Povežite se s nama

HOTNEWS

Aktualni sat o vrtićima, nogometnom kampu HNS-a, Trgu Pravde, aglomeraciji…

Objavljeno

na

U tijeku je 10. sjednica Gradskog vijeća Grada Velike Gorice, a na samom početku gradonačelnik Krešimir Ačkar zatražio je po žurnom postupku uvrštenje točke Prijedlog izmjene urbanističkog plana grada. Razlog je HNS-ov projekt izgradnje nacionalnog kampa u Velikoj Gorici, a upravo je naš grad jedan od najvećih favorita gdje bi se kamp mogao izgraditi.

Vijećnici su ovu točku prihvatili s 14 glasova ZA, pa je uvrštena kao treća točka dnevnog reda.

Aktualni sat otvorio je vijećnik Krešimir Hubak pitanjem o gospodarenju otpadom na području Velike Gorice. Nakon što je zaželio uspješan rad novoj tajnici, vijećnik Damir Slojšek uputio je pitanje gradonačelniku o rekonstrukciji Tesline ulice u Gradskoj četvrti Kurilovec, ali i u kojoj je fazi uređenje i prometna regulacija raskrižja kod Meridiana 16.

– Rekli ste da ove godine ide kompletna dokumentacija Jelačićeve ulice i ona bi iduće godine trebala zasjati u punom sjaju. Dosta je zbunjujuće i nejasno. U proračunu za 2023. godinu stoji da Jelačićeva ulica ide u asfaltiranje 1300 metara i da će koštati 118 tisuća eura. Hoćemo li ove godine raditi asfaltiranje pa iduće godine puni profil?

28.02.2023. – Velika Gorica – 10. sjednica Gradskog vijeća Grada Velike Gorice – foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Gradonačelnik Ačkar istaknuo je kako je prvotno ulica trebala biti preasfaltirana no to bi bila samo vatrogasna mjera.

– S vašim vijećnikom Odrčićem zaključili smo da ćemo radije pričekati godinu dana tako da će ona iduće godine ići sigurno u punom profilu, a ove ćemo godine riješiti projektnu dokumentaciju – naglasio je Ačkar te pozvao pročelnika Dubravka Katulića da detaljnije pojasni planove.

– Napravili smo projektni zadatak, a najveći nam su nam problem bile oborinske vode, no to smo dogovorili kako ćemo riješiti s Hrvatskim vodama. Postupak je u tijeku što se tiče samog projektiranja, a bit će gotov za 3 mjeseca. Vrijednost projekta se kreće oko 2 milijuna eura. A ono što je u planu, u 2024. godini idemo u javnu nabavu – rekao je Katulić.

– Što se tiče regulacije i samog raskrižja kod Maridiana 16 probat ćemo ovaj tjedan opet aktualizirati tu temu i tražit ćemo pisanim putem odgovor od Hrvatskih cesta – dodao je Ačkar.

Vijećnik Ivo Jelušić dotaknuo se pitanja besplatnih dječjih vrtića, a zanimalo ga je zašto vrtić u VG Goričanki nije gradski već privatni?

– Vrtići su bili nekoliko mjeseci besplatni, a u moru povećanja cijena mi smo prilikom konverzije u euro odlučili simbolično smanjiti cijenu vrtića od 3 eura. Bilo bi korektno reći koliko je vrtića napravljeno u vrijeme moga mandata, a to je da su napravljena 4 nova objekta te da se dva grade. Idemo prema onom rješenju da svako dijete ima mjesto u vrtiću. A što se tiče vrtića u Goričanki oni plaćaju najam oko 4 tisuće eura i preuzeli su režije na sebe, a mi bi trebali plaćati oko 8 tisuća. Ovo nam omogućava da dalje razvijamo mrežu vrtića i da u konačnici dođemo do onog cilja, a to su besplatni vrtići – odgovorio je gradonačelnik.

Vijećnik Ivan Bekavac za govornicu je izašao s fotografijom ruševne zgrade Velkoma u Ulici Ivana Gorana Kovačića te upitao što je učinjeno temeljem rješenja koje je izdano vlasniku i upravitelju objekta u proteklih godinu dana, kako bi se on priveo svrsi na korist građana.

