Povežite se s nama

Gospodarstvo

Cities2030: LAB Velike Gorice na trodnevnom programu za transformaciju lokalnih prehrambenih sustava

Cilj svih aktivnosti bio je ukazati na važnost međusobne interakcije raznih poduzetnika, istraživača i edukativnog faktora u razvoju jedne zajednice.

Objavljeno

na

Velikogorički partneri na istraživačkom projektu Cities2030 prisustvovali su trodnevnom programu zajedno s osamdesetak sudionika europskih partnera, kako bi razmijenili znanja i iskustava, a sve s istim ciljem – transformacije prehrambenog sustava u svojim gradovima i regijama.

Cilj tog trodnevnog programa bio je poticanje osobne interakcije između članova konzorcija sa svrhom prijeko potrebne izgradnje profesionalnih radnih odnosa, te širenje i jačanje mreža između CRFS-a i vanjskih partnera, izvijestili su iz Razvojne agencije Grada Velike Gorice, Vegora.

Tijekom programa održana je i Glavna skupština na kojoj su sumirane sve dosadašnje aktivnosti, izvješća, izazovi, te su dogovoreni koraci i dobivene upute za provođenje projekta u nadolazećim mjesecima. Sudionici Lab festivala sudjelovali su i na radionicama koje su bile održane u starom zatvoru prenamijenjenom u inovacijski centar. Cilj tih aktivnosti bio je ukazati na važnost međusobne interakcije raznih poduzetnika, istraživača i edukativnog faktora u razvoju jedne zajednice.

– Partneri su prošli radionice vezane za analizu Labova, dobili su uvid u dostupne alate za korištenje kako bi razvijali svoje aktivnosti, a predstavljen im je razvoj gradskog Vijeća hrane od strane osnivača vijeća u Haarlemu, prisustvovali su predstavljanju uloge blockchain-a za održivost lanaca opskrbe hranom, te se održao i niz dodatnih aktivnosti u svrhu povezivanja i međusobne suradnje – izvijestili su iz Vegore.

Razvojna agencija Grada Velika Gorica – VE-GO-RA s poduzećem Inventivna rješenja (Velika Gorica LAB) provodi projekt Cities2030 sufinanciran iz EU programa Obzor2020, zajedno sa više od 40 partnera iz 17 europskih zemalja. Cilj projekta je uspostava suvremenog i održivog gradskog sustava hrane, što uključuje sva područja vezana za tokove hrane – od proizvodnje, distribucije, prodaje do zbrinjavanja organskog otpada.

Fotografije: Razvojna agencija Grada Velike Gorice, Vegora.

CityTV

VIDEO S ove plantaže u Petrovini godišnje stiže čak 40 tona najslađih jagoda

Bili smo u berbi jagoda kod jednog od najvećih uzgajivača jagoda Zagrebačke županije, Božidara Hrenkovića.

Objavljeno

na

Objavio/la

Na poznatim velikogoričkim lokacijama, na štandovima na Radićevom trgu i kod gradske uprave, početkom tjedna stigli su najslađi plodovi proljeća – prve jagode. Stoga smo se zaputili do imanja jednog od najvećih proizvođača jagoda u Zagrebačkoj županiji, koje se nalazi upravo u našem kraju, OPG Jagodar iz Donje Lomnice, gdje je berba u punom jeku.

Foto: Božidar Hrenković, OPG Jagodar, Donja Lomnica/G.Kiš, cityportal.hr

Inžinjer agronomije, Božidar Hrenković, koji već 20 godina vodi obiteljsko gospodarstvo i proizvodnju jagoda koja je smještena na plantaži veličine 8 tisuća kvadrata u Petrovini, otkriva kako je berba ove godine počela ranije, zbog toplije zime.

