Povežite se s nama

Kultura

Povijesni zemljovidi kao svjedoci! Daniel Glavan ispričat će kako su se mijenjale granice Turopolja

Ulaz je besplatan.

Objavljeno

na

U sklopu Dana europske baštine Gradska knjižnica Velika Gorica u utorak 17. rujna organizira predavanje Turopolje na povijesnim zemljovidima.

– Područje regije Turopolje, pojavu i razvoj toponima koje i danas koristimo u nazivima sela i općina ovoga kraja te promjene u upravno-teritorijalnim podjelama moguće je pratiti na zemljopisnim kartama kroz povijest još od rimskog doba. U predavanju Daniela Glavana, voditelja Antikvarijata Biblos iz Zagreba, vidjet ćemo kako su se granice ovog područja mijenjale kroz povijest te kako o tome svjedoče povijesni zemljovidi – ističu iz Gradske knjižnice.

Predavanje će se održati u 18 sati u Središnjem odjelu. Ulaz je besplatan.

Kultura

Stiže premijera ”Rože” nove monodrame u izvedbi Ane Katulić

Riječ je o predstavi prema motivima pripovijetke Slavka Kolara ‘Svoga tela gospodar’,

Objavljeno

na

Iz produkcije Štoos teatra proizašla je nova predstava ‘Roža – Cura s greškom’ čija će premijera biti u srijedu 25. rujna u dvorani Gorica. Riječ je o predstavi prema motivima pripovijetke Slavka Kolara ‘Svoga tela gospodar’, a pripremio ju je autorski tim Žak Branko Valenta i Ana Katulić koja će ju i izvesti.

„Kad Roža Brezovićeva ne bi imala falingu, ne bi ona tebe čekala“, progovara Slavko Kolar o liku Rože; ni žene, ni djevojke u svojoj pripovijetci „Svoga tela gospodar“. Krepkim i trpkim humorom kroz prizmu tada uobičajenog ugovorenog braka šepave Rože i partnera joj Ive iznosi svu surovost i licemjerje hrvatskog sela i seljaka. Kolar ne navija, ne rida niti nariče, već upozorava, nasmijava i opominje.

Upravo za tom „Rožom“ poseže autorski dvojac Valenta/Katulić kao polazištem ovog autorskog projekta kojim otvaraju neuralgična i urgentna pitanja ugroženog položaja i vrednovanja žene danas; kad se mukom generacija žena izborena stečena prava u brojnim zemljama svijeta ponovno dovode u pitanje, dok se u drugima tek trebaju izboriti.

Kolareva Roža u projektu zrcali aktualnu situaciju i anomalije u hrvatskom društvu kojima svjedočimo, a u kojem je položaj žene ugroženiji no ikad. Autori ne romantiziraju i ne osuđuju, već pozivaju na konstruktivni dijalog i iznalaženje rješenja.

Njihova Roža nije heroina novog doba, već tiha snaga svojeg vremena čiji su snovi satkani od želje za humanošću, za priznavanjem i traženjem ispravnih ljudskih odnosa i ponašanja. Tamo gdje je počela sanjati Roža nastavljaju autori, dekonstruirajući romantizirani san da je za sreću dovoljno malo čarobne prašine i da se za ljubav baš sve u životu treba probati.

Predstava je sufinancirana sredstvima Grada Velike Gorice kroz Program Javnih potreba u kulturi za 2024., a premijera je ostvarena u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Grada Velike Gorice.

Premijera počinje u 20 sati, ulaz je besplatan i svoje ulaznice možete nabaviti na blagajni POUVG od 8 sati na dan izvedbe.

Nastavite čitati

Kultura

I ove jeseni revija francuskih filmova u Retro kinu Galženica

Imate priliku pogledati odabrane naslove francuske filmske produkcije u sklopu programa Rendez-vous au cinéma.

