Povežite se s nama

Kultura

Kako je nekad bilo: Na Božić se jede ono što kopa, na Novu ono što ruje…

Kako je izgledao tradicionalni turopoljski božićni stol: donosimo vam nekoliko jednostavnih starinskih recepata kojima neće odoljeti ni najizbirljivija nepca…

Objavljeno

na

Božićni običaji, pa tako i hrana koju pripremamo za blagdane, u posljednjih dvadesetak godina pokleknuli su komercijalizaciji odmičući se od tradicije i onog istinskog smisla što Božić predstavlja – mir, ljubav i obitelj. No blagdani ne bi bili blagdani da nema obitelji i hrane koja nas okuplja oko zajedničkog stola. Za razliku od nekih prošlih vremena, danas je blagdanska trpeza daleko bogatija, pa od ponude koja se nađe na stolu ne znamo što bismo prije probali. Nekad davno u Turopolju, dok je većina ljudi živjela od poljoprivrede, jelo se ono što se imalo, a meso se pripremalo jednom tjedno. No za Božić je trebalo biti svega i sve se čuvalo za taj dan. Pa krenimo od Badnjaka…
Za razliku od danas, kad se na Badnjak jede riba, nekad se postilo na drugačiji način. Netko čak hranu nije okusio cijeli dan, no tog dana obično su se posluživala jaja, domaći kruh, krumpir ili posni grah na salatu. Naravno, ne sve odjednom… Tko je što imao. U obitelji moje bake za doručak se pripremala trena ili frkana kaša, a za ručak posni grah.

Trena kaša
Sastojci:
1 kg pšeničnog brašna (glat nuler)
Malo soli
Malo vode
Priprema: U malo vode umiješati (zruliti) brašno da se naprave grudice i kuhati u slanoj vodi. Kad je kuhano, prelijati s preprženim lukom.

Posni grah
Sastojci:
1 kg graha
Voda
Luk
Malo ulja ili rastopljene masti
Priprema: Grah se probere, očisti i opere. Pristavi se u hladnu vodu i kuha bez soli. Kad je mekan, ocijedi se i ohladi. Dodaje se malo ulja i soli, ako je bilo luka, i on se narezao i dodao. Obično se uz posni grah posluživao i domaći kukuruzni kruh.

Domaći kuruzni (kukuruzni) kruh
Sastojci:
1 kg kukuruznog brašna (mela)
60 dkg raženog brašna
2-3 žličice soli
Mlaka voda po potrebi
Za kvas:
2 kocke svježeg kvasca
1 žlica šećera
2-3 žlice glatkog brašna
Za premaz:
Par žlica glat nulera (pšeničnog brašna)
Mlake vode za razmutiti melu
Priprema: Oko 80 dkg kukuruznog brašna staviti u posudu, preliti s litrom kipuće vode, promiješati i ostaviti da se ohladi. Potom napraviti kvas. Kvasac razmutiti sa šećerom i 1 dl mlake vode te pustiti da se digne. Kad se ohladilo kukuruzno brašno, staviti kvas i sve dobro promiješati. Nakon toga se stavi raženo brašno te se dodaje voda po potrebi i sve se dobro treba promiješati. Tijesto se mijesi i dodaje se još vode i kukuruznog brašna koliko treba. Sve se radi u posudi i tijesto se tuče rukama oko deset minuta. Kad je gotovo, ne smije se lijepiti za ruke. Nakon toga, tijesto se diže oko sat vremena, dok se ne udvostruči. Kruh treba premazati premazom da ne ispuca. Nakon toga stavi se peći u zagrijanu pećnicu. Prvih pola sata peče se na najvećoj temperaturi (250 stupnjeva), a onda još sat vremena na 200 stupnjeva.

Nakon doručka i ručka, više se nije jelo, već se prionulo na pripremu kuće za Božić. Sve se taj dan moralo urediti i počistiti, nacijepati drva, nahraniti blago i slično. Posljednja stavka je bila kićenje borovice, a nakon toga je slijedio unos Božića u kuću. Cijela obitelj se okupila u kuhinji, ugasila su se sva svjetla, a glava obitelji, najstariji muški član, otišao je u štalu po slamu. Nakon toga se sa slamom i svijećom vratio u kuću izgovarajući sljedeće: “Daj nam Bog picekov, racekov, telekov, pajcekov, puno zdrave dječice, mira i blagoslova ovoj kući”. Dio slame se potom položio ispod stola, a od preostalog dijela se napravio oblik križa i oko njega su se posipala zrna pšenice te se sve zajedno stavilo ispod stolnjaka. Tamo je stajalo sve do Ivanja, kad se slama iznosila van i stavljala na voćke, kako bi bolje rodile iduće godine.

