Povežite se s nama

Crna kronika

Automobil izletio s ceste i završio na boku, vatrogasci morali “čupati” vozača

U petak navečer, oko 23 sata, u blizini Ribnice došlo je do prometne nesreće koja je zahtijevala intervenciju vatrogasaca. Nasreću, vozač je prošao samo s lakšim ozljedama

Objavljeno

na

WhatsApp Image 2022 07 30 at 10.15.06 2

Djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica u petak navečer, oko 23 sata, uputili su se prema Ribnici i sa sobom ponijeli sve alate koji se koriste kod teških prometnih nesreća. Stigla je, naime, dojama, o izlijetanju automobila s ceste i pomoć vatrogasaca bila je neophodna…

Dobra vijest u cijelom ovom slučaju je to što nitko nije teže stradao, budući da je liječničkom intervencijom utvrđeno kako je vozač prošao samo s lakšim ozljedama. Kadrovi nesreće kažu kako se tu radi o pravoj sreći, budući da se vozilo okretalo i završilo na boku. Vatrogasci su morali rezati dijelove vozila kako bi izvukli vozača, no na kraju je sve završilo najbolje moguće.

Automobil će, prema svemu sudeći, završiti na otpadu, ali barem je glava i dalje na ramenu…

Crna kronika

Afera Janaf: Troje okrivljenih umjesto zatvora dobili rad za opće dobro i novčane kazne

Direktor tvrtke Solarna energija, Zvonko Maras, te Tomislav Jelisavac i Katarina Gašparac iz VG Vodoopskrbe, priznali su krivnju i nagodili se s tužiteljstvom.

Objavljeno

na

Objavio/la

sud presuda

Na zagrebačkom Županijskom sudu održana je sjednica optužnog vijeća na kojoj je optužnica potvrđena za Zvonka Marasa iz tvrtke Solarna energija, te Tomislava Jelisavca i Katarinu Gašparac iz velikogoričke tvrtke VG Vodoopskrba. Nakon priznanja i nagodbe s tužiteljstvom, proglašeni su krivima zbog nezakonitog pogodovanja i pokušaja zlouporabe položaja i ovlasti. Maras i Jelisavac osuđeni su na rad za opće dobro, dok je Katarini Gašparac zatvorska kazna zamijenjena uvjetnom.

U slučaju, koji je poznat u javnosti kao afera Janaf, optužnicu je još 25.svibnja podnio Ured europskog javnog tužitelja i to protiv ukupno deset okrivljenih u kojem su glavni optuženici gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić, bivši velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić, te poduzetnik Krešo Petek. Za njih je ročište zakazano za mjesec studeni.

Danas osuđeni Maras , kojemu je kazna od osam mjeseci zatvora zamijenjena radom za opće dobro Maras, a koji je bio optužen u kraku slučaja zajedno s gradonačelnikom Nove Gradiške, mora platiti i 26.700 eura kazne. Novčana kazna od 13.400 eura dosuđena je i bivšem direktoru VG Vodoopskrbe Jelisavcu, dok je voditeljica odjela za EU projekte u istoj tvrtki, Gašparac, uvjetno osuđena na godinu zatvora u koji neće ići ako u tri godine ne ponovi kazneno djelo.

Ured europskog tužitelja izvijestio je da su troje osuđenih teretili za manipulaciju postupcima javne nabave s ciljem osiguranja dodjele građevinskih projekata izgradnje solarne elektrane i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

 

Nastavite čitati

Crna kronika

Policija u potrazi – žena je viđena i u goričkom Lidlu

Nepoznata je žena tražena zbog kaznenih djela prijevare počinjenih na štetu trgovačkog društva iz Velike Gorice.

Objavljeno

na

Objavio/la

PUZ Trazi se zena

Iz Policijske uprave zagrebačke mole građane za pomoć u identifikaciji žene s fotografije, za koju se pretpostavlja da raspolaže saznanjima o kaznenom djelu prijevare. Naime, na području nekoliko policijskih uprava u prvoj polovici ožujka nepoznata je počiniteljica počinila produljeno kazneno djelo prijevare na štetu trgovačkog društva iz Velike Gorice.

– Ženska osoba je starosti između 50 i 60 godina, visine oko 160 do 170 centimetara, srednje do jače tjelesne građe, crvene kose, odjevena u hlače, majicu i vestu tamne boje, crne cipele dok je preko usta i nosa imala medicinsku masku plave boje, a na rukama bijele jednokratne rukavice.

Ukoliko građani imaju korisne informacije o osobi s fotografija, pozivamo ih da o tome obavijeste najbližu policijsku postaju ili nam se jave na brojeve telefona 01/6221 144 ili 192. Također, korisne informacije građani mogu dostaviti i putem e-mail adrese: zagrebacka@policija.hr – poručuju iz Policijske uprave zagrebačke.

Nastavite čitati

Crna kronika

Strmec Bukevski: Lopov ‘očistio’ trgovinu od cigareta i duhana

Objavljeno

na

Objavio/la

cigarete

Nepoznati lopov očito je imao jasni cilj kad se u utorak, 20.rujna, namjerio na trgovinu Mlin i pekare u mjestu Strmec Bukevski usred noći.

