Povežite se s nama

Vijesti

Knjižnica časti, besplatan je upis za nove članove

Objavljeno

na

Gradska knjižnica Velika Gorica u povodu svog dana, u petak, poklanja besplatan upis za sve koji se prvi put upisuju u knjižnicu. Novi korisnici trebaju sa sobom donijeti osobnu, a djeca zdravstvenu iskaznicu. Upisati se mogu u jednom od tri odjela knjižnice – Središnjem odjelu za odrasle, u Područnoj knjižnici Galženica ili u Dječjem odjelu.

“Protekle godine obilježeno je 130. godina od otvorenja Prve čitaonice u Velikoj Gorici i jednako toliko godina knjižničarstva u Turopolju. Taj dan tradicionalno obilježavamo 3. ožujka, a i ove godine besplatno ćemo upisivati nove članove. Također je obilježena i 10. obljetnica djelovanja samostalnog Dječjeg odjela, a godinu ranije 35. godina rada Područne knjižnice Galženica. Povodom ovih važnih obljetnica u izdanju knjižnice objavljena je monografija “Gradska knjižnica Velika Gorica u lokalnoj zajednici: 130. obljetnica osnivanja Prve čitaonice u Velikoj Gorici” čije će se svečano predstavljanje održati na Dan knjižnice”, podsjetili su iz knjižnice.

U vrijeme predstavljanja monografije, od 11.30 do 14 sati, sva tri odjela knjižnice će biti zatvorena te se korisnici ili oni koji to žele postati u to vrijeme neće moći upisati.

“Za one koji se tijekom tog dana ne uspiju upisati zbog izvanrednog radnog vremena knjižnice, omogućit ćemo naknadni besplatan upis tijekom sljedećeg dana. Svaki šesti stanovnik Velike Gorice i okolice naš je član, pridružite nam se i Vi”, pozvali su iz knjižnice.

 

Crna kronika

Strava na državnoj cesti Split-Sinj: Vozilo s devetero migranata sletjelo s ceste i udarilo u zid! Na mjestu poginulo njih četvero, među njima i dijete

Nakon ove teške tragedije, u kojoj je još pet ozlijeđenih osoba, među kojima je također jedno dijete, s teškim ozljedama prevezeno u KBC Split, oglasio se i ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović. Evo što je rekao!

Objavljeno

na

Stravična prometna nesreća dogodila se jutros oko 7 sati na kolniku državne ceste Split – Sinj u Brnazama. Tijekom policijske potjere osobni automobil mađarskih registarskih oznaka izletio je s ceste i zabio se u zid.

– Jutros oko 7 sati u mjestu Brnaze dogodila se prometna nesreća, slijetanje osobnog vozila izvan kolnika koje je nakon toga udarilo u zid. Utvrđeno je kako se u vozilu nalazilo ukupno devet osoba, od koji su četiri smrtno stradale na mjestu događaja. Ostale osobe koje su se nalazile u vozilu su prevezene na pružanje liječničke pomoći. Prema prvim informacijama poginule osobe su najvjerojatnije migranti. O događaju je izviješteno nadležno državno odvjetništvo koje će rukovoditi očevidom. Zbog obavljanja očevida, u 09.30 sati državna cesta D-1 u mjestu Brnaze zatvorena za promet – izvijestila je Policijska uprava splitsko-dalmatinska.

Foto: 16.05.2024., Brnaze, Sinj/Ivo Cagalj/PIXSELL

Nakon ove teške tragedije, u kojoj je još pet ozlijeđenih osoba, među kojima je također jedno dijete, s teškim ozljedama prevezeno u KBC Split, oglasio se i ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović.

– Vozilo je izbjeglo jedan policijski punkt, nije se radilo o klasičnoj potjeri, već je automobil vozio velikom brzinom i u zavoju nije uspio skrenuti, već se zabio u zid – rekao je ministar MUP-a.

Istaknuo je kako se to događa kada vozila, ne samo ona s migrantima, voze velikom brzinom pokušavajući izbjeći policijske punktove.

Ministarstvo je utvrdilo povećanje od 108 posto ulazaka na istočnoj mediteranskoj ruti i više 30 posto iz Bosne i Hercegovine u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ovdje se nažalost dogodila ovakva situacija, ali policija nastoji sve učiniti da izbjegne da stradaju građani i policijski službenici. Nažalost, ovdje su stradali migranti – rekao je ministar Božinović, te potvrdio kako se traga za još jednim vozilom, a izjavu prenosi Dnevnik.hr.

 

Naslovna fotografija: Ivo Cagalj/PIXSELL

Nastavite čitati

Crna kronika

Mladi dečki u sitne noćne sate poželjeli sladoleda iz škrinje..nije baš dobro završilo

Zaštitar u noćnoj smjeni odigrao je ključnu ulogu, no jedan obožavatelj besplatnog sladoleda je ipak pobjegao…

Objavljeno

na

Zagrebačka policija izvijestila je o hvatanju na djelu jednog od ukupno dvojice mladih kradljivaca – sladoleda!

