Povežite se s nama

Politika

Aktualni sat: Autobusni kolodvor, vrtićki kapaciteti i sve o Aglomeraciji

U uvodnom dijelu sjednice Gradskog vijeća pitanja su uglavnom postavljana gradonačelniku, ali i njegovu zamjeniku, direktorima gradskih poduzeća…

Objavljeno

na

Prva sjednica Gradskog vijeća nakon konstituiranja novog saziva, nakon što je svoju prisegu odradio Zoran Lovrić iz MOST-a, počela je na uobičajan način, Aktualnim satom. U njemu je najviše govora bilo o Aglomeraciji Velike Gorice, temi koja nije postavljena na dnevni red ove sjednice, a vijećnike je prije svega zanimalo kako teku radovi, tko nadzire izvođače, kakvi su problemi s prometom, tko je u cijelu priču uključen… Nekoliko puta gradonačelnik Krešimir Ačkar je odgovarao kako će odgovori doći u pismenom obliku, istaknuvši kako su “sastanci na tu temu sad već u tjednom ritmu”.

– Aglomeracija je povijesni projekt za ovaj grad i on zaslužuje posebnu tematsku sjednicu, koju ćemo imati sljedeći put. Čim sam postao gradonačelnik, žurno sam organizirao sastanke s izvođačima, mjesnim odborima… Imamo problem što ugovorom nisu obuhvaćena sva naselja, zbog čega će biti osigurano dodatnih 17 milijuna kuna – istaknuo je gradonačelnik Ačkar.

Vijećnika MOST-a Damira Slojšeka zanimalo je ima li Grad spremnu opciju B u slučaju da Aglomeracija ne bude završena u roku, budući da je dosad iskorišteno samo oko 34 posto sredstava, a rok za dovršetak je prilično brzo, krajem sljedeće godine, dok je vijećnik Vedran Zobec želio znati kako se prometnice saniraju nakon kopanja i izvršenih radova. Radovi će, uvjerava gradonačelnik, biti gotovi na vrijeme, dok je za saniranje iskopanih prometnica zadužen sam Grad.

Dva pitanja imao je oporbeni vijećnik Ivo Jelušić, kojeg je zanimalo zapošljavanje u Gradu, odnosno broj zaposlenih ove godine i plan za buduća zapošljavanja, a dotaknuo se i teme Tržnog centra, kojeg je označio “sramotom za ovaj grad”.

– Imali smo nekoliko umirovljenja, pa smo u skladu s tim raspisivali natječaje za nova zapošljavanja, ali rado ću vam u pisanom obliku dostaviti detaljan odgovor na vaše pitanje, s imenima i prezimenima zaposlenih – odgovorio je Ačkar pa se osvrnuo na Tržni centar:

– To je pitanje koje seže daleko u povijest i tema koja nas je dočekala, koja je vrlo opširna i višeslojna, s obzirom na vlasničke odnose i ostale detalje. Obećavam da ću napraviti sve da riješimo taj problem do kraja ovog mandata.

Odgovor u pisanom obliku dobit će i Tomislav Lukšić, kojeg su zanimali detalji o najmu gradskih prostora, dok je vijećnica Karmen Rak pitala hoće li se ići u izgradnju novog autobusnog kolodvora.

– Prilikom posjeta ministra Butkovića, koji je došao povodom uređenja našeg željezničkog kolodvora, dotaknuli smo se i te teme. Zatekao sam idejno rješenje i u ovom trenutku je procjena kako bi izgradnja novog kolodvora na postojećem mjestu stajala oko 24 milijuna kuna. Prva faza predviđena je rebalansom proračuna – kazao je gradonačelnik.

Istaknuo je Ačkar i kako će iznosi od 400, odnosno 800 kuna, isplaćene kao uskrsnice, bit će isplaćeni i za božićnice, i ove i sljedećih godina, odbacivši tezu kako su to bile “izbornice”.

