Poveži se s nama

Vijesti

Čeka se odluka suca istrage o eventualnom određivanju istražnog zatvora

Sudac će tijekom današnjeg dana odlučiti o određivanju istražnog zatvora.

Objavljeno

Nakon što je jučer u Hrvatskom saboru potvrđena odluka Mandatno-imunitetnog povjerenstva o skidanju imuniteta gradonačelniku Draženu Barišiću, te nakon što je izvršen pretres njegove kuće i ureda, on je danas, kako prenosi portal Dnevnik.hr došao pred suca istrage.

Nakon njegova saslušanja odvjetnik Igor Cišper kazao je da je njegov klijent sve porekao te da nema namjeru dati ostavku. “Zašto bi čovjek odstupio ako smatra da nije napravio ništa protuzakonito?”

Sudac će tijekom današnjeg dana odlučiti o određivanju istražnog zatvora.

Vijesti

Kad se male ruke slože projekti se sami množe – ovako to rade eTwinneri iz Hribara

Sve aktivnosti zabilježene su zanimljivim fotografijama i brojnim videozapisima koje će razredi podijeliti u svom Twinspaceu i na stranicama eTwinning projekata.

Objavljeno

on

-Zavoljeli smo eTwinning projekte i uključit ćemo se u puno njih – riječi su drugašice Eve koje iskreno dječji opisuju zadovoljstvo prošlogodišnjim aktivnostima u kojima su se vješto snašli i sigurno ostvarili brojne oznake kvalitete za svoj rad..

Tako su se i ove školske godine učenici 1.c, 2.a, 2.d i 4.d razreda OŠ Nikole Hribara sa svojim učiteljicama Ksenijom Petrlin Jurić, Vesnom Stipić, Monikom Grgar Rakas, Jadrankom Jelisavac i Vesnom Lukinić uključili u brojne projekte: Čarobne slikovnice godišnjih doba, Živi zdravo, Biljke i životinje zavičaja, Sigurnim korakom u školu 2, U svijetu likovnih umjetnika, Svjetski tjedan svemira, Dan jabuka, Webučionica, Književnik mog zavičaja, Uz čitanje riječi rastu, 100. dan škole i mnoge druge…

Rujan i listopad posvetili su, i u potpunosti zaokružili aktivnostima, Svjetskom tjednu svemira od 4. do 10.10. i Danu jabuka 20.10.2020.

Brojne aktivnosti koje su provodili bile su povezane ostvarenjem ishoda kurikula nastavnih predmeta i međupredmetnih tema. Započeli su s prikupljanjem literature i slušanjem predavanja o zanimljivostima Sunčevog sustava koji su i sami izradili. Učenici su u svojim likovnim ostvarenjima izrađivali rakete, stvarali svoje planete i osmislili Hribarov sustav čije planete su premetaljke slogova imena grada, škole i učiteljica koje prati nastavu Hrvatskog jezika. Plesali su Mliječnom stazom, pisali poruku Lajki i doznali tko su astronauti. Napunili su škrinjicu najdražim predmetom koji bi ponijeli na put na Mjesec i pričali zašto su baš to izabrali. Posebno zanimanje izazvalo je pisanje rukosvemirskim pismom po mjesečevom prahu. O vuku koji je želio otputovati u svemir pričali su po nizu slika, a onda im je iz svemirske rakete poslano mnogo Milky Way čokoladica kojima su se zasluženo nagradili.

 

Projekt je dobio visoku oznaku uspješnosti u vrednovanju kao učenju i želju za nastavkom projektnih aktivnosti. Tako je i bilo…

Pravi jesenski promjenjivi dan 20. listopada proveli su obilježavajući dan kraljice voća – Svjetski dan jabuka. Učenici su pjesmom, pričom i glumom na zabavan način prikazali jabuku u svakodnevnom životu. Upotrijebili su osjetila vida, njuha, okusa i dodira kako bi istražili po čemu se jabuke razlikuju, a u čemu su slične, koje će upotrijebiti za sok, kompot ili pekmez, a koje su najukusnije kada ih jedemo svježe. Što znači da jabuka ne pada daleko od stabla, da je tuđa jabuka slađa ili da crv ne čini jabuku, raspravljali su i dijelili svoja mišljenja kako bi shvatili pravo i preneseno značenje poslovica. Upoznali su vrste jabuka kao i mnoge zanimljivosti o jabuci, ali i veliku važnost jabuke za zdravlje. Likovni radovi posebno su bili kreativni i zanimljivi jer jabuka kao motiv pruža nebrojena stvaralačka ostvarenja. Ni informacijsko – komunikacijske tehnologije nisu izostale: igrale su se memory igre, stvarali oblaci riječi, rješavali digitalni sudoko zadaci i zabavni kvizovi.

