Povežite se s nama

HOTNEWS

Evo kakvu hranu jedete: Inspekcija otkrila u kojim je trgovačkim lancima pronađeno staro meso

Objavljeno

na

Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede provodila je proteklih desetak dana pojačani inspekcijski nadzor u 10 objekata koji opskrbljuju trgovačke lance: Kaufland, Spar, Metro, Lidl, BIlla, MI Braća Pivac, PPK Karlovačka mesna indrustrija, Konzum, Petason i Plodine. 

 

Rezultati laboratorijskih pretraga pokazali su ‘neku vrstu nesukladnosti’ u svim objektima. Ukupno je utvrđeno 42,7 tona mesa s istekom roka trajanja ili bez propisane dokumentacije o sljedivosti ili je smrznuto pred sam kraj roka trajanja.

 

“Do sada je naređen povrat i opoziv za ukupno 9,5 tona mesa. U određenom broju objekata službene kontrole su još u tijeku. Temeljem inspekcijskih nalaza i rezultata laboratorijskih pretraga nadležni inspektori izdat će rješenja i podnijeti optužne prijedloge sukladno Zakonu o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima, Zakonu o hrani i Zakonu o veterinarstvu za svih 10 objekata”, kažu iz Ministarstva poljoprivrede.

 

Rezultati analize za 10 subjekata u proizvodnji s hranom

1. Objekt EUROPA UPRAVLJANJE NEKRETNINAMA (KAUFLAND), Gospodarska ulica 2, Jastrebarsko
Podaci o uzorku/cima
Pureći Hamburger sa ružmarinom, AIA,S.P.A.,37036 S. Martino,Italia, 4.11.2016, broj 1076282246, rok valjanosti 22.11.2016
Pureća prsa – svježe, AIA,S.P.A.,37036 S. Martino,Italia, L05176064, rok valjanosti 24.11.2016
Rezultat analize
Zaprimljen 22.11.2016. Pureći Hamburger s ružmarinom, AIA,S.P.A.,37036 S. Martino,Italia-4 od 5 jedinica POZITIVNO Salmonella spp NESUKLADNO
Zaprimljen 23.11.2016. Pureća prsa – svježe; MKB nalaz: 2 od 5 jedinica POZITIVNO Salmonella spp; U 2/5 jedinica uzorka izolirana Salmonella ser. Kentucky NESUKLADNO
Napomena: Od Hrvatske agencije za hranu zatražena je procjena rizika budući da S. Kentucky nije regulirana Uredbom 2073/2005.
ZAKLJUČAK: Meso peradi (u ovom slučaju puretina) u kojem je utvrđena S. Kentucky, predstavlja rizik za zdravlje ljudi, posebice djece, starijih i imunokompromitirajućih osoba. Dodatni rizik za zdravlje je u utvrđenoj pojavi rezistencije ovog serotipa salmonele na antimikrobne lijekove koji se koriste u terapiji ljudi.
Poduzete upravne mjere
Ovisno o rezultatu službene kontrole 24.11.2016. donijet će se rješenje.
Prekršajne odredbe koje će se poduzeti
Optužni prijedlog po članku 34. Zakona o hrani, stavljanje na tržište nesukladne hrane
Postupanja nakon dobivanja nesukladnih rezultata analiza
Pokrenuto hitno povlačenje proizvoda s tržišta, proslijeđeno u RASFF sustav

 
2. Objekt LIDL HRVATSKA d.o.o., Čabdin 56, Jastrebarsko
Podaci o uzorku/cima
Pureći Cordon Bleu, smrznuti, Gallicoop,Szarvas, POB 73, Hungary, Lot nr 16307, rok valjanosti 01.01.2018.
Rezultat analize
Zaprimljen 23.11.2016. Pureći Cordon Bleu; MKB nalaz: Salmonella spp (5 jedinica) negativno; SUKLADNO
Uočene nesukladnosti
Prostorije u kojima se posluje s hranom nisu čiste, održavane i u dobrom stanju. Subjekt ne analizira razvoj trendova rezultata ispitivanja
Prekršajne odredbe koje će se poduzeti
Optužni prijedlog sukladno Zakonu o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu
 