– Predizborna obećanja se procjenjuju nakon četiri godine do kraja mandata, a ja ne bježim od svojih obećanja ni od jedne goruće teme – rekao je gradonačelnik.

O novim cijenicima VG Čistoće govorio je direktor te firme Ivan Rak.

– Došlo je do nekoliko zastoja u procesu, čak i suspenzije uredbe na Ustavnom sud. Novi Zakon o gospodarenju otpadom izglasan je nedavno u Saboru i tek sad ide ponovna prilagodba. Čekali smo da se to sve uskladi, jer bilo bi neodgovorno da svakih pola godine dižemo i spuštamo cijenu. Mi sve imamo spremno i u roku šest mjeseci ćemo izglasati novu gradsku odluku i pustiti novi cjenik – rekao je Rak.

Rebalansom proračuna bit će osigurana sredstva za biciklističku stazu do Novog Čiča, poručio je gradonačelnik Ačkar, a rebalansom će biti osigurana i dodatna sredstva i za stazu te rasvjetu od Velike Mlake do Velike Gorice.

Govora je bilo i o vrtićkim kapacitetima.

– Povećan je kapacitet upisnih mjesta u dječje vrtiće i sve su veće potrebe za upisom. Do sad su upisana sva djeca koja su zadovoljavala uvjete, znači da su roditelji zaposleni i da djeca imaju godinu dana prilikom upisa u vrtić. U Maloj Buni je pred krajem prva faza građevinskih radova na novom vrtiću, otvaraju se objekti u Selnici i Lukavcu, ide dogradnja u Koprivničkoj, a na livadi uz Ciciban se traži dozvola za izgradnju. Grad će rebalansom i ove godine osigurati 2,2, milijuna kuna za radne bilježnice za školarce, a srednjoškolci će ponovo dobiti jednokratne stipendije – kazao je Ačkar.

Vijesti

GČ Hrvatski velikani: Štali sa životinjama nije mjesto u urbanoj zoni!

‘Nespojivo je vidjeti u istoj ulici konje, krave i sve ono što se najavljuje od strane gradonačelnika ovdje, Poduzetnički inkubator i Centar za starije osobe, što svakako podržavamo i priželjkujemo u što skorije vrijeme’, poručuju vijećnici GČ Hrvatski velikani.

Objavljeno

na

Objavio/la

Vijeće Gradske četvrti Hrvatski velikani održalo je u ponedjeljak, 2. svibnja, devetu i to terensku sjednicu u prostorijama Vijeća u Cvjetnom naselju.  Obišli su i ulice, parkove, kao i aktualne radove u svojoj četvrti. Najviše su se ipak bavili problematikom štale sa životinjama u Podložnici. Naime, kako ističu u priopćenju, stanovnici ove četvrti ukazuju im na taj problem od početka mandata Vijeća, stoga su odlučili poduzeti korake u smjeru rješavanja postojećeg stanja.

– Na sjednici se našao i Prijedlog zahtjeva za provođenjem komunalnog nadzora na objektu u Pleškoj ulici, Prijedlog  zahtjeva za obeštećenjem građana, radi smanjene vrijednosti nekretnina, te kvalitete života, a sukladno tome i Prijedlog zaključka o izmjeni  Odluke o komunalnome redu na način da se izbace sve stavke koje djelatnosti u objektu u Pleškoj ulici čine nelegalnima – piše u priopćenju Predsjedništva Vijeća GČ Hrvatski velikani.

Foto: vijećnici GČ Hrvatski velikani u obilasku četvrti/GČHV

Terenski obilazak gradske četvrti uključivao je upravo obilazak Podložnice na kojoj se nalazi novoizgrađeni Spar, ali i sporna štala sa životinjama, kojoj, kako ističu ‘sasvim sigurno nije mjesto u gradskoj urbanoj zoni’.