I ne zaboravimo :“Jedna jabuka na dan, doktor iz kuće van!“

Sve aktivnosti zabilježene su zanimljivim fotografijama i brojnim videozapisima koje će razredi podijeliti u svom Twinspaceu i na stranicama eTwinning projekata.

Galerija fotografija: 

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Iduće godine počinje gradnja VG poduzetničkog inkubatora

Sufinancirat će ga Europski fond za regionalni razvoj

Objavljeno

on

Kako bi olakšao poslovanje poduzetnicima početnicima u njihovim prvim godinama poslovanja Grad Velika Gorica pokrenuo je “Startup VG Inkubator“. Poduzetnicima početnicima Grad nudi korištenje poslovnog prostora i raznih oblika poslovnih usluga u svrhu unapređenja i razvoja njihovog poslovanja, a fokusiran je na unapređenje poduzetništva i poticanje istraživanja, razvoja i inovacija kod mikro i malih poduzeća.

– Program poticanja poduzetništva “Startup VG Inkubator” svojevrsna je predfaza izgradnje i uspostave “velikog” inkubatora. Naime, Grad Velika Gorica posljednjih godina razvila je i pripremila projekt izgradnje i uspostave “VG Poduzetničkog inkubatora” kojim je predviđena izgradnja modernog multifunkcionalnog objekta prilagođenog poslovanju inovativnim poduzećima i startup-ovima – kažu iz Grada Velike Gorice.

Novi inkubator prostirati će se na 2.031,5 četvornih metara. Unutar samog inkubatora na dvije razine nalazit će se 31 ured za poduzetnike početnike, 24 radna mjesta u zajedničkom radnom prostoru tzv. coworking space, dvije manje dvorane za sastanke, velika modularna dvorana ukupnog kapaciteta 150 mjesta koju će biti moguće pregraditi na dva dijela po potrebi za predavanja ili održavanje konferencija, sa svom popratnom opremom i tehnikom, te tri prostora za smještaj specijalizirane opreme (mini labovi).

– Kvalitetu ovog projekta i dosadašnje aktivnosti Grada na poticanju razvoja poduzetništva prepoznalo je i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije uvrstivši projekt izgradnje i uspostave “VG Poduzetničkog inkubatora” u strateške projekte izgradnje poduzetničke infrastrukture u RH.

Izgradnja VG Poduzetničkog inkubatora započinje sljedeće godine, a 80 posto sredstava dat će Europski fond za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta iznosi 26 milijuna kuna.

Nastavi čitati

Vijesti

FOTO Goričani predali veliku količinu oružja zaostalog iz Domovinskog rata

U samo tri dobrovoljne predaje oružja policija je zaprimila četiri puške, pištolj i streljivo, a još je jedan građanin predao ručnu bombu po koju je došla ekipa iz Protueksplozijskog odjela policije

Objavljeno

on

Četiri puške, pištolj, ručna bomba, 18 spremnika za municiju i više od 1.300 komada različitih metaka, a sve potječe još iz vremena Domovinskoga rata, predali su dobrovoljno Goričani u samo tjedan dana akcije MUP-a koja traje još od 2007. godine – “Manje oružja, manje tragedija”. Naime, akciju je MUP ponovno počeo oglašavati nakon što je Danijel Bezuk kalašnjikovim pucao na policajca na zagrebačkom Markovu trgu.

Već prvi dan akcije, u petak 16. listopada, građanin je predao četiri puške, i to dvije automatske puške (kalašnjikov i ‘falovka’), jednu poluatuomatsku pušku (PAP) te takozvanu ‘pumpericu’ marke Mossberg, pištolj, kao i više komada različitog streljiva. Isti dan drugi građanin je predao spremnike za streljivo te streljivo. U srijedu je pak predana veća količina streljiva različitih kalibara, a isti dan posla su imali i djelatnici Protueksplozijskog odjela policije.

– Zaprimljena je dojava građana koji je prilikom čišćenja podruma pronašao ručnu bombu, na ulici poznata kao ‘kinder jaje’. Radi se o vrlo opasnom oružju i dobro je da građanin nije to nikuda nosio već je pozvao policiju – objasnio je inspektor goričke policije Nikica Ljubanović.

Iz policije ističu kako se radi o ilegalnom oružju, za njega se ne može dobiti dozvola, ne može ga se koristiti za lov te je bitno da se što više ovakvog oružja preda policiji kako bi se spriječile eventualne tragedije.

– Akcija traje neograničeno. Napominjem kako građani koji predaju oružje neće snositi nikakve posljedice. Sama predaja je anonimna, nema kaznene niti prekršajne odgovornosti i zato pozivamo građane da to što prije učine. Još je bitnije što se na taj način sprečavaju tragedije. Uputno je i da oružje ne nose, nego pozovu policiju koja će onda doći i odnijeti ga – istaknuo je Ljubanović.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 398 - 22.10.2020.

Facebook

Izdvojeno