turisticka-zajednica-velika-gorica

Povežite se s nama

Vijesti

Donosimo biografije četvero kandidata za župana Zagrebačke županije

Uz izbor župana, trebat će na ovim izborima popuniti i 47 mjesta u skupštini

Objavljeno

na

Zagrebačka županija treća je po veličini u Hrvatskoj, s više od 300 tisuća stanovnika odmah je iza Splitsko-dalmatinske i Grada Zagreba. Zagrebačka županija u prošloj je godini imala proračun “težak” gotovo pola milijarde kuna. I samo su ova dva razloga dovoljno dobro objašnjenje zašto će se voditi velika bitka za mjesto župana jedne takve županije. Točnije, troje kandidata borit će se da s te pozicije “sruši” čovjeka koji je župan već punih 20 godina.

Teritorijalni ustroj koji uključuje 20 županija i Grad Zagreb kao izdvojenu jedinicu uspostavljen je u prosincu 1992. godine, a od 1. siječnja 1997. Zagrebačka županija je u aktualnim granicama. Za župana je tad izabran Branimir Pasecky, HDZ-ov kandidat, koji je četiri godine poslije izgubio izbore od Stjepana Kožića, člana HSS-a.

05.07.2020., Zagreb – Gradjani se uglavnom pridrzavaju epidemioloskih mjera te nose zastitne maske na biralistima tijekom parlamentarnih izbora 2020. Photo: Robert Anic/PIXSELL

Od tad do danas upravo je Kožić na tome mjestu, jer dobio je izbore još četiri puta nakon toga, čime je postao najdugovječniji župan u Hrvatskoj. U nedjelju, 16. svibnja, ići će po svoj šesti mandat, ovoga puta kao nezavisni kandidat kojeg podupire pet stranaka – HDZ, HNS, BM365, HSLS i HSU.

Sve procjene i prognoze kažu kako će i ovaj put Kožić biti favorit za još jednu pobjedu, no na naklonost birača računa i dvoje ekonomista. Mihael Zmajlović, bivši gradonačelnik Jastrebarskog, saborski zastupnik i ministar u Vladi Zorana Milanovića u kampanju je ušao sa sloganom “Župan kakvog trebam”, dok mu je jedna od glavnih točaka kampanje ideja da Velika Gorica, kao najveći grad, postane i glavni grad Zagrebačke županije.

Jedina žena koja je odlučila krenuti u ovu političku bitku je magistra ekonomije iz Svete Nedelje, Ana Bolšec, koja je izbor čelnika stranke Fokus, među čijim je osnivačima bila i ova kandidatkinja, čiji je slogan u kampanji “Županica za primjer drugima”.

Bez izraženog slogana u kampanju je ušao Velikogoričanin Domagoj Lovrić, pravnik i sin Zvonimira Lovrića, kandidata za gradonačelnika Velike Gorice. I tata i sin kandidati su Domovinskog pokreta.

Međutim, nije Lovrić i jedini Velikogoričanin čije će ime pisati na listiću kojim ćemo birati župana, odnosno županicu. Ervin Kolarec, dojučerašnji zamjenik velikogoričkoga gradonačelnika, kandidat je za Kožićeva zamjenika, dok je dosadašnja županijska pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Mirela Katalenac kandidirana za Zmajlovićevu zamjenicu. Međutim, ni to nije sve od Velikogoričana. Naime, za zamjenicu Ane Bolšec kandidra Ivana Pukljak, koja živi u Lukavcu…

Uz izbor župana, trebat će na ovim izborima popuniti i 47 mjesta u skupštini.

DOMAGOJ LOVRIĆ

Domagoj Lovrić (41) kandidat Domovinskog pokreta, zaposlen je kao pravnik u Croatia Osiguranju. Rođen u Zagrebu, odrastao u Osijeku, a ratne 1991. seli u Veliku Goricu. Tu je dovršio osnovnu školu i Gimnaziju Velika Gorica, a na studij je ponovno otišao u Osijek, na Pravni fakultet. Ubrzo je dobio dvije ponude za posao u Zagrebu te se vratio živjeti u Goricu.