Navečer se išlo na polnoćku nakon koje se moglo jesti meso, najčešće krvavice. Oni koju ne uzgajaju svinje i ne kolju, danas ih možete kupiti u bilo kojoj mesnici. Ako je u obitelji bilo kiselog zelja, onda se on dinstao i poslužio uz krvavice.

Na sam Božić uglavnom se nije doručkovalo jer se jedva čekalo ručak. Oni najgladniji ujutro su pojeli malo posnog graha, ako ga je ostalo od dana prije. Za božićni ručak u Turopolju se uvijek pripremala guska ili pura s mlincima. Stara narodna kaže da se perad jede na Božić jer nogama kopa unazad – dakle, da tim činom odguruje staru godinu iza sebe – a svinjetina za Novu godinu jer svinja ruje prema naprijed, pa da nadolazeća godina bude dobra.
Božićni ručak bio je u tri slijeda – juha, glavno jelo i desert. Juha se kuhala od iznutrica (pluća, srčeko) i nogica od pure ili patke. U juhu se obavezno stavljao grincek. Danas ga kupujemo na tržnici ili trgovačkom lancu, no prije pedesetak godina postupak je bio daleko drugačiji. Kao što znamo, svaka obitelj je imala vrt na kojoj su uzgajali razno povrće. Kako mi priča baka, mrkva se čuvala u trapu. Njen djed je napravio drvenu kutiju u kojoj se prvo stavio red pijeska, pa zatim red mrkve, pa opet red pijeska, mrkve… I tako sve dok kutija nije puna. Što se tiče ostale “zelenjave”, celera i peršina, prabaka je povrće stavljala u veliku staklenku, posolila i zatvorila, čime je povrće ostalo dugo vremena svježe. Naravno, juha ne bi bila juha bez domaćih rezanaca.

Domaći rezanci
Sastojci:
Pola kg brašna
2 jaja
Malo soli
Vode
Priprema: Sastojci se pomiješaju, tijesto se zamijesi rukama, dodavajući po potrebi malo brašna, dok tijesto ne postane glatko i čvrsto. Tijesto podijeliti na nekoliko dijelova te svaki dio zasebno razvaljati i ostaviti neko vrijeme da se osuši. Ako imate mašinicu za rezance, posao će brzo biti gotov, no nemate li je, dobar nož će biti sasvim dovoljan. Razvaljano tijesto treba zarolati i rezati oštrim nožem na uske trakice. Narezane rezance dobro posušiti na stolnjaku.

Juha od purećih iznutrica
Sastojci:
Pureće iznutrice (srce, pluća, jetra)
Grincek
Rezanci
Sol, papar
Voda
Priprema: Za juhu je najbitnije da se kuha što dulje na laganoj vatri, da krčka. S obzirom da se radi o purećim iznutricama, bit će dovoljno oko sat i pol do dva sata.
U većini turopoljskih kuća, uz puricu ili gusku posluživali su se domaći mlinci.

Mlinci
Sastojci:
Oko 80 dkg brašna
Prstohvat soli
Malo vode
1 jaje (može i bez njega)
Priprema: Sve sastojke izmiješati i mijesti, ali da tijesto nije ni pretvrdo ni premekano. Tijesto treba pustiti da odstoji oko pola sata, pokriveno krpom da se ne osuši. Nakon toga tijesto razdijeliti u nekoliko manjih komada. Svaki komad se treba razvaljati na jako tanko. Iako se tradicionalno mlinci peku na ploči peći na drva, danas postoje druge inačice, a mlinci ispadnu jednako ukusni. Možete ih peći na tavi ili možda jednostavnije, peći na limu (protvanju) u pećnici. Kad se mlinci ispeku, treba ih staviti na hrpu da se ohlade. Kad se ohlade, ako ih ne mislite odmah pripremati, treba ih pohraniti u neku posudu koja se može zatvoriti. Moja baka ih čak stavlja u jastučnicu. Jednako učinkovito. Što se tiče samog posluživanja, postupak je sljedeći: mlince natrgati na manje komade i pofuriti (preliti) ih vrućom vodom i ostaviti neko vrijeme da se natope i omekšaju. Nakon toga ih dobro ocijediti i dodati u ulje/mast na kojem se pekla pura što će im dodati taj okus zbog kojih su neodoljivo ukusni. Dodati začina po potrebi.

