Povežite se s nama

Vijesti

Mislili ste da je nedjelja dosadan dio vikenda?Nekoliko činjenica moglo bi vas razuvjeriti!

Nedjelja se oduvijek smatrala danom odmora, no mnoge hvata i melankolija, jer toliko iščekivani vikend proleti u sekundi. Nismo se ni okrenuli, za leđima nam je došao grozomorni ponedjeljak…

Objavljeno

na

Nedjelja je povijesno, sve do 1962. godine bila prvi dan u tjednu, što se može vidjeti i na svim kalendarima izdanim do tada. U većini zemalja Bliskog istoka nedjelja je ostala prvi dan radnog tjedna. U Gregorijanskom kalendaru, ni jedno stoljeće ne može započeti nedjeljom. U židovskom kalendaru, ni jedna godina ne može započeti nedjeljom. Bilo koji mjesec koji započinje nedjeljom imat će petak trinaesti (nesretni dan u nekim društvima).

Riječ nedjelja najčešće se u svijetu prevodi kao ‘Sunčev’ ili ‘sunčan’ dan, kao u pjesmi Nene Belana. U Rusiji ovaj dan u tjednu znači ‘uskrsnuće’. Zanimljiva je poveznica s činjenicom da je Uskrs u katoličkoj tradiciji uvijek nedjeljom. No svim slavenskim narodima, pa tako i Hrvatima, NE-djelja je u prijevodu neradni dan.

U američkoj saveznoj državi Utah, u Salt Lake Cityju, u nedjelju možete biti kažnjeni u iznosu od tisuću dolara za ‘fućkanje’.

Mnogima se u nedjelju ne radi ništa jer su dan prije tulumarili pa je krevet najbolja opcija, neki ju provode okupljeni za obiteljskim ručkom, no svi se slažemo u jednome, nedjelja bi trebala trajati barem 48 sati.

Za kraj, prisjetimo se jedne poznate izreke američkog pisca Marka Twaina – ”Daj svakom danu šansu da bude najljepši u tvom životu.”

Sport

‘Nitko neće poletjeti, znamo da nam je svaka sljedeća utakmica – derbi!’

Nogometaši Kurilovca kao drugoplasirana momčad 3. NL Centar ulaze u osmo kolo, u kojem ih čeka gostovanje kod Tigra u Sv. Nedelji, koje je na rasporedu u nedjelju u 15.45 sati. Nema ozlijeđenih, nema kartoniranih, ima gladnih novih pobjeda…

Objavljeno

na

Objavio/la

Prekrasna jesen traje u nogometnom Kurilovcu, na sedam kola udaljenosti od početka sezone na Udarniku uživaju u pogledu s vrha. Ne samoga vrha, jer na njemu su i dalje Ravnice, koje su baš u Kurilovcu prošlog vikenda doživjele prvi poraz u sezoni, izgubile prve bodove uopće, ali Udarnik je odmah tu, na dva boda minusa. Pet pobjeda, jedan remi i jedan neobičan poraz učinak je koji može izazvati laganu euforiju, ali ovdje toga nema.

– Mislim da nemamo nikakvih problema u smislu da će netko poletjeti. Radi se jako dobro, ozbiljno, dečki idu jako na svakom treningu, a to se onda preslikava i na teren. Neka tako i ostane – poželio je trener Senad Harambašić.

Ovaj je vikend donio malu promjenu plana, jer gostovanje u Svetoj Nedelji, kod domaćeg NK Tigra, prebačeno je sa subote na nedjelju u 15.45 sati, ali neće to poremetiti kurilovečki ritam pripreme.

– Jako sam sretan što mogu reći da smo kompletni, da nema ozlijeđenih, a nemamo čak ni suspendiranih zbog kartona. To je i neka vrsta rariteta, ipak je sedam kola iza nas, malo mi je to i čudno, pogotovo za neke moje igrače – sa smiješkom kaže Senad.

Kurilovec će u Svetu Nedelju, u kojoj će čekati i dojučerašnji igrači Lukavca Zenko i Rašić, ići s najjačim mogućim snagama, s puno samopouzdanja nakon svega dosad odrađenog, ali zadatak će svejedno biti izuzetno zahtjevan.

– Jako su dobri. Igraju nezgodan sustav, kojem se treba prilagođavati. I oni će se prilagoditi nama, sigurno su nas dobro proučili, i nemam nikakvu dvojbu da će biti teško. Ovo je za nas opet derbi, kao i praktički svaka sljedeća utakmica, jer nema u ovoj ligi loših protivnika – s obje noge na zemlji ostaje trener Harambašić.

