turisticka-zajednica-velika-gorica

Povežite se s nama

Kultura

Dani europske baštine u Novom Čiču: Razgledavanje, edukacija i radionica veza i tkanja

Mladi će imati priliku naučiti i pripremati turopoljsku kotlovinu, domaću gibanicu, štrukle, zamijesiti i ispeći kruh u krušnoj peći.

Objavljeno

na

Brojnim kulturnim događanjima u našem gradu obilježit će se Dan europske baštine. Po prvi puta, manifestaciji su se priključili i u Novom Čiču, a u subotu 30. rujna od 9 sati u Turističko-edukativnom centru i Etno-naselju svi zainteresirani moći će saznati nešto više o vještini veza i tkanja.

– Kako bi smo bismo podržali manifestaciju i sačuvali živu baštinu koju čuvamo u Novom Čiču pripremljen je program koji uključuje razgledavanje, edukaciju i radionicu na temu tradicije i vještine veza i tkanja. Paralelno će se održati i edukacija mladih u svrhu razvoja poduzetničkih vještina prilikom koje će mladi naučiti pripremati turopoljsku kotlovinu, domaću gibanicu, štrukle, zamijesiti i ispeći kruh u krušnoj peći te naučiti ponešto o gradnji krušne peći – rekao nam je Stipo Duvnjak, predsjednik KUD-a ‘Čiče’ Novo Čiče.

U listopadu u Novom Čiču bit će još i zanimljiva radionica ‘Slamarska umjetnost bačkih Hrvatica u turopoljskom kraju’.

Na poziv predsjednice Društva žena Velika Mlaka Ivane Andrić Penave, koja je podrijetlom iz Vojvodine, vrijedne slamarke iz Tavankuta dolaze u Turopolje gdje će prezentirati ovu zahtjevnu, ali nesvakidašnju lijepu tehniku izrade narodnih rukotvorina temeljenih na tradicionalnom načinu pletenja slame, a koja je stoljećima važan dio baštine bunjevačkih Hrvata.

Inače, ove je godine u fokusu manifestacije ‘Živa baština’ koja podrazumijeva razne forme nematerijalne kulturne baštine poput običaja, rukotvorina, znanja i vještina koji čine važan dio identiteta zajednice. Njezini je nositelji, članovi lokalne zajednice, s posebnom ljubavlju i predanošću čuvaju od zaborava i prenose s generacije na generaciju.

 

Kultura

Advenska nedjelja u Veleševcu: Stižu prvi dječji foklorni susreti ‘I ja jesam posavečko dete’

Posjetitelji će se moći zasladiti finim fritulama i okrijepiti kuhanim vinom, a za svu djecu pripremili su i prigodno iznenađenje.

Objavljeno

na

Kulturno umjetničko društvo Veleševec organizra svoje prve Dječje folklorne susrete. Baš kao u tradicionalnoj pjesmi, nazvali su ih ‘I ja jesam posavečko dete’, a održat će se ove nedjelje u Društvenom domu u Veleševcu.

Bit će tu pjesme, plesa, igre i svirke, a uz male članove KUD-a domaćina nastupit će i njihovi gosti. No, to nije sve, posjetitelji će se moći zasladiti finim fritulama i okrijepiti kuhanim vinom, a za svu djecu pripremili su i prigodno iznenađenje. Početak programa je u 15 sati.

– Povedite svoje male i velike i dođite podržati naše najmlađe – pozvali su iz KUD-a Veleševec.

Nastavite čitati

Kultura

‘Duhovi Zagorkina stana’: Upoznajte legendarne likove najčitanije hrvatske književnice

U jednom od poznatijih romana Zagorka je priču smjestila i u naše Turopolje, pa ako ste među njenim brojnim obožavateljima svakako se na vrijeme prijavite za večerašnji događaj, koji je potpuno besplatan – detalji u članku!

