Povežite se s nama

Vijesti

Dražen Bošnjaković: Vladina retorika i stvarni potezi su u raskoraku, a Županija u državni proračun daje više nego što dobiva

Objavljeno

na

Zagrebačka županija jedna je od tri županije u Hrvatskoj koja najbolje radi i ima najbolje makroekonomske pokazatelje, ali isto tako Zagrebačka županija jedna je od tri koja u državni proračun uplaćuje, nego što joj se vraća natrag. „Trudimo se upravljati županijom kao dobri gospodari, nismo zaduženi, nemamo neke kreditne dubioze, nemamo deficit proračuna, u okviru onoga čime raspolažemo pokušavamo na jedan racionalan način učiniti raspodjelu.“ – rekao je gostujući u emisiji „Središnjica“ City radija predsjednik skupštine Zagrebačke županije Dražen Bošnjaković.

Ove godine županija je nešto „kraća“ s prihodima, jer je Vlada išla na izmjenu porezne politike, a to nije dobra mjera, istaknuo je Bošnjaković, jer manje novca u proračunima, znači i manje novca između ostalog za školstvo, zdravstvo, komunalnu infrastrukturu, a sve su to potrebe koje treba namiriti. „S jedne strane Vlada nam se zalaže za politiku decentralizacije, a zapravo potezi su jedna snažna centralizacija. U raskoraku je ona retorika i stvarni potezi, te ono što se događa na terenu. Mi kao županija ćemo ovu godinu kao i sve prethodne završiti dobro, ali bilo bi bolje da je bilo više novca.“ – rekao je Bošnjaković.

Turizam je jedna od okosnica gospodarstva, a zagrebačka županija jedna je od rijetkih u državi koja može ponuditi zdravstveni turizam koji je važna točka strategije razvoja.
„Imamo lječilište Naftalan u Ivanić-Gradu i to jedino lječilište ne samo u Hrvatskoj nego i u Europskoj uniji u kojem se uspješno liječi psorijaza. Županija kao osnivač te specijalne bolnice, svake godine radi na tome da se ono unaprijedi. Držimo lječilište u dobrom stanju, jedno je od rijetkih zdravstvenih ustanova koje ne treba sanirati, kao ni jednu u Zagrebačkoj županiji, jer osnivač stoji iza svojih ustanova.“ – istaknuo je Bošnjaković. Planovi su napraviti daljnje iskorake, i proširiti kapacitete jer pacijenti dolaze i iz Rusije, Norveške, Danske…Jako je bitno kakav glas oni dalje odnesu, ali „Vlada tu nije pripremila ništa u operativnom programu vezano uz zdravstveni turizam, i mi tu nemamo Natječaj na koji možemo aplicirati, tako da ćemo u proširenja morati ići vlastitim sredstvima u okviru svojih mogućnosti.“

U protekle četiri godine nijedan centar za zbrinjavanje otpada nije došao u  fazu da funkcionira.
„Mi smo kao županija uspjeli smo napraviti konsenzus između svih gradova i općina, odredili smo lokaciju za centar za zbrinjavanje otpada, velika smo županija od 320 tisuća ljudi, i nekoliko mjeseci prije izbora promijenjen je Plan gospodarenja otpadom na razini cijele države. U tom planu je rečeno da Grad Zagreb, Zagrebačka županija i Sisačko-moslavačka županija trebaju napraviti studije i dogovoriti što bi bilo najbolje. To je vrlo neodgovorno i neozbiljno, jer tko želi cijeli otpad iz Grada Zagreba i SMŽ. Mi smo se na taj način ponovno vratili na početak, umjesto da imamo otvorene centre za zbrinjavanje otpada.“ – rekao je Bošnjaković.

Dražen Bošnjaković, inače je i nositelj liste Domoljubne koalicije za VI. izbornu jedinicu na predstojećim parlamentarnim izborima. U jednom svom obraćanju istaknuo je kako su „kada god je bilo teško u Hrvatskoj građani glasovali za HDZ, te da će tako biti i sada.“ Upitan zašto smatra da će i ovaj put biti tako Bošnjaković je istaknuo da je time htio „podebljati neke stvari koje su činjenica, a to je da je HDZ vodio državu devedestih godina kada se stvarala, da ju je vodio u obrambenom ratu kada se štitio njen teritorijalni integritet, da je bio na čelu kada smo ulazili u NATO, kada smo završavali pregovore oko ulaska u EU…Svih ovih godina, činjenica je da je HDZ imao najviše mandata, i time snosi zasluge za ono što je ostvareno,ali odgovornost za ono loše što se dogodilo,no od toga ne treba bježati.“

Dok je Zagrebačka županija razvijena, u šestoj izbornoj jedinici problem je Sisačko-moslavačka županija. „Tu je populacija više na odlasku nego na opstanku, treba probuditi kapacitete, lokalna zajednica mora vidjeti gdje su njihovi najbolji potencijali i afirmirati ih u suradnji s državnom razinom. Na ovom području ima puno prostora za kontinentalni turizam.“ – naglasio je Bošnjaković.