– Pritom mislimo da i životinje zaslužuju humanije uvjete za svoj život. Nespojivo je vidjeti u istoj ulici konje, krave, bale sijena, blato i sve ono što se okolno gradi, ali i ono što se najavljuje od strane gradonačelnika u predmetnoj ulici, Poduzetnički inkubator i Centar za starije osobe, što svakako podržavamo i priželjkujemo u što skorije vrijeme – poručuju vijećnici.

Foto: Vijećnici GČ Hrvatski velikani u obilasku četvrti/VGČ Hrv.velikani

No, u nastavku obilaska imali su više razloga za zadovoljstvo.  Vijećnici su obišli i svježe asfaltiranu ulicu, odnosno odvojak pored garaže ZET-a u Zagrebačkoj ulici, te su iznimno zadovoljni što je asfaltirana prvi put u povijesti. Svi prisutni izrazili su zadovoljstvo aktivnostima koje su izvedene i koje su u tijeku, a sve kako bi stanovnicima život u našoj četvrti bio što ugodniji i kvalitetniji.

 

Nastavite čitati

Politika

Završena obnova Društveno-vatrogasnog doma u Turopolju

‘Ovaj dom nije samo vatrogasna garaža i skoro nikad nije prazan, doista služi svojoj svrsi, tu rade sve naše udruge..’, istaknuo je Patrik Čunčić, zapovjednik DVD-a Turopolje.

Objavljeno

na

Objavio/la

Mjesto Turopolje proteklog je vikenda proslavilo svoj dan u obnovljenom ruhu – dovršen je Društveno-vatrogasni dom, koji je središte svih zbivanja.

– Naselje Turopolje dobiva jedno novo naličje. Uz proširenje infrastrukture, fasadu, parkirna mjesta, unutarnje uređenje, sad je zaokružena cjelina Vatrogasnog doma. Želimo zahvaliti na strpljenju vatrogascima i članovima Mjesnog odbora, jer su dugi niz godina iščekivali ovaj projekt. Svjedoci smo kako je ovdje na blagdan Svetog Josipa Radnika, zaštitnika mjesta i Praznik rada bilo više stotina ljudi koji su se odazvali na sva događanja koja je mjesni odbor organizirao.

Prije nekog vremena završeni su radovi na nogometnom igralištu. Aglomeracija ide dalje i svojim tempom, koja je dosta kompleksna, vidimo ovdje što je napravljeno je dosta dobro. Tako da možemo govoriti o jednom puno boljem i kvalitetnijem standardu života u ovom naselju – rekao je gradonačelnik Krešimir Ačkar prilikom obilaska.

Foto: Društveno-vatrogasni dom u Turopolju

Najzadovoljniji su, naravno, mještani Turopolja.

-I ovog puta se zahvaljujem Gradu Velikoj Gorici, Uredu za mjesnu samoupravu, kao i samom gradonačelniku, što su i ovog puta prepoznali potrebu da upotpunimo naš društveni život i završetkom energetske obnove našeg Društveno-vatrogasnog doma tu priču priveli kraju. – To je sjedište naših udruga – DVD, Udruga umirovljenika, belot klub, Društvo žena TUR. Također se koristi za gimnastiku djece i mladeži, te fitnes za žene. Sve manifestacije se također održavaju u našem Parku turopoljskih branitelja i ovom domu – Zoran Smrekar, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Turopolje

Foto: Društveno-vatrogasni dom u Turopolju

– Čekali smo ovo dugo, desetak godina, ovaj dom nije samo vatrogasna garaža i skoro nikad nije prazan, doista služi svojoj svrsi, služi udrugama..To smo vidjeli i sad prvog svibnja, bilo je ovdje nekih 750 ljudi, bilo je oko 400 djece na našem vatrogasnom natjecanju, 8. Kupa Svetog Josipa Radnika.  Uredili smo i vatrogasni poligon, imali smo i stare igre to je udruga žena organizirala, uredili smo okoliš, treba još malo urediti parkirnih mjesta, mislim da nam je to sljedeći korak – najavio je Patrik Čunčić, zapovjednik DVD-a Turopolje.