3. Objekt SPAR Hrvatska, Gospodarska 2, Sveta Nedjelja
Podaci o uzorku/cima
Čevapčići banjalučki 500g, rok 22.11.2016., Ravlić d.o.o., OB 3023, ,lot 161222
Svinjska lopatica bez kosti , rok 26.11.2016., Njemačka, uvoznik Ravlić d.o.o., lot 838890
Rezultati analize
Zaprimljen 23.11.2016. -Čevapčići banjalučki 500g, SUKLADNO
Zaprimljen 23.11.2016. -Svinjska lopatica bez kosti, SUKLADNO
Uočene nesukladnosti
Upotreba identifikacijske oznake nije odgovarajuća (tijekom službene kontrole subjekt je poduzeo korektivnu mjeru vraćanja pošiljke dobavljaču), neodgovarajuće uzorkovanje na mikrobiološka ispitivanja, površine podova ne održavaju se u dobrom stanju, ne unose rezultate analiza razvoja trendova ažurno.
Prekršajne odredbe koje će se poduzeti
Optužni prijedlog sukladno Zakonu o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu
 
4. Objekt METRO CASH & CARRY d.o.o., Jankomir 31, Zagreb
Podaci o uzorku/cima
Smrznuti pileći file prsa klasa a, na tržište stavlja Metro , Poljska, lot 160715255; rok valjanosti 14.07.2017
Pureći file od prsa, Poljska, na tržište stavlja MI Pivac, lot 5916167, rok valjanosti 08.10.2017
Rezultati analize
Zaprimljen 23.11.2016. – Smrznuti pileći file prsa klasa a, u 1/5 jedinica uzorka izolirana Salmonella enteritidis, NESUKLADNO
Zaprimljen 23.11.2016. Pureći file od prsa, Poljska, SUKLADNO
Uočene nesukladnosti
17.11.2016. uočene nesukladnosti u vezi  sustava samokontrola –subjekt nije izvijestio nadležno tijelo o pozitivnom rezultatu pretraživanja po vlastitom sustavu samokontrole na Salmonellu spp. u pilećem mesu domaćeg proizvođača P.G.OREHOVEC
Prekršajne odredbe koje će se poduzeti
Prekršene odredbe Zakona o hrani, odnosno odredbe Uredbe 178/2002 što je kažnjivo temeljem Zakona o hrani za pravnu osobu 50.000 do 100.000 kn.
Optužni prijedlog po članku 34. Zakona o hrani, stavljanje na tržište nesukladne hrane
Postupanja nakon dobivanja nesukladnih rezultata analiza
Proslijeđeno u RASFF sustav.
Povlačenje provedeno u svim prodavaonicama, opoziv javno objavljen u medijima i roba se ne nalazi na tržištu. Metro će svakog svog kupca obavijestiti pojedinačno, imaju podatke tko je artikl kupio. Iz objekata METRO-a povučeno 4.116 kg, opoziv za 5.643,5 kg pilećih filea.
 
5. Objekt Mesna industrija BRAĆA PIVAC d.o.o. Težačka b.b. Vrgorac
Podaci o uzorku/cima
Odojak smrznuti, MI Braća Pivac d.o.o., Vrgorac OB 169, rok valjanosti do 05.11.2018, Lot 52952L /(lot dobavljača 107575)
Rezultat analize
Zaprimljen 21.11.2016. pureći batak SK, smrznut, podrijetlo POLJSKA, uzorci zadovoljavaju mikrobiološke kriterije; SUKLADNO
Zaprimljen 21.11.2016. pileća prsa, smrznuta, podrijetlo POLJSKA, uzorci zadovoljavajumikrobiološke kriterije; SUKLADNO
Zaprimljen 23.11.2016.- Odojak smrznuti, MI Braća Pivac d.o.o., SUKLADNO
Uočene nesukladnosti
Nesukladnosti u infrastrukturi, održavanju, oštećenja zidova i podova, higijena osoblja. Prostorije nemaju odgovarajuću opremu za pranje ruku; nije osigurano odgovarajuće osvjetljenje prostorija u kojima se posluje s hranom; nije osiguran odgovarajući garderobni prostor za osoblje; nije osigurano zaprimanje i skladištenje sirovine i svih sastojaka na odgovarajući način. Materijal za pakiranje i ambalažiranje nije odgovarajući i ne koristi se na odgovarajući način. Sustavi za odvod otpadnih voda ne odgovaraju svrsi kojoj su namijenjeni.
Nesukladnosti vezane na sustav samokontrola: nisu utvrđene kritične granice na kritičnim kontrolnim točkama; nisu utvrđeni učinkoviti postupci sustavnog praćenja kritičnih kontrolnih točaka. Subjekt u poslovanju s hranom nije proveo validaciju roka trajanja; analizirao je razvoj trendova rezultata ispitivanja ali ne na propisan način. Označavanje hrane životinjskog podrijetla nije propisano; nije pristupio smrzavanju mesa peradi bez nepotrebne odgode te nije osigurao dokaz da je sirovina za smrznuto meso bila svježa.
Poduzete upravne mjere
Izdano usmeno rješenje kojim se naređuje:
neškodljivo uklanjanje smrznutog pilećeg mesa, u ukupnoj količini 852,63 kg
Prekršajne odredbe koje će se poduzeti
Optužni prijedlog sukladno Zakonu o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu . i Zakonu o veterinarstvu.
 
