Povežite se s nama

HOTNEWS

Za male i velike: Mjesec hrvatske knjige u znaku čarolije izgovorene riječi

Program Gradske knjižnice Velika Gorica u mjesec dana će obuhvatiti događanja za sve uzraste na sve tri lokacije knjižnice.

Objavljeno

na

Od 15. listopada do 15. studenoga odvijat će se nacionalna manifestacija Mjesec hrvatske knjige. Ovogodišnja tema želi podsjetiti na čaroliju izgovorene riječi i na važnost priča i pripovijedanja pod sloganom – Pričaj mi …, a program Gradske knjižnice Velika Gorica u tih će mjesec dana obuhvatiti događanja za sve uzraste na sve tri lokacije knjižnice.

Mjesec hrvatske knjige u Velikoj Gorici počet će malim književnim festivalom Turbooks koji donosi tri zanimljiva književna druženja: 16. listopada na Dječjem odjelu u goste dolazi književnica Sanja Polak, 17. listopada u jutarnjim satima učenici Ekonomske škole Velika Gorica ugostit će pjesnikinju Moniku Herceg dok će u večernjim satima istoga dana festival završiti gostovanjem istaknutih hrvatskih književnika Olje Savičević Ivančević i Drage Glamuzine.

Za najmlađu publiku u Dječjem odjelu su pripremili dramsku predstavu ”Šumski požar, Zeko Mrkvić i čarobni grah” u izvedbi lutkarske družbe Kutko kutinske knjižnice, pričaonice i kreativne radionice ČičaMiča, radionicu pripovijedanja u tehnici kamišibaja, interaktivnu pričaonicu Vitez od srca u izvedbi Ognjena Livade te predavanje Marije Patrlj S frajlicom po Turopolju i o Turopolju. Za odgojitelje, učitelje, profesore i roditelje na Dječjem odjelu će se održati edukativna radionica Storytelling pod vodstvom prof.dr.sc Vladimire Velički.

U goste dolaze i nakladnici pa će se tako na književnom susretu u Područnoj knjižnici Galženica predstaviti Naklada Ljevak, a u Središnjem odjelu Nakladnička kuća Lector.

Čeka vas i još jedno izdanje Četrtog četrtka čiji je program tematski usklađen s Mjesecom hrvatske knjige pa u goste dolazi poznata velikogorička pripovjedačica Andreja Krenek s radionicom na temu Slavenske mitologije.

Kako glazba i književnost, posebice usmena književnost, idu ruku pod ruku pokazat će predavanje Ksenije Banović uz glazbenu pratnju Gordane Tomašić Šragalj i Dua DarMar u Središnjem odjelu te književno-glazbena večer s gošćom Lidijom Bajuk u Područnoj knjižnici Galženica.

Predavanje prevoditeljice Ksenije Banović ”Kakve veze ima Šegrt Hlapić s Bugarskom?” uz istoimenu izložbu u Područnoj knjižnici Galženica približit će nam bugarsku književnost i kulturu, dok će nam tjedan dana kasnije prevoditeljica Dariya Pavlešen približiti ukrajinsku kulturu predstavljanjem knjige ”Čarobna bića u ukrajinskom mitu: čarobna zla bića”.

Svi prvašići i ove se godine mogu besplatno upisati u knjižnicu tijekom trajanja cijelog Mjeseca hrvatske knjige i to u Dječjem odjelu i u Područnoj knjižnici Galženica. Svi prvašići koji se upišu u Dječjem odjelu tom prilikom dobivaju i Čitatovnicu – čitateljsku putovnicu uz koju kreću na svoj put posudbom i čitanjem knjiga.

Inače, ove se godine obilježavaju i dvije značajne književne obljetnice – 150. obljetnica rođenja istaknute hrvatske književnice Ivane Brlić – Mažuranić, kao i 500. obljetnica smrti oca hrvatske književnosti Marka Marulića.

Program Mjeseca hrvatske knjige možete vidjeti ovdje. 

HOTNEWS

FOTO Gastro Turopolja: Najfiniju kotlovinu skuhali vatrogasci iz Kosnice

Buševčani su imali najljepše uređen stol, dok su Mraclini bili najveseliji.

Objavljeno

na

Članovi DVD-a Kosnica ovogodišnji su nositelji titule u spremanju najbolje kotlovine na 23. Gastru Turopolja u Velikoj Gorici. DVD Drnek zauzeo je drugo mjesto, a treća je ekipa iz Plemenite opčine turopoljske.

Rezultati su to natjecanja u kojem je danas sudjelovalo 25 ekipa, a ocjenjivali su ih Zlata Muck, Tomislav Špiček, Ribafish i influencer Hungry Mile, odnosno Mile Butorac.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Uz kuhanje kotlovine, ocjenjivao se i najuređeniji stol i najveselija ekipa. Ove su titule zaslužila dva susjedna folklorna društva. Buševčani su imali najljepše uređen stol, dok su Mraclinci bili najveseliji.

Još jedno izdanje gradske gastro manifestacije prošlo je u znaku druženja sugrađana svih dobi, dobre hrane, a hrana je ono što nas i okuplja sve zajedno oko stola.