Objavljeno

na

Grička vještica, Kći Lotrščaka, Gordana, Kamen na cesti, samo su neki od povijesnih romana i dio bogate ostavštine koju nam je ostavila najčitanija hrvatska književnica, Marija Jurić Zagorka. Zanimljivo je napomenuti kako je u jednom od njenih najpoznatijih djela, ‘Kći Lotršćaka’, najveći dio radnje smješten u naše Turopolje, a Zagorka je u njega unijela zanimljivu turopoljsku povijest, običaje i vjerovanja.

Ako ste jedan od njenih brojnih obožavatelja ovaj će vas poziv zasigurno zainteresirati. Povodom obilježavanja godišnjice Zagorkine smrti (umrla je u noći s 29. na 30.11.1957.), ali i u sklopu obilježavanja 150 godina od njezinog rođenja, Memorijalni stan M. J. Zagorke poziva Vas večeras na performans ‘Duhovi Zagorkina stana’.

Dolac 8 posljednja je adresa na kojoj je živjela i stvarala Marija Jurić Zagorka i još uvijek je ispunjen predmetima iz njenog života i utiscima njenog stvaralaštva. U obljetnici noći u kojoj je Zagorka napustila ovaj svijet, prostor će oživjeti na poseban način. Svjetla će se ugasiti, a likovi o kojima je Zagorka pisala oživjet će u njenom stanu i na poseban način ispričati priču o njoj i njenom stvaralaštvu. Prošećite pod svjetlošću svijeća Zagorkinim stanom i osluškujte duhove prošlosti – poručuju organizatorice.

Foto: Upoznajte likove iz djela omiljene hrvatske književnice na performansu ‘Duhovi Zagorkina stana’/Memorijalni stan M.J.Zagorke

Broj posjetitelja je ograničen na 25 osoba, a izvedbe se održavaju večeras, u srijedu, 29. studenoga, s početkom u 19:00, 19:30, 20:00 h i 20:30 sati. Program je besplatan, ali prijave su obavezne na: [email protected] ili putem messengera na Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke.

– Za sve posjetitelje par važnih napomena. Početak izvedbe je ispred ulaza u zgradu u kojoj se nalazi Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke, adresa je Dolac 8, točno na tržnici. Dok čekate nemojte zvoniti, jer to ometa izvedbu koja je u tijeku i poremeti ugođaj publici. Molimo Vas da budete točni, ako zakasnite na grupu za koju ste se prijavili, pričekajte sljedeću. Ispred ulaza će Vas dočekati kolegica koja vodi kroz priču. Prepoznat ćete je po kostimu! – ističu organizatorice.

Foto: Upoznajte likove iz djela omiljene hrvatske književnice na performansu ‘Duhovi Zagorkina stana’/Memorijalni stan M.J.Zagorke

Osim što je naša najčitanija književnica, Marija Jurić Zagorka bila je i prva profesionalna novinarka, te velika patriotkinja, borila se protiv društvene diskriminacije, mađarizacije i germanizacije, i jedna je od prvih borkinja za prava žena. Bila je i urednica časopisa Obzor, pokrenula je i uređivala Ženski list, prvi hrvatski časopis za žene, te časopis Hrvatica. Potpora u radu joj je bio biskup Josip Juraj Strossmayer, koji je i nagovara na pisanje romana.

Foto: Memorijalni stan M.J.Zagorke

Nastavite čitati

Kultura

Guinnessov rekorder i putopisac Hrvoje Jurić, Velikogoričane će povesti na zimsku avanturu

Održat će putopisno predavanje i ujedno promovirati svoju knjigu ‘Put sjevera’, a s njim stižu i vjerni putnici Max i Ena.

Objavljeno

na

Objavio/la

Putopisac Hrvoje Jurić i njegovi vjerni dlakavi suputnici Ena i Max upustili su se u jednu zimsku avanturu. Nakon 45 dana putovanja električnim biciklom od Osla do Nordkappa, prešli su više od 2 tisuće kilometara Norveške i to po zimi. Svoja iskustva i nesvakidašnje dogodovštine prezentirat će i Velikogoričanima uz promociju knjige ‘Put sjevera’.

