Povežite se s nama

Vijesti

Predstavnici Grada sutra se druže s građanima

Od 10,30 sati ispred Tržnog centra dijelit će maslinove grančice

Objavljeno

na

Kultura

U Buševec stiže komedija o muško-ženskim odnosima ‘Prvi muževi se bacaju u vodu’

Najdugovječnijih hrvatskih glumica Jadranka Elezović utjelovit će šest potpuno geografski i socijalno različitih žena.

Objavljeno

na

Jedna od najdugovječnijih hrvatskih glumica, Jadranka Elezović stiže 18. svibnja u Buševec s duhovitom komedijom “Prvi muževi bacaju se u vodu”.

U više od 40 godina umjetničkog staža koje je provela u kazalištu “Kerempuh” obradovala nas je brojnim kazališnim, ali i televizijskim ulogama. Ona posljednja televizijska, babe Stane Skorupović iz serije “Na granici”, donijela joj je novu popularnost i među sasvim mladom publikom što glumicu posebno veseli.

Komediju “Prvi muževi bacaju se u vodu” autorski potpisuje jedan od naših najizvođenijih komediografa Matko Elezović te na duhovit način progovara o muško – ženskim odnosima iz viđenja šest potpuno geografski i socijalno različitih žena od domaćice, poslovne uspješne žene pa sve do animir dame. Svih 6 likova donosi nam upravo Jadranka Elezović ponovno oduševljavajući publiku maestralnom glumom.

Ne sumnjamo da će nakon popularnih predstava „Vesele žene hrvatske“ i “Vlaška posla” i duhovita komedija “Prvi muževi bacaju se u vodu” jednako oduševiti, razgaliti i nasmijati buševečku publiku.

Predstava počinje u 20 sati u Domu kulture Buševec. Prilog za ulaz je 10 eura, a obvezna je rezervacija mjesta na mobitel 098 829 907.

Foto: FB Tvornica smijeha

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Održan koncert Uwe Köllera i Ulricha Walthera u Crkvi bl. Alojzija Stepinca

Objavljeno

na

Objavio/la

Velika Gorica, 05.05.2024. Koncert u Crkvi bl. Alojzija Stepinca. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Trećeg dana na 18. Velikogoričkom Brass festivalu koncert su sinoć (nedjelja, 05.05.2024., početak u 20 sati) u Crkvi bl. Alojzija Stepinca održali Uwe Köller – truba i Walther Ulrich – orgulje, glazbenici iz Austrije (obadva su rođena u Njemačkoj).

Velika Gorica, 05.05.2024. Koncert u Crkvi bl. Alojzija Stepinca. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Uwe Köller (rođen 1964. u Neussu, Njemačka) je nakon studija trube (1978. – 1988.) u Dusseldorfu, Parizu i u Berlinskoj filharmoniji kao stipendist fondacije Herberta von Karajana, započeo svoju karijeru kao orkestralni umjetnik, prvo s Berlinskim filharmonijskim orkestrom, a potom u Operi u Berlinu. Od 1997. bavi se pedagoškim radom kao profesor trube na Univerzitetu u Grazu gdje je od 2000. u statusu redovnog profesora.

Velika Gorica, 05.05.2024. Koncert u Crkvi bl. Alojzija Stepinca. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Ulrich Walther (rođen 1980. u Hagenu, Njemačka) studirao je orgulje i crkvenu glazbu te glazbenu pedagogiju u Stuttgartu. Svoje glazbeno usavršavanje nastavio je kroz privatne studije kod Davida Sangera i na brojnim radionicama kod priznatih umjetnika i pedagoga. Na raznim natjecanjima dobitnik je nekoliko vrijednih nagrada. Profesor je orgulja i improvizacije na Univerzitetu u Grazu. U siječnju 2022. dovršava doktorat na Sveučilištu ”Felix Mendelssohn Bartholdy” u Leipzigu.

Velika Gorica, 05.05.2024. Koncert u Crkvi bl. Alojzija Stepinca. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Umjetnički ravnatelj Festivala Tomislav Špoljar, prof. imao je uvodnu riječ i nešto duže izlaganje u pauzi koncerta.

Velika Gorica, 05.05.2024. Koncert u Crkvi bl. Alojzija Stepinca. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 05.05.2024. Koncert u Crkvi bl. Alojzija Stepinca. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Festival završava danas (ponedjeljak, 06.05.2023., 20 sati) u Dvorani Gorica POU, nastupaju Gileno Santana – truba i Gabriel Selvage – gitara.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Kultura

Put kroz povijest Vukomeričkih gorica večeras u Zavičajnoj zbirci na Ključić brdu

Tri predavanja na ovu temu održat će sakupljač usmene predaje Nikola Pejak. Ulaz je besplatan.

Objavljeno

na

Objavio/la

Večeras od 19 sati u prostorima Zavičajne zbirke Vukomeričkih gorica na Ključić brdu održat će se prvo od tri predavanja o Vukomeričkim goricama. U organizaciji Muzeja Turopolje, predavač Nikola Pejak, sakupljač usmene predaje sa šireg turopoljskog područja i predsjednik Udruge za očuvanje kulturne baštine – Mogut ispriča će posjetiteljima o povijesti imena Vukomeričkih gorica, rimskim cestama prema Pokuplju, rudnicima u Kravarskom, o poznatim povijesnim ličnostima, crkvama i kapelicama.