28.02.2023. – Velika Gorica – 10. sjednica Gradskog vijeća Grada Velike Gorice – foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Gradonačelnik Ačkar odgovorio mu je kako problematika ove zgrade traje već dva desetljeća.

– U proceduri su zadnji pregovori za oduzimanje od strane države i DORH-a gospodinu Žužiću i mi se nadamo ako sve bude u redu, od iduće godine se tamo ispred treba započeti raditi Trg pravde na kojem bi se nalazio Županijski sud, Općinski sud i Prekršajni sud…Velika Gorica i ova lokacija je savršena da se sve sruši i nastane trg gdje bi se nalazile sve te ustanove. Meni je žao što vi kada ste bili zamjenik ministra zdravstva niste ovu prekrasnu lokaciju iskoristili za Dom zdravlja –rekao je gradonačelnik.

Kada će biti odabrati koncesionara za obavljanje komunalno-linijskog prijevoza na području grada, zanimalo je vijećnika Ozrena Robića, a gradonačelnik mu je odgovorio:

– ZET traži da mi preuzmemo lokalni prijevoz zato što im je neisplativ, ali međužupanijske linije će sve ostati dok će ove lokalne linije ostati i dalje sve dok se ne izabere koncesionar. Da, istina je da u prvom natječaju nije bilo interesa, potom je raspisan drugi natječaj, a poanta toga natječaja je da mi obogatimo naš linijski prijevoz. Imali bi više linija, ali međužupanijska linija kako iz urbanih i ruralnih sredina koje povezuju sa Zagrebom i nakon toga prijevoza ostaje – pojasnio je Ačkar.

Vijećnik Mario Zdelar osvrnuo se projekt Aglomeracije i prijavljene neispravnosti i nedostatke vezane uz prometnice i izvedene radove koje su prijavili mjesni odbori i gradske četvrti.

– Što Grad misli poduzeti i što je poduzeo, s obzirom na to da je samo iz jednog mjesnog odbora prijavljeno više od 40 nepravilnosti, a većina tih prigovora su uz loše izvođenje šahtova, uže ulice od postojećih, neadekvatna priprema za polaganje cijevi…- pitao je Zdelar.

– Nećemo dopustiti da tako ostane i nećemo preuzeti radove po završetku projekta dok se ne vrati na onaj zadovoljavajući način – naglasio je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

HOTNEWS

Orle: Ponudio poznanici prijevoz pa ju zatočio u kući

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su osumnjičenog muškarca predali pritvorskom nadzorniku.

Objavljeno

na

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 34-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela protupravno oduzimanje slobode na štetu 25-godišnjakinje.

Postupajući po dojavi policijski službenici Policijske uprave zagrebačke su posumnjali u počinjenje kaznenog djela protupravno oduzimanje slobode te su kroz suradnju s Policijskim službenicima policijske uprave sisačko-moslavačke proveli kriminalističko istraživanje.

– Utvrđeno da je osumnjičeni 34-godišnjak u utorak, 11. lipnja na području Orla ponudio prijevoz oštećenoj te kada je 25-godišnjakinja ušla u njegovo vozilo, s obzirom da ih povezuje određeno poznanstvo, tijekom vožnje, osumnjičeni je počeo s prijetnjama koje su kod oštećene izazvale strah za vlastiti život – ističu iz policije te dodaju:

– Potom ju je, sumnja se, odvezao u kuću na području Martinske Vesi te joj protupravno oduzeo slobodu. Oštećenu su na navedenoj adresi pronašli policijski službenici dok je osumnjičeni uhićen i priveden u prostoje policije na kriminalističko istraživanje. Sumnja se da je osumnjičeni počinio kazneno djelo na njenu štetu koje su kod oštećene izazvale snažan osjećaj straha za njen život – dodaju.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su osumnjičenog muškarca predali pritvorskom nadzorniku dok su posebno izvješće podnijeli Općinskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Policija traži svjedoke prometne nesreće u kojoj je stradalo dijete na biciklu

Jučer oko 17:30 sati na raskrižju Rakarske i Podložnice.

Objavljeno

na

Policijska uprava zagrebačka poziva građane, svjedoke prometne nesreće, u kojoj je ozlijeđen maloljetni biciklist da im dojave informacije vezane uz događaj.

