Povežite se s nama

HOTNEWS

Aktualni sat o vrtićima, nogometnom kampu HNS-a, Trgu Pravde, aglomeraciji…

Objavljeno

na

U tijeku je 10. sjednica Gradskog vijeća Grada Velike Gorice, a na samom početku gradonačelnik Krešimir Ačkar zatražio je po žurnom postupku uvrštenje točke Prijedlog izmjene urbanističkog plana grada. Razlog je HNS-ov projekt izgradnje nacionalnog kampa u Velikoj Gorici, a upravo je naš grad jedan od najvećih favorita gdje bi se kamp mogao izgraditi.

Vijećnici su ovu točku prihvatili s 14 glasova ZA, pa je uvrštena kao treća točka dnevnog reda.

Aktualni sat otvorio je vijećnik Krešimir Hubak pitanjem o gospodarenju otpadom na području Velike Gorice. Nakon što je zaželio uspješan rad novoj tajnici, vijećnik Damir Slojšek uputio je pitanje gradonačelniku o rekonstrukciji Tesline ulice u Gradskoj četvrti Kurilovec, ali i u kojoj je fazi uređenje i prometna regulacija raskrižja kod Meridiana 16.

– Rekli ste da ove godine ide kompletna dokumentacija Jelačićeve ulice i ona bi iduće godine trebala zasjati u punom sjaju. Dosta je zbunjujuće i nejasno. U proračunu za 2023. godinu stoji da Jelačićeva ulica ide u asfaltiranje 1300 metara i da će koštati 118 tisuća eura. Hoćemo li ove godine raditi asfaltiranje pa iduće godine puni profil?

28.02.2023. – Velika Gorica – 10. sjednica Gradskog vijeća Grada Velike Gorice – foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Gradonačelnik Ačkar istaknuo je kako je prvotno ulica trebala biti preasfaltirana no to bi bila samo vatrogasna mjera.

– S vašim vijećnikom Odrčićem zaključili smo da ćemo radije pričekati godinu dana tako da će ona iduće godine ići sigurno u punom profilu, a ove ćemo godine riješiti projektnu dokumentaciju – naglasio je Ačkar te pozvao pročelnika Dubravka Katulića da detaljnije pojasni planove.

– Napravili smo projektni zadatak, a najveći nam su nam problem bile oborinske vode, no to smo dogovorili kako ćemo riješiti s Hrvatskim vodama. Postupak je u tijeku što se tiče samog projektiranja, a bit će gotov za 3 mjeseca. Vrijednost projekta se kreće oko 2 milijuna eura. A ono što je u planu, u 2024. godini idemo u javnu nabavu – rekao je Katulić.

– Što se tiče regulacije i samog raskrižja kod Maridiana 16 probat ćemo ovaj tjedan opet aktualizirati tu temu i tražit ćemo pisanim putem odgovor od Hrvatskih cesta – dodao je Ačkar.

Vijećnik Ivo Jelušić dotaknuo se pitanja besplatnih dječjih vrtića, a zanimalo ga je zašto vrtić u VG Goričanki nije gradski već privatni?

– Vrtići su bili nekoliko mjeseci besplatni, a u moru povećanja cijena mi smo prilikom konverzije u euro odlučili simbolično smanjiti cijenu vrtića od 3 eura. Bilo bi korektno reći koliko je vrtića napravljeno u vrijeme moga mandata, a to je da su napravljena 4 nova objekta te da se dva grade. Idemo prema onom rješenju da svako dijete ima mjesto u vrtiću. A što se tiče vrtića u Goričanki oni plaćaju najam oko 4 tisuće eura i preuzeli su režije na sebe, a mi bi trebali plaćati oko 8 tisuća. Ovo nam omogućava da dalje razvijamo mrežu vrtića i da u konačnici dođemo do onog cilja, a to su besplatni vrtići – odgovorio je gradonačelnik.

Vijećnik Ivan Bekavac za govornicu je izašao s fotografijom ruševne zgrade Velkoma u Ulici Ivana Gorana Kovačića te upitao što je učinjeno temeljem rješenja koje je izdano vlasniku i upravitelju objekta u proteklih godinu dana, kako bi se on priveo svrsi na korist građana.

28.02.2023. – Velika Gorica – 10. sjednica Gradskog vijeća Grada Velike Gorice – foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Gradonačelnik Ačkar odgovorio mu je kako problematika ove zgrade traje već dva desetljeća.

