Povežite se s nama

HOTNEWS

David Zagorec,najmlađi član Oldtimer kluba Turopolje, stiže iz Buševca

Iako mu je 17 godina tek, David je strastveni oldtajmeraš, a prve Tomose je naslijedio od pradjeda Filipa i djeda Ivana. Od malih nogu je s ocem Nikolom počeo restaurirati motore, a izabrane sjajne primjerke na dva kotača moći ćete vidjeti na Oldtimer showu Turopolje, 18.rujna.

Objavljeno

na

David Zgorec Oldtimer klub Turopolje

Za točno osam dana ispred Muzeja Turopolje, parkirat će se sasvim posebna, starodobna vozila, jer 18.rujna stiže nam Oldtimer show Turopolje. Bit će izloženi motorkotači, poljoprivredna mehanizacija, vojno-policijska i terenska vozila, te kamioni.

Među njima će se naći i legendarni Tomos motocikli koje skuplja, restaurira i vraća im stari sjaj jedan srednjoškolac iz Buševca – ime mu je David Zagorec, koji je istinski zaljubljenik i čarobnjak oldtimer Tomos motora. Iako je Davidu 17 godina tek, on je jedan sasvim ozbiljan oldtimeraš s već, za njegove godine, dugogodišnjim stažom u ovom hobiju kojemu se strastveno posvetio. Stoga ne čudi kako se Oldtimer klubu Turopolje pridružio od samog osnutka, u rujnu prošle godine.

David Zagorec8u radioni e1662789036610

Foto: David Zagorec, najmlađi član Oldtimer kluba Turopolje, sakuplja i popravlja stare Tomos motocikle/privatni album

David je odrastao u Buševcu, gdje i danas živi s majkom Mirjanom, tatom Nikolom i starijim bratom Filipom. Učenik je trećeg razreda srednje Zrakoplovno-tehničke škole Rudolfa Perešina, gdje se školuje za aviomehaničara. A mehanika mu je definitivno u genima, jer i djed Ivan i pradjed Filip su se bavili motorima,baš kao i tata. Tu svakako treba ne smijemo zaboraviti, kako je David napomenuo, iako je prezimenom Zagorec, obitelj su pravih Turopoljaca. Kako nam kaže, tata je s Kozjače, a mama iz Bukevja.

U turopoljski oldtimer klub dovela ga je njegova strast za legendarnim Tomosovim motociklima. Zasad ih u svojoj “ergeli” već ima pozamašan broj, pa su tu redom: Tomos T12 Colibri, Tomos APN4M,1981, Tomos Pony Express Rog,1983, Tomos T14M,1986, Tomos ATX50B,1989, Tomos ATX50C,2001.

David Zagorec6Tomos

Foto: David Zagorec, privatni album

“Još od malih nogu volim motore i automobile. Kada sam bio treći, četvrti razred, tata je odlučio složiti motor mog pradjeda, Tomos Pony Express iz 1983. Kad ga je složio,na njemu smo se brati ja vozili po dvorištu Volio sam se voziti, ali nisam htio imati zamazane ruke. No, nakon par godina, kad sam bio 7. razred, prijatelj me pitao možemo li ubrzati njegov Tomos ATX. “Nafrizirao” sam mu kanale i motor je odmah išao puno ljepše. Onda smo još dosta puta šerafili i frizirali njegove Tomose, pa sam primijetio kako je taj motor jednostavan za složiti, rakopati, popraviti. Tako sam se, moglo bi se reći,zaludio Tomosima! U petom mjesecu 2020. kupujem svoj prvi Tomos projekt,Tomos T14M iz 1986. godine Motor sam rastavio,oprao,stavio drugu mašinu na njegai testirao mnogo prepravki”..

David Zagorec Tomos2

Foto: David Zagorec, privatni album

No, nije to baš ni jeftin hobi, priznaje.

“Hobi je u zadnjih par godina postao dosta skuplji, jer su dijelovi postali skuplji, a i kompletan registrirani Tomos se sad prodaje po pet, šest tisuća kuna,dok su se prije prodavali po dvije, tri tisuće. Motore koje sam kupio su zasad iz mog sela, jer se tako mogu jeftinije nabaviti nego npr. preko Njuškala,Facebooka.. A dva Tomosa sam naslijedio od pradjeda Filipa i djeda Ivana”.

Kako se čini, Davidu to “šerafljenje” i “friziranje” jako dobro ide, jer krenuo je i u mototrkačke vode. Očito se glas o njegovim majstorskim rukama pronio..

