Poveži se s nama

Politika

Aktualni sat: Autobusni kolodvor, vrtićki kapaciteti i sve o Aglomeraciji

U uvodnom dijelu sjednice Gradskog vijeća pitanja su uglavnom postavljana gradonačelniku, ali i njegovu zamjeniku, direktorima gradskih poduzeća…

Objavljeno

Prva sjednica Gradskog vijeća nakon konstituiranja novog saziva, nakon što je svoju prisegu odradio Zoran Lovrić iz MOST-a, počela je na uobičajan način, Aktualnim satom. U njemu je najviše govora bilo o Aglomeraciji Velike Gorice, temi koja nije postavljena na dnevni red ove sjednice, a vijećnike je prije svega zanimalo kako teku radovi, tko nadzire izvođače, kakvi su problemi s prometom, tko je u cijelu priču uključen… Nekoliko puta gradonačelnik Krešimir Ačkar je odgovarao kako će odgovori doći u pismenom obliku, istaknuvši kako su “sastanci na tu temu sad već u tjednom ritmu”.

– Aglomeracija je povijesni projekt za ovaj grad i on zaslužuje posebnu tematsku sjednicu, koju ćemo imati sljedeći put. Čim sam postao gradonačelnik, žurno sam organizirao sastanke s izvođačima, mjesnim odborima… Imamo problem što ugovorom nisu obuhvaćena sva naselja, zbog čega će biti osigurano dodatnih 17 milijuna kuna – istaknuo je gradonačelnik Ačkar.

Vijećnika MOST-a Damira Slojšeka zanimalo je ima li Grad spremnu opciju B u slučaju da Aglomeracija ne bude završena u roku, budući da je dosad iskorišteno samo oko 34 posto sredstava, a rok za dovršetak je prilično brzo, krajem sljedeće godine, dok je vijećnik Vedran Zobec želio znati kako se prometnice saniraju nakon kopanja i izvršenih radova. Radovi će, uvjerava gradonačelnik, biti gotovi na vrijeme, dok je za saniranje iskopanih prometnica zadužen sam Grad.

Dva pitanja imao je oporbeni vijećnik Ivo Jelušić, kojeg je zanimalo zapošljavanje u Gradu, odnosno broj zaposlenih ove godine i plan za buduća zapošljavanja, a dotaknuo se i teme Tržnog centra, kojeg je označio “sramotom za ovaj grad”.

– Imali smo nekoliko umirovljenja, pa smo u skladu s tim raspisivali natječaje za nova zapošljavanja, ali rado ću vam u pisanom obliku dostaviti detaljan odgovor na vaše pitanje, s imenima i prezimenima zaposlenih – odgovorio je Ačkar pa se osvrnuo na Tržni centar:

– To je pitanje koje seže daleko u povijest i tema koja nas je dočekala, koja je vrlo opširna i višeslojna, s obzirom na vlasničke odnose i ostale detalje. Obećavam da ću napraviti sve da riješimo taj problem do kraja ovog mandata.

Odgovor u pisanom obliku dobit će i Tomislav Lukšić, kojeg su zanimali detalji o najmu gradskih prostora, dok je vijećnica Karmen Rak pitala hoće li se ići u izgradnju novog autobusnog kolodvora.

– Prilikom posjeta ministra Butkovića, koji je došao povodom uređenja našeg željezničkog kolodvora, dotaknuli smo se i te teme. Zatekao sam idejno rješenje i u ovom trenutku je procjena kako bi izgradnja novog kolodvora na postojećem mjestu stajala oko 24 milijuna kuna. Prva faza predviđena je rebalansom proračuna – kazao je gradonačelnik.

Istaknuo je Ačkar i kako će iznosi od 400, odnosno 800 kuna, isplaćene kao uskrsnice, bit će isplaćeni i za božićnice, i ove i sljedećih godina, odbacivši tezu kako su to bile “izbornice”.

– Predizborna obećanja se procjenjuju nakon četiri godine do kraja mandata, a ja ne bježim od svojih obećanja ni od jedne goruće teme – rekao je gradonačelnik.

O novim cijenicima VG Čistoće govorio je direktor te firme Ivan Rak.