– Krenuli smo s berbom ove godine krajem travnja i ona nam traje do kraja mjeseca listopada, tako da sve do početka studenog imamo jagode u ponudi. Godišnje ova plantaža sa 75 tisuća sadnica daje oko 40 tona jagoda, a osim na našim štandovima možete ih naći i na policama u trgovačkim centrima. Odlučili smo se za sortu mjesečarke, jer daje velike ukusne plodove i izrazito je atraktivnog izgleda. Kod njih berba traje šest mjeseci i to mi je bitno, jer sam htio zaposliti ljude kroz cijelu godinu, pa imamo pet stalno zaposlenih radnika i toliko sezonaca. Trudimo se da nam jagode budu među najboljima, jer biramo najbolje sorte, druge ni ne želimo saditi – ističe Hrenković.

Foto: berba jagoda, OPG Jagodar, Donja Lomnica/G.Kiš, cityportal.hr

Kako bi postao jedan od najuspješnijih županijskih jagodara bilo je potrebno puno odricanja, ulaganja, jer, ističe, većinu toga što bi se zaradilo investiralo se ponovo u usavršavanje proizvodnje, jer to je investicija na dugi rok. Kako bi se proizvodnja jagoda na ovom području još bolje organizirala bio je i jedan od inicijatora osnivanja udruge proizvođača jagoda Zagrebačke županije, Jagodni prsten, 2002. godine, kojoj je nekoliko godina bio i predsjednik.

Na imanju u Petrovini jagode se uzgajaju u plastenicima koji su obloženi specijalnim folijama koje pružaju idealne mikro-uvjete za rast jagoda, a Hrenković se odlučio i za malo drugačiji pristup – hidroponski uzgoj. Ističe kako je bolja klima u takvom plasteniku, jagoda nema doticaj s tlom, čišća je, a i nema opasnosti od voluharica. Također je i berba lakša, jer nije na tlu, nego na visini.

Foto: stigle prve jagode, štand OPG Jagodar na Radićevom trgu/G.Kiš, cityportal.hr

Krenuli su s cijenom od 3 eura za mjericu od pola kile jagoda.

-To je neka početna cijena s kojom bi svi proizvođači trebali biti zadovoljni. Cijena će padati, sad je mala ponuda, a veća je potražnja, kasnije će pasti i to je normalno i tako je svake godine. Prednost naših jagoda u odnosu na one iz uvoza iz Španjolske, Italije, Grčke, pa i Turske, je u tome što su naše jagode svježe. Isti dan beremo, isti dan prodamo, ne radimo zalihe, jer kad jagoda danima stoji u hladnjači izgubi na kvaliteti – kaže Hrenković.

 

Tekst je dio programskog sadržaja “Moja županija”, nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

 

Nastavite čitati

Gospodarstvo

Vegora poziva na okrugli stol u sklopu projekta Start-up nacija

Neke od tema o kojima će biti riječi su poduzetništvo, samozapošljavanje i start up, s naglaskom na žensko poduzetništvo, (samo)zapošljavanje, te inovacije.

Objavljeno

na

Objavio/la

Razvojna agencija Grada Velika Gorica, VE-GO-RA, i GTF-Inicijativa za održivi rast iz Zagreba,  početkom idućeg tjedna održat će okrugli stol – županijski susret u sklopu projekta Start-up nacija: Hrvatska tematska mreža za razvoj poduzetništva i samozapošljavanja za Zagrebačku županiju.

– Teme okruglog stola, županijskog susreta, su poduzetništvo, samozapošljavanje i start up, s naglaskom na žensko poduzetništvo, (samo)zapošljavanje, inovacije, društveno poduzetništvo, ruralni razvoj te održivo društveno, ekonomsko, kulturno i ekološko osnaživanje i izgradnja zajednice, a namijenjen je javnom i privatnom sektoru, organizacijama civilnog društva i akademskoj zajednici – otkrivaju iz Vegore.

Događanje će se održati u ponedjeljak, 24. travnja, s početkom u 12:30 sati u Vijećnici Pučkog  otvorenog učilišta Velika Gorica.

