turisticka-zajednica-velika-gorica

Povežite se s nama

Kultura

Autorica popularnih ljubavnih romana Marilena Dužman gostuje u goričkoj knjižnici

Do sada je objavila 10 romana

Objavljeno

na

Gradska knjižnica Velika Gorica poziva na književni susret s popularnom autoricom hrvatskih ljubavnih romana Marilenom Dužman. Spisateljica na središnji odjel dolazi u četvrtak, 18. svibnja u 18 sati, a ispričat će kako je otkrila strast za pisanjem, gdje pronalazi inspiraciju za radnju i likove te je li očekivala ovoliki uspjeh svojih romana.

Marilena Dužman diplomirana je ekonomistica, majka dvoje djece, a živi i radi u Ližnjanu. Pisanjem se počela baviti u četrdesetoj, sasvim neplanirano, i to je nešto u čemu uživa u svom slobodnom vremenu.

Do sada je, sve u vlastitoj nakladi, objavila deset romana: Gdje mi je psihijatrica?, Opsidijan, Razgovori s ginekologom, Slobodan pad, Mrtav, a gladan, Skriveno srce, Haker, Hladno srce, Momina knjiga recepata, Nina.

Kultura

Božićna čarolija stigla je u Gradsku knjižnicu, a s njome i jedinstveni knjigobor!

Kreativne djelatnice pripremile su vam i izložbu božićnih klasika, a tu su i brojni drugi maštoviti ukrasi.

Objavljeno

na

Objavio/la

Vrijedne i maštovite djelatnice velikogoričke Gradske knjižnice i ove godine na sasvim poseban način unose duh blagdana u Odjel za odrasle. Umjesto klasičnih ukrasa, osmislile su svoje potpuno originalne!
– Talentirane i kreativne kolegice donijele su duh Božića i blagdansku radost u našu knjižnicu. Sasvim prigodno, u knjižnici ćete pronaći knjigobor, ovaj put u 2 D izdanju, božićni vijenac napravljen od stranica knjiga, knjigokamin, koji će vas ugrijati čim uđete u knjižnicu i naravno malu izložbu božićnih klasika prigodnih za ove minuse vani. Tu je i jedan klasični bor da uljepša i olakša učenje u čitaonici – doznajemo iz Gradske knjižnice.

Foto: Božićni vijenac od knjiga/Gradska knjižnica-Odjel za odrasle

Foto: Izložba božićnih klasika/Gradska knjižnica-Odjel za odrasle

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Dom u Veleševcu bio premalen za izvođače i posjetitelje dječjih susreta ‘I ja jesam posavačko dete’

Uz najmlađe domaćine, nastupili su i mali folkloraši iz Lukavca, Oborova, Gornje Jelenske i mažoretkinje iz Martinske Vesi.

Objavljeno

na

Društveni dom Veleševec bio je premalen za sve koji su jučer, na prvu nedjelju došašća, došli vidjeti dječje folklorno stvaralaštvo na 1. Dječjim susretima ‘I ja jesam posavečko dete’ u organizaciji KUD-a Veleševec.

Sudjelovale su najmlađe folklorne skupine KUD-a Veleševec, KUD-a “Posavka” iz Oborova, KUD-a “Stari grad” iz Lukavca, KUD-a “Jelenčanka” iz Gornje Jelenske te mažoretkinje “Martinčice” iz Martinske Vesi.

Foto: FB KUD Veleševec

– Završili su i naši prvi dječji susreti na koje smo izuzetno ponosni! Naša djeca te njihovi gosti pokazali su ples, pjesmu, veselje, te koliko su bogata društva koja imaju dječje skupine. Posebno se zahvaljujemo roditeljima naših mališana koji su vrijedno pripremali i bili posvećeni organizaciji susreta posvećenih našoj djeci – poručili su iz KUD-a.

Foto: FB KUD Veleševec

Foto: FB KUD Veleševec

Foto: FB KUD Veleševec

Foto: FB KUD Veleševec

Nastavite čitati

Kultura

Nova izložba u muzeju prikazat će drvenu turopoljsku arhitekturu, alate i tehnike izrade kuća i ukrasa

Riječ je o izložbi ‘Planjke – vugli – cifre’ koju ćete u Muzeju Turopolja moći razgledati od 7. prosinca.

Objavljeno

na

Planjke – vugli – cifre’ nova je izložba koja će biti postavljena u Muzeju Turopolja. Riječ je o dokumentiranju drvene arhitekture Turopolja, starije i nove građe u dijalogu, a izložba je rezultat projekta ‘Ruralno graditeljstvo na području Turopolja’ pod vodstvom više kustosice dokumentaristice Maje Ergović iz goričkog muzeja te profesorice Sanje Lončar s Filozofskog fakulteta. Projekt je proveden tijekom  2022. i 2023. godine.

– Izložba se sastoji od dvije cjeline, a publici će predstaviti bogatu graditeljsku baštinu Turopolja. U prvoj tematskoj cjelini govori se o kontinuitetu dokumentiranja drvene arhitekture na području Turopolja, Posavine, Pokuplja i Vukomeričkih gorica, dok se u drugoj cjelini predstavljaju alati i tehnike izrade drvenih kuća i ukrasa, povezivanje procesa dokumentiranja i dokumentacije o drvenoj arhitekturi sa srednjoškolskim i visokim obrazovanjem, video materijal i edukativni sadržaj za posjetitelje – ističu iz Muzeja Turopolja.