-Provala u trgovinu dogodila se oko 3 sata, a nepoznati je počinitelj alatom prvo presjekao lokot na zaštitnim rešetkama, maknuo ih, pa prikladnim alatom obio ulazna vrata od trgovine, gdje je ukrao samo cigarete i duhanske proizvode. Procijenjena šteta je oko 15 tisuća kuna – izvijestila je velikogorička policija.

 

Nastavite čitati

Crna kronika

U centru Gorice: Prevaranti izvukli od 84-godišnje bake više desetaka tisuća kuna

Baka je prvo povjerovala u priču prevarantice o krivotvorenom novcu na računu, te zatim poveći iznos predala lažnom policajcu ispred FINA-e u centru grada.

Objavljeno

na

Objavio/la

Policija 1

Iako smo nedavno pisali o tome, a i policija je pokrenula još jednu akciju u nizu kako bi upozorila starije osobe da budu itekako oprezne prilikom razgovora s nepoznatim osobama i bilo kakvog kontakta s onima koji se predstavljaju kao službene osobe, zbog prijevara na njihovu štetu, nažalost, još jedan slučaj našao se u policijskoj statistici.

Naime, u utorak, 20 rujna, 84-godišnja hrvatska državljanka, primila je poziv na telefon, dok se nalazila sama u stanu.

– S druge strane je bila ženska osoba koja joj je rekla kako je na bakinom tekućem računu krivotvoren novac. Gospođa je nažalost povjerovala u tu priču i dok je prevarantica s njom čitavo vrijeme razgovarala na telefon, rekla joj je da ode do banke i podigne sav novac s računa, koji će predati policijskom službeniku koji će ju čekati na dogovorenom mjestu. Nažalost, baka je to sve napravila, podignula je novac i navodnom policajcu, koji čak nije bio ni u uniformi, predala novac ispred zgrade FINA-e u centru Velike Gorice – izvijestila je velikogorička policija na redovitoj konferenciji za medije.

Prevarantski dvojac oštetio je 84-godišnjakinju za više desetaka tisuća kuna, a istraga je u tijeku.

Stoga iz policije još jednom upozoravaju starije osobe da izbjegavaju takve situacije, da ne otvaraju  nepoznatim osobama bez prethodne provjere, da ne komuniciraju telefonski s nepoznatima o osobnim stvarima, da nikome ne daju svoje podatke o novčanim sredstvima i bankovnim računima, jer policija može samo upozoravati, nažalost ne mogu spriječiti ovakve prijevare.

zastita od prijevara

Nastavite čitati

Crna kronika

Nemilosrdni prevaranti: Kad ‘namirišu’ da živite sami…

Ne dajte se impresionirati odlučnim nastupom, velikom ljubaznošću, susretljivošću..

Objavljeno

na

Objavio/la

starica

Starije osobe, koje žive same, česta su meta beskurpuloznih prevaranata, upozoravaju iz Policijske uprave zagrebačke. Što je osoba starije životne dobi, to je rizik veći i stoga je potrebno imati na umu neka osnovna pravila kako bi se i sami zaštitili.

– Jedan od savjeta je da ne puštate nepoznate osobe u svoj dom dok se niste uvjerili o kome se radi. Znaju se predstavljati i kao službene osobe,  pa ako se doista radi o ljudima koji očitavaju stanje vode, struje i slično, svakako provjerite identifikacijske iskaznice, koje kao službene osobe moraju imati.

Slobodno u takvim situacijama možete i nazvati te tvrtke kako bi potvrdili njihov identitet. Ne dajte se impresionirati odlučnim nastupom, velikom ljubaznošću, susretljivošću, ljubaznošću, ne dajte se prevariti. Ako ni tada se ne žele udaljiti s vašeh kućnog praga, odah pozovite policiju 192 ili nas ovdje na 01/ 622 1144 – savjetuje inspektor Nikica Ljubanović iz velikogoričke policije.

zastita od prijevara

Na vrata znaju često pozvoniti i prevaranti koji prodaju predmete ili nude usluge, lažno se predstavljajući. Žele zadobiti vaše povjerenje ili sažaljenje, jer tako pripremaju teren za ući u vaš stan.

– Također nemojte reći kako živite sami ili ste trenutno sami, a nemojte ni držati veće količine novaca u svom domu. Prevaranti su u stanju kroz razgovor doći do saznanja o tome gdje držite novac. Nikako nemojte davati svoje podatke s bankovnih kartica, PIN-ove i slično. Ako vam je nešto sumnjivo svakako zapamtite izgled te osobe, boju kose, specifičnosti poput ožiljka ili madeža, ako se koristi vozilom, zapamtite vrstu, broj registracije.

Ne otvarajte vrata bez da ste se uvjerili tko je ispred ako gledate kroz ‘špijunku’, a ako imate sigurnosni lanac, ne skidajte ga, jer jednom kad otvorite vrata teško ćete ih opet zatvoriti ako ‘namirišu’ da ste sami – upozorava policijski inspektor Nikica Ljubanović.

Nastavite čitati

Reporter 419 - 22.09.2022.

Facebook

Izdvojeno