Povežite se s nama

HOTNEWS

Okusi fašnika: Nije sve u krafnama, ovo su najbolji pokladni recepti…

Većina slastica koje pripremamo u fašničko vrijeme uopće nisu hrvatskog porijekla. Osim popularnih krafni, ove godine isprobajte i neke druge poslastice, a mi vam donosimo recepte za najuskusniji pokladni stol…

Objavljeno

na

Svake narodne običaje i događaje, prati nezaobilazna hrana. Kad je Fašnik u pitanju, naglasak nije na glavnom jelu već na desertu kojeg možemo jesti u svako doba dana – ujutro uz kavu ili tijekom sitnih noćnih sati, kad nam se jede nešto slatko. Naravno, riječ je pokladnicama, odnosno krafnama koje su u fašničko vrijeme najzastupljenije u Turopolju. Makar u posljednje vrijeme mnoge domaćice osim njih pripremaju i druge slastice specifične za neke druge krajeve Hrvatske – fritule, kroštule, rožatu…

Krafne su omljena pokladna slastica u Hrvatskoj… Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Pokladnice, krafne ili krofne, a možda i Berliner

Vjerojatno se rijetko tko od nas, dok je uživao u zalogajima krafni, zapitao tko je i kada izmislio ovaj pokladni kolač. Naime, mnoga jela za koje smatramo da su naša, zapravo nisu. U tisućljetnoj povijesti Hrvatska je u svim sferama pala pod utjecaje drugih država, pa se tako i danas u našim jelima, koje smatramo tradicionalnim i autohtonima, osjeti dašak austro-ugarske, talijanske i turske gastronomije.

Postoji nekoliko legendi o tome kako su nastale krafne. Jedna od njih kaže kako ih je u 18. stoljeću napravio berlinski slastičar. Isprva su se zvale Berlinske kugle, a danas u Njemačkoj ima nekoliko naziva – Berliner Pfannkuchen, Krapfen ili samo Berliner.

Druga teorija nastanka kaže da je tu slasticu izumila Cäcilie Krapf, inače poznata po proizvodnji mandolata, koja je krajem sedamnaestog stoljeća u svojoj pekarnici proizvodila u cijelom Beču poznate „Cillikugeln“, koje je u pokladno vrijeme punila ukuhanim voćem.

Sastojci:
– 500 g glatkog brašna
– 80 g šećera
– 2 vanilin šećera
– prstohvat soli
– 20 g svježeg kvasca
– 4 žutanjaka
– 350 ml mlijeka
– 80 ml ulja
– 2 žlice ruma
– naribana korica limuna

Priprema:
U zdjelicu razlomite kvasac i pomiješajte ga s jednom žlicom brašna, žlicom šećera i malo mlakog mlijeka. Ostavite kvasac da odstoji 10-15 minuta, dok ne postane pjenast. Žutanjke umutite sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte limunovu koricu te rum, mlijeko i ulje.
U veću zdjelu stavite brašno, sol, pripremljeni kvasac i jaja koja ste razmutili s ostalim sastojcima. Mikserom umijesite glatko tijesto. Tijesto prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite ga barem sat vremena na toplome mjestu da udvostruči volumen. Kada tijesto dovoljno naraste razvaljajte ga na 1 cm debljine. Kalupom izrežite krugove, prekrijte ih krpom i ponovno ostavite tijesto da se diže 15-20 minuta.
U dubljem loncu zagrijte ulje. Stavite nekoliko krafni u lonac i pržite ih na laganoj vatri 2-3 minute pazeći da vam ne izgore. Kada krafne stavljate u ulje stavljajte prvo gornju stranu, poklopite ih i pecite dok ne porumene. Zatim ih okrenite i ispecite do kraja, ali bez poklopca. Pečene krafne stavite na papirnati ručnik da se ocijedi višak masnoće. Vruće krafne napunite s marmeladom od marelice i posipajte šećerom u prahu.

Fritule su u naše krajeve došle iz Italije… Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Fritule ili Fritelle veneziane

Dok je Sjeverna Hrvatska bila pod utjecajem Austro-Ugarske, južni dio bio je, pogađate, pod utjecajem Mlečana, stoga ne čudi da su fritule specifične za Kvarner, Istru i Dalmaciju jer se njihovom domovinom smatra Venecija.