– U proceduri su zadnji pregovori za oduzimanje od strane države i DORH-a gospodinu Žužiću i mi se nadamo ako sve bude u redu, od iduće godine se tamo ispred treba započeti raditi Trg pravde na kojem bi se nalazio Županijski sud, Općinski sud i Prekršajni sud…Velika Gorica i ova lokacija je savršena da se sve sruši i nastane trg gdje bi se nalazile sve te ustanove. Meni je žao što vi kada ste bili zamjenik ministra zdravstva niste ovu prekrasnu lokaciju iskoristili za Dom zdravlja –rekao je gradonačelnik.

Kada će biti odabrati koncesionara za obavljanje komunalno-linijskog prijevoza na području grada, zanimalo je vijećnika Ozrena Robića, a gradonačelnik mu je odgovorio:

– ZET traži da mi preuzmemo lokalni prijevoz zato što im je neisplativ, ali međužupanijske linije će sve ostati dok će ove lokalne linije ostati i dalje sve dok se ne izabere koncesionar. Da, istina je da u prvom natječaju nije bilo interesa, potom je raspisan drugi natječaj, a poanta toga natječaja je da mi obogatimo naš linijski prijevoz. Imali bi više linija, ali međužupanijska linija kako iz urbanih i ruralnih sredina koje povezuju sa Zagrebom i nakon toga prijevoza ostaje – pojasnio je Ačkar.

Vijećnik Mario Zdelar osvrnuo se projekt Aglomeracije i prijavljene neispravnosti i nedostatke vezane uz prometnice i izvedene radove koje su prijavili mjesni odbori i gradske četvrti.

– Što Grad misli poduzeti i što je poduzeo, s obzirom na to da je samo iz jednog mjesnog odbora prijavljeno više od 40 nepravilnosti, a većina tih prigovora su uz loše izvođenje šahtova, uže ulice od postojećih, neadekvatna priprema za polaganje cijevi…- pitao je Zdelar.

– Nećemo dopustiti da tako ostane i nećemo preuzeti radove po završetku projekta dok se ne vrati na onaj zadovoljavajući način – naglasio je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

HOTNEWS

FOTO Useljenje u Interpretacijski centar Muzeja Turopolja do kraja godine

Radovi se privode kraju.

Objavljeno

na

Radovi na Interpretacijskom centru Muzeja Turopolja privode se kraju! Riječ je o investiciji vrijednoj oko milijun i 300 tisuća eura, a od kojih je milijun i 100 tisuća eura europska sredstva. Centa se prostire na površini od oko 600 metara kvadratnih i imat će tri etaže. Bit će to dom svih vrijednih muzejskih eksponata, ali i mjesto njegovanja materijalne i nematerijalne baštine našeg kraja.

Foto: FB Muzej Turopolja

Interpretacijski centar bit će od velikog značaja za muzejsku djelatnost u Velikoj Gorici i Turopolju, ali i za cijelu Hrvatsku, istaknuli su iz Muzeja Turopolja.

– U zgradi će se nalaziti potpuno opremljeni muzejski depo u koji će se pohraniti bogata građa Muzeja Turopolja, a bit će tu i multifunkcionalna dvorana te prostor za pedagošku i andragošku djelatnost muzeja. Uredski prostori također će se preseliti iz stare zgrade Muzeja u novi Interpretacijski centar. Preseljenje će se realizirati do kraja godine. Čeka nas puno posla, iznimno smo uzbuđeni i jedva čekamo! – kažu iz Muzeja Turopolja.

Foto: FB Muzej Turopolja

Foto: FB Muzej Turopolja

Nastavite čitati

HOTNEWS

‘Pao’ maloljetnički dvojac: Lažnim pištoljem pljačkali kiosk u Svačićevoj i Mlin i pekar

Počinili ukupno osam razbojništva na području Velike Gorice i Novog Zagreba.

Objavljeno

na

Policija je pritvorila dvojicu maloljetnika koji su počinili osam razbojništva na području Velike Gorice i Novog Zagreba.

Naime, djelatnici Policijske postaje Velika Gorica dovršili su kriminalističko istraživanje te utvrdili kako je jedan maloljetnik sam počinio šest kaznenih djela, a dok je u druga dva kaznena imao pomagača.

– Sumnja se da je jedan od osumnjičenih, od lipnja pa do rujna 2023. godine, na području Velike Gorice u tri navrata replikom Air soft pištolja prijetio zaposlenicama kioska u Ulici kralja Petra Svačića i ukrao novac – rekli su iz policije.

U istom je razdoblju, sumnja se, također Air soft pištoljem opljačkao trgovinu u Ulici Jurja Dobrile i na Trgu Stjepana Radića. Ukupna materijalna šteta iznosi 3346 eura.

A u kolovozu je maloljetni dvojac, također upotrebom Air soft pištolja, opljačkao dvije trgovine u Novom Zagrebu.

– Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičene osobe predane su pritvorskom nadzorniku dok je posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu – izvijestili su iz goričke policije.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Na Aktualnom satu o novoj sportskoj dvorani, pješačkim stazama, Kurilovečkoj šetnici, aglomeraciji…

U tijeku je 13. sjednica Gradskog vijeća Grada Velike Gorice.

Objavljeno

na

Gorički vijećnici 13. sjednicu Gradskog vijeća započeli su minutom šutnje nedavno preminulom Ivanu Šukeru. Nakon izglasavanja dnevnog reda, redala su se pitanja vijećnika upućenih gradonačelniku Krešimiru Ačkaru u sklopu Aktualnog sata.

Vijećnici su postavili pitanja iz svih sfera, od rekonstrukcije ulica, izgradnje Doma za starije u Podložnici, Turopoljskom leksikonu u digitalnom obliku, svinjskoj kugi, zaprašivanju komaraca, školi u Dubrancu…i brojna druga.

26.09.2023. – 13. sjednica Gradskog vijeća Grada Velike Gorice – foto: Petra Škrinjarić/ Cityportal.hr

Mladi sportaši dobit će novu sportsku dvoranu

Prvi je pitanje postavio vijećnik Damir Slojšek vezano uz izgradnju nove dvorane za treninge sportaša.

– Pokrenute su sve aktivnosti vezane uz taj projekt. Gradit će se na parceli veličine 6 500 metara kvadratnih, a pri kraju je izrada glavnog projekta nakon čega se ide u izradu troškovnika, ishođenja građevinske dozvole i postupak javne nabave za izvođača radova. Radi se o dvorani balonskog tipa, veličine 68 puta 35 metara kvadratnih visine 11 metara. Bit će polivalentna kako bi se u njoj odvijati svi dvoranski sportovi. Prvenstveno će biti namijenjena mlađim dobnim kategorijama – ispričao je zamjenik gradonačelnika Neven Karas.

Zbog nove dvorane morat će se probiti i nova cesta kroz sportsko-rekreacijsku zonu od Rakarske prema Gradskom stadionu. Zamjenik Karas istaknuo je i kako će se u sklopu buduće osnovne škole u Kurilovcu izgraditi također veća sportska dvorana.

26.09.2023. – 13. sjednica Gradskog vijeća Grada Velike Gorice – foto: Petra Škrinjarić/ Cityportal.hr

Pročistač će se ipak graditi europskim novcem

Vijećnika Ozrena Robića zanimalo je kada će građani moći podnijeti zahtjev za priključenje na sustav odvodnje te što je s pročistačem. Prijeti li Gradu Velikoj Gorici, zbog kašnjenja izgradnje pročistača, da izgubi komponentu financiranja iz EU fondova?

– U tijeku je prethodno savjetovanje koje završava ovaj tjedan, a nakon toga slijedi ponovno raspisivanje javnog natječaja za izgradnju u elektronskom oglasniku. Kada je u pitanju samo financiranje, ne postoji nikakva opasnost s obzirom na to da je sami uređaj prebačen u drugo operativno financijsko razdoblje od 2022. do 2027.godine te će biti financiran europskim sredstvima – odgovorio je Krunoslav Višić, direktor VG Vodoopskrbe.

26.09.2023. – 13. sjednica Gradskog vijeća Grada Velike Gorice – foto: Petra Škrinjarić/ Cityportal.hr

‘Kurilovečka šetnica’ ide na javnu raspravu

A mještani Kurilovca uskoro će dobiti i takozvanu ‘Kurilovečku šetnicu’, upravo taj projekt zanimao je vijećnika Anrija Targuša. Zamjenik Karas odgovorio mu je kako je napravljeno idejno rješenje.

– Šetnica je planirana od križanja Jelačićeve i Lomničke ulice do Fabijančićeve, u dužini 1400 metara, a planirana širina 16 metara. Priprema se glavni i izvedbeni projekt, a 9. listopada bit će organizirana rasprava od 18 sati u kurilovečkoj Gasilani. Projekt će biti prezentiran građanima, a koji će se moći izjasniti o tom projektu – dodao je Karas.

Plan i dinamika radova o izgradnji pješačko-biciklističkih staza kao i izgradnja vodovodne mreže u Vinogradskoj ulici u Buševcu i Novom selu, zanimali su vijećnicu Ivanu Belošević.

