Povežite se s nama

Kultura

Dominik Vuković izložit će svoje ilustracije u Galeriji Galženica

Izložba nosi naziv ‘U ritmu meandra s Julijem Kniferom’, a u sklopu koje će se održati i promocija istoimene slikovnice za djecu književnice Sanje Lovrenčić.

Objavljeno

na

U Galeriji Galženica sutra će biti otvorena izložba ilustratora Dominika Vukovića ‘U ritmu meandra s Julijem Kniferom’. Također, u sklopu izložbe održat će se i promocija istoimene slikovnice za djecu književnice Sanje Lovrenčić.

Vuković i Lovrenčić dosad su realizirali četiri zapažena naslova u seriji Hrvatski likovni umjetnici: „Šest šetnji Slave Raškaj“, „Muha u ateljeu Ivana Kožarića“, „Marija u gradovima“ i ”U pariškom ateljeu Jurja Plančića”. U 2024. seriju su nastavili novom zajedničkom slikovnicom posvećenom jednom od najznačajnijih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća, Juliju Kniferu.

U slikovnici je kroz tekst i dvadesetak ilustracija, na djeci prilagođen način ispričana priča o nastanku osnovnog i prepoznatljivog motiva Kniferove umjetnosti – meandra, a na temelju autorovih bilježaka približena im je i ideja o „anti-slici“. Također, uspostavljen je i svojevrsni dijalog između Knifera i umjetnika koji su utjecali na njega ili mu bili bliski tijekom stvaralačkog vijeka (grupa Gorgona).

– Prije dvije godine, Galerija Galženica postavila je izložbu Prema praznini / Towards Emptiness. Praznina kao ishodište, ili kao krajnji rezultat, bila je osnovna točka spajanja umjetnika Julija Knifera, Gorana Petercola i Tome Savića-Gecana, u kustoskoj koncepciji Ane Knifer. Slijedom tih događanja, dvije godine kasnije imamo priliku predstaviti prvu slikovnicu posvećenu jednom od najradikalnijih hrvatskih slikara. Slikovnica donosi priču o nastanku meandra, osnovnog i prepoznatljivog motiva Kniferovih slika, do kojeg je došao metodom radikalne redukcije sredstava. Brojne ilustracije za slikovnicu nastale su na temelju slikarevih dnevnika, autoreferencijalnih Zapisa u koje je bilježio svoje misli. Sliku je sveo na vizualnu činjenicu, odnosno skup činjenica, smatrajući bijelu plohu primarnom činjenicom, početkom nastanka likovnog djela – meandra – navodi voditeljica galerije i kustosica izložbe Antonia Vodanović u uvodniku kataloga izložbe.

Otvorenje izložbe i promocija slikovnice je sutra u 19 sati. Izložba ostaje otvorena do 5. srpnja.

Kultura

FOTO Lara Silić Miss sporta Hrvatske 2024, Aurora Ristović prva pratilja, Ena Srna druga pratilja, Antea Jukić miss fotogeničnosti

Objavljeno

na

Objavio/la

Finalni izbor Miss Hrvatske 2024 pod pokroviteljstvom Večernjeg lista održan je sinoć (četvrtak, 11. srpnja 2024.) u Dvorani Gorica Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica.

Velika Gorica, 11.07.2024. Finalni izbor Miss sporta Hrvatske 2024. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 11.07.2024. Finalni izbor Miss sporta Hrvatske 2024. Foto: David Jolić/cityportal.hr

U finalnom izboru natjecalo se 11 sportašica.

Velika Gorica, 11.07.2024. Finalni izbor Miss sporta Hrvatske 2024. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 11.07.2024. Finalni izbor Miss sporta Hrvatske 2024. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 11.07.2024. Finalni izbor Miss sporta Hrvatske 2024. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Sudačko povjerenstvo je odlučilo da je pobjednica natjecanja i Miss sporta Hrvatske 2024. Lara Silić, prva pratilja Aurora Ristović, druga pratilja Ena Srna i miss fotogeničnosti Antea Jukić.

