.2021. Velika Gorica – Ministru Aladroviću prezentiran projekt budućeg Centra za starije osobe foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Prema riječima Ačkara, Centar će biti dostupan cjelokupnoj velikogoričkoj trećoj životnoj dobi gdje će moći rješavati svoje dnevne potrebe, od medicinske primarne zdravstvene skrbi do društvenog aspekta, a koji će im omogućiti dodatni standard kvalitete života. Ostali dio Centra bi bio namijenjen noćenju i cjelodnevnom boravku starijih osoba.

Nastavi čitati

Reporter 404 - 13.05.2021.

Facebook

Izdvojeno