6. Objekt KONZUM d.d., na lokaciji Dubrovačka 4, 21204 Dugopolje
Podaci o uzorku/cima
KONZUM PILE; proizvođač Agricola Italiana Alimentare S.p.a., P. le A. Veronesi 1 37036 S. Martino B. A. Verona, Italija , IT 0851 M CE
PUREĆI BATAK VAKUM; proizvođač  AIA S.P.A. – P. LE APOLLINARE Veronesi 1 37036 S. Martino B. A. Verona, Italija, IT 0851 M CE
Rezultat analize
Zaprimljen 21.11.2016. -KONZUM PILE; proizvođač Agricola Italiana Alimentare S.p.a., Zadovoljava mikrobiološke kriterije, SUKLADNO
Zaprimljen 21.11.2016. -PUREĆI BATAK VAKUM; proizvođač  AIA S.P.A. Zadovoljavamikrobiološke kriterije, SUKLADNO
Uočene nesukladnosti
Ne provodi se verifikacija postupaka sanitacije,  nije prikazana odgovarajuća procedura sljedivosti, nije prikazana procedura za ispitivanje mikrobioloških kriterija,  nije prikazana odgovarajuća procedura kontrole sirovine ni popis dobavljača, ne unose podatke o prispjelim količinama u aplikaciju VETI2.
Prekršajne odredbe koje će se poduzeti
Optužni prijedlog radi postupanja po Zakonu o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu i Zakonu o hrani.
 
7. Objekt PLODINE d.d. Kukuljanovo, Ind. zona b.b. Rijeka
Podaci o uzorku/cima
Pureća prsa – L05176517, rok valjanosti: 24.11.2016., Italija
Pureći hamburger s ružmarinom –  L05172876, rok valjanosti: 22.11.2016., Italija
Rezultat analize
Zaprimljeno 20.11.2016. Pureća prsa – L05176517 SUKLADNO
Zaprimljen 20.11.2016. Pureći hamburger s ružmarinom –  L05172876, NESUKLADNOSalmonella spp.
Uočene nesukladnosti
Nesukladnosti vezane za sljedivost, nema korektivnih mjera nakon nesukladnih nalaza u sustavu samokontrola
Prekršajne odredbe koje će se poduzeti
Optužni prijedlog po Uredbama EU, Zakona o hrani i Zakona o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu.
Postupanja nakon dobivanja nesukladnih rezultata analiza
Opoziv već na temelju sumnje, povrat ukupno 3 kg proizvoda.
Napomena: Osim u Plodinama isti proizvod istog lota je otpremljen u Kaufland i Spar te je i kod tih subjekata obavljen nadzor od strane veterinarske inspekcije nadzor i sporni proizvod je povučen iz prodaje. Oba trgovca i samostalno su objavila obavijest za potrošače.
 
8. Objekt  BILLA d.o.o. – centralno skladište, Sveta Helena 160, Donja Zelina
Podaci o uzorku/cima
„Pileći file usoljeni“ -smrznuto/ LOT 0759208-02 podrijetlom iz Thailanda, isporučitelj Ledo, rok valjanosti 26.7.2018.
Rezultat analize
Zaprimljen 24.11.2016.- DJELOMIČNO Izvješće, Pileći file usoljeni –smrznuto, podrijetlom iz Thailanda, 1/5 jedinica pozitivno na Salmonella spp. (Negativno na S. Typhimurium i S. enteritidis), usmenim rješenjem je 16.11.2016. zabranjeno stavljanje na tržište.
Uočene nesukladnosti
Subjekt obavlja djelatnost za koju nije imao odobrenje od nadležnog tijela. Rješenje se neće donositi jer je stranka u postupku dana 17.11.2016. dostavila dokaz da je podnijela zahtjev za dopunu djelatnosti Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane.
Izdano usmeno rješenje kojim se zabranjuje stavljanje na tržište mesa podrijetlom od peradi i korištenja u proizvodnji, te zabrana rukovanja s mesom „Pileći file usoljeni“ („Frozen chicken single breast skinless boneless saltet (min 1,2 %) 140 G+“), LOT 0759208-02 do dobivanja nalaza.
Prekršajne odredbe koje će se poduzeti
Optužni prijedlog po Zakonu o hrani, stavljanje na tržište nesukladne hrane
 