 

Velika Gorica, 11.07.2024. Finalni izbor Miss sporta Hrvatske 2024. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 11.07.2024. Finalni izbor Miss sporta Hrvatske 2024. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Finalni izbor izvrsno je vodio Davor Garić.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Kultura

Podržite Oglede! Festival goričkih umjetnika koji razvija jedinstven i inovativan sadržaj za ljubitelje umjetnosti

Kako bi i ove godine organizacija i provedba festivala bila što jednostavnija, organizatori su odlučili iskoristiti ljeto za prikupljanje donacija.

Objavljeno

na

Velikogorički Oglede festival najavljuje festivalsku poslasticu na završetku ljeta! U Velikoj Gorici će se od 3. do 5. listopada održati Oglede festival suvremenih izvedbenih praksi koji je prošle godine doživio svoje prvo izdanje. Festival okuplja umjetnike i umjetnice koji stvaraju u polju izvedbenih umjetnosti i suvremenih praksi.

Ovogodišnja tema je Dihotomija grada kroz koju grad i prostor sagledavamo kao zrcalo društvenih i političkih odnosa, čitamo ga kroz znakove, simbole i značenja te ga ogledamo u materijalizaciji dihotomijskih odnosa nastojeći potaknuti kritičko sagledavanje grada i njegovih prostora.

Festival će otvoriti Ljiljana Mihaljević happeningom “Gozba”, a sudjelovat će i Vice Tomasović, Kata Mijatović, Juraj Šantorić, Teatro Verrdi, Debatni klub Velika Gorica, Kristina Vujica, Nera Gržin-Nero, Cura i Dečko te Nikolina Butorac čija je eat-art akcija „Dekonstrukcije kroz slatko“ odabrana putem Javnog natječaja, a bit će realizirana uz podršku Turističke zajednice Velike Gorice. Kompletan program bit će dostupan kroz kolovoz i rujan, a točnu satnicu i lokacije ćete moći pronaći i na mrežnim stranicama festivala.

Kako bi i ove godine organizacija i provedba festivala bila što jednostavnija, organizatori su odlučili iskoristiti ljeto za prikupljanje donacija.

– Želja nam je razvijati našu, goričku priču, novu priču, drugačiju priču, biti inovativni, progresivni, želja nam je pokazati da Velika Gorica ima potencijala biti još zanimljivija, sadržajnija za sve njene stanovnike i goste. Biti donator Oglede festivala znači podržavati i osnaživati umjetnost, podržavati nezavisne umjetnike, velikogoričke umjetnike i lokalnu scenu. Podržavati Oglede znači podržavati nove ideje, inicijative i kreativnost, nove teme i autore, grad i njegove ljude, znači podržavati i jednako vrednovati svaki rad, posebice umjetnički – ističu organizatori te pozivaju sve dobre volje da donacije mogu izvršiti brzim skeniranjem koda.

Nakon skeniranja koda, možete sami odabrati iznos koji želite uplatiti.  Ukoliko imate poteškoća sa skeniranjem, donaciju možete izvršiti unosom sljedećih podataka:

Raiffeisenbank Austria d.d. (RBA)
IBAN: HR8024840081135334439
Swift code (BIC): RZBHHR2X
PRIMA: Štoos teatar
Opis: Građanska donacija za Oglede festival

„Oglede“ organiziraju Štoos teatar i Galerija Galženica Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, uz podršku Plartforme za medije i kulturu. Suorganizatori su Muzej Turopolja, Turistička zajednica Velike Gorice, Zaklada „Zamah“ te „Trećeprostor“ i Studio 9. Oglede podupiru Grad Velika Gorica i Zagrebačka županija putem programa Javnih potreba u kulturi za 2024.

Nastavite čitati

Kultura

Slavlje tradicije kroz živopisne nastupe na 23. Međunarodnom festivalu foklora u Velikoj Gorici

U organizaciji FA Turopolja, nastupe možete pogledati u petak i subotu od 20:30 sati u Parku dr. Franje Tuđmana.