Mirisa i okusa nije nedostajalo, kao ni domaćih delicija koje su spremile vrijedne udruge i društva. Lokalna zajednica ponovno je pokazala zajedništvo i svoju vrijednost. Manifestaciji koja je itekako postala simbol grada pridružio se i gradonačelnik Krešimir Ačkar sa suradnicima.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Ovo je jedna od naših najljepših manifestacija koja se odvija u našem gradu koja je svake godine sve bolja i bolja. O svemu tome govori broj okupljenih sugrađana na najvećem ručku na otvorenom u gradu – istaknuo je gradonačelnik Ačkar i zahvalio svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta.

Na ovogodišnje izdanje manifestacije ponosna je i direktorica Turističke zajednice Maja Toth.

– Posna sam na naš ovogodišnji Gastro Turopolje koji je i ove ispunio park do posljednjeg mjesta. Srca su nam ispunjena zahvalnošću prema svima koji su pridonijeli uspjehu ovogodišnje manifestacije. Posebno zahvaljujemo svim izlagačima, kuharima, volonterima i posjetiteljima – bez vas ovo ne bi bilo moguće! Zajedno smo stvorili nezaboravno iskustvo, proslavili bogatstvo turopoljske gastronomije i uživali u izvrsnim okusima našeg kraja. Vidimo se sljedeće godine s novim delicijama, idejama i druženjima – poručila je Toth.

 

 

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Na Trešnjevci pronađen Renault ukraden u Velikoj Gorici

Pronađen je jučer, a ukraden 6. na 7. listopada.

Objavljeno

na

Policija je jučer, 12. listopada u 20 sati na Trešnjevci u Ulici Franje Fuisa na parkiralištu, pronašla automobil ukraden u Velikoj Goricu.

Riječ je o Renault Megane pulskih registarskih oznaka, a koji je otuđen između 6. i 7. listopada u.

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Mladi za mlade: Izviđači kuhali gulaš i prikupljali donacije za goričku SOS Zajednicu mladih

Turopoljska udruga skauta “Tur” već 13 godina u našem gradu na okuplja mlade iz cijele Hrvatske. Zahvaljujući svom memorijalu ?Nitko da ne dođe do prijatelj drag’ danas za velikogoričkog branitelja i izviđača Tihomira Tomašića – Tihicu znaju i u Osijeku i u Splitu

Objavljeno

na

Objavio/la

Red igre, red natjecanja u izviđačkim disciplinama, red kuhanja….tako su se danas zabavljali izviđači iz svih krajeva Hrvatske koji su pristigli na ovogodišnje izdanje 13. Memorijala ‘Nitko da ne dođe do prijatelj drag’ u organizaciji Turopoljske udruge skauta ‘Tur’. Događanje je to kojim se nastoji očuvati sjećanje na Velikogoričanina, izviđača i hrvatskog branitelja, Tihomira Tomašića – Tihicu.

– Obzirom da su ova djeca puno mlađa s obzirom na to koliko Tihica više nije s nama, za njih je to zapravo jedna priča. Mi se trudimo tu priču obnavljati jer osobe koje su zaslužne za to što je Hrvatska obranjena, što nam životni standard raste i što uživamo u vlastitoj državi, njima moramo odati priznanje. Tihomir je jedan od njih, a mi kao izviđači osjećamo se dužnima jednom od nas odati počast. Već 13 godina okupljamo ovdje mlade iz Hrvatske, i danas kada pričate u Osijeku ili Splitu oni znaju za Velikogoričana Tihomira Tomašića – istaknuo je Alen Konjević predsjednik Udruge Turopoljskih skauta ‘Tur’.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Poletarci su kroz motoričke i logičke zadatke upoznali Veliku Goricu jer su aktivnosti provedene na nekoliko lokacija u gradu. Oni malo stariji, izviđači i istraživači, na području Parka Plemenite opčine turopoljske natjecali su se brzinskogom podizanju i rušenju šatora, vezivanju čvorova, slanja poruke signalizacijom zastavicama te orijentacijskog kretanja uz pomoć kompasa.

S obzirom da je memorijal uklopljen u Dječji Gastro, izviđači su pokazali i životnu vještinu – kuhanje. Njima to svakako nije strano, ističe Konjević.

– Osim što razvijaju svoje vještine na taj se način osamostaljuju, jer sve ono što izviđači rade nije da bi se mogli pohvaliti prijateljima već da im samima naučeno bude od koristi u životu. Na našim višednevnim aktivnostima vrlo često sami i kuhamo upravo ovako na plinu, otvorenoj vatrili ili u kotliću. Kuha se i gulaš i juha, poha se…govori nam Konjević.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

A kuhanje nije problem dvanestogodišnjem izviđaču Gabrijelu iz Osijeka. Dok njegovi prijatelji odrađuju I natječu se u igrama i životnim vještinama, on se primio kuhače i lonca te kao predstavnik svoje ekipe sprema gulaš s krumpirom. Nije mu ovo prvi puta, kaže.