Prometna nesreća dogodila se jučer oko 17:30 sati na raskrižju Rakarske ulice i Ulice Podložnica u kojoj su sudjelovali osobni automobil tamne boje i maloljetni biciklist.

– Kako bi se utvrdile točne okolnosti prometne nesreće pozivamo svjedoke da se jave na broj telefona 192 ili 01/6221-144 – pozivaju iz Policijske uprave zagrebačke.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Stigao zlatni status i priznanje za Dječji vrtić Lojtrica

Vrtić već deset godina ekološkim aktivnostima i projektima usmjerava djecu u odrastanju

Objavljeno

na

Objavio/la

Na susretu međunarodnih Eko-škola održanog 7. lipnja u OŠ Donji Kraljevec s temom klimatskih promjena, ravnateljici velikogoričkog Dječjeg vrtića Lojtrica Ljubi Brnadić uručen je prestižni certifikat i zelena zastava – zlatni status Eko-škola.

Ravnateljica je sretna i ponosna donijela certifikat u vrtić koji već deset godina ekološkim aktivnostima i projektima usmjerava djecu u odrastanju.

Gospođa Brnadić zahvalila je djeci, roditeljima, vrijednim odgojiteljima i djelatnicima Vrtića na kontinuiranom, aktivnom sudjelovanju u ekološkim projektima uz nadu da ćemo i dalje živjeti i raditi u skladu s načelima održivog razvoja te tako zaslužiti dijamantni status.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Gorički ‘brand’ Alpas CUP 2024: Više od 600 nogometnih limača i limačica stiže u Kurilovec na najveseliji međunarodni turnir!

‘Mi ćemo kao Grad uvijek biti tu kako bismo pomogli, i želimo da svi s ovog turnira u Kurilovcu ponesu nezaboravne uspomene i pregršt dječjih osmjeha koji nemaju cijenu’, poručio je, među ostalim, velikogorički gradonačelnik Ačkar. 

Objavljeno

na

Objavio/la

Nadolazećeg vikenda, na sportskim terenima SRC ‘Udarnik’ Kurilovec, održat će se koliko jedinstven toliko i jedan od najkvalitetnijih međunarodnih turnira za najmlađe nogometašice i nogometaše, Alpas CUP Grada Velike Gorice – 13. međunarodni nogometni turnir limača (U-11).

Na najavnoj konferenciji za novinare, u prostoru Sportsko-rekreativnog centra Kurilovec, koji će već za koji dan biti prepun mladih nogometnih nada, sve bitne detalje ispričali su čelni ljudi NK Kurilovec, tvrtke VEGO sport (zastupnik sportske marke Alpas), te velikogorički gradonačelnik Krešimir Ačkar.  Uvod u vikend ‘totalnog nogometa’ u Kurilovcu, gradskoj četvrti koja je nekad bila veća od nekadašnjeg naselja Velika Gorica, na 13. međunarodnom nogometnom turniru limača, zasigurno su sjajni sportski uspjesi koje postižu sve generacije legendarnog goričkog kluba.

Upravo je to na samom početku istaknuo Zdenko Sovina, dopredsjednik NK Kurilovec, kluba –  sportske institucije, čiji je temelj postavljen 1948. godine pod imenom NK Udarnik, a prije nepuna dva mjeseca na SRC-u je isto bilo jako veselo, kad je na spektakularan način proslavljena velika 75.obljetnica. 

– Seniorska momčad je sačuvala status trećeligaša, a puno su nam radosti početkom ovog mjeseca donijele i mlađe kategorije. Izuzetno smo ponosni na našu nogometnu školu mladeži, ove smo godine postigli povijesni plasman, jer su se kadetin i juniori plasirali u višu ligu, osvajanjem drugog mjesto u 2. ligi Središta Zagreb. Ponosni smo na dečke, a kruna čitave sezone je Alpas CUP – istaknuo je Sovina.

Poznati trener s UEFA-PRO licencom, Senad Harambašić, koji je preuzeo ulogu voditelja škole, ujedno sportski direktor i voditelj sportskog programa za Alpas CUP 2024. otkrio nam je – zašto i oni, koji možda još nikad nisu, trebaju barem navratiti ovog vikenda na SRC Udarnik u Kurilovcu?

