Povežite se s nama

HOTNEWS

Hrvatice se prvi put pridružuju biciklijadi ‘Rapha Women’s 100’, cilj je u Buševcu

Objavljeno

na

Na međunarodnoj biciklijadi ‘Rapha Women’s 100’ svake godine sudjeluje tisuće žena iz cijelog svijeta, a bicikliraju na isti dan. Prošle godine rutu dugu 100 kilometara vozilo je 8.000 žena iz 53 zemlje svijeta. Ove godine ‘Rapha Women’s 100’ pridružuju se i Hrvatice i to zahvaljujući Udruzi ‘Moj Buševec’. Biciklijada kreće u nedjelju s Budneka u 8 sati, a završava oko 18 sati u Buševcu.

 

“Treba se prijaviti na [email protected] do subote u 12 sati. Jako se veselim jer je već prijavljeno 73 djevojke iz svih dijelova. Jedna djevojka će čak u Slavoniji voziti sama svoju utrku jer ne može doći do Zagreba”, rekla je jedna od organizatorica Ksenija Kulić.

 

Staza po kojoj se vozi je ravničarska, ali asfalt je na mjestima loš pa organizatori preporučaju da se na utrku ne kreće biciklom s tankim gumama.

 

“Preporučamo da se ponese krema za sunčanje, sunčane naočale i voda. Biciklijada se ne odgađa u slučaju lošeg vremena. I važno je dodati da nema natjecateljski karakter, važno je da svi mogu odvoziti rutu. U cilju, na Trgu Seljačke sloge u Buševcu, poslije biciklijade će biti druženje. Prepričavat ćemo doživljaje s vožnje”, dodala je Kulić.

 

HOTNEWS

Na rubu Svemira: Gorički gimnazijalci lanisrali meteorološki balon

Riječ je o najnovijem projektu Ventus 1 ekipe okupljene u udrugu i prvi hrvatski raketni startup ‘Nucleus Aerospace’.

Objavljeno

na

Ekipa okupljena u udrugu i prvi hrvatski raketni startup ‘Nucleus Aerospace’ otišla je korak dalje te su jučer realizirali svoj najnoviji projekt Ventus 1. Većinu ekipe čine učenici goričke Gimnazije, a dolaze iz Velikog Polja, Velike Mlake i Velike Gorice.

Misiju Ventus 1, realizirali su Luka Niuć, Ante Matković, Andrija Hrvojević, Tomislav Penava, Marko Miličević, Ivan Nuić, Lucija Legin, Ana Hrvojević, Leon Beloša, Karlo Matković.

Ventus 1 je meteorološki balon sa sondom u kojoj se nalaze tri kamere, maketa CroCube satelita i elektronika koja mjeri određene parametre tijekom leta. Plan „Nucleusovog“ tima je poslati ga u visinu od čak 40 km. Glavna zadaća kamera postavljenih na meteorološkoj sondi Ventusa 1 je bilježiti spektakularne vidike koji će biti vidljivi u Svemiru – zakrivljenost Zemlje, tamu Svemira i Hrvatsku s te visine.

– U spomenutu sondu stavljena su imena i prezimena sudionika „Nucleusove“ radionice tijekom koje su vršene pripreme za našu najnoviju misiju. Na taj simboličan način dio njih će biti na rubu Svemira, dalje negoli je bio ijedan Hrvat – s ponosom poručuju iz „Nucleusa“.

A evo i kako je način spuštanja Ventuasa 1 opisao predsjednik udruge „Nucleus aerospace“ Luka Nuić.

– Meteorološki balon na Zemlji ima promjer 2,5 m, a kada dođe na visinu od 40 km promjer se proširi na 12 m te balon pukne. Kada pukne, aktivira se padobran tako što se otvori tijekom prolaska kroz atmosferu kada lovi zrak te polako sondu spušta na Zemlju. Njeno kretanje pratimo s pomoću GPS-a. Nakon što doznamo točnu lokaciju spuštanja, Nucleusov tim kreće na teren da ju pronađe – ispričao je Nuić.

– Zanimljivo je da je na meteorološkoj stanici i maketa satelita CroCube, koja je danas skupa s njom odletjela u svemirska prostranstva, dok je u planu da originalna verzija satelita CroCube bude lansirana u listopadu ove godine – pojasnio je Luka Nuić.