“U četvrtom ili petom mjesecu 2021. mi se javio čovjek u vezi friziranja mašine za AML, Amatersku moto ligu za Tomose. Prihvatio sam taj izazov i do dan danas idem po utrkama, kao njegova tehnička podrška, radim mu auspuhe, friziram cilindre. Prošle smo sezone osvojili treće mjesto. Od prijatelja sam kupio Tomos ATX kojega ću,nadam se,i ja voziti u AML-u jednog dana”.

David Zagorec1 Tomos

Foto: David Zagorec, najmlađi član Oldtimer kluba Turopolje, sakuplja i popravlja stare Tomos motocikle/privatni album

Zasad još nije upoznao vršnjaka ili mlađeg oldtimer hobista, a društvo i djevojke imaju različita mišljenja o njegovoj zanimaciji.

“Mislim da sam u okolici Zagreba jedini koji se s ovoliko godina bavi takvim stvarima,ne znam za nikog drugog da takvo nešto radi. Neki u društvu misle da je to bezveze,neki misle da je super,a mislim da curama taj hobi nije baš zanimljiv. Roditelji su ponosni na to kaj radim, jer je drugačije. Škola ne pati,tu i tamo se zalomi koja loša ocjena, ali mislim da je to normalno”.

David Zagorec3Tomos

Foto: David Zagorec, privatni album

No, zato postoje brojni istomišljenici u Oldtimer klubu Turopolje, gdje se posebno vesele skorašnjem susretu zaljubljenika u starodobna vozila.

“Jako je zanimljivo, jer ostali članovi imaju interesantna vozila, Zasad sam bio kod Vlade Gašpareca, ima preko 40 oldtimer motora, Jawe, MZ-e, ČZ-tke, BMW-e. Imali smo susrete u sklopu Buševske kestenijade prošle godine, održavamo redovne sastanke i veselimo se Oldtimer Show-u idućeg mjeseca. Očekujem dobru atmosferu,veselo druženje i puno lijepih i zanimljivih oldtimera.”

Za kraj razgovora nam priznaje kako će se Tomosima baviti čitavog života, a moguće i drugim markama motora. Za sve mlađe zaljubljenike u oldtimere ima poruku, ali i poziv.

“Poruku za mlađe imam,a to je da se nastave time baviti, da zaprljaju rukei da budu strpljivi! I ja sam u počecima bio brzoplet, pa nisam baš postizao neke dobre rezultate. Bit će grešaka, ali na greškama se uči. Ako nekoga zanimaju takve stvari ili bi se počeo baviti s time,slobodno mi se javi drago mi je pomoći ili podijeliti savjete.”

Mi Davidu želimo da mu budućnost u njegove vješte ruke dođe željeni mu Tomos Senior i da rasturi svojim Tomos ATX-om na budućim utrkama.

David Zagorec7detalj

Foto: David Zagorec, privatni album

HOTNEWS

FOTO Mali vijećnici iznijeli aktualne probleme, a osvrnuli se i na vršnjačko nasilje

U sklopu Dječjeg tjedna održana je sjednica Dječjeg gradskog vijeća gdje su mali vijećnici gradonačelnika Ačkara “izrešetali” brojnim pitanjima.

Objavljeno

na

Objavio/la

Sjednica Djecjeg gradskog vijeca 1

Oko 19 malih vijećnika, sastalo se u Dvorani Galženica na još jednoj sjednici Dječjeg gradskog vijeća s gradonačelnikom Krešimirom Ačkarom i predsjednikom goričkog Gradskog vijeća Darkom Bekićem.

– Ja sam u Dječjem vijeću od 4.razreda osnovne škole i u ovih nekoliko godina mogu reći da naša vijeća urode plodom. Obnovili su se mnogi parkovi za koje smo postavili pitanja, ali i druge stvari. Vidimo napredak i jedva čekam vidjeti što će biti za 5 ili 10 godina. Djeca žele sudjelovati u svojoj zajednici i žele promijeniti na bolje svoj grad – rekao nam je predsjednik Dražetić te dodao kako vijeće ima i puno novih vijećnika, a ove godine bit će i novi izbor članova tako da će se svako dijete u gradu moći prijaviti da postane mali vijećnik.

Sjednica Djecjeg gradskog vijeca 13

04.10.2022. – Velika Gorica – Dječje gradsko vijeće – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Djeca iz goričkih vrtića i škola postavljala su brojna pitanja i davali svoje prijedloge za ljepše djetinjstvo najmlađih sugrađana.

– Hoće li moja sestra koja ima 4 mjeseca iduće godine imati svoje mjesto u vrtiću? – postavila je pitanje Marta Krkanić iz Dječjeg vrtića Velika Gorica.