Objavljeno

na

Kraj tjedna donosi 23. Međunarodni festival folklora na kojem će uz domaćine FA Turopolje nastupiti i Bugarske, Kosova i Sjeverne Makedonije, ali i folkloraši iz Hrvatske. Ovaj festival dugi niz godina promiče očuvanje i prezentaciju tradicionalne glazbe i plesa različitih kultura.

Od 12. do 13. srpnja, Velika Gorica i Zagreb bit će središte bogatog kulturnog događanja u kojem se slavi tradicija kroz živopisne folklorne nastupe.

Festival počinje u petak, 12. srpnja, kada će na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića s programom “Zagrebu pjesmom i plesom za dušu”, strane grupe koje stižu na festival svojim izvedbama unijeti dašak međunarodne kulturne baštine u srce grada. Program će se odvijati od 9:30 do 11:30 sati.

Svečano otvorenje festivala bit će isti dan, u petak u 20:30 sati u Parku dr. Franje Tuđmana. Bogatu baštinu svojeg kraja predstavit će uz plesače iz FA Turopolja i gosti iz Bugarske, Kosova, Sjeverne Makedonije i FA Šiljakovina.

Drugog dana Festivala, u subotu 13. srpnja na istom mjestu u isto vrijeme na pozornici će nastupiti ponovno strane grupe, ali i Češka obec Bjelovar te FA ‘Ivan Mažuranić’ iz Karlovca.

Ulaz na sve događaje je besplatan!

 

Nastavite čitati

Kultura

Na korak do ostvarenja olimpijskog sna! Jane spremne za novozelandsku avanturu i Olimpijadu zborova

Zajedno s Klapom Kastav odlaze na najveće zborsko natjecanje, a susrest će se s hrvatskim iseljenicima i Folklornim ansamblom kralj Tomislav iz Aucklanda.

Objavljeno

na

Objavio/la

Posebna je ovo godina za naše svjetski poznati Ansambl Jane. Osim što ove godine slave dva desetljeća te su prije tri mjeseca održale svoj slavljenički koncert, uskoro slijedi i kruna njihova dugogodišnjeg rada. Put na Olimpijadu zborova koja će se održati od 10. do 20. srpnja u Aucklandu na Novom Zelandu. Jane i Jankići na put kreću sutra te su posljednjim pripremama za ovo putovanje godine.

– Olimpijada se održava svake dvije godine u različitim krajevima svijeta i s obzirom da je to najveće zborsko natjecanje pa sudjeluju zborovi iz cijelog svijeta. Ove godine je to 250 zborova, a ukupan broj natjecateljskih kategorija je 28, a mi ćemo nastupiti u kategoriji folklora s instrumentalnom pratnjom – govori nam predsjednica ansambla Alina Haraminčić te otkriva kako je ove godine u njihovoj kategoriji konkurencija itekako jaka.

Jane na Olimpijadi zborova sudjeluju još od 2008. godine i svaki puta do sada ostvarile su jako dobre rezultate koje uključuju srebrne i zlatne medalje.

– Upravo zbog visoko ostvarenih plasmana nismo trebale prolaziti neka prednatjecanja, koja drugi zborovi jesu. Inače uvijek nastojimo na natjecanju obuhvatiti cijelu Hrvatsku pa smo tako i ove godine pripremile jednu slavonsku s poskočicama i bećarcima, pa našu omiljenu turopoljsku ‘Drag je dragoj’, imamo međimurski splet, a izvest ćemo i dalmatinsku ‘Rusulicu’. Na koncertu izvodimo još puno pjesama, kojima nastojimo osim našeg kraja, obuhvatiti pjevanje i folklorne napjeve cijele naše Hrvatske – dodaje Haraminčić.

Osim natjecateljskog dijela na olimpijadi, sudjelovat će i na parade nacija gdje se svaka država prezentira i predstavlja na svečanom otvaranju i zatvaranju ovog velikog glazbenog događanja, kao i sudjelovanje na radionicama.