Sastojci:
– 4 dcl jogurta
– 2 jaja
– 2 paketića vanil šećera
– malo soli
– 2 žličice šećera
– 20 žlica glatkog brašna
– 1 prašak za pecivo
– 1 žlica rakije ili ruma

Priprema:
Umiješati sve sastojke da se dobije glatka smjesa. Ukoliko je smjesa rijetka, odnosno ako se razlijeva iz žlice, svakako dodati još nekoliko žlica brašna. Žličicom vaditi smjesu i pržiti je u vrućem ulju.
Čim porumene s jedne strane, okrenuti na drugu i pustiti da se isprži do kraja. Gotove fritule potrebno je staviti na salvetu ili papirnati ručnik kako bi se ocijedio višak masnoće. Na kraju posipati ih šećerom u prahu.

Talijanske kroštule postale su dio naših običaja… Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Kroštule ili chiacchiere

Kroštule su, isto kao i fritule, tradicionalna poslastica Kvarnera i Dalmacije, a svaki kraj ima svoju varijantu recepta. U istarske kroštule stavlja se bijelo vino, dok se u dalmatinske stavlja liker od limuna, no ono što im je zajedničko – moraju biti hrskave i prhke.

Sastojci:
– 200 grama brašna
– 3 žumanjka
– 1 žlica šećera
– 1 žlica kiselog vrhnja
– 2 žlice ruma
– malo soli

Priprema:
Pjenasto umiješati žumanjke i šećer te dodati vrhnje i rum i sve zajedno dodati u brašno i umijesiti čvrsto tijesto. Ostaviti pokriveno tijesto najmanje pola sata.
Zatim tijesto tanko razvaljati i izrezati na tanke trake i svezati ih u lagani čvor, no možete ih oblikovati na neki drugi način ili jednostavno ostaviti kao trake.
Pržiti ih u dubokom ulju, ali na srednje jakoj vatri. Pržene kroštule posipati sa šećerom u prahu.

Rožata je idealan desert za pokladno vrijeme… Foto:Ivo Čagalj/PIXSELL

Rožata, flan ili crème caramel

Kao što je bio slučaj i s prethodnim slasticama, tako je i rožata zapravo ostavština nekih prošlih vremena i naroda. Flan, odnosno kremasti desert od jaja potječe iz Rimskog carstva, doradili su ga Francuzi dodavši u kalup karamelu.

Sastojci:
– 2 šalice slatkog vrhnja
– 1 šalica mlijeka
– 1 žličica ekstrakta vanilije
– 1 šalica šećera
– 3 žumanjka
– 2 cijela jaja
– malo soli

Za karamel:
– pola šalice šećera
– 2 žlice vode

Priprema:
U posudu na vatri napraviti karamel – staviti pola šalice šećera i dvije žlice vode, te bez miješanja pustiti da se otopi i dobije zlatno-smeđa boja. Karamel razdijeliti u posudica koje se prethodno namazali s maslacem te ostaviti da se malo ohladi.
Slatko vrhnje i mlijeko zagrijati na srednje jakoj vatri dok se uz rub posude ne pojave mjehurići.
U posebnoj posudi mikserom istucite šećer i jaja te smjesi polako miješajući dodajte vruće mlijeko i vrhnje. Smjesu potom procijedite te joj dodajte žličicu ekstrakta od vanilije.
U keramičke posudice izlijte smjesu jaja i mlijeka, te ih položite u dublji protvan u koju će te do polovine posudica uliti vodu. Protvan i posudice prekrijte aluminijskom folijom i pecite u pećnici dok krema ne postane.
Nakon što je rožata gotova, izvadite je iz pećnice te ostavite da se ohladi najmanje dva sata.

HOTNEWS

FOTO Dan otvorenih vrata srednjih škola Grada Velike Gorice

Objavljeno

na

Objavio/la

Dan otvorenih vrata srednjih škola Grada Velike Gorice i Festival znanosti 2025 održani su danas (petak, 09.05.2025., od 10 do 15 sati) u prostorima Srednjoškolskog centra.

Velika Gorica, 09.05.2025. Dan otvorenih vrata srednjih škola Grada Velike Gorice. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 09.05.2025. Dan otvorenih vrata srednjih škola Grada Velike Gorice. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 09.05.2025. Dan otvorenih vrata srednjih škola Grada Velike Gorice. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Srednjoškolcima su u posjet došli učenici osmih razreda da bi se na licu mjesta upoznali sa svojom eventualnom budućom školskom destinacijom. Osnovni cilj Dana otvorenih vrata je da se potencijalnim budućim učenicima srednjih škola približi osnovni program.

