Povežite se s nama

Vijesti

KUD Velika Mlaka na Matičinom četvrtku

Izvode izvorne turopoljske pjesme i plesove te sustavno obnavljaju stare običaje Velike Mlake

Objavljeno

na

Na 187. Matičinom četvrtku predstavit će se Kulturno-umjetničko društvo Velika Mlaka. Društvo je osnovano 24. siječnja 1999. godine, a u njemu u ovom trenutku djeluje 110 aktivnih članova.

KUD izvodi izvorne turopoljske pjesme i plesove, ali i izvorni melos drugih krajeva za što je primio brojne pohvale i priznanja. Kako kažu, najvažnija im je pobjeda u koreografiranom folkloru na Gradskoj smotri Grada Velike Gorice. Mlačani su nastupili na mnogim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Gostovali su po cijeloj Europi, Bugarskoj, Makedoniji, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Italiji, Turskoj, Grčkoj i Španjolskoj, a u rujnu će nastupiti na smotri folklora u Crnoj Gori.

Više o njihovim uspjesima i planovima za budućnost možete doznati sutra od 20 sati u Muzeju Turopolja.

Vijesti

Ne propustite svibanjsku akciju dobrovoljnog darivanja krvi

Prvi dan akcije je sutra, a krv možete darovati od 9 do 13:50 sati.

Objavljeno

na

Darivanje krvi plemeniti je čin kojim možete nekome spasiti život! Budući da je stanje zaliha krvi promjenjivo, dobro je redovito se odazivati akcijama darivanja krvi. Pa na svibanjsku trodnevnu akciju pozivaju Velikogoričkane iz Gradskog Društva crvenog križa Velika Gorica.

Trodnevna akcija trajat će od sutra pa sve do srijede u prostorijama goričkog Crvenog križa na adresi Cvjetno naselje 16.

Krv sutra možete darovati od 9 do 13:50 sti, u utorak 28. svibnja od 12 do 17:50 sati te u srijedu 29. svibnja od 13 do 18:50.

– Pozivamo sve građane da se pridruže velikoj obitelji heroja koji malom gestom spašavaju ljudske živote – pozivaju iz Crvenog križa.

Krv može darivati svaka osoba dobrog općeg zdravstvenog stanja u dobi od 18 do 65 godina i tjelesne težine iznad 55 kilograma. Muškarci mogu darivati krv četiri puta godišnje, a žene tri puta godišnje. Prije darivanja preporuča se pojesti lagani obrok i popiti dovoljno bezalkoholne tekućine.

Nova akcija bit će idući mjesec i to 24., 25. i 26. lipnja.

Naslovna fotografija: Crveni križ Velika Gorica

Nastavite čitati

HOTNEWS

Na rubu Svemira: Gorički gimnazijalci lanisrali meteorološki balon

Riječ je o najnovijem projektu Ventus 1 ekipe okupljene u udrugu i prvi hrvatski raketni startup ‘Nucleus Aerospace’.

Objavljeno

na

Ekipa okupljena u udrugu i prvi hrvatski raketni startup ‘Nucleus Aerospace’ otišla je korak dalje te su jučer realizirali svoj najnoviji projekt Ventus 1. Većinu ekipe čine učenici goričke Gimnazije, a dolaze iz Velikog Polja, Velike Mlake i Velike Gorice.

Misiju Ventus 1, realizirali su Luka Niuć, Ante Matković, Andrija Hrvojević, Tomislav Penava, Marko Miličević, Ivan Nuić, Lucija Legin, Ana Hrvojević, Leon Beloša, Karlo Matković.

Ventus 1 je meteorološki balon sa sondom u kojoj se nalaze tri kamere, maketa CroCube satelita i elektronika koja mjeri određene parametre tijekom leta. Plan „Nucleusovog“ tima je poslati ga u visinu od čak 40 km. Glavna zadaća kamera postavljenih na meteorološkoj sondi Ventusa 1 je bilježiti spektakularne vidike koji će biti vidljivi u Svemiru – zakrivljenost Zemlje, tamu Svemira i Hrvatsku s te visine.

– U spomenutu sondu stavljena su imena i prezimena sudionika „Nucleusove“ radionice tijekom koje su vršene pripreme za našu najnoviju misiju. Na taj simboličan način dio njih će biti na rubu Svemira, dalje negoli je bio ijedan Hrvat – s ponosom poručuju iz „Nucleusa“.

A evo i kako je način spuštanja Ventuasa 1 opisao predsjednik udruge „Nucleus aerospace“ Luka Nuić.