Gradonačelnik Ačkar joj je odgovorio kako su do sada već otvorena dva nova objekta dječjeg vrtića, a proširen je objekt u Koprivničkoj ulici te će se otvoriti vrtić i u Goričanki.

Sjednica Djecjeg gradskog vijeca 5

04.10.2022. – Velika Gorica – Dječje gradsko vijeće – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Idemo i prema Dubrancu gdje će u sklopu osnovne škole biti vrtić, i možeš sigurno reći svojim roditeljima i seki da će sigurno imati mjesto iduće godine u dječjem vrtiću – istaknuo je gradonačelnik.

Ninu Čalić iz Dječjeg vrtića Ciciban izrazila je želju kako njima u vrtiću treba dvorana za vježbanje i može li im u tome pomoći gradonačelnik.

– Na žalost zbog kapaciteta vi ste morali svoje dvorane pretvoriti u prostore za odgojne skupine, a sada kada bude dovoljno vrtića moramo osloboditi tu prostoriju i zamolio bi ravnateljicu da do idućeg Dječjeg gradskog vijeća ta sportska dvorana bude slobodna kako bi se Nina i njezini vršnjaci mogli baviti sportom – istaknuo je Ačkar.

Sjednica Djecjeg gradskog vijeca 7

04.10.2022. – Velika Gorica – Dječje gradsko vijeće – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Nakon mališana slijedila su malo „ozbiljnija“ pitanja i isticanje sve većeg gorućeg problema, a to je nasilje u školama. O tome su govorili Mateo Kvien Brozinčević i Marta Roginić.

– Dok učiteljice i učitelji nisu prisutni, dolazi do vršnjačkog nasilja. Kada je ono otkriveno dobiva se ukor ili premještaj iz škole. Kada su roditelji pozvani na izvještaj što njihova djeca rade u školi, neki od njih dođu reda radi, a nekima komentar glasi: „Moje dijete nije takvo“ ili „Ja sam svoje dijete drugačije odgojio“. Moja je ideja da se organizira program za roditelje u kojem bi se govorilo o tome kako bi djeca bila manje izložena lošim utjecajima te kako bi smanjili nasilje svoje i tuđe djece – predložio je Mateo.

Sjednica Djecjeg gradskog vijeca 9

04.10.2022. – Velika Gorica – Dječje gradsko vijeće – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Njegova školska prijateljica Marta upitala je bi li se mogao osmisliti i financirati program o prevenciji nasilja u kojem bi sudjelovali učenici, a roditelji bi jednom tjedno u večernjim satima bili na sastancima da ih se osvijesti kakva njihova djeca zapravo mogu biti, kakva jesu i o nasilju u školama.

– Svatko tko ima dijete će biti jasno da je sve u najboljem redu dok ne osjeti da se netko ne iživljava nad vašim djetetom, da je netko nepravedan i vrši nasilje, a onda nakon što 10 puta upozorite ispadate nemoćni. To nije samo problem u našem gradu, već je to svjetski problem kojem se pokušava doskočiti – rekao je gradonačelnik te upozorio male vijećnike da kada primijete da se nešto takvo događa, budu složni i jasno kažu onome koji tako postupa prema njihovom prijatelju, „ne“ i da se ružno ponaša.

Sjednica Djecjeg gradskog vijeca 10

04.10.2022. – Velika Gorica – Dječje gradsko vijeće – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Mi ćemo već od idućeg tjedna, napraviti ove radionice, a ukoliko bude potrebno i trajne seminare prema roditeljima i svim odraslima, kako bi doveli do toga da uopće ne bude potrebe razgovarati o ovoj temi. Svi nosimo jednaku odgovornost o tome. Niti jedno dijete ne zaslužuje da iz škole izađe plačući. Ako osjetite, kao nastavnici i odgajatelji, ali i vi draga djeco, problem da ga škola ili vrtić ne može riješiti s nekim od nasilnika, molim vas pokucajte na moja vrata – poručio je gradonačelnik Ačkar.

Sjednica Djecjeg gradskog vijeca 4

04.10.2022. – Velika Gorica – Dječje gradsko vijeće – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Nakon toga nizala su se brojna druga pitanja poput problematike devastiranih parkova i njihovo uređenje, autobusne linije, kao i izgradnja vanjskog bazena. Po završetku vijeća, gradonačelnik je priznao kako mu je puno lakše odgovarati na Gradskom vijeću i aktualcu u Saboru.