 

Nastavite čitati

Gospodarstvo

Na besplatnoj radionici Velikogoričani će naučiti osnove digitalnog marketinga

U svijetu u kojem je tehnologija preuzela vodeću riječ u poslovanju, digitalni marketing je jedan od vrlo važnih načina u komuniciranju

Objavljeno

na

Objavio/la

Uvod u digitalni marketing i kreiranje sadržaja tema je nove radionice koju organizira Vegora, a održat će se 26. i 27. travnja u 10 sati u vijećnici Pučkog otvorenog učilišta. Tijekom ove radionice polaznici će naučiti što je digitalni marketing i počemu se bitno razlikuje od tradicionalnog, kako odabrati pravi marketinški cilj web stranice te strateški pristup za postizanje cilja, i na kraju kako pripremiti i optimizirati sadržaj na web stranicama.

– Poduzetništvo predstavlja velik broj izazova i stoga je važno da poduzetnik posjeduje vještine, ali i da poznaje sve alate s kojima se može koristiti. U svijetu u kojem je tehnologija preuzela vodeću riječ u poslovanju, digitalni marketing je jedan od vrlo važnih načina u komuniciranju. U tom smislu, posebnu važnost ima content marketing, strateški marketinški pristup usmjeren na stvaranje relevantnog i dosljednog sadržaja kako bi se privukla i zadržala jasno definirana publika i potaknulo profitabilne akcije kupaca – kažu iz Vegore.

Predavanje o digitalnom marketingu vodit će Krešimir Koružnjak, stručnjak za digitalni marketing s višegodišnjim iskustvom u vođenju online marketinških kampanja. Koružnjak je certificirani Google partner za Google Ads program oglašavanja i Google Analytics program za praćenje i analizu web sjedišta te vlasnik digitalno marketinške agencije LosWebos. Održao je brojne radionice na temu digitalnog marketinga za male i srednje poduzetnike diljem Hrvatske, a od 2017. godine bio je voditelj projekta „Google digitalna garaža“ – Grow with Google. U Algebri je radio 4 godine kao rukovoditelj proizvoda za marketinške programe te je ujedno i stručni mentor predavačkog tima u okviru programa obrazovanja „Specijalist za internetski marketing“ i “Specijalist za internetsko oglašavanje“.

Kako bi sudjelovali na radionici, potrebno se prijaviti OVDJE.

 

Nastavite čitati

Gospodarstvo

Grad osigurao rekordnih više od 8 milijuna eura za sanaciju prometnica

‘Odobrena bespovratna sredstva omogućit će nam asfaltiranje cesta u velikom broju naših naselja’, objavio je gradonačelnik Ačkar nakon potpisivanja ugovora s resornim ministrom i potpredsjednikom Vlade, Olegom Butkovićem.

Objavljeno

na

Objavio/la

Velikogorički gradonačelnik, Krešimir Ačkar, objavio je vijest o nikad većem iznosu koji će se uložiti u obnovu prometnica, zahvaljujući bespovratnim sredstvima EU.

– Više od 8 milijuna eura (60 milijuna kuna) odobreno je Gradu Velikoj Gorici za sanaciju cestovne infrastrukture po prijavi na javni poziv Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, a koji se financira iz Fonda solidarnosti Europske unije. Ovo je najveći iznos u povijesti koji je Velika Gorica povukla za asfaltiranje svojih prometnica. Odobrena bespovratna sredstva omogućit će nam asfaltiranje cesta u velikom broju naših naselja – objavio je gradonačelnik nakon potpisivanja ugovora s resornim ministrom i potpredsjednikom Vlade, Olegom Butkovićem.

Foto: Za sanaciju cestovne infrastrukture na području Velike Gorice osigurano više od 8 mil.eura iz Fonda solidarnosti EU/FB gradonačelnik Ačkar

Nastavite čitati

Gospodarstvo

Goričke tvrtke korisnici županijske potpore: Ovako možemo proširiti svoje kapacitete

Bespovratna sredstva koja su dobili tvrtke Velprom i Oblak uložile su u širenje poslovanja i nabavu novih strojeva

Objavljeno

na

Objavio/la

Zagrebačka županija raspisala je milijun eura vrijedne javne natječaje za dodjelu bespovratnih potpora poduzetnicima koji se bave proizvodnim i neproizvodnim djelatnostima te poduzetnicima početnicima.

