Povežite se s nama

HOTNEWS

Iz dvorišta goričkih obiteljskih kuća ukraden quad i motocikl

Iz Tesline i Ulice Marina Getaldića.

Objavljeno

na

Dva vozila ukradena su s goričkog područja u gotovo isto vrijeme. Naime, iz dvorišta obiteljske kuće u Ulici Nikole Tesle ukraden je quad u vlasništvu 25-godišnjaka. Bilo je to od 9. do 11. listopada, a krađa je prijavljena tek 14. listopada.

Riječ je o quadu proizvedenom 2006. godine, sivo crne boje te je bio u neispravnom stanju. Ipak, kao takav vrijedio je 1500 eura.

Goričkoj policiji prijavljena je još jedna krađa, a riječ je o krađi motocikla.

– Jučer je u postaju došao 28-godišnjak kako bi prijavio krađu KTM motocikla narančaste boje – rekli su iz goričke policije.

Vozilo je ukradeno iz dvorišta obiteljske kuće u Ulici Marina Getaldića 11. listopada oko pola noći. Vlasnik je oštećen za 2 500 eura.

HOTNEWS

Poznat identitet lopova koji je ukrao automobile iz autopraonice na Plesu

Riječ je o 20-godišnjaku.

Objavljeno

na

Policija je pronašla kradljivca automobila iz autopraonice na Plesu u Ulici Šandora Breščenskog. Riječ je o automobilima marke Renault Megane pulskih tablica ukraden između 6. i 7. listopada, te automobil MG HS talijanskih registarskih oznaka ukraden između 10. i 11. listopad.

Prva drama odvijala se dan kasnije, u subotu 12. listopada, u centru Zagreba, gdje je policija krenula u potjeru i presrela vozača s ukradenim vozilom koji se potom zabio u zgradu u Dalmatinskoj ulici, a slučaj je eskalirao kada je ozlijeđen i jedan policijski službenik.

Policija je provela kriminalističko istraživanje te je utvrđeno da je oba automobila ukrao 20-godišnjak kod kojeg je prilikom pretrage na adresi stanovanja pronađen ukradeni Renault.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Mladi vozač bez vozačke i vezanog pojasa teško stradao u nesreći na goričkom području

Izgubio je nadzor nad vozilom te je sletio u odvodni kanal.

Objavljeno

na

Između Markuševca Turopoljskog i Lukavca jučer se u kasnim večernjim satima dogodila prometna nesreća u kojoj je teško stradao 22-godišnji vozač. Naime, mladić je vozio bez vozačke dozvole i k tome nije bio vezan.

– Nesreća se dogodila oko 23:30 sati kada je dolaskom do raskrižja s Dolenskom ulicom, u zavoju, brzinu kretanja vozila nije prilagodio uvjetima na cesti iz kojeg razloga je izgubio nadzor nad vozilom te je sletio u odvodni kanal – ističu iz policije.

Liječnička pomoć mu je pružena u Kliničkom bolničkom centru Zagreb.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Noćne akcije policije na goričkim cestama

Tijekom noći s petka na subotu i subote na nedjelju, od 22 do 6 sati.

Objavljeno

na

Tijekom kasnih noćnih sati, od petka do nedjelje, gorička policija će provesti preventivno – represivnu akciju „Nadzor vozača pod utjecajem alkohola i/ili droga“.

– Akcija će se provesti sukladno planu Policijske uprave zagrebačke na gradskom području grada Velike Gorice, s okolnim mjestima, gdje je po statističkim podacima najviše došlo do stradavanja sudionika u prometu – ističu iz policije.

Cilj akcije je poštivanje prometnih propisa od strane vozača, odnosno ne upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, droga, pridržavanja brzine kretanja vozila, korištenje sigurnosnog pojasa i ne korištenje mobitela za vrijeme vožnje.

– Nepoštivanje tih propisa jedan su od najvećih uzročnika prometnih nesreća i stradavanja osoba sa smrtnom posljedicom – ističu iz policije.

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Oproštaj od 41 županijskog nastavnika koji su otišli u mirovinu, među njima i 13 goričkih

Tradicionalni 20. svečani prijem Zagrebačke županije održan je u Svetom Ivanu Zelini.

Objavljeno

na

Objavio/la

Provesti čitav svoj radni vijek posvećen podučavanju i odgajanju djece i mladih izniman je posao, prije svega poziv. Poziv koji je izabrala i profesorica hrvatskog jezika iz Gimnazije Velika Gorica, Dubravka Cundeković. Nakon pune 42 godine otišla je u zasluženu mirovinu.

– Po 40 godina raditi jedan posao to zaista moraš voljeti inače se ne bi moglo izdržati. Naš je posao mukotpran, rudarski i težak, a mogu reći i da sam ponekad bila stroga. No, bila sam sretna i zadovoljna, jer sve ono što smo radili na kraju je imalo smisla pa sav taj naš trud i rad nije bio uzaludan – istaknula je profesorica Cundeković koju raduje slobodno vrijeme pred njom, a u kojem se misli posvetiti čitanju knjiga, brinuti o cvijeću i unucima.

Posebno je ponosna na mnoge svoje učenike koje je podučavala, a danas su uspješni u svojim područjima za koja su se opredijelili.

Profesoricu Cundeković, kao i još 12 goričkih učitelja i profesora nagradila je Zagrebačka županija poklon bonovima u vrijednosti od 200 eura. A ovogodišnji jubilarni 20. svečani prijem za učitelje, nastavnike i profesore osnovnih i srednjih škola organiziran je u Svetom Ivanu Zelini.