“Laganim se terasama diže ‘vrhovlje’ od ‘polja’. U početku je uspon posve neznatan. Podno brda ima nješto močvara i čretova, a onda se uz nisko grmlje javlja breza. Odranska šuma, Šiljakovačka dubrava i Mraclinska šuma – još posve hrastove – prelaze onda u ‘vrhovlje’, koje je prekrito vrlo lijepim bukvicima. Vukomeričke gorice nisu visoke, ali su dosta strme pa zato i doline oko Dubranca pokazuju neki osobiti romantički čar. Tu se oko Peršinovca, Kozjače i Kostanjevca na južnim slazovima dolinskim uklopiše med tamnu bukovu šumu i svježe zeleno kestenje, brojni vinogradi pored oraha i voćaka; na kraj vinograda podigla se starinska omašna hrastova ‘klet’ sa prešnicom, nekad, a i danas jošte vesela sastajališta turopoljske gospode.” – a upravo je ovako prije više od sto godina Vukomeričke gorice opisivao Emilij Laszowski.

Iduća predavanja održat će se 13. i 20. svibnja u isto vrijeme na istom mjestu, a govora će biti o tradiciji i običajima te narodnim legendama Vukmeričkih gorica. Ulaz je besplatan.

Nastavite čitati

Crna kronika

Vozio s promilima pa kod Velike Kosnice skrivio prometnu nesreću

Riječ je o 30-godišnjem muškarcu koji je imao 1,34 promila alkohola u krvi.

Objavljeno

na

Ukupno 16 prometnih prekršaja gorička policija utvrdila je kroz vikend akciju ‘Pojačan nadzor vozila i vozača’. Kako navode, ovoga puta najveću koncentraciju alkohola u krvi imao je 30-godišnji muškarac koji je ujedno sudjelovao u prometnoj nesreći na obilaznici kod Velike Kosnice.

Bilo je to u subotu 4. svibnja oko 6 sati ujutro.

– Muškarac se vozio istočnom obilaznicom i dolaskom do Velike Kosnice sudjelovao je kao počinitelj u prometnoj nesreći. Očevidom je utvrđeno da je vozio za vrijeme dok je u organizmu imao prisutnost alkohola u koncentraciji od 1,43 g/kg., što mu je umanjeno za dopuštenu pogrešku od 0,10 g/kg. Istom je privremeno oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati i isključen je iz prometa te će mu naknadno biti uručen Prekršajni nalog – izvijestili su iz policije.

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Sve o prijevozu i parkiranju na AIRVG2024. za one koji su uspjeli osigurati ulaznice

Organizatori su se pobrinuli i za besplatan AIRVG2024 shuttle bus koji će voziti kružne linije po Velikoj Gorici.

Objavljeno

na

Svega par dana ostalo je do velikog zrakoplovnog spektakla koji će se odvijati u subotu 11. svibnja u našem gradu na terminalu stare Zračne luke. Besplatne ulaznice za Zrakoplovni dan i aeromiting AIRVG2024. planule su u svega dva sata. Zbog sigurnosnih mjera, broj ulaznica je bio ograničen, istaknuli su organizatori, a za one koji su uspjeli doći do svoje ulaznice, važno je znati nekoliko infromacija vezanih uz dolazak, prijevoz i parkiranje .

– Pozivamo posjetitelje da za dolazak na AIRVG2024 koriste javni prijevoz i uvedenu besplatnu autobusnu liniju iz Velike Gorice do terminala, a ukoliko dolazite automobilom da parkirate u označenim zonama slušajući upute redara. Ulaz na platformu AIRVG2024 moguć je samo uz prethodno osiguranu ulaznicu – ističu organizatori.

Posjetitelji iz Zagreba do Velike Gorice mogu doći ZET-ovim autobusnim linijama, a to su linija 268 koja kreće s Glavnog kolodvora i polazi svakih 15 minuta, a staje na ulazu u Veliku Goricu što je udaljeno 1 kilometar od terminala. Tu je i linija 290 koja kreće s Kvaternikoovg trga, a polazak je svakih 35 minuta. Linija prolazi kraj terminala.

Organizatori su se pobrinuli i za besplatan AIRVG2024 shuttle bus koji će voziti kružne linije po Velikoj Gorici s polascima svakih 15 minuta, sve od 11:30 do 18:30 sati, a zaustavlja se na označenim autobusnim stajalištima. Više doznajte ovdje. 

– Ukoliko dolazite vlastitim automobilom, upozoravamo da će servisna cesta između novog i starog terminala biti zatvorena, osim za javni prijevoz i zaposlenike. Za dolazak automobilom koristite isključivo ulaz od strane Velike Gorice! Parkiranje na označenim parkiralištima je besplatno. Molimo da pratite upute redara koji će vas uputiti na parkirano mjesto – dodaju organizatori. Više o rasporedu parkirališta kao i prometnoj regulaciji pogledajte ovdje. 

AIRVG2024 svoja vrata posjetiteljima otvara u 12 sati i traje do 18 sati. Za ulaz na platformu sa zrakoplovima potrebna je ulaznica. Letački program Hrvatskog ratnog zrakoplovstva počinje u 15 sati.

Nastavite čitati

Reporter 436 - 11.04.2024.

Facebook

Izdvojeno