Velika Gorica, 09.05.2025. Dan otvorenih vrata srednjih škola Grada Velike Gorice. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 09.05.2025. Dan otvorenih vrata srednjih škola Grada Velike Gorice. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 09.05.2025. Dan otvorenih vrata srednjih škola Grada Velike Gorice. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Pučkoškolcima su praktično pokazivani prednosti nastavnih programa i raznih stručnih usmjerenja. U okviru Festivala znanosti prezentirano je, paralelno, dvadesetak radionica (od 10 do 15 sati).

Velika Gorica, 09.05.2025. Dan otvorenih vrata srednjih škola Grada Velike Gorice. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 09.05.2025. Dan otvorenih vrata srednjih škola Grada Velike Gorice. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 09.05.2025. Dan otvorenih vrata srednjih škola Grada Velike Gorice. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Učenici kuhari i konobari počastili su osnovnoškolce slasticama i napitcima. Frizerke i pedikerke  uljepšale su učenice i nastavnice te ponekog učenika i nastavnika.

Velika Gorica, 09.05.2025. Dan otvorenih vrata srednjih škola Grada Velike Gorice. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 09.05.2025. Dan otvorenih vrata srednjih škola Grada Velike Gorice. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 09.05.2025. Dan otvorenih vrata srednjih škola Grada Velike Gorice. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 09.05.2025. Dan otvorenih vrata srednjih škola Grada Velike Gorice. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Prema riječima nastavnika, više od dvije stotine učenika završnih razreda osnovnih škola posjetilo je danas prostore i učionice Srednje strukovne škole, Gimnazije i Ekonomske škole.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

HOTNEWS

Županijski Lovački savez održao sjednicu Skupštine

Čičak: Naš Savez je perjanica lovstva u Hrvatskoj!

Objavljeno

na

Lovački savez Zagrebačke županije u Svetom Ivanu Zelini održao je godišnju sjednica Skupštine, na kojoj je predsjednik Saveza Mato Čičak istaknuo da lovci rade odličan posao koji će nastaviti i u budućnosti. Naime, Savez je prvi u Hrvatskoj u svim segmentima – od streljaštva u kojem ima europskog prvaka do kinologije u kojoj ima niz svjetskih prvaka.

–To, i sve ostale aktivnosti naših lovaca, pokazuje da smo jedna od najboljih županija, ako ne i prva u Hrvatskoj, jer imamo podršku Zagrebačke županije koja ulaže u lovstvo i lovotehničke objekte, a podrška je i u organizaciji naših manifestacija kao i važnih natjecanja koje je Savez doveo u županiju. Zato se i možemo pohvaliti činjenicom da smo perjanica lovstva u državi – istaknuo je Čičak.

Foto: Dražen Kopač

Dodajmo kako je Lovački savez u zadnje dvije godine organizirao dva državna prvenstva, lani i Svjetsko prvenstvo u lovnoj kinologiji, a iduće godine proslavit će 30. godišnjicu osnutka. Njihov rad pohvalio je zamjenik župana Damir Tomljenović.

–Zagrebačka županija dugi niz godina iz proračuna izdvaja značajna sredstva za lovstvo, a ona su svake godine bila sve veća. Od kad je na čelu Saveza Mato Čičak, aktivnosti lovaca su se povećale, što pokazuju i natjecanja koja u našu županiju dovode ljude iz domene lova i kinologije iz Europe, pa i svijeta. Zato moram pohvaliti Savez koji je zaista lovstvo digao na veću razinu – naglasio je Tomljenović.

Foto: Dražen Kopač

Podsjetimo da je nedavno Zagrebačka županija dodijelila 160 tisuća eura vrijedne ugovore lovačkim udrugama i društvima te Lovačkom savezu Zagrebačke županije. Od tog iznosa, 110 tisuća eura namijenjeno je za infrastrukturu u lovištima i kapitalna ulaganja u objekte, 30 tisuća eura je za promicanje lovstva i lovnog turizma te 20 tisuća eura za lovno streljaštvo i kinologiju. Ugovore za ukupno 47 projekata prijavilo je 37 udruga i Lovački savez Zagrebačke.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

HOTNEWS

AIRVG2025 – detalji nebeskog vikend-showa iznad Velike Gorice

Zrakoplovni dan u Velikoj Gorici – Rafalei, helikopteri, prikaz akcije spašavanja i za kraj – akrobacije Krila oluje! Do terminala vozi besplatni AIRVG bus.

