Povežite se s nama

Kultura

Danas je Štefanje, a Gorica se može pohvaliti zavidnim brojem Stjepana

Stjepan, Stijepo, Stipan, Stefanos, Stefano, Esteban, Stéphane, Ištvan, Štefanija, Štefica…

Objavljeno

na

Osobno ime Stjepan na ovim prostorima već je stotinjak godina ime s posebnim mjestom u hrvatskom narodu, a i jedno od najčešćih imena u Hrvatskoj. Na području Grada Velike Gorice živi preko tisuću stanovnika imena Stjepan, a u susjednom nam Zagrebu, obitava čak sedam tisuća Stjepana.

U Hrvatskoj danas živi preko 30 tisuća osoba ovog imena, pretežito na sjeveru Hrvatske, dok su u drugim krajevima popularnije druge inačice, kao što su Stipe, Stipo, Stipan, Stijepo i Stefano itd. Ime se proširilo kršćanskim pukom zahvaljujući kultu svetog Stjepana te danas uživa popularnost i u brojnim drugim kršćanskim zemljama.

Iako je više svetaca i blaženika nosilo to ime, upravo prvi među njima, sveti Stjepan prvomučenik zaslužan je za širenje imena kršćanskim svijetom. Njegov blagdan slavimo 26. prosinca svake godine. Sveti Stjepan živo je u prvom stoljeću, bio je prvi kršćanski đakon kojeg su pripadnici stare vjere u Jeruzalemu lažno optužili i pogubili kamenovanjem. Sveti Stjepan prvomučenik najčešće je prikazan kao mladić odjeven u đakonsko ruho s palmom mučeništva u jednoj te kamenom u drugoj ruci. Danas je sveti Stjepan simbol oprosta i borbe protiv nepravde te zaštitnik đakona, zidara, klesara, izrađivača lijesova i onih koji boluju od glavobolje.

Kajkavski oblik imena, Štef, najčešća je inačica imena Stjepan koja se koristi, ali malen je broj službeno registriranih Štefova. Zato se u našem goričkom kraju automatski podrazumijeva da se radi o Stjepanu, a u Turopolju Stjepana rado oslovljavamo i sa Števa.

Samo ime potječe iz grčkog jezika od riječi Stephanos što znači vijencem okrunjen vitez, a među narodom se proširilo posredstvom latinske inačice Stephanus. Popularnosti ovog imena u Hrvata svjedoči i činjenica da mnoga hrvatska prezimena vuku korijen iz imena Stjepan.

Goričko područje može se ponositi tradicijom imena Stjepan, a i nekoliko ulica i trgova nose njihova imena. Na trgu Stjepana Radića rado pijemo kavu s pogledom na njegovu bistu, a svaki put kad prošetate ulicom Stjepana Fabijančića Jape sjetite se da je upravo on jedan od dvojice osnivača Javne vatrogasne postrojbe u Velikoj Gorici.

Za kraj, ne zaboravite čestitati imendan svojem Štefu, ne zaboravite niti tetu Štefaniju, susjedu Šteficu ili neku drugu žensku osobu sličnog imena. Sigurni smo da ih poznajete!

 

 

 

Kultura

Izlog knjižnice Galženica ukrašen unikatnim slikama i drvcima naše sugrađanke Ruže

Izložbu možete razgledati do 23. veljače.

Objavljeno

na

Unikatne slike i ukrasna drvca do 23. veljače krasit će izlog knjižnice Galženica. Radi se o izložbi amaterskih likovnih radova naše sugrađanke 70-godišnje Ružice Mamić.

Iako je u mirovini, ne miruje. Svoje vrijeme posvetila je kreativnim aktivnostima pa tako šije, izrađuje goblene, ukrasne jastučiće, slika i izrađuje ukrasna drvca. Svi izloženi radovi su unikatni, a radi ih od raznih materijala koje pronalazi svuda oko sebe.

Iz knjižnice Galženica ističu kako je ova izložba ujedno i prodajnog karaktera.