– Došlo je do nekoliko zastoja u procesu, čak i suspenzije uredbe na Ustavnom sud. Novi Zakon o gospodarenju otpadom izglasan je nedavno u Saboru i tek sad ide ponovna prilagodba. Čekali smo da se to sve uskladi, jer bilo bi neodgovorno da svakih pola godine dižemo i spuštamo cijenu. Mi sve imamo spremno i u roku šest mjeseci ćemo izglasati novu gradsku odluku i pustiti novi cjenik – rekao je Rak.

Rebalansom proračuna bit će osigurana sredstva za biciklističku stazu do Novog Čiča, poručio je gradonačelnik Ačkar, a rebalansom će biti osigurana i dodatna sredstva i za stazu te rasvjetu od Velike Mlake do Velike Gorice.

Govora je bilo i o vrtićkim kapacitetima.

– Povećan je kapacitet upisnih mjesta u dječje vrtiće i sve su veće potrebe za upisom. Do sad su upisana sva djeca koja su zadovoljavala uvjete, znači da su roditelji zaposleni i da djeca imaju godinu dana prilikom upisa u vrtić. U Maloj Buni je pred krajem prva faza građevinskih radova na novom vrtiću, otvaraju se objekti u Selnici i Lukavcu, ide dogradnja u Koprivničkoj, a na livadi uz Ciciban se traži dozvola za izgradnju. Grad će rebalansom i ove godine osigurati 2,2, milijuna kuna za radne bilježnice za školarce, a srednjoškolci će ponovo dobiti jednokratne stipendije – kazao je Ačkar.

HOTNEWS

Gorička oporba traži sazivanje sjednice Gradskog vijeća kao i odgovore na brojna pitanja

Traže odgovore na pitanja poput što će biti s uslugom javnog prijevoza, trenutna situacija projekta Aglomeracija, što je s planom Gospodarenje otpadom…

Objavljeno

on

Oporbeni vijećnici Gradskog vijeća Grada Velike Gorice iz redova GLAS-a, HSP-a, HSS-a, MOST-a i SDP-a održali su danas konferenciju za medije, na kojoj su htjeli ukazati, kako kažu, na netransparetnost. Prije tjedan dana, zajednički su podnijeli zahtjev za sazivanjem Gradskog vijeća, no do dana današnjeg odgovor nisu dobili. Žele veću transparetnost i bolju komunikaciju s gradonačelnikom te odgovore na brojna važna pitanja koja se tiču javnog prijevoza, projekta Aglomeracije, odlagališta otpada..

– Niti ovaj put, kao i ranije, kada smo slali dopise nadležnim tijelima Grada nema odgovora. Taj oblik netransparentnosti, ignorancije javnog interesa i izabranih predstavnika ovog grada neće proći bez reakcije, stoga upozoravamo s ovog mjesta gradsku upravu i gradonačelnika da odustanu od svojeg lošeg načina komuniciranja s javnošću – rekao je na samom početku Ivan Bekavac, vijećnik MOST-a.

Ono što najviše brine vijećnike je to što uskoro ističe aneks ugovora o usluzi javnog prijevoza putnika s ZET-om, ali i to što do sada nisu upoznati sa studijom/analizom Prometnog fakulteta o mogućnostima javnog prijevoza na području grada.

– Studija koja je izrađena, predstavljena je Gradskoj upravi prije nekoliko mjeseci, a nije predstavljena javnosti do današnjeg dana, uoči isteka tog famoznog ljetnog aneksa s ZET-om. Također nije objavljeno, niti predstavljeno izvješće o provedbi planova Gospodarenja otpadom. Nije usklađena odluka o prikupljanju otpada s novim Zakonom o gospodarenju otpada. Doznali smo i kako je djelomično poništen javni natječaj za izgradnju Pročistača otpadnih voda zbog možebitnog namještanja. Zašto javnost o tome nije obavještena? – pita se Bekavac te ističe kako vijećnici traže odgovore na ova pitanja i sazivanje sjednice Gradskog vijeća.

– Sigurni smo da ćemo dobiti ono što želimo ako bude potrebno sjednicu će sazvati Ministarstvo uprave i pravosuđa, ali građani će dobiti odgovore na svoja pitanja – zaključuje Bekavac.