Sjednica Djecjeg gradskog vijeca 8

04.10.2022. – Velika Gorica – Dječje gradsko vijeće – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Djeca su iznijela toliko konkretnih pitanja, rokova, problematike. Ovo mi je jedan od najdražih dijelova Dječjeg tjedna. Djeca iskreno iznose svoje probleme i ono što je njima stvarno prioritetno i potrebno. Ostaje preda mnom i mojim suradnicima da što adekvatnije u što kraćem vremenskom roku odgovorimo na ova pitanja i riješimo njihove probleme. Zato smo i ovdje – zaključio je na kraju gradonačelnik.

Sjednica Djecjeg gradskog vijeca 2

04.10.2022. – Velika Gorica – Dječje gradsko vijeće – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Nastavite čitati

HOTNEWS

Od 13 do 21 sat policija danas pojačano nadzire vozače romobila

Policija će nadzirati promet osobnih prijevoznih sredstava, korištenje zaštitne kacige, prijevoz osoba vozilima i slušalice u vožnji.

Objavljeno

na

Policajac prsluk i cesta

Policija je za danas najavila novu akciju u kojoj će u poslijepodnevnim satima od 13 do 21 sat pojačano kontrolirati vozače romobila.

Podsjetimo kako je 30. srpnja 2022. godine stupio je na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojim su uvedene novine u zakonsku regulativu na području sigurnosti cestovnog prometa.

Jedna od novina je i uvođenje nove kategorije vozila – osobno prijevozno sredstvo te su prilagođene odredbe Zakona koje se odnose na njihovo sigurno sudjelovanje u prometu. Propisanim obvezama i sankcijama oblikovan je zakonski okvir za vozače ove kategorije vozila kojeg se moraju pridržavati kao sudionici u prometu.

U današnjoj akciji policija će nadzirati promet osobnih prijevoznih sredstava, korištenje zaštitne kacige, prijevoz osoba vozilima i slušalice u vožnji.

Nastavite čitati

HOTNEWS

153.brigada: Priča o hrabrosti i patnji, priča o tome kako se voli domovina

Obilježena je 31. godišnjica osnutka ove ratne postrojbe.

Objavljeno

na

Golubica

U spomen-parku 153. brigade HV-a u Velikoj Buni obilježena je 31. godišnjica osnutka ove ratne postrojbe. Ivan Zagorac, predsjednik Udruge pripadnika 153. brigade, rekao je tom prigodom da je priča o ovoj ratnoj postrojbi i Domovinskom ratu „priča o hrabrosti, patnji i umiranju, priča o tome kako se voli domovina kada ste joj najpotrebniji“.

– Formirana 3. listopada 1991., kao 10. brigada teritorijalne obrane, ova je postrojba bila prva oružana slila koja je spriječila napredovanje neprijatelja prema Velikoj Gorici i Zagrebu. U prosincu 1991. preimenovana je u 153. brigadu i borbeno je djelovala do kraja Domovinskog rata – podsjetio je Zagorac.
Kroz brigadu je prošlo 5818 branitelja, a 72 su poginula.

– Svima nam je zadaća čuvati i širiti povijesnu istinu o Domovinskom ratu – poručio je Zagorac.

153 brigada 031022 autor fotografije drazen kopac1

Foto: Zagrebačka županija/Dražen Kopač

U ime Zagrebačke županije svečanosti je prisustvovao zamjenik župana Ervin Kolarec koji je rekao da se posebno treba sjećati junaka koju su dali život za Domovinu.

– Hrvatski branitelji bili su važan stup društva u ratno vrijeme, a važan su i danas, u mirnodopsko vrijeme, i stoga će uvijek imati podršku Zagrebačke županije – rekao je Kolarec.

U ime ministra unutarnjih poslova obilježavanju je prisustvovao ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut rekavši da je velikogorička ratna brigada stajala uz bok gardijskih brigada.

– Jedna je to od brigada koja je ostala najduže mobilizirana, koja se pokazala i u “Oluji”, ali i u obrani granica nakon “Oluje”. Ratni put ove brigade treba se stalno ponavljati, opisivati i o njemu govoriti – poručio je Trut.

Domovinski rat temelj je moderne hrvatske države, poručio je Špiro Janović, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja i izaslanik predsjednika Vlade RH.

– Često govorimo o našim velikim postrojbama, a nekada malo zanemarujemo neke druge velike, hrabre i časne postrojbe poput 153.brigade, postrojbi koje su na svojim ramenima, trudu, krvi i muci svojih pripadnika, iznjele vrlo velik dio Domovinskog rata. Postrojbe koje su nam omogućile ovo što imamo danas, a imamo jako puno – istaknuo je Janović.