Objavljeno

na

Počevši od ove subote 21. rujna pa sve do 19. rujna u Retro kinu Galženica imate priliku pogledati odabrane naslove francuske filmske produkcije u sklopu programa Rendez-vous au cinéma.
Deseta je ovo godina da se u goričkom kinu prikazuju francuski filmovi kako bi se svim filmoljupcima približila ta velika europska kinematografija.

Reviju će otvoriti nova francuska komedija “Drugi čin” kojom je otvoren ovogodišnji festival u Cannesu. Prikazat će se i klasik iz 1966., ratnu komediju u kojoj glavne uloge igraju poznati komičari onog vremena Bourvil i Louis De Funès – “Velika pustolovina”.

U prošlost će vas vratiti i remek-djelo “400 udaraca” iz 1959. koje se smatra inicijalnim ostvarenjem francuskog novog vala, a na ekranu ćete moći pogledati i jednu od najvećih filmskih zvijezda 20. stoljeća – Romy Schneider, u filmu snimljenom prema romanu “Intersection” – “Sitnice koje život znače”.

Reviju francuskog filma zatvorit će dokumentarcem dobitnice Nobelove nagrade za književnost Annie Ernaux – “Godine super osmice”.

Ulaz na sve projekcije u okviru programa je besplatan, a svaka počinje u 18 sati.

Program u suradnji s nezavisnim kinima širom Hrvatske organiziraju Hrvatski audiovizualni centar, Kino mreža i Francuski institut.

 

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Spojila ih tradicija i kultura: Hrvati iz Montevidea održali koncert u Mraclinu

Rodilo se novo prijateljstvo u želji da se očuva hrvatska kultura i tradicija i na drugom kraju svijeta.

Objavljeno

na

Članovi Tamburaškoga orkestra i plesne skupine Hrvatskoga doma iz Montevidea oduševili su svojim nastupom ispunjenu dvoranu mraclinskog doma, piše Mraclin.hr.

Naime, urugvajsko-hrvatski folkloraši došli su na ovogodišnje Vinkovačke jeseni, pa su svoj nastup, glazbeni i plesni, ponovili i u Mraclinu gdje su ih s oduševljenjem dočekali novi prijatelji iz KUD-a Dučec.

Foto: KUD Dučec Mraclin

Kako nam je ranije rekao predsjednik društva Matija Kos, do susreta je došlo sasvim slučajno i sve zbog jednog instrumenta koji ih je na kraju spojio i povezao.

Inače, Hrvatski dom u Montevideu osnovan je 1928. godine, kao reakcija na atentat na Stjepana Radića u beogradskoj Skupštini te se danas smatra jednom od najistaknutijih kulturnih i društvenih organizacija ljudi hrvatskih korijena koja kontinuirano djeluje u Južnoj Americi.

Foto: KUD Dučec Mraclin

Svoje Društvo predstavio je Eduardo Antonić, tajnik za kulturne poslove Hrvatskog doma, voditelj tamburaškog orkestra i počasni konzul Republike Hrvatske u Republici Urugvaj.

Dojmovi se još uvijek sliježu, a kako i ne bi kada vidite s koliko žara i ljubavi potomci hrvatskih iseljenika čuvaju kulturu i tradiciju svojih predaka. Još je posebnije kada znate da tek pokoji član ovog urugvajskog društva ‘natuca’ svega nekoliko hrvatskih riječi.

Foto: KUD Dučec Mraclin

Uz goste, na koncertu su sudjelovali i mraclinski folkloraši, a predsjednik Kos u svom je govoru zahvalio Hrvatskoj matici iseljenika, goričkoj i županijskoj turističkoj zajednici na pomoći u organizaciji te je na kraju zaključio da se ovdje radi o početku jednog novog prijateljstva koje će se sigurno nastaviti – možda u Mraclinu, a možda i u Montevideu.

Foto: KUD Dučec Mraclin

Foto: KUD Dučec Mraclin

Foto: KUD Dučec Mraclin

Foto: KUD Dučec Mraclin

Nastavite čitati

Kultura

Folkloraši iz Gradića predstavit će Turopolje i hrvatsku kulturu na festivalu u Albaniji

Na svom putovanju boravit će i u Crnoj Gori gdje će sklopiti prijateljsku suradnju s tivatskim kulturno-umjetničkim društvom.