Kako bi izložba zaživjela, autoricama izložbe pomogli su i Hrvoje Tomić sa zagrebačkog Geodetskog fakultet i majstori Goran Selanac i Marijan Dragičević iz sisačke Strukovne škole te majstor Pepo Cvetković.

Izložba se otvara u srijedu, 7. prosinca u 18 sati.

Nastavite čitati

Kultura

Advenska nedjelja u Veleševcu: Stižu prvi dječji foklorni susreti ‘I ja jesam posavečko dete’

Posjetitelji će se moći zasladiti finim fritulama i okrijepiti kuhanim vinom, a za svu djecu pripremili su i prigodno iznenađenje.

Objavljeno

na

Kulturno umjetničko društvo Veleševec organizra svoje prve Dječje folklorne susrete. Baš kao u tradicionalnoj pjesmi, nazvali su ih ‘I ja jesam posavečko dete’, a održat će se ove nedjelje u Društvenom domu u Veleševcu.

Bit će tu pjesme, plesa, igre i svirke, a uz male članove KUD-a domaćina nastupit će i njihovi gosti. No, to nije sve, posjetitelji će se moći zasladiti finim fritulama i okrijepiti kuhanim vinom, a za svu djecu pripremili su i prigodno iznenađenje. Početak programa je u 15 sati.

– Povedite svoje male i velike i dođite podržati naše najmlađe – pozvali su iz KUD-a Veleševec.

Nastavite čitati

Kultura

‘Duhovi Zagorkina stana’: Upoznajte legendarne likove najčitanije hrvatske književnice

U jednom od poznatijih romana Zagorka je priču smjestila i u naše Turopolje, pa ako ste među njenim brojnim obožavateljima svakako se na vrijeme prijavite za večerašnji događaj, koji je potpuno besplatan – detalji u članku!

Objavljeno

na

Grička vještica, Kći Lotrščaka, Gordana, Kamen na cesti, samo su neki od povijesnih romana i dio bogate ostavštine koju nam je ostavila najčitanija hrvatska književnica, Marija Jurić Zagorka. Zanimljivo je napomenuti kako je u jednom od njenih najpoznatijih djela, ‘Kći Lotršćaka’, najveći dio radnje smješten u naše Turopolje, a Zagorka je u njega unijela zanimljivu turopoljsku povijest, običaje i vjerovanja.

Ako ste jedan od njenih brojnih obožavatelja ovaj će vas poziv zasigurno zainteresirati. Povodom obilježavanja godišnjice Zagorkine smrti (umrla je u noći s 29. na 30.11.1957.), ali i u sklopu obilježavanja 150 godina od njezinog rođenja, Memorijalni stan M. J. Zagorke poziva Vas večeras na performans ‘Duhovi Zagorkina stana’.

Dolac 8 posljednja je adresa na kojoj je živjela i stvarala Marija Jurić Zagorka i još uvijek je ispunjen predmetima iz njenog života i utiscima njenog stvaralaštva. U obljetnici noći u kojoj je Zagorka napustila ovaj svijet, prostor će oživjeti na poseban način. Svjetla će se ugasiti, a likovi o kojima je Zagorka pisala oživjet će u njenom stanu i na poseban način ispričati priču o njoj i njenom stvaralaštvu. Prošećite pod svjetlošću svijeća Zagorkinim stanom i osluškujte duhove prošlosti – poručuju organizatorice.

Foto: Upoznajte likove iz djela omiljene hrvatske književnice na performansu ‘Duhovi Zagorkina stana’/Memorijalni stan M.J.Zagorke

Broj posjetitelja je ograničen na 25 osoba, a izvedbe se održavaju večeras, u srijedu, 29. studenoga, s početkom u 19:00, 19:30, 20:00 h i 20:30 sati. Program je besplatan, ali prijave su obavezne na: [email protected] ili putem messengera na Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke.

– Za sve posjetitelje par važnih napomena. Početak izvedbe je ispred ulaza u zgradu u kojoj se nalazi Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke, adresa je Dolac 8, točno na tržnici. Dok čekate nemojte zvoniti, jer to ometa izvedbu koja je u tijeku i poremeti ugođaj publici. Molimo Vas da budete točni, ako zakasnite na grupu za koju ste se prijavili, pričekajte sljedeću. Ispred ulaza će Vas dočekati kolegica koja vodi kroz priču. Prepoznat ćete je po kostimu! – ističu organizatorice.

Foto: Upoznajte likove iz djela omiljene hrvatske književnice na performansu ‘Duhovi Zagorkina stana’/Memorijalni stan M.J.Zagorke

Osim što je naša najčitanija književnica, Marija Jurić Zagorka bila je i prva profesionalna novinarka, te velika patriotkinja, borila se protiv društvene diskriminacije, mađarizacije i germanizacije, i jedna je od prvih borkinja za prava žena. Bila je i urednica časopisa Obzor, pokrenula je i uređivala Ženski list, prvi hrvatski časopis za žene, te časopis Hrvatica. Potpora u radu joj je bio biskup Josip Juraj Strossmayer, koji je i nagovara na pisanje romana.

Foto: Memorijalni stan M.J.Zagorke

Nastavite čitati

Reporter 432 - 16.11.2023.

Facebook

Izdvojeno