9. Objekt PPK KARLOVAČKA MESNA INDUSTRIJA d.d., Selce 33, Karlovac
Podaci o uzorku/cima
Meso peradi u originalnom pakiranju, Poljska/LOT 63500644500, isporučitelj Mesna industrija Braća Pivac, najbolje upotrijebiti do 28.10.2017.
Meso peradi-file-prepakirano/ u PPK, Poljska/ LOT 527Q97, isporučitelj Mesna industrija Braća Pivac, najbolje upotrijebiti do 03.07.2018
Rezultati analize
Zaprimljen 23.11.2016. Pileći batak i zabatak s dijelom leđa; MKB nalaz: 2 od 5 jedinica POZITIVNO Salmonella spp; u 2/5 jedinica uzorka izolirana Salmonella ser. KentuckyNESUKLADNO
Zaprimljen 23.11.2016. Pileći file od prsa; MKB nalaz: Salmonella spp (5 jedinica) negativno; SUKLADNO
Uočene nesukladnosti
Manje nesukladnosti vezano na sustav validacije roka valjanosti.
Poduzete upravne mjere
U postupku je utvrđeno da je PPK KARLOVAČKA MESNA INDUSTRIJA po prvom incidentu u Lidlu u skladu s procedurama provela analizu mesa na mikrobiološke kriterije sigurnosti hrane u odnosu na Salmonellu, te su nalazi negativni.
Roba je bez obzira na njihove analize stavljena pod nadzor i izdvojena od ostale robe do rezultata analiza provedenih od strane inspekcije, te je u postupku donesena upravna mjera zabrane rukovanja i zabrane premještanja mesa podrijetlom od peradi zatečenog u objektu do dobivanja nalaza. Daljnje mjere će se poduzeti po okončanju analiza.
Tijekom nadzora ovom upravnom tijelu dane su odluke donesene dana 17.11.2016. od strane uprave M.I. Braće Pivac o daljnjoj obustavi nabave sirovina od dobavljača INDYKPOL S.A., ul. Jesienna 3, 10-370 Olsztyn i ANIMEX FOODS SP.Z.O.O. SP.K., Moriliny 15, 14-100, Ostroda, Poljska.
Prekršajne odredbe koje će se poduzeti
Optužni prijedlog po Zakonu o hrani, stavljanje na tržište nesukladne hrane
Postupanja nakon dobivanja nesukladnih rezultata analiza
Odredit će se tijekom provedbe službene kontrole 24.11.2016.
 
10. Objekt PETASON d.o.o., Vranjički put 12, Solin
Podaci o uzorku/cima
Pureći file (prsa), smrznut, podrijetlo POLJSKA, LOT 5816161, rok valjanosti do 06.10.2017.
Rezultat analize
Zaprimljen 21.11.2016. Pureći file od prsa, Izvješće S-14829/2016, SUKLADNO
Uočene nesukladnosti
16.11.2016.: nesukladnosti u sustavu samokontrola; utvrđena sirovina s istekom roka u količini od 11.195,70 kg
17.11.2016.: nije prikazana procedura/radna uputa o postupku zamrzavanja;  nije prikazan ni dokaz o validaciji postupka zamrzavanja;  nije prikazana evidencija iz koje bi se za sirovinu, a koja je zatečena u komorama za skladištenje duboko zamrznute  hrane odmah mogla utvrditi količina i vrsta sirovina, datum klanja/prijema/obrade te datum zamrzavanja; utvrđena sirovina s istekom roka u količini od 682,00 kg te sirovina bez sljedivosti u količini od 5.227,50 kg
18.11.2016. je utvrđeno 2.903 kg sirovine s istekom roka trajanja te 2.792 kg sirovine bez sljedivosti;
21.11.2016. je utvrđeno 10.229 kg sirovine s istekom roka trajanja;
23.11.2016. je utvrđena dodatna količina robe s istekom roka trajanja;
24.11.2016. u tijeku je službena kontrola; ukupna količina robe za neškodljivo uklanjanje 41.885,60 kg
Poduzete upravne mjere
Nakon provedenog kompletnog nadzora donijet će se rješenje. Sva nesukladna roba izolirana je te ide na neškodljivo uklanjanje.
Prekršajne odredbe koje će se poduzeti
Nakon provedenog kompletnog nadzora podnijet će se optužni prijedlog.
 