Objavljeno

na

Članovi KUD-a Gradići sutra u noći odlaze na put od nekoliko stotina kilometara kako bi predstavljali kulturu i tradiciju svojeg kraja u dalekoj Albaniji na međunarodnom festivalu folklora.

Na svom putovanju, kako nam javljaju iz KUD-a stat će i u Crnoj Gorici u gradu Tivatu gdje će ih dočekati direktorica tamošnje turističke zajednice Nina Lakićević i menadžerica magistra Stasija Kaluđerović.

Bit će ovo prilika da uz Tivat, obiđu i stari grad Kotor, ali će i predstaviti svoj rad društva kroz kraći vokalno-instrumentalni sastav. Također, upoznat će se i s voditeljem tivatskog kulturno-umjetničkog društva gdje će ujedno i sklopiti prijateljsku suradnju.

Po odlasku u Albaniju gostovat će u Draču na međunarodnom folklornom festivalu, a na kojem će nastupiti društva iz šest zemalja.

– Predstavit ćemo se s nekoliko glazbenih i vokalnih brojeva iz cijele Hrvatske, a udarna koreografija s kojom ćemo se predstaviti na festivalu je Turopolje. Osim nastupa, bit će prilike posjetiti samu Tiranu i stari grad Kruju, rodno mjesto Skenderbega, njihovog nacionalnog heroja – ističu iz KUD-a.

Također članovi će posjetiti i Veleposlanstvo RH gdje će ih dočekati veleposlanik Zlatko Kramarić. Folkloraši iz Gradića kući se vraćaju 24. rujna.

Bit će to još jedno zanimljivo putovanje, puno iskustva, doživljaja i stečenih novih prijateljstava, a prije svega promocija Gradića, Velike Gorice, Zagrebačke županije i Hrvatske.

 

Nastavite čitati

Kultura

Kulturne rute Hrvatske i Turopolja tema Matičinog četvrtka na početku još jedne sezone

Kreće nova sezona kulturnog druženja u knjižnici Galženica.

Objavljeno

na

O Kulturnim rutama Hrvatske i Turopolja bit će govora na novom izdanju Matičinog četvrtka, ovoga puta posvećenog Danima europske kulturne baštine. Naime, Ogranak velikogoričke Matice hrvatske u suorganizaciji s Gradom Velika Gorica i područnom knjižnicom Galženica, poziva na predavanje koje će održati Tatjana Horvatić, voditeljica Službe za pokretnu, nematerijalnu i etnografsku baštinu pri Ministarstvu kulture i medija RH. Horvatić je inače i predstavnica Hrvatske u Proširenom parcijalnom sporazumu za Kulturne rute Vijeća Europe i članica Upravnog odbora Proširenog parcijalnog sporazuma o Kulturnim rutama Vijeća Europe.

Inače, program Kulturne rute Vijeća Europe osnovan je 1987. godine kako bi se podigla vidljivost kulturne baštine i oblikovala svijest o zajedničkom kulturnom prostoru europskih naroda, te o njihovim zajedničkim vrijednostima.

Od ukupno 48 ruta koje su do sada certificirane pri Vijeću Europe, Hrvatskom prolazi dvadeset i jedna, a Turopoljem jedna – ruta svetog Martina, sa župom Ščitarjevo kao aktivnim članom.

– Na predavanju će biti predstavljeni razlozi i ciljevi pokretanja programa Kulturne rute Vijeća Europe, ulozi koju navedena ruta ima u kulturnom i održivom turizmu, te o načinu na koji se provodi u Republici Hrvatskoj, kao i o potencijalima kulturne baštine velikogoričkog kraja u razvoju novih kulturnih ruta – ističu iz goričkog Ogranka Matice hrvatske.

Predavanje je u četvrtak u 19 sati u Područnoj knjižnici Galženica.

 

Nastavite čitati

Reporter 440 - 29.08.2024.

Facebook

Izdvojeno