 

Nastavite čitati

Obrazovanje

Veleposlanik Ukrajine: Velika Gorica je zaista veliko srce i hvala vam na tome!

‘Iznimno sam ponosan na građane Velike Gorice koji su u akciji za pomoć u svakoj kriznoj situaciji’, poručio je gradonačelnik Ačkar

Objavljeno

na

Objavio/la

U Pučkom otvorenom učilištu danas je bilo posebno svečano i emotivno na susretu dobrodošlice ukrajinskih obitelji s predstavnicima našega grada.

Susret dobrodošlice gradonačelnik Ačkar i ukrajinski veleposlanik Kirilič

Foto: gradonačelnik Krešimir Ačkar i veleposlanik Ukrajine, NJ.E.Vasilj Kirilič sa suprugom i unucima

Okupljenima se obratio i izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Ukrajine u RH, Njegova ekselencija, Vasilj Kirilič.

Foto: veleposlanik Ukrajine, NJ.E. Vasilj Kirilič/cityportal.hr

 

Veleposlanik je istaknuo kako se svakodnevno molimo za sretnu sudbinu ukrajinske djece i Ukrajine, a danas se došao zahvaliti.

– Ja bih danas htio zahvalio Hrvaticama i Hrvatima na jednoj snažnoj podršcu Ukrajini. Hrvatska nije velika zemlja, ali kako sam već rekao premijeru Plenkoviću, jedna nevelika zemlja dala je jednu veliku podršku. Zahvaljujem svima koji su na obiteljski način prihvatili Ukrajince, Velika Gorica je veliko srce, velika hvala! To je naš veliki dug prema Hrvatima i Hrvaticama. Zahvaljujem svima vama od srca!

Foto:gradonačelnik Krešimir Ačkar/cityportal.hr

U Velikog Gorici trenutno boravi 127 raseljenih osoba iz Ukrajine, a gradonačelnik Krešimir Ačkar upoznao je veleposlanika Kiriliča sa svim aktivnostima koje grad poduzima kako bi se novi sugrađani čim prije i što lakše uključili u život zajednice.

Foto:veleposlanik Ukrajine, Vasilj Kirilič /cityportal.hr

– Intenzivno smo ih ukjučili u društveni život, djeca predškolske dobi su u vrtićima, sva su djeca školske dobi upisana u osnovne i srednje škole. Tu su i besplatna knjižnica, bazen, muzeji, radionice, sve što smo mogli dati kao grad kako bi pomogli ljudima u teškoj situaciji – rekao je gradonačelnik.

Foto: susret dobrodošlice u PUO VG/cityportal.hr

Također je istaknuo kako se veliki broj raseljenih već i zaposlio u logističkim centrima, hotelima, a poslodavci za njih imaju samo riječi hvale.

– Moje obećanje je da ćete potrebnu sigurnost i mir i sve što vam je potrebno imati dokle god vam bude potrebno u Velikoj Gorici, pa ako poželite ostati i ovdje graditi budućnost bit ćete i više nego dobrodošli. Također bih htio reći kako sam iznimno ponosan na građane Velike Gorice, koji su u svakoj kriznoj situaciji, bilo u domovini ili izvan granica, uvijek u akciji za pomoć – poručio je.

Foto: susret dobrodošlice u PUO VG/cityportal.hr

Susret dobrodošlice ujedno je na svečani način označio početak tečaja hrvatskog jezika za raseljene osobe iz Ukrajine, koji će se održavati upravo u Pučkom otvorenom učilištu.