Objavljeno

na

Ljubitelji vojnog i civilnog zrakoplovstva subotu će provesti s pogledom prema nebu. Nevjerojatne zračne prizore donosi nam drugi AIR VG čiji će centar biti na prostoru tzv. starog terminala Zračne luke Franjo Tuđman.

Velika Gorica je Grad zrakoplovstva pa je cilj ove manifestacije promocija zrakoplovstva, a ove godine i s naglaskom na međunarodnu suradnju jer dolaze gosti iz susjednih zemalja. Početak je u 11 sati, najavio je Juraj Odrčić, ispred organizacijskog odbora.

–Letački dio programa započinje u 13 sati i fokus je na Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu koje će se predstaviti u punom sastavu, a po prvi puta će hrvatska javnost na jednom mjestu vidjeti svih 12 Rafalea. Također, pridružit će nam se i gosti iz Francuske, Italije i Mađarske, Slovenije i Austrije s borbenim lovcima, transportnim helikopterom i zrakoplovima, a za početak smo pripremili prikaz spašavanja pilota sa 3 helikoptera – najavio je Odrčić.

Nebeski spektakl za završetak manifestacije pripremaju Krila oluje, sa prepoznatljivim akrobacijama u 18 sati.

Podsjetimo kako su digitalne ulaznice dostupne putem platforme CoreEvent, a tiskane pozivnice, odnosno besplatne ulaznice za građane dostupne su u Turističkoj zajednici Grada Velike Gorice, Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica, na porti gradske uprave te u sjedištu komunalnih tvrtki u zgradi VG Goričanke.

–Bila bi prava šteta propustiti ovaj jedinstveni događaj kojim naš grad zaista njeguje titulu grada zrakoplovstva, stoga pozivam i Velikogoričane i naše goste iz šire okolice da u subotu dođu vidjeti što smo sve pripremili. Kako bi svima osigurali dolazak, organiziran je i besplatan AIRVG bus koji će prevoziti posjetitelje do terminala svakih 10 minuta sa redovnih stajališta u centru grada koja su prigodno označena plakatima, dakle u Zagrebačkoj, ulici Matice Hrvatske i ulici Ljudevita Posavskog. Javnim prijevozom, zbog velikog interesa, mogu se izbjeći gužve i traženje parkinga – savjetuje Odrčić.

Uz sve spomenuto očekuje vas i bogata ugostiteljska ponuda i animatori za djecu. Ulazak na prostor platforme moguć je isključivo s važećom ulaznicom ili pozivnicom te uz obavezan sigurnosni pregled.

AIRVG2025 odvija se pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske u organizaciji Grada Velike Gorice i uz suorganizaciju Međunarodne zračne luke Zagreb te potporu Ministarstva obrane Republike Hrvatske – Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Susret trenera Ive Šuška i igrača Dubravka Hrkovca nakon 40 godina

U Primoštenu su obnovljene uspomene iz Dinama, Zagreba, sjećanja na Zvonu, Žutog, Komu, Župsa…

Objavljeno

na

Objavio/la

Nekadašnji nogometaš i golgeter s mnogih prvoligaških utakmica Dubravko Hrkovac Hrki za prvosvibanjski vikend boravio je u Primoštenu na jednoj svadbi iz kruga obitelji supruge. Nakon povratka u Novo Čiče u predgrađe Velike Gorice, Hrki je najprije spomenuo svojeg trenera iz Dinama Zagreb, Ivu Šuška.

–Za mene nevjerojatno, prošlo je već 40 godina kako me Ivo vodio kao trener u juniorima Dinama Zagreb. Nenadani susret u Primoštenu bio je vrlo emotivan pa je bilo i suznih očiju. Bila su to još ona romantična vremena kad se nije ubirala članarina, kad su treneri odlazili u škole mladih igrača i vodili brigu o budućnosti istih, kad su za primjer Ivo Šušak i pokojni Ivan Đalma Marković ishodili da na stadionu Dinama dobijem smještaj i prehranu a nakon odlaska mojeg oca koji je iznenada preminuo, dobio sam i stipendijski ugovor. Veliko hvala obojici ali i pokojnom Rudiju Cveku, Rudiju Belinu i ostalim trenerima koji su me trenirali – otkriva Hrkovac koji danas vodi ugostiteljski lokal Kavalir u rodnom mu Novom Čiču.