– Početkom godine, dosta se mještana javilo sa zahtjevima za uvođenje vodovodne mreže u tim dijelovima naselja. Pokrenuli smo sve da se krene s projektiranjem projekta. Izrađena je projektna dokumentacija koja je predana na građevinsku dozvolu. No, tu nam se pokazao mali problem s imovinsko-pravnim odnosima koji također iziskuju izdavanje građevinske dozvole. Poslali smo upit u Ministarstvo, s obzirom na to da je i taj dio proglašen kao potresno područje, možemo li bez građevinske dozvole krenuti s radovima. Dobili smo pozitivno mišljenje, a s obzirom na to da je vrijednost radova oko 200 tisuća eura stavit ćemo to u plan za sljedeću godinu – dodao je direktor Višić.

26.09.2023. – 13. sjednica Gradskog vijeća Grada Velike Gorice – foto: Petra Škrinjarić/ Cityportal.hr

Pješačko-biciklističke staze od Velike Gorice prema Starom Čiču i Maloj Buni

Pročelnik za komunalne djelatnosti i promet Dubravko Katulić iznio je vijećnicima detaljan plan izgradnje pješačkih i biciklističkih staza na području Velike Gorice.

– Trenutno je u izgradnji pješačka staza u Petrovini. Uskoro bi trebali krenuti s radovima na pješačkoj stazi u Šiljakovini u Ulici Ogulinca Franje-Selje od kućnog broja 15 do 19 prema Ulici Ivana Šabana odnosno do groblja. U ovoj godini u planu je i izgradnja pješačke staze u Ščitarjevu do skretanja za Obrezinu – nabrojao je Katulić te dodao kako su u planu i veće kapitalne staze.

– To su pješačko-biciklističke staze uz glavnu cestu D30 prema Starom Čiču i D31 prema Maloj Buni. Prva faza staze ide od Velike Gorice do groblja Kušanec, ona će biti pješačko-biciklistička, dok druga faza je biciklistička staza do Male Bune u dužini 3 800 metara – dodao je Katulić i istaknu kako se staza prema Starom Čiču sastoji od 3 faze.

– Za sve staze su izdane lokacijske dozvole i izgrađeni su parcelacijski elaborati na osnovu kojih se pokreću imovinsko-pravni odnosi. Za stazu prema Starom Čiču imamo 64 katastarske čestice te je za sve napravljena procjena vrijednosti zemljišta koja prethodi postupku osiguranja dokaza odnosno izvlaštenja ako vlasnici neće biti suglasni s procjenom troškova zemljišta – naglasio je Katulić.

Nakon aktualnog sata, vijećnici su krenuli s točkama dnevnog reda, a s 16 glasova ZA i 6 protiv prihvatili su Prijedlog Polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Velike Gorice za 2023. godinu.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Dvodnevna akcija policije: Kažnjavat će se i vozači i pješaci

Sutra i u srijedu građani će biti pod povećalom u sklopu preventivno-represivne akcije „Zaštita pješaka“.

Objavljeno

na

Objavio/la

Gorička policija provest će još jednu preventivnu akciju u prometu, usmjerenu prvenstveno na zaštitu pješaka kao najranjiviju skupinu u prometu. Budno oko čuvara reda, građane će promatrati sutra i u srijedu na cijelom području Policijske uprave zagrebačke.

Preventivno-represivna akcija „Zaštita pješaka“ bit će usmjerena na prekršaje vozača stoga ih iz policije pozivaju da prilagode brzinu kretanja i propuštaju pješake na obilježenim pješačkim prijelazima.

– Ujedno, na oprezu trebaju biti i pješaci, a kako ne bi bili kažnjeni cestu trebaju prelaziti na za to obilježenim mjestima i poštivati zeleno svjetlo na semaforu – ističu iz policije.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Zaletio se u ogradu u Rakarskoj ulici, pa mu izmjereno 1,47 promila alkohola u krvi

Prometna nesreća dogodila se u subotu oko 20 sati, a 57-godišnjak je lakše ozlijeđen.

Objavljeno

na

Ukupno 23 prometnih prekršaja zabilježila je policija u vikend akciji provedenoj na goričkim cestama. Najveću koncentraciju alkohola imao je 57-godišnjak koji se u Rakarskoj ulici zaletio u ogradu obiteljske kuće.

– U subotu 23. rujna u 20:10 sati, 57 godišnji muškarac vozeći se Rakarskom ulicom sletio je s ceste i naletio je na betonski kolni ulaz i dvorišnu ogradu kod kućnog broja 106. Očevidom je utvrđeno da je imao 1,47 promila alkohola u krvi te je lakše ozlijeđen – istaknuli su iz policije i dodali kako će protiv muškarca biti podnesen Prekršajni nalog.

Nastavite čitati

Reporter 430 - 21.09.2023.

Facebook

Izdvojeno