Povežite se s nama

HOTNEWS

David Zagorec,najmlađi član Oldtimer kluba Turopolje, stiže iz Buševca

Iako mu je 17 godina tek, David je strastveni oldtajmeraš, a prve Tomose je naslijedio od pradjeda Filipa i djeda Ivana. Od malih nogu je s ocem Nikolom počeo restaurirati motore, a izabrane sjajne primjerke na dva kotača moći ćete vidjeti na Oldtimer showu Turopolje, 18.rujna.

Objavljeno

na

Za točno osam dana ispred Muzeja Turopolje, parkirat će se sasvim posebna, starodobna vozila, jer 18.rujna stiže nam Oldtimer show Turopolje. Bit će izloženi motorkotači, poljoprivredna mehanizacija, vojno-policijska i terenska vozila, te kamioni.

Među njima će se naći i legendarni Tomos motocikli koje skuplja, restaurira i vraća im stari sjaj jedan srednjoškolac iz Buševca – ime mu je David Zagorec, koji je istinski zaljubljenik i čarobnjak oldtimer Tomos motora. Iako je Davidu 17 godina tek, on je jedan sasvim ozbiljan oldtimeraš s već, za njegove godine, dugogodišnjim stažom u ovom hobiju kojemu se strastveno posvetio. Stoga ne čudi kako se Oldtimer klubu Turopolje pridružio od samog osnutka, u rujnu prošle godine.

Foto: David Zagorec, najmlađi član Oldtimer kluba Turopolje, sakuplja i popravlja stare Tomos motocikle/privatni album

David je odrastao u Buševcu, gdje i danas živi s majkom Mirjanom, tatom Nikolom i starijim bratom Filipom. Učenik je trećeg razreda srednje Zrakoplovno-tehničke škole Rudolfa Perešina, gdje se školuje za aviomehaničara. A mehanika mu je definitivno u genima, jer i djed Ivan i pradjed Filip su se bavili motorima,baš kao i tata. Tu svakako treba ne smijemo zaboraviti, kako je David napomenuo, iako je prezimenom Zagorec, obitelj su pravih Turopoljaca. Kako nam kaže, tata je s Kozjače, a mama iz Bukevja.

U turopoljski oldtimer klub dovela ga je njegova strast za legendarnim Tomosovim motociklima. Zasad ih u svojoj “ergeli” već ima pozamašan broj, pa su tu redom: Tomos T12 Colibri, Tomos APN4M,1981, Tomos Pony Express Rog,1983, Tomos T14M,1986, Tomos ATX50B,1989, Tomos ATX50C,2001.

Foto: David Zagorec, privatni album

“Još od malih nogu volim motore i automobile. Kada sam bio treći, četvrti razred, tata je odlučio složiti motor mog pradjeda, Tomos Pony Express iz 1983. Kad ga je složio,na njemu smo se brati ja vozili po dvorištu Volio sam se voziti, ali nisam htio imati zamazane ruke. No, nakon par godina, kad sam bio 7. razred, prijatelj me pitao možemo li ubrzati njegov Tomos ATX. “Nafrizirao” sam mu kanale i motor je odmah išao puno ljepše. Onda smo još dosta puta šerafili i frizirali njegove Tomose, pa sam primijetio kako je taj motor jednostavan za složiti, rakopati, popraviti. Tako sam se, moglo bi se reći,zaludio Tomosima! U petom mjesecu 2020. kupujem svoj prvi Tomos projekt,Tomos T14M iz 1986. godine Motor sam rastavio,oprao,stavio drugu mašinu na njegai testirao mnogo prepravki”..

Foto: David Zagorec, privatni album

No, nije to baš ni jeftin hobi, priznaje.

“Hobi je u zadnjih par godina postao dosta skuplji, jer su dijelovi postali skuplji, a i kompletan registrirani Tomos se sad prodaje po pet, šest tisuća kuna,dok su se prije prodavali po dvije, tri tisuće. Motore koje sam kupio su zasad iz mog sela, jer se tako mogu jeftinije nabaviti nego npr. preko Njuškala,Facebooka.. A dva Tomosa sam naslijedio od pradjeda Filipa i djeda Ivana”.

Kako se čini, Davidu to “šerafljenje” i “friziranje” jako dobro ide, jer krenuo je i u mototrkačke vode. Očito se glas o njegovim majstorskim rukama pronio..

“U četvrtom ili petom mjesecu 2021. mi se javio čovjek u vezi friziranja mašine za AML, Amatersku moto ligu za Tomose. Prihvatio sam taj izazov i do dan danas idem po utrkama, kao njegova tehnička podrška, radim mu auspuhe, friziram cilindre. Prošle smo sezone osvojili treće mjesto. Od prijatelja sam kupio Tomos ATX kojega ću,nadam se,i ja voziti u AML-u jednog dana”.

