Povežite se s nama

Vijesti

Donosimo biografije četvero kandidata za župana Zagrebačke županije

Uz izbor župana, trebat će na ovim izborima popuniti i 47 mjesta u skupštini

Objavljeno

na

Zagrebačka županija treća je po veličini u Hrvatskoj, s više od 300 tisuća stanovnika odmah je iza Splitsko-dalmatinske i Grada Zagreba. Zagrebačka županija u prošloj je godini imala proračun “težak” gotovo pola milijarde kuna. I samo su ova dva razloga dovoljno dobro objašnjenje zašto će se voditi velika bitka za mjesto župana jedne takve županije. Točnije, troje kandidata borit će se da s te pozicije “sruši” čovjeka koji je župan već punih 20 godina.

Teritorijalni ustroj koji uključuje 20 županija i Grad Zagreb kao izdvojenu jedinicu uspostavljen je u prosincu 1992. godine, a od 1. siječnja 1997. Zagrebačka županija je u aktualnim granicama. Za župana je tad izabran Branimir Pasecky, HDZ-ov kandidat, koji je četiri godine poslije izgubio izbore od Stjepana Kožića, člana HSS-a.

05.07.2020., Zagreb – Gradjani se uglavnom pridrzavaju epidemioloskih mjera te nose zastitne maske na biralistima tijekom parlamentarnih izbora 2020. Photo: Robert Anic/PIXSELL

Od tad do danas upravo je Kožić na tome mjestu, jer dobio je izbore još četiri puta nakon toga, čime je postao najdugovječniji župan u Hrvatskoj. U nedjelju, 16. svibnja, ići će po svoj šesti mandat, ovoga puta kao nezavisni kandidat kojeg podupire pet stranaka – HDZ, HNS, BM365, HSLS i HSU.

Sve procjene i prognoze kažu kako će i ovaj put Kožić biti favorit za još jednu pobjedu, no na naklonost birača računa i dvoje ekonomista. Mihael Zmajlović, bivši gradonačelnik Jastrebarskog, saborski zastupnik i ministar u Vladi Zorana Milanovića u kampanju je ušao sa sloganom “Župan kakvog trebam”, dok mu je jedna od glavnih točaka kampanje ideja da Velika Gorica, kao najveći grad, postane i glavni grad Zagrebačke županije.

Jedina žena koja je odlučila krenuti u ovu političku bitku je magistra ekonomije iz Svete Nedelje, Ana Bolšec, koja je izbor čelnika stranke Fokus, među čijim je osnivačima bila i ova kandidatkinja, čiji je slogan u kampanji “Županica za primjer drugima”.

Bez izraženog slogana u kampanju je ušao Velikogoričanin Domagoj Lovrić, pravnik i sin Zvonimira Lovrića, kandidata za gradonačelnika Velike Gorice. I tata i sin kandidati su Domovinskog pokreta.

Međutim, nije Lovrić i jedini Velikogoričanin čije će ime pisati na listiću kojim ćemo birati župana, odnosno županicu. Ervin Kolarec, dojučerašnji zamjenik velikogoričkoga gradonačelnika, kandidat je za Kožićeva zamjenika, dok je dosadašnja županijska pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Mirela Katalenac kandidirana za Zmajlovićevu zamjenicu. Međutim, ni to nije sve od Velikogoričana. Naime, za zamjenicu Ane Bolšec kandidra Ivana Pukljak, koja živi u Lukavcu…

Uz izbor župana, trebat će na ovim izborima popuniti i 47 mjesta u skupštini.

DOMAGOJ LOVRIĆ

Domagoj Lovrić (41) kandidat Domovinskog pokreta, zaposlen je kao pravnik u Croatia Osiguranju. Rođen u Zagrebu, odrastao u Osijeku, a ratne 1991. seli u Veliku Goricu. Tu je dovršio osnovnu školu i Gimnaziju Velika Gorica, a na studij je ponovno otišao u Osijek, na Pravni fakultet. Ubrzo je dobio dvije ponude za posao u Zagrebu te se vratio živjeti u Goricu.

Oženjen je i otac dviju djevojčica te s ponosom ističe kako živi pravi obiteljski život. S obitelji odlazi na izlete u prirodu, a kad god imaju vremena, odlaze u planine. U slobodno vrijeme bavi se i trčanjem. Dugo godina amaterski se bavio glazbom, svirao gitaru i pjevao, a u mladosti je čak bio u metal bendu.

– To je bila tinejdžerska faza revolta i bunta. I Winston Churchill je rekao “Tko u mladosti nije ljevičar, nema srca, a tko u zreloj dobi nije desničar, nema pameti” – kroz smijeh je kazao Lovrić i dodao kako se on usudi reći što misli.

