Povežite se s nama

HOTNEWS

VIDEO DUBRANEC Emotivan trenutak! Krenulo rušenje područne škole

Osim škole, nova zgrada će imati i prostore za vrtić…

Objavljeno

na

Pocelo je uklanjanje zgrade ostecene u potresu Podrucne skole Dubranec 1

Započeli su radovi na uklanjanju u potresu oštećene zgrade Područne škole u Dubrancu kroz koju su prošle brojne generacije učenika. Emotivno je bilo danas za sve mještane i žitelje ovog kraja, a koji su pohađali ovu školu. Početku rušenja, nazočio je i gradonačelnik Krešimir Ačkar koji je istaknuo kako se unatoč ovim tužnim prizorima događaju pozitivne stvari.

– Krećemo u realizaciju projekta nove škole te smo sredstva iz našeg proračuna za ovu i iduću godinu usmjerili upravo prema ovom mjestu, školi, ali i ostalim infrastrukturnim problemima koji su i prije postojali – istaknuo je gradonačelnik.

Škola će imati učionice, informatički kabinet, čajnu kuhinju, te ostale sadržaje predviđene pedagoškim standardom u osnovnom školstvu.

– Prema nacrtima koji su napravljeni za ovu školu u planu je izgradnja većeg objekta nego što je to bio do sada. To će omogućiti otvaranje vrtićkih kapaciteta koji su neophodni za ovo mjesto, a s obzirom na udaljenost prvog vrtića koji trenutno djeca pohađaju – dodao je Ačkar.

Pocelo je uklanjanje zgrade ostecene u potresu Podrucne skole Dubranec 3

03.03.2022. – Dubranec – Započeli su radovi na uklanjanju u potresu oštećene zgrade PŠ Dubranec

Irena Meštrović, učiteljica i voditeljica Područne škole Dubranec istaknula je kako je ovo danas zapravo njihova pobjeda.

– Nismo otišli iz Dubranca, a to nam je bila nit vodilja da ne odemo dalje jer znamo ako jednom odemo vjerojatno je da ćemo se teško vratiti. Škola je nešto što čini mjesto živim i što jednom mjestu kao što je Dubranec treba. Ovim rušenjem, zapravo je počela izgradnja škole i to nas veseli – naglasila je Meštrović.

Pocelo je uklanjanje zgrade ostecene u potresu Podrucne skole Dubranec 7

03.03.2022. – Dubranec – Započeli su radovi na uklanjanju u potresu oštećene zgrade PŠ Dubranec

– Drago mi je da ovo nije kraj jedne škole, već početak i da će nam ovo rušenje donijeti nešto vrlo lijepo i novo – rekla je Melita Delić, zamjenica ravnateljice OŠ Eugena Kvaternika.

Sentimentalno je bilo danas i za predsjednika Mjesnog odbora, Željka Hrvojića.

– Za mene ova škola ima sentimentalnu vrijednost, ovdje sam već 29 godina te sam pohađao ovu školu. Sretni smo i zadovoljni te bismo htjeli zahvaliti gradonačelniku i Gradu na velikoj pomoći, ali i našim učiteljicama koje su pokrenule cijeli projekt. Nadamo se da će to biti što prije kako bi naša djeca mogla ponovno krenuti u ovu školu – dodao je Hrvojić.

Pocelo je uklanjanje zgrade ostecene u potresu Podrucne skole Dubranec 8

03.03.2022. – Dubranec – Započeli su radovi na uklanjanju u potresu oštećene zgrade PŠ Dubranec

A samo pedesetak metara od škole živi gospodin Vinko koji je također prva slova naučio pisati upravo u ovoj školi.

– Emocije su velike što se ruši, ali isto tako emocije su velike i što se gradi nova škola. Ovdje u mjestu ima mnogo djece, drago mi je da se nešto radi. Teško je gledati kako se ovako lijepa škola, koja je bila ukras ovog kraja ruši, ali doći će ljepša, bolja i modernija – kazao je Vinko.

Pocelo je uklanjanje zgrade ostecene u potresu Podrucne skole Dubranec 6

03.03.2022. – Dubranec – Započeli su radovi na uklanjanju u potresu oštećene zgrade PŠ Dubranec

Prethodno rušenju odvijao se niz predradnji, rekao je gradonačelnik Ačkar, s obzirom da je područje Dubranca sklono odronima stoga je trebala analiza tla i procjena da li je moguće školu izgraditi na istom mjestu.

– Struka je procijenila da je sasvim sigurno na ovom mjestu raditi školu i vrtić, a u sklopu glavnog projekta još ćemo napraviti i projekt statike. Sedam milijuna kuna je predviđeno ove godine u gradskom proračunu, a prema procjeni struke i nakon završetka glavnog projekta koji bi trebao biti gotov u srpnju ove godine, znat ćemo i konačan iznos koji ćemo trebati uložiti u ovu školu i vrtić. Procjenjuje se negdje da bi to moglo doseći oko 14 milijuna kuna – naglasio je gradonačelnik te dodao kako se izgradnja planira za jesen ove godine, a dovršetak u kolovozu 2023.godine.