Na ekstremnim temperaturama, koje su znale ići i ispod -40 Celzijusa dnevno su prelazili između 70 i 100 kilometara. Dok je Hrvoje biciklirao Ena i Max nalazili su se u posebno opremljenoj prikolici. Od prelaska preko Skandinavskog gorja, prateći cestu kroz prekrasne fjordove pa sve do krajnjeg sjevera, omeđenog snijegom i ledom.

Za vrijeme putovanja preko Facebook stranice „Giant World Tour by Hrvoje Jurić“ preko 3 milijuna ljudi pratilo je objave. Ovaj projekt nastavak je na putovanje oko svijeta, koje je Hrvoje realizirao 2019. godine i time neslužbeno postavio četiri Guinnessova rekorda.

Putopisno predavanje i promocija knjige je u četvrtak 30. studenog u Središnjem odjelu za odrasle. Druženje počinje u 18 sati.

Naslovna fotografija: FB Giant World Tour by Hrvoje Jurić

Nastavite čitati

Kultura

Scena Gorica u potrazi za glumcima za novu dječju predstavu Ružno pače

Prijave su do 8. prosinca, a evo tko se može prijaviti.

Objavljeno

na

Objavio/la

Gradsko kazalište – Scena „Gorica“ priprema novu predstavu za djecu i poziva sve zainteresirane glumice i glumce da se prijave na audiciju. Traži se troje glumaca za predstavu „Ružno pače“, prema tekstu Hansa Christiana Andersena.

– Prijaviti se mogu profesionalni glumci i studenti glume, a za audiciju je potrebno pripremiti i otpjevati jednu pjesmu iz bilo kojeg žanra i razdoblja. U glazbenom dijelu audicije prvenstveno će se provjeravati ritam, sluh i muzikalnost. Za glumački dio audicije potrebno je pripremiti i izvesti bilo koji prozni tekst maksimalne dužine dvije kartice teksta. Odabrani tekst može sadržavati i dijaloge, a pripovjedni dio je obavezan – ističu iz Scene Gorica.

Prijave su do 8. prosinca na e-mail: [email protected],a u prijavi je potrebno poslati – ime, prezime, adresu, broj mobitela, e-mail adresu, dvije fotografije i kratku biografiju.

Audicija će se održati u utorak 12. prosinca u Dvorani Galženica, a odabrani kandidati dobit će obavijest o točnom terminu audicije. Planirani početak rada na predstavi je 8. siječnja 2023., a premijera predstave je planirana za 17. veljače 2024.

Nastavite čitati

Kultura

100 godina Pučkog kazališta Buševec: ‘Naša publika je najzahtjevnija, pa tko ovdje dobije pljesak može reći da je uspio!’

‘Buševčani su oduvijek bili vizionari, gledali smo uvijek malo unaprijed i težili nečem boljem i drugačijem ‘, rekao nam je Nenad Rožić, predsjednik Ogranka Seljačke sloge Buševec o razlozima zbog kojih je baš u ovom mjestu utemeljeno jedno od najdugovječnijih pučkih kazališta.

Objavljeno

na

Objavio/la

Prije stotinu godina kako u Turopolju, tako i u većini ruralnih područja, jedina razonoda u rijetko slobodno vrijeme svakog selaka-težaka bila je seoska zabava, koje su počesto pratile i tučnjave nakon koje kapljice više. Kako nam kazuju zapisi Josipa Kovačevića, u Buševcu su pojedine mudre glave procijenile kako bi bilo dobro organizirati neki drugačiju vrstu zabave, pa su nastale dvije jednočinke – ‘Car i svinjar’ i ‘Seljak i gospodin’. Bila je to prava senzacija, a predstave koje su se prikazivale u tadašnjem zadružnom domu (današnjem kafiću Polet) bile su tako dobro posjećene da su seljaci kolima dolazili s vanjske strane doma i onda gledali s prozora. I od tog dana čarolija kazališta nikada nije napustila Buševec, gdje je sinoć održan završni program proslave povodom 100 godina njihovog Pučkog amaterskog kazališta.