– Meteorološki balon na Zemlji ima promjer 2,5 m, a kada dođe na visinu od 40 km promjer se proširi na 12 m te balon pukne. Kada pukne, aktivira se padobran tako što se otvori tijekom prolaska kroz atmosferu kada lovi zrak te polako sondu spušta na Zemlju. Njeno kretanje pratimo s pomoću GPS-a. Nakon što doznamo točnu lokaciju spuštanja, Nucleusov tim kreće na teren da ju pronađe – ispričao je Nuić.

– Zanimljivo je da je na meteorološkoj stanici i maketa satelita CroCube, koja je danas skupa s njom odletjela u svemirska prostranstva, dok je u planu da originalna verzija satelita CroCube bude lansirana u listopadu ove godine – pojasnio je Luka Nuić.

CroCube je prvi hrvatski satelit čije se lansiranje očekuje 15. listopada ove godine. Riječ je o nanosatelitu klase „1U Cubesat“ dimenzija 10x10x10 cm, a težine oko 1,1 kg. Kockasti oblik satelita odgovara hrvatskom nacionalnom simbolu prepoznatljivom u cijelom svijetu – crveno-bijelim kockicama pa misija zato s ponosom nosi naziv CroCube – Prva hrvatska kockica u Svemiru.

Više o tome doznajte na web-stranici crocube.hr.

Inače, ovi mladi zaljubljenici u svemir do sada su uspjeli lansirati svoje dvije rakete, Nucleus Aerospace, udruga i prvi hrvatski raketni startup, dosad je uspio lansirati svoje dvije rakete, jednostupanjsku suborbitralnu raketu Curie I te još veću i bržu raketu Curi I-EX.

Ovaj projekt velikogoričkih gimnazijalaca podupro je JANAF d.d.

Foto: Luka Beloša

Nastavite čitati

Moja županija

Prekomjerno bacanje hrane globalni je problem koji možemo rješiti edukacijom i odgovornim ponašanjem

Stoga je održana konferencija na temu ‘Uloga gradova u smanjenju i sprečavanju nastanka otpada od hrane’.

Objavljeno

na

Kako utjecati na smanjenje i sprječavanje otpada od hrane kada istovremeno raste broj stanovnika u opasnosti od siromaštva, i koju ulogu u svemu tome mogu odigrati jedinice lokalne uprave bila je tema konferencije ‘Uloga gradova u smanjenju i sprečavanju nastanka otpada od hrane’ koju je u goričkom Poduzetničkom inkubatoru organizirala VE-GO-RA-e i Inventivna rješenja koji su ujedno i partneri na projektu Cities2030.

– Cilj projekta je razvoj gradskih sustava hrane, a mi smo prepoznali ovaj projekt ‘Hrana nije otpad’ i inicijativi za potpisivanje Dobrovoljnog sporazuma kao dodatni poticaj za osvještavanje javnosti i lokalne uprave o važnosti tog problema. Potpisnici sporazuma obvezuju se da će izraditi vlastite operativne planove kojima je cilj da za 30 posto do 2028. godine smanje postojeći otpad od hrane – istaknula je voditeljica projektnog tima Cities2030, Violeta Crnogaj iz goričke Vegore.

Konferencija ‘Hrana nije otpad’ – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Velike količine otpada od hrane postale su vrlo bitan izazov za sve, pa je slijedom toga i Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo projekt “Hrana nije otpad“ i s tim u vezi inicijative potpisivanja Dobrovoljnog sporazuma sa dionicima zainteresiranim za rješavanje ovog problema.

– Cilj konferencije bio je da se upozna gradove s važnosti hrane odnosno da hrana nije otpad. Na jesen ćemo održati posljednju konferenciju ovog četverogodišnjeg projekta, a na kojoj će Grad Velika Gorica potpisati Dobrovoljni sporazum s Ministarstvom poljoprivrede – rekla je Mateja Kalisar, ravnateljica goričke Razvojne agencije.

Konferencija ‘Hrana nije otpad’ – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Prošle godine spomenuti je sporazum potpisala i Zagrebačka županija, koja je predstavila svoje aktivnosti kao budući novi potpisnik. Gordana Matašin voditeljica odsjeka za ruralni razvoj pri Upravnom odjelu za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije istaknula je kako je veliki problem stvaranja otpada od hrane. I financijski, ali i veliki je pritisak na okoliš.

– Predstavili smo svoj nacrt koji ćemo uputiti prema Ministarstvu. Ono na čemu smo se mi bazirali je da pojačamo naše strateške dokumente s ciljevima koje želimo ostvariti, a to je smanjiti nastajanje otpada. Drugi najveći naglasak je na edukaciji, od djece vrtićke dobi pa sve do potrošača. Želimo proširiti i pojačati tu svijest kao i informirati o mogućnostima kako zbrinuti hranu, ponovno upotrijebiti, ali i smanjiti njeno bacanje – istaknula je Matašin te dodala kako neka ispitivanja pokazuju da više od 30 posto ljudi baca hranu u smeće.