Kultura

Koncert Metaklape u završnici manifestacije Goričke večeri

Posljednji dan manifestacije donosi kino na otvorenom…

Objavljeno

na

Metaklapa

Još samo danas i sutra traju Goričke večeri, a posljednji koncert u sklopu manifestacije će biti večeras kada će na pozornici u Parku dr.Franje Tuđmana zapjevati Metaklapa i gosti.

Klapsku pjesmu u malo drugačijem aranžmanu donosi Metaklapa koja spaja tradicionalnu klapsku pjesmu i heavy metal glazbu. Biti će to zanimljiva večer, u kojoj ćete moći čuti pjesme popularne grupe Iron Maiden bez instrumenata.

Na koncertu će nastupiti i klapa Leggero i Vokalisti svetog Josipa, a koncert počinje u 20 sati.

Sutrašnji dan donosi nam posljednje kino projekcije na otvorenom. Od 18 sati klinci i roditelji mogu pogledati animirani sinkronizirani film Priče iz skrivenog grada: Drvo želja, a u 20 sati počinje projekcija glazbene drame Divlja Ruža. Ne zaboravite pritom sa sobom ponijeti grickalice i dekicu.

Foto: FB Metaklapa

Nastavite čitati

Vijesti

Pogledajte kako je nekada, a kako danas prostorno izgleda Velika Gorica

Kroz paralelni prikaz građani mogu promatrati kako se cijeli grad mijenjao kroz povijest…

Objavljeno

na

gis1

Kako bi građani imali mogućnost pratiti prostorno stanje grada kroz povijest, Grad Velika Gorica implementirao je novu funkcionalnost gradskog GIS-a kojim je omogućeno pratiti postojeće i povijesno stanje, ali i postojeće i buduće stanje, kod primjerice sljedećih izmjena i dopuna Prostornog plana.

Kroz paralelni prikaz građani mogu promatrati kako se cijeli grad mijenjao kroz povijest, a radi lakšeg snalaženja, prilikom otvaranja aplikacije, izrađene su upute koje građanima olakšavaju upotrebu novog alata.

Link za pristup s uputama:

https://gis.gorica.hr

Nastavite čitati

Vijesti

Goričke večeri donose koncert rock i elektroničke glazbe

Koncert počinje večeras u 19 sati…

Objavljeno

na

Goricke veceri

Velikogorička udruga KulTur, za promociju kulture i podizanje kvalitete života svih građana, na pozornicu Goričkih večeri donosi DJ program, nastupe mladih rock bendova i autorska djela eksperimentalne i elektroničke glazbe.

Tako će večeras u Parku dr.Franje Tuđmana zasvirati velikogorički band „Deset deset“, a na pozornici će im se pridružiti i mladi rock sastav „Road XVI“ koji je poznat po sviranju obrada rock klasika stranih i hrvatskih izvođača.

Za elektroničku glazbu zadužen je DJ varboska (Kristian Bagarić) koji je svoju prisutnost na zagrebačkoj klupskoj sceni već naznačio nizom kolektivnih i samostalnih istupa.

Tulum uz rock i elektroničku glazbu kreće od 19 sati.

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Žiri odlučio: Ogranak Seljačke sloge Buševec ide na državnu smotru

Grad Veliku Goricu na smotri su predstavljala čak dva kulturno-umjetnička društva. Uz Ogrankaše, nastupili su i članovi KUD-a “Stari Grad” iz Lukavca.

Objavljeno

na

Zupanijska smotra koreografiranog folkora u Busevcu 19

Ogranak Seljačke sloge Buševec predstavljat će Turopolje, Veliku Goricu i Zagrebačku županiju na državnim susretima.

Odlučio je tako, tročlani žiri Županijske smotre koreografiranog folklora, održanoj večeras u Domu kulture u Buševcu. U konkurenciji je bilo pet kulturno-umjetničkih društava od čega su dva s područja Velike Gorice. Uz Ogrankaše, nastupili su i članovi KUD-a “Stari Grad” iz Lukavca, a koji su se predstavili pjesmama i plesovima Livanjskog kraja.

Zupanijska smotra koreografiranog folkora u Busevcu 10

26.06.2022. – Buševec – Županijska smotra koreografiranog folklora – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Uz društvo iz Buševca i Lukavca, iz Zagrebačke županije nastupili su još i KUD “Oštrc” iz Ruda, KUD “Preporod” iz Dugog Sela i KUD “Sveta Jana” iz Gorice Svetojanske.