Purica
Sastojci:
1 purica (cca 2-3 kg)
Ulje
sol
Malo vode
Puno ljubavi i vremena
Priprema: Puricu treba posoliti i popapriti iznutra i izvana, a u unutrašnjost pure možete čak staviti i jednu neoguljenu jabuku. U lim za pečenje staviti ulje i zatim puru staviti peći. Tijekom pečenja, koje traje nekoliko sati (ovisno o kilaži, 1kg = 1 sat), puricu povremeno politi vodom i uljem u kojem se peče.

Kad su juha, purica i mlinci gotovi, stol serviran, vrijeme je za obiteljski ručak. Doduše, danas se još poslužuje francuska salata i još mnogi dodaci. Nekad toga nije bilo. Obično se kao salata posluživala zimnica – kiseli krastavci, cikla ili kisela paprika punjena sa zeljem.

Nakon ručka, moralo se malo zasladiti. Ipak je bio Božić. Naravno, nije se pripremalo sto vrsta kolača, nego jedna ili eventualno dvije vrste, a najčešće je to bila gibanica (makovnjača ili orehnjača) i mramorni kolač.

Orehnjača
Sastojci za tijesto:
50 dkg brašna (oštro za dizana tijesta)
Dva i pol dl mlijeka
1 dl ulja
2 žumanjka
2 žlice šećera
2 žlice ruma
Naribana korica od pola limuna
Malo soli
Jedna svježa germa
Nadjev:
40 dkg mljevenih oraha
15 dkg šećera
10 dkg grožđica
2 dl mlijeka
Korica limuna
Snijeg od dva bjelanjka
Kvas: Blago ugrijati pola dl mlijeka i dodati mu izmrvljenu germu, 2-3 žlice brašna i žličicu šećera. Sve se izmiješa, pokrije i ostavi dizati na toplom mjestu.
Priprema tijesta: U veću posudu prosijati brašno te dodati ostale sastojke (mlijeko, ulje, šećer, rum, žumanjci, limunova korica, sol i kvas). Sve se dobro izmiješa i lupa kuhačom tako dugo dok se tijesto ne počne odvajati od kuhače i posude. Potom se prekrije krpom i ostaviti da se diže. Kad se tijesto udvostruči, staviti ga na pobrašnjenu podlogu, razvaljati na prst debljine, premaže nadjevom, zarolati, staviti u protvan i ostaviti još neko vrijeme da se diže. Potom se premaže razmućenim jajetom i stavi se peči. Nakon pečenja ostaviti da se skroz ohladi jer se gibanica ne smije rezati dok je vruća.

Mramorni kolač
Sastojci:
300 g brašna
150 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
1 vrećica praška za pecivo
3 jaja (bjelanjak i žutanjak posebno)
2 dcl mlijeka
1 dcl ulja
Kakao u prahu
Limunova korica
Priprema: Brašno se prosije s praškom za pecivo. Žumanjci i šećer se miješaju dok smjesa ne postane pjenasta. Zatim se doda brašno s praškom, mlijeko, naribana limunova korica i snijeg od bjelanjaka. Smjesa se razdijeli u dva dijela. U jedan se stavi kakao u prahu, a drugi ostane bijel. Dno lima za pečenje se premaže s uljem i pospe brašnom. Zatim se naizmjence stavlja žlica bijele i žlica crne smjese (jedna do druge), dok se ne popuni cijeli lim. Stavi se peči na umjerenoj temperaturi.

Turopoljska jela su, prije svega, bila jako jednostavna, no jako ukusna. Nadamo se da ste dobili pokoju ideju za blagdanski ručak. Dobar vam tek!

Kultura

FOTO Održan koncert Puhačkog orkestra DVD-a Velika Gorica

Objavljeno

na

Objavio/la

Puhački orkestar DVD-a Velika Gorica održao je jučer (utorak, 27. svibnja 2025., početak u 21 sat) samostalni jednosatni koncert u okviru ”Goričke večeri 16.-28.05.2025.”. Na početku je dirigent Miro Taradi posjetiteljima obećao raznovrstan koncert sa više muzičkih žanrova, od Ludwiga van Beethovena, Carlosa Santane, popularnih filmskih hitova pa sve do mega zvijezde Taylor Swift.