 

 

Nastavite čitati

Politika

Jedanaest sati maratona u Vijećnici: Izvješća, prijedlozi, rasprave i replike bez kraja

Na sjednici Gradskog vijeća, koja je počela u 9, a završila tek oko 20 sati, govorilo se o radu gradonačelnika, o izvršenju proračuna, o novim zaduženjima, o zbrinjavanju otpada… I o svemu tome pričalo se vrlo, vrlo temeljito i opsežno

Objavljeno

na

Pamtimo iz bliže i dalje prošlosti sjednice velikogoričkoga Gradskog vijeća koje su trajale dugo, dugo i predugo, koje su se protezale od jutarnjih do večernjih sati, kroz cijeli dan, tako da ono što se događalo ovog četvrtka teško može nazvati raritetom, izuzetkom ili povijesnom posebnošću. Međutim, rasplet šest sjednice ovog saziva vijeća definitivno se može nazvati – iznenađujućim. Jer, iako se na dnevnom redu našlo 13 točaka – što nije previše, ali nije ni malo – nije se baš očekivalo da će se i ovoga puta sve skupa protegnuti na cjelodnevno druženje gradske pozicije i opozicije…

Jedino što se ovom prigodom znalo bilo je da će Aktualni sat, kao što samo ime govori, trajati sat vremena. Koliko je, koja minuta ovamo ili onamo, i trajao. Sve drugo nije imalo rok trajanja niti bilo kakvo vremensko ograničenje, a vijećnici su to maksimalno koristili. Govorilo se po točkama prvo u ime klubova, zatim pojedinačno, pa su išle replike, pa odgovori na replike… I tako, činilo se na trenutke, bez kraja. Minute su prolazili, sati također, došla je i pauza za ručak, a na redu je i dalje bila druga točka?!

Duga i temeljita rasprava vodila se prvo pod točkom broj jedan, “Izvješće o radu gradonačelnika za razdoblje lipanj – prosinac 2021.”, analizirale su se stavke jedna po jedna, pri čemu su s jedne strane vijećnice, desne iz perspektive predsjednika Bekića, stizale pohvale za odrađeno, dok je društvo s druge strane, iz opozicijskih redova, nabrajalo što je sve obećano, a nije izvršeno. Pa smo tako slušali o asfaltiranju, ulaganjima u razne grane, planovima i projektima, ali i o medicinskom centru, preustroju gradske uprave, domu umirovljenika…

Uspjela se u sve to ugurati i rasprava kojom su vijećnici pokušali ustanoviti bi li bilo bolje/ljepše/prihvatljivije da se o gradonačelnikovu izvješću glasuje ili ne. Negdje sredinom rasprave ustanovljeno je kako glasovanje baš i ne bi imalo smisla, s obzirom na to da ne postoje apsolutno nikakve posljedice u slučaju da se izvješće gradonačelnika, teoretski, ne prihvati, ali unatoč tome se i ova rasprava odužila, mnogi vijećnici su osjetili potrebu reći svoje mišljenje, podijeliti svoje viđenje i kontrirati onima s druge strane.

Kad je, nekoliko sati kasnije, prva točka bila riješena, krenulo se na drugu, pod nazivom “Prijedlog Godišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Velike Gorice za 2021. godinu”, a to je značilo da nas opet čekaju sati i sati izlaganja, replika i odgovora na replike.

Nabrajati i navoditi tko je tu što rekao u okviru prve, odnosno druge točke, trajalo bi vjerojatno i duže nego sama sjednica Vijeća, pri čemu bi se malo tko mogao u svemu tome snaći i pronaći. Tenzije su na trenutke i rasle, glasovi se podizali, rasprave izgledale kao da će se pretvoriti u ozbiljna politička prepucavanja, što se povremeno i događalo, ali uspjeli su naši političari cijelo vrijeme zadržati razinu pristojne i prihvatljive politike komunikacije. Vrlo, vrlo, vrlo temeljite, sveobuhvatne i opširne komunikacije.