Oženjen je i otac dviju djevojčica te s ponosom ističe kako živi pravi obiteljski život. S obitelji odlazi na izlete u prirodu, a kad god imaju vremena, odlaze u planine. U slobodno vrijeme bavi se i trčanjem. Dugo godina amaterski se bavio glazbom, svirao gitaru i pjevao, a u mladosti je čak bio u metal bendu.

– To je bila tinejdžerska faza revolta i bunta. I Winston Churchill je rekao “Tko u mladosti nije ljevičar, nema srca, a tko u zreloj dobi nije desničar, nema pameti” – kroz smijeh je kazao Lovrić i dodao kako se on usudi reći što misli.

– Imam potrebu, sad kad su djeca malo veća i kad imam nešto više vremena, utjecati da se nešto dobro dogodi u našoj sredini. Kao korporativni pravnik koji radi u uređenom sistemu ne mogu vjerovati da naša država, naša regionalna i lokalna samouprava, ne funkcionira – kaže Lovrić.

Poticaj da se politički aktivira je, kaže, evanđelje Isusa Krista. Po uzoru na njega, želi govoriti istinu i raditi iz ljubavi prema drugima.

– I supruga i ja imamo dobre plaće i meni ovo ne treba. Ja sam se politički aktivirao iz čiste ljubavi prema mojim Goričanima i građanima jer više ne mogu gledati da mi država propada pred nosom! – zaključio je Lovrić.

ANA BOLŠEC

Ana Bolšec ove će godine napuniti 35 godina. Rođena je u Zagrebu, a odrasla u Svetoj Nedelji, točnije u Bestovju. Nakon osnovne škole u Podsusedu, završila je Srednju ekonomsku, trgovačku i ugostiteljsku školu u Samoboru, a studirala na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, gdje je pet godina i živjela. Ova magistra ekonomije završila je i pedagoško doobrazovanje kako bi mogla predavati stručne predmete. Radi kao analitičar u osiguravajućem društvu te se bavi financijskim i pitanjima rizika.

Kandidatkinja stranke FOKUS za županicu najviše uživa u druženju s obitelji. Naime, Ana Bolšec dolazi iz velike obitelji, koju čini devetero braće i sestara, a sad je tu već mnoštvo nećaka i nećakinja, starih od dva mjeseca do 19 godina. Obitelj često uživa u obiteljskim ritualima, druženju vikendima bez mobitela i interneta.

– Trudimo se aktivno iskoristiti vrijeme koje imamo. Igramo igre iz naše mladosti, ali i planinarimo, vozimo bicikl i igramo društvene igre. Prilično smo povezani i trudimo se baviti jedni drugima – ističe Ana Bolšec.

Bolšec uživa i u sportskim aktivnostima. Rekreativno se bavi trčanjem, rolanjem, planinarenjem i vožnjom biciklom.

– Mislim da je došlo vrijeme da se politički aktiviram. Mislim da je stranka FOKUS jedna lijepa priča mladih i sposobnih ljudi. Sviđa mi se biti dio nečega što se stvara ispočetka bez utega i opterećenosti iz prošlosti. Svojim kvalitetama i znanjem mislim da mogu pridonijeti tome i promjenama – zaključila je Bolšec.

MIHAEL ZMAJLOVIĆ

Mihael Zmajlović je rođen u Zagrebu 1978. godine, no kaže da je rođeni Jaskanac. U drugoj polovici 80-ih pohađao je osnovnu školu “Ljubo Babić” u Jastrebarskom, da bi zatim upisao MIOC. U gimnazijskim danima se aktivno bavio rukometom, a u to vrijeme formira svoj glazbeni ukus koji se bazira na rocku (Azra, The Doors, Eric Clapton…) što je u to vrijeme bila i svojevrsna svjetonazorska odrednica. Nakon gimnazije, unatoč interesu za matematiku, fiziku i filozofiju, odlučio upisati Ekonomski fakultet. Vrlo brzo primijetio ga je profesor Mato Crkvenac, koji ga je pozvao za demonstratora, a pred kraj treće godine mu je ponuđena stipendija za jednogodišnji program JOSZEF na Ekonomskom fakultetu u Beču, koju Zmajlović i prihvaća.