Velika Gorica, 27.05.2025. Koncert Puhačkog orkestra DVD-a Velika Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 27.05.2025. Koncert Puhačkog orkestra DVD-a Velika Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 27.05.2025. Koncert Puhačkog orkestra DVD-a Velika Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Prije izvedbe Beethovene skladbe komponirane za violinu, dirigent je napomenuo da orkestar nema violinu, ali ”to za nas nije problem, u izvedbi će je zamijeniti truba mladog Stefana Georgieva!”

Velika Gorica, 27.05.2025. Koncert Puhačkog orkestra DVD-a Velika Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 27.05.2025. Koncert Puhačkog orkestra DVD-a Velika Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 27.05.2025. Koncert Puhačkog orkestra DVD-a Velika Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Posjetitelji su pljeskom pratili i nagradili orkestar, koji je bio kompletan i bina je bila skoro tijesna za raspoložene izvođače.

Velika Gorica, 27.05.2025. Koncert Puhačkog orkestra DVD-a Velika Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 27.05.2025. Koncert Puhačkog orkestra DVD-a Velika Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 27.05.2025. Koncert Puhačkog orkestra DVD-a Velika Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Puhački orkestar DVD-a Velika Gorica ima tridesetak članova, među kojima su uglavnom djeca i mladi. Orkestrom u ulozi dirigenta ravna profesor Miro Taradi. Njegovim dolaskom muziciranje Puhačkog orkestra DVD-a Velika Gorica poprimilo je novu razinu kvalitete, a repertoar obogaćuje raznovrsnim djelima domaćih i stranih skladatelja te raznih žanrova. Godine 2017. orkestar je organizirao svoj prvi samostalni Božićno-novogodišnji koncert i od tada ga održava svake godine.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Kultura

Oglede“ poziva umirovljenike na sudjelovanje u performansu

Traži se otvorenost, prisutnost i volja za zajedničkim sudjelovanjem, a umirovljenici će sudjelovati u činu kojim se povezuju rad, grad i zajednica.

Objavljeno

na

Objavio/la

Otvoren je Javni poziv umirovljenicima i radno neaktivnim osobama za sudjelovanje u umjetničkom performansu kojim će u četvrtak, 2. listopada biti otvoren „Oglede festival“ izvedbenih umjetnosti i suvremenih umjetničkih praksi na Trgu Stjepana Radića u Velikoj Gorici.

Performans potpisuje renomirani hrvatski vizualni umjetnik Slaven Tolj, a traže se sudionici s područja Velike Gorice i okolnih mjesta – neovisno o godinama, fizičkoj spremnosti, spolu ili prijašnjem iskustvu.

–Sudjelovanje ne zahtijeva posebne vještine, a glumačko i izvedbeno iskustvo nije potrebno, već otvorenost, prisutnost i volju za zajedničkim sudjelovanjem, a umirovljenici će sudjelovati u činu kojim se povezuju rad, grad i zajednica. Naglasak je na prisutnosti i zajedništvu, važna nam je vaša volja i spremnost na sudjelovanje. Jer, rad gradi grad, a grad – to ste vi! – poručuju organizatori.

Prijave su otvorene do 20. lipnja, a evo što sudjelovanje podrazumijeva:

  • minimalno dva do tri kraća susreta ili telefonska poziva (dogovor i priprema s umjetnikom i organizacijskim timom) tijekom ljeta ili rane jeseni
  • obavezno sudjelovanje na dan otvorenja festivala – četvrtak, 2. listopada 2025., u poslijepodnevnim satima.

Kako se prijaviti?

Svoje podatke (ime i prezime, telefon ili e-mail, dob) uz informaciju gdje ste i kako proveli svoj radni vijek (poduzeće, ustanova, obrt, domaćica, kućanica…) pošaljite na mail [email protected] (uz naznaku: Javni poziv za umirovljenike ) ili nas nazovite na broj: 099 4063 273 (Matea). Prijave su otvorene do 20.6.2025.

Glumačko i izvedbeno iskustvo nisu potrebni. Sudjelovanje u performansu nije fizički zahtjevno te neće narušiti vašu privatnost, dostojanstvo ili prijeći osobnu granicu.