CroCube je prvi hrvatski satelit čije se lansiranje očekuje 15. listopada ove godine. Riječ je o nanosatelitu klase „1U Cubesat“ dimenzija 10x10x10 cm, a težine oko 1,1 kg. Kockasti oblik satelita odgovara hrvatskom nacionalnom simbolu prepoznatljivom u cijelom svijetu – crveno-bijelim kockicama pa misija zato s ponosom nosi naziv CroCube – Prva hrvatska kockica u Svemiru.

Više o tome doznajte na web-stranici crocube.hr.

Inače, ovi mladi zaljubljenici u svemir do sada su uspjeli lansirati svoje dvije rakete, Nucleus Aerospace, udruga i prvi hrvatski raketni startup, dosad je uspio lansirati svoje dvije rakete, jednostupanjsku suborbitralnu raketu Curie I te još veću i bržu raketu Curi I-EX.

Ovaj projekt velikogoričkih gimnazijalaca podupro je JANAF d.d.

Foto: Luka Beloša

Nastavite čitati

Crna kronika

FOTO Na području Stupnika srušila se Cessna s pet osoba, jedna je smrtno stradala

Županijski centar 112 Zagreb dojavu o padu zrakoplova zaprimio je u 15:47 sati.

Objavljeno

na

Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je danas, 25. svibnja u 15:47 sati dojavu o padu zrakoplova tipa Cessna 182 na području Stupnika u kojem je jedna osoba smrtno stradala. Inače, na letu je bilo registrirano pet putnika, kako ističu iz Ravnateljstva civilne zaštite. Četiri osobe su ozlijeđene, a prema trenutnim informacijama su zbrinute i nisu životno ugrožene.

Po dojavi Županijskog centra, na teren su upućeni pripadnici Državne intervencijske postrojba civilne zaštite Zagreb, policija, hitna medicinska pomoć, HGSS te vatrogasci.

Kako piše dnevnik.hr, svi članovi posade su hrvatski državljani, a avion je služio za padobranske skokove.

Foto: MUP

Foto: MUP

Foto: MUP

​Foto: MUP/Naslovna fogorafija: Pixell/Igor Kralj

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Ribnički vatrogasci proveli dan u igrama, učenju prve pomoći i malom skupštinom

Organizirali su Dan otvorenih vrata DVD-a Ribnica

Objavljeno

na

Malom skupštinom, u kojoj djeca i mladež podnose izvješća o svom radu, započeo je Dan otvorenih vrata DVD-a Ribnica. Djeca su na skupštini primila priznanja za svoj rad, koja su im uručili stariji kolege iz mladeži.

Nakon skupštine djelatnice velikogoričkog Crvenog križa održale su predavanje s praktičnim dijelom prve pomoći, a potom su domaćini i njihovi gosti iz Novog Čiča završili dan u prigodnim igrama, učili o gašenju otvorenog plamena i uz dobru atmosferu družili se do kasnih poslijepodnevnih sati.

Podsjetimo, muška mladež ovog DVD-a u srpnju odlazi na Vatrogasnu olimpijadu u Italiju, za što su se izborili prvim mjestom na državnom natjecanju.

Foto: DVD Ribnica

Foto: DVD Ribnica

Foto: DVD Ribnica

Foto: DVD Ribnica

Foto: DVD Ribnica

Foto: DVD Ribnica

Foto: DVD Ribnica

Foto: DVD Ribnica

Foto: DVD Ribnica

Foto: DVD Ribnica

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Stotinjak volontera zasukalo rukave i navuklo rukavice kako bi očistili gorička jezera

I ove godine velika ekološka akcija ‘Od izvora do mora’ provodi se u našem gradu.

Objavljeno

na

Objavio/la

Jutro u Novom Čiču proteklo je u radnim akcijama. Brojni volonteri zasukali su rukave, navukli rukavice, uzeli vreće za smeće i uputili se prema velikom jezeru Čiče kako bi očistili okoliš u sklopu ekološke akcije ‘Od izvora do mora’.

– Ovo je šesta godina da sve udruge iz Novog Čiča, od društva žena, nogometaša, vatrogasaca, folkloraša, ribiča.. sudjeluju u ovoj akciji čišćenja. Jučer smo očistili veći dio smeća i glomaznog otpada. Čistimo veliko jezero Čiče i Ježevo. Ovo nam je postala već tradicija da se okupi više od 100 volontera kako bi uljepšali okoliš u kojem boravimo – rekao nam je predsjednik KUD-a Čiče Stipo Duvnjak.