HOTNEWS

Farmer Zvonko zatvara turopoljski tjedan ‘Večere za 5’: „Jako se veselim mlincima, ovo će biti prvi put da ću ih probati“

Svoje protukandidate Branku, Leu, Karla i Ivana ugostit će u svom domu u Buzinu.

Objavljeno

na

Poljoprivrednik i inženjer agronomije po struci, Zvonko Šantalab, gledateljima poznat iz showa ‘Ljubav je na selu’, privest će kraju turopoljski tjedan ‘Večere za 5’. Svoje protukandidate Branku, Leu, Karla i Ivana ugostit će u svom domu u Buzinu.

„Živim u Buzinu već tridesetak godina – pokušao sam raditi u uredu, na kompjuteru, ali nisam ja za zatvorenu sobu i ekran cijeli dan. Ja moram biti vezan uz prirodu, uz zemlju, biljke, životinje, tada se osjećam ispunjen i to mi puni baterije. Koliko god se umorio, kad se naspavam, ujutro sam spreman za dalje“, kaže Zvonko koji, kad ne radi na svom imanju, voli planinariti i ići na koncerte, a na pitanje što ga je potaknulo da se prijavi u show, odgovara: „Htio sam se okušati u tom ‘Večeri za 5’ jer znam kuhati, nije mi to problem i hoću i to isprobati! Malo se družiti, malo upoznati nove ljude i malo se odmoriti, da nije uvijek samo rad, rad, rad.“

„Volimo ga zezati malo i Zvonko se ne ljuti, on to prihvati na svoj način“, kaže za Zvonka Branka, a Lea dodaje: „Jako je osebujan, ličnost jedna osebujna.“

Na Zvonkovom popisu sastojaka našli su se mrkva, kelj, mlinci, patka, rajčica, kore i jabuka.

„Kelj nije mi baš drag, ali pojede se“, za sastojke je rekla Branka.

„Ja mislim da će on poslužiti stvari iz svog vrta i da će sve biti domaće jer je jučer napomenuo da mu je baš bitno da bude domaće“, pretpostavlja Karlo, a Ivan iskreno priznaje: „Jako se veselim mlincima, ovo će biti prvi put da ću ih probati!“

Svih četvero kandidata koji su dosad kuhali imaju isti broj bodova! Hoće li Zvonko odnijeti pobjedu ili pak o njoj odlučiti – ne propustite u novoj epizodi ‘Večere za 5’ danas na RTL-u od 17.50! Epizoda je dostupna na platformi Voyo 24 sata prije prikazivanja na televiziji.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Sezona je prehlade, a evo kako spriječiti ‘dosadan’ kašalj i kada se obratiti liječniku

Situacije u kojima je potrebno odustati od samoliječenja kašlja i potražiti pomoć liječnika su svakako situacije kada kašalj traje duže od tjedan dana, kada je sekret gust, gnojan žuto-smeđe boje, ako se iskašljava krv, osjećaj kratkoće daha, kada je kašalj posljedica udisanja stranog tijela, ako je praćen povišenom temperaturom…

Objavljeno

na

Neovisno o godišnjem dobu, kašalj je vrlo čest razlog dolaska pacijenata u ljekarnu. Budući da njegovi uzroci mogu biti različiti, bilo da se radi o prehladi, upali grla, upali pluća, alergiji, astmi, nuspojavi nekih lijekova, pa sve do onih težih stanja kao što su karcinom pluća, KOPB…važno je utvrditi razlog kašlja, a nakon toga i odabrati adekvatnu metodu liječenja.

Kašalj je prirodni mehanizam kojim se naše tijelo brani i to od različitih nečistoća tj. iritansa koji na sluznici dišnog sustava aktiviraju cijeli niz reakcija čiji krajnji cilj je zrakom iz pluća, čija brzina može doseći i 80 km na sat, odstraniti nepoželjnu tvar bilo iz gornjih ili donjih dišnih putova.

Različite su vrste podijele kašlja, a ona najčešća po opisu pacijenata je na suhi kod kojeg ne dolazi do stvaranja sluzi pa ga često nazivamo i nadražajnim, praćen osjećajem škakljanja koji potiče taj kašalj, i produktivni kašalj kod kojeg je prisutna gusta sluz koju je teško iskašljati, a čija boja može biti znak da možda samoliječenje nije jedina opcija, već je potrebno posjetiti liječnika i to pogotovo ako se radi o sluzi zeleno-žućkaste boje ili ako se primijete tragovi krvi.