Nastavite čitati

Kultura

Matičin četvrtak – Knjiga „Digitalni mediji“ dr. sc. Lidije Eret bit će predstavljena u Galženici

U Područnoj knjižnici Galženica bit će predstavljena knjiga koja otkriva kako modernizirati nastavu uz pomoć digitalne tehnologije

Objavljeno

na

Objavio/la

U sklopu 315. Matičina četvrtka, Matica hrvatska – Ogranak Velika Gorica organizira predstavljanje knjige „Digitalni mediji – Kako unaprijediti nastavu“, autorice dr. sc. Lidije Eret. Ono će se održati u Područnoj knjižnici Galženica, na adresi Trg Stjepana Radića 5, a moći će se pratiti i putem web stranice Ogranka nekoliko dana nakon predstavljanja uživo. Ulaz je slobodan.

Autorica knjige, dr. sc. Lidija Eret, rođena je 1982. godine u Zagrebu. Nakon što je 2006. diplomirala na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, dvanaest je godina radila kao učiteljica matematike te stekla status učitelja mentora. Doktorirala je 2016. na području odgojnih znanosti, a od 2018. godine stalno je zaposlena na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje predaje obrazovne kolegije nastavničkog usmjerenja na Preddiplomskom studiju politologije.

Uz primarni angažman, dr. sc. Eret surađuje i s Učiteljskim fakultetom te Prirodoslovno-matematičkim fakultetom. Njezini znanstveni interesi uključuju suvremene pedagoške pristupe, metodiku političke edukacije te posebno multimedijsku didaktiku i digitalne tehnologije u obrazovanju. U svojim istraživanjima često koristi kvalitativne metode te redovito objavljuje stručne i znanstvene radove, kao i sudjeluje na domaćim i inozemnim skupovima.

Predstavljanje knjige „Digitalni mediji“ donosi priliku da se publika upozna s aktualnim pristupima digitalizaciji nastave te mogućnostima primjene tehnologije u obrazovnom procesu.

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Održano 12. Državno prvenstvo mažoretkinja HUMT-a i Europa Grand Prix EMTA-a u Crikvenici. Kup Hrvatske osvojile Mažoretkinje Dubrovčan

Objavljeno

na

Objavio/la

Državno prvenstvo mažoretkinja u organizaciji Hrvatskog udruženja mažoret timova (HUMT), predsjednik Vlado Palac, održano je u organizaciji HUMT-a i suorganizaciji Grada Crikvenice i Turističke zajednice Crikvenice prošlog vikenda (23. do 25. svibnja 2025. godine). Prvenstvo je u Crikvenici u Sportskoj dvorani otvorio izaslanik gradonačelnice Grada Crikvenice.

Crikvenica, 23.-25.05.2025. 12.Držžavno prvenstvo HUMT-a i Europa Grand Prix EMTA-e. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Crikvenica, 23.-25.05.2025. 12.Držžavno prvenstvo HUMT-a i Europa Grand Prix EMTA-e. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Crikvenica, 23.-25.05.2025. 12.Držžavno prvenstvo HUMT-a i Europa Grand Prix EMTA-e. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Sudjelovalo je, prema prijavama udruga, više od 750 mažoretkinja iz 19 udruga: Belečke mažoretkinje (Belec), Halubajke (Viškovo), Jelačićke-Zaprešićke mažoretkinje (Zaprešić), Kutinske mažoretkinje (Kutina), Mažoretkinje DND Budinščina, Mažoretkinje Dubrovčan (Dubrovčan), Mažoretkinje Grada Splita, Mažoretkinje Grada Sveti Ivan Zelina, Plesna udruga Dijamant (Sisak), Plesna udruga Magi (Graberje Ivaničko), Plesna udruga Ritmokracija (Brdovec), Plesna udruga Stardance (Sisak), Plesni klub Barbara (Velika Mlaka – Velika Gorica), Primoštenske mažoretkinje (Primošten), Rogozničke mažoretkinje (Rogoznica), Tribunjske mažoretkinje (Tribunj), Triljske mažoretkinje (Trilj), Vodiške mažoretkinje (Vodice) i Drniške mažoretkinje (Drniš).