– Alpas CUP je prvenstveno manifestacija malog nogometa za djecu 2013 godište, U- 11, to je totalni nogomet, kako mi zovemo, gdje je samo dječja iskrenost, poštenje, borba na terenu, igra, suze, smijeh, tuge brzo prođu! Djeca nam dolaze iz devet zemalja što je dodatni plus, jer se međusobno upoznaju svaki sa svojim posebnostima i različitostima. Ukupno nam dolazi 40 momčadi, više od 600 mladih nogometaša i nogometašica. Stižu naravno i njihovi roditelji i tu smo već na brojci preko tisuću i pol ljudi, pa cijeli Kurilovec, sigurno pol’ Gorice, bit će kao i uvijek veselo i svega bude! – otkrio nam je Harambašić.

Foto: NK Kurilovec

Iz NK Kurilovca su najavili nastupe momčadi gotovo svih najboljih hrvatskih klubova. Stižu Dinamo, Hajduk, Osijek, Lokomotiva, Istra, Gorica, klubovi s dobrom i poznatom školom nogometa – NK Croatia Zmijavci, NA Međimurje, NK Trnje, ONK Metković, NK Jadran, Poreč.

Klub iz Australije stiže s djecom naših iseljenika, tu su klubovi iz Hrvatske, smanjen je broj europskih klubova, no povećan je broj naših domaćih turopoljskih klubova – istaknuo je koordinator,  Vlado Stepanić. 

Na turniru će biti zastupljene sve regije i krajevi Lijepe naše, od Slavonije, Moslavine, Međimurja i Zagorja, preko Zagreba i Turopolja, sve do Istre i Kvarnera, te Dalmacije i Dalmatinske Zagore.

Predsjednik Vijeća Gradske četvrti Kurilovec, Damir Slojšek, zahvalio je Gradu Velika Gorica na svoj pomoći koju pruža ovom, kako kaže, ‘hvale vrijednom turniru’.

– Svake godine nam dolazi sve više ljudi, što daje dodatni značaj i klubu i našoj gradskoj četvrti. Veselimo se turniru, a mi ćemo sudjelovati kako god možemo, jer osim samom Alpas CUP-u  veselimo se i zajedničkom gledanju utkamice Hrvatska-Španjolska u subotu na otvaranju Europoskog nogometnog prvenstva – najavio je Slojšek.

Damir Golubić, vlasnik VEGO sporta, koji je uz NK Kurilovec od samog početka organizator turnira, istaknuo je kako do ovakvog ugleda i ne bi uspjeli bez podrške gradske uprave. Jer upravo je Grad Velika Gorica od prvog dana najveći financijski i logistički pokrovitelj.

Alpas CUP i zajedništvo koje vlada čitavim kvartom kad su u pitanju SRC Udarnik, Alpas CUP-a i NK Kurilovec, prepoznati su kao sjajan spoj jedne od najvećih i najznačajnijih manifestacija koja je već i pravi simbol naše Velike Gorice.

– Uz svu tu našu podršku, ipak je najbitnija ta jedna posebna, pozitivna ‘kurilovečke tvrdoglavost’ i entuzijazam. Poseban dodatak je taj mentalitet koji njeguju prvenstveno moj dragi prijatelj Vlado Stepanić i njegov kum Zdenko Sovina, jer oni su nekako inicijatori, glavni nositelji i glavni entuzijasti, općenito svega što se događa u ovom klubu.

Nekoliko sam puta već naglasio kako možete biti primjer svojim entuzijazmom i volonterstvom jer gotovo da bismo uz vaša imena mogli staviti znak jednakosti sa imenom NK Kurilovec  u ovom SRC Udarniku, koji postiže takve fenomenalne uspjehe. Kurilovec je baš zahvaljujući takvom pristupu ostao na zavidnoj razini, kao drugi klub u našem Turopolju, bez obzira na promjene vlasti i financijske strukture, a to ne mogu svi. Ponosimo se danas već 13. međunarodnim turnirom limača i zato jedno veliko hvala Vlado, veliko hvala Zdenko, molim vas nemojte se umoriti, nastavite tim tempom, jer uvijek su ključne i velike stvari ovisile o pojedincima kroz povijest – istaknuo je velikogorički gradonačelnik, Krešimir Ačkar.