Za vrijeme studija Zmajlović je učio talijanski jezik te bio član Hrvatske studentske asocijacije, a tad se razvila i ljubav prema jazzu.

Po povratku iz Beča, sa Zvonimirom Novoselom je pokrenuo političku inicijativu “Glas mladih” i na lokalnim izborim 2001. godine sa svojom nezavisnom listom uspjeli su ući u jaskansko gradsko vijeće. Zajedno sa koalicijom HSS-HNS-SDP formiraju lokalnu vlast, a Zmajlović s 23 godine postaje članom Gradskog poglavarstva.

Zmajlović 2005. u suradnji s Ivicom Račanom oživljava posrnuli jaskanski SDP, kojem postaje i predsjednik, a 2010. preuzeo je i županijsku organizaciju.

Gradonačelnik Jastrebarskog postao je 2009. godine, i to već u prvom krugu. Dvije godine poslije postaje saborski zastupnik, a od 2012. do 2016. bio je ministar zaštite okoliša i prirode. U sljedeće četiri godine ponovno je bio zastupnik.

Mihael Zmajlović je oženjen za Mariju Presečki Zmajlović, profesoricu rehabilitacije s kojom ima dvije kćeri. Zmajlović slobodno vrijeme provodi, kaže, uz prijatelje iz djetinjstva, prijatelje iz stranke i grada. Radi održavanja kondicije često igra badminton i vozi bicikl. Posebno drag hobi Zmajloviću je enologija.

STJEPAN KOŽIĆ

Dugogodišnji župan rođen je u Gornjoj Drenovi kod Svetog Ivana Zeline, 15. studenoga 1952. godine. U Omilju pohađa prva četiri razreda osnovne škole, a ostale razrede u Nespešu. U tom kraju provodi rano djetinjstvo te završava osnovno obrazovanje.

U Zagrebu 1971. završava srednju tehničku školu, stječe zvanje strojarskog tehničara. Uz rad, 1975. godine završava i Višu tehničku školu u Zagrebu i postaje inženjer strojarstva, a zatim upisuje Fakultet organizacije rada u Kranju gdje je diplomirao 1986. godine.

Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu upisuje magisterij iz Organizacije i upravljanja te 1994. stječe titulu magistra ekonomskih znanosti. Tijekom školovanja punih 18 godina radi u Industrogradnji Zagreb. 1991. godine, s početkom rata, angažira se u Zelini i preuzima brigu o Fondu u stambeno-komunalnom gospodarstvu Općine Sv. I. Zelina kao direktor Fonda i voditelj projekta plinofikacije Općine.

Pomoćnik pročelnika Ureda za gospodarstvo Zagrebačke županije postaje 1996. godine te nakon godine dana postaje pročelnik Ureda. Nakon toga preuzima funkciju ravnatelja Županijske uprave za ceste koju obnaša od 1998. do lipnja 2001. godine kada postaje župan Zagrebačke županije.

U političkom životu, obnašao je brojne dužnosti u HSS-u: član Predsjedništva, član Glavnog odbora, potpredsjednik Županijske organizacije, predsjednik gradske organizacije HSS Sv. I. Zeline. Od 2009. godine bio je predsjednik Županijske organizacije HSS-a Zagrebačke županije, a od 2016. godine obnašao dužnost potpredsjednika HSS-a.

U devetom sazivu Hrvatskog sabora, konstituiranom 2016. godine, izabran je za saborskog zastupnika, ali zbog nespojivosti dužnosti mandat je stavio na mirovanje.

U lipnju 2018. godine napušta HSS te 16. lipnja 2018. osniva novu političku opciju “Stjepan Kožić – nezavisna lista” na čijem je čelu.

Oženjen je i otac troje djece. Živi u Sv. Ivanu Zelini u obiteljskoj kući te uz rad u vlastitom vinogradu, voli čitati knjigu, pogledati film…

Sport

Crveni početak i fajterska nula na kraju: Desetorica Goričana uzeli bod!