Foto: David Zagorec, najmlađi član Oldtimer kluba Turopolje, sakuplja i popravlja stare Tomos motocikle/privatni album

Zasad još nije upoznao vršnjaka ili mlađeg oldtimer hobista, a društvo i djevojke imaju različita mišljenja o njegovoj zanimaciji.

“Mislim da sam u okolici Zagreba jedini koji se s ovoliko godina bavi takvim stvarima,ne znam za nikog drugog da takvo nešto radi. Neki u društvu misle da je to bezveze,neki misle da je super,a mislim da curama taj hobi nije baš zanimljiv. Roditelji su ponosni na to kaj radim, jer je drugačije. Škola ne pati,tu i tamo se zalomi koja loša ocjena, ali mislim da je to normalno”.

Foto: David Zagorec, privatni album

No, zato postoje brojni istomišljenici u Oldtimer klubu Turopolje, gdje se posebno vesele skorašnjem susretu zaljubljenika u starodobna vozila.

“Jako je zanimljivo, jer ostali članovi imaju interesantna vozila, Zasad sam bio kod Vlade Gašpareca, ima preko 40 oldtimer motora, Jawe, MZ-e, ČZ-tke, BMW-e. Imali smo susrete u sklopu Buševske kestenijade prošle godine, održavamo redovne sastanke i veselimo se Oldtimer Show-u idućeg mjeseca. Očekujem dobru atmosferu,veselo druženje i puno lijepih i zanimljivih oldtimera.”

Za kraj razgovora nam priznaje kako će se Tomosima baviti čitavog života, a moguće i drugim markama motora. Za sve mlađe zaljubljenike u oldtimere ima poruku, ali i poziv.

“Poruku za mlađe imam,a to je da se nastave time baviti, da zaprljaju rukei da budu strpljivi! I ja sam u počecima bio brzoplet, pa nisam baš postizao neke dobre rezultate. Bit će grešaka, ali na greškama se uči. Ako nekoga zanimaju takve stvari ili bi se počeo baviti s time,slobodno mi se javi drago mi je pomoći ili podijeliti savjete.”

Mi Davidu želimo da mu budućnost u njegove vješte ruke dođe željeni mu Tomos Senior i da rasturi svojim Tomos ATX-om na budućim utrkama.

Foto: David Zagorec, privatni album

CityTV

VIDEO Krojačica Duškica šiva punom parom kako bi kreativci iz Vukovine bili spremni za fašnik

Turopoljski fašnik prilika je da istaknu i pokažu svu svoju originalnost i kreativnost.

Objavljeno

na

Objavio/la

Ulicama našeg grada uskoro će zavladati fašničko veselje. Vrijeme je to u godini kada na kratko predahnemo od svakodnevice, uskočimo u šarene i vesele kostime, a brige ostavimo iza sebe. Nakon dvije godine stanke, ovogodišnje izdanje 114. Turopoljskog fašnika ponovno nam donosi najveseliju, najluđu i najšareniju povorku fašničkih grupa, udruga i pojedinaca. Biti će to prilika za istaknuti i pokazati svu svoju kreativnost, a iskoristit će ju i članovi i članice Udruge Vukovina u srcu.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Gorjelo smeće na Tržnom centru

Policija će danas obaviti očevid.

Objavljeno

na

Policijska uprava zagrebačka izvijestila je o požaru smeća koji se dogodio jučer oko 20:20 sati na Trgu kralja Petra Krešimira u Velikoj Gorici.

– Iz zasad neutvrđenog razloga izbio je požar smeća te su izgorjela dva kontejnera i dvije kante. Uslijed djelovanja topline nastale su termičke destrukcije na plastičnom krovištu – rekli su iz policije.

Požar su ugasili vatrogasci, a ozlijeđenih osoba nije bilo. Policija će danas obaviti očevid.

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO “Rječnik buševskog govora” kao svojevrsni udžbenik za buduće naraštaje

U Turopolju postoji svega četiri rječnika ovakve vrste.

Objavljeno

na

Objavio/la

Dopovedati, dotepenec, drobec…samo su neke od 4 tisuće riječi koje su zapisane u “Rječniku buševskog govora”, autora Ivana Rožića čija je promocija održana jučer u Domu kulture u Buševcu. Riječ je zapravo o izgovornom rječniku kao dopuna kajkavskom “Rječniku turopoljskog dijalekta”, kapitalnom djelu koje obuhvaća govore Turopolja, a koji se priprema još od 2018. godine.