Kod samoliječenja suhog kašlja, preporuka ljekarnika najčešće je antitusik koji blokira ili smanjuje refleks kašlja. Biljni antitusici među kao što su trputac, islandski lišaj, bijeli sljez svojom biljnom sluzi oblažu sluznicu usta i ždrijela zadržavajući je vlažnom te smanjuju nadražaj na kašalj, promuklost i grlobolju. Na policama ljekarne možemo ih naći u obliku pastila ili sirupa.
Sintetski lijek protiv suhog kašlja, butamirat , u ljekarnama je dostupan bez liječničkog recepta.

Ekspektoransi su izbor liječenja kod produktivnog kašlja budući da oni otapaju bronhijalnu sluz te pomažu pri njenom iskašljavanju. Od biljnih pripravaka u tu svrhu najčešće koristimo pripravke bršljana, timijana, jaglaca.

Ekstrakt bijelog sljeza možemo koristiti i kod suhog i produktivnog kašlja budući da sluz bijelog sljeza koja oblaže sluznicu, smanjuje i spazam mišića dišnog sustava.

Sintetski lijekovi koji olakšavaju iskašljavanje, a dostupni su bez liječničkog recepta u ljekarnama su acetilcistein, bromheksin, ambroksol. O njihovoj dozi ovisnoj o dobi te najprikladnijem obliku primjene, svakako se valja savjetovati sa ljekarnikom.

Želimo li podijeliti kašalj ovisno o njegovom trajanju, tada govorimo o:

– akutnom (kratkotrajnom) kašlju koji nastupa naglo i traje maksimalno do tri tjedna
– subakutnom kašlju koji traje od tri do osam tjedana
– kroničnom (dugotrajnom) kašalju koji kod odraslih traje duže od osam tjedana, a kod djece dulje od četiri tjedna te zahtjeva dodatnu dijagnostiku budući da u pozadini mogu biti i neke ozbiljnije neinfektivne bolesti, a dodatni simptomi koji se mogu pojaviti su začepljenost/curenje iz nosa, bolno grlo uz promuklost ili osjećaj da nam se kontinuirano nešto cijedi niz ždrijelo, povišena temperatura, žgaravica ili kiseli okus u ustima

Bilo da se radi o produktivnom ili suhom kašlju, akutnom ili kroničnom, postoje određeni univerzalni savjeti koje valja spomenuti, a to su svakako unos dodatne količine tekućine kako bi se sluznica ispirala, dodatno vlažila, sluz razrijedila te time i lakše iskašljala. Preporuka je i vlažiti i zrak u prostorijama u kojima se boravi koji je u zimskim mjesecima suh i zbog grijanja.

Novije metode su sveprisutniji ovlaživači zraka od kojih pojedini imaju opciju i raspršivanja, difuzije eteričnih ulja koja pojedina uz ugodan miris imaju i antivirusna i/ili antibakterijska obilježja, a jedno takvo je svakako već dobro poznato eterično ulje eukaliptusa. Za vlaženje zraka mogu se koristiti i neke jednostavnije i cjenovno prihvatljivije metode kao što su keramičke posude sa vodom na radijatorima ili još jednostavnije vlažni ručnici.

Foto: Pexels/Polina Tankilevitch

Inhalacije fiziološkom otopinom u obliku aerosoli još jedan su od načina vlaženja sluznice dišnog sustava te omekšavanja sluzi čime je olakšana njezina eliminacija iz dišnog sustava. Fiziološka otopina je vodena otopina sa 0,9% soli, kakvu sadrži naš organizam, pa kod inhalacije ne iritira sluznicu. Za inhaliranje se može koristiti i hipertonična otopina na bazi morske vode čija optimalna koncentracija za inhaliranje je 2,3% natrijevog klorida (NaCl). Zbog povećane koncentracije NaCl-a takva otopina „izvlači“ vodu iz otečene sluznice nosa čime dišni put postaje prohodniji, a uz to minerali iz morske soli doprinose razrjeđivanju sluzi. Hipertonična otopina ubrzava također i rad trepetljiki dišnog sustava za 20 % što doprinosi prirodnom mehanizmu čišćenja sluznice.

Kod kašlja koji ometa san, svakako je preporuka podizanje uzglavlja dodatnim jastukom. Pripravci na bazi propolisa i meda mogu ublažiti iritaciju grla čija sluznica može biti oštećena učestalim kašljanjem. Balzami na bazi eteričnih ulja koji se utrljavaju na kožu prsa i leđa također su jedan od preparata koji mogu olakšati simptome prehlade pa tako i kašlja.