Nogometaši Gorice odigrali su 0-0 s Istrom 1961 na svom travnjaku, u utakmici u kojoj su već u trećoj minuti, nakon isključenja Krešimira Krizmanića, ostali s igračem manje. Niz neporaženosti na domaćem terenu traje i dalje…

Objavljeno

na

Objavio/la

Temperatura oko nule, onaj pravi miris zime u zraku, tragovi snijega uz rub igrališta i nekoliko stotina zabundanih i kompletnom zimskom opremom naoružanih gledatelja na tribinama. Takva je nogometna scenografija ove hladne prosinačke subote dočekala Goricu i Istru na Gradskom stadionu, na kojem nitko nije uspio pobijediti domaćina u zadnjih 16 pokušaja…

Drugim riječima, točno osam mjeseci nakon onih antologijskih 5-4 u posljednjem goričkom dvoboju ovih dviju momčadi, tjedan dana nakon neugodnog poraza u Splitu, četiri dana nakon Istrina ispadanja u Kupu od Varaždina, ništa nije upućivalo na to da ćemo opet gledati nogomet za pamćenje. Tako nekako je i ispalo, nemoguće je bilo očekivati nešto sličnoj jednoj od najspektakularnijih utakmica u povijesti HNL-a, ali opet…

Neki vrag se valjda mora dogoditi kad Gorica i Istra igraju u Velikoj Gorici!

Ovom prilikom pojavio se već u trećoj minuti. Krešo Krizmanić pogriješio je u predaji lopte, Frano Mlinar ga je pritisnuo, oduzeo mu loptu i krenuo sam na Banića. Krizma ga je povukao, kao zadnji igrač, i dobio crveni karton… Utakmica praktički nije ni počela, a svi planovi su pali u vodu. I preostalo je samo pronaći način kako preživjeti do kraja.

Istra je, naravno, dominirala tijekom cijele utakmice. Brojčanu prednost gosti su pretvorili u ogromnu prednost u posjedu lopte, ali i s nekoliko jako dobrih prilika. Matej Vuk pogodio je stativu u 27. minuti, prijetili su i Mlinar, i Maurić, i Erceg, i Josipović…

S druge strane, Gorica je svoje prilike tražila kroz brze izlaske iz obrambenog bloka, a lako je mogla do gola u dvije situacije. U obje se našao Marko Soldo, u prvom dijelu nakon idealnog proigravanja Jurića, a u drugom nakon ubacivanja Pršira, no oba puta bio je neprecizan, pri čemu je ta druga bila posebno izgledna, s pet-šest metara…

Kako se približavao kraj, a dvije nule na semaforu uporno i čvrsto stajale, stezao se obruč oko goričkog šesnaesterca, uz samo poneko kratko razdoblje u kojem je Gorica uspjevala zadržati loptu. Međutim, puno je važnije da je uspjela sačuvati nulu. U teškim uvjetima, uz ogromne napore, uz ogromnu količinu borbenosti, želje, ali i koncentracije i kvalitete, uspjeli su nastaviti niz neporaženosti na domaćem terenu, produžiti ga na 17 utakmica i uzeti velik i vrijedan bod.

Da je sve bilo idealno, da utakmica nije počela onako kako je, bod s Istrom doma bio bi malo, a ovako je velik k’o kuća. I novi argument svima onima koji tvrde da ovu Goricu krasi jedan poseban karakter, mentalitet pobjednika i veliko zajedništvo.

Trebat će toga i u posljednjem kolu jeseni, sljedećeg petka protiv Varaždina.

Nastavite čitati

Vijesti

FOTO Sve je spremno za Advent u Kučama, ponesite samo – dobro raspoloženje!

‘Od 19:30 kreće glazbeni program uz domaće turopoljske tamburaše, a da se ugrijemo tu su topli napitci i naravno ukusne kobasice. Svi ste dobrodošli i vidimo se u što većem broju!’, poručuju iz MO Kuče.