– Imam potrebu, sad kad su djeca malo veća i kad imam nešto više vremena, utjecati da se nešto dobro dogodi u našoj sredini. Kao korporativni pravnik koji radi u uređenom sistemu ne mogu vjerovati da naša država, naša regionalna i lokalna samouprava, ne funkcionira – kaže Lovrić.

Poticaj da se politički aktivira je, kaže, evanđelje Isusa Krista. Po uzoru na njega, želi govoriti istinu i raditi iz ljubavi prema drugima.

– I supruga i ja imamo dobre plaće i meni ovo ne treba. Ja sam se politički aktivirao iz čiste ljubavi prema mojim Goričanima i građanima jer više ne mogu gledati da mi država propada pred nosom! – zaključio je Lovrić.

ANA BOLŠEC

Ana Bolšec ove će godine napuniti 35 godina. Rođena je u Zagrebu, a odrasla u Svetoj Nedelji, točnije u Bestovju. Nakon osnovne škole u Podsusedu, završila je Srednju ekonomsku, trgovačku i ugostiteljsku školu u Samoboru, a studirala na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, gdje je pet godina i živjela. Ova magistra ekonomije završila je i pedagoško doobrazovanje kako bi mogla predavati stručne predmete. Radi kao analitičar u osiguravajućem društvu te se bavi financijskim i pitanjima rizika.

Kandidatkinja stranke FOKUS za županicu najviše uživa u druženju s obitelji. Naime, Ana Bolšec dolazi iz velike obitelji, koju čini devetero braće i sestara, a sad je tu već mnoštvo nećaka i nećakinja, starih od dva mjeseca do 19 godina. Obitelj često uživa u obiteljskim ritualima, druženju vikendima bez mobitela i interneta.

– Trudimo se aktivno iskoristiti vrijeme koje imamo. Igramo igre iz naše mladosti, ali i planinarimo, vozimo bicikl i igramo društvene igre. Prilično smo povezani i trudimo se baviti jedni drugima – ističe Ana Bolšec.

Bolšec uživa i u sportskim aktivnostima. Rekreativno se bavi trčanjem, rolanjem, planinarenjem i vožnjom biciklom.

– Mislim da je došlo vrijeme da se politički aktiviram. Mislim da je stranka FOKUS jedna lijepa priča mladih i sposobnih ljudi. Sviđa mi se biti dio nečega što se stvara ispočetka bez utega i opterećenosti iz prošlosti. Svojim kvalitetama i znanjem mislim da mogu pridonijeti tome i promjenama – zaključila je Bolšec.

MIHAEL ZMAJLOVIĆ

Mihael Zmajlović je rođen u Zagrebu 1978. godine, no kaže da je rođeni Jaskanac. U drugoj polovici 80-ih pohađao je osnovnu školu “Ljubo Babić” u Jastrebarskom, da bi zatim upisao MIOC. U gimnazijskim danima se aktivno bavio rukometom, a u to vrijeme formira svoj glazbeni ukus koji se bazira na rocku (Azra, The Doors, Eric Clapton…) što je u to vrijeme bila i svojevrsna svjetonazorska odrednica. Nakon gimnazije, unatoč interesu za matematiku, fiziku i filozofiju, odlučio upisati Ekonomski fakultet. Vrlo brzo primijetio ga je profesor Mato Crkvenac, koji ga je pozvao za demonstratora, a pred kraj treće godine mu je ponuđena stipendija za jednogodišnji program JOSZEF na Ekonomskom fakultetu u Beču, koju Zmajlović i prihvaća.

Za vrijeme studija Zmajlović je učio talijanski jezik te bio član Hrvatske studentske asocijacije, a tad se razvila i ljubav prema jazzu.

Po povratku iz Beča, sa Zvonimirom Novoselom je pokrenuo političku inicijativu “Glas mladih” i na lokalnim izborim 2001. godine sa svojom nezavisnom listom uspjeli su ući u jaskansko gradsko vijeće. Zajedno sa koalicijom HSS-HNS-SDP formiraju lokalnu vlast, a Zmajlović s 23 godine postaje članom Gradskog poglavarstva.

Zmajlović 2005. u suradnji s Ivicom Račanom oživljava posrnuli jaskanski SDP, kojem postaje i predsjednik, a 2010. preuzeo je i županijsku organizaciju.

Gradonačelnik Jastrebarskog postao je 2009. godine, i to već u prvom krugu. Dvije godine poslije postaje saborski zastupnik, a od 2012. do 2016. bio je ministar zaštite okoliša i prirode. U sljedeće četiri godine ponovno je bio zastupnik.