Ogrankaši će pobjedničku koreografiju “Lepi Ivo krešu kreše”, pjesme i plesovi Hrvata koji žive u mađarskom dijelu Podravine, pokazati publici u Županji gdje će se krajem kolovoza održati državna smotra.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Od izvora do mora: Više od 150 volontera čistilo jezero Ježevo

Volontere su organizirali Športsko ribolovna udruga Odra Velika Gorica, KUD Čiče-Novo Čiče i DVD Novo Čiče, a sudjelovao je i gradonačelnik Krešimir Ačkar, te članice Društva žena Novo Čiče.

Objavljeno

na

Objavio/la

akcija jezero

Akcijom čišćenja oko jezera Novo Čiče ekološki projekt Od izvora do mora ušao je u završnu fazu. Čišćenju jezera Novo Čiče pridružilo se više od 150 volontera u organizaciji Športske ribolovne udruge Odra Velika Gorica, KUD-a Čiče-Novo Čiče i DVD-a Novo Čiče. Akciji se pridružio i gradonačelnik Krešimir Ačkar, te članice Društva žena Novo Čiče.

akcija jezero1

Foto: Od izvora do mora, čišćenje oko jezera Ježevo/ Krešimir Ačkar, Fb

 

– Prilikom čišćenja volonteri su prikupili gotovo 13 tona otpada, koji je nakon akcije zbrinut na odgovarajući način. Zaključno s akcijom čišćenja oko jezera u Novom Čiču, prikupljeno je 26 tona otpada. Na samom kraju ovogodišnjeg izdanja projekta Od izvora do mora, u utorak, 28. lipnja, zaposlenici tvrtki partnera projekta,Coca-Cole, Konzuma i Hanza Medije,u obliku plogginga, kombinacije trčanja i prikupljanja otpada, čistit će park Maksimir u Zagrebu – priopćili su organizatori.

Projekt je podržalo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a Dunja Mazzocco Drvar, ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, koja je nazočila akciji, izjavila je:

– Klimatske promjene uzimaju sve veći danak. Najnoviji podaci svjetske meteorološke organizacije pokazuju da vremenske nepogode koje se direktno mogu povezati s klimatskim promjenama odnose 115 života i 202 milijuna dolara – na dan! Za smanjenje našeg pogubnog utjecaja na klimu potrebna je brza i učinkovita akcija. Velike kompanije kao što je Coca-Cola imaju u rukavu možda i najvažniji adut za tranziciju, a to je utjecaj na potrošače!

akcija jezero3

Foto: Od izvora do mora, čišćenje jezera Ježevo/Društvo žena Novo Čiče

Mi u ministarstvu pozdravljamo i odazivamo se na svaku akciju čišćenja koja se događa u našoj blizini, ali bilo bi puno bolje kad ambalažnog otpada ne bi bilo. Hrvatska ima kontinuirani porast potrošnje ambalaže, a u 2019. godini prosječno smo proizveli 74 kilograma ambalažnog otpada po stanovniku. To nam je taman negdje i prosječna hrvatska težina. Zamislite kraj sebe još jednog čovjeka od plastike! Pritom još uvijek recikliramo manje od polovice ambalažnog otpada“.

Velikogorički gradonačelnik Krešimir Ačkar zahvalio je organizatorima i volonterima te naglasio:

– Zaštita i očuvanje okoliša jedan od najvećih izazova s kojima se susreću lokalne vlasti u Republici Hrvatskoj. Tako je i ovdje kod nas u Velikoj Gorici. Stoga smo pokrenuli cijeli niz aktivnosti u cilju sprečavanja ilegalnog odlaganja otpada na našem području, što je posebno uzelo maha nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa. Od aktivnosti spomenut ću postavljanje lovačkih kamera na širem području grada, suradnju sa ŠRU Odra i njihovim ribočuvarima, te naravno akcije čišćenja kao što je ova današnja Od izvora do mora. Sačuvati čisti okoliš naša je obveza prema našoj djeci i budućim generacijama- rekao je gradonačelnik Ačkar.

akcija jezero4

Foto: Od izvora do mora, čišćenje jezera Ježevo/Društvo žena N.Čiče

Od izvora do mora dio je dugoročnog sveobuhvatnog plana Svijet bez otpada kojim se tvrtka Coca-Cola, među ostalim, obvezala da će do 2030. godine prikupiti i reciklirati istu količinu boca i limenki onoj koju stavlja na tržište, te da će udio recikliranih materijala u primarnoj ambalaži biti najmanje 50 posto. Također, do 2025. godine sva primarna ambalaža moći će se u potpunosti reciklirati. U proteklih 10 godina, samo upotrebom lakših boca, Coca-Cola je smanjila ukupnu upotrebu plastike za četvrtinu.

akcija jezero2

Foto: Jezero Ježevo/Krešimir Ačkar, FB

Nastavite čitati

Reporter 415 - 26.05.2022.

Facebook

Izdvojeno