Objavljeno

na

Objavio/la

I ove godine Mjesni odbor Kuče uz pomoć udruga koje djeluju u mjestu organizira Advent u Kučama koji će se održati ispred i u Društvenom domu Kuče.
– Od 16 sati je program za djecu, radionice za najmlađe i pokloni. Od 19:30 kreće glazbeni program uz domaće turopoljske tamburaše, a da se ugrijemo tu su topli napitci i naravno ukusne kobasice. Svi ste dobrodošli i vidimo se u što većem broju. Na vama je samo da ponesete vedar duh i dobro raspoloženje – poručuju iz Mjesnog odbora Kuče.

 

Nastavite čitati

Vijesti

Pridružite se paljenju druge adventske svijeće i Povorci svjetlosti

Povorka oko 18:00 sati kreće s Radićevog trga do crkve Navještenja BDM.

Objavljeno

na

Objavio/la

Na adventskom vijencu na Trgu Stjepana Radića ove se subote, uoči druge nedjelje došaća, pali druga adventska svijeća, a događaju se možete pridružiti u 17:45 sati. Molitvu će predvoditi svećenici Župe Navještenja Blažene Djevice Marije.

Nakon paljenja druge adventske svijeće, s Radićevog trga put crkve Navještenja Blažene Djevice Marije oko 18:00 sati kreće Povorka svjetlosti s Betlehemskim svjetlom mira, koje turopoljski izviđači tradicionalno donose u naš grad uoči blagdana svete Lucije i Dana Grada.

Foto: Povorka svjetlosti, 2022.g/Alen Konjević-Turopoljska udruga skauta Tur

Članovi Turopoljske udruge skauta Tur donijet će Betlehemsko svjetlo na večernje mise u 18:30 u dvije velikogoričke župne crkve, Bl. Alojzija Stepinca i Navještenja BDM, a do Badnjaka i u brojne druge župne zajednice na području grada.

Podsjećamo, ovogodišnje četiri svijeće gore za veću vjeru (I. nedjelja došašća), čvršću nadu (II. nedjelja došašća), savršeniju ljubav (III. nedjelja došašća), te dar mira u obiteljima, Domovini i cijelom svijetu (IV. nedjelja došašća), navode iz Zagrebačke nadbiskupije.

Nastavite čitati

Sport

“Klasa ’06” za budućnost Kurilovca: ‘Od tih klinaca će se i seniori dobro okoristiti…’

Juniori NK Kurilovca jesenski su prvaci 2. NL Središte unatoč dvije utakmice manje od ostalih. Uz to, momčad koju vodi Zvonko Radoš došla je i među 16 najboljih u državi u Kupu, pa prvi čovjek nogometne škole Senad Harambašić mora biti zadovoljan…

Objavljeno

na

Objavio/la

Nogometni Kurilovec otišao je na zimski dopust poneki sat ranije nego ostatak konkurencije, budući da su vremenske neprilike dovele do odgode utakmice zadnjeg jesenskoga kola protiv Save na Udarniku, a konačan jesenski epilog je – deseto mjesto. S ovom jednom utakmicom manje od devetih Ponikvi i osmog Vrapča, koji su na jednom, odnosno tri boda više.

Iza momčadi koju vodi trener Stjepan Bašić ostala je tako polusezona s gomilom amplituda, ali i bez nekog prevelikog stresa. Bilo je tu i dobrih trenutaka, poput šestice u mreži gostiju iz Petrinje ili niza od četiri utakmice bez poraza u završnici jeseni. Naravno, bilo je i loših trenutaka, poput petice u vlastitoj mreži kod Maksimira ili tromijeg ulaska u sezone. I onda na kraju, kad se sve zbroji i oduzme, dobiješ jednu mirnu, pomalo tihu nogometnu jesen na Udarniku…

A opet, samo jednu stepenicu niže, događaju se prilično uzbudljive stvari! Zvonko Radoš, nekadašnji golman Radnika, koji je 15 godina radio u omladinskoj školi Radnika, odnosno Gorice, kreirao je jednu posebnu generaciju u juniorima Kurilovca.