– Bit će tu i nekoliko prijateljskih koncerata. Posebno nas veseli što smo uspjele stupiti u kontakt s našim iseljenicima i Folklornim ansamblom kralj Tomislav iz Aucklanda. Bit će nam velika čast tamo održati koncert s Klapom Kastav koja također ide na Olimpijadu. Mi smo inače jedini predstavnici iz Hrvatske. Također održat ćemo i koncert u Mangere Art Centru-domu vizualne i izvedbene umjetnosti Maora i Pacifika – ističe predsjednica ansambla te zahvaljuje svima koji su sudjelovali u njihovoj Crowdfunding kampanji kako bi prikupile sredstva za ovo veliko i daleko putovanje.

– Zahvalne smo svima koji su nam pomogli da odemo na naše putovanje jer je financijski bilo vrlo zahtjevno. Prvenstveno mislim na dvije glavne institucije, a to su naš Grad Velika Gorica i Zagrebačka županija koji su nas poduprli, a uskočilo je i jako puno naših prijatelja, što većih, što manjih koji su se uključili kroz našu platformu – dodaje Hraminčić.

Koferi smo što nisu spremni, odbrojavaju se posljednji sati i minute, a naši turopoljski i hrvatski predstavnici itekako su uzbuđeni.

– Poprilično smo uzbuđene i vjerujemo da ćemo opravdati naš odlazak tamo. Pokušat ćemo osvojiti što više bodova i što bolji plasman kako bi se u Lijepu našu vratile s još jednom medaljom. Vjerujemo da ćemo na radost svih prezentirati naše Turopolje i zavičaj na drugom kraju svijeta – dodaje na kraju predsjednica ansambla Alina Haraminčić.

Nastavite čitati

Kultura

Večeras svi putevi vode u Donju Lomnicu: Glazbeno ladanje uz Zwizde i Trio Pavla Golubića

U prekrasnom ambijentu kurije Modić-Bedeković od 20 sati.

Objavljeno

na

Festival drvenih kapela Sancta Barbara ulazi u svoju završnicu. Preostala su još dva koncerta vrhunskih glazbenika. Večeras svi putevi vode u Donju Lomnicu na ladanje u kuriju Modić-Bedeković gdje ćete imati prilike uživati u zanimljivom spoju etno glazbe i jazza. Vokalni ansambl Zwizde i jazz trio Pavla Golubića.

Zwizde su vokalni ansambl s adresom u Zagrebu koji okuplja zaljubljenice u šokačku tradicijsku glazbu Slavonije, Baranje, Srijema, Bačke i Bosanske Posavine, tj. područja na kojima žive Hrvati Šokci. Njihov glazbeni fokus otkrivanje je i promoviranje šokačkih napjeva, svjetovne i sakralne tematike. Napjeve izvode na originalan, tradicijski način i to, uglavnom, acapella. Iza njih su dva nosača zvuka. „Op lonci, lončići“ izdale su 2015. godine i njime zaslužile nominaciju za prestižnu nagradu Porin u kategoriji najbolji album folklorne i etno glazbe. U suradnji s MVS Sinovi atara iz Zagreba 2022. godine izdale su nosač zvuka korizmenih pučkih pripovjednih napjeva Slavonije i Srijema „Dušo, sad pođi sa mnom“.

Trio uz Pavla Golubića čine još i Domagoj Leljak i Tin Džaferović, vrhunski su to glazbenici koji su svoje sviračko iskustvo i glazbeno obrazovanje stekli u Zagrebu, Slavonskom Brodu, Antwerpenu, Grazu i Beču.

Trio izvodi originalne kompozicije članova sastava i obrade tradicijskih pjesama iz različitih dijelova Hrvatske. Cilj odabira ovakvog programa je očuvanje hrvatske kulturne baštine sviranjem vlastitih aranžmana tradicijskih pjesama s područja Međimurja, Istre, Slavonije,i Dalmacije u maniri modernog jazza te promicanje vlastitih kompozicija tria. Iz svakog dijela Lijepe Naše odabrano je po nekoliko kompozicija.

Koncert u predivnom ambijentu kurije počinje u 20 sati.

Nastavite čitati

Reporter 438 - 20.06.2024.

Facebook

Izdvojeno