A ni nema mu druge, jer već idućeg vikenda na Udarnik stiže Lučko, zatim se ide u Strmec, pa dolazi Vrapče…

Nastavite čitati

Vijesti

Policija uhvatila mladića iz Našica, provalio je u kuće u pet goričkih naselja

Nije provaljivao sam…

Objavljeno

na

Tijekom ovog tjedna provedeno je kriminalističko istraživanje nad 21-godišnjakom zbog provala i krađa iz obiteljskih kuća. Muškarac je sa širokog područja Našica.

Dokazane su mu četiri provale u obiteljske kuće i jedna krađa iz otključane kuće, a harao je po kućama u svibnju i lipnju u Donjoj Lomnici, Vukovini, Veleševcu, Kučama i Šiljakovini.
Protiv njega je podneseno posebno izvješće kao nadopuna ranije podnesenih kaznenih prijava.

No, kako dodaju iz policije, mladić je operirao s još jednom osobom za kojom se trenutno traga.

Foto ilustracija: Kader D. Kahraman

Nastavite čitati

Sport

Juventus želi Antu Budimira?! Karijera poput filmske priče i zaslužena nagrada…

Prema tvrdnjama španjolskih medija, Ante Budimir bi ove zime mogao ostvariti transfer karijere i doći do velike nagrade za sve što je ulagao na svom nogometnom putu vrijednom filmskog uprizorenja. Sa zadnjim kadrovima od doma…

Objavljeno

na

Objavio/la

E, to bi bila priča svih priča!

Bila bi to, zapravo, priča dostojna kandidature za kakav filmski scenarij, sve skupa djeluje kao dosta dobar predložak za film o sportu i životu, jer dogodi li se ono o čemu se u španjolskim nogometnim krugovima sve glasnije priča, dođe li doista do transfera 33-godišnjeg Ante Budimira u redove torinskog Juventusa, bio bi to happy end kakav se rijetko viđa…

I film o kojem bi zaista trebalo dobro razmisliti.

On bi, recimo, počeo u Ozimici, selu u blizini Žepča, u ljeto 1991. godine, u trenutku kad na svijet dolazi maleni Ante. U svome domu, u roditeljskoj kući, ne stiže ni propuzati, jer ratno ludilo kreće, obitelj mora otići u izbjeglištvo, a uz to još i otac pogine u prometnoj nesreći! Mama Janja sa malenim Antom i sestrama Irenom i Renatom, dolazi u – Veliku Goricu.

Sljedeći kadar može nas odvesti na betonac na Ciblji, na kojem Ante uči udarati loptu, igrajući po cijele dane sa Nindžom, Bogijem i tom, malo starijom ekipom. Istovremeno i svakodnevno hodočasti na Radnik, prolazi cijeli omladinski pogon  u posljednjim godinama života i rada kultnoga kluba na izdisaju. Može se tu uklopiti i priča o pokretanju HNK Gorice, kluba koji se nadovezao na Radnikovu tradiciju i započeo stvarati povijest u kojoj piše da je prvi izlazni transfer baš Ante Budimir!

Prati taj naš film rast mladog napadača u Interu iz Zaprešića, zatim i transfer u Lokomotivu, iz koje put nije vodio u Dinamo ili Hajduk, jer to bi bilo prejednostavno, nego u – njemački St. Pauli. Jedan od najliberalnijih gradova u Europi, druga njemačka liga, i sezona koja je bila povod da se krene drugim putem. Taj je put vodio do Italije, drugoligaša Crotonea, gdje je počeo veliki uspon dečka s Ciblje. Ušao je s Crotoneom prvi put u povijesti u Serie A, a za sebe zaslužio transfer u Sampdoriju.

I opet je u tom filmu vrijeme za pad, jer ni godina u Genovi nije bila osobita, pa je slijedio povratak u Crotone, a zatim se ubacuje i malo kadrova mora, palmi, plaža… Priča se seli u Španjolsku, na Mallorcu, opet u drugu ligu, ali tu se i definitivno kreće prema happy endu. Stigla je nakon dobre sezone u Mallorci i nagrada u vidu poziva Zlatka Dalića, debija za reprezentaciju s punih 29 godina, a to je trenutak u kojem shvatio da je klinac sa Ciblje definitivno – uspio!