– Noćas, 16. svibnja oko 1 sat, u Novom Zagrebu, u Ulici Damira Tomljanovića Gavrana, na području parka, dvojica tada nepoznatih počinitelja provalila su u škrinju i otuđila sladoled. U navedenom ih je uočio zaštitar te su se oni dali u bijeg. Jednog od njih, 19-godišnjaka, zaštitar je uhvatio te zadržao do dolaska policije, dok je drugi pobjegao ispustivši otuđeno na mjestu događaja. Kriminalističko istraživanje je u tijeku – izvijestila je danas Policijska uprava zagrebačka.

 

Naslovna fotografija: Ilustrativna/ FB Ledo

Nastavite čitati

Crna kronika

U Rakitju gorjelo skladište kartonskog materijala

Požar skladišta u vlasništvu 71-godišnjaka ugasili su vatrogasci, ozlijeđenih nije bilo. Slijedi očevid.

Objavljeno

na

Policijska uprava zagrebačka izvijestila je o požaru koji se u srijedu popodne dogodio u Rakitju.

– Jučer, 15. svibnja oko 14 sati, u Obrtničkoj ulici na Rakitju, iz za sada neutvrđenog razloga izbio je požar skladišta poslovnog subjekta u vlasništvu 71-godišnjaka pri čemu je izgorio kartonski materijal i alat. Požar su ugasili vatrogasci, a ozlijeđenih osoba nije bilo. Slijedi očevid – kratko su izvijestili iz PUZ-a.

 

Naslovna fotografija: Ilustrativna/Matthias Fischer/pixabay.com 

Nastavite čitati

promet

U Zagrebu danas prometni krkljanac – tramvaji ne voze Ilicom do Trga bana, Jurišićevom, preko Zrinjevca, Frankopanskom, Savskom…i tako do 15:30!

Još kad uz detalje ove vijesti koja će sigurno ‘razveseliti’ brojne Velikogoričane koji rade u Zagrebu, pročitate i kakve nam vremenske prilike najavljuju prognostičari, samo se sjetite one dobre, stare – ‘samo pomalo’!

Objavljeno

na

U četvrtak 16. svibnja, od 8.05 do 15.30 sati, zbog sanacije energetskog kabla, bit će obustavljen tramvajski promet llicom, od Ulice Republike Austrije do Trga bana Josipa Jelačića, Jurišićevom, Ulicom Franje Račkog, preko Zrinjevca, te Frankopanskom i Savskom sjeverno od Vodnikove, obavijestili su iz ZET-a.

Tramvajske linije 1, 6, 11, 12, 13, 14 i 17 prometovat će izmijenjenim trasama u oba smjera:

Linija 1: Zapadni kolodvor – Jukićeva – Vodnikova – Glavni kolodvor – Draškovićeva – Ulica kneza Mislava – Borongaj
Linija 6: Črnomerec – Ulica Republike Austrije – Jukićeva – Glavni kolodvor – Autobusni kolodvor – Sopot
Linija 11: Črnomerec – Ulica Republike Austrije – Jukićeva – Glavni kolodvor – Draškovićeva – Vlaška – Dubec
Linija 12: Ljubljanica – Savska – Ulica grada Vukovara – Držićeva – Šubićeva – Kvaternikov trg – Dubrava
Linija 13: Kvaternikov trg – Trg žrtava fašizma – Glavni kolodvor – Vodnikova – Savska – Ulica grada Vukovara – Žitnjak
Linija 14: Savski most – Savska – Vodnikova – Glavni Kolodvor – Draškovićeva – Mihaljevac
Linija 17: Prečko – Savska – Ulica grada Vukovara – Autobusni kolodvor – Branimirova – Ulica kneza Mislava – Trg žrtava fašizma  – Borongaj

Foto: Ilustrativna/ Musa Ortaç/pexels.com

Još kad uz ovaj već predvidljivi prometni krkljanac u Zagrebu pridodamo i kakve nam vremenske prilike najavljuju prognostičari, samo se sjetite one dobre, stare ‘samo pomalo’!

Za početak DHMZ nam je za današnji četvrtak najavio grmljavinsko nevrijeme za zagrebačku regiju, te je aktiviran i žuti meteoalarm.

– Danas će biti umjereno do pretežno oblačno. Ujutro mjestimično može biti prolazne kiše, a kasno poslijepodne i navečer češća pojava kiše i pljuskova s grmljavinom koji mogu biti izraženiji. Vjetar slab do umjeren istočnih smjerova. Najviša dnevna temperatura od 19 do 22°C – rekao nam je prognostičar Kristijan Božarov.

Ako krećete put mora, prognostičari DHMZ-a za Jadran najavljuju umjereno i jako jugo, moguće i olujno, uz najvišu dnevnu temperaturu zraka od 20 do 25 °C.