Situacije u kojima je potrebno odustati od samoliječenja kašlja i potražiti pomoć liječnika su svakako situacije kada kašalj traje duže od tjedan dana, kada je sekret gust, gnojan žuto-smeđe boje, ako se iskašljava krv, osjećaj kratkoće daha, kada je kašalj posljedica udisanja stranog tijela, ako je praćen povišenom temperaturom koja se ni uz upotrebu antipiretika ne snizuje, a kod djece pojava osipa i povišene temperature uz kašalj je znak da je vrijeme da se posjeti liječnika.

Naslovna fotografija: Ilustracija/Pexels/Andrea Piacquadio

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO ”Lučić 50” – Koncert učenika Umjetničke škole Franje Lučića

Objavljeno

na

Objavio/la

Trodnevna manifestacija Lučićevi dani (19. – 21. studenog 2024.) završena je jučer (četvrtak, 21.11.2024.) Koncertom ”Lučić 50” učenika Umjetničke škole Franje Lučića u Dvorani Galženica.

Velika Gorica, 21.11.2024. Lučić 50 – Koncert učenika UŠFL-a u Domu kulture. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 21.11.2024. Lučić 50 – Koncert učenika UŠFL-a u Domu kulture. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 21.11.2024. Lučić 50 – Koncert učenika UŠFL-a u Domu kulture. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Lučić 50 je projekt nastavnika i učenika Umjetničke škole Franje Lučića, osmišljen u sklopu proslave pedesete obljetnice osnutka škole. Riječ je o glazbeno-plesnoj predstavi čija je glazba koncipirana kao kolaž skladbi inspiriranih skladbama Franje pl. Lučića.

Velika Gorica, 21.11.2024. Lučić 50 – Koncert učenika UŠFL-a u Domu kulture. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 21.11.2024. Lučić 50 – Koncert učenika UŠFL-a u Domu kulture. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 21.11.2024. Lučić 50 – Koncert učenika UŠFL-a u Domu kulture. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Skladbe su napisali učenici srednje glazbene škole: Tin Likan Kelentrić, Mihael Jaroš, Andro Zidar i Nikola Čunčić, uz vodstvo i mentorstvo profesora, Ane Šedlbauer i Marka Bertića. Kao tematski materijal, učenici su koristili melodije Lučićevih solo pjesama „Spi jalšina“, „Djevojačka tuga“, „Na okancu“ i „Tkeš si fletno“ te stavka Kyrie iz Lučićeve Misse iubilaris.

Velika Gorica, 21.11.2024. Lučić 50 – Koncert učenika UŠFL-a u Domu kulture. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Djela četvorice skladatelja-učenika, izveli su oni sami, uz pomoć sadašnjih i bivših učenika glazbene škole. Skladbe su plesom oživjeti plesači plesne škole Umjetničke škole Franje Lučića pod mentorstvom profesorice Jasne Čižmek Tarbuk.

Velika Gorica, 21.11.2024. Lučić 50 – Koncert učenika UŠFL-a u Domu kulture. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 21.11.2024. Lučić 50 – Koncert učenika UŠFL-a u Domu kulture. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Glazbeno-scensku predstavu popratila je opsežna programska knjižica, koju su također izradili učenici Umjetničke škole Franje Lučića pod budnim okom profesorice mentorice Irene Paulus. (Izvor: Programska knjižica UŠFL-a)

Galerija fotografija

Nastavite čitati

HOTNEWS

VG Legacy: ‘ Uspjeli smo u manje od 24 sata! Dragi ljudi, nemojte više uplaćivati…’

Prikupljalo se za kupnju 11 potrebnih krevetića i opremanje spavaonice u ‘Kući ljubavi’.

Objavljeno

na

Nisu prošla niti puna 24 sata, a VG Legacy uspio je u svojoj još jednoj humanitarnoj akciji. Njihov apel i poziv na pomoć došao je do velikog broja naših sugrađana, ali i ostalih željnih pomoći malim bebama iz doma za djecu bez roditeljske skrbi “Kuća ljubavi”. Akcija je bila namijenjena prikupljanju sredstava za opremanje spavaonice i kupnje potrebnih 11 krevetića za ove mališane. No, kako su sredstva prikupljena, iz udruge zahvaljuju svima.
– Dragi ljudi, molimo vas nemojte više uplaćivati za “Sanjaj snivaj”  jer je veličina vaših srca takva da smo niti 24 sata od objave skupili novac za sve krevetiće. Za zagrijati ove male nožice koje se vode kao ničije, potrebna je najjača sila u svemiru…….ljubav…….a to ste vi! Neka vam se sto puta vrati vaša dobrota – poručili su iz udruge. 
Foto: VG Legacy

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Županijski vatrogasci studeni iskoristili za osposobljavanje i školovanje

Prema statistici oko 70 posto intervencija čine brojne tehničke intervencije, stoga županijski vatrogasci moraju biti spremni na sve.