Bronca u Kataru zaslužuje, naravno, posebnu sekvencu u filmu u nastajanju, kao i onaj doček za njega i Broza u njihovoj Velikoj Gorici, povijesni trenutak za ovaj grad, a događa se u međuvremenu i transfer u Osasunu. Događa se i prošla sezona, u kojoj je Budimir u vrhu ljestvice strijelaca jedna od najboljih liga svijeta… Obožavaju ga u Pamploni, produžili su mu ugovor, ne žele ga se odreći, ali film mora imati filmski kraj. Evo, recimo, u obliku ponude Juventusa, jednog od najvećih klubova na svijetu, u 34. godini života…

Kako tvrde španjolski mediji, trener Juventusa Thiago Motta želi iskusnog igrača kao zamjenu za Dušana Vlahovića, a Budimir se profilom savršeno uklapa u ono što traži.

“Budimirovo iskustvo u ligama poput španjolske i talijanske, zajedno s njegovom sposobnošću da postigne golove u ključnim trenucima, čine ga vrlo atraktivnom opcijom za Bianconere”, pišu španjolski mediji, koje je osvojio sa 17 golova u La Ligi prošle sezone.

Idealan bi to bio posljednji čin jednog filma o sportskoj karijeri za divljenje, pogotovo kad znamo da se u sve to uspjela ugurati i diploma s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu… Odnosno, bio bi to idealan pretposljednji čin.

Posljednji bi valjalo ostaviti za sekvencu u kojoj se, nakon nekakve dvije sezone Juventusa, Lige prvaka i najvećih mogućih pozornica, vrati kući. U svoju Goricu. Jer, nikad nije na odmet vratiti se na onu posebnu izjavu…

– Dinamo ili Hajduk? Ako bih se vratio kući, u HNL, onda bih želio igrati tamo gdje mi je dom. U mojoj Gorici. To je moj klub. Živim pet minuta od stadiona. U Osasuni igra dosta igrača iz njihove omladinske škole. Ti klinci žive za taj klub i za dres koji nose. Kad vidite takav odnos prema klubu, onda i sami poželite igrati za klub koji nosite u srcu. Zato kažem Gorica.

Još neko vrijeme ćemo svakako pričekati na taj trenutak, ali lako je poželjeti mu da ga on pričeka u dresu Juventusa… Zaslužio je.

Nastavite čitati

Kultura

Besplatan obilazak Andautonije uz radionice i stručno vodstvo

Posjetitelji će se moći okušati u radionicama rimske mode, rimskim igrama sa žetonima i lopatama, dok će djeca na tren postati mali arheolozi.

Objavljeno

na

Arheloški muzej u Zagrebu povodom obilježavanja Dana europske baštine sutra na arheološkom lokalitetu Andautonije u Ščitarjevu organizira program s radionicama i stručnim vodstvima.

– Programom s radionicama i stručnim vodstvima predstavljamo rezultate dugogodišnjih radova Arheološkog muzeja u Zagrebu, ali i ističemo značaj i prometnu povezanost tog prostora u rimsko vrijeme (od 1. do 4. stoljeća). Riječ je o rimskom gradu Andautoniji, koji se nalazio na prostoru današnjeg sela Ščitarjeva – ističu iz Arheološkog muzeja.

Posjetitelji će se moći okušati u radionicama rimske mode, rimskim igrama sa žetonima i lopatama, dok će djeca na tren postati mali arheolozi. Radionice će trajati od 12 do 18 sati, a stručna vodstva organizirana su u 10:30, 12 i 14 sati.

Ulaz u park i radionice su besplatni za sve posjetitelje.

Foto: Arheološki park Andautonija, I. Krajcar/AMZ

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Poznat identitet lopova koji je ukrao automobile iz autopraonice na Plesu

Riječ je o 20-godišnjaku.

Objavljeno

na

Policija je pronašla kradljivca automobila iz autopraonice na Plesu u Ulici Šandora Breščenskog. Riječ je o automobilima marke Renault Megane pulskih tablica ukraden između 6. i 7. listopada, te automobil MG HS talijanskih registarskih oznaka ukraden između 10. i 11. listopad.

Prva drama odvijala se dan kasnije, u subotu 12. listopada, u centru Zagreba, gdje je policija krenula u potjeru i presrela vozača s ukradenim vozilom koji se potom zabio u zgradu u Dalmatinskoj ulici, a slučaj je eskalirao kada je ozlijeđen i jedan policijski službenik.

Policija je provela kriminalističko istraživanje te je utvrđeno da je oba automobila ukrao 20-godišnjak kod kojeg je prilikom pretrage na adresi stanovanja pronađen ukradeni Renault.

Nastavite čitati

Reporter 441 - 26.09.2024.

Facebook

Izdvojeno