 

Naslovna fotografija: Ilustrativna/Patrik Macek/PIXSELL

Nastavite čitati

Vijesti

Svi tragaju za nestalim Nikolom iz Dubrave, ocem 3-godišnje djevojčice! Evo što nam je rekla njegova majka, Svjetlana Gračak

‘Od kad malena Dora ide u vrtić, zadnjih godinu i pol dana, nikada se nije dogodilo da njen tata ne dođe po nju. Hvala svima koji su se angažirali, pomozite nam u potrazi za našim Nikolom!’, rekla nam je majka nestalog, te ispričala što se sve dogodilo u zadnja 24 sata.

Objavljeno

na

Objavio/la

Od večernjih sati u utorak, 14. svibnja, društvene mreže ‘gore’diljem Zagreba i okolice traga se za nestalim Nikolom Gračakom, 35-godišnjakom iz Trnave. Nikola je, baš kao i svakoga jutra zadnjih godinu i pol dana, i jučer ujutro doveo svoju kćerkicu Doru (3 g) u njen vrtić. No, nakon toga..gubi mu se svaki trag. Od njegova nestanka prošla su 24 sata.

Ispričala nam je to njegova majka, Svjetlana, kojoj je Nikola drugo od ukupno petero djece, sada već sve odrasle, ali obitelj je vrlo povezana i često se, gdjegod radili u svijetu, vraćaju svojoj zagrebačkoj Dubravi.

Obitelj Gračak je za nestanak sina i brata, doznala u utorak tek iza 20 sati, nakon što su primili poziv policije, zbog toga što Nikola nije došao po kćerkicu u vrtić.

– Moj sin Nikola živi sam sa kćerkicom u Trnavi, a malenu je ostavio kao i svakog dana ujutro u vrtiću i od tada nitko nije s njime mogao stupiti u kontakt. Prvu objavu o potrazi za našim Nikolom stavila je moja kćerka Maja, nakon što nas je policija nazvala u 20:30 sati s informacijom kako nitko nije došao po malenu u vrtić. Kćerka je samo vrisnula, ostala je u šoku, baš kao i ja, jer to se nikada nije dogodilo.

Iako sam ja, kao baka, uz njega na popisu osoba koje mogu doći po dijete u vrtić, on im nije dao moj novi broj mobitela, jer je rekao da to nije ni potrebno, što i jest bila istina. Nije se dogodilo od kad je Dora s njim, a to je već godinu i pol dana od kad ide u vrtić, da on po nju ne dođe, nikada.

Zato je majka, s kojom se sporazumno razveo nedugo nakon rođenja malene, prva stigla po pozivu policije, jer nisu imali moj broj. I onda je Dorina majka nazvala moju kćerku. Otišli smo u vrtić po malenu, a ja sam odmah zvala i policiju u Dubravi, rekli su nam da provjerimo stan u kući gdje je živio sa kćerkom, jer je gorjelo svjetlo – ispričala nam je majka nestalog Nikole Gračaka.

Kako je prozor bio otvoren nekako su ušli u kuću, pretražili sve prostorije, ali nisu našli nikakav trag ičemu, samo njegovu osobnu iskaznicu..

– Nikola nikad ne bi ostavio kćerku, pa izborio se sudskim putem, za početak da mu se malena vrati iz SOS Dječjeg sela Ladimirevci, gdje je bila s majkom i njezino još troje djece. Imaju zajedničko skrbništvo, majka dolazi viđati dijete, no u tijeku je i dogovorni postupak kako bi Nikola dobio potpuno skrbništvo nad malenom. Planirao je ponovo otići raditi u inozemstvo, radi kao građevinac i električar, ovog puta u Austriju i želio je da Dora ide s njim, za što je dobio i majčino dopuštenje – pojasnila je Nikolina mama.

– Hvala svima koji su se angažirali, a ako netko zna bilo kakvu informaciju, molimo da nas nazovu na već objavljeni broj i u medijima, broj moje kćerke Maje097/670-1528 – rekla nam je završno majka nestalog Nikole, Svjetlana Gračak.

Nestali Nikola Gračak, otac trogodišnje djevojčice – obitelji moli za pomoć u potrazi

Iz Policijske uprave zagrebačke doznajemo kako je obavijest o nestanku Nikole Gračaka objavljena i na službenim stranicama Nestali.hr, te zasad ne raspolažu dodatnim informacijama.

Na stranicama su objavljeni osnovni podaci o njegovom izgledu, a ono što se izdvaja kao specifično obilježje je ‘više ožiljaka po cijeloj dužini desne ruke, na ramenu desne ruke tetovaža malog slova D zelene boje i tetovaža na desnoj nozi u predjelu lista zelene boje’.

 

Naslovna fotografija: Nikola Gračak s tada tek rođenom kćerkicom Dorom/FB N.Gračak

Nastavite čitati

Reporter 436 - 11.04.2024.

Facebook

Izdvojeno