Unatoč svemu onome što je izgovoreno, naravno da su obje točke prihvaćene većinom. Da će tako završiti bilo je jasno još tamo u 9 sati, kad je sve počelo, jer tako funkcionira gradski parlamentarizam, no oporba nije željela niti jednu točku pustiti da prođe tek tako, bez ozbiljne i opsežne rasprave. Bilo je tako i na točkama o izvješću o radu VG Čistoće, a pogotovo na onoj o podizanju kredita od strane Grada. Govorilo se i o naplati parkiranja, i o Etičkom kodeksu ponašanja članova Gradskog vijeća…

Naravno da se u svemu tome spominjala i Aglomeracija, vječna tema na sjednicama u posljednje vrijeme, govorilo se i o zbrinjavanju otpada, o Komunikacijskoj strategiji i akcijskom planu, a kao posljednja točka ponovno je na red došla – Aglomeracija.

I tako, riječ po riječ, uz poneki ispričani vic s govornice, uz sve veće podočnjake na licima prisutnih, uz sve češće upadice iz klupa, uz sve više nervoze i poneko zijevanje, stiglo je i 20 sati. I kraj jedne maratonske sjednice koja će se pamtiti. I čiji će nastavak, kažu, slijediti na sljedećoj sjednici, jer ovoga puta je dnevni red navodno – smanjen?! Da nije, vjerojatno bi rasprava trajala i dalje, i jutro poslije.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Sjednica Gradskog vijeća: Gradonačelnik između ljudi i brojki izabrao – ljude

Oporba zatražila uštede i rebalans zbog manjka u proračunu

Objavljeno

na

Objavio/la

Na 6.sjednici Gradskog vijeća Grada Velike Gorice pred vijećnicima se, među ostalim točkama dnevnog reda, našao i prijedlog Godišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna za 2021.godinu. Vijećnike oporbenih stranaka zanimalo je planira li gradonačelnik rebalans po kojemu će predložiti uštede.

Gradonačelnik Krešimir Ačkar pozvao je oporbu da sami predlože rješenja za uštede, te poručio kako će se on voditi rješenjima u korist građana Velike Gorice.

– Tu se jasno postavlja pitanje kome ukinuti? Ukinuti  umirovljenicima koji imaju do dvije tisuće kuna mirovinu uskrsnice i božićnice?  Ukinuti stipendije za srednjoškolce prije ulaska u novu školsku godinu, besplatne radne bilježnice, knjige? Ukinuti poduzetnicima i OPG-ovcima ono što im znači opstojnost i preživljavanje za njih i njihovih obitelji? Moram priznati, ako mi vi kažete kome treba ukinuti, stvarno ću gledati u tom rebalansu što ukinuti. Ali kad biram između proračuna, brojki i ljudi, uvijek ću izabrati ljude, građane i njihov standard života. Mislim da je najlakše reći kako je kriza, ali našeg prosječnog građanina zanima kako preživjeti i kako opstati i dok sam ja gradonačelnik uvijek ću izabrati građane Velike Gorice.

U nastavku sjednice, vijećnici raspravljaju i o Izvješću o radu gradonačelnika za razdoblje lipanj – prosinac 2021. Odlučivat će i o dugoročnom zaduživanju u 2022.godini na iznos od 31 milijun kuna čime bi se financirali kapitalni projekti u Gradu poput rekonstrukcije i dogradnje Dječjeg vrtića Žirek u Koprivničkoj ulici, ali i uređenje prometne infrastrukture.

Jedna od točaka je i organizacija, način naplate i kontrole parkiranja u gradu, a razmotrit će i prijedlog Etičkog kodeksa ponašanja članova Gradskog vijeća. Kao posljednja točka dnevnog reda su informacije o projektu Aglomeracije, a vijećnici će odlučivati i o davanju ovlaštenja gradonačelniku za potpisivanje Aneksa ugovora o financiranju troškova sanacije prometnica za potrebe projekta aglomeracije.

 

Nastavite čitati

Reporter 414 - 14.04.2022.

Facebook

Izdvojeno