Natječaje je predstavio zamjenik župana Damir Tomljenović u ponedjeljak u prostoru tvrtke Velprom d.o.o. iz Velike Gorice koja se bavi proizvodnjom svih vrsta ambalaže i kaširane ambalaže te proizvodnjom POS i POP materijala. Tvrtka je to koja postoji već 30 godina, a zapošljava 70-ak zaposlenika. Zahvaljujući prošlogodišnjoj potpori, Velprom je nabavio novi stroj za pakiranje ambalaže koji im pomaže da njihovi proizvodi nesmetano dođu do kupaca.

– Kupci su prepoznali našu kvalitetu i brzinu isporuke, pa se više od 30 posto poslovanja odnosi na izvoz u cijelu Europu, a najčešće su to POS i POP materijali koji privlače kupce na kupnju u maloprodaji. Zadovoljni smo što nam se krug kupaca širi. Ove godine ponovno ćemo se javiti za potporu Zagrebačke županije, a sredstvima želimo iskoristiti za nadogradnju i poboljšanje rada postojećih strojeva – objasnila je vlasnica tvrtke Velprom d.o.o. Radmila Torbica Vlaisavljević i dodala kako se tvrtka dosad tri puta prijavila na županijske natječaje, a svaki put su i ostvarili potporu.

17.4.2023. Velika Gorica – Tvrtka Velprom d.o.o. korisnik je županijskih potpora za poduzetnike. Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Tri natječaja za potpore

Za proizvodne djelatnosti iz županijskog proračuna je osigurano 500 tisuća eura, a maksimalan iznos potpore je 40 posto prihvatljivih troškova, odnosno maksimalno 10 tisuća eura. Za neproizvodne djelatnosti Županija je namijenila 350 tisuća eura. Potpora koju poduzetnik može ostvariti iznosi do 40 posto prihvatljivih troškova, a maksimalan iznos potpore je 4.000 eura. Za pomoć poduzetnicima početnicima Županija je osigurala 150 tisuća eura. Poduzetnici tako bespovratno mogu ostvariti do 75 posto prihvatljivih troškova, a najviši iznos po prijavitelju je 2.000 eura.

– Interes za naše potpore je vrlo velik. Uvijek se javi i više zainteresiranih, pa i za to uvijek nađemo dodatnih sredstava. Mislim da je to malim i srednjim poduzećima dobar poticaj njihovom radu. Zadovoljni smo ukupnim razvojem gospodarstva u Zagrebačkoj županiji. Naši gospodarstvenici su visoko na rang-listi, drugi su u onim najvažnijim pokazateljima, a normalno da je grad Zagreb nešto posebno i tu ne možemo konkurirati. Mi se nadamo da su uspješnosti naših gospodarstvenika pridonijele i naše potpore – kazao je Damir Tomljenović.

17.4.2023. Velika Gorica – Tvrtka Velprom d.o.o. korisnik je županijskih potpora za poduzetnike. Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Širenje posla

Još jedan od korisnika županijskih potpora gospodarstvenicima je tvrtka Oblak d.o.o. koja se nalazi u Lazini Čičkoj, a bavi se proizvodnjom i ugradnjom aluminijske i plastične stolarije. Dosad su zahvaljujući ovim potporama kupili novu pilu za izradu stolarije te čistilicu.

– Ove godine također namjeravamo proširiti proizvodnju i nabaviti CNC stroj koji služi za izradu velikih profila. Županijska sredstva nam znače puno jer su strojevi sve skuplji, a naša su sredstva ograničena. Ovako možemo proširiti svoje kapacitete i namjeravamo početi više izvoziti na tržište Europe – kazao je direktor tvrtke Oblak d.o.o. Mile Matić.

17.4.2023. Lazina Čička. Zamjenik župana Damir Tomljenović predstavio potpore gospodarstvenicima i obišao tvrtku Oblak d.o.o. Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Tekst je dio programskog sadržaja “Moja županija”, nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

 

 

 

 

 

Nastavite čitati

Reporter 426 - 25.05.2023.

Facebook

Izdvojeno