Poveži se s nama

HOTNEWS

Dani europske baštine u Velikoj Gorici donose humorističnu krimi priču “Iščêmu turopŏlsko blôgo”

Jezični nesporazumi između govornika standardnog hrvatskog jezika i govornika turopoljskog dijalekta okosnica su zapleta filma.

Objavljeno

Dani europske baštine u Velikoj Gorici bliže se kraju za ovu godinu, a u nadolazećem periodu posjetitelje očekuju predavanje, radionica, ali i promocija filma koji će zasigurno biti jedan vrijedan dio u nastojanju da se očuva turopoljski dijalekt.

Kratkometražni igrani film naslova U potrazi za turopoljskim blagom ili, na turopoljskom dijalektu, Iščêmu turopŏlsko blôgo humoristična je krimi priča. Jezični nesporazumi između govornika standardnog hrvatskog jezika i govornika turopoljskog dijalekta okosnica su zapleta filma. Kao i u svakom dobrom filmu i u ovom ima udvaranja ili ofiranja, a radnja filma događa se na zanimljivim i mističnim lokacijama u Turopolju.

-U filmu sudjeluje tridesetak volontera i nekoliko profesionalaca. Scenarij je napisala i film režirala Romana Rožić. Film je sniman s ciljem promocije, zaštite i učenja turopoljskog dijalekta koji je zaštićeno kulturno dobro od 2017. godine – pojasnila je Vesna Župetić iz gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

Navratite sutra do Centra za posjetitelje (Trg kralja Tomislava 2) i u jednom od termina -10, 12, 14 i 18 sati pogledate kratkometražni igrani film naslova “U potrazi za turopoljskim blagom” ili, na turopoljskom dijalektu, “Iščemu turopolsko blogo”.

 

 

HOTNEWS

Na trećoj sjednici Gradskog vijeća, vijećnici će raspravljati o 30 točaka dnevnog reda

Također, na dnevnom redu nalazi se i prezentacija Studije o javnom lokalnom prijevozu, a vijećnici će doznati i status projekta „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Velika Gorica“..

Objavljeno

on

Gorički gradski vijećnici, sjest će po treći puta u vijećničke klupe 26.listopada, kada će raspravljati o 30 točaka dnevnog reda. Među njima će biti izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Velike Gorice za 2021.godinu, ali i brojna druga izvješća o radu goričkih gradskih ustanova poput Muzeja Turopolja, Pučkog otvorenog učilišta, dječjih vrtića, Razvojne agencije VE-GO-RA, Javne vatrogasne postrojbe i drugih…

Vijećnici će odlučivati i o lokalnim porezima grada, obnovi zgrade Područne škole Dubranec, imenovanju ulice u Velikoj Mlaki, kao i odavanju suglasnosti gradonačelniku za sklapanje Ugovora o izgradnji komunalne infrastrukture s tvrtkom iz Velikog Polja.

Također, na dnevnom redu nalazi se i prezentacija Studije o javnom lokalnom prijevozu, a vijećnici će doznati i status projekta „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Velika Gorica“.

Sjednica Gradskog vijeća zakazana je za 26.listopada s početkom u 9 sati, a dnevni red možete pronaći ovdje.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

VIDEO 20.Gastro Turopolja – ukusan, humanitaran i zabavan

Ovogodišnje izdanje najdugovječnije goričke manifestacije popratio je Gastro tjedan, 3.Gospodarski sajam i 5.Festival craft piva…

Objavljeno

on

Objektivom naše kamere zabilježili smo kako je prošao ovogodišnji 20.jubilarni Gastro Turopolja. Iako u nešto izmijenjenom izdanju, raznovrsne ponude nije nedostajalo..Kako je to bilo ove godine pisali smo ovdje, a više pogledajte u videu.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Krešimir Ačkar osvojio treći mandat na čelu goričkog HDZ-a, ali i poziciju potpredsjednika Županijske organizacije

Za potpredsjednike su izbrani Ivan Rak, Jurica Mihalj i Tomislav Lukšić.

Objavljeno

on

Gradonačelnik Velike Gorice i saborski zastupnik Krešimir Ačkar ostaje predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Velike Gorice. Rezultat je to jučerašnjih unutarstranačkih izbora na kojima je Ačkar bio jedini kandidat za poziciju predsjednika goričke organizacije.

Za potpredsjednike su izbrani Ivan Rak, Jurica Mihalj i Tomislav Lukšić.

-Zahvaljujem svim članovima velikogoričkog HDZ-a koji su me po treći put izabrali za predsjednika Gradske organizacije HDZ-a Velika Gorica. Nakon velikog povjerenja kojeg su nam naši sugrađani iskazali na lokalnim izborima u svibnju ove godine i uvjerljive izborne pobjede već u prvom krugu, na svima nama je da to povjerenje svojim radom i opravdamo-istaknuo je Ačkar koji je ujedno po prvi puta izabran i za potpredsjednika Županijske organizacije HDZ-a Zagrebačke županije.

Što se pak tiče izbora u Županijskoj organizaciji HDZ-a Zagrebačke županije, tu je pobjedu odnio gradonačelnik Zaprešića i član Predsjedništva HDZ-a Željko Turk.

Za potpredsjednike Županijske organizacije HDZ-a Zagrebačke županije izabrani su Krešimir Ačkar, Božidar Škrinjarić, Javor Bojan Leš i Tomislav Masten.

Nastavi čitati

Reporter 408 - 23.09.2021.

Facebook

Izdvojeno