– Mi ukazujemo na ozbiljne probleme u ovom gradu. I kažemo gradonačelniku: „Htio si upravljati ovim gradom, a ako ne znaš za sve probleme i kako ih riješiti, mi ćemo ti pomoći.“ – poručio je SDP-ov Ivo Jelušić te dodao kako je svima u zajedničkom interesu da ovom gradu i građanima bude bolje. Želimo pomoći konstruktivno u rješavanju problema, a naša inicijativa ide u tome smjeru da pomognemo i odradimo ono što građani od nas očekuju – naglasio je.

Vijećnik GLAS-a Goran Beus Richemberg rekao je kako ovom inicijativom oporbenih vijećnika žele da pitanje javnog prijevoza bude na dnevnom redu sve dok se ne rješi odgovarajuće i u interesu onih koji se voze gradskim prijevozom, a onda i oba grada.

– Grad Velika Gorica i Grad Zagreb trebaju međusobno surađivati i odgovarati na čitav niz otvorenih pitanja koja se stalno razvijaju i dobivaju novu dimenziju. Želimo da ti razgovori i rješenja između oba grada budu javna – kazao je Beus Richemberg.
HSS-ov Igor Horvačić, osvrnuo se na problem odlaganja otpada i reciklažnog dvorišta.

– Već dugi niz godina imamo „copy paste“ vezano uz ulaganje u Mraclinsku Dubravu kao i kroz koju godinu gdje će biti nova lokacija odlagališta. To mora biti transparentno, naročito kada govorimo o okolišu i lokalnom stanovništvu i nekoliko sela koja su direktno pod utjecajem samog odlagališta – istiće Horvačić.

A na problem javnog prijevoza nadovezao se i HSP-ov Lucijan Maslać.

– Grad je radio studije o vlastitom javnom prijevozu, a čuli smo kako se spominje potencijalni novi ugovor s autoprijevoznikom Arrivom koji bi vrijedio od veljače iduće godine, pa zanima nas, ali i građane, što je s time. Želimo pomoći gradu i podržati one stvari koje su dobre te želimo biti kritički nastrojeni u smislu da kažemo ono što mislimo da može biti bolje.

Maslać se osvrnuo i na problem Aglomeracije.

– Mještani Kuča su se digli na noge, prođite gradom i vidjet ćete kako je malo koja ulica kojom je prošla Aglomeracija, asfaltirana. Ljudima se trgaju amortizeri na autu, nervozni su zbog toga. Želimo samo da je sve transparentnije i da nam se kaže što i kada je u planu – zaključio je Maslać.

Nastavi čitati

Politika

FOTO Akcija čišćenja jezera Novo Čiče i Ježevo, sudjelovali resorni ministar Ćorić i gradonačelnik Ačkar

Jutros je provedena akcija čišćenja jezera Ježevo i Novo Čiče čime je otvoreno ovogodišnje izdanje projekta “Od izvora do mora” pod pokroviteljstvom Jutarnjeg Lista i Coca-Cole.

Objavljeno

on

Akcijom čišćenja jezera Novo Čiče, jutros je započelo ovogodišnje izdanje projekta “Od izvora do mora”, ekološkog projekta Coca-Cole i Jutarnjeg lista. U čišćenju jezera Čiče sudjelovalo je više od 100 volontera u organizaciji Športsko ribolovne udruge „Odra”, među njima su; KUD „Čiče“, članovi DVD-a Novo Čiče i  udruga AgroEduka, a pridružili su im se i izviđači te brojne druge udruge i građani.

04092021, Velika Gorica, akcija Od izvora do mora, Novo Čiče
Foto: cityportal.hr/Petra Škrinjarić

Ekološki projekt Od izvora do mora potiče i podržava akcije čišćenja hrvatskih obala rijeka, jezera i mora od otpada, primjereno odlaganje otpada i čuvanje vodnog bogatstva.

-Osim što sudjelujemo u gospodarenju vodama i poribljavanju, već dugi niz godina, kao društvo, trudimo se ukazati lokalnim vlastima, ministarstvima i sponzorima o opasnostima divljih deponija uz vodna područja. Naglasio bih da su velikogorička jezera čista, a to želimo i održati. Jezero Novo Čiče jedno je od najvećih akumulativnih voda ovog područja.- podsjetio je Ognjen Cahun, predsjednik Športsko ribolovne udruge „Odra“

Jezero Ježevo je savršen primjer jednog zapuštenog odlagališta, upravo na njemu htjeli smo demonstrirati koliko možemo odraditi uz pomoć vrijednih ruku udruga, građana, uz, naravno, pomoć sponzora.- napominje predsjednik ŠRU “Odra”.