– Stavio sam luk I mrkvu. Kada se to izdinsta stavi se meso, pomalo se dodaje voda i krumpir. Ovo mi je prvi puta da sam ovdje i jako mi je zabavno. Uključio sam se u izviđače kako bi se naučio ponašati u prirodi, družimo se i upoznajemo nove prijatelje – kaže Gabrijel.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Oni su jako vješti u tome. Dobro su se pripremili, došli su s receptima. Mi odrasli smo samo ovdje da malo pripazimo, da probamo i kažemo da li treba malo soli ili paprara. Ide to njima – kaže nam Marina Gajić koja je stigla kao pratnja ekipi iz Izviđačkog kluba ‘Javor’ iz Osijeka.

U kuhanju gulaša natjecalo se 15 ekipa, a Velikogoričani su mogli kušati izviđački gulaš i pritom donirati sredstva namijenjena SOS Zajednici mladih u Velikoj Gorici.

– Naši mladi sugrađani koji su na putu odrastanja i osmostaljivanja zaslužuju potporu zajednice u kojoj žive – zaključuje Konjević.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Aktivna Velika Gorica: ‘Ovaj jedan trening, nekome je dobar početak za promjenu životnih navika’

Prošlogodišnje brojke pokazuju da se čak 94 posto adolescenata nedovoljno bavi tjelesnom aktivnošću.

Objavljeno

na

Objavio/la

Pomalo prohladno, ali sunčano jutro privuklo je brojne Velikogoričane da dan započnu na najbolji mogući način, a to je jutarnjom tjelovježbom. U Parku Plemenite opčine turopoljske danas se u sklopu projekta Aktivna Hrvatska promovirao zdrav način života, kao i važnost baljenja tjelesnom aktivnošću. Riječ je o projektu koji je do sada proveden u nekoliko hrvatskih gradova, a ove godine po prvi puta i u Velikoj Gorici.

– Želja nam je da projekt obuhvati cijelu Hrvatsku i pokušat motivirat građane da se bave tjelesnom aktivnosti i da ih potaknemo na promjenu životnih navika na bolje – ističe Renata Sopek, ambasadorica projekta.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Kada su u pitanju brojke, one nam svakako ne idu u prilog. Statistika je poražavajuća bilo da se radi o odraslima, ali i djeci.

– Statinske pokazuju da ljudi u prosjeku sjede od 8 do 9 sati gdje pati naš cijeli lokomotorni sustav, a naše tijelo je dizajnirano za pokret. Vječito smo i u nekom neprirodnom položaju. Ovo je možda jedan trening nekome, ali možda i početak da se ljudi osvijeste, izdvoje vrijeme i krenu se baviti sobom kako bi poboljšao svoje zdravlje – ističe Sopek te dodaje kako kada su u pitanju djeca, istraživanja pokazuju da imaju problem s tjelesnom težinom i prije nego što krenu u školu.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Djeca u dobi od 8 godina, njih 35 posto ne bavi se tjelesnom aktivnošću i imaju problem s kilažom. Prošlogodišnje brojke pokazuju da se 94 posto adolescenata nedovoljno bavi tjelesnom aktivnošću. Mi smo nacija koja ima itekako kvalitetne sportaše poznate u svijetu, pa je nekako poražavajuće da su brojke vječito tako loše – dodala je Sopek.

Aktivnost, ne samo da ima učinak na naše tjelesno, već i psihofizičko zdravlje.

– Ovo je i dobar način kako bi se napravio dobar balans između stresnog načina života i dali si priliku da imate svoj ispušni ventil. Ljudi žive predinamičnim i stresnim životom. Nemaju ispušni ventil i sve se vrti oko obaveza. Malo vremena posvećuju sebi, a ovo je svakako jedan dobar motiv i svojevrsni početak da učine nešto za sebe – zaključila je Sopek.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Partner projekta je Kineziološki fakultet u Zagrebu, a trening s Velikogoričanima odradio je i kineziolog Filip Beljan.

– Trening je prilagođen svim dobnim skupinama, a riječ je o vježbama koje radimo vlastitim tijelom. Ovo je super prilika da građani osvijeste osjećaj važnosti tjelesne aktivnosti i usvoje to kao naviku u svojoj tjednoj ili dnevnoj rutini. Ne sumnjamo da su vježbači s ovoga dobili jako dobru energiju i lijepu uspomenu – rekao nam je trener Beljan.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Nastavite čitati

HOTNEWS

Ponovno ukraden automobil na Plesu, ovoga puta s talijanskim tablicama

Ukraden je iz autopraonice.

Objavljeno

na

Nakon krađe automobila koja se početkom tjedna već dogodila na Plesu, Policijska uprava zagrebačka izvijestila je o još jednom takvom događaju.

– Između 10. i 11. listopada u Velikoj Gorici u Ulici Šandora Brešćanskog iz dvorišta auto praonice, nepoznati je počinitelj osobni automobil marke MG HS talijanskih nacionalnih registarskih oznaka vlasništvo trgovačkog društva – kažu iz policije.

Materijalna šteta iznosi oko 26.000 eura.

Nastavite čitati

Reporter 441 - 26.09.2024.

Facebook

Izdvojeno