Podsjetio je kako Velika Gorica prednjači u ulaganju u sport i mlade, te Grad plaća kompletne režijske troškove svim klubovima, svoj djeci dva puta godišnje i medicinski pregled, a svake godine se povećavaju iznosi koji se dodjeluju kao potpora sportskim zajednicama.

Gradonačelnik Ačkar se ujedno zahvalio i vlasniku VEGO sporta, kao i sportskom treneru NK Kurilovca.

– Hvala ti Damire, brendiramo se kroz tvoju firmu i uvijek s ponosom govorimo kako je to i  velikogorička firma, jer tvoja domaća proizvodnja je ujedno putokaz i ohrabrenje svima koji se žele baviti domaćom proizvodnjom, a smatraju kako je to utopija. Kao što i sam često spominješ, i u Hrvatskoj se može šivati dres puno više kvalitete od one kakva nam najčešće nažalost stiže iz drugih zemalja. Senade, drži nam se Kurilovec i pazi nam ga, već si kao stručnjak puno pridonio svojim stručnim znanjem – istaknuo je.

Na kraju najavne konferencije za novinare uoči vikend spektakla u Kurilovcu čelni čovjek našega grada je poručio.

Alpas CUP je davno stvorio ime, postao je simbol čitavog grada, a taj osjećaj igranja svakom članu nekog manjeg klubu iz našeg kraja protiv jednog Dinama i Hajduka, pa nadalje, to je ono najbitnije, to su velike stvari. Uz ovakav jedan kohezijski pristup, gdje imamo struku, znanje, iskustvo, entuzijazam, volonterizam, ne možemo ništa drugo ni očekivati nego da će napredovati i klub i međunarodni turnir. Mi ćemo kao Grad uvijek biti tu kako bismo pomogli koliko možemo, i želimo da svi iz Kurilovca s ovog turnira ponesu nezaboravne uspomene i pregršt dječjih osmjeha koji nemaju cijenu – rekao je velikogorički gradonačelnik Ačkar.

Najpoznatiji ovogodišnji strani sudionici turnira su Verona iz Italije, Sturm i LASK iz Austrije, Crvena Zvezda, Partizan i OFK Beograd iz Srbije, Krka iz Slovenije, Velež i Željezničar iz BiH, te Subiaco AFC Perth iz Australije.

Pokrovitelji turnira su i HNS, te Zajednica sportskih udruga i saveza Zagrebačke županije, a najveći ovogodišnji sponzori su i ove godine Erste Bank i tvrtka Agroturopolje – Arbori Cultura iz Pokupskog.

Turnir je putem HNS-a prijavljen i UEFA-i, te se nalazi i na službenom kalendaru UEFA-inih službenih turnira mladeži. Stoga zapišite datume, mjesto i vrijeme: subota i nedjelja, 15. i 16.lipnja, sportski tereni SRC Udarnik, Sportska ulica 2A, Velika Gorica.

Službeno otvorenje turnira je u subotu u 14 sati, finale je u nedjelju u 20 sati, a proglašenje najboljih je u 21 sat.

Vidimo se ovog vikenda na SRC Udarnik u Kurilovcu!

Naslovna fotografija: NK Kurilovec

Fotografije nepotpisane u članku: Najavna konferencija za novinare Alpas CUP Grada Velike Gorice – 13. međunarodni nogometni turnir limača (U-11)/G.Kiš, Cityportal.hr

Nastavite čitati

HOTNEWS

Najtraženija zanimanja u Velikoj Gorici: poštar, čistač i administrativni službenik

I u svibnju bilježimo pad nezaposlenosti

Objavljeno

na

Objavio/la

Krajem svibnja u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na području Velike Gorice bilo je 948 nezaposlenih osoba, što je za 5,1% manje u odnosu na travanj i za 7,1% također manje u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Tijekom svibnja zaposlene su 124 osobe iz evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Najčešća zanimanja u kojima su osobe zaposlene bila su prodavač, radnik za pomoć u kući i čistač.
Poslodavci su prošlog mjeseca prijavili 215 slobodnih radnih mjesta, a najtraženija zanimanja bila su poštar, čistač i administrativni službenik.

Nastavite čitati

Reporter 437 - 23.05.2024.

Facebook

Izdvojeno