Ova akcija održava se već šestu godinu zaredom no otpada ne manjka. Prvih godina volonteri su prikupljali tone i tone otpada, sada se, ipak, radi tek o sitnom otpadu i građevinskom materijalu.

– Naša najveća boljka i žalost je što smo primijetili da brojne građevinske tvrtke ostavljaju šutu, vreće otpada, WC školjke i ostali otpad uz obalu jezera, na poljskom putu na potezu od Lidla.- naglasio je Stipo Duvnjak, predsjednik KUD-a “Čiče”.

04092021, Velika Gorica, akcija Od izvora do mora, Novo Čiče
Foto: cityportal.hr/Petra Škrinjarić

Velikogorički gradonačelnik Krešimir Ačkar zahvalio je inicijatorima i volonterima te naglasio: -Naša velikogorička jezera naše su veliko bogatstvo. U njima vidimo buduće rekreacijske zone, stoga smo posvećeni i njihovu očuvanju. U planu nam je izgradnja pješačko-biciklističkih staza prema njima.-

Istaknuo je kako postoji izvrsna suradnju sa ŠRU “Odra” kojoj je Grad ove godine donirao terensko vozilo za obilazak jezera, ali i otkrivanje ilegalnih odlagališta otpada:

-Ovih dana postavit ćemo prve lovačke kamere putem kojih ćemo snimati sva problematična mjesta na širem području grada, kako bismo suzbili ilegalno odlaganje otpada u prirodi. Želimo čista jezera i čist okoliš!- najavio je gradonačelnik

04092021, Velika Gorica, akcija Od izvora do mora, Novo Čiče
Foto: cityportal.hr/Petra Škrinjarić

Projekt je podržalo i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a ministar Tomislav Ćorić osobno je podržao akciju:

– Još jednom smo se uvjerili da je potrebno neprestano raditi na edukaciji i javno apelirati na adekvatno zbrinjavanje otpada. Jedinice lokalne samouprave imaju na raspolaganju EU sredstva za takvu edukaciju građana i vrijeme je da se više angažiraju u tom području. U zadnjih 15 godina sanirano je 7 tisuća lokacija u što je utrošeno 104 milijuna kuna.- izjavio je ministar gospodarstva i održivog razvoja.

04092021, Velika Gorica, akcija Od izvora do mora, Novo Čiče
Foto: cityportal.hr/Petra Škrinjarić

Ove godine budžetom i od strane organizatora nisu bili predviđeni ronioci koji obično sudjeluju u čišćenju dna jezera.

Nastavi čitati

Politika

Božinović: “Početkom rujna otvaraju se zatvoreni dijelovi kafića. Moramo naučiti živjeti s virusom.”

Stožer od 1. rujna optimistično kreće u popuštanje mjera. Ističu važnost kolektivnog imuniteta, higijenu i distancu.

Objavljeno

on

Šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović na konferenciji za medije najavio je daljnje popuštanje mjera u rujnu. Od 1. rujna predviđeno je otvaranje zatvorenih dijelova kafića i ostalih ugostiteljskih objekata te kategorije.

Ova odluka donesena je poslije razgovora stožera i predstavnika ugostitelja, a rezultat je, kako prenosi Telegram.hr, povoljne epidemiološke situacije i učinkovitosti mjera stožera. Božinović se pohvalio i uspješnom turističkom sezonom.

Radno vrijeme ugostiteljskih objekata zasad će ostati nepromijenjeno, do ponoći. Neizvjesno je otvaranje klubova te objekata slične namjene no stožer je mišljenja kako populacija mora priviknuti na suživot s koronom do dosezanja kolektivnog imuniteta.

-Ponavljamo koje su to temeljne mjere, od osobne higijene, izbjegavanje bliskih kontakata, prozračivanje zatvorenih prostora, jer to sada postaje jako važno – kazao je ministar Božinović.

Nastavi čitati

Reporter 408 - 23.09.2021.

Facebook

Izdvojeno