– Veseli nas što smo mi ove godine domaćini prijema. Proveli ste svoj život i radni vijek u školi predajući ne sam svoje znanje, već svoja životna iskustva i mudrost na djecu. Dio znanja će ostati, ali ona životna znanja, mudrost i upornost i sve ono što ste im usadili to će im ostati do kraja života. Hvala vam svima na svojih 40 i nešto godina koje ste proveli u svojoj struci, vremenu koje ste poklonili svoj toj djeci i da sretni i veseli uživate u svojoj zasluženoj mirovini – poručio im je gradonačelnik Hrvoje Košćec.

Poklon bonove nastavnicima, njima 41, uručio je župan Stjepan Kožić.

– Hvala vam što ste svoj cijeli životni radni vijek usmjerili na odgoj i obrazovanje mladih. U znanje koje ste prenosili na čitave generacije, ništa manje nisu bitne ni one ljudske vrijednosti i vrline bez kojih nema razvoja društva, a to su poštovanje, odgovornost, solidarnost i tolerancija. Odgojili ste generacije učenika, a rezultati vašeg rada itekako se vide – rekao je Kožić pojasnivši kako je Zagrebačka županija u samom vrhu prema čitavom nizu gospodarskih pokazatelja, sportskih i kulturnih uspjeha.

– Iza svakog tog rezultata, uspjeha, pojedinca ili kolektiva, stoje učitelje koji su stvorili temelje – zaključio je Kožić.

Iz Velike Gorice, uz profesoricu Cundeković, nagrađeni su još i Đurđa Čađenović i Gordana Gerhardinger Šipek iz Ekonomske škole Velika Gorica, zatim Slavica Dujmović i Gordana Filipović Čakmak iz Srednje strukovne škole Velika Gorica te iz Zrakoplovno-tehničke škole Rudolf Perešin u mirovinu su otišli Denis Kruhak i Nina Selman Hrvatić.

Kada su u pitanju osnovne škole, iz OŠ Nikole Hribara u mirovinu je nakon 45 godine otišao učitelj razredne nastave Petar Zadro i učiteljica Nevenka Bartulović. Iz Osnovne škole Vukovina, u mirovinu je otišla i učiteljica razredne nastave u Područnoj školi Buševec Vildana Vogrinc. Iz OŠ Eguena Kvaternika u mirovinu su otišle učiteljica hrvatskog jezika Jasminka Tihi-Stepanić te učiteljica razredne nastave Marica Kupina. Iz OŠ Jurja Habdelića u mirovini je Nedica Fijolić.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Brojni Velikogoričani zdravlje stavili na prvo mjesto i priključili se ‘lovu na tihog ubojicu’

Bolesti srca i krvnih žila su ubojice broj 1 u Hrvatskoj!

Objavljeno

na

Brojni Velikogoričani danas su se priključili ‘Lovu na tihog ubojicu’ i odlučili staviti zdravlje na prvo mjesto. Imali su tako prilike besplatno izmjeriti arterijski tlak, razinu glukoze i kolesterola u krvi, ali i dobiti stručne savjete. Riječ je o javnozdravstvenoj akciji, u sklopu koje se provode kampanje “Misija 70/26” i “Znaš li svoj broj?”.

– Akcija nije važna samo zato što ćemo brojnim građanima izmjeriti tlak, razinu glukoze i kolesterola, već da se podigne svijest o tome da su upravo povećani parametri glavni čimbenici rizika za bolesti srca i krvnih žila koje su ubojice broj 1 u Hrvatskoj. Ako smo ih svjesni, kontrolirat ćemo ih i otkriti na vrijeme eventualne poremećaje te početi uzimati lijekove ili promijeniti način života – istaknuo je akademik Željko Reiner koji se pridružio akciji u Velikoj Gorici.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Stoga je praćenje tih brojki itekako važno, ali posebno je važno biti svjestan faktora rizika koji su prisutni.

– Oni koji nisu bolesni, moraju shvatiti da i oni moraju biti odgovorni za svoje zdravlje. Kod nas postoje sve mogućnosti za liječenje, a ta prevencija je nešto što nam nedostaje. Zajednički je to posao naroda i zdravstvene struke. Fokusirali smo se na tlak i kolesterol, jer liječenjem i prevencijom ta dva faktora rizika možemo spriječiti 85 posto prijevremenih smrti. Nastavit ćemo kontinuirano dolaziti ovdje u Veliku Goricu – istaknuo je inicijator akcije akademik Bojan Jelaković te dodao kako žene u Hrvatskoj umiru pet puta više od hipertenzije nego od raka dojke.

– Smrtnost od karcinoma dojke je u padu, što je dokaz kako se preventivnim mjerama i akcijama može to smanjit. No, smrtnost od hipertenzije raste zato smo mi ovo sve i pokrenuli – rekao je Jelaković.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Ivan Pećin iz Hrvatskog društva za aterosklerozu dodaje kako je tihi ubojica davno zapalio Veliku Goricu jer svaka druga osoba u RH umre od nekontroliranog i neprepoznatog tlaka, visokog kolesterola i šećera i upravo zbog tih činjenica požar gori.

A simbolično kako bi ugasili požar i dali podršku akciji priključili su joj je vatrogasci iz goričke Javne vatrogasne postrojbe.

– Hvala organizatorima ove javnozdravstvene akcije koji su došli u Veliku Goricu kako bi našim sugrađanima podigli svijest o brizi za vlastito zdravlje, ali i kako bi se informirali o važnosti redovitog praćenja krvnog tlaka, šećera i kolesterola. Rijetkost je da dva akademika budu u Velikoj Gorici po nekom stručnom pitanju i služe našim sugrađanima, toliko je ova akcija još vrjednija – naglasio je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Nastavite čitati

Reporter 441 - 26.09.2024.

Facebook

Izdvojeno