Hrki je kasnije igrao za ondašnje prvoligaše Radnik Velika Gorica, Zadar, Zagreb, Segestu i Inker.

–Šušak je između ostalih trenirao Zvonu Bobana, Roberta Prosinečkog, Dubravka Pavličića, Fabijana Komljenovića, i Odorjana…Dobro pamtim turnir u Beogradu 1985. godine na pomoćnom igralištu Zvezde, kad smo osvojili drugo mjesto nakon što smo u finalu izgubili 1:2. Svjedoči to i fotografija na kojoj stoje: Knapić, Pavličić, Komljenović, Prosinečki, Dominko, Šušak (trener), Vugrinčić, Pleša, Mioć, Crnogaj,  Miletić. Čuče: Berišić, Odorjan, Zvonimir Boban, Nekret-Katić, Martinčić,  Hrkovac, Vidak – prisjeća se davno minulih dana Hrkovac.

–Ivo Šušak u Primoštenu ima kuću gdje boravi ljeti a zimi je u Zagrebu. Supruga mu je umrla i to se osjeti u komunikaciji ali ipak je naglasio da se od igrača iz Turopolja najradije prisjeti uz moju malenkost još i Željka Župetića Župsa (na fotografiji gore Župetić sjedi drugi s lijeva a Šušak peti), kojeg pozdravljam ovom prilikom. Župetića je trenirao u seniorima Zagreba kad su iz trećeg ranga stigli do ondašnje 1. Lige koja 90.-tih nije ni startala zbog nadolazećeg Domovinskog rata. Koliko je Ivo bio cijenjeni trener govore i činjenice da je nakon zagrebačkog Kemičara (kasnije Cromos) radio u omladinskoj školi Dinama, vodio seniore Zagreba, Izole, Osijeka, Marsonije, mladu selekciju Hrvatske U-21, Maribor, Dinamo Tbilisi, reprezentaciju Gruzije, a sve je zaokružio kao voditelj škole nogometa u najdražem mu klubu Dinamu Zagreb – zaključio je Dubravko Hrkovac priču o svojem bivšem treneru.

Na fotografiji dolje Hrkovac kao kapetan juniora Dinama čuči u sredini a stoje prvi s lijeva trener Ivan Đalma Marković i legendarni igrač plavih Stjepan Lamza.

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO: Gradonačelnik nagradio uspjehe goričkih sportaša boraca

Riječ je o članovima Judo kluba Pinky, Judo kluba Kokica, Boksačkog kluba Velika Gorica i Hrvačkog kluba Velika Gorica 1991

Objavljeno

na

Objavio/la

Gradonačelnik Krešimir Ačkar danas je na svečanom prijemu u Gradskoj vijećnici Pučkog otvorenog učilišta prigodno nagradio sportaše koji treniraju borilačke sportove, a koji su postigli odlične rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima.

Riječ je o članovima Judo kluba Pinky, Judo kluba Kokica, Boksačkog kluba Velika Gorica i Hrvačkog kluba Velika Gorica 1991.

Foto: Marija Vrbanus/Cityportal

–Na ovakve uspjehe bio bi ponosan svaki gradonačelnik i jedino što mogu zaželjeti da tako nastavite dalje. Budite zahvalni svojim trenerima i roditeljima koji daju svoje znanje, energiju i dio sebe da bi sport kojim se bavite bio na prvom mjestu s rezultatima koje ste ostvarili. Veseli me što neke od vas vidim ovdje već drugi ili treći puta što znači da je vaš trud konstantan. Sport je nešto od čega ne smijete odustati. Rekreativno ili profesionalno, bavljenje sportom vaš je najbolji saveznik koji će vas oblikovati u situacijama kada je teško ili doživljavati euforiju kada osvojite medalju. Uzor ste mladim ljudima i primate pohvalnicu od gradonačelnika koju ne može dobiti svatko – dobivaju ju samo oni najbolji – poručio je sportašicama i sportašima Ačkar.

Foto: Marija Vrbanus/Cityportal

Nagrađeni sportaši na govornici su ispričali detalje svojih uspjeha i zahvalili svojim trenerima i roditeljima koji su s njima bili na tom putu, kao i Gradu Velikoj Gorici koja iz godine u godinu cijeni njihov sportski angažman.

Foto galerija:

Nastavite čitati

Reporter 447 - 17.04.2025.

Facebook

Izdvojeno