– Prvi put nakon jako dugo vremena u ovoj generaciji ne koristimo igrače iz seniora, iako je dopušteno imati trojicu godinu starijih, no unatoč tome smo s dvije utakmice manje osvojili smo jesenski naslov u 2. NL Središte Zagreb – ponosan je Senad Harambašić, voditelj nogometne škole Kurilovca.

– Osim što je ambicija ući u rang više, u kupu smo ušli u završnicu regije, gdje ćemo za ulazak među osam najboljih u državi igrati protiv Lokomotive, koja je izbacila Dinamo. Na tom putu izbacili smo Hrvatski dragovoljac i prvoligaša Rudeš, što je samo posljednja potvrda da imamo jednu krasnu generaciju juniora, na čelu s još boljim trenerom, našim Zvonkom Radošem – sa smiješkom dodaje šef Senad.

A kad je već tako, valjda je red da malo bolje upoznamo te krasne dečke…

– Riječ je o igračima rođenima 2005. i 2006. godine, što znači da će ova momčad ostati zajedno i sljedeće godine! Nitko zbog godina neće otpasti iz rostera, a to je dodatna vrijednost, želimo s njima otići u rang više, a na taj način mogli bismo biti suport i Gorici, budući da bismo bili u jednom rangu nižu od najvišeg, što bi proširilo bazen kvalitete na našem području – priča Harambašić i nastavlja:

– Radoš zadnjih pet sezona radi s juniorima, pri čemu je prve dvije sezone krucijalno važno bilo ostati u ovom rangu natjecanja. Postojalo je tu naslijedstvo od godina u kojima djeca nisu selekcionirana na pravi način, a kotač se konačno zavrtio kad je generacija 2006., s kojom smo počeli raditi još prije šest godina, ušla u juniore.

Na samom početku ove priče svoju je važno ulogu imao i jedan dobro poznati lik.

– U početku je s njima radio naš današnji predsjednik kluba Dražen Vujnović, to je i njegova generacija. Još od mlađih pionira ti su se dečko prometnuli u prvake županije. Dominirali su i i pionirima, da bi došlo do malog zastoja u ove dvije kadetske godine. U tom razdoblju značajan broj igrača nam je otišao u Goricu i druge klubove, no do sad su se već gotovo svi oni vratili k nama. Predvođeni starijim godištem, također velikim dijelom igračima koji su došli iz Gorice, kao Cindrić i Novak i ostali, pa naš Šestak… Kad su se oni nadovezali na to 2006. godište, dobili smo odličnu generaciju – kazao je Senad, a onda i poentirao:

– Ukratko, imamo roster igrača od kojeg će se i prva momčad jako dobro okoristiti! A to i je poanta, to je cilj.

Senad Harambašić na čelu je sve uspješnije i produktivnije nogometne škole NK Kurilovca

Generacija je ovo, što također nije nevažno, čiji roditelji ne moraju previše putovati na domaće utakmice. A ni gostovanja nisu predaleko, glavni konkurenti su Kustošija, HAŠK, Jarun, Zagreb, Segesta…

– Nema tu igrača sa strane, prije bih rekao da mi okupljamo ruralni dio velikogoričkog područja. Ima tu dečki iz Gradića, Velike Mlake, Hotnje, iz cijelih Vukomeričkih gorica… Ima ih, naravno, i iz samog Kurilovca, tu su mali Kraljević, Balinčić, Premec… Sve u svemu, jedna jako dobra generacija.

Da je doista tako, najbolje govore rezultati. Koji bi, prema svemu sudeći, trebalo biti samo najava onoga što dolazi u budućnosti iz omladinske škole NK Kurilovca. U limačima je, primjerice, čak 75 djece…

– U tom dijelu smo profitirali od selekcije koju je napravila HNK Gorica, iz koje nam je došlo 20-ak igrača. Roditelji su sami zvali, raspitivali se… U ovim drugim uzrastima igrači nisu usmjeravani prema nama nego prema klubovima s kojima Gorica surađuje – zaključio je Senad.