Konferencija ‘Hrana nije otpad’ – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Ta je hrana nepovratno izgubljena jer čak ni ne dođe do biootpada. Zabrinjavajuće je i to da čak 70 posto otpada se stvara u kućanstvima. To pokazuje da građani jako loše planiraju i bacaju puno hrane. Cilj nam je da se to sve iskoristi i ne dođe čak niti do biootpada. Želimo osvijestiti ljude da gledaju na rokove proizvoda, planiraju svoju kupovinu kao i pripremu obroka – poručuje Matašin.

Inače, konferencija je bila organizirana prema UN Food System Independent Dialogue inicijativi vezanu uz Food2030 Agendu.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

 

Nastavite čitati

Sport

Dinamo Hidrel u Novom Čiču lako dobio Ostrnu

Opet brojni promašaji i neumorno navijanje novoosnovane skupine Dinamovaca.

Objavljeno

na

Objavio/la

U 24. kolu prvenstva 1. županijske lige jug, Dinamo Hidrel je bez problema dobio Ostrnu iz istoimenog mjesta nedaleko Rugvice. Od 1. minute bilo je jasno da je to jednosmjerna cesta. Nošeni neprekidnim navijanjem novoosnovane skupine, Hidrel je napadao u valovima i već u 7. minuti Kadoić je pogodio nisko lijevi kut nakon kombinacije po istoj strani. Domaći Ultrasi bili su na nogama.

Foto: Mato Paviša

Nakon toga opet se ponovilo viđeno doma kontra Samoborskog Otoka prije dva tjedna. Prilike za “plave” su se redale, a pogotka nema kao da je mreža gostiju “zacoprana”. Nije pomogao ni dodatni odmor nakon 22. minute (sudac je tako odlučio) i konzultacija na klupi Hidrela pa se na odmor otišlo minimalnim vodstvom domaćih.

Foto: Mato Paviša

Nakon odmora sve je riješio Domagoj Šuk u 48. minuti. Primio je loptu desno i driblingom krenuo u sredinu te prizemni udarcem efektno pogodio bliži donji kut za novo slavlje Ultrasa, ali i Šukovih najbližih među kojima je bio i jednogodišnji sin. Čestitka majstore.

Foto: Mato Paviša

Kanonada pogodaka konačno se dogodila od 75. i pogotka igrača s klupe Marija Pavlovića na asistenciju Žarine. Do kraja za Dinamo su još zabili Luka Balabanić-Džoić, Karlo Španiček i Filip Žarina (zbog lakše ozljede ušao s klupe) pa je onda iz igrao morao iskusni i neprelazni stoper Petar Vukadin.

Foto: Mato Paviša

Odmah nakon utakmice igrači Hidrela otišli su pred svoje navijače i s njima proslavili još jednu pobjedu.

Foto: Mato Paviša

DINAMO HIDREL – OSTRNA 6-1

NOVO ČIČE Igralište Dinama Hidrel. Igrano 25. svibnja od 17.30. Gledatelja 60. Sudac: Radišić (Zaprešić). Pomoćnici: Marin Oslaković (Domaslovec) i Damir Ratešić (Hrastina). Delegat: Tomislav Vlahović (velika Gorica).

STRIJELCI: 1-0 Kadoić (7), 2-0 Šuk (48), 3-0 Pavlović (75), 4-0 Balabanić-Džoić (78), 5-0 Španiček (85), 6-0 Žarina (87), 6-1 Hegedušić (90).

DINAMO HIDREL: Šimić (od 83. Šafranko), Vukadin (od 83. Valec), Španiček, Đuksi, Balabanić-Džoić, Lacković (od 61. Žarina), Šuk (od 61. Groznica), Babić (od 46. Cavrić), Hemen (od 83. I. Varivoda), Kadoić, F. Hrkovac (od 46. Pavlović). Trener: Mario Paviša

OSTRNA: Čivić, Lepan, M. Jaković, Hegedušić, Tokić, Čurković, Nestić, G. Jaković, Žarko, Stublić, Žunić. Trener: Tomislav Knez

IGRAČ UTAKMICE: Domagoj Šuk

Nastavite čitati

Obrazovanje

FOTO Erasmus+ projekt Srednje strukovne škole Velika Gorica – Obrazovanje odraslih

Objavljeno

na

Objavio/la

Srednja strukovna škola Velika Gorica (SSŠVG) je u okviru međunarodnog Erasmus+ projekta obradila temu mobilnosti ”Job Shadowing in Adult Education” (Obrazovanje odraslih) u ovom tjednu (22. do 23. svibnja 2024.). Škola partner bila im je Escola Secundaria de Santa Maria iz Grada Sintra u Portugalu.