Gospodarstvo, zapošljavanje i demografija ono je na čemu se najviše treba raditi, a to nije posebnost samo šeste izborne jedinice nego i cijele države. „Ove brojke, bez obzira koja smo stranka i opcija, vrlo su zabrinjavajuće, ako zadržimo ovaj trend odlaska mladih ne znam otkud ćemo proizvoditi BDP iz kojeg ćemo servisirati javni dug, zabrinjavajući je podatak je da je u prošloj godini isplaćeno više mirovina nego plaća, na duge staze to neće biti održivo, ovaj put moramo napraviti korjenit zaokret.“

Velika Gorica i Zagreb od jučer napokon su povezani auto-cestom koja se mogla otvoriti i puno prije, no svaka promidžba i pripisivanje zasluga jako dobro dođu, no ono što je na otvorenju istaknuo premijer Zoran Milanović kako je tu za njih završen posao, i kako ne misle graditi preostalih desetak kilometara od Lekenika prema Sisku nikako nije dobro, te Bošnjaković ističe „mi želimo da ta cesta ode do kraja, i to treba završiti, a ne ostati u šumi kod Lekenika, ta prometnica daje mogućnosti boljeg života i razvoja, jer ako toga ne bude, kakva je zapravo korist od svega što je do sada napravljeno, ali poanta je dizanje Hrvatske na noge.“

Novina na ovim parlamentarnim izborima je mogućnost preferencijalnog glasovanja, putem kojeg će birači moći glasovati i za kandidata kojeg žele da ih zastupa u Saboru, upitan očekuje li neka iznenađenja zbog takve mogućnosti glasovanja, Bošnjaković je rekao „netko može po preferencijalnom glasovanju s 14.-og mjesta doći na prvo mjesto i ući u parlament, nama je to svejedno, jer i taj kandidat koji tako uđe, zastupat će program koji je predstavila njegova opcija.“

Cijeli razgovor možete poslušati na linku.

Vijesti

Maleni Mraclinci i njihovi roditelji subotu će provesti na likovnom pikniku

Voditeljice radionice su članice Zajednice za kreativni razvoj “Zvirek” iz Kravarskog

Objavljeno

na

Nakon manje pauze zbog pripreme za proslavu stote godišnjice izgradnje mraclinske školske zgrade, KUD Dučec nastavlja s organizacijom radionica. Ove subote, 10. lipnja, od 18 sati na Jančetovom gruntu održat će se likovni piknik.  Radionica je zamišljena kao kreativna radionica slikanja i crtanja mraclinskih čardaka, a namijenjena je djeci od predškolske dobi pa do 4. razreda osnovne škole. U pikniku mogu sudjelovati i roditelji, a u slučaju lošeg vremena radionica će se održati u prostorijama Dučeca.

Voditeljice radionice su članice Zajednice za kreativni razvoj “Zvirek” iz Kravarskog – Iva Kovačević, profesorica pedagogije i informatologije, stručni suradnik pedagog u Osnovnoj školi Kravarsko te od 2019. godine stanovnica Mraclina, i Renata Kolarec, učiteljica razredne nastave i učitelj savjetnik s dugogodišnjim iskustvom u poticanju kreativnog razvoja najmlađih.

Foto: Josip Kos

Nastavite čitati

Crna kronika

Kupio auto na rate pa ga prestao plaćati. Uskoro mu je ‘na vrata’ došao prodavatelj

Muškarci su se prvo posvađali, a onda i potukli

Objavljeno

na

Objavio/la

Dvojica muškaraca potukli su se ovog tjedna u Kravarskom nakon svađe zbog neplaćanja vozila koje je 30-godišnjak kupio od 26-godišnjaka. Naime, kako javlja gorička policija, dogovor je bio da 30-godišnjak vozilo otplati na rate i sve je bilo u redu dok se vozilo nije pokvarilo. Muškarac koji je kupio automobil tada je odlučio prestati plaćati automobil te je 26-godišnjak došao kod njega.