Nastavite čitati

Kultura

Poslušajte kako zvuči kada zasviraju otac i sin, brat i sestra

Ulaz na koncert je slobodan.

Objavljeno

na

Umjetnička škola Franje Lučića pokrenula je zanimljiv projekt. Nastavnica flaute Antonija Jurin Starčević došla je na ideju o zajedničkom koncertu članova obitelji. Radi se o koncertu “Glazbene obitelji” u kojem će zajedno zasvirati braća i sestre, roditelji i djeca, ali i bratići i sestrične.

Kako to sve zajedno zvuči možete čuti sutra, 2. veljače u 19:30 sati u dvorani Galženica. Ulaz je slobodan.

 

 

Nastavite čitati

Kultura

Škrijna Turopolska na Matičinom četvrtku u Galženici

Časopis će predstaviti Stjepan Rendulić, Đurđa Parać i Ana Plehinger

Objavljeno

na

Objavio/la

Svoj časopis na turopoljskom dijalektu Škrijna Turopolska, odnosno njegov peti broj izdan u 2022. godini, predstavit će Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici na 279. Matičinom četvrtku, 2. veljače u 19.30 sati u Područnoj knjižnici Galženica.

Časopis će predstaviti glavni urednik Stjepan Rendulić, članica uredništva Đurđa Parać i predsjednica Ogranka i članica uredništva Ana Plehinger.

Za sve one koji nisu u mogućnosti doći u knjižnicu, predavanje će u narednim danima biti dostupno na internetskoj stranici Ogranka www.matica-gorica.hr.

Nastavite čitati

Kultura

Mraclinci prikupljaju uspomene za stoljetni album škole

Ove godine obilježit će stotu obljetnicu izgradnje zgrade škole u mjestu.

Objavljeno

na

Objavio/la

Ove godine mještani Mraclina obilježit će sto godina od izgradnje mraclinske školske zgrade, koja je podignuta prema nacrtima goričkog građevinskog inženjera Nikole Hribara, a sve zahvaljujući plemenitoj sučiji mraclinskoj i županu Franji pl. Lučiću.

Škola u Mraclinu datira još od 1908. godine, a kroz nju su prošle generacije učenika i učitelja. Kako bi dostojno obilježili ovaj veliki jubilej u Mraclinu planiraju nekoliko manifestacija, a glavno događanje trebalo bi biti u lipnju, piše mraclin.hr.

KUD “Dučec” i portal mraclin.hr tako su pokrenuli akciju prikupljanja uspomena kroz fotografije i drugih dokumenata pod nazivom “Stoljetni album naše Škole”.

– Pozivamo sve one koji mogu pridonijeti svojim sjećanjima ili zabilježenim sjećanjima svojih predaka da se jave uredniku portala Matiji Kosu na mail mraclin@mraclin.hr, grafičkoj suradnici Maji Mravec ili samoj školi – poručuju iz mraclin.hr. 

 

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Premijerno prikazana predstava ‘Mama je kriva za sve’

Popularna lektira Velikogoričane će zabavljati i sa kazališnih daski

Objavljeno

na

Scena Gorica ima novu predstavu. Radi se o adaptaciji romana “Mama je kriva za sve” Zorana Pongrašića. Predstava je svjetlo dana ugledala u subotu, 28. siječnja u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica. Predstavu je režirala Lea Anastazija Fleger, a glumačku postavu čine Ivan Magud, Jurica Marčec i Roko Protić.

– Poznata kazališna imena svojim su dolaskom na premijeru dala podršku ekipi nove predstave Scene Gorica! Čestitamo cijelom timu na odlično odrađenom poslu i sigurni smo da će ova predstava dugo zabavljati brojne učenike, nastavnike i roditelje! Pogledajte predstavu prvom prilikom, oduševit će vas! – pozvali su iz Scene Gorica.

Foto: Novković/Scena Gorica

Galerija fotografija

 

 

Nastavite čitati

Reporter 422 - 22.12.2022.

Facebook

Izdvojeno