Velika Gorica, 22.05.2024. Erasmus+ projekt SSŠVG-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 22.05.2024. Erasmus+ projekt SSŠVG-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kako se odvijala dvodnevna aktivnost dobili smo obavijest od Ljliljane Vidaković, prof., koja je koordinator mobilnosti u SSŠVG: – U našem školskom timu bili su: ravnatelj Miroslav Antolčić, Marija Huzjak – Šaban, Jasminka Jurčić, Jadranka Bakula, Matija Majdak, Sanja Šipušić Komar, Marijana Šapina, Milica Rupčić te iz RCK-a Marko Jergovski, Matija Galeković i Vedran Kranjec (vanjski suradnik).

Velika Gorica, 22.05.2024. Erasmus+ projekt SSŠVG-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

U mobilnosti su sudjelovale 4 nastavnice  iz Portugala –  Maria Carlota Lopes Soares Borges Gaspar koordinatorica Erasmus+ projekata u njihovoj školi (Escola Secundária de Santa Maria – Sintra), Laura Maria Martins Filipe, Sandra Jacinto de Abreu i Maria Alice Alves Duarte Gaspar Feliciano.

Velika Gorica, 22.05.2024. Erasmus+ projekt SSŠVG-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Ciljevi aktivnosti bili su: upoznavanje s inovativnim metodama učenja u strukovnom obrazovanju odraslih, razvijanje i jačanje vještina poučavanja nastavnika prikladnih obrazovanju odraslih, korištenje digitalnih alata u obrazovanju odraslih u svrhu poboljšavanja njihove uključenosti u svijet digitalnih tehnologija, razmjena i obogaćivanje iskustava nastavnika.

Velika Gorica, 22.05.2024. Erasmus+ projekt SSŠVG-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 22.05.2024. Erasmus+ projekt SSŠVG-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nakon dočeka nastavnice iz Portugala upoznale su se sa SSŠVG-a, hrvatskim obrazovnim sustavom i znamenitostima Velike Gorice i Turopolja. Škola partner predstavila je svoju školu i portugalski sustav obrazovanja. Uslijedio je kratak obilazak škole i školskih radionica. Poslijepodnevni sati bili su rezervirani za kulturne i edukativne aktivnosti. Posjetili smo Muzej Turopolja.

Velika Gorica, 22.05.2024. Erasmus+ projekt SSŠVG-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 22.05.2024. Erasmus+ projekt SSŠVG-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Po povratku u školu održane su prezentacije o portugalskom i hrvatskom sustavu obrazovanja odraslih. Gosti su imali priliku prisustvovati oglednim satovima naših nastavnika, Jadranke Bakule i Matije Majdaka te iz prve ruke iskusiti strukovno obrazovanje odraslih i to za zanimanja tehničar za vozila i vozna sredstva, strojarski računalni tehničar, tehničar za elektroenergetiku i tehničar za mehatroniku. Po završetku sata bilo je prilike za razgovor s polaznicima i nastavnicima.

Velika Gorica, 23.05.2024. Erasmus+ projekt SSŠVG-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

U četvrtak, 23. svibnja 2024. upoznali su se i s ostalim mogućnostima obrazovanja odraslih u Velikoj Gorici, s Pučkim otvorenim učilištem odnosno s Veleučilištem Velika Gorica. Dan smo upotpunili i s kulturnim aktivnostima posjetivši Centar za posjetitelje Turističke zajednice grada Velike Gorice. Poslijepodne je bilo rezervirano za obilazak i upoznavanje s našim Regionalnim centrom kompetentnosti u strojarstvu – industrija 4.0 s Markom Jergovskim, tehničkim voditeljem RCK.

Velika Gorica, 23.05.2024. Erasmus+ projekt SSŠVG-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 23.05.2024. Erasmus+ projekt SSŠVG-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Gosti su imali priliku prisustvovati i nastavi kolege Vedrana Kranjeca, vanjskog suradnika i predavača iz Srednje škole Ludbreg u učionici sa simulatorima namijenjenoj zanimanju CNC operater. Omogućeno im je da razgovaraju s polaznicima i nastavnikom.

Za uživanje u hrani i piću pobrinuli su se naši učenici konobari iz 1.h razrednog odjela i njihova stručna učiteljica Sanja Gršetić. Veliku podršku realizaciji aktivnosti projekta dali su učenici 3.i razrednog odjela.

Na kraju mobilnosti uslijedila je evaluacija i svečana podjela certifikata.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Reporter 437 - 23.05.2024.

Facebook

Izdvojeno