– Ovaj rječnik uz prijevod kajkavskih riječi i izraza na štokavski govor ima kao glavnu namjenu zabilježiti onakav izgovor kajkavskih riječi kakav je uobičajen na području Buševca. Prilikom izrade poslužio sam se načinom zapisivanja izgovora riječi u engleskom jeziku. Za glasove, za koje u hrvatskom jeziku ne postoje slova, izabrao sam slična prilagođena slova i u uvodu objasnio kako se izgovaraju. Vjerujem da su pravila za izgovor jednostavna – ispričao nam je buševski kreator rječnika, Ivan Rožić.

27.01.2023. – Buševec – Promocija “Rječnika buševskog govora” autora Ivana Rožića – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Velikoj Gorici, Ana Plehinger, koji je ujedno i izdavač ove posebne zbirke buševskih riječi, podsjetila je kako turopoljski dijalekt ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske.

– U svrhu daljnjeg proučavanja i zaštite Turopoljskog dijalekta preporučuje se skupljanje rječničkog blaga, a upravo s tim ciljem nastao je i ovaj rječnik. Nakon objave da je turopoljski dijalekt i službeno postao zaštićen, pojavili su se brojni autori, većinom pjesnici, nešto i pisci koji već duže vremena pišu na domaćem kajkavskom govoru. Stoga, možemo reći da naš dijalekt neće izumrijeti, barem dok nositelji zaštite brinu o njemu – rekla je Plehinger.

27.01.2023. – Buševec – Promocija “Rječnika buševskog govora” autora Ivana Rožića – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Kao urednik Rožićeva djela potpisuje se Stjepan Rendulić koji naglašava kako u našem Turopolju postoji svega četiri rječnika, a ovaj je jedan od njih.

– On je posebno vrijedan zbog identiteta Buševca kao mjesta i samih stanovnika, ali i samog Turopolja. On povezuje Turopoljce s Buševcem i obrnuto. Devedeset posto su riječi iste s malim razlikama. Bilo bi lijepo kada bi svako selo imalo tako nešto, kako bi na osnovu tih rječnika  sačuvali kompletan fundus riječi turopoljskog dijalekta  – dodao je Rendulić.

27.01.2023. – Buševec – Promocija “Rječnika buševskog govora” autora Ivana Rožića – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Rožića je oduvijek fascinirao njegov turopoljski kraj pa je ta ljubav prema prošlosti, običajima, kulturi i tradiciji urodila i brojnim drugim djelima, poput Rodoslovlja buševskih obitelji, monografije Buševca, Povijest Plemenite opčine turopoljske…

– Za svakoga koga zanimaju turopoljski govori ova je knjiga neizbježni udžbenik. Vjerujem da će rječnik ispuniti svoju svrhu, a to je da za buduće naraštaje sačuva buševski govor kao i da potakne ili olakša eventualno učenje buševskog govora u našem vrtiću i u školi – istaknuo je autor Rožić te otkrio kako radi na nekim novim projektima.

27.01.2023. – Buševec – Promocija “Rječnika buševskog govora” autora Ivana Rožića – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Radim trenutno na monografiji vatrogasnog društva, ali i jednoj velikoj knjizi “Zborniku turopoljskog plemstva” koji bi obuhvatio sve plemiće od 15., 16. stoljeća pa sve do danas. Posla ima hvala Bogu, a ima i vremena – s osmijehom zaključuje Rožić.

27.01.2023. – Buševec – Promocija “Rječnika buševskog govora” autora Ivana Rožića – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

27.01.2023. – Buševec – Promocija “Rječnika buševskog govora” autora Ivana Rožića – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

27.01.2023. – Buševec – Promocija “Rječnika buševskog govora” autora Ivana Rožića – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

27.01.2023. – Buševec – Promocija “Rječnika buševskog govora” autora Ivana Rožića – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

27.01.2023. – Buševec – Promocija “Rječnika buševskog govora” autora Ivana Rožića – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

27.01.2023. – Buševec – Promocija “Rječnika buševskog govora” autora Ivana Rožića – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

27.01.2023. – Buševec – Promocija “Rječnika buševskog govora” autora Ivana Rožića – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Nastavite čitati

Gospodarstvo

Počeli radovi u Teslinoj ulici, gradonačelnik Ačkar najavio rješavanje problema poplavljenih ulica

Idućih 70 dana u Ulici Nikole Tesle u potpunosti će se izmijeniti vodovodne cijevi, oborinska kanalizacija, izgradit će se dva nogostupa i novi asfalt. Vrijednost radova je 335 tisuća eura.