153 brigada 031022 autor fotografije drazen kopac

Foto: Zagrebačka županija/Dražen Kopač

Na tu 1991.godinu osvrnuo se i gradonačelnik Krešimir Ačkar, koji je tamo bio i u ime predsjednika Sabora.

– Nikada neću zaboraviti taj Božić bez tate i mogu samo zamisliti i staviti se u poziciju vas koji ste ipak doživjeli ono što niste željeli, da se vaši nisu vratili doma. Renault 4 staje ispred kuće, mobilizacija je, otac odlazi, tada nije bilo mobitela, interneta, telefona. Nakon dva tjedna, otac se pojavljuje na kućnom pragu sretan što je živ i zdrav, zajedno s nama – prepričava gradonačelnik te dodaje kako su to proživljavale obitelji svakog pripadnika 153.brigade.

– Velikogorička brigada svoj obol u Domovinskome ratu dala „od istoka do Dubrovnika kao i čuvanjem Hrvatske na braniku prema Bosni, pa i u samoj Bosni – dodao je gradonačelnik.

U sklopu proslave položeni su vijenci ispred spomen-obilježja Golubica u Velikoj Gorici i spomenika poginulim pripadnicima 153. brigade u vojarni “Satnik Josip Zidar” u Velikoj Buni.

153.brigada

Golubica

Nastavite čitati

HOTNEWS

Turistički rezultati: Velika Gorica i dalje najposjećeniji grad u županiji

Podaci sustava eVisitor također pokazuju kako su najbrojniji gosti pored domaćih, bili gosti s tržišta Njemačke.

Objavljeno

na

Autor Josip Skof

Prema najnovijim podacima sustava eVisitor, u Zagrebačkoj županiji je u prvih devet mjeseci ostvareno oko 58% više dolazaka i oko 50% više noćenja turista u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Usporedimo li ovogodišnje podatke s onima iz rekordne 2019. godine, ostvareno je oko 91% dolazaka dok je broj noćenja veći za oko 2 % u donosu na 2019. godinu.

Gledano prema destinacijama, najposjećeniji županijski gradovi bili su Velika Gorica, Sveta Nedelja, Jastrebarsko, Samobor i Ivanić-Grad.

Podaci sustava eVisitor također pokazuju kako su najbrojniji gosti pored domaćih, bili gosti s tržišta Njemačke, Poljske, Nizozemske, Austrije, Italije, SAD-a , Češke, Francuske i Bosne i Hercegovine

– Prateći globalne turističke trendove bazirane na storytellingu kreiramo kampanje za razvoj održive turističke destinacije u skladu s navikama posjetitelja koji radije odabiru boravak na otvorenom, žele upoznati lokalnu gastronomiju i ponudu te na taj način doživjeti destinaciju, kao što je naš festival VIA Vino – rekla je  direktorica TZ Zagrebačke županije, Ivana Alilović dodavši kako je Zagrebačka županija idealna destinacija za godišnji odmor, daleko od gužve i masovnog turizma, a nadomak Zagreba.

Nastavite čitati

Vijesti

Leo Herić iz JK Pinky postao državni prvak

Dobre rezultate postigli su i drugi Pinkyjevci.

Objavljeno

na

heric 100kg U23 1. mjesto

U subotu i nedjelju u dvorani Sutinska vrela u Zagrebu održano je pojedinačno Prvenstvo Hrvatske u judu na kojem su nastupili i brojni sportaši iz Judo kluba Pinky.

U kategoriji mlađih kadeta i mlađih kadetkinja do 16 godina starosti natjecalo se 297 natjecatelja iz 47 klubova Hrvatske. Judo klub Pinky je na ovom natjecanju nastupio sa 16 natjecatelja u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Judo klub Pinky

U kategoriji mlađih kadeta U16 najbolji rezultat i plasman ostvarili su Vid Baklaić, koji je bio drugi u kategoriji do 46kilograma, a Mateo Tomašić u kategoriji do 50 kilograma osvoji je broncu. Kod mlađih kadetkinja, Simona Janković osvojila je srebro u kategoriji -52kg.

U kategoriji mlađih seniora i seniorki na prvenstvu se okupilo 134 natjecatelja iz 30 klubova Hrvatske. Judo klub Pinky je na ovom natjecanju nastupio sa 7 natjecatelja u muškoj konkurenciji. Leo Herić ponio je titulu državnog prvaka, a Jan Putanec osvojio je broncu u kategoriji do 60kg.

 

Nastavite čitati

Reporter 419 - 22.09.2022.

Facebook

Izdvojeno