25.05.2024. – Akcija čišćenja Od izvora do mora – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Brojnim volonterima priključio se i gradonačelnik Krešimir Ačkar koji je istaknuo važnost volonterizma.

– Kada vidimo sva naša naselja i gradske četvrti u kojima je volonterizam prisutan, ljepša, uređenija i čišća. Moramo poticati i odgajati mlađe generacije i osvještavati ih koliko je važno biti ekološki osviješten kako bi izbjegli da problemi s ekologijom ne dočekaju našu djecu i unučad. Hvala svim volonterima i onima koji brinu da naša Velika Gorica i Turopolje bude lijepo, uredno i čisto. Neka njihov primjer potakne i sve one neodgovorne sugrađane, koji unatoč svim upozorenjima i kaznama uništavaju našu prirodu, da prestanu to raditi – naglasio je gradonačelnik Ačkar.

25.05.2024. – Akcija čišćenja Od izvora do mora – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Radnim akcijama u svojoj lokalnoj zajednici rado se odazivaju i članice Društva žena Novo Čiče.

– Prikupili smo dosta smeća, zaista smo pronašli svega. Od limenki raznih pića, kutija cigareta, dječjih pelena i svega ostalog… Na jezero stižu i brojni volonteri drugih udruga i nastoje održati ovaj prostor čistim. No uvijek ima neodgovornih građana koji ostavljaju smeće iza sebe – rekla je Melita iz Društva žena te uputila važnu poruku:

– Ovom prilikom zamolile bi građane da svo smeće koje naprave za vrijeme svog boravka u prirodi sakupe i stave u vrećicu, ponesu kući i bace u svoju kantu ukoliko nema predviđenog mjesta za bacanje otpada – poručila je Melita.

25.05.2024. – Akcija čišćenja Od izvora do mora – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

25.05.2024. – Akcija čišćenja Od izvora do mora – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

25.05.2024. – Akcija čišćenja Od izvora do mora – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

25.05.2024. – Akcija čišćenja Od izvora do mora – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Nastavite čitati

HOTNEWS

U zoni Hrašće od 15 sati: Na proslavu 80.godina DVD-a Hrašće stiže tisuće ljudi, na snazi posebna regulacija prometa!

Zbog slavlja vatrogastva u Hrašću, te istovremeno dvije proslave VZ Grada Zagreba, očekivanog dolaska na tisuće ljudi, na snazi će biti posebna privremena regulacija prometa, te obustava prometa. Evo detalja!

Objavljeno

na

Objavio/la

Kao što smo već najavili, naselje Hrašće danas će biti centar vatrogasnog svijeta turopoljskog i zagrebačkog područja.

Jer, od 16 sati kreće trostruko slavlje kod Vatrogasnog doma na Trgu Jurja Muliha – 80.god. postojanja DVD-a Hrašće, proslava Dana Vatrogasne zajednice Grada Zagreba i obilježavanje 10 godina postojanja Počasne postrojbe VZ Grada Zagreba.

Službeni dio kreće s dočekom gostiju od 16 sati, no već od 15 sati na snagu stupa POSEBNA PRIVREMENA REGULACIJA PROMETA/OBUSTAVA PROMETA. 

Naime, očekuje se kako će se na događaju okupiti na tisuće ljudi, stižu i brojni uglednici, predstavnici DVD-ova iz čitave Europe, Zagreba i turopoljskog područja.

Od 15 sati u subotu, 25. svibnja, do 4 sata u nedjelju, 26. svibnja, promet se zatvara na Velikoj cesti nakon nadvožnjaka u smjeru Hrašća, Odranskoj ulici, na završetku kod Đačke, Arbanasovoj (kod raskrižja s Mirnom).

Također i na raskrižjima Hrašćanska – Pinturska, Pinturska – Odranska, Đačka – Nova cesta, Novozagrebačka – Kolarićeva i Novozagrebačka – Velika cesta. U tom će periodu biti zabranjeno zaustavljanje i parkiranje na Trgu Jurja Muliha.

Promet će se odvijati obilazno Đačkom i Mirnom ulicom.

Nastavite čitati

Reporter 437 - 23.05.2024.

Facebook

Izdvojeno