Objavljeno

na

Objavio/la

Županijski vatrogasci studeni su posvetili učenju i osposobljavanju. Iako se vatrogastvo često percipira kroz gašenje požara, prema statistici oko 70 posto intervencija čine brojne tehničke intervencije kao što su prometne nesreće, spašavanje iz ruševina, intervencije s opasnima tvarima ili spašavana s visina i dubina. Upravo kako bi vatrogasci bili spremni na sve i pomogli stanovništvu u nevolji, svakodnevno prolaze obuke, uvježbavaju različite scenarije te se školuju.

Tako je nedavno održano osposobljavanje županijskih vatrogasaca za 12 pripadnika iz šest Vatrogasnih zajecica, od kojih su Velika Gorica, Dugo Selo, Vrbovec, Samobor, Zaprešić i Jastrebarsko. Na lokaciji Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica vatrogasci su prolazili obuku za Spašavanje iz dubina i visina 2. stupanj. Osposobljavanje je provodio Marijo Paluh, inače pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za kontinent.

Foto: Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

Ujedno na ovom osposobljavanju g. Josip Vađić polaže za instruktora za spašavanje iz dubina i visina. Osposobljavanje je organizirala županijska Vatrogasna zajednica s Državnom vatrogasnom školom.

A od 4. do 8. studenog u prostorijama DVD Sveti Ivan Zelina održano je osposobljavanje Vođenje i zapovijedanje na vatrogasnim intervencijama 2. razine.

– Predavanja je održao Tihomir Varga. Osposobljavanju je pristupilo 11 vatrogasca iz: VZG Sveti Ivan Zelina, VZG Vrbovec, VZG Jastrebarsko, JVP Nova Gradiška, JVP Grada Daruvara, JVP Grubišno Polje. Hvala Vatrogasnoj zajedici Grada Sveti Ivan Zelina i DVD Sveti Ivan Zelina na dobroj organizaciji – istaknuli su iz Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije.

Foto: Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

Županijski vatrogasci također su odradili četverodnevno osposobljavanje za ‘Požare otvorenih prostora’ prema francuskom modelu. Domaćin je bio DVD Samobor gdje je i održana obuka za 23 vatrogaca iz Vatrogasne zajednice Samobor, Zagrebačke županije te samog dobrovoljnog vatrogasnog društva, a priključili su im se i vatrogasci iz DVD-a Komiža s Visa i susjedi iz PGD-a Obrežje.

Osposobljavanje je otvorio Fabien Fieschi, veleposlanik Francuske Republike u Republici Hrvatskoj koji je tom prilikom naglasio koliko je velika suradnja hitnih službi Republike Francuske i Republike Hrvatske a započela je gotovo od same suverenosti Hrvatske te se sustavno nastavlja i nadograđuje a ovo osposobljavanje je samo jedna suradnja u nizu između naših republika.

Predsjednik DVD Samobor Tomislav Gregorić se zahvalio veleposlaniku i svim djelatnicima veleposlanstva na pruženoj prilici za organizaciju navedenog osposobljavanja.

Foto: Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

Podršku i uspjeh u radu poželjeli su pomoćnik za operativno rukovođenje Županijskog vatrogasnog zapovjednika Zagrebačke Županije  Željko Barun, zapovjednik VZG Samobor Mladen Žitković i Predsjednik VZG Samobor Zdenko Jednar.

Osposobljavanje su provodili vatrogasci Francois Querrou i Jean-Francois Nardini, djelatnici vojne vatrogasne postrojbe Francuske vojske na Korzici, jedne od tri takve ustrojene jedinice u Francuskoj, a trenutno se ustrojava četvrta takva postrojba na jugo-zapadu Francuske.

Foto: Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

U četiri dana koliko traje osposobljavanje nadamo se stjecanju novih znanja i razmjeni iskustva što smo već prvi dan dobrim dijelom uradili. Slijede vježbe na otvorenom prostoru koje će zasigurno biti najznačajniji dio ovog osposobljava.

Foto: Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

Foto: Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

Foto: Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

Reporter 443 - 21.11.2024.

Facebook

Izdvojeno

Sva prava pridržana © 2022 e-Radio d.o.o.