– Nakon verbalnog, uslijedio je fizički obračun, a 30-godišnjak prozvao je policiju. Oštećeni nije zadobio tjelesne ozlijede, a protiv 26-godišnjaka je podnesena kaznena prijava, odnosno posebno izvješće kao nadopuna prijavi. Spor su završili tako što je 30-godišnjak automobil vratio 26-godišnjaku – objasnio je inspektor Nikica Ljubanović.

Nastavite čitati

Sport

Deset medalja iz Siska za ekipu iz Karate kluba Centar

Najviše se istaknula Franka Jerkin s dvije osvojene zlatne medalje.

Objavljeno

na

Mladi karataši karate kluba Centar koji vrijedno treniraju u dvorani OŠ Nikole Hribara, nastupili su 03.  lipnja na natjecanju Sisak Kup i osvojili ukupno 10 medalja.

– Naš klub predstavljalo je 14 karataša, a jedan dio malih sportaša je nastupio prvi puta na karate natjecanju. Ostvarili su odlične rezultate i prikazali odlične borbe – ističu iz kluba.

Na natjecanju u Sisku, dva zlata osvojila je Franka Jerkin, a uz nju zlatom se okitio i Patrik Jeromić u uzrastu mlađih učenika. Srebro su osvojili Sara Brletić, Mihaela Pavlečić i Antonio Brletić, a Kim Kumic, Dora Paić, Jakov Fistrić i Filip Šćepina kući su se vratili s broncom oko vrata.

Nastavite čitati

Sport

Limači Dinamo Hidrela prvi u Gradićima

U finalu Gorica izgubila na sedmerce.

Objavljeno

na

Objavio/la

Dok se u Novom Čiču igrao memorijalni turnir Franjo Milanščak-Gira za mlađe pionire u organizaciji Dinamo Hidrela, limači istog kluba sudjelovali su na turniru u Gradićima. U vrijeme finalne utakmice u Čiču, stigli su Dinamovi limači iz Gradića okićeni medaljama i peharom za prvo mjesto.

– Na turnir je nastupilo 9 momčadi koje su bile podijeljene u dvije skupine. U A skupini igrali su: HNK Gorica, Gradići 1, Turopoljac i Dinamo Hidrel. U B skupini bili su Kurilovec, Gradići 2, Nur Zagreb, Mladost Obrezina i Gorica 03 – rekao je trener Ivan Nikić.

Dvije prvoplasirane momčadi iz svake skupine izborile su polufinale. Utakmice su se igrale po 20 minuta sustavom 7+1.

Dinamovci su u skupini pobijedili Turopoljac 2-1 i Gradiće 2-0, a izgubili od Gorice 1-2. Kao drugoplasirani plasirali su se u polufinale. U polufinalu Gorica je bila bolja od Gradića 2, a Dinamo Hidrel od NUR-a 2-1.

Foto: Ivan Nikić

– U finalu Gorica i Dinamo Hidrel odigrali su bez pogodaka, a iz sedmeraca bolja je bila momčad iz Novog Čiča 3:1. Za Dinamo Hidrel igrali su: Matej Vrbičić, David Tomas, David Čirko, Noa Tomas, Mihael Ravnjak, David Savić, Mihael Brnadić, Ivan Čačija, David Medarić, Luka Risonjić. Trener: Ivan Nikić. Najbolji igrač turnira bio je David Savić iz Dinamo Hidrela – otkrio je za Cityportal Ivan Nikić.

Nastavite čitati

Crna kronika

U Donjoj Lomnici ukraden Smart

Automobil je 2015. godište, plavo bijele boje

Objavljeno

na

Objavio/la

U noći na Tijelovo, između 21 i 4.50 sati netko je ukrao automobil Smart for four plavo bijele boje, proizveden 2015. godine, koji je bio parkiran na livadi uz Novu cestu u Donjoj Lomnici. Automobil je vlasništvo 45-godišnjeg hrvatskog državljanina.

– Vlasnik je automobil uredno zaključao. U vozilu nije bilo prometne dozvole što je jedna edukativna stvar, a nije imao ni policu obaveznog ili kasko osiguranja što je vrlo mudro – kažu iz goričke policije.

Šteta iznosi oko 6500 eura

Nastavite čitati

Reporter 426 - 25.05.2023.

Facebook

Izdvojeno

Sva prava pridržana © 2022 e-Radio d.o.o.