Nastavite čitati

Kultura

Udruga Spark održala promociju nove dječje knjige Andree Rendulić – ‘Budi dijete radosno’

Zbirku je u cijelosti ilustrirala velikogorička umjetnica Natasha Martinović.

Objavljeno

na

U petak je u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održana promocija poetske dječje zbirke ‘Budi dijete radosno’, autorice Andree Rendulić.  Zbirku je u cijelosti ilustrirala velikogorička umjetnica s talijanskom adresom Natasha Martinović.

– Zajedničkim trudom ovih dviju talentiranih žena, članica Udruge umjetnika Spark, nastala je vizualno lijepa i poučna zbirka za djecu predškolske i školske dobi. I s njom odškrinule vrata onog jedinog svijeta koji još vrijedi, onog dječjeg, jednostavnog, neposrednog i iskrenog, svijeta u kojem su čuda svakodnevna pojava – doznajemo iz Udruge Spark.

Foto: Promocija knjige ‘Budi dijete radosno’, autorica Andrea Rendulić/Udruga Spark

Brojne prisutne pozdravila je ravnateljica NSK, Ivanka Stričević, a promociju je moderirala Dobrila Zvonarek, koja je napisala i predgovor knjizi.

– Andrea Rendulić u pjesmama iz zbirke poučava djecu lijepoj riječi, pristojnom ponašanju, potiče im sjećanja na djedove i bake, mnogo je pjesama o životinjama, te knjigama koje su bile i ostale osnova iz kojih se uči o spoznavanju svijeta. Andrea piše i slika, mnogo radosti nalazi u književnosti, slikarstvu i glazbi – rečeno je na promociji.

Foto: Promocija knjige ‘Budi dijete radosno’, autorica Andrea Rendulić/Udruga Spark

Ovo je njena druga zbirka za djecu, a prvijenac je bila zbirka priča ‘Mamina licitarska srca’. Priče za djecu je objavljivala u časopisima ‘Radost’ i ‘Smib’, a njeni crteži i slike bile su izložene na skupnim izložbama u goričkom Pučkom učilištu.

Ilustratorici Martinović ovo je prva knjiga koju je u potpunosti ilustrirala, a kako u osvrtu navodi Nevenka Lang, one ‘produbljuju dječji smisao za estetiku, pridonose razvoju dječjeg likovnog stvaralaštva, razvijaju fantaziju i sposobnost vizualnog predočavanja’.

Motivi koje nam umjetnica donosi vjerno prate stihove kojima su slike inspirirane, a prikazuju likove djece i životinja, najčešće mačaka, pasa ili ptica kao i cvjetne i biljne momente s natruhama pejzaža i interijera u oblačastim formatima koji se s lakoćom rasplinjuju unutar stranica knjige – ističe u pogovoru Stevo Leskarac.

Foto: Promocija knjige ‘Budi dijete radosno’, autorica Andrea Rendulić/Udruga Spark

Vrhunac događaja bio je recital s pjesmama iz zbirke koji su izvela djeca zagrebačke OŠ Davorina Trstenjaka’, Greta Zubak, Alina Arslanagić, Karla Cindrić i Jan Zorić, s učiteljicom Sanjom Duvnjak, te nastup glazbenika Siniše Beloševića i Katarine Kovarik koja je otpjevala dvije uglazbljene pjesme iz zbirke.

Publici je predstavljen još jedan zajednički rad ovih autorica, ‘A Licitar heart’ (‘Licitarsko srce’), priča iz prve zbirke Andree Rendulić, koju je ilustrirala i prevela na engleski Natasha Martinović.

– Udruga umjetnika  ‘Spark’ za svoje članove uvijek priprema lijepe promocije, ali ova jučerašnja, svima će dugo ostati u sjećanju kao izvanredna i posebna, pogotovo zato što je posvećena djeci, od koje bi mi odrasli mogli toliko toga naučiti – poručuju Sparkovci.

Foto: Promocija knjige ‘Budi dijete radosno’, autorica Andrea Rendulić/Udruga Spark

Nastavite čitati

Reporter 432 - 16.11.2023.

Facebook

Izdvojeno