– Pučko kazalište Buševec je jedno do najkompletnijih i najdugotrajnijih kazališta u Hrvatskoj, ako ne i najstarije. Čak smo i u vrijeme Drugog svjetskog rata izvodili predstave! Naš najpoznatiji član je svakako bio glumac Zvonimir Črnko, tu si i Rene i Sven Medvešek, Vanda Winter, Ana Katulić, Filip Detelić, to su ljudi s kojima se ponosimo. Nikad nismo zaboravili naš domači govor, kajkavski, a tako odgajamo i nove generacije. Trudimo se ostati svoji i pokazati kako se i to može. A obzirom kako imamo publiku koja je već generacijama odgajana uz naše kazalište, svaki put kad dajemo novu predstavu, trudimo se zadovoljiti tu visoko postavljenu ljestvicu, pa znamo reći ‘ak dobro prođemo u Buševcu, sigurno ćemo i drugdje! Dobro je da smo ih naviknuli na kvalitetu, a onda su i glumci bolje motivirani – rekao nam je Nenad Rožić, predsjednik Ogranka Seljačke sloge Buševec u sklopu kojeg djeluje i amatersko kazalište.

Foto: Nenad Rožić i Romana Rožić/Cityportal.hr

U ovih sto godina buševski su umjetnici stvorili oko 150 predstava, koje su prikazane skoro 1300 puta, uključujući i spektakularni prikaz Turopoljske svadbe. U stvaranju predstava sudjelovalo je preko tisuću ljudi, a kroz dramsku sekciju odgojene su i brojne generacije, ističe Rožić.

– Ponosni smo što smo mjesto s nultom stopom maloljetničke delikvencije, a sve te udruge koje ovdje djeluju i svi mi smo sigurno malo tome doprinijeli. Rekao bih da su Buševčani oduvijek bili vizionari, gledali smo uvijek malo unaprijed i težili nečem boljem i drugačijem. Uostalom, mi smo prvo hrvatsko seljačko prosvjetno i dobrotvorno društvo Ogranka Seljačke sloge Buševec, nismo nikad mijenjali ni ime bez obzira na sve političke promjene i sisteme, nismo to nikad dali. I u današnje vrijeme čuvamo našu nematerijalnu i materijalnu baštinu, kako bismo sačuvali našu tradiciju za buduće generacije – ističe Rožić.

Foto: Zvonimir Črnko kao Jesenjin i Vanessa Redgrave u ‘Isadori Duncan’/Arhiva HRT

Publiku su u svečanom programu svojim izvedbama oduševili braća Medvešek, koji su izveli kratki isječak iz stoljetne jednočinke ‘Car i svinjar’, a Ana Katulić sve je dobro nasmijala također isječkom iz satirične monodrame ‘Mala poduzetnica u velikoj blokadi’. Scenarij ove predstave potpisuje poznata velikogorička kazališna i filmska redateljica i scenaristica, čiji korijeni također potječu iz Buševca, a koja nam je otkrila i još jednu posebnost koja se veže za Buševec.

– Ako ćemo gledati sve nas koji smo porijeklom vezani za Buševec kao neku veliku obitelj, možemo reći kako upravo iz ovog mjesta stiže najveći broj profesionalaca sa zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti  i to na razini cijele Hrvatske! Prvi je bio Zvonimir Črnko, došli su Rene i Sven Medvešek, Vanda Winter, Filip Detelić, to su sve glumci, ja sam završila režiju, a u tajništvu akademije je cijeli život radila i Marija Brdek također iz Buševca, a sad su tamo i nove generacije obitelji Medvešek, tako da je to svakako jedan kuriozitet- otkrila nam je redateljica Romana Rožić.

Za kraj programa publika je imala prilike uživati u novoj uspješnici Pučkog kazališta Buševec – ‘Prodani dedek’.

Nastavite čitati

Reporter 432 - 16.11.2023.

Facebook

Izdvojeno