Crikvenica, 23.-25.05.2025. 12.Držžavno prvenstvo HUMT-a i Europa Grand Prix EMTA-e. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Crikvenica, 23.-25.05.2025. 12.Držžavno prvenstvo HUMT-a i Europa Grand Prix EMTA-e. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Crikvenica, 23.-25.05.2025. 12.Držžavno prvenstvo HUMT-a i Europa Grand Prix EMTA-e. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Crikvenica, 23.-25.05.2025. 12.Držžavno prvenstvo HUMT-a i Europa Grand Prix EMTA-e. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Na trodnevnom natjecanju izvedeno je sveukupno 320 koreografija u konkurenciji kadetkinja, juniorki i seniorki. Izvedbe je ocjenjivao sudački žiri u sastavu: Vlado Palac, Lucija Palac, Ivana Mišević (svi iz Velike Mlake), Josipa Razum (Ivanić Grad), Sara Bogović (Veliko Trgovišće), Ana Marija Benčić (Kutina), Mateja Bauman, Katarina Ahel (obje iz Siska), Petra Kocman  (Budinščina), Mateja Letoja, Tajana Kovačević (obje Viškovo) i Kristijan Bogdanović (Beograd). Delegat natjecanja: Vlado Palac.

Crikvenica, 23.-25.05.2025. 12.Držžavno prvenstvo HUMT-a i Europa Grand Prix EMTA-e. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Crikvenica, 23.-25.05.2025. 12.Držžavno prvenstvo HUMT-a i Europa Grand Prix EMTA-e. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Crikvenica, 23.-25.05.2025. 12.Držžavno prvenstvo HUMT-a i Europa Grand Prix EMTA-e. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Mažoretkinje Dubrovčan pobjednice su Kupa Republike Hrvatske u konkurenciji seniorki (drugi put uzastopce) s minimalnom prednošću ispred Plesnog kluba Barbara. U konkurenciji juniorki Kup nije ni dodijeljen, jer niti jedna udruga nije ispunjavala minimalne uvjete (jedan defile i dvije velike formacije). U konkurenciji kadetkinja Kup su odnijele mažoretkinje PK Barbara.

Crikvenica, 23.-25.05.2025. 12.Držžavno prvenstvo HUMT-a i Europa Grand Prix EMTA-e. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Crikvenica, 23.-25.05.2025. 12.Držžavno prvenstvo HUMT-a i Europa Grand Prix EMTA-e. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Crikvenica, 23.-25.05.2025. 12.Držžavno prvenstvo HUMT-a i Europa Grand Prix EMTA-e. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Trećeg dana na prvenstvu mažoretkinje su se natjecale i za priznanja odnosno medalje Europa Grand Prix pod okriljem Europske asocijacije mažoret timova (EMTA), a sudjelovale su i mažoretkinje iz Njemačke, Poljske, Švicarske, Srbije i Crne Gore. Predsjednica Francuske nacionalne asocijacije sudjelovala je u mimohodu zastava i predstavljanju članica.

Crikvenica, 23.-25.05.2025. 12.Držžavno prvenstvo HUMT-a i Europa Grand Prix EMTA-e. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Crikvenica, 23.-25.05.2025. 12.Držžavno prvenstvo HUMT-a i Europa Grand Prix EMTA-e. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Crikvenica, 23.-25.05.2025. 12.Držžavno prvenstvo HUMT-a i Europa Grand Prix EMTA-e. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Voditeljica programa bila je Dina Jurić.

Galerija fotografija

 

Nastavite čitati

Kultura

Lučićevi umjetnici donose u Tuđmanac glazbenu čaroliju pod zvijezdama

Umjetnička škola Franje Lučića daje svoj doprinos gradskoj manifestaciji Goričke večeri

Objavljeno

na

U sklopu Goričkih večeri, Umjetnička škola Franje Lučića sutra vas poziva na koncert „Glazbena čarolija pod zvijezdama“ u Parku dr. Franje Tuđmana. Koncert će održati zbor, orkestar i band Umjetničke škole.

–Iz Mjuzikla „Mačke“ izvest ćemo poznati glazbeni broj Memory, zatim točku koju smo već izvodili tijekom godine, a to je Baba Yetu, publiku će sigurno oduševiti i Circle of life iz crtića i mjuzikla Kralj lavova. Vokalno će se predstaviti naši solisti Sara Požgaj, Marta Naglić i Matija Rabadan a profesor Marko Požgaj na blokflauti imat će točku iznenađenja – najavila je Tea Krčelić Rabadan, profesorica u Umjetničkoj školi.

Koncert počinje u 20 sati, a u slučaju lošeg vremena održat će se u dvorani Gorica.

Nastavite čitati

Reporter 448 - 14.05.2025.

Facebook

Izdvojeno