Objavljeno

na

Objavio/la

U Kurilovcu je danas radno, započela je dugoočekivana rekonstrukcija Ulice Nikole Tesle, koja će za nešto više od dva mjeseca dobiti sasvim novi izgled u dužini 270 metara, ali i riješiti problematiku oborinskih voda. Početku radova nazočio je i velikogorički gradonačelnik Krešimir Ačkar, koji se tom prilikom osvrnuo i na učestale probleme s kojima se građani suočavaju zbog lošeg stanja komunalne infrastrukture, pa se bore s poplavljenim ulicama.

– Želim se sugrađanima koji ovdje žive zahvaliti na strpljivosti pogotovo za vrijeme velikih oborina, u okolnostima koje definitivno ne zaslužuje jedan grad i njegovi građani. Takvih žarišnih točaka imamo puno, jer su se gomilale desetljećima i to smo naslijedili u našem mandatu. Rješavamo jednu po jednu situaciju i trudit ćemo se u iduće dvije godine što više toga napraviti – poručio je gradonačelnik Ačkar.

Foto: Radovi u Ulici Nikole Tesle/Petra Škrinjarić,cityportal

U Teslinoj će se tako u potpunosti izmijeniti vodovodne cijevi, oborinska kanalizacija, izgradit će se dva nogostupa, a ulica će dobiti i novi asfalt. Radove u vrijednosti 335 tisuća eura financiraju Grad i VG Vodoopskrba, izvođač radova je VG Komunalac izvođač radova, a planirani rok završetka je 70 dana.

Istaknuo je kako ova Gradska uprava u svojoj drugoj godini mandata nastavlja s brojnim projektima po pitanju poboljšanja problematike oborniskih voda i komunalne infrastrukture. Također je izrazio nezadovoljstvom projektom Aglomeracije i još jednom naglasio kako Grad neće preuzeti loše izvedene radove. Najavio je i kako će ove godine biti završena kompletna projektna dokumentaciju za obnovu Jelačićeve ulice, gdje bi radovi trebali započeti iduće godine. Projekt biciklističkih i pješačkih staza također ide dalje, ona uz staro jezero Čiče je pred završetkom, a ove godine bi trebali krenuti radovi prema Čiču uz glavnu cestu, dok su za staze prema groblju Kušanec osigurana sredstva.

Foto: Radovi u Ulici Nikole Tesle/Petra Škrinjarić,cityportal

– U naseljima Jagodno i Lazina Čička iduće godine će se graditi pješačke staze, tu je i projektna dokumentacija za naselje Bratstvo, sada nalazimo i adekvatna rješenja za oborinske vode i komunalnu infrastrukturu za Chromosovo naselje. Imamo u vidu još niz projekata koje ćemo pokušati riješiti u što kraćem roku – završno je najavio velikogorički gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Foto: Radovi u Ulici Nikole Tesle/Petra Škrinjarić,cityportal

Nastavite čitati

HOTNEWS

Od ponedjeljka ZET prema Ribnici i Čičkoj Poljani vozi obilazno

Za sav promet bit će zatvoren dio Velikogoričke ulice

Objavljeno

na

Zbog izgradnje kanala i kućnih priključaka te asfaltiranja dijela Velikogoričke ulice u sklopu projekta Aglomeracije, ZET-ove linije 323 i 324 koje voze prema Ribnici i Čičkoj Poljani vozit će od ponedjeljka 30. siječnja do subote 1. travnja obilaznim pravcima.

Za sav promet bit će zatvoren dio Velikogoričke ulice, od kućnog broja 1A do raskrižja Ščitarjevske i Vukovinske ulice.

  • terminal Velika Gorica – Sisačka – Velikogorička – Ulica Seljine brigade – Vukovinska i dalje redovnom trasom
  • Ribnica (Lazina) redovnom trasom do raskrižja Velikogoričke i Vukovinske ulice – Vukovinska – Ulica Seljine brigade – Velikogorička – Sisačka – terminal Velika Gorica

Privremeno se ukida obostrano stajalište Novo Čiče – Jezero u Velikogoričkoj ulici, a uspostavljaju se privremena stajališta u Vukovinskoj ulici kod kućnih brojeva 2 i 1B i u Ulici Seljine brigade kod kućnih brojeva 6, 72 i 75.

Prema kolodvoru u Velikoj Gorici autobusi će koristiti autobusno stajalište Vukovina u Velikogoričkoj ulici.

Nastavite čitati

Reporter 422 - 22.12.2022.

Facebook

Izdvojeno