Mihael Zmajlović je oženjen za Mariju Presečki Zmajlović, profesoricu rehabilitacije s kojom ima dvije kćeri. Zmajlović slobodno vrijeme provodi, kaže, uz prijatelje iz djetinjstva, prijatelje iz stranke i grada. Radi održavanja kondicije često igra badminton i vozi bicikl. Posebno drag hobi Zmajloviću je enologija.

STJEPAN KOŽIĆ

Dugogodišnji župan rođen je u Gornjoj Drenovi kod Svetog Ivana Zeline, 15. studenoga 1952. godine. U Omilju pohađa prva četiri razreda osnovne škole, a ostale razrede u Nespešu. U tom kraju provodi rano djetinjstvo te završava osnovno obrazovanje.

U Zagrebu 1971. završava srednju tehničku školu, stječe zvanje strojarskog tehničara. Uz rad, 1975. godine završava i Višu tehničku školu u Zagrebu i postaje inženjer strojarstva, a zatim upisuje Fakultet organizacije rada u Kranju gdje je diplomirao 1986. godine.

Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu upisuje magisterij iz Organizacije i upravljanja te 1994. stječe titulu magistra ekonomskih znanosti. Tijekom školovanja punih 18 godina radi u Industrogradnji Zagreb. 1991. godine, s početkom rata, angažira se u Zelini i preuzima brigu o Fondu u stambeno-komunalnom gospodarstvu Općine Sv. I. Zelina kao direktor Fonda i voditelj projekta plinofikacije Općine.

Pomoćnik pročelnika Ureda za gospodarstvo Zagrebačke županije postaje 1996. godine te nakon godine dana postaje pročelnik Ureda. Nakon toga preuzima funkciju ravnatelja Županijske uprave za ceste koju obnaša od 1998. do lipnja 2001. godine kada postaje župan Zagrebačke županije.

U političkom životu, obnašao je brojne dužnosti u HSS-u: član Predsjedništva, član Glavnog odbora, potpredsjednik Županijske organizacije, predsjednik gradske organizacije HSS Sv. I. Zeline. Od 2009. godine bio je predsjednik Županijske organizacije HSS-a Zagrebačke županije, a od 2016. godine obnašao dužnost potpredsjednika HSS-a.

U devetom sazivu Hrvatskog sabora, konstituiranom 2016. godine, izabran je za saborskog zastupnika, ali zbog nespojivosti dužnosti mandat je stavio na mirovanje.

U lipnju 2018. godine napušta HSS te 16. lipnja 2018. osniva novu političku opciju “Stjepan Kožić – nezavisna lista” na čijem je čelu.

Oženjen je i otac troje djece. Živi u Sv. Ivanu Zelini u obiteljskoj kući te uz rad u vlastitom vinogradu, voli čitati knjigu, pogledati film…

Vijesti

Maleni Mraclinci i njihovi roditelji subotu će provesti na likovnom pikniku

Voditeljice radionice su članice Zajednice za kreativni razvoj “Zvirek” iz Kravarskog

Objavljeno

na

Nakon manje pauze zbog pripreme za proslavu stote godišnjice izgradnje mraclinske školske zgrade, KUD Dučec nastavlja s organizacijom radionica. Ove subote, 10. lipnja, od 18 sati na Jančetovom gruntu održat će se likovni piknik.  Radionica je zamišljena kao kreativna radionica slikanja i crtanja mraclinskih čardaka, a namijenjena je djeci od predškolske dobi pa do 4. razreda osnovne škole. U pikniku mogu sudjelovati i roditelji, a u slučaju lošeg vremena radionica će se održati u prostorijama Dučeca.

Voditeljice radionice su članice Zajednice za kreativni razvoj “Zvirek” iz Kravarskog – Iva Kovačević, profesorica pedagogije i informatologije, stručni suradnik pedagog u Osnovnoj školi Kravarsko te od 2019. godine stanovnica Mraclina, i Renata Kolarec, učiteljica razredne nastave i učitelj savjetnik s dugogodišnjim iskustvom u poticanju kreativnog razvoja najmlađih.

Foto: Josip Kos

Nastavite čitati

Crna kronika

Kupio auto na rate pa ga prestao plaćati. Uskoro mu je ‘na vrata’ došao prodavatelj

Muškarci su se prvo posvađali, a onda i potukli

Objavljeno

na

Objavio/la

Dvojica muškaraca potukli su se ovog tjedna u Kravarskom nakon svađe zbog neplaćanja vozila koje je 30-godišnjak kupio od 26-godišnjaka. Naime, kako javlja gorička policija, dogovor je bio da 30-godišnjak vozilo otplati na rate i sve je bilo u redu dok se vozilo nije pokvarilo. Muškarac koji je kupio automobil tada je odlučio prestati plaćati automobil te je 26-godišnjak došao kod njega.

– Nakon verbalnog, uslijedio je fizički obračun, a 30-godišnjak prozvao je policiju. Oštećeni nije zadobio tjelesne ozlijede, a protiv 26-godišnjaka je podnesena kaznena prijava, odnosno posebno izvješće kao nadopuna prijavi. Spor su završili tako što je 30-godišnjak automobil vratio 26-godišnjaku – objasnio je inspektor Nikica Ljubanović.

Nastavite čitati

Sport

Deset medalja iz Siska za ekipu iz Karate kluba Centar

Najviše se istaknula Franka Jerkin s dvije osvojene zlatne medalje.

Objavljeno

na

Mladi karataši karate kluba Centar koji vrijedno treniraju u dvorani OŠ Nikole Hribara, nastupili su 03.  lipnja na natjecanju Sisak Kup i osvojili ukupno 10 medalja.

– Naš klub predstavljalo je 14 karataša, a jedan dio malih sportaša je nastupio prvi puta na karate natjecanju. Ostvarili su odlične rezultate i prikazali odlične borbe – ističu iz kluba.

Na natjecanju u Sisku, dva zlata osvojila je Franka Jerkin, a uz nju zlatom se okitio i Patrik Jeromić u uzrastu mlađih učenika. Srebro su osvojili Sara Brletić, Mihaela Pavlečić i Antonio Brletić, a Kim Kumic, Dora Paić, Jakov Fistrić i Filip Šćepina kući su se vratili s broncom oko vrata.

Nastavite čitati

Sport

Limači Dinamo Hidrela prvi u Gradićima

U finalu Gorica izgubila na sedmerce.

Objavljeno

na

Objavio/la

Dok se u Novom Čiču igrao memorijalni turnir Franjo Milanščak-Gira za mlađe pionire u organizaciji Dinamo Hidrela, limači istog kluba sudjelovali su na turniru u Gradićima. U vrijeme finalne utakmice u Čiču, stigli su Dinamovi limači iz Gradića okićeni medaljama i peharom za prvo mjesto.

– Na turnir je nastupilo 9 momčadi koje su bile podijeljene u dvije skupine. U A skupini igrali su: HNK Gorica, Gradići 1, Turopoljac i Dinamo Hidrel. U B skupini bili su Kurilovec, Gradići 2, Nur Zagreb, Mladost Obrezina i Gorica 03 – rekao je trener Ivan Nikić.

Dvije prvoplasirane momčadi iz svake skupine izborile su polufinale. Utakmice su se igrale po 20 minuta sustavom 7+1.

Dinamovci su u skupini pobijedili Turopoljac 2-1 i Gradiće 2-0, a izgubili od Gorice 1-2. Kao drugoplasirani plasirali su se u polufinale. U polufinalu Gorica je bila bolja od Gradića 2, a Dinamo Hidrel od NUR-a 2-1.

Foto: Ivan Nikić

– U finalu Gorica i Dinamo Hidrel odigrali su bez pogodaka, a iz sedmeraca bolja je bila momčad iz Novog Čiča 3:1. Za Dinamo Hidrel igrali su: Matej Vrbičić, David Tomas, David Čirko, Noa Tomas, Mihael Ravnjak, David Savić, Mihael Brnadić, Ivan Čačija, David Medarić, Luka Risonjić. Trener: Ivan Nikić. Najbolji igrač turnira bio je David Savić iz Dinamo Hidrela – otkrio je za Cityportal Ivan Nikić.

Nastavite čitati

Crna kronika

U Donjoj Lomnici ukraden Smart

Automobil je 2015. godište, plavo bijele boje

Objavljeno

na

Objavio/la

U noći na Tijelovo, između 21 i 4.50 sati netko je ukrao automobil Smart for four plavo bijele boje, proizveden 2015. godine, koji je bio parkiran na livadi uz Novu cestu u Donjoj Lomnici. Automobil je vlasništvo 45-godišnjeg hrvatskog državljanina.

– Vlasnik je automobil uredno zaključao. U vozilu nije bilo prometne dozvole što je jedna edukativna stvar, a nije imao ni policu obaveznog ili kasko osiguranja što je vrlo mudro – kažu iz goričke policije.

Šteta iznosi oko 6500 eura

Nastavite čitati

Reporter 426 - 25.05.2023.

Facebook

Izdvojeno

